Platforma za progres - Mirsad Hadžikadić
-
visocicaguy
#576 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Pressing, N1, 23.5.2018
-
Novak20
#577 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
S kim uporediti uvaženog profesora ???
Tabela 2014.
Kandidat Broj glasova %
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 247235 32,867
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB - FAHRUDIN RADONČIĆ 201454 26,781
SULJAGIĆ EMIR - DEMOKRATSKA FRONTA-ŽELJKO KOMŠIĆ 114334 15,199
HADŽIOMEROVIĆ BAKIR - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA 75369 10,019
HALILOVIĆ SEFER - BPS-SEFER HALILOVIĆ 66230 8,804
CERIĆ MUSTAFA - CERIĆ MUSTAFA 33882 4,504
BAJRAMOVIĆ DŽEBRAIL - STRANKA DIJASPORE BiH 5041 0,670
KEBO MIRSAD - KEBO MIRSAD 3893 0,518
TUZLIĆ HALIL - TUZLIĆ HALIL 3162 0,420
ŽIGIĆ ADIL - ŽIGIĆ ADIL 1637 0,218
Tabela 2006.Tabela 2010
Kandidat Broj glasova %
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 162831 34,86
RADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH 142387 30,49
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 117240 25,10
ĐEDOVIĆ IBRAHIM - DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA 13369 2,86
DEMIROVIĆ MUJO - BPS - SEFER HALILOVIĆ 8951 1,92
LATIĆ ĐEMAL - STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 8738 1,87
SPAHIĆ IBRAHIM - GRAĐANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BiH 6948 1,49
KEŠETOVIĆ IZUDIN - BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 4228 0,91
JUSIĆ AIDA - JUSIĆ AIDA - NEZAVISNI KANDIDAT 2347 0,50
Kandidat Glasovi %
BEŠĆO ALIBEGOVIĆ-NEZAVISNI KANDIDAT 2.670 0,48%
ADIL ŽIGIĆ-NEZAVISNI KANDIDAT 1.245 0,22%
ČENGIĆ MUHAMED - RADOM ZA BOLJITAK 4.466 0,80%
SILAJDŽIĆ HARIS STRANKA ZA BiH 350.520 62,80%
TIHIĆ SULEJMAN SDA- 153.683 27,53%
AJANOVIĆ MIRNES - BOSS - SDU BIH 45.608 8,17%
- sinuhe
#578 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Da, i ja sam mislio o ovome.
Kako SDA ima slabijeg kandidata za pobjedu bi trebalo biti dovoljno dosta manje od 200 000 glasova.
Problem je to stvaranje opsadnog stanja -ubice, zaklace ako se ne uradi ovo ili ono. I na ovom forumu, tu negdje nize, imas temu o mogucem ratu i kako se 'oni' spremaju. Tako bi to moglo biti i okosnica kampanje tog slabijeg kandidata SDA. Naravno tu su jos i Komsic i Suljagic sa istom taktikom.
Hadzikadic bi trebao napasti sami vrh tabele
Kako SDA ima slabijeg kandidata za pobjedu bi trebalo biti dovoljno dosta manje od 200 000 glasova.
Problem je to stvaranje opsadnog stanja -ubice, zaklace ako se ne uradi ovo ili ono. I na ovom forumu, tu negdje nize, imas temu o mogucem ratu i kako se 'oni' spremaju. Tako bi to moglo biti i okosnica kampanje tog slabijeg kandidata SDA. Naravno tu su jos i Komsic i Suljagic sa istom taktikom.
Hadzikadic bi trebao napasti sami vrh tabele
-
kiligonzales
#579 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Koliko vidim Silajdzic ih je zasio 2006 i taj rezultat niko ne ponovi.Novak20 wrote:S kim uporediti uvaženog profesora ???
Tabela 2014.
