Kao polu-Bosnjak i ateista moram priznati Ima dosta istine u ovomo sto ovaj imam prica - od kladjenja do poniznosti i prema najobicnijem zalogaju. Kolega Pakistanac podrzava.....Matzan wrote:aCme wrote:![]()
![]()
Jel HNS izdao kakvo priopćenje glede ovog vaza?
Jedete li svinjetinu?
-
Romanija
#576 Re: Jedete li svinjetinu?
- tranquil
#577 Re: Jedete li svinjetinu?
Pošto za svinjetinu nema efekta "pojeo pršut, uhvatio handžar i pretvorio ženu i djecu u faširano meso", ulogu babaroge vrše priče o tome kako je svinja pojela ovo ili ono, bez obzira na to koliko je tako nešto nemoguće za industrijski uzgojene životinje koje se koriste za prehranu. Kaže svinja pojela čovjeka nekad negdje - više sam čuo slučajeva da su to radili psi, mačke ili ljudi nego svinje. Al' nek se spomene, obavezno, kao da svaki pršut potiče od tog primjerka svinje ljudoždera.MyTao wrote:Jako glupa prica kao i sve druge koje imaju veze sa religijom... Ovako se plase djeca od 3 godine... ali svako ko je ikada probao alcohol u zivotu zna da to ne funkcionise tako.Pitar s Kariba wrote:pa ne znam sad detalje, pozadinu i porijeklo priče, tako da ću karikirati, a shvatit će se suština i porukahadzinicasa wrote:pa de stavi, sta smeta... nek to bude najveci offtopic na forumu!![]()
uglavnom, neki je čovjek tražio uslugu od šejtana, a ovaj mu tom zahtjevu udovoljio, samo pod uslovom da za uzvrat počini jedan grijeh. šejtan mu dade da bira:
da ubije dijete svoga komšije
da počini blud sa komšijinom ženom
ili da popije bokal vina
i čovjek, naravno, izabra vino .... međutim, nakon što popi bokal vina, pomuti mu se razum i on skoči preko komšinijih taraba, ubi dijete i silova ženu.
Ovako isto plase djecu travom... probas jednom i cijelu familiju pobijes![]()
![]()
Takođe, da bi se potaklo masovno gađenje prema ovom mesu, s vremena na vrijeme se pojavi i dodatna sočnija pričica sumnjive istinitosti. Sjećam se jedne, rat je i u Tuzli je izlazio fašistički list "Zmaj od Bosne", koji sam nažalost i ja konzumirao (nisam se slagao s njima ali čitao sam). Pošto je valjalo educirati na komunizmu odgojeni narod da se odvikne od svinjoprerađevina, lansirali su jednu priču koje se još uvijek sjećam. Priča kaže ima bolest koja se pojavila u Južnoj Americi koliko se sjećam, prenosi se konzumacijom svinjetine, a efekat je da se fizički deformišeš i počneš ličiti ni više ni manje nego na svinju - doslovno, sa šuko utičnicom na mjestu nosa. I još je bila "fotografija" koja je bila kvalitete kao fotokopija dvadesete fotokopije, čovjeka navodno u takvom stanju (jedva se raspoznavala silueta čovjeka sa svinjskom njuškom).
Kad se naslušaš i načitaš takvih stvari, jasna je odbojnost, pa makar veze nemao kakva je stvarno svinjetina. Meni lično je lakše bilo savladati strah od pakla nego tu odbojnost, mislim da sam počeo sa svinjetinom skoro 10 godina nakon ateizacije.
- MyTao
#578 Re: Jedete li svinjetinu?
tranquil wrote:
Pošto za svinjetinu nema efekta "pojeo pršut, uhvatio handžar i pretvorio ženu i djecu u faširano meso", ulogu babaroge vrše priče o tome kako je svinja pojela ovo ili ono, bez obzira na to koliko je tako nešto nemoguće za industrijski uzgojene životinje koje se koriste za prehranu. Kaže svinja pojela čovjeka nekad negdje - više sam čuo slučajeva da su to radili psi, mačke ili ljudi nego svinje. Al' nek se spomene, obavezno, kao da svaki pršut potiče od tog primjerka svinje ljudoždera.
Takođe, da bi se potaklo masovno gađenje prema ovom mesu, s vremena na vrijeme se pojavi i dodatna sočnija pričica sumnjive istinitosti. Sjećam se jedne, rat je i u Tuzli je izlazio fašistički list "Zmaj od Bosne", koji sam nažalost i ja konzumirao (nisam se slagao s njima ali čitao sam). Pošto je valjalo educirati na komunizmu odgojeni narod da se odvikne od svinjoprerađevina, lansirali su jednu priču koje se još uvijek sjećam. Priča kaže ima bolest koja se pojavila u Južnoj Americi koliko se sjećam, prenosi se konzumacijom svinjetine, a efekat je da se fizički deformišeš i počneš ličiti ni više ni manje nego na svinju - doslovno, sa šuko utičnicom na mjestu nosa. I još je bila "fotografija" koja je bila kvalitete kao fotokopija dvadesete fotokopije, čovjeka navodno u takvom stanju (jedva se raspoznavala silueta čovjeka sa svinjskom njuškom).
