Bitcoin & crypto svijet

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hendrix

#576 Re: Bitcoins

Post by Hendrix »

Mislim da je najfrapantniji podatak da recimo ako hoces da uzmes sve svoje pare s racuna recimo u Engleskoj, ti moras banci objasniti zasto ti trebaju te tvoje pare koje si polozio na racun i onda da ona odluci da li to moze tako.

Halo ba? Stavis 100 milja funti, dodjes za godinu hocu pare...e ne moze jarane, sto, kako, cemu su namijenjene te tvoje pare? Zasto bas hoces sve odjednom? Jesi to kriminalac mozda?
drndalo

#577 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Odgovori li meni iko ? Shvatam neke stvari, i rasirenost BC za to nesta, ALI ako ne mogu kupiti nijednu drugu "valutu" mimo BC, onda po meni to ispadaju samo derivati istog...
prometheus

#578 Re: Bitcoins

Post by prometheus »

firebird wrote:Koliko su smijesni ovi koji ocito blage veze nemaju o crypto svijetu. Ljubomora izbija iz njih. Misle da samo BTC postoji i krivo im sto su zakasnili. Ja sam u zadnjih 30 dana na samo 2 altkoina zaradio 100 hiljada evra. Dnevno sam u prosjeku 14-16 sati zauzet sa crypto valutama. Stalno sam u toku i pratim sva moguca desavanja. Sljedeca godina ce tek biti spektakularna. Trziste crypto valutama ce premasiti vrijednost od bilion dolara. Sanse su ogromne i samo ih treba prepoznati i iskoristiti.
Negdje procitah da od ukupnog prometa i uloga na svjetskim berzama (dionice, CFD i ostali finansijski proizvodi), kriptovalute obuhvataju tek 0,3%. Potencijal za rast je kolosalan.

Radjaju se novi Googli, Amazoni i Fejsbuci: fazon je samo potrefiti :wink:

IOTA je porasla 100% od 28 novembra do danas (500% od pocetka novembra). Povracen ulog. Projekcija ove godine, najskromnija, x10. Zasto Iota? Zato sto Samsung, Bosch i druge kompanije vjeruju u nju. Ne samo to, govori se o 0% proviziji za transakcije - jer svi sudionici svakom svojom transakcijom su obavezni odraditi jos par njih, tako da je, ako uspije, exponencijalni rast zagarantovan.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#579 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

drndalo wrote:Odgovori li meni iko ? Shvatam neke stvari, i rasirenost BC za to nesta, ALI ako ne mogu kupiti nijednu drugu "valutu" mimo BC, onda po meni to ispadaju samo derivati istog...
Kako ne mozes? Imas USD trziste/market gdje zivom lovom kupujes odredjeni coin.
Tito_i_Partija

#580 Re: Bitcoins

Post by Tito_i_Partija »

https://www.theguardian.com/technology/ ... -anonymity
The UK and other EU governments are planning a crackdown on bitcoin amid growing concerns that the digital currency is being used for money laundering and tax evasion.

The Treasury plans to regulate bitcoin and other cryptocurrencies to bring them in line with anti-money laundering and counter-terrorism financial legislation. Traders will be forced to disclose their identities, ending the anonymity that has made the currency attractive for drug dealing and other illegal activities.

Under the EU-wide plan, online platforms where bitcoins are traded will be required to carry out due diligence on customers and report suspicious transactions.
drndalo

#581 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

un1ted wrote:
drndalo wrote:Odgovori li meni iko ? Shvatam neke stvari, i rasirenost BC za to nesta, ALI ako ne mogu kupiti nijednu drugu "valutu" mimo BC, onda po meni to ispadaju samo derivati istog...
Kao sto u startu upitah, imal' nas iz BiH idje ? Iotu sam nesto gledao, mozda bih nesto i pazario, ali dodjoh dotle da bih se s ljudima po kafama morao nalaziti da kupim 0.0379586 BC, da bih kupio Iotu (ili bilo koju drugu)... Mozda sam glup, ali meni to ne izgleda kao nesto gdje neko hoce meni ulagacu da proda dio... Tj. tjera me da kupim i BC...
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#582 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

Non-eu, striktnija pravila, radi zloupotrebe i slicno, jako tesko kupiti. Opeti ma rjesenje, otvoris profil na krakenu, dobijes podatke za uplatu i onda kupis kesom, tj. uplatom u banci, bez BTCa koin koji je tu dostupan.