Kandidat Broj glasova %
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 247235 32,867
RADONČIĆ FAHRUDIN - SBB - FAHRUDIN RADONČIĆ 201454 26,781
SULJAGIĆ EMIR - DEMOKRATSKA FRONTA-ŽELJKO KOMŠIĆ 114334 15,199
HADŽIOMEROVIĆ BAKIR - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA 75369 10,019
HALILOVIĆ SEFER - BPS-SEFER HALILOVIĆ 66230 8,804
CERIĆ MUSTAFA - CERIĆ MUSTAFA 33882 4,504
BAJRAMOVIĆ DŽEBRAIL - STRANKA DIJASPORE BiH 5041 0,670
KEBO MIRSAD - KEBO MIRSAD 3893 0,518
TUZLIĆ HALIL - TUZLIĆ HALIL 3162 0,420
ŽIGIĆ ADIL - ŽIGIĆ ADIL 1637 0,218Tabela 2006.Tabela 2010
Kandidat Broj glasova %
IZETBEGOVIĆ BAKIR - SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 162831 34,86
RADONČIĆ FAHRUDIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH 142387 30,49
SILAJDŽIĆ HARIS - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 117240 25,10
ĐEDOVIĆ IBRAHIM - DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA 13369 2,86
DEMIROVIĆ MUJO - BPS - SEFER HALILOVIĆ 8951 1,92
LATIĆ ĐEMAL - STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI A-sda 8738 1,87
SPAHIĆ IBRAHIM - GRAĐANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BiH 6948 1,49
KEŠETOVIĆ IZUDIN - BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 4228 0,91
JUSIĆ AIDA - JUSIĆ AIDA - NEZAVISNI KANDIDAT 2347 0,50Kandidat Glasovi %
BEŠĆO ALIBEGOVIĆ-NEZAVISNI KANDIDAT 2.670 0,48%
ADIL ŽIGIĆ-NEZAVISNI KANDIDAT 1.245 0,22%
ČENGIĆ MUHAMED - RADOM ZA BOLJITAK 4.466 0,80%
SILAJDŽIĆ HARIS STRANKA ZA BiH 350.520 62,80%
TIHIĆ SULEJMAN SDA- 153.683 27,53%
AJANOVIĆ MIRNES - BOSS - SDU BIH 45.608 8,17%
-
putokaz1
#580 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Hadžikadić=Spahić,Čengić i Bajramović
Tu negdje oko 6000 možda malo više u Gradu Sarajevu
-
kiligonzales
#581 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Njegova sansa ce biti tek za 4 godine, ako svoje politicko djelovanje obogati pokretom. Ovako mu je izborni rezultat tanan.putokaz1 wrote:Hadžikadić=Spahić,Čengić i Bajramović
-
putokaz1
#582 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Nakon izbora ode on,čak mu ni Bakir neće dati pare ako Denis B. pobjedi
-
neon-x
#583 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Denis B. ce pobijediti, nemoj se djaba sekirati. SDA kandidat ove godine tesko da prelazi i 100k. Denisova sretna okolnost je sto je u iso vrijeme clan SDP i velikobosnjacki populista. Od SDP fanova ce dobiti 80000 a od naroda podloznog demagogiji 100000 sto ce ove godine biti i vise nego dovoljno za pobjedu.putokaz1 wrote:Nakon izbora ode on,čak mu ni Bakir neće dati pare ako Denis B. pobjedi
Sta mislis otprilike koliko je para Mirsad dogovorio s Bakirom za mjesto predsjednistva koje ga zanima koliko i Nermina Niksica?
