Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
-
r_faruk
#576 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
pa jebem ga ja i na ovoj stranici ti se aludira da je zemlja ravna, izuzev onog jednog prevoda koji spominje
-
r_faruk
#577 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ovo nije dovoljno za tumacenje, valjda ti je to jasno?Smrcak15 wrote:evor_faruk wrote:ne znas ni ti pa ga citas.... poznajem ljude iz jordana, palestine i kuvajta... valjda oni znaju citati... ali mi treba online...
http://www.readquranonline.org/
rijec po rijec sa prevodom na engleski
citati znam na arapski a i znam nesto rijeci.
- Smrcak15
#578 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ta stranica je uzela dosta prevoda u stavila na jedno mjesto, ja netvrdim da i ta stranica nije profulala u prevodima nekad.r_faruk wrote:pa jebem ga ja i na ovoj stranici ti se aludira da je zemlja ravna, izuzev onog jednog prevoda koji spominje
za tumacenje nekad moras onda cackati po leksikonu da bi prodro do sustine sta se hoce reci jer pogresni prevodi zavaraju nekad.ovo nije dovoljno za tumacenje, valjda ti je to jasno?
-
r_faruk
#579 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
smrle ti prevodis rijec po rijec..... tako se ne prevodi...
- JedanOdBraceMorica
#580 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ako pakao ne postoji, zasto se onda rijec pakao rimuje sa plakao? Coincidence? I don't think so
odoh u Fahdovu da se preobratim dok onaj delegat nije puhnuo u sta vec treba da puhne
- Dope_Man
#581 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ma hej, naci ce on deseto znacenje rijeci, izguglace koliko treba. Davno pokazano da je Kur'an u milion mjesta pogresne informacije stavio o prirodu, Zemlji, atmosferi, svemiru.. ali postoji opravdanje za sve, ili na kraju ponosno prebacivanje na naucno (kao sa mijesanjem gore
).
I naravno nikada nije razrijesio sve probleme samog raja i pakla, evo od jednostavnog problema sa zenom gore. Jedino sto je na kraju morao priznati, kada sam mu objasnio da covjek kakav jeste ne moze funkcionisati u raju, je da gore u osnovi i necemo biti mi. Bog ce izvaditi dosadu, usaditi srecu.. i mi cemo biti mali roboti. Jasno kao dan da pisac nije puno razmisljao vec je obecavao narodu sve sto pozeli i to je bilo dovoljno, kao sto nasi politicari rade i danas.
I naravno nikada nije razrijesio sve probleme samog raja i pakla, evo od jednostavnog problema sa zenom gore. Jedino sto je na kraju morao priznati, kada sam mu objasnio da covjek kakav jeste ne moze funkcionisati u raju, je da gore u osnovi i necemo biti mi. Bog ce izvaditi dosadu, usaditi srecu.. i mi cemo biti mali roboti. Jasno kao dan da pisac nije puno razmisljao vec je obecavao narodu sve sto pozeli i to je bilo dovoljno, kao sto nasi politicari rade i danas.
- Smrcak15
#582 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote:Ma hej, naci ce on deseto znacenje rijeci, izguglace koliko treba. Davno pokazano da je Kur'an u milion mjesta pogresne informacije stavio o prirodu, Zemlji, atmosferi, svemiru.. ali postoji opravdanje za sve, ili na kraju ponosno prebacivanje na naucno (kao sa mijesanjem gore).
ako ima opravdanje naravno da cu ga iznijeti, ako nema, nemogu ga ja iz betona ixcupai, razlika izmedju mene i Tebe je sto studiran Kuran u detalje, sta koja rijec, znaci ,gledam leksikone, pitam arape da vidim kako oni vide tu rijec itdMa hej, naci ce on deseto znacenje rijeci, izguglace koliko treba. Davno pokazano da je Kur'an u milion mjesta pogresne informacije stavio o prirodu, Zemlji, atmosferi, svemiru.. ali postoji opravdanje za sve, ili na kraju ponosno prebacivanje na naucno (kao sa mijesanjem gore).
dok ti sud donosis na sonovu pogresnih prevoda, tu je razlika izmedju mene i tebe.
sve je fino i jasno objasnjeno, a to sto ti naopako sve izokreces druga pricaI naravno nikada nije razrijesio sve probleme samog raja i pakla, evo od jednostavnog problema sa zenom gore. Jedino sto je na kraju morao priznati, kada sam mu objasnio da covjek kakav jeste ne moze funkcionisati u raju, je da gore u osnovi i necemo biti mi. Bog ce izvaditi dosadu, usaditi srecu.. i mi cemo biti mali roboti. Jasno kao dan da pisac nije puno razmisljao vec je obecavao narodu sve sto pozeli i to je bilo dovoljno, kao sto nasi politicari rade i danas
kazes bit cemo roboti, sta znaci biti robot, radi po programiranju, bez da imas opiciju da nesto drugo uradis , nemas svijest o sebi.
nista od ovoga nije tacno. nego moja tvrdnja je na osnovu kurana i hadisa da ce covjek biti poboljsana verzija sebe u raju, to znaci, svjestan si sebe, znao si svoje mahane na ovome svijetu dodjes tamo vidis nemas mahana, nemas nikakvih musica sto bi se reklo.
