Jugoslovenstvo
-
Bodkin
#577 Re: Jugoslovenstvo
Ma ja ba, kofol jugosloveni i jugoslavija. Znamo svi da su to srbi i velika srbija. Kome oni suplju prosipaju.LBVIEW wrote:Drzava nije ista, samo vojska jeste, nisi ti valjda jedan o onih sto smatra kako je dovoljno promijeniti oznake?_BataZiv_0809 wrote:Drzava se raspala prije pocetka rata. Pobogu zato i jest bila agresija. A da nije ista drzava u pitanju mozes provjeriti i u UN-u. Jedna je bila osnivac te organizacije, druga je morala traziti ponovni prijem.LBVIEW wrote:
Ma nije to SKOJ, k'o sto ni JNA nije bombardovala Vukovar, Dubrovnik, Sarajevo...
Tako kazu ovi vejki Srbi, ovaj Jugosloveni na forumu.
Dalje, cija je to vojska bila jasno se nazire iz one tabele o nacionalnoj strukturi oficirskog kadra koju je postirao kolega BHCluster. Ista je pocela s pripremama za rat-RAM jos dok je formalno-pravno SFRJ postojala, i to pod "petokrakama". Toliko o Jugoslaviji, JNA i sl. ublehama.
Sve su ti to spavaci. Aktivirace se opet kad bude trebalo. Spavaj sa jednim okom otvorenim!!
-
L u c i f e r
#578 Re: Jugoslovenstvo
Iskreno, zgadio mi se Bošnjakistan do pičke materine.
Juga je za ovu Bakirovu prćiju bila pojam od države.
- insomnia78
#579 Re: Jugoslovenstvo
Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji
Ko god je vec neko vrijeme na forumu nije mor'o ni otvarati temu mog'o je da zna ko ce se izjasniti Jugoslovenom

Ko god je vec neko vrijeme na forumu nije mor'o ni otvarati temu mog'o je da zna ko ce se izjasniti Jugoslovenom
- insomnia78
#580 Re: Jugoslovenstvo
Pa ti kreni graditi novu. Osnuj KP i u ilegaluL u c i f e r wrote:Iskreno, zgadio mi se Bošnjakistan do pičke materine.
Za kaljenje se npr mozes prikljuciti Kurdima u Siriji. Kad se vratis malo odrobijas. Povezes se sa ljudima i eto ga
-
L u c i f e r
#581 Re: Jugoslovenstvo
Insan je mali.insomnia78 wrote:Pa ti kreni graditi novu. Osnuj KP i u ilegaluL u c i f e r wrote:Iskreno, zgadio mi se Bošnjakistan do pičke materine.
Juga je za ovu Bakirovu prćiju bila pojam od države.![]()
Za kaljenje se npr mozes prikljuciti Kurdima u Siriji. Kad se vratis malo odrobijas. Povezes se sa ljudima i eto ga
Sudbina je velika.
- insomnia78
#582 Re: Jugoslovenstvo
Ih da je Tito tako razmisljo
- uglavnomja
#583 Re: Jugoslovenstvo
8 od 10 je bilo u armiji bihinsomnia78 wrote:Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji
Ko god je vec neko vrijeme na forumu nije mor'o ni otvarati temu mog'o je da zna ko ce se izjasniti Jugoslovenom![]()
- tandmand
#584 Re: Jugoslovenstvo
Neka je prave u Vukovaru (Jugoslaviju) a nas Bošnjaka da se prođu.Niemand wrote:Hipoteticko pitanje. Da li bi vi jugosloveni htjeli novu jugoslaviju?
- insomnia78
#585 Re: Jugoslovenstvo
Jah. U Armiji se moglo zavrsiti na razne nacine. Osim toga koliko svojij su partizani zatvorili poslije rata?uglavnomja wrote:8 od 10 je bilo u armiji bihinsomnia78 wrote:Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji
Ko god je vec neko vrijeme na forumu nije mor'o ni otvarati temu mog'o je da zna ko ce se izjasniti Jugoslovenom![]()
-
L u c i f e r
#586 Re: Jugoslovenstvo
Vi ste dijasporci meni kraljevi majke mi...insomnia78 wrote:Ih da je Tito tako razmisljo
Ono puta usta Bosne, patriotizma, vako nako, a guza na zapadu.