-
putokaz1
#584 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Pare to je teorija Zavjere
Da li 10 Bošnjačkih kandidata stvarno uzelo pare radeći za Bakira ili su svi slučajno tu...ko će ti znati
Da li 10 Bošnjačkih kandidata stvarno uzelo pare radeći za Bakira ili su svi slučajno tu...ko će ti znati
- Smrcak15
#585 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Dragi prijatelji,
Sretni smo što vas možemo obavijestiti da smo danas i službeno prijavili izlazak na predstojeće izbore sa kandidaturom Prof. Dr. Mirsada Hadžikadića za člana Predsjedništva BiH. Prikupili smo preko 8.000 potpisa, iako nam je za prijavu kandidature bilo potrebno samo 5.000. To govori mnogo o sjajnim ljudima u našoj kampanji koji su vrijedno i požrtvovano radili, ali i o broju građana koji nam svaki dan prilaze i daju svoju nesebičnu podršku. Nije mala stvar skupiti 8.000 potpisa bez stranačke infrastrukture, ali nam je drago da smo pokazali snagu da kreiramo svoje vlastite mehanizme djelovanja kroz rad naših aktivista koji su prave iskre nadolazećih promjena. Hvala vam na pomoći.
Danas smo veoma ponosni na naše Bosance i Hercegovce.
www.mirsadhadzikadic.ba
Sretni smo što vas možemo obavijestiti da smo danas i službeno prijavili izlazak na predstojeće izbore sa kandidaturom Prof. Dr. Mirsada Hadžikadića za člana Predsjedništva BiH. Prikupili smo preko 8.000 potpisa, iako nam je za prijavu kandidature bilo potrebno samo 5.000. To govori mnogo o sjajnim ljudima u našoj kampanji koji su vrijedno i požrtvovano radili, ali i o broju građana koji nam svaki dan prilaze i daju svoju nesebičnu podršku. Nije mala stvar skupiti 8.000 potpisa bez stranačke infrastrukture, ali nam je drago da smo pokazali snagu da kreiramo svoje vlastite mehanizme djelovanja kroz rad naših aktivista koji su prave iskre nadolazećih promjena. Hvala vam na pomoći.
Danas smo veoma ponosni na naše Bosance i Hercegovce.
www.mirsadhadzikadic.ba
-
Novak20
#586 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Koji prijatelji ??? SDA ???, IVZ ???, banjalučani ???
https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/inte ... bih-348476
Zbog uspješnosti tih projekata, prijatelji iz BiH su insistirali da se kandidujem, jer su ovo kritični izbori za budućnost naše domovine.
-
neon-x
#587 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ne sekiraj se bolan toliko, SDP ce ti uci u vlast samo je nece moci sami formirati zao mi je. Becirovic pobjedjuje gotovo sigurno jer se ljudi pale na Sutorine, Peljeske mostove, dorate Dodike i slicne gluposti.Novak20 wrote:![]()
Zbog uspješnosti tih projekata, prijatelji iz BiH su insistirali da se kandidujem, jer su ovo kritični izbori za budućnost naše domovine.
-
Novak20
#588 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ne sekiram se. Meni je super ali moram da pitam koliko je naših problema riješila SDA i Mirsad iz Amerike ?neon-x wrote:
Ne sekiraj se bolan toliko, SDP ce ti uci u vlast samo je nece moci sami formirati zao mi je. Becirovic pobjedjuje gotovo sigurno jer se ljudi pale na Sutorine, Peljeske mostove, dorate Dodike i slicne gluposti.
-
neon-x
#589 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Mirsad je uradio jako puno dobrih stvari za nas kroz organizacije koje je osnovao u Americi a za SDA to vi iz SDP-a s njima raspravite ko nas je koliko uspio unazaditi.Novak20 wrote:Ne sekiram se. Meni je super ali moram da pitam koliko je naših problema riješila SDA i Mirsad iz Amerike ?neon-x wrote:
Ne sekiraj se bolan toliko, SDP ce ti uci u vlast samo je nece moci sami formirati zao mi je. Becirovic pobjedjuje gotovo sigurno jer se ljudi pale na Sutorine, Peljeske mostove, dorate Dodike i slicne gluposti.
-
Novak20
#590 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Koje VAS ??? Šta je to uradio ???neon-x wrote:
Mirsad je uradio jako puno dobrih stvari za nas kroz organizacije koje je osnovao u Americi a za SDA to vi iz SDP-a s njima raspravite ko nas je koliko uspio unazaditi.