Kad se naslušaš i načitaš takvih stvari, jasna je odbojnost, pa makar veze nemao kakva je stvarno svinjetina. Meni lično je lakše bilo savladati strah od pakla nego tu odbojnost, mislim da sam počeo sa svinjetinom skoro 10 godina nakon ateizacije.
Ja ni danas ne konzumiram svinjetinu... Nisam to radio dok sam odrastao i nemam zelju da to radim sada... da kako mogu rado bi prestao jesti meso u globalu, zasto da dodajem i svinjetinu
Ono sto meni nije jasno je kao sto je neko vec napisao, "muslimani" se uz pivu i rakiju raspravljaju kako ne valja jesti svinjsko meso
- zagortenej
#579 Re: Jedete li svinjetinu?
zanimljiva je ta zabrana konzumiranja svinjskog mesa na arabijskom poluotoku kada arapi uopšte nisu uzgajali niti jeli svinjsko meso u to doba.
isto kao da eskimu zabraniš da jede ovčetinu.
-
Romanija
#580 Re: Jedete li svinjetinu?
Islam je 'preuzeo' nejedenje svinjetine od Judaizma, istoricari ishrane tvrde da je opste-prisutna trihinoza razlog za to.
-
Zastozato
#581 Re: Jedete li svinjetinu?
Nisu samo Arapi muslimani, niti je Kur'an dosao samo njima, vec cijelom svijetu.zagortenej wrote:zanimljiva je ta zabrana konzumiranja svinjskog mesa na arabijskom poluotoku kada arapi uopšte nisu uzgajali niti jeli svinjsko meso u to doba.
-
Nadzorna_ploca
#582 Re: Jedete li svinjetinu?
Pojedini i dalje nisu skontali znacenje pojma musliman. A rado bi se laktali i prepucavali.
- jasko_ba
#583 Re: Jedete li svinjetinu?
Najdraze mi je kad drustvu "uvalim" par komadica dobre krmetine, izrezem fino i uredim, ali im ne kazem da je krmetina. Nestane u sekundi. 
- piupiu
#584 Re: Jedete li svinjetinu?
U objašnjenjima Starog Zavjeta stoji da je svinja (svinjska krv se koristila kao ponuda paganskim božanstvima) bila izuzetno prisutna u ritualima paganskih plemena oko Izraelita i da su se zabranom dodirivanja i konzumiranja svinjskog mesa djeca Izraleova mogla razlikovati od pagana (ne samo u Božjim, već i u ljudskim očima). Druga stvar koja se pominje je da se u Mojsijevo vrijeme meso mahom jelo prijesno ili polu-skuhano, što je bilo primjerenije piletini ili govedini... no u Egzodusu se taj izbor mesa opisuje kao božanska milost prema djeci Izraelovoj, koja će se tako spasiti od bolesti koje njihov Gospodar šalje na Egipćane...zagortenej wrote:zanimljiva je ta zabrana konzumiranja svinjskog mesa na arabijskom poluotoku kada arapi uopšte nisu uzgajali niti jeli svinjsko meso u to doba.
-
ja71
#585 Re: Jedete li svinjetinu?
ponavljam, ko zeli namjerno pogresno shvatiti, to ce i uraditi.Bodkin wrote:Nacisti su okupirali cijelu evropu. Tom logikom su bili na visem civilizacijskom stupnju.ja71 wrote:a ko hoce namjerno da pogresno shvati to ce i uraditi.Bodkin wrote: PRirodno je da su nacisti bili na visem civilizacijskom stepenu razvoja. Nema sta
Nijemce sam stavio u kontekst sa golfom a osim toga pod Nijemcima nisam mislio iskljucivo na naciste
TOM LOGIKOM ne bi cijela Evropa nista smjela uzeti sto je bilo nacisticko.
Medjutim VW Buba je jedno od najprodavanijih automobila ikada
- klixoris
#586 Re: Jedete li svinjetinu?
U mojoj porodici se uvijek predavalo kako svinjetina ne valja, kako je ovo ono, suprotno islamu bla bla. Standardno...
