Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bluemore

#576 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

dale cooper wrote:
insomnia78 wrote: Kome? Meni je top. Evo jucer se vratili sa Azurne, ovo, ono. :-D Zavrsio se godisnji. Sutra na pos'o
Baš lijepo. :D Iako po ovom podjebavanju poštenog naroda na forumu ne zvučiš kao čovjek koji je friško došao
sa godišnjeg. :skoljka: :mrgreen:
lik siri negativnu vibru vec duze vreme, pa ga i ne citam, samo kad ga neko citira ali se uvijek pokajem jbg :-)
insomnia78

#577 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Dobro, sve je divno i krasno. Svi u Njemacku :thumbup:
mirsek

#578 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:Aj cojka pa realnoat de demantuje. Jel to hoces reci da u njemckoj nije osto niko ko bi se mogo prekvalifikovati u njegovatelja
Pa dobro daj mi realan iznos socijalne pomoci jer ako znas sta je realnost onda znas i koji iznos dobijaju ovi koji imaju luksuz da ne rade..

U Njemackoj je generalno povecan udio starijeg stanovnistvo a posto se oni vole brinuti za svoje starije onda ce i povecanim platama privlaciti ljude jer im fali kadra za njegu tolikog broja staraca.
insomnia78

#579 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

mirsek wrote:
insomnia78 wrote:Aj cojka pa realnoat de demantuje. Jel to hoces reci da u njemckoj nije osto niko ko bi se mogo prekvalifikovati u njegovatelja
Pa dobro daj mi realan iznos socijalne pomoci jer ako znas sta je realnost onda znas i koji iznos dobijaju ovi koji imaju luksuz da ne rade..

U Njemackoj je generalno povecan udio starijeg stanovnistvo a posto se oni vole brinuti za svoje starije onda ce i povecanim platama privlaciti ljude jer im fali kadra za njegu tolikog broja staraca.
Zasto ne prekvalifikuju svoje nezaposlene?
mirsek

#580 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

insomnia78 wrote:
mirsek wrote:

Zasto ne prekvalifikuju svoje nezaposlene?
Pa zbog luksuza socijalne pomoci koja iznosi koliko ono, evo peti put te pitam posto vidim da znas ???
hrle1976

#581 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

@amazona a i drugi trenuto u debati. Ja iskreno, mozda grijesim i dajem sebi za pravo da grijesim, mislim da postoji neka percepcija "sve servirano ko na tacni tamo vani." Kosta staracki dom i kod Svaba ali nije sramota prepustiti roditelja tamo i gledati svoja posla. U BiH covjek vjeruje da ce mu se vratiti dobro ako nekom ko prosi da 5km. Ljudi na balkanu previse vjeruju u neke price tipa crna macka, utorak i pranje vesa. Nekako isti nacin razmisljanja ae prevede na tamo negdje, po principu kod komsije je zelenija trava uvjek. Nisam nigdje rekao da u bih je idealno ali nije ni tako crno. Hoces super posao na zapadu bez stele tesko je. Stela ili nepotizam nisu izmislili u BiH, vec je starije od onog sto se kaze starij zanat na svijetu.

Obicni posa to ukljucuje i magistre i doktore to se moze naci. Posao sa utjecajem, tako reci topla fotelja pa bio to na smetljistu ili doktora doktora tu bez stele ne ide.

Negdje i obicni su samo preko tople preporuke.

Primjer Austrija. Tople preporuke su alfa omega. U Norveskoj bez stele posla nema itd.
ćiribiribela

#582 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by ćiribiribela »

Kako ovaj hrle sjebe skoro svaku temu to je nevjerovatno.

Natjeralo me da odem onih milion poslanih mailova sa prijavama za posao.
supercali

#583 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by supercali »

Bez obzira na finu platu cak i drugi posao s kojim cu imati slobodu razmisljam da idem vani
Zasto?
Zbog saobracaja i saobracajne kulture zbog strukture vlasti od administracije do policije sudstva tuzilastva i sl
Zbog sveukupnog stanja ljudi sve nesto nadrkano namrsteno
Nasmijes mu se kulturno oni te preko oka gledaju u smislu jesi normalan i sl
Da o poslu ne pricam i sto ne znam jer nisam imao priliku da otvaram firmu i sl al znam iskustva nekih prijatelja i poznanika itd itd
hrle1976