Nije marke uplatio u zdravstveno, penziono, socijalno...Samo ti glasaj za njega iz Amerike. Nisi ni ti ništa ovde uplatio.
- Smrcak15
#591 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Mirsad Hadžikadić: Mali privrednici su ključ razvoja BiH

PIŠE: EDIN BARIMAC PRATI AUTORA
Biću inicijator ideja u vezi sa poboljšanjem poreskog sistema koje će omogućiti bolju investicionu klimu, smanjenje korupcije...
Prof. dr. Mirsad Hadžikadić, rođeni Banjalučanin sa adresom stanovanja u SAD-u, od 1984. godine zainteresovao je bh. javnost objavom da će se na predstojećim izborima kandidovati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Doktorirao je 1987. godine na Harvardu. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Charlotte (Sjeverna Karolina), te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Također, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Charlotte.
Zašto ste se odlučili baviti politikom i ući u utrku za kolektivnog šefa države?
- Već godinama radim na projektima kojima je cilj strateški i dugoročni razvoj BiH, uključujući osnivanje Savjetodavnog vijeća za BiH i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Cilj Vijeća je da širi istinu o BiH u američkom kongresu. Cilj Akademije je da pomogne razvoj kapaciteta BiH u njenom nastojanju da se pridruži naprednim zemljama Evrope. Zbog uspješnosti tih projekata, prijatelji iz BiH su insistirali da se kandidujem, jer su ovo kritični izbori za budućnost naše domovine.
Nema pravednosti
Nakon dugog razmišljanja i konsultacije sa porodicom i ljudima koji poznaju situaciju u zemlji, odlučio sam da najavim kandidaturu za člana Predsjedništva iz dva razloga. Prvi je moje uvjerenje da svaka osoba ima obavezu i odgovornost da da svoj doprinos razvoju domovine koja nam je dala toliko mnogo. Drugi razlog je činjenica da svako mora biti dio nečega što je više od njega samoga. Sebičnost ne vodi ka ispunjenom životu. Ona ostavlja osjećaj praznine u čovjeku. Ideali i doprinos drugima i zajednici stvaraju uslove za život osobe koja je sretna i ostvarena.
Ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva BiH, šta će biti Vaš strateški cilj?
- Moj strateški cilj je da popravimo kvalitet života svakog stanovnika BiH, bez obzira na to ko je on i gdje živi. Mi moramo vratiti pojedinca u fokus, umjesto konstitutivnih naroda. Pojedinac je taj čiji kvalitet života želimo popraviti, pa će se onda popraviti i kvalitet svake grupe. Konačno, mi moramo promijeniti naš odnos prema državi. Svi mi imamo prava, ali sa pravima dolaze i obaveze. Država se neće sagraditi sama od sebe niti će nam je napraviti međunarodna zajednica. To možemo uraditi samo mi, zajedno. Koliko god nam se nekad činilo da nema izlaza, bez trunke sumnje znam da ćemo ga pronaći.
Neke od stvari koje namjeravam uraditi će biti u domenu mojih ingerencija kao člana Predsjedništva, kao, recimo, privlačenje stranih investicija ili diplomatski rad na jačanju podrške prijateljskih država. Ali, odmah da vam kažem, ja se neću na tome zaustaviti. Biću inicijator ideja vezanih za poboljšanje poreskog sistema koje će omogućiti bolju investicionu klimu, smanjenje korupcije, razvoj informacionih tehnologija i poboljšanje obrazovnog sistema. Ne pristajem na ideju da kao član Predsjedništva smijete da radite samo jednu ili dvije stvari. Namjeravam svoj uticaj koristiti da proguramo sve prijedloge koji će doprinijeti da stanovnici BiH žive kvalitetnije.
Kako se kao pojedinac mislite boriti sa kandidatima iza kojih stoji stranačka mašinerija i čemu se nadate od dijaspore?
