Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Kikibombona

#576 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:
pussysmoke wrote: Pa sam si objasnio zašto je "plitak". Rekao si da bi Bog, ukoliko zaista postoji (nije dokazano), u raj prije "pozvao" vjernika koji je loša osoba, nego ateistu koji je činio dobra djela. Samim tim zaključujemo da je Bog u kojeg ti prijatelju vjeruješ, plitak kao SDA.
Neznam bas da sam tako rekao, nego moze i vjernik otici u dzehenem zbog zlodjela i neiskrenosti.
A moze i masovni ubica u raj ako se iskreno pokaje i u Boga povjeruje.

S druge strane, neko ko je citav zivot cinio dobro, pomagao bolesne i siromasne, ide u pakao jer u Boga nije vjerovao.

Monoteisticke religije predstavljaju Boga kao narcisoidnu figuru koja postoji da bi je ljudi obozavali i da bi joj se pokoravali. Cak smo dobili prirucnik za zivot, spisak pravila. A pravila zvuce 'nako 'srednjovjekovski', kao da su nekad davno pisana. I sve te monoteisticke religije odisu pustinjom, kao da su u pustinji pisane. Nije cijeli svijet pustinja. Imamo Sibir, Grenland, Island i druge krajeve planete. Nije kamila jedina zivotinja. Zasto je vaznije da se kamila spomene toliko puta a grizli nijednom?

Da li zivotinje obozavaju Boga ili samo ljudi? :D Ljudi su centralna figura svemira, najbolja Bozja kreacija. Sve je stvoreno i podredjeno ljudima.
arzuhal

#577 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

sekerbay wrote:
arzuhal wrote:Smije se zaliti zalogaj gutljajem vina ako se kreneš davit... :mrgreen: Mislim ako nema već vode ili kiselog mlijeka, a zadesi se butelja...
Samo ako je kvalitetno, domaće :oops: jok ovim žgaravičarima.
Ali, da bi se išlo na sigurno tj da bi bio siguran da si uistinu izbjegao davljenje, jedan gutljaj nije dovoljan.
Dakle, preporučuje se polovka :oops:
Image
Bloo
Globalna šefica

#578 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Otapa i kamenac
Image
MarlboroGold

#579 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Ima ono neko što bude u buretu od 5 litara, a košta 2 marke :D
Mislim da to apsolutno sve skida :D
Smrcak15

#580 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote:ako mu nikad niko ne ukaze na pravu vjeru Boziju, ako ne cuje nikad o Bozijem poslaniku, ako nema moguicnosti da spozna, pa makar umro u nekoj drugoj vjeri, nebi me cudilo da bude podvrgnut testu na sudnjem danu.

jer pravilo u Kuranu je jasno, Bog ne kaznjava covjeka dok mu ne posalje poslanika, dok ne ukaze na dokaze i da ima mogucnost da sazna.

Ko god ima pristup, internetu, TV, knjigama, nece niko imati opravdanja,

ovo opravdanje moze da vazi vecinom za narode koji su prije zivjeli i stavrno nisu nikad nista culi o zadnjem Bozijem poslaniku niti culi ista o vjeri.
Stavi se u poziciju nekog covjeka u Cileu, koji nije imao susret sa islamom i o tome ne zna skoro nista. Zasto bi uopste poceo proucavati islam? Toliko je toga na ponudi za citanje, a prosjecan covjek uglavnom ne voli citati, pa zasto bi onda neko ko cita malo odlucio citati o islamu a ne o necemu drugom?

Tebi je islam nametnula okolina i zato je potpuno prirodno da o tome znas dosta. Ja nisam musliman al' o islamu znam dosta. Zivim sa muslimanima, islam je svuda oko mene.

Neko u Cileu nema takav kontakt i takvo okruzenje. Pored nekoliko milijardi knjiga, pored toliko toga na ponudi, zasto bi neko proucavao Kur'an i islam?

Vjera je u 99.99% stvar nasljedstva. To je neoboriv dokaz da je vjera stvar tradicije a ne izbora nakon dubokog promisljanja.

Da mi je neko kao djetetu ispirao mozak vjerom velike su sanse da bi sada bio vjernik. Sada je kasno za mene. Vjernik se postaje u ranom djetinjstvu. Ovi sto povjeruju u zrelom dobu su obicno psihicki devastirane osobe koje u vjeri traze spas od svakodnevnice.