Nikada nisam bio religiozan (vise sam deista) i nemam problem sa svinjetinom. Jedem kada mi se pruzi prilika. Najvise dobre suhomesnate proizvode, za koje smatram da nemaju bolju alternativu iz svijeta mesa ptica, krava, ovaca itd. Je li to do vece rasprostranjenosti svinjskog mesa u Evropi, pa su ljudi kroz vijekove recepturu i proizvodnju doveli do savrsenstva, ne znam, ali je jednostavno bolje.
Meso kao meso, snicla, odresci i sl. mi nije nesto, meni skoro da i nema nekog ukusa, ali dobar prsut, sunka, kobasica su mi
Slaninu ne volim, jer jednostavno ne volim masno.
Nazlost, ako zivis u okruzenju gdje Bosnjo dominira, svinjetina je tabu tema. Davno nekada, dok je Mercator bio aktuelan, kupim ja sebi mortadele... Dodjem na kasu i tu uslijedi iznenadjenje - radnica na kasi procita na etiketi sta je zamotano u paketic i onako stidljivo me zamoli da joj ja provucem pakovanje kroz bar kod skener, jer ona kao to nece da dira iz vjerskih razloga
I da, presmijesno mi je to predavanje kako svinjetina ne valja, kako je to haram, i onda eksira onu pivu i popuni listic za kladionicu
Nikada nisam bio religiozan (vise sam deista) i nemam problem sa svinjetinom. Jedem kada mi se pruzi prilika. Najvise dobre suhomesnate proizvode, za koje smatram da nemaju bolju alternativu iz svijeta mesa ptica, krava, ovaca itd. Je li to do vece rasprostranjenosti svinjskog mesa u Evropi, pa su ljudi kroz vijekove recepturu i proizvodnju doveli do savrsenstva, ne znam, ali je jednostavno bolje.
Meso kao meso, snicla, odresci i sl. mi nije nesto, meni skoro da i nema nekog ukusa, ali dobar prsut, sunka, kobasica su mi
Slaninu ne volim, jer jednostavno ne volim masno.
Nazlost, ako zivis u okruzenju gdje Bosnjo dominira, svinjetina je tabu tema. Davno nekada, dok je Mercator bio aktuelan, kupim ja sebi mortadele... Dodjem na kasu i tu uslijedi iznenadjenje - radnica na kasi procita na etiketi sta je zamotano u paketic i onako stidljivo me zamoli da joj ja provucem pakovanje kroz bar kod skener, jer ona kao to nece da dira iz vjerskih razloga
I da, presmijesno mi je to predavanje kako svinjetina ne valja, kako je to haram, i onda eksira onu pivu i popuni listic za kladionicu
-
ja71
#587 Re: Jedete li svinjetinu?
a i post je ostavljen cijelom svijetu.Zastozato wrote: Nisu samo Arapi muslimani, niti je Kur'an dosao samo njima, vec cijelom svijetu.
samo odakle onda da negdje dan traje duze a negdje krace
- irac300
#588 Re: Jedete li svinjetinu?
Pa ako su kontali da je Zemlja ravna ploča, ima smisla.ja71 wrote:a i post je ostavljen cijelom svijetu.Zastozato wrote: Nisu samo Arapi muslimani, niti je Kur'an dosao samo njima, vec cijelom svijetu.
-
Nadzorna_ploca
#589 Re: Jedete li svinjetinu?
Na stranu sve, ali ova argumentacija kao ne jede krmetinu ali pije pivu i kocka se je presmijesna. 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#590 Re: Jedete li svinjetinu?
gledao sam neku emisiju u srbiji žena našla malo krme i odnijela kući
naraslo krme
100 kila
u zgradi

https://www.youtube.com/watch?v=KwqJtfk7MEo
naraslo krme
u zgradi
https://www.youtube.com/watch?v=KwqJtfk7MEo
- karanana
#591 Re: Jedete li svinjetinu?
Zasto je po islamu zabranjena svinjetina? Jel zbog tog sto je navodno nastala od pretvaranja jednog ljudskog plemena u te zivotinje? Kad skontas, svinjski organi valjda i jesu slicni ljudskim.
Inace, jedan ne bas veliki ljubitelj muslimana mi je pricao, ne znajuci nista o meni, kaze znas li zasto je zabranjena svinjetina. Kao muhamed htio pokazati svoje moci i zakopo neke kese vode u pijesak u pustinji i htjeo stapom udariti u pijesak i da ljudi kao vide da voda izlazi. Ali kao svinje mu pokvarile plan. Dosle tu noc i izrovale taj pijesak i probile te kese s vodom koje su kao bile tu namjestene.