I to je za mene uistinu Raj da dodjes onakav kak bi zelio da si, savrsen, bez mahana, ako to nije Raj sta je onda raj po tebi??
- Dope_Man
#583 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smre po tebi nijedan prevod ne valja.. najbolje da sam napravis jedan
I da, cim izvadis ''musice'' iz covjeka, onda taj covjek nije ono sto je bio. Rekao sam ti vec, mogu ja biti konstantno sretan i na Zemlji, samo trebam uzimati odgovarajuce hemikalije i weeeee.. ali to nisam JA onda, to je robot koji je izgubio mogucnost da sagleda stvarnost i donosi svoje odluke. Covjek u raju ocito nema slobodnu volju, jer nikada niko nece zgrijesit, nece pozeljeti zenu drugog covjeka itd.. a to je normalnom, funkcionalnom ljudskom umu nemoguce. Dakle bog ce iskljuciti odredjene opcije i uciniti ga obicnim robotom koji ce raditi sve ispravno bez mogucnosti pogreske.. divno. Neka tebi takvog raja.
I da, cim izvadis ''musice'' iz covjeka, onda taj covjek nije ono sto je bio. Rekao sam ti vec, mogu ja biti konstantno sretan i na Zemlji, samo trebam uzimati odgovarajuce hemikalije i weeeee.. ali to nisam JA onda, to je robot koji je izgubio mogucnost da sagleda stvarnost i donosi svoje odluke. Covjek u raju ocito nema slobodnu volju, jer nikada niko nece zgrijesit, nece pozeljeti zenu drugog covjeka itd.. a to je normalnom, funkcionalnom ljudskom umu nemoguce. Dakle bog ce iskljuciti odredjene opcije i uciniti ga obicnim robotom koji ce raditi sve ispravno bez mogucnosti pogreske.. divno. Neka tebi takvog raja.
-
r_faruk
#584 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
dosta ovih prevoda su i arapi sami prevodili, pa mozda oni onda ne znaju engleski sta li..... moze i to a?
- Zaitsev
#585 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, zasto Hitler nije zasluzio Dzennet? Zasto si iskljuciv po pitanju toga?
- Smrcak15
#586 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote:Smre po tebi nijedan prevod ne valja.. najbolje da sam napravis jedan![]()
neko pogodi neko pogrijesi tako je kako je, ovo tvrdim nakon mnogo Godina istrazivanja.Smre po tebi nijedan prevod ne valja.. najbolje da sam napravis jedan![]()
sa te strane, da , nije isti covjek ali ces ako udjes opet ti biti ti, jer ce tvoja svijest biti prisutna u Raju da si zivio , sta si radio na zemlji, sta se desavalao itd opet ti si ti, ali poboljsana verzija tebe. kao da si invalid na ovom svijetu, bez jedne noge i jedne ruke, i dodjes tamo imas dvije ruke i svije noge, ti si opet ti, ali poboljsana verzija Tebe. razumijes li me junace.I da, cim izvadis ''musice'' iz covjeka, onda taj covjek nije ono sto je bio.
katastrofga nad katastrofama, sad mi je jasno zasto ti uopste nemozes da skontas neke stvari,Rekao sam ti vec, mogu ja biti konstantno sretan i na Zemlji, samo trebam uzimati odgovarajuce hemikalije i weeeee.. ali to nisam JA onda, to je robot koji je izgubio mogucnost da sagleda stvarnost i donosi svoje odluke
sporediti bobe, hemkalije koje ti daju sinusoidno stanje gore dole gore dole gore dole, sa onim opisom Raja u islamu, ni blizu.
COvjek kad udje u Raj , uci ce u rijeku koja se zove Rijeka zivota, saprat ce se i njegovo ce srce biti vjecno cisto od svih nevaljalstina, znaci bez ikakvih mahana.