Na svakom covjeku je da razmislja i trazi istinu, pa ko ima dostupne informacije takvom ce da bude sudjeno na osnovu informacija koje je imao i do kojih informacija se moglo doci da bi se spoznala istina.

Bog je pravedan i netretira potpuno isto mene koji sam medju muslimanima i jednog tamo cileanca u planinama cilea...ja kad dodjem na sudnji dan ja nemam nikakvog testa tamo nego direktno idem na sudjenje...dok taj cileanc koji nikad nije cuo za islam niti je imao pristup informacijama, takav kad dodje na sudnji dan ne ide na sudjenje nego na testiranje.

Ako ti mislis da je Bog nepravedan onda imas pogresno misljenje o Bogu...On sam toliko puno naznacava da je pravedan i da nikome nece trun nepravde uciniti tokom sudjenja.

Vjera nije 99%stvar nasljedstva u vecoj mjeri jeste ali ne 99%.

Meni niko nije ispirao mozak dok sam dijete bio jer nisam mogao naci i jednog vjernka koji je znao islam...nego sam sam citajuci knjige i razmisljajuci spoznavao stvari.
Od koga sam ja to naslijedio islam niotkod nego sam ja rodbinu ucio islam pa i roditelje.

Ti nisi svjestan svoje zsblude po pitanju tih stvari...ali haj valjda ces shvatiti nekad
Bloo
Globalna šefica

#581 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Na svakom covjeku je da razmislja i trazi istinu, pa ko ima dostupne informacije takvom ce da bude sudjeno na osnovu informacija koje je imao i do kojih informacija se moglo doci da bi se spoznala istina.

Bog je pravedan i netretira potpuno isto mene koji sam medju muslimanima i jednog tamo cileanca u planinama cilea...ja kad dodjem na sudnji dan ja nemam nikakvog testa tamo nego direktno idem na sudjenje...dok taj cileanc koji nikad nije cuo za islam niti je imao pristup informacijama, takav kad dodje na sudnji dan ne ide na sudjenje nego na testiranje.

Ako ti mislis da je Bog nepravedan onda imas pogresno misljenje o Bogu...On sam toliko puno naznacava da je pravedan i da nikome nece trun nepravde uciniti tokom sudjenja.

Meni niko nije ispirao mozak dok sam dijete bio jer nisam mogao naci i jednog vjernka koji je znao islam...nego sam sam citajuci knjige i razmisljajuci spoznavao stvari.
Od koga sam ja to naslijedio islam niotkod nego sam ja rodbinu ucio islam pa i roditelje.

Ti nisi svjestan svoje zsblude po pitanju tih stvari...ali haj valjda ces shvatiti nekad
Isto kao što tine promišljaš i tražiš istinu dalje od one za koju vjeruješ da je jedna i jedina, tako i Čileanac.

Testiranje - kao test za džennet u pjesmi Zabranjenog pušenja?

Da li je Bog pravedan samo u svojoj dimenziji ili i u ovoj našoj?

Kad si bio dijete i nisi mogao naći vjernika, kako si došao do literature? Ušetao u biblioteku i prvu knjigu koju si uzeo je...?
Smrcak15

#582 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Kikibombona wrote:
Smrcak15 wrote:
pussysmoke wrote: Pa sam si objasnio zašto je "plitak". Rekao si da bi Bog, ukoliko zaista postoji (nije dokazano), u raj prije "pozvao" vjernika koji je loša osoba, nego ateistu koji je činio dobra djela. Samim tim zaključujemo da je Bog u kojeg ti prijatelju vjeruješ, plitak kao SDA.
Neznam bas da sam tako rekao, nego moze i vjernik otici u dzehenem zbog zlodjela i neiskrenosti.
A moze i masovni ubica u raj ako se iskreno pokaje i u Boga povjeruje.

S druge strane, neko ko je citav zivot cinio dobro, pomagao bolesne i siromasne, ide u pakao jer u Boga nije vjerovao.