Nemam ništa protiv toga, dapače, neka je, mašala, ali druže i ti bi razmišljao da isto kao ja da si ovdje i da ti Bake and co upravljaju životom i smrću.
Garantujem ti.
Ah da, usput budi rečeno, jebo socijalizam, kao i ovaj neokapitalizam.
- insomnia78
#587 Re: Jugoslovenstvo
Pa idi i ti ko ti brani?
Nije ni mene niko za ruku odveo. Idi, ostani, od volje ti. Ali jok ti radis najgoru opciju. Sjedis i cekas Titu da se vrati
Nije ni mene niko za ruku odveo. Idi, ostani, od volje ti. Ali jok ti radis najgoru opciju. Sjedis i cekas Titu da se vrati
- bh.tornjak
#588 Re: Jugoslovenstvo
citao do uvecanog....i umalo me kap ne potrefi...uglavnomja wrote:zato sto je torovski identitet mali, ogranicen ... navikli smo na vise, na 22 miliona stanovnika, ne 2+2, na zivot bez granica i viza, zato sto su nasi bili i kosrakasi i vaterpolisti i fidbaleri, i krizaj i stekic i djurdjica ... i cerar i parlov i ...
da ne pricam o muzici![]()
zato sto je to bio sistem u kojem si mogao ostvariti svoja prava, u kojem je sposobnost bila na pravom mjestu, a bakiraginca studirala 11 godina![]()
90% smo isti, isti mentalitet, isti jezik, isti zivotni razvoj, od fice pa nadalje ...
zato sto necu moja raja iz doba jugoslavije koja jos uvijek zive na svojim starim adresama budu stranci meni, a i ja njima
zato sto je to dio naseg identitet, koji nas stvorio dobrim dijelom. (pricam o nama koji smo odrastali u doba juge)
i zato, a ti bi to trebala znati, cim se izadje preko sezane - svi smo istocni europljani, u najboljem slucaju jugovici ... boli nekog skokholmca ili oslica ko je bosanac, a ko srbin ... sve je to ex yu
takva vrsta bavljenja samim sobom je svojstvena samo jednom dijaspore (procitati pod haznadar, sveCka)
- General War
#589 Re: Jugoslovenstvo
Ne fali im puno sta? Hrvatska iz jugoslavije otisla u drugaciju "vestacku tvorevinu" EU,u istim granicama kao i u jugoslaviji i to jedino, Srbija kraca za makar kosovo, a o stanju u BiH ne treba niti raspravljatinsomnia78 wrote:Pa ne fali im jos puno
- desni
#590 Re: Jugoslovenstvo
insomnia78 wrote:Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji

-
L u c i f e r
#591 Re: Jugoslovenstvo
Ne počinje mi se život ispočetka.insomnia78 wrote:Pa idi i ti ko ti brani?
Ne čekam.
Samo velim da je bilo bolje za vrijeme druga Tiita, karamba karambita.
- Connaisseur Karlin
#592 Re: Jugoslovenstvo
edo_79 wrote:Karakteristike i sklop ličnosti koji po tebi nisu specifični za fenomen jugoslovenstva, a po meni su DEFINITIVNO NASTALE BAŠ IZ ISTOG ..... tako daConnaisseur Karlin wrote: nabrojao si karatkeristike i sklop licnosti koje se formiraju tokom odrsatanja , a koje nisu specificne za fenomen jugoslovenstva
- Connaisseur Karlin
#593 Re: Jugoslovenstvo
pustopoljina wrote:...da me neko pita, rekla bih- ne osjecam se jugoslaven(k)om. Rat je previse uticao na mene, da bi se mogao vratiti onaj stari osjecaj. onu pionirsku zakletvu ne gledam kao jugoslavenske, nego ljudske vrline.
takodjer, neko je napisao da je za njega jugoslavija bas to- te ispravne vrijednosti, humano ponasanje, solidarnost i postovanje...to su univerzalne ljudske vrijednosti, ne jugoslavenske.