Uplata karticom? Moguca, ali provizija 10% i razne verifikacije.

Nije do trzista, vec do drzave. Npr, u EU kupis BTC ili uplatis kes na mjenjacnicu za 10 minuta. Kod nas ti treba par dana da se to procesira, proknjizi i doda na tvoj racun.
victom

#583 Re: Bitcoins

Post by victom »

drndalo wrote:
un1ted wrote:
Kao sto u startu upitah, imal' nas iz BiH idje ? Iotu sam nesto gledao, mozda bih nesto i pazario, ali dodjoh dotle da bih se s ljudima po kafama morao nalaziti da kupim 0.0379586 BC, da bih kupio Iotu (ili bilo koju drugu)... Mozda sam glup, ali meni to ne izgleda kao nesto gdje neko hoce meni ulagacu da proda dio... Tj. tjera me da kupim i BC...
pa kafane su zakon. 100% sigurno i bez traga.
Sve preko kartica je "traceable"
Last edited by victom on 01/03/2021 04:40, edited 2 times in total.
drndalo

#584 Re: Bitcoins

Post by drndalo »

Ma meni traceability nije sporan,niti se skrivam. Opet, otkud znam ko su ljudi koji mi u kafani prodaju isti...?
victom

#585 Re: Bitcoins

Post by victom »

drndalo wrote:Ma meni traceability nije sporan,niti se skrivam. Opet, otkud znam ko su ljudi koji mi u kafani prodaju isti...?
zar je bitno.
dobiješ robu, daš pare, i ćao.

a država ako se počne interesovat za BTC (porez na dobit, ilegalna valuta i slično (sa državom nikada nije znat, to je mafija najveća), onda je itekako bitno jesil tracable.
tako da preferiram kafanu.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:40, edited 2 times in total.
un1ted

#586 Re: Bitcoins

Post by un1ted »

drndalo wrote:Ma meni traceability nije sporan,niti se skrivam. Opet, otkud znam ko su ljudi koji mi u kafani prodaju isti...?
Pa eto, imas rjesenje :) Pravac banka, devizni racun u eurima i uplatis na omiljenu mjenjacnicu. Ako ti je to lakse, nego da se nadjes sa nekim tvoj izbor.
DaShip

#587 Re: Bitcoins

Post by DaShip »

Svi pričaju o nekoj budućnosti, a niko ne kupuje kriptovalute da ih koristi već da se obogate jer misle da će to neko kupiti po većoj cijeni da koristi a ne da ponavlja ciklus.Nije li činjenica da to uglavnom koriste kriminalci?Gdje se to može koristiti za kupovinu nečega (osim na crnom tržištu)?Zar zaboravljate na potencijalne back door-ove u tehnologiji koja bi mogla biti osnova kripto valuta (pogledajte samo crne kutije u procesorima...nedavno je otkriven propust u Intelovim procesorima)?Da li zbilja mislite da ta elita protiv koje se kriptaši "bore" neće pronaći način da preuzme kontrolu nad time?
Tomahawk11
Globalni moderator

#588 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

DaShip wrote:Svi pričaju o nekoj budućnosti, a niko ne kupuje kriptovalute da ih koristi već da se obogate jer misle da će to neko kupiti po većoj cijeni da koristi a ne da ponavlja ciklus.Nije li činjenica da to uglavnom koriste kriminalci?Gdje se to može koristiti za kupovinu nečega (osim na crnom tržištu)?Zar zaboravljate na potencijalne back door-ove u tehnologiji koja bi mogla biti osnova kripto valuta (pogledajte samo crne kutije u procesorima...nedavno je otkriven propust u Intelovim procesorima)?Da li zbilja mislite da ta elita protiv koje se kriptaši "bore" neće pronaći način da preuzme kontrolu nad time?
Ovim si se diskvalifikovao iz daljne rasprave. Ozbiljno.
DaShip