#584 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

supercali wrote:Bez obzira na finu platu cak i drugi posao s kojim cu imati slobodu razmisljam da idem vani
Zasto?
Zbog saobracaja i saobracajne kulture zbog strukture vlasti od administracije do policije sudstva tuzilastva i sl

Da o poslu ne pricam i sto ne znam jer nisam imao priliku da otvaram firmu i sl al znam iskustva nekih prijatelja i poznanika itd itd
I sta konkretno po ovom sto sam podebljo ocekivas negdje vani?
mousstapha

#585 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

hrle1976 wrote:@amazona a i drugi trenuto u debati. Ja iskreno, mozda grijesim i dajem sebi za pravo da grijesim, mislim da postoji neka percepcija "sve servirano ko na tacni tamo vani." Kosta staracki dom i kod Svaba ali nije sramota prepustiti roditelja tamo i gledati svoja posla. U BiH covjek vjeruje da ce mu se vratiti dobro ako nekom ko prosi da 5km. Ljudi na balkanu previse vjeruju u neke price tipa crna macka, utorak i pranje vesa. Nekako isti nacin razmisljanja ae prevede na tamo negdje, po principu kod komsije je zelenija trava uvjek. Nisam nigdje rekao da u bih je idealno ali nije ni tako crno. Hoces super posao na zapadu bez stele tesko je. Stela ili nepotizam nisu izmislili u BiH, vec je starije od onog sto se kaze starij zanat na svijetu.

Obicni posa to ukljucuje i magistre i doktore to se moze naci. Posao sa utjecajem, tako reci topla fotelja pa bio to na smetljistu ili doktora doktora tu bez stele ne ide.

Primjer Austrija. Tople preporuke su alfa omega. U Norveskoj bez stele posla nema itd.
Jednostavno grijesis kada izjednacavas poznanstva, veze i nepotizam. Kako je stanje u BiH takvo, jedini siguran posao se gleda u nekoj drzavnoj firmi ili institucijama. Ljudi koji su na rukovodecim pozicijama cesto koriste to i zaposljavaju svoje rodjake, prijatelje i sto je cesto i gore, partijske kolege.
To sto neko u privatnoj firmi nadje posao preko poznanstva i prijateljstva nije nikakav problem. Upravlja svojim kapitalom, ako zaposli previse nestrucnih osoba onda ce doci u opasnost da propadne.

Dakle, sistem preporuke moze biti sasvim transparentan. Recimo kod mene u firmi postoji nagrada od 1500 eura ako nekoga preporucim i naravno taj se zadrzi u firmi. Ono sto imamo u BiH najbolje se vidi na primjeru GRAS-a. Zaposljavanje rodjaka, stranackih poslusnika i inih. Sad je dijagnoza da je firma pred bankrotom, ima viska zaposlenih, ali se odrzava na zivotu novcem ppreskih obveznika. Da se radi o privatniku, davno bi se ugasio.
Melbourne_Australia

#586 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

hrle1976 wrote:
supercali wrote:Bez obzira na finu platu cak i drugi posao s kojim cu imati slobodu razmisljam da idem vani
Zasto?

Ma vani med i mlijeko..Da vidis kulture na cestama u najboljem gradu za zivjeti na svijetu u Melbourne...Tuku se ljudi redovno, gadjaju se cim stignu...Udare covjeka i hladno samo pobjegnu....Uvece ako pogledas nekoga ono slucajno , mozes vrlo lako po picicu dobiti..U sred noci je postao trend da se provaljuje u kucedok spavas sa familijom i traze lopovi kljuceve od auta, ovo pricam u Australiji...A realno Australija je za evropu svemirski brod :D ..Ako vozis mocno auto velika je vjerovatnoca da ce i pokusati da ti ga otudje....Nazalost nasi ljudi veze sa vezom nemaju o zivotu vani....Lako je pljuvati po svom i misliti da je vani sve drugacije....Da se ne lazemo, velika vecina ljudi je otisla zbog kokuzluka i ne bi trebalo da bude sramota to reci.....PS...Ja garantujem da si vise bezbjedan u Sarajevu nego u 80% glavnih gradova Evrope a da ne pricam o USA ili Australiji...
supercali

#587 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by supercali »

hrle1976 wrote:
Zasto?