- Moji nastupi do sada su pobudili strahovit interes javnosti, pogotovo kod ljudi koji do sada nisu nikada glasali. To uključuje mlade, nezadovoljne, dijasporu i mnoge druge. Tako se mislim boriti protiv mašinerija partija, sa takvim dobrim i poštenim ljudima koji hoće da doprinesu, hoće da rade na terenu, hoće da se bore. Znam i šta će većina građana odgovoriti na to: Mirsade, oni kupuju glasove, zapošljavaju, infiltrirali su sistem, nećeš ti to moći. Ja vam garantujem da ćemo mi to moći nadvladati. Nas koji volimo ovu državu je mnogo više i zbog toga ćemo na kraju pobijediti.
image
PROF. DR. MIRSAD HADŽIKADIĆ: PRIJATELJI IZ BIH SU INSISTIRALI DA SE KANDIDUJEM/JASMIN AGOVIĆ
Svi će konstatovati da mladi ljudi sve više odlaze iz zemlje, ali malo ko nudi rješenje. Imate li ga Vi?
- Kad god razgovaram sa mladima, a ni sa jednom grupom ne pričam više o problemima nego sa mladima, oni kažu da žele da odu. Zašto? Oni traže pristup modernom i dobrom obrazovanju, mogućnost zaposlenja i pozitivnu, optimističnu okolinu, oslobođenu od mržnje i podjela. I ima još jedna ključna stvar koja im nedostaje, to je pravednost. Nedostaje im osjećaj da će dobiti posao ako su najbolji, da će dobiti najbolju ocjenu ako su naučili lekciju, da će doći kod doktora kada su se i najavili. To mlade ljude, sve ljude, možda i najviše muči, što sistem nije pošten i pravedan. Da jeste, svakakve tegobe bi oni mogli podnijeti.
Samovolja stranaka
Mladim ljudima mogu ponuditi dogovor. Mi ćemo ih tretirati kao ravnopravne, kao odrasle ljude, uključiti u rasprave o budućnosti naše države, našeg obrazovanja, ekonomije. Mi ćemo zajedno raditi na tome da napravimo ovu državu pravednom za sve njene stanovnike. Ali će i oni morati prihvatiti odgovornost i krenuti aktivno raditi na promjenama. Mladi ne mogu sebi dopustiti da čekaju da im neko drugi riješi probleme, jer su upravo oni dio rješenja.
Već ste govorili o tome da je nužna podrška malim privrednicima. Kako im pomoći u šumi zakona i političara sa ličnim interesima?
- Mali privrednici su ključ rasta i razvoja svake države. Odatle dolazi inventivnost, kreativnost i brzo testiranje novih ideja. Mi im moramo pomoći. Postoji mnogo načina kako ćemo to raditi, uključujući poreske olakšice za prvih nekoliko godina razvoja firme, privlačenje investicija, uspostavljanje državnih investicionih fondova za malu privredu, sprečavanje reketiranja, eliminisanje korupcije, pojednostavljenje procesa registracije i zatvaranja firme, otvaranje novih tržišta za njih na stranim područjima i stvaranje ekosistema male privrede. Također, mi moramo zaštititi velike državne firme od samovolje stranaka. Te firme moraju voditi stručnjaci. One su, dugoročno gledano, izvor znanja i obrazovanja budućih kadrova koji će formirati nove male firme u budućnosti. Velike firme su ekosistem koji održava malu privredu.
Pored toga, država mora početi razmišljati strateški o ulaganjima u industrije koje ovdje mogu biti izuzetno profitabilne, kao na primjer alternativni izvori energije, zdrava ishrana, turizam i informacione tehnologije. I to su samo neke od njih. Naš potencijal je izvanredan. Imamo i znanje i moć da to iskoristimo. Znam da ćemo pronaći i volju da to uradimo.

PIŠE: EDIN BARIMAC PRATI AUTORA
Biću inicijator ideja u vezi sa poboljšanjem poreskog sistema koje će omogućiti bolju investicionu klimu, smanjenje korupcije...