#589 Re: Bitcoins

Post by DaShip »

Tomahawk11 wrote:
DaShip wrote:Svi pričaju o nekoj budućnosti, a niko ne kupuje kriptovalute da ih koristi već da se obogate jer misle da će to neko kupiti po većoj cijeni da koristi a ne da ponavlja ciklus.Nije li činjenica da to uglavnom koriste kriminalci?Gdje se to može koristiti za kupovinu nečega (osim na crnom tržištu)?Zar zaboravljate na potencijalne back door-ove u tehnologiji koja bi mogla biti osnova kripto valuta (pogledajte samo crne kutije u procesorima...nedavno je otkriven propust u Intelovim procesorima)?Da li zbilja mislite da ta elita protiv koje se kriptaši "bore" neće pronaći način da preuzme kontrolu nad time?
Cijenim ovakve odgovore koji nikakav odgovor ne daju, stvarno.Umjesto da trošiš prostor na serveru mogao bi ponuditi konkretan odgovor.
victom

#590 Re: Bitcoins

Post by victom »

Tomahawk11 wrote:
1) hahahaha. samo-diskvalifikacija. lol.
i ja sam spektik prema nekim elementima Bitcoina , ali "crne kutije u procesorima" je previše i za mene.

2) koriste kriminalci i dolar i euro. pa šta.

3) elita trenutno ignoriše kriptaše, jer drže zanemrivi dio svjetskog tržišta. ono, ne shvataju ih ozbiljno.
ali ako se budu borili protiv njih, nekriptaši su na jačoj strani, jer regulišu zakone.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:39, edited 3 times in total.
seoBIH

#591 Re: Bitcoins

Post by seoBIH »

Hajde da pokusam, radi neupucenih i onih koji ne zele da citaju, opet ne detaljno, vec u smjernicama.
Svi pričaju o nekoj budućnosti, a niko ne kupuje kriptovalute da ih koristi već da se obogate jer misle da će to neko kupiti po većoj cijeni da koristi a ne da ponavlja ciklus.
Sve se danas radi iz koristi. Zbog cega ti radis? Postoji i onaj dio u kojem volis i vjerujes u posao koji radis, ali ope si tu zbog novcane koristi. Isto je i sa crypto. Vjerujem, ali pri tom vjerovanju i ulogu zelim da zaradim.
Nije li činjenica da to uglavnom koriste kriminalci?
Mora da si ovo citao 2010 godine pa si odustao od kupovine, kao i dosta nas. Jesi li obnovio gradivo?

Bill Gates, Warren Buffett, Richard Branson, Ashton Kutcher onako iz glave, sve kriminalci?
Gdje se to može koristiti za kupovinu nečega (osim na crnom tržištu)?
Prvo da krenemo od susjedstva, Hrvatska, pored bankomata u par gradova gdje odes ko gospodin i pretvoris BTC u $$$$$, mozes udobno iz svog stana kupiti bilo koji artikal na https://www.pcshop.hr/news.asp?code=placanje-bitcoinom

Nije ti dovoljno? Evo jedam Microfost neki dan potpisa ugovor sa IOTA, a vec dugo mozes kupiti na njihovom storu putem BTCa https://support.microsoft.com/en-us/hel ... th-bitcoin
DaShip wrote:Zar zaboravljate na potencijalne back door-ove u tehnologiji koja bi mogla biti osnova kripto valuta (pogledajte samo crne kutije u procesorima...nedavno je otkriven propust u Intelovim procesorima)?Da li zbilja mislite da ta elita protiv koje se kriptaši "bore" neće pronaći način da preuzme kontrolu nad time?
Odredjeni problem isvakako da postoje, zbog toga je i bio fork nekog od coina. Ipak, daj nam par teza o narusavanju sistema BTC, ili ETH?