Ne ocekivam nista al ocekujem ono sto sam vidio konkretno za saobracaj i za raspolozenje ljudi
dječak sa šibicama

#588 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by dječak sa šibicama »

suma sumarum, ako je vjerovati dijasporcima sa teme, bolje se zivi u Bosni nego vani.

Jedino ne kontam sto se ne vrate u ovaj nas rahatluk i prosperitet.
hrle1976

#589 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

mousstapha wrote:
hrle1976 wrote:@amazona a i drugi trenuto u debati. Ja iskreno, mozda grijesim i dajem sebi za pravo da grijesim, mislim da postoji neka percepcija "sve servirano ko na tacni tamo vani." Kosta staracki dom i kod Svaba ali nije sramota prepustiti roditelja tamo i gledati svoja posla. U BiH covjek vjeruje da ce mu se vratiti dobro ako nekom ko prosi da 5km. Ljudi na balkanu previse vjeruju u neke price tipa crna macka, utorak i pranje vesa. Nekako isti nacin razmisljanja ae prevede na tamo negdje, po principu kod komsije je zelenija trava uvjek. Nisam nigdje rekao da u bih je idealno ali nije ni tako crno. Hoces super posao na zapadu bez stele tesko je. Stela ili nepotizam nisu izmislili u BiH, vec je starije od onog sto se kaze starij zanat na svijetu.

Jednostavno grijesis kada izjednacavas poznanstva, veze i nepotizam. Kako je stanje u BiH takvo, jedini siguran posao se gleda u nekoj drzavnoj firmi ili institucijama. Ljudi koji su na rukovodecim pozicijama cesto koriste to i zaposljavaju svoje rodjake, prijatelje i sto je cesto i gore, partijske kolege.
To sto neko u privatnoj firmi nadje posao preko poznanstva i prijateljstva nije nikakav problem. Upravlja svojim kapitalom, ako zaposli previse nestrucnih osoba onda ce doci u opasnost da propadne.

Dakle, sistem preporuke moze biti sasvim transparentan. Recimo kod mene u firmi postoji nagrada od 1500 eura ako nekoga preporucim i naravno taj se zadrzi u firmi. Ono sto imamo u BiH najbolje se vidi na primjeru GRAS-a. Zaposljavanje rodjaka, stranackih poslusnika i inih. Sad je dijagnoza da je firma pred bankrotom, ima viska zaposlenih, ali se odrzava na zivotu novcem ppreskih obveznika. Da se radi o privatniku, davno bi se ugasio.
Kazes kako se to odnosi na javni sektor. A onda kazes kako je to ok preko poznanstva i pijateljstva u privatnom. Znaci ako nemas to poznanstvo onda nema nista. Jel. I gdje ti sebe vidis u ovoj prici. Gore u drzavnim preko te stele ili dole u privatnim preko te druge vreste stele ili si skroz van slike? Meni nije normalno da prijatelj prijatelja preporucuje za posao u privatnoj firmi. A ovaj metod uma maha zadnjih godina na zapadu sve vise i vise. Broj jedan ja samo u ocima prijatelja mogu biti najbolji za sve i ako mozda nisam, ali za njega moram inace mi nismo prijatelji.
mousstapha

#590 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

hrle1976 wrote: Kazes kako se to odnosi na javni sektor. A onda kazes kako je to ok preko poznanstva i pijateljstva u privatnom. Znaci ako nemas to poznanstvo onda nema nista. Jel. I gdje ti sebe vidis u ovoj prici. Gore u drzavnim preko te stele ili dole u privatnim preko te druge vreste stele ili si skroz van slike? Meni nije normalno da prijatelj prijatelja preporucuje za posao u privatnoj firmi. Broj jedan ja samo u ocima prijatelja mogu biti najbolji za sve i ako mozda nisam, ali za njega moram inace mi nismo prijatelji.
Da, u javnom sekotru je nezakonito, a u privatnom moze da super funkcionise. Do sada se nisam zaposljavao na taj nacin, nego svaki put putem prijave na oglas. Jesam preporucio jednog prijatelja u firmu. I bio sam vrlo oprezan, preporucio sam ga samo zato sto sam znao da je bolji od mene. Ne bih volio da taj dodje i osramoti i sebe i mene.

Privatnik kojem je stalo da napravi uspjeh uvijek ce gledati da zaposli najbolje kadrove. Zato taj sistem bolje funkcionise u privatnom sektoru.
insomnia78

#591 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

dječak sa šibicama wrote:suma sumarum, ako je vjerovati dijasporcima sa teme, bolje se zivi u Bosni nego vani.

