Moj dobar jaran hodza otiso proslog ramazana u Svajcarsku i odmah na povratku kupio auto od 23.400 KM.
Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
-
dadinjo33
#576 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Eee, tolike generacije hodza i sejhova zive i porodice izdrzavaju od posrednicke provizije u religiji ciji je kredo da nema posrednika do Allaha i da se po tome razlikuje od svih laznih 
Moj dobar jaran hodza otiso proslog ramazana u Svajcarsku i odmah na povratku kupio auto od 23.400 KM.
- Idemedosumom
#577 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Šta tek reći za advokate 
-
dadinjo33
#578 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Oni su unistili i ono malo duhovnosti sto je bilo u pocecima islama. A hodzama je poso laksi. Advokati im ga osigurali.Idemedosumom wrote:Šta tek reći za advokate
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#579 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
kod nas ljudi često poslije džume odu i drmnu par rakijica , a naročito je bio jedan hadžija Mustafa , obavezno
poslije džume ode na koju ljutu . kad ga upitaš kako to, kaže "pusti ti hodžu šta priča , šta on zna od života "
poslije džume ode na koju ljutu . kad ga upitaš kako to, kaže "pusti ti hodžu šta priča , šta on zna od života "
- HardcoreMX
#580 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
pa navikao si se pretvarati...sta samo klonova imas...dadinjo33 wrote: Pretvoricu se u prah ako kazem ili napisem Qur'an.
A i ako ne napisem
- Irsar
#581 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Realno to je bilo više namjerno trolanje, iako stojim iza svog stava, ali ne bih da ovdje spamamo temu sa tim poprilično nebitnim stvarima.aurora313 wrote:Pun mi je •••ac apologeta.Irsar wrote:Evolucija je laž.
Pričaju autoritativno o religijskim nebulozama, da bi ovdje isto tako autoritativno negirali utvrđeno i potvrđeno.
Drži se jaro svog poimanja vjere i njene ‘istinitosti‘ i ne negiraj nešto o čemu pojma nemaš.
Neko može pomisliti da si zaluđen svojim ubijeđenjima.
-
dadinjo33
#582 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
E koliko jedan moj jaran Muhamed ima klonova, sve vjestacka proizvodnjaHardcoreMX wrote:pa navikao si se pretvarati...sta samo klonova imas...dadinjo33 wrote: Pretvoricu se u prah ako kazem ili napisem Qur'an.
A i ako ne napisem
- Bloo
- Globalna šefica
- Irsar
#584 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
dadinjo33 wrote:Islam, prije svega radi sebe samog, ali i zdravlja i zivota citave planete, treba reformu.
Islam ne treba reformu. A ti i takvi kao ti je sigurno ne mogu niti ponuditi niti sprovesti, čak i da je reforma potrebna.
- HardcoreMX
#585 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
s kim si takav si..dadinjo33 wrote:E koliko jedan moj jaran ima klonova, sve vjestacka proizvodnjaHardcoreMX wrote: pa navikao si se pretvarati...sta samo klonova imas...
- Irsar
#586 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Još jedan od dokaza da lika boli ona stvar za Islamom i "reformom" istog:
Priča o duhovnosti, ali ne prezentuje svoje viđenje iste i dokaze za validnost iste.
Obzirom da je isti davno zanegirao i Kur'an i Allaha, o "reformi" po definiciji ne može biti govora, jer reforma znači "izmjena bez uništenja", ali ako je izmjena takva da više ne liči na Islam - onda to i nije reforma Islama.
I, ponavljam, Islam je vjera, a vjera je bazirana na istinama. Istina, pak, je nešto što je trajno, nepromjenjivo i vječno. Ne može biti "reforme" istine, jer to po definiciji znači izmjenu istine u laž.
Mislim, sve su ovo nama svima ovdje očite stvari oduvijek, ali eto da se malo skrene pažnja na nekoherentnost i glupost s vremena na vrijeme.
"Ako", "nekad", "eventualno", "neke duhovnosti", "ubrzo je postao" - sve su ovo stvari koje jasno ukazuju svakom ko nije slijep da ovdje citirani ne samo da ne želi "reformu" Islama, već ne zna niti šta bi ta reforma kao trebala podrazumijevati. Lik u praksi kao priznaje da je "postojala" (dakle, prošlo vrijeme) "neka" duhovnost (dakle, nešto minorno, jedva spomena vrijedno), iako u principu sam ne zna niti šta bi ta duhovnost trebala inače da sadrži.dadinjo33 wrote:Ako je nekad, eventualno u svojim izvorima, i imao neke duhovnosti, ubrzo, pa do danas, je postao
Priča o duhovnosti, ali ne prezentuje svoje viđenje iste i dokaze za validnost iste.