Bog kaze:Covjek u raju ocito nema slobodnu volju,
Oni koji su u ajete Naše vjerovali i poslušni bili - uđite u džennet, vi i žene vaše, radosni! 'Oni će biti služeni iz posuda i čaša od zlata. U njemu će biti sve što duše zažele i čime se oči naslađuju, i u njemu ćete vječno boraviti. „Eto, to je džennet koji vam je darovan kao nagrada za ono što ste radili, u njemu ćete svakovrsnog voća imati od kojeg ćete neko jesti."Kuran
dali tebi ovo djeluje kao da se nema slobodne volje??
kao to nesto lose, usotalom sta znaci zgrijesiti, to je u sustini, steta sebi ili drugom, na ovaj ili onaj nacin, trazenje da se moze grijesiti u dzennetu a daje ti se sve sto pozelis od svega sto ima u dzennetu.jer nikada niko nece zgrijesit, nece pozeljeti zenu drugog covjeka itd
Traziti da se bude nezahvalan na dobroti koju ti Bog daruje je cist bezobrazluk.
Znaci ja da zelim zenu drugoga, a daje mi se zena koja ce u mojim ocima biti najljepsa najbolja.
znas li covjce sta znaci imati svoju zenu u Dzennetu, najmanja nagrada u Raju je kad udje covjek u soj dvorac i vidi supruge toliko ce ga ocarat ljepotom da ce reci "niko nije dobio nagradu kao ja" a to ce biti najnizi nivo u dzennetu.
- Smrcak15
#587 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ni arapi neznaju neke Kur'anske rijeci, i oni nekad moraju da traze po leksikonu Lisan Al Arab kojoa sve znacenja imaju te rijeci.r_faruk wrote:dosta ovih prevoda su i arapi sami prevodili, pa mozda oni onda ne znaju engleski sta li..... moze i to a?
a kamo li mi.
- Smrcak15
#588 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
zato sto Allah tvrdi da ce neki vjecno ostati tu.Zaitsev wrote:Smrle, zasto Hitler nije zasluzio Dzennet? Zasto si iskljuciv po pitanju toga?
- Dope_Man
#589 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, Smrle, vec sam ti sve objasnio. Pojma nemas o psihologiji covjeka i covjek, kako ga ti opisujes u raju, NIJE isti covjek koji je bio na zemlji. Premazi ti kojom god zelis farbom, bilo da se ''sapere u rijeci zivota'', da ga bog reprogramira i povadi lose, svodi se na isto - covjek psiholoski nije ono sto je bio i nema mogucnost da radi sta mu je volja vec radi samo ono sto islamski bog smatra ispravnim. Dalje od toga ne da ne zeli, vec ne moze jer nema opciju da se ponasa drugacije.
Objasnio sam ti i zasto su sve te nagrade zapravo bezvrijedne u raju, te da samo na zemlji ima smisla obecavati ljudima dvorac i slasnu hranu, jer na zemlji, gdje samo rijetki to mogu imati, covjek tezi da ima dvorac i najukusniju hranu. Tamo bi dvorac bio besmislen s obzirom da ga svi imaju, pa i sama hrana je besmislena kada razmislis, zasto potreba za hranom kada svakako tamo nema smrti
.. itd itd.
Sve se svodi na to da su obecane nagrade BEZVRIJEDNE i one su na kraju samo ODRAZ ZEMALJSKIH ZELJA prosjecnog covjeka iz tog vremena koji nema nista, ili ima veoma malo. U vjecnosti u kojoj nema bojazni za zivot, i gdje svi imaju izobilje, sve to postaje bezvrijedno i u konacnici besmisleno. Ti stalno citiras iste stvari, ali ocito nikada ne razmisljas o onome sta citiras. Ponavljas ''bice lijepo, bice sta ti srce pozeli'', ali ne razmisljas o prakticnoj strani tog sistema, a i ne mozes jer je tvoje poimanje ljudske psihologije nikakvo. To ti kaze psiholog koji u tvom pisanju moze prepoznati nedostatak znanja o funkcioniranja ljudske psihe.
Objasnio sam ti i zasto su sve te nagrade zapravo bezvrijedne u raju, te da samo na zemlji ima smisla obecavati ljudima dvorac i slasnu hranu, jer na zemlji, gdje samo rijetki to mogu imati, covjek tezi da ima dvorac i najukusniju hranu. Tamo bi dvorac bio besmislen s obzirom da ga svi imaju, pa i sama hrana je besmislena kada razmislis, zasto potreba za hranom kada svakako tamo nema smrti
Sve se svodi na to da su obecane nagrade BEZVRIJEDNE i one su na kraju samo ODRAZ ZEMALJSKIH ZELJA prosjecnog covjeka iz tog vremena koji nema nista, ili ima veoma malo. U vjecnosti u kojoj nema bojazni za zivot, i gdje svi imaju izobilje, sve to postaje bezvrijedno i u konacnici besmisleno. Ti stalno citiras iste stvari, ali ocito nikada ne razmisljas o onome sta citiras. Ponavljas ''bice lijepo, bice sta ti srce pozeli'', ali ne razmisljas o prakticnoj strani tog sistema, a i ne mozes jer je tvoje poimanje ljudske psihologije nikakvo. To ti kaze psiholog koji u tvom pisanju moze prepoznati nedostatak znanja o funkcioniranja ljudske psihe.