Prof. dr. Mirsad Hadžikadić, rođeni Banjalučanin sa adresom stanovanja u SAD-u, od 1984. godine zainteresovao je bh. javnost objavom da će se na predstojećim izborima kandidovati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Doktorirao je 1987. godine na Harvardu. Osnivač je i dekan koledža informacijskih tehnologija u Charlotte (Sjeverna Karolina), te aktuelni direktor Instituta za kompleksne sisteme u ovoj američkoj državi. Također, suosnivački je predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti, te dobitnik nagrada za životno djelo grada Charlotte.
Zašto ste se odlučili baviti politikom i ući u utrku za kolektivnog šefa države?
- Već godinama radim na projektima kojima je cilj strateški i dugoročni razvoj BiH, uključujući osnivanje Savjetodavnog vijeća za BiH i Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti. Cilj Vijeća je da širi istinu o BiH u američkom kongresu. Cilj Akademije je da pomogne razvoj kapaciteta BiH u njenom nastojanju da se pridruži naprednim zemljama Evrope. Zbog uspješnosti tih projekata, prijatelji iz BiH su insistirali da se kandidujem, jer su ovo kritični izbori za budućnost naše domovine.
Nema pravednosti
Nakon dugog razmišljanja i konsultacije sa porodicom i ljudima koji poznaju situaciju u zemlji, odlučio sam da najavim kandidaturu za člana Predsjedništva iz dva razloga. Prvi je moje uvjerenje da svaka osoba ima obavezu i odgovornost da da svoj doprinos razvoju domovine koja nam je dala toliko mnogo. Drugi razlog je činjenica da svako mora biti dio nečega što je više od njega samoga. Sebičnost ne vodi ka ispunjenom životu. Ona ostavlja osjećaj praznine u čovjeku. Ideali i doprinos drugima i zajednici stvaraju uslove za život osobe koja je sretna i ostvarena.
Ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva BiH, šta će biti Vaš strateški cilj?
- Moj strateški cilj je da popravimo kvalitet života svakog stanovnika BiH, bez obzira na to ko je on i gdje živi. Mi moramo vratiti pojedinca u fokus, umjesto konstitutivnih naroda. Pojedinac je taj čiji kvalitet života želimo popraviti, pa će se onda popraviti i kvalitet svake grupe. Konačno, mi moramo promijeniti naš odnos prema državi. Svi mi imamo prava, ali sa pravima dolaze i obaveze. Država se neće sagraditi sama od sebe niti će nam je napraviti međunarodna zajednica. To možemo uraditi samo mi, zajedno. Koliko god nam se nekad činilo da nema izlaza, bez trunke sumnje znam da ćemo ga pronaći.
Neke od stvari koje namjeravam uraditi će biti u domenu mojih ingerencija kao člana Predsjedništva, kao, recimo, privlačenje stranih investicija ili diplomatski rad na jačanju podrške prijateljskih država. Ali, odmah da vam kažem, ja se neću na tome zaustaviti. Biću inicijator ideja vezanih za poboljšanje poreskog sistema koje će omogućiti bolju investicionu klimu, smanjenje korupcije, razvoj informacionih tehnologija i poboljšanje obrazovnog sistema. Ne pristajem na ideju da kao član Predsjedništva smijete da radite samo jednu ili dvije stvari. Namjeravam svoj uticaj koristiti da proguramo sve prijedloge koji će doprinijeti da stanovnici BiH žive kvalitetnije.
Kako se kao pojedinac mislite boriti sa kandidatima iza kojih stoji stranačka mašinerija i čemu se nadate od dijaspore?