Monoteisticke religije predstavljaju Boga kao narcisoidnu figuru koja postoji da bi je ljudi obozavali i da bi joj se pokoravali. Cak smo dobili prirucnik za zivot, spisak pravila. A pravila zvuce 'nako 'srednjovjekovski', kao da su nekad davno pisana. I sve te monoteisticke religije odisu pustinjom, kao da su u pustinji pisane. Nije cijeli svijet pustinja. Imamo Sibir, Grenland, Island i druge krajeve planete. Nije kamila jedina zivotinja. Zasto je vaznije da se kamila spomene toliko puta a grizli nijednom?

Da li zivotinje obozavaju Boga ili samo ljudi? :D Ljudi su centralna figura svemira, najbolja Bozja kreacija. Sve je stvoreno i podredjeno ljudima.

Ako se masovni ubica iskreno pokaje iz dubine svoje duse i okrene Bogu i krene raditi dobra djela sve do svoje smrti.

Sta mislis ovo dovede Bog masovnog ubicu koji se pokajao njemu iskreno i dovede sve ubijene i njihove familije koji su oplakivali ih....pa im svima kaze ako mu vi oprostite ulazite u najvece dijelove Raja a ima 100 nivoa raja. A sko nd oprostite otice u dzehenem da odradi kaznu koju zasluzuje pa ce otici u dzennet a vi ce te njemu prebacit svoje grijehe u onoj mjeri koliko vam je ucinio nazao pa cu vam suditi poslije pa ima sanse da odete u dzehennem ili dzennet zavisno sta ste zasluzili svojim djelima.

Sta mislis koliko bi mu ljudi oprostilo u tom trenutku???

I sta mislis ti dok gledas njihovo sudjenje i odluce da mu oproste pa svi poslije udju u raj...a ti tumbarao na zemlji i kako bog rijesit takav slucaj ili tvrditi da je Bog nepravedan itd

Znas li sta je jos zalosnije od svega toga evo recimo udje serijski ubica i sve njegove zrtve...pa se pocnu grliti poslije ti nas svojim zlodjelom uvede u raj a on im kaze a vi svojim oprostom.

A ti kontao Bog nepravedan pa kako si misljenje imao ovdje imat ces ga i tamo kako bi bio osramocen, i kad stanes pred Boga reci ces necu da iko svjedok meni do ja sam negirajuci bozije sveznanje pa ce mu bog reci dobro dovoljan ces ti sam sebi biti svjedok.
Zapecatit ce mu se usta tako da nece moci govoriti i reci organima govorite pa ce ruke i noge i koza sve ce progovoriti sta je gdje radio uradio grijeh tu i tu tad i tad, pa poslije ce mu se otpecatit usta i reci "pa ja sam se zbog vas zauzimao a vi mi vratiste ovako"

Zamisli svopstveno tijelo te izigra....tako to biva sa onima koji imaju lose misljenje o Bog, pa Bog da da se tvoje tijelo okrene protiv tvoje duse
Smrcak15

#583 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Isto kao što tine promišljaš i tražiš istinu dalje od one za koju vjeruješ da je jedna i jedina, tako i Čileanac.

Testiranje - kao test za džennet u pjesmi Zabranjenog pušenja?

Da li je Bog pravedan samo u svojoj dimenziji ili i u ovoj našoj?

Kad si bio dijete i nisi mogao naći vjernika, kako si došao do literature? Ušetao u biblioteku i prvu knjigu koju si uzeo je...?
Pravedan je svugdje.

Nacuo od djece nesto spominjali Allaha, slucajno negdje naletio na ilmihal itd pa tako nekako krenuo...nesjecam se detalja skroz
Bloo
Globalna šefica

#584 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: Sta mislis ovo dovede Bog masovnog ubicu koji se pokajao njemu iskreno i dovede sve ubijene i njihove familije koji su oplakivali ih....pa im svima kaze ako mu vi oprostite ulazite u najvece dijelove Raja a ima 100 nivoa raja. A sko nd oprostite otice u dzehenem da odradi kaznu koju zasluzuje pa ce otici u dzennet a vi ce te njemu prebacit svoje grijehe u onoj mjeri koliko vam je ucinio nazao pa cu vam suditi poslije pa ima sanse da odete u dzehennem ili dzennet zavisno sta ste zasluzili svojim djelima.
Sta mislis koliko bi mu ljudi oprostilo u tom trenutku???
I sta mislis ti dok gledas njihovo sudjenje i odluce da mu oproste pa svi poslije udju u raj...a ti tumbarao na zemlji i kako bog rijesit takav slucaj ili tvrditi da je Bog nepravedan itd
Znas li sta je jos zalosnije od svega toga evo recimo udje serijski ubica i sve njegove zrtve...pa se pocnu grliti poslije ti nas svojim zlodjelom uvede u raj a on im kaze a vi svojim oprostom.
Da li si svjestan svoje kognitivne disonance?
Bloo
Globalna šefica