Obzirom da je isti davno zanegirao i Kur'an i Allaha, o "reformi" po definiciji ne može biti govora, jer reforma znači "izmjena bez uništenja", ali ako je izmjena takva da više ne liči na Islam - onda to i nije reforma Islama.
I, ponavljam, Islam je vjera, a vjera je bazirana na istinama. Istina, pak, je nešto što je trajno, nepromjenjivo i vječno. Ne može biti "reforme" istine, jer to po definiciji znači izmjenu istine u laž.
Mislim, sve su ovo nama svima ovdje očite stvari oduvijek, ali eto da se malo skrene pažnja na nekoherentnost i glupost s vremena na vrijeme.
- Irsar
#587 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nema potrebe da ti ulaziš u komunikaciju sa mnom, no to mene neće spriječiti da dam komentare na neke od tvojih upisa ovdje.ExNihilo wrote:RNG/Irsar, mislim da sam te već ranije zamolio da me preskačeš. Nemam vremena za tvoje nebulozne koju-posluku-porati konstrukcije koje nisu vrijedne kilobayta pohranjenim na serverima koje Klixu valja plaćati.
Last edited by Irsar on 08/04/2018 15:53, edited 1 time in total.
-
dadinjo33
#588 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Islam ne moze ekskomunicirati jednog Bagdadija, jer je islamska religija zasnovana na kohezivnim faktorima plemenskog mentaliteta, pa je dovoljno da Bagdadi izgovara sehadet i klanja i moze da radi sta god hoce u ime islama, niko od muslimana mu ne smije osporiti njegovo muslimanstvo, jer je "najgori musliman bolji i preci od najboljeg nemuslimana", pa je jasno da islam ne treba reformu.Irsar wrote:dadinjo33 wrote:Islam, prije svega radi sebe samog, ali i zdravlja i zivota citave planete, treba reformu.Ja hiperbola. Još malo pa ćeš reći za opstanak Univerzuma.
Islam ne treba reformu. A ti i takvi kao ti je sigurno ne mogu niti ponuditi niti sprovesti, čak i da je reforma potrebna.
A bas steta za mene, propade mi univerzumska reformatorska provizija.
- Idemedosumom
#589 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Uvijek se treba prisjetit' kazivanja Ahmeda ef. Bureka, rahimehullahu te'ala, o Suncu, ruži i nedžasetu 
-
dadinjo33
#590 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Zapanjujuca je pronicljivost tebe kao vjernika, s obzirom na to da su, ako je vjerovati mushafu, vjernici u tminama, a tamo se bas i ne vidi dobro i jasno, te da tek cekaju susret sa nekakvim goslodarom, kojeg, jasno to slijedi, ni u putu nisu sreliIrsar wrote:Još jedan od dokaza da lika boli ona stvar za Islamom i "reformom" istog:
"Ako", "nekad", "eventualno", "neke duhovnosti", "ubrzo je postao" - sve su ovo stvari koje jasno ukazuju svakom ko nije slijep da ovdje citirani ne samo da ne želi "reformu" Islama, već ne zna niti šta bi ta reforma kao trebala podrazumijevati. Lik u praksi kao priznaje da je "postojala" (dakle, prošlo vrijeme) "neka" duhovnost (dakle, nešto minorno, jedva spomena vrijedno), iako u principu sam ne zna niti šta bi ta duhovnost trebala inače da sadrži.dadinjo33 wrote:Ako je nekad, eventualno u svojim izvorima, i imao neke duhovnosti, ubrzo, pa do danas, je postao
-
dadinjo33
#591 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
A moze i onog sto ga je Burek plagiroIdemedosumom wrote:Uvijek se treba prisjetit' kazivanja Ahmeda ef. Bureka, rahimehullahu te'ala, o Suncu, ruži i nedžasetu
- Irsar
#592 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Svašta si ovdje smućkao, i istinu i laž, po običaju.dadinjo33 wrote:Islam ne moze ekskomunicirati jednog Bagdadija, jer je islamska religija zasnovana na kohezivnim faktorima plemenskog mentaliteta, pa je dovoljno da Bagdadi izgovara sehadet i klanja i moze da radi sta god hoce u ime islama, niko od muslimana mu ne smije osporiti njegovo muslimanstvo, jer je "najgori musliman bolji i preci od najboljeg nemuslimana", pa je jasno da islam ne treba reformu.
A bas steta za mene, propade mi univerzumska reformatorska provizija.