- Moji nastupi do sada su pobudili strahovit interes javnosti, pogotovo kod ljudi koji do sada nisu nikada glasali. To uključuje mlade, nezadovoljne, dijasporu i mnoge druge. Tako se mislim boriti protiv mašinerija partija, sa takvim dobrim i poštenim ljudima koji hoće da doprinesu, hoće da rade na terenu, hoće da se bore. Znam i šta će većina građana odgovoriti na to: Mirsade, oni kupuju glasove, zapošljavaju, infiltrirali su sistem, nećeš ti to moći. Ja vam garantujem da ćemo mi to moći nadvladati. Nas koji volimo ovu državu je mnogo više i zbog toga ćemo na kraju pobijediti.
image
PROF. DR. MIRSAD HADŽIKADIĆ: PRIJATELJI IZ BIH SU INSISTIRALI DA SE KANDIDUJEM/JASMIN AGOVIĆ
Svi će konstatovati da mladi ljudi sve više odlaze iz zemlje, ali malo ko nudi rješenje. Imate li ga Vi?
- Kad god razgovaram sa mladima, a ni sa jednom grupom ne pričam više o problemima nego sa mladima, oni kažu da žele da odu. Zašto? Oni traže pristup modernom i dobrom obrazovanju, mogućnost zaposlenja i pozitivnu, optimističnu okolinu, oslobođenu od mržnje i podjela. I ima još jedna ključna stvar koja im nedostaje, to je pravednost. Nedostaje im osjećaj da će dobiti posao ako su najbolji, da će dobiti najbolju ocjenu ako su naučili lekciju, da će doći kod doktora kada su se i najavili. To mlade ljude, sve ljude, možda i najviše muči, što sistem nije pošten i pravedan. Da jeste, svakakve tegobe bi oni mogli podnijeti.
Samovolja stranaka
Mladim ljudima mogu ponuditi dogovor. Mi ćemo ih tretirati kao ravnopravne, kao odrasle ljude, uključiti u rasprave o budućnosti naše države, našeg obrazovanja, ekonomije. Mi ćemo zajedno raditi na tome da napravimo ovu državu pravednom za sve njene stanovnike. Ali će i oni morati prihvatiti odgovornost i krenuti aktivno raditi na promjenama. Mladi ne mogu sebi dopustiti da čekaju da im neko drugi riješi probleme, jer su upravo oni dio rješenja.
Već ste govorili o tome da je nužna podrška malim privrednicima. Kako im pomoći u šumi zakona i političara sa ličnim interesima?
- Mali privrednici su ključ rasta i razvoja svake države. Odatle dolazi inventivnost, kreativnost i brzo testiranje novih ideja. Mi im moramo pomoći. Postoji mnogo načina kako ćemo to raditi, uključujući poreske olakšice za prvih nekoliko godina razvoja firme, privlačenje investicija, uspostavljanje državnih investicionih fondova za malu privredu, sprečavanje reketiranja, eliminisanje korupcije, pojednostavljenje procesa registracije i zatvaranja firme, otvaranje novih tržišta za njih na stranim područjima i stvaranje ekosistema male privrede. Također, mi moramo zaštititi velike državne firme od samovolje stranaka. Te firme moraju voditi stručnjaci. One su, dugoročno gledano, izvor znanja i obrazovanja budućih kadrova koji će formirati nove male firme u budućnosti. Velike firme su ekosistem koji održava malu privredu.
Pored toga, država mora početi razmišljati strateški o ulaganjima u industrije koje ovdje mogu biti izuzetno profitabilne, kao na primjer alternativni izvori energije, zdrava ishrana, turizam i informacione tehnologije. I to su samo neke od njih. Naš potencijal je izvanredan. Imamo i znanje i moć da to iskoristimo. Znam da ćemo pronaći i volju da to uradimo.
-
Novak20
#592 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Jbt ovo slušam od 1995-6. A pomaka nema. Mirsad pojma nema šta je u nadležnosti člana Predsjedništva BiH.
- BarbaDue
#593 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Ne znam zašto si toliko ubijeđen da su njegovi prijatelji sa BH političke scene. Jesi pomislio da su to ljudi iz realnog sektora?Novak20 wrote:![]()
- Smrcak15
#594 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
pa eto nastavi ti glasati i dalje za one koji su te jahali sve ove godine i mirna bosna i sve ovce na brojuNovak20 wrote:Jbt ovo slušam od 1995-6. A pomaka nema. Mirsad pojma nema šta je u nadležnosti člana Predsjedništva BiH.