#585 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: Pravedan je svugdje.
Ima onda čudan smisao za pravdu...
MarlboroGold

#586 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote: Sta mislis ovo dovede Bog masovnog ubicu koji se pokajao njemu iskreno i dovede sve ubijene i njihove familije koji su oplakivali ih....pa im svima kaze ako mu vi oprostite ulazite u najvece dijelove Raja a ima 100 nivoa raja.
Ako raj ima 100 nivoa, onda se ne moram brinuti, pa makar bio i u prvom. Bog voli svoju djecu, pa će mi vjerovatno oprostiti. A šta to ima u stotom a nema u prvom? Ili pedesetom?
Ostali dio teksta neću pretjerano komentarisati osim što se sa time dovodiš u konflikt... zabrinjavajuće je uopšte čitati napisano.
Smrcak15

#587 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:
Smrcak15 wrote: Sta mislis ovo dovede Bog masovnog ubicu koji se pokajao njemu iskreno i dovede sve ubijene i njihove familije koji su oplakivali ih....pa im svima kaze ako mu vi oprostite ulazite u najvece dijelove Raja a ima 100 nivoa raja.
Ako raj ima 100 nivoa, onda se ne moram brinuti, pa makar bio i u prvom. Bog voli svoju djecu, pa će mi vjerovatno oprostiti. A šta to ima u stotom a nema u prvom? Ili pedesetom?
Ostali dio teksta neću pretjerano komentarisati osim što se sa time dovodiš u konflikt... zabrinjavajuće je uopšte čitati napisano.
Ako raj ima 100 nivoa, onda se ne moram brinuti, pa makar bio i u prvom.
eh da je to tako kao sto ti mislis :-) pa ne ulazi se u Raj ko u javnu kucu i izlazis kad hoces i kako hoces :-)

ako ti mislis ne trudit se za Raj a ocekivati da udjes u njega je poput osobe koja ne sije na njivu nista ali ipak ceka na kraju zetve da pozanje sa njive, ali ceka i ceka a nistga ne nice niti da dobije stagod, eh to je stanje osobe koja se nada Raju a ne radi aposlutno nista da dodje do tamo.
Bog voli svoju djecu, pa će mi vjerovatno oprostiti.
ma pusti te krscanske fazone,ma ne voli svakoga da smo odmah jasni, Bog i voli i mrzi zavisi sta ko zasluzi, njegova ljubav se moze zaraditi svojim djelima, ako radis dobro volit ce te, radis li zlo, kuku ti se kad ako te on zamrzi....

A šta to ima u stotom a nema u prvom?
najnizi nivo Raja i najveci nivo raja:

dio dugackog hadisa--->

reci ce covjek najnizeg stepena u Raju koji je zasluzio:
.... "O moj Gospodaru, uvedi me u Dzennet'', a Allah subhanehu ve te'ala, koji je Gospodar nebesa i zemlje, koji je Vlasnik svega reče: ''Ulazi Mojom milošću u Dzennet'', i kada uđe primjeti i pričini mu se da je on pun, da su dvorci već zauzeti, da su bašče već napunjene. I reče: ''Kako o moj Gospodaru, ljudi sve zauzeše i zaposjednuše''. Reče mu Allah aze we dzele: o sine Ademov, da li zeliš da imaš kao kralj koji ima na dunjaluku'', i razmisli čovjek o kraljevstvu i njegovim bogatstvima pa reče: ''Zelim Gospodaru, zelim, podari mi'', i reče mu Gospodar: ''E pa eto imaš kao on, i još jednom, i još jednom, i još jednom, i još jednom'', i kod petog puta zavika rob: ''Dosta mi je o moj Gospodaru, zadovoljan sam, dosta mi je''. A Gospodar mu reče: ''To je za tebe, još deset puta toliko. I još pozeli o moj robe, pozeli šta još zeliš'', pa on reče: ''Zelim to i to, i dade mu njegov Gospodar, zelim to i to, i dade mu njegov Gospodar, zelim to i to, i opet mu Gospodar dade i ispuni zelju i kada čovjek nemade više zelja, reče mu njegov Gospodar: ''A da ne zeliš ovo i ovo?'' – ''Zelim o Gospodaru'', ''A zar ne zeliš to i to?'' – ''Zelim o Gospodru'', i dade mu sve to Allah s.w.t. i reče: ''Uđi u svoje dvorce i bašče'' i podari mu Allah s.w.t. blagost neizmjernu. Uđe on u dvorac i u dvorcu sluge i hurije koje zahvaljivaše Allahu dz.š. I on tada pomisli i reče: ''Ja sam taj kojem Allah dz.š. dade najveću nagradu, i nikome od mene nije ništa veće i bolje dao''. – A ovo je najmanji polozaj i najmanja nagrada u Dzennetu. Kada Musa a.s. ču ovo, upita: ''O moj Gospodaru, ako je ovo najmanja nagrada, a šta je onda najveća nagrada?'' ''O Musa, reče njegov Gospodar, njima sam ja pripremio Dzenetul-firdews kojeg sam Ja Svojom rukom sazdao, oko ga nije vidjelo, uho nije čulo, i ljudski mozak ne moze zamisliti''. Neka je Hvaljen i Slavljen Gospodar Koji je pripremio ove vrtove i bašče onima koji ih zele i to svojim djelima pokazuju.'' (biljezi Muslim).
Bloo
Globalna šefica

#588 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
eh da je to tako kao sto ti mislis :-) pa ne ulazi se u Raj ko u javnu kucu i izlazis kad hoces i kako hoces :-)
Ni tamo nemreš izać kad hoćeš...valja platiti
Smrcak15

#589 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
a gdje bi to ti van dzenneta molim te ako je dzennet velicine univerzuma??

kao eto tijesan ti univerzum pa bi htjela kao eto izaci van povuci koji dim cigare i vratit se nazad :-)
Bloo
Globalna šefica

#590 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
ma pusti te krscanske fazone,ma ne voli svakoga da smo odmah jasni, Bog i voli i mrzi zavisi sta ko zasluzi, njegova ljubav se moze zaraditi svojim djelima, ako radis dobro volit ce te, radis li zlo, kuku ti se kad ako te on zamrzi....
:facepalm:

"Onaj koji voli" mrzi...

Možda eventualno da ne voli ili mu je mrsko ili se odriče...ako je sposoban za ta veoma ljudska osjećanja...riječ mržnja i Allah u istoj rečenici u Kuranu? Sumnjam. Neka me neko ispravi, moje znanje je ograničeno.
Ne voli nevjernika, griješnika, nadmene, one koji se svađaju, zulumćare...
Bloo
Globalna šefica

#591 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
a gdje bi to ti van dzenneta molim te ako je dzennet velicine univerzuma??
kao eto tijesan ti univerzum pa bi htjela kao eto izaci van povuci koji dim cigare i vratit se nazad :-)
Ja pričam o javnim kućama.
Ne bih ni ja odatle izlazila da je kakvih neograničenih sredstava ...a dozvoljeno pušenje.
Smrcak15

#592 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
:facepalm:

"Onaj koji voli" mrzi...

Možda eventualno da ne voli ili mu je mrsko ili se odriče...ako je sposoban za ta veoma ljudska osjećanja...riječ mržnja i Allah u istoj rečenici u Kuranu? Sumnjam. Neka me neko ispravi, moje znanje je ograničeno.
Ne voli nevjernika, griješnika, nadmene, one koji se svađaju, zulumćare...
ON voli i mrzi zavisno kako ko zasluzi svojim djelima.
Bloo
Globalna šefica

#593 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Gdje u Kuranu piše da Allah mrzi, a da se tiče ljudi?
arzuhal

#594 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

bižodonavliju...
Bloo
Globalna šefica

#595 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Jel i jedno od imena Allaha "Onaj koji mrzi"?
Bloo
Globalna šefica