medjutim, ono sto mislim, moglo bi se podvuci pod jugoslavenstvo:
da se igdje ozbiljno povede prica o tome da nam jezici dobiju jedinstven naziv- i to: juznoslavenski- pristala bih bez puno razmisljanja i usprkos tom nekom bosanskom sentimentu. moj bosanski identitet je ukorijenjen dobrim dijelom u inatu: da nije bilo onog i onakvog rata, ne bi mi bilo nesto jako bitno...ovako mi je jako bitno, hbt. granatirali su mene, nas, grad, drzavu zbog toga...i to jos, mi, koji smo samo granatirani smo super prosli. pozitivna stvar je sto sam svjesna toga. negativna stvar...nema negativne stvaris obzirom da me ni najmanje ne interesuje kako se drugi izjasnjavaju.
iako zajednicki jezik moze predstavljati osnov za neku novu jugoslaviju, ne vidim to kao neku opasnost...nekako je logicno da ima te neke jugoslavije, koliko je logicno da postoji EU, koliko je logicno da postoje SAD, a ne samo nekih nezavisnih pedesetak drzava. znam da su u trendu separatisti, ali mislim da to nije trend koji ima buducnost.
ovo sto je cyprus napisao- potpuno razumijem i osjecam slicno. kulturoloski, vidim nas kao jugoslavene. Uticaj te drzave i pogotovo zajednickog jezika je jednostavno bio i jeste vrlo jak.
jugoslaven nostalgicar nisam, to nije jedina dobra zemlja, to nisu jedini dobri ljudi na svijetu, ali veselimo se i cmizdrimo uz iste pjesme, citamo iste knjige i novine i trazimo subtitles za filmove i mnoge generacije dijele zajednicka sjecanja.
kad bih bas trazila opis za onu jugoslaviju, sfrj, rekla bih- utopija. zao mi je sto smo svi pristali na manje (u svakom smislu), ali stanje je takvo kakvo je... nije bila optimalna, nismo mi bili optimalni...i eu se moze gledati kao utopija i mnogi joj predvidjaju propast...ja samo mislim da je vrijeme srednjevjekovnih gradova-drzava proslo i da se ne moze vratiti-srecom. barem smo imali taj neki pokusaj utopije i znamo za te neke vrijednosti kojima treba stremiti.
cak iako opet izbije neki svjetski rat i opet se naprave neka tektonska pomjeranja...mislim da je krajnji ishod i vrhunac razvoja- one worldako se nadje nacin da se ostvare svi ti neki principi sloboda, morala, etike, da se ispostuje svacija tradicija, a ne velica jedna odredjena i ponudi napredak- a mislim da moraju, onda samo globalizacija ima smisla u razvoju covjecanstva.
problemi kojima se politika danas 90% bavi su nebitne stvari- nebitne za covjecanstvo. nestaje nam pitka voda, smanjuje se cist zrak, a tri godine se postavljaju dvojezicne table...
ako se kad razvije onaj hepek- univerzalni prevodilac, kao u star-treku...onda je to to. vjerovatno ja to necu docekati, ali neko hoce i zavidim mu vec sad.
- listopad
#594 Re: Jugoslovenstvo
Sto tek reci o "drzavi" BiH...BHCluster wrote:Koliko para toliko Jugoslavije.
- General War
#595 Re: Jugoslovenstvo
Koje preseravanje i ponizavanjedesni wrote:insomnia78 wrote:Pa evo pogledj samo uzorak sa ove teme. Nadji deset "jugoslovena" ako od njih 8 nadjes makar jedan afirmativan post o ARBiH "ovde me seci". Sto je najsmjesnije u Jugoslaviji bi za takave price prema partizanima i NoB-u dvadesetak godina poslije rata zavrsio na robiji
Ofirni su do bola.Mada ima i par ovakvih kao ovaj iz Živinica vjerovatno
[url]htttp://www.ntv.ba/mevludin-selimovic-jugonosta ... formi-jna/[/url]
Kako napreduje bosnjacka borba za bosanki jezik malko dalje od sehera?