Dalje, znas li da vec blockhain tehnologija uzima primat, pa i u susjedstvu? Procitaj sta su Slovenci uradili i s kim su potpisali ugovor za solarnu energiju :)

Ima dosta stiva da se procita, pa da se onda uloze pare i dodje do odredjene dobiti. Ne mozes procitati na netu nesto i prihvatiti olahko. Ustvari, mozes i ja sam na pocetku pa sam propustio stotine hiljada profita.

Danas se igram sa 10k$ i sedmicni profit je optrilike 300$ na sigurnim valutama. Recimo, IOTU sam propustio na 0.55$ prije 2 sedmice. Danas taj coin kosta 2.40$. Moj plan je bio ulozitit 10k u njega, ali zbog nekih glupih premisljanja, ne ostvarih to.
victom

#592 Re: Bitcoins

Post by victom »

seoBIH wrote:
Danas se igram sa 10k$ i sedmicni profit je optrilike 300$ na sigurnim valutama. Recimo, IOTU sam propustio na 0.55$ prije 2 sedmice. Danas taj coin kosta 2.40$. Moj plan je bio ulozitit 10k u njega, ali zbog nekih glupih premisljanja, ne ostvarih to.
Što bi reko Slišković, rezultat is real, game is open.
Ali ovi što su kupili prije (2010-2014) su definitvno hajrovali. Tu se nema šta pametovat.

Ja samo kažem, da mi ne pada napamet da kupujem po 10.000$ a neki nabavali po 1$.
Znači nije mi nužda.
Ima tu malo i psihe.
I ljubomore. Ta će kriptaši. Ima i tih elemenata.
A onaj kome treba(nazovi ti "kriminalci", "anonimci", njemu nije bitna kolika je cijena, njemu je BTC samo sredstvo razmjene)

ja lično nemam novca, to je neko moje prirodno stanje, i pričao sam nekidan, da sam kupio BTC za 35 € da se igram.
Također sam čuo da je IOTA hot tip, ali pošto nemam novac, nije ni bitno. Više pratim stanje iz znatiželje.

Ali što sam primjetio na berzi,BTC raste , IOTA raste.
BTC pada, IOTA pada.
I tu je fora, svaka valuta se oslanja na BTC.
Bilo koju valutu da imaš, svaki keš out ide najlakše preko BTC. Barem kod nas.
Ako krahne BTC,sve ode dođavola.
Last edited by victom on 01/03/2021 04:39, edited 2 times in total.
victom

#593 Re: Bitcoins

Post by victom »

Hendrix wrote:Mislim da je najfrapantniji podatak da recimo ako hoces da uzmes sve svoje pare s racuna recimo u Engleskoj, ti moras banci objasniti zasto ti trebaju te tvoje pare koje si polozio na racun i onda da ona odluci da li to moze tako.

Halo ba? Stavis 100 milja funti, dodjes za godinu hocu pare...e ne moze jarane, sto, kako, cemu su namijenjene te tvoje pare? Zasto bas hoces sve odjednom? Jesi to kriminalac mozda?
lol.
sigurno kažu , sir, this is for your protection.
DaShip

#594 Re: Bitcoins

Post by DaShip »

seoBIH wrote:Hajde da pokusam, radi neupucenih i onih koji ne zele da citaju, opet ne detaljno, vec u smjernicama.
Sve se danas radi iz koristi. Zbog cega ti radis? Postoji i onaj dio u kojem volis i vjerujes u posao koji radis, ali ope si tu zbog novcane koristi. Isto je i sa crypto. Vjerujem, ali pri tom vjerovanju i ulogu zelim da zaradim.
I u potpunosti si zanemario argument nekih ovdje (možda i tvoj) da je to "budućnost", a sada prelaziš na "koga briga da li će to neko koristiti", sjajno.
Mora da si ovo citao 2010 godine pa si odustao od kupovine, kao i dosta nas. Jesi li obnovio gradivo?