#596 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Raspravljam se sqa Smrčkom jel njegnv bog mrzi, a vani sunce... :facepalm:

Stupid eejit :zid:

:run:
Smrcak15

#597 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Gdje u Kuranu piše da Allah mrzi, a da se tiče ljudi?
nemogu naci da Allah mrzi nevjernike, ali moze se naci da kaze da ih ne voli, ali to opet neznaci da ih mrzi moze neko reci.

nesto sto mrzi ko vjernika
”O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!” (Es-Saff, 2-3)

ali zato imamo u hadisu opise Allahove mrznje prema nekim osobama:

EBU DERDA UVEJMIR IBN MALIK EL-HAZREDŽIJ prenosi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao: "Nijedna stvar neće biti teža na Sudnjem danu, na (mizanu) tezulji vjernika od lijepe naravi. Zaista, Allah mrzi bezobrazne brbljivce (bestidne u govoru i ponašanju)." (Hasen-sahih)
Rijadussalihin br/str. 626

Ebu Hurejre veli da je Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., rekao:
“Cetiri osobe mrzi Allah: onoga koji mnogo prodaje a mnogo se zaklinje, siromaha koji je ohol, starca bludnika, i vladara nasilnika.” (Nesai i Bejheki, - sahih)
Bloo
Globalna šefica

#598 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

Pitala sam te za Kuran ne za hadise...
KURAN
sveta knjiga
...
Kikibombona

#599 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Kikibombona »

Smrcak15 wrote:Na svakom covjeku je da razmislja i trazi istinu, pa ko ima dostupne informacije takvom ce da bude sudjeno na osnovu informacija koje je imao i do kojih informacija se moglo doci da bi se spoznala istina.

1. Daj dokaz iz Kur'ana i hadisa da Bog ne tretira jednako ljude koji su odrasli u muslimanskom sa jedne i nevjernickom okruzenju sa druge strane.

2. Moze li neki citat iz Kur'ana o sudjenju i testovima. Prvi put cujem za testove. Zvuci pomalo bizarno.

Ne da je 99% stvar nasljedstva vec je 99.99...% stvar nasljedstva. Tako je u cijelom svijetu, ogromna vecina slijedi vjeru svojih roditelja. I tvoji roditelji dolaze iz islamskog kulturnog kruga. To si naslijedio.

U mom gradu, u mojoj drzavi, svi slijede vjeru svojih roditelja. Ima poneki izuzetak koji cini statisticku gresku. I obicno se radi o teskim budalama. Znam tek nekoliko konvertita i svaki je budala prve kategorije. Srbi i Hrvati znaju dosta o islamu, zive sa muslimanima i sve im je dostupno, ali niko ne uzima islam kao svoju vjeru. Da li to znaci da su Bosnjaci pametniji od Srba i Hrvata? Ne znaci. Jedni, drugi i treci su naslijedili svoju vjeru. Radi se o klasicnoj indoktrinaciji.

Sta tek reci o narodima Juzne Amerike? Svi Cileanci su culi za islam. Svi imaju internet i mogu citati. Zasto bi citali bas o islamu? Imaju vjeru koju su naslijedili, ni nju nisu istrazili kako treba. S druge strane, Somalijci svi muslimani. Nemoj mi reci da su Somalijci pametniji narod od Cileanaca!? Jednima je dosao mac islama drugima mac krscanstva. I to je cijela prica. U narodu se ukorijenile dvije vjere koje se slijede po inerciji. Nema u tome nikakvog kritickog promisljanja.
dadinjo33

#600 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote: ”O vjernici, zašto jedno govorite a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!” (Es-Saff, 2-3)
U pitanju je pogresan apologetski prevod. Postoji naoko sitna, ali sustinski bitna razlika u odnosu na original. Pravilan je "O, kako je Allahu mrsko DA govorite rijeci koje djela ne prate".

Dakle, u originalu se prvo kaze da su vjernici prakticno licemjeri ili lazovi, da jedno govore, a drugo rade. A u nastavku da je Allahu mrsko da rade to sto rade. Korkut je Allahovu izjavu ublazio ubacivanjem rijeci "kada", koja bi implicirala da su vjernici samo ponekad lazovi ili licemjeri. A to ublazenje ne stoji u originalu.
Locked