Naravno da ne ali nije ni toliki dzenet kako pojedini nastoje prikazati. Jbt zemlja dembelija.
Amazonka27

#592 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

Nije hrle sramota, ali to ne moze svako priustiti...prosjecna penzija je oko 400KM a najlosiji staracki dom je 800KM. Razumijes? Nema socijale. Jos ako je jedna penzija u pitanju...a njih dvoje...imas slucajeva gdje je jedan roditelj -majka, ne da da je sin kupa i presvlaci...trazis zene da je cuvaju...osoba je stara i spava po 2 sata...hoda, pada...to sa bh platama ne mozes priustiti i ne mozes priustiti dvije takve osobe koje bi je cuvale. Ode i tvoje zdravlje jer si razvucen izmedju svoje djece i svojih roditelja...+moras raditi i zaraditi za sve.
Ja ne pricam sad o ljudima sa minimalnim platama...pricam o visokim platama, ljudima "na poziciji"...a ne mogu da zamislim kako se snalaze oni koji imaju puno manje...u stvari znam...eno pomozi.ba svaki dan dijeli obroke jadnim penzionerima...realnost...prava slika naseg drustva.

Izvini, osjetljiva sam na ovu temu...jedan od glavnih razloga sto pakujem kofere.
madner

#593 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Bluemore wrote:
madner wrote:
insomnia78 wrote:Ma nemas ti pojma. Od tih 29, 20 :-D otpada na ove njegovatelje. Pricaju ljudi na fejsbuku
Opste poznato, zato i nema nikog u De da to radi. Nece ljudi da napuste radnicku klasu, pu srednja klasa, pu pu.
a zabranjeno iz negovatelja nakon sto stanes na noge u de naci dr posao :? :? :?
Nije nista zabranjeno, ali ako je tako lako sto odmah ne naci taj bolji posao?
dječak sa šibicama

#594 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Onaj ko je spreman napustiti sve i otici prati svapske guzice, njemu je dzehenem.

a takvih je na hiljade i hiljade.

Guzovanima, uhljebima, budzetlijama je merak, bolje im ne treba niti ce igdje imati bolje. Znaci sve je stvar perspektive.
dječak sa šibicama

#595 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Ili drugacije receno, iz nase perspektive gledano, zapad je dzenet. Raj zemaljski.

Kako god da je nesavrsen, za nas je edenski vrt :D sto vise govori o nama nego o zapadu.
hrle1976

#596 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

supercali wrote:
hrle1976 wrote:
Zasto?

Ne ocekivam nista al ocekujem ono sto sam vidio konkretno za saobracaj i za raspolozenje ljudi
Onda predlazem da provedes mjesec dana u Parizu i da malo prosetas od institucije do institucije. A pokusaj se kome nakeziti u po Pariza, lokalcu nekom. Ili upitaj ga za neku adresu. A usput provoza malo auto.
supercali

#597 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by supercali »

Sve to radio osim idenja po institucijama i ne u tako dugom periodu od 1 mjesec nego 20 dana
Melbourne_Australia

#598 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

dječak sa šibicama wrote:suma sumarum, ako je vjerovati dijasporcima sa teme, bolje se zivi u Bosni nego vani.

Vec 10 godina je proslo od kako sam se vratio iz Melbourne u svoje Sarajevo :D Nisam clan stranke i nisam na drzavnoj sisi :D Drzavljanstvo Australsko imam ali meni je u BIH najbolje....A zivio sam i u Swedskoj i u Svici ......A u mom krugu prijatelja, ja znam barem 10 porodica koje su se vratil iz Australije u Sarajevo...
djevojka bez imena

#599 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by djevojka bez imena »

Melbourne_Australia wrote:

Vec 10 godina je proslo od kako sam se vratio iz Melbourne u svoje Sarajevo :D Nisam clan stranke i nisam na drzavnoj sisi :D Drzavljanstvo Australsko imam ali meni je u BIH najbolje....A zivio sam i u Swedskoj i u Svici ......A u mom krugu prijatelja, ja znam barem 10 porodica koje su se vratil iz Australije u Sarajevo...
A sto si otisao.?
dječak sa šibicama

#600 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Dobro, ti se ocito kreces u burzujskom prijateljskom kruzooku.
Post Reply