Bill Gates, Warren Buffett, Richard Branson, Ashton Kutcher onako iz glave, sve kriminalci?
Primjer?Za šta ga koriste oni?
DaShip wrote:Zar zaboravljate na potencijalne back door-ove u tehnologiji koja bi mogla biti osnova kripto valuta (pogledajte samo crne kutije u procesorima...nedavno je otkriven propust u Intelovim procesorima)?Da li zbilja mislite da ta elita protiv koje se kriptaši "bore" neće pronaći način da preuzme kontrolu nad time?
Odredjeni problem isvakako da postoje, zbog toga je i bio fork nekog od coina. Ipak, daj nam par teza o narusavanju sistema BTC, ili ETH?
51% napad?Činjenica da najnovija tehnologija nije dostupna prosječnom Joe-u?
Dalje, znas li da vec blockhain tehnologija uzima primat, pa i u susjedstvu? Procitaj sta su Slovenci uradili i s kim su potpisali ugovor za solarnu energiju :)
A da dadneš više informacija? :)
victom wrote:
1) hahahaha. samo-diskvalifikacija. lol.
i ja sam spektik prema nekim elementima Bitcoina , ali "crne kutije u procesorima" je previše i za mene.

3) elita trenutno ignoriše kriptaše, jer drže zanemrivi dio svjetskog tržišta. ono, ne shvataju ih ozbiljno.
ali ako se budu borili protiv njih, nekriptaši su na jačoj strani, jer regulišu zakone.
A zaboravljaš da niko ne može analizirati te procesore?Shvataš li da postoje dijelovi koji imaju potpuni pristup svemu a čiji se način funkcionisanja ne zna?Super, neka ih koriste kriminalci ali onda barem navedi za šta se koristi Bitcoin, koja kompanija isplaćuje radnike u Bitcoinima?Da li prosječni Joe može u potpunosti preći na Bitcoin i kupovati sve što kupuje sa Bitcoinom?

Veoma su mi zanimljivi ovakvi ljudi koji samo govore ostalima da ništa ne znaju, a zapravo ništa ne rade da pokažu nekome zašto je u krivu...
Tomahawk11
Globalni moderator

#595 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

DaShip wrote: Cijenim ovakve odgovore koji nikakav odgovor ne daju, stvarno.Umjesto da trošiš prostor na serveru mogao bi ponuditi konkretan odgovor.
Bolje nikakav odgovor nego pogrešan.
Neću. Ti si sebi napravio sliku, ne bih da ti je kvarim.
Tomahawk11
Globalni moderator

#596 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

victom wrote: 1) hahahaha. samo-diskvalifikacija. lol.

Poenta je da kriptovalute nisu ilegalne.
A ovaj izvali da se samo na crnom tržištu radi sa kriptovalutama.
I još bi da mu se nešto objašnjava. Može li se plata isplaćivati....hejjjj, nije šala :-)
Premalo informisan/krivo informisan, ali je protiv, jer jbg, sutra to može propasti :mrgreen:
Inače nikad ni jedna papirna valuta nije propala :oops:
DaShip

#597 Re: Bitcoins

Post by DaShip »

Tomahawk11 wrote:
DaShip wrote: Cijenim ovakve odgovore koji nikakav odgovor ne daju, stvarno.Umjesto da trošiš prostor na serveru mogao bi ponuditi konkretan odgovor.
Bolje nikakav odgovor nego pogrešan.
Neću. Ti si sebi napravio sliku, ne bih da ti je kvarim.
Bolje šutiti i ostati budala nego pitati i saznati?Bolje biti okružen neznanjem i izgledati bolje jer nešto znaš (aka. "In the land of the blind, one eyed man is the king"?)? Mnogo si rekao o sebi, mora da se smatraš važnim jer znaš nešto što ostali ne znaju, sigurno nadoknađuje neku prazninu (ili da izgledam kul kao ti, da hraniš svoje komplekse) :thumbup: Sveznajući, nauči me kako da budem Wolf of the Wall street kao ti :D
Tomahawk11 wrote:
victom wrote: 1) hahahaha. samo-diskvalifikacija. lol.

