Iz podrucja sam gdje su i hrvatski i srpski agresori podjednako napadali al nebitno je to. Agresija je bila od strane Hrvatske. To stoji. Medjutim, stoji i to da je ta agresija bila odredjeni vremenski period kada je Franjo mislio da mu je isplativije stati na stranu srba i savladati bosnjake. Kada se stvari na terenu nisu odigrale onako kako je zamisljeno onda je doslo do promjene politike. Ta promjena politike ne amnestira sva zla koja smo dozivjeli od ovih ali ipak nije jednaka srpskoj koja je bila cijelo vrijeme. Hrvatska je kasnije bila na nasoj strani i pomogla nam. Jest da je i to bilo pod pritiskom stranaca, al jebaji ga.stakasa wrote:Iz podrucja si gdje su Bosnjaci izgubili od Srba i sada bi da se svetis, nisi u stanju da trezveno razmisljas i zatvaras oci pred ociglednim problemima, pred cinjenicama a to je da je agresija sa hrvatske strane bila jednako zestoka kao i sa srpske. Nemoj mi samo argumenata Sarajlija: Hrvati su zajedno sa nama sjedili u podrumima... Imam ja vise prijatelja Hrvata od svih vas ali je agresija i dalje agresijaapsidejzi wrote:Rat sa hrvatima gdje su ova sestorica osudjenih uradili sta su uradili, trajao je (od ideje do primirja) nesto jace od godinu dana. U to je bio umjesan Tudjman i ministri iz Hrvatske i to je Hag sad presudio. Nakon tog sukoba, Hrvatska je mnogo pomogla BiH (vjerovatno pritisnuta od strane zapada al sta je tu je) i odustali su od ideje Herceg Bosne (zvanicno). Dolaskom Mesica na vlast, Hrvatska je skroz promijenila stranu i dosla na civilizacijski dio modernog svijeta. Poslali su svu dokumentaciju u Hag, odradili su sta su mogli i sad im se malo to odbilo od glavu.stakasa wrote: Jadan ne bio kakvih par mjeseci... Herceg Bosna je osnovana prije 26 godina i ima vecu podrsku nego tad u Grudama. Prije 25 godina su ubijeni videniji Bosnjaci u Prozoru i otada vise ne kriju sta i kako hoce. Cuj par mjeseci pogresne politike. Na stranu uticaj tih sto stoje iza Herceg Bosne, jok eto ce se oni sami posut pepelom po glavi i rec bezveze nam je ono bilo hajde sta je bilo da se plati
Ja licno, kao bosnjak, ne bih ovo odbijanje od glavu shvatao previse katastrofalno. Jest, bio je period pogresne politike prema BiH ali je definitivno bio mnogo duzi period dobre politike prema BiH. To se isto tako ne smije ignorisati od strane bosnjaka. Ako Hrvatska krene ovim putem, slijedice ih bosanski hrvati sigurno i to ce ojacati BiH. U suprotnom, danasnji hrvatski HDZ ne radi nista drugo nego nastavlja UZP koji je onaj HDZ poceo.
Meni se, nazalost cini, da oni ipak naginju onom HDZ-u nego modernoj evropskoj hrvatskoj. Steta.
Ja sam ovo iznad napisao u cilju izgradnje bolje buducnosti za sve nas. BOsnjaci su progutali kamaru govana i mogli bi progutati i ovo govno od teze da je hrvatska politika bila losa u jednom periodu. Svjestan sam ja da je gledanje kroz prste, isto kao sto sam svjestan da hrvati ne zele ni to. Njihovi predstavnici danas rade otvoreno protiv BiH isto kao sto je Franjo radio u tom "losem periodu".
Mucni dio ove spoznaje je da je sad vise nego jasno kako dva naroda zaista ne zele raditi na zajednickoj BiH. Da ima dobre volje, moglo bi se. Moglo bi se progledati kroz prste, ali oni nece da im gledamo kroz prste. Ignorisu nas. Ignorisu Evropu, ignorisu pravdu. Eno jucer ono hrvatsko govono od predsjednika predaje suverenitet Srbiji iskljucivo u prkos Bakiru koji ga je zamolio da to ne radi. Od njih cetvorice koji su stajali na onom podiju, SVA CETVORICA SU IZ BiH ali je samo jedan od njih ZA BiH.
Sad se igra sa jasno otvornim kartama. Ne znam da li postoji iko ko to ne vidi. Ja sam se zaista nadao da ce hrvati krenuti putem Evrope, prihvatiti "floskulu" o jednom losem periodu i biti gospoda. Ovako se samo takmice sa srbima ko ce biti veci kreten. Mogli su biti prvati na Balkanu ovako su nize pali od Srba. Sad su zadnji. Al to je njihov izbor.