-
Niemand
#596 Re: Jugoslovenstvo
Na iducem popisu cu se vala izjasniti ko svabo. Mislim, pricam isti jezik, citam iste knjige i novine, slusam istu muziku, gledamo iste filmove, moji su i schiller i nibelungenlied, to je brate moj kulturni identitet i da nije bilo ove teme, ja to ne bih skontala.
Danke ljudi. Mislim, ono, ja se svakako ne mogu identificirati sa turbofolkom, ne volim nasu knjizevnost, ne gledam nase filmove, to je nekako logican slijed stvari da sam ja onda svabo, jel.
Danke ljudi. Mislim, ono, ja se svakako ne mogu identificirati sa turbofolkom, ne volim nasu knjizevnost, ne gledam nase filmove, to je nekako logican slijed stvari da sam ja onda svabo, jel.
- Connaisseur Karlin
#597 Re: Jugoslovenstvo
pa ne moras se izjasniti na popisu,niko te ne tjeraNiemand wrote:Na iducem popisu cu se vala izjasniti ko svabo. Mislim, pricam isti jezik, citam iste knjige i novine, slusam istu muziku, gledamo iste filmove, moji su i schiller i nibelungenlied, to je brate moj kulturni identitet i da nije bilo ove teme, ja to ne bih skontala.
- Maraschino
#598 Re: Jugoslovenstvo
Popi malo vode.bh.tornjak wrote:citao do uvecanog....i umalo me kap ne potrefi...uglavnomja wrote:zato sto je torovski identitet mali, ogranicen ... navikli smo na vise, na 22 miliona stanovnika, ne 2+2, na zivot bez granica i viza, zato sto su nasi bili i kosrakasi i vaterpolisti i fidbaleri, i krizaj i stekic i djurdjica ... i cerar i parlov i ...
da ne pricam o muzici![]()
zato sto je to bio sistem u kojem si mogao ostvariti svoja prava, u kojem je sposobnost bila na pravom mjestu, a bakiraginca studirala 11 godina![]()
90% smo isti, isti mentalitet, isti jezik, isti zivotni razvoj, od fice pa nadalje ...
zato sto necu moja raja iz doba jugoslavije koja jos uvijek zive na svojim starim adresama budu stranci meni, a i ja njima
zato sto je to dio naseg identitet, koji nas stvorio dobrim dijelom. (pricam o nama koji smo odrastali u doba juge)
i zato, a ti bi to trebala znati, cim se izadje preko sezane - svi smo istocni europljani, u najboljem slucaju jugovici ... boli nekog skokholmca ili oslica ko je bosanac, a ko srbin ... sve je to ex yu
takva vrsta bavljenja samim sobom je svojstvena samo jednom dijaspore (procitati pod haznadar, sveCka)
Kakva strucnost i bakraci. Ovako su stvari stojale, odrede se(politicki) petnaest ljudi i oni su bili vjecni direktori samo u razlicitim firmama.
Sjecam se vremena dok sam ja radio kako su stvari funkcionisale. U Bihacu su uvijek bili jedni te isti ljudi na mjestima direktora. Dvije godine u banci pa ako ide, ostaje ako ne ide premjeste ga u Unatrans. Direktoru Sipada nesto ne ide odmah ga premjeste na mjesto direktora Krajine i to je tako funkcionisalo godinama kako u Bihacu tako svuda. O strucnoj spremi da ne pricam.
Sjecam se imena jednog direktora Makarskih rivijera. Covjek star k'o zombi ali ne pusta funkciju iako su vec uveliko stasale mlade i skolovane generacije...da ne tusim vise.
Sistem je funkcionisao tako sto su svi na rukovodecim mjestima bili iz iste partije
-
Niemand
#599 Re: Jugoslovenstvo
Al zelim jer je to moj kulturni identitet. Ne kontas ti to.Connaisseur Karlin wrote:
pa ne moras se izjasniti na popisu,niko te ne tjera
- Connaisseur Karlin
#600 Re: Jugoslovenstvo
na popisu se trazi politiciki identitetNiemand wrote:Al zelim jer je to moj kulturni identitet. Ne kontas ti to.Connaisseur Karlin wrote:
pa ne moras se izjasniti na popisu,niko te ne tjera