-
neon-x
#595 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Pitao si koje nase probleme je rijesio zato kazem za NAS Bosance.Novak20 wrote:Koje VAS ??? Šta je to uradio ???
Evo malo se informiraj ako te zanima detaljnije: http://bhaaas.org http://www.acbih.org/
"Neke od stvari koje namjeravam uraditi će biti u domenu mojih ingerencija kao člana Predsjedništva, kao, recimo, privlačenje stranih investicija ili diplomatski rad na jačanju podrške prijateljskih država. Ali, odmah da vam kažem, ja se neću na tome zaustaviti. Biću inicijator ideja vezanih za poboljšanje poreskog sistema koje će omogućiti bolju investicionu klimu, smanjenje korupcije, razvoj informacionih tehnologija i poboljšanje obrazovnog sistema. Ne pristajem na ideju da kao član Predsjedništva smijete da radite samo jednu ili dvije stvari. Namjeravam svoj uticaj koristiti da proguramo sve prijedloge koji će doprinijeti da stanovnici BiH žive kvalitetnije."Novak20 wrote:Jbt ovo slušam od 1995-6. A pomaka nema. Mirsad pojma nema šta je u nadležnosti člana Predsjedništva BiH.
Ova prica za socijalno i penziono da nije jadna bila bi smjesna tako da sumnjam da mi je pametno trositi vrijeme odgovorajuci na tvoje upise. A ja zivim u BiH i uplacivao sam citav zivot da bi ovi uhljebi koje su SDA i SDP se takmicili ko ce vise nakotiti imali od cega zivjeti.
- Smrcak15
#596 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Hadzikadic zavrsio Harvard , skola koju idu americki predsjednici i kako mu iko moze parirati od svih protukandidata????
-
baglama
#597 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Pa ne bira se predsjednik Amerike
- Amer3000
#598 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
Partim Prof. Hadzikadica otkako se pojavio kod Senada na Centralnom. Gledam intervjue, citam, prepricavam, datascienece, algoritmi, biga data, kompleksnost, kompleksni sistemi... i napokon skonta na koga me podsjeca. Profesor nas gleda kao matricu i algoritme, spasioc... - MATRIX

Covjek je obrazovan, sazrio, ima iskustva, ne srlja, odmjeren, umjeren, osvjezenje, ulijeva nadu, ima snagu, znanje i volju da se bakce ovdje sa nama.
Glasao sam u zadnjih 15 godina 2 puta. Ove godine glasam po treci put za profu!

Covjek je obrazovan, sazrio, ima iskustva, ne srlja, odmjeren, umjeren, osvjezenje, ulijeva nadu, ima snagu, znanje i volju da se bakce ovdje sa nama.
Glasao sam u zadnjih 15 godina 2 puta. Ove godine glasam po treci put za profu!
- sadie_forever
#599 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
nece denis pobjeditineon-x wrote:Denis B. ce pobijediti, nemoj se djaba sekirati. SDA kandidat ove godine tesko da prelazi i 100k. Denisova sretna okolnost je sto je u iso vrijeme clan SDP i velikobosnjacki populista. Od SDP fanova ce dobiti 80000 a od naroda podloznog demagogiji 100000 sto ce ove godine biti i vise nego dovoljno za pobjedu.putokaz1 wrote:Nakon izbora ode on,čak mu ni Bakir neće dati pare ako Denis B. pobjedi
Sta mislis otprilike koliko je para Mirsad dogovorio s Bakirom za mjesto predsjednistva koje ga zanima koliko i Nermina Niksica?
-
putokaz1
#600 Re: Prof.dr. Mirsad Hadzikadic-kandidat za clana Predjednistva
nece denis pobjediti[/quote]
To su mi i rekli,kažu Šepić će da pobjedi
To su mi i rekli,kažu Šepić će da pobjedi