Poenta je da kriptovalute nisu ilegalne.
I još bi da mu se nešto objašnjava. Može li se plata isplaćivati....hejjjj, nije šala :-)
Premalo informisan/krivo informisan, ali je protiv, jer jbg, sutra to može propasti :mrgreen:
Inače nikad ni jedna papirna valuta nije propala :oops:
Količina gluposti koje si rekao me iznenađuju.Svejedno, cijenim takve stvari jer pokazuju dno ljudske inteligencije.Čuj to, neko bi nešto da sazna, bolje da mu pokazujem svoju superiornost :izet: Usput, gdje sam rekao da sam protiv kripto valuta?
Tomahawk11
Globalni moderator

#598 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

Ne pokazujem ti ja nikakvu superiornost, samo sam ti skrenuo pažnju da si izvalio glupost.
Ti nisi pitao, da jesi, to bi bila druga priča.
Jok, ti se ukopavaš i dalje.
Ne hranim se ja ničim. Nije mi uopšte cilj da izgledam nešto iznad tebe ili šta si ti već zaključio.
DaShip wrote:Količina gluposti koje si rekao me iznenađuju.Svejedno, cijenim takve stvari jer pokazuju dno ljudske inteligencije.Čuj to, neko bi nešto da sazna, bolje da mu pokazujem svoju superiornost
Šta je konkretno glupost od ovog?
Tomahawk11 wrote:Poenta je da kriptovalute nisu ilegalne.
I još bi da mu se nešto objašnjava. Može li se plata isplaćivati....hejjjj, nije šala
Premalo informisan/krivo informisan, ali je protiv, jer jbg, sutra to može propasti
Inače nikad ni jedna papirna valuta nije propala
Kriptovalute nisu ilegalne. Koliko ti dokaza treba za to?
Izvalio si da se samo na crnom tržištu može raditi sa kriptovalutama.
Zašto da ti onda objašnjavam kad ti to ne prihvataš, a nemaš argumentaciju?
Papirne valute propadaju. Poenta je da ništa na finansijkom tržištu nije u potpunosti risk free.

Koliko god ti moje komentare doživljavao kao napad (iako nisu, ali hajde), vjeruj da je to ništa kako brutalno zna biti tržište.
Međutim, ako ništa ne uložiš, nećeš ništa ni izgubiti :mrgreen: e, to je sigurica.
victom

#599 Re: Bitcoins

Post by victom »

@Tomahawk11
Iskreno, jesi ga malo previše pritisno.
Kao znak pomirenja i dobre volje, predlažem da pošalješ @DaShip-u 0.0025 BTC

@DaShip
Postavi Bitcoin adresu, da ti @Tomahawk11 pošalje biCkoine kao znak pomirenja

Mislim da sam ovo dobro riješio.
Mir u kući, a @DaShip možda postane vjernik.
Tomahawk11
Globalni moderator

#600 Re: Bitcoins

Post by Tomahawk11 »

victom wrote:@Tomahawk11
Iskreno, jesi ga malo previše pritisno.
Kao znak pomirenja i dobre volje, predlažem da pošalješ @DaShip-u 0.0025 BTC

@DaShip
Postavi Bitcoin adresu, da ti @Tomahawk11 pošalje biCkoine kao znak pomirenja

Mislim da sam ovo dobro riješio.
Mir u kući, a @DaShip možda postane vjernik.
:mrgreen:
OK, kažem bilo je to blago kako zna biti na tržištu. Neću više :thumbup:
Ne mora. Nije cilj nekog natjerati da nešto misli.
Samo mislim da puno ljudi priča o ovom, a ima malo/nedovoljno informacija i kreirano mišljenje.
Razumijem ja i nepovjerenje, pogotovo u BiH. Mi smo crna rupa (ali i nepokriveno tržište, prilično) kad je u pitanju ovaj vid finansijskog svijeta.
Post Reply