Muslimanom je lako biti, da. No to da se ne može ili "ne smije" neki Musliman spriječiti u činjenju nečega je laž, pa valjda i današnji islamski svijet to pokazuje. Također, ne znam odakle povlačiš to što si napisao pod navodnicima. A reformu koju Islam ne treba je reforma koju bi ti da sprovedeš, a da se bezveze ne ponavljam - to i nije reforma već ukidanje Islama.
- Irsar
#593 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Je li ovo još jedan od tvojih nadaleko poznatih zaključaka proisteklih iz nesposobnosti ispravnog prevođenja? Rekao bih da jeste.dadinjo33 wrote:s obzirom na to da su, ako je vjerovati mushafu, vjernici u tminama,
Projiciranje vlastitih mana na druge je gadna osobina.a tamo se bas i ne vidi dobro i jasno, te da tek cekaju susret sa nekakvim goslodarom, kojeg, jasno to slijedi, ni u putu nisu sreli
- ExNihilo
#594 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Prvi put kada sam s tobom razgovarao na forumu, pod tvojim trenutnim nickom, rekao si mi da komuniciraš s bogom i da ti on odgovara. Nakon što sam te zamolio da, u naše ime, upitaš boga za dokaz Goldbahove konjekture, na šta bog nije ponudio odgovor, shvatio sam da je bespredmetno razgovarati s tobom uzevši u obzir da nisam neuropsihijatar.Irsar wrote:Nema potrebe da ti ulaziš u komunikaciju sa mnom, no to mene neće spriječiti da dam komentare na neke od tvojih upisa ovdje.ExNihilo wrote:RNG/Irsar, mislim da sam te već ranije zamolio da me preskačeš. Nemam vremena za tvoje nebulozne koju-posluku-porati konstrukcije koje nisu vrijedne kilobayta pohranjenim na serverima koje Klixu valja plaćati.
Uglavnom, ono što pokušavam reći jeste da slobodno nastaviš komunikaciju sa mnom, a ja ću da ti odgovaram tačno onoliko koliko ti odgovara i bog.
-
dadinjo33
#595 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Nekom ovdje prigovaras, Korkutu, Allahu ili Muhamedu.Irsar wrote:Je li ovo još jedan od tvojih nadaleko poznatih zaključaka proisteklih iz nesposobnosti ispravnog prevođenja? Rekao bih da jeste.dadinjo33 wrote:s obzirom na to da su, ako je vjerovati mushafu, vjernici u tminama,
Projiciranje vlastitih mana na druge je gadna osobina.a tamo se bas i ne vidi dobro i jasno, te da tek cekaju susret sa nekakvim goslodarom, kojeg, jasno to slijedi, ni u putu nisu sreli
- Irsar
#596 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
ExNihilo wrote:Prvi put kada sam s tobom razgovarao na forumu, pod tvojim trenutnim nickom, rekao si mi da komuniciraš s bogom i da ti on odgovara. Nakon što sam te zamolio da, u naše ime, upitaš boga za dokaz Goldbahove konjekture, na šta bog nije ponudio odgovor, shvatio sam da je bespredmetno razgovarati s tobom uzevši u obzir da nisam neuropsihijatar.Irsar wrote:Nema potrebe da ti ulaziš u komunikaciju sa mnom, no to mene neće spriječiti da dam komentare na neke od tvojih upisa ovdje.ExNihilo wrote:RNG/Irsar, mislim da sam te već ranije zamolio da me preskačeš. Nemam vremena za tvoje nebulozne koju-posluku-porati konstrukcije koje nisu vrijedne kilobayta pohranjenim na serverima koje Klixu valja plaćati.
Je li ovo neka parodija ili si samo još jedan od gomile klonova modernih ateista, doduše nešto više obrazovanosti?
Kao što rekoh:Uglavnom, ono što pokušavam reći jeste da slobodno nastaviš komunikaciju sa mnom, a ja ću da ti odgovaram tačno onoliko koliko ti odgovara i bog.
Nema potrebe da ti ulaziš u komunikaciju sa mnom, no to mene neće spriječiti da dam komentare na neke od tvojih upisa ovdje.
-
dadinjo33
#597 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Eto, iskrivi ti tudje rijeci, prekrsi forumska pravila kvotanja i slaga pred tolikim svjedocima i levhi mahfuzom da sam rekao nesto sto nisam rekao. Sto navodno rece Muhamed, "ko laze, nije musliman".HardcoreMX wrote:s kim si takav si..dadinjo33 wrote:E koliko jedan moj jaran ima klonova, sve vjestacka proizvodnjaHardcoreMX wrote: pa navikao si se pretvarati...sta samo klonova imas...
Ili "Allah" za vjernike, kako kod njeg stvaraju mrznju, jer jedno govore, a drugo rade.