Inace, jedan ne bas veliki ljubitelj muslimana mi je pricao, ne znajuci nista o meni, kaze znas li zasto je zabranjena svinjetina. Kao muhamed htio pokazati svoje moci i zakopo neke kese vode u pijesak u pustinji i htjeo stapom udariti u pijesak i da ljudi kao vide da voda izlazi. Ali kao svinje mu pokvarile plan. Dosle tu noc i izrovale taj pijesak i probile te kese s vodom koje su kao bile tu namjestene.
- zagortenej
#592 Re: Jedete li svinjetinu?
ja71 wrote:a i post je ostavljen cijelom svijetu.Zastozato wrote: Nisu samo Arapi muslimani, niti je Kur'an dosao samo njima, vec cijelom svijetu.
Osim stanovnicima sjeverne hemisfere. Ko je mogao predvidjetii da će se i u skandinavskim zemljama postiti.
Last edited by zagortenej on 08/06/2017 17:15, edited 2 times in total.
- Matzan
#593 Re: Jedete li svinjetinu?
jasko_ba wrote:Najdraze mi je kad drustvu "uvalim" par komadica dobre krmetine, izrezem fino i uredim, ali im ne kazem da je krmetina. Nestane u sekundi.
Jesi li samo ushićen ili se osjećaš ponosnim nakon toga?
- AleksoMKD
#594 Re: Jedete li svinjetinu?
Negde sam citao da je osim trihinoze kao razlog mozda i to sto svinja treba puno vise vode od koze ili ovce. Jednostavno se ne isplati na Bliskom Istoku.Romanija wrote:Islam je 'preuzeo' nejedenje svinjetine od Judaizma, istoricari ishrane tvrde da je opste-prisutna trihinoza razlog za to.
Ako gresim popravite me.
- klixoris
#595 Re: Jedete li svinjetinu?
ja sam cuo pricu da je zabranjena ne zato sto jede sta stigne (jede i kokos pa nije zabranjena) nego zato sto je svinja podloznija raznim parazitima i bolescurama koje se prenose konzumacijom zarazenog svinjskog mesa, a i pustinjske vrucine Bliskog Istoka su doprinosile da se meso brzo kvari i "baje" u njemu razmnozavaju...karanana wrote:Zasto je po islamu zabranjena svinjetina? Jel zbog tog sto je navodno nastala od pretvaranja jednog ljudskog plemena u te zivotinje? Kad skontas, svinjski organi valjda i jesu slicni ljudskim.
Last edited by klixoris on 08/06/2017 16:41, edited 1 time in total.
- jasko_ba
#596 Re: Jedete li svinjetinu?
Jebiga, dere se rakija-pivo-trava u velikim kolicinama, ali je problem komad mesa iz nekih imaginarnih razloga. A stoput losija sudzuka je "must have" na stolu. Daj baMatzan wrote:Jesi li samo ushićen ili se osjećaš ponosnim nakon toga?jasko_ba wrote:Najdraze mi je kad drustvu "uvalim" par komadica dobre krmetine, izrezem fino i uredim, ali im ne kazem da je krmetina. Nestane u sekundi.
-
radiostar
#597 Re: Jedete li svinjetinu?
ti si pravi drug. da mi je bar jedan takav.jasko_ba wrote:Jebiga, dere se rakija-pivo-trava u velikim kolicinama, ali je problem komad mesa iz nekih imaginarnih razloga. A stoput losija sudzuka je "must have" na stolu. Daj baMatzan wrote:Jesi li samo ushićen ili se osjećaš ponosnim nakon toga?jasko_ba wrote:Najdraze mi je kad drustvu "uvalim" par komadica dobre krmetine, izrezem fino i uredim, ali im ne kazem da je krmetina. Nestane u sekundi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#598 Re: Jedete li svinjetinu?
logično je da se masna hrana i rakija ne piju gdje je +50 celzijaAleksoMKD wrote:Negde sam citao da je osim trihinoze kao razlog mozda i to sto svinja treba puno vise vode od koze ili ovce. Jednostavno se ne isplati na Bliskom Istoku.Romanija wrote:Islam je 'preuzeo' nejedenje svinjetine od Judaizma, istoricari ishrane tvrde da je opste-prisutna trihinoza razlog za to.
Ako gresim popravite me.
isto kao što je logično da se to radi gdje je -50
-
PeppermintSA
#599 Re: Jedete li svinjetinu?
Svinjsku pršut, kobasice i slaninu obožavam. Suhi vrat može proći. Svinjsko pečenje ili kuhanu svinjetinu ne podnosim.
- malamirha
#600 Re: Jedete li svinjetinu?
a prasetinu,onu kozicu hrskavu finu?PeppermintSA wrote:Svinjsku pršut, kobasice i slaninu obožavam. Suhi vrat može proći. Svinjsko pečenje ili kuhanu svinjetinu ne podnosim.