Strasni psiholozi taj Allah i taj Muhamed.
- HardcoreMX
#598 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
nerazumno nerazumljivo kazivas..dadinjo33 wrote:._.HardcoreMX wrote:s kim si takav si..dadinjo33 wrote: E koliko jedan moj jaran ima klonova, sve vjestacka proizvodnja
- Gojeni H
#599 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Da, i ne. Od mnostva sekti i pravaca koji su nekada postojali, zadrzalo se samo nekoliko, ali i sa tih nekoliko, slika islama je prilicno sarena.ExNihilo wrote:Prije nego se ispalim, da kažem još i ovo, dok mi je na umu.
Kada kažem (a to se rijetko dešava, zbog negativnih iskustava) prijateljima vjernicima da, zapravo, nema konsenzusa među islamskim učenjacima po većini pitanja, pa tako ni alkohola ili čak prirode samog Boga, gledaju me kao da sam lud. Nekoliko puta sam doživio da mi kažu "pazi šta pričaš".Doduše, ne prijatelji, već random likovi koji bi se našli u društvu.
Nebrojeno mnogo puta sam čuo da, nakon što se navede određeno razmimoilaženje među učenjacima, muslimani zbunjeno, ali iskreno, uzviknu: Zar islam nije jedan?!
Sve to, barem meni, sugerira da je islam radikalno cherry pickan od strane uleme, da je među višestoljetnim raspravama i tumačenjima učenjaka neko probrao prihvatljive stavove i kanonizirao islam, napravio abridged verziju islama, a onda je puku predstavio kao apsolutnu. Naravno, ne mislim da je potrebno, pa ni moguće, da svaki musliman zna sve fikhske ili akidetske finese među svim mogućim pitanjima, ali je potrebno da se konceptualno razumije kako takve finese postoje, da se naglasi prostor koji je ostavljen za raspravu i ideje. Dakle, kraće rečeno, da se stvari ne reduciraju.
Da li plebs uopste i interesuju detalji? Da li je plebs inace u historiji ljudske civilizacije ikada bio zainteresovan za malo vise od hljeba i igara?
Iako jeste potrebno znati da postoje razlicita vidjenja islama, kao i pogleda prema sebi, spoljasnjem svijetu, drustvu u cjelini, ulozi islama kao savjetodavca a ne zakonodavca, itd.
- ExNihilo
#600 Re: Da li je moguca reforma islamske religije i na koji nacin?
Gojeni H wrote:Da, i ne. Od mnostva sekti i pravaca koji su nekada postojali, zadrzalo se samo nekoliko, ali i sa tih nekoliko, slika islama je prilicno sarena.ExNihilo wrote:Prije nego se ispalim, da kažem još i ovo, dok mi je na umu.
Kada kažem (a to se rijetko dešava, zbog negativnih iskustava) prijateljima vjernicima da, zapravo, nema konsenzusa među islamskim učenjacima po većini pitanja, pa tako ni alkohola ili čak prirode samog Boga, gledaju me kao da sam lud. Nekoliko puta sam doživio da mi kažu "pazi šta pričaš".Doduše, ne prijatelji, već random likovi koji bi se našli u društvu.
Nebrojeno mnogo puta sam čuo da, nakon što se navede određeno razmimoilaženje među učenjacima, muslimani zbunjeno, ali iskreno, uzviknu: Zar islam nije jedan?!
Sve to, barem meni, sugerira da je islam radikalno cherry pickan od strane uleme, da je među višestoljetnim raspravama i tumačenjima učenjaka neko probrao prihvatljive stavove i kanonizirao islam, napravio abridged verziju islama, a onda je puku predstavio kao apsolutnu. Naravno, ne mislim da je potrebno, pa ni moguće, da svaki musliman zna sve fikhske ili akidetske finese među svim mogućim pitanjima, ali je potrebno da se konceptualno razumije kako takve finese postoje, da se naglasi prostor koji je ostavljen za raspravu i ideje. Dakle, kraće rečeno, da se stvari ne reduciraju.
Da li plebs uopste i interesuju detalji? Da li je plebs inace u historiji ljudske civilizacije ikada bio zainteresovan za malo vise od hljeba i igara?
Iako jeste potrebno znati da postoje razlicita vidjenja islama, kao i pogleda prema sebi, spoljasnjem svijetu, drustvu u cjelini, ulozi islama kao savjetodavca a ne zakonodavca, itd.
U prosjeku, vjerovatno ne. Ali je, još uvijek, vrlo važno dati slobodu čovjeku da sam odluči kako ga ne zanima. U slučaju islamske uleme - a priori je odlučeno u nečije ime.