- Smrcak15
#590 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote:Smrle, Smrle, vec sam ti sve objasnio. Pojma nemas o psihologiji covjeka i covjek, kako ga ti opisujes u raju, NIJE isti covjek koji je bio na zemlji. Premazi ti kojom god zelis farbom, bilo da se ''sapere u rijeci zivota'', da ga bog reprogramira i povadi lose, svodi se na isto - covjek psiholoski nije ono sto je bio i nema mogucnost da radi sta mu je volja vec radi samo ono sto islamski bog smatra ispravnim. Dalje od toga ne da ne zeli, vec ne moze jer nema opciju da se ponasa drugacije.
Objasnio sam ti i zasto su sve te nagrade zapravo bezvrijedne u raju, te da samo na zemlji ima smisla obecavati ljudima dvorac i slasnu hranu, jer na zemlji, gdje samo rijetki to mogu imati, covjek tezi da ima dvorac i najukusniju hranu. Tamo bi dvorac bio besmislen s obzirom da ga svi imaju, pa i sama hrana je besmislena kada razmislis, zasto potreba za hranom kada svakako tamo nema smrti.. itd itd.
i ja tvrdim da nije isti, niti izgledom niti dusevno, u svakom pogledu savrsen u raju, bez mahana, i gdje tu problem?NIJE isti covjek koji je bio na zemlji.
ogromna greska u razmisljanju, ako je covjek Slobodan ovdje da radi zlo i dobro, sta treba da radi i zlo u Rajui nema mogucnost da radi sta mu je volja vec radi samo ono sto islamski bog smatra ispravnim
ako Bog covjeka ocisti od svih nevaljalstina i nema mogucnosti da se radi zlo sve i da hoce, a nece zeliti, a i kad bi zelio zlo nema ga gdje uraditi, ali nece zeliti zlo.
Znaci ma kako god Bog te uprogramirao, ako te uprogramirao da samo zelis dobro i da uzivas u tom dobru, tebi je dobro u tom stanju, jer ako vise nepoznajes zlo, nema mogucnosti za zlo, nece ti i nedostojati. znaci ocvjek ce uzivati u onome sto je dobio i gdje tu problem.
ponasat ce se savrseno, a kad je savrseno nemozes traziti losije nesto.Dalje od toga ne da ne zeli, vec ne moze jer nema opciju da se ponasa drugacije.
kao eto, sad ne osjecam ljubomoru i zavist ni prema kome, nemam mrznje ni prema kome, a ja bi kao eto htio malo da zavidim, mrzim, osjecam ljubomore itd itd
van svake pameti
kazes bezvrijedne a covjek ce se sjecati svega sta je bilo na zemlji, a cim se sjecas da takve stvari nisi imao, kako onda moze biti bezvrijedno??Objasnio sam ti i zasto su sve te nagrade zapravo bezvrijedne u raju, te da samo na zemlji ima smisla obecavati ljudima dvorac i slasnu hranu, jer na zemlji, gdje samo rijetki to mogu imati, covjek tezi da ima dvorac i najukusniju hranu. Tamo bi dvorac bio besmislen s obzirom da ga svi imaju, pa i sama hrana je besmislena kada razmislis, zasto potreba za hranom kada svakako tamo nema smrti
zamisli se dodjes iz afrike, nigdje nista nemas, i sad odjednom u americi zivis u naselju svi ljudi imaju kuce auta bijesna, i ti so timas, jeli to bezvrijedno za Tebe, kad znas kakav si prije zivot imao.
jasno mi je koliko ti poznajes kad mozes fakticki vjerovati da jednom siromasnom covjeku iz afrike kad dodje u ameriku u naselje gdje su sve vile sa bijesnim autima, i ako taj covjek to ima, kao eto po tebi , to bi bilo bezvrijedno u njegovim ocima jer i drugi imajuTi stalno citiras iste stvari, ali ocito nikada ne razmisljas o onome sta citiras. Ponavljas ''bice lijepo, bice sta ti srce pozeli'', ali ne razmisljas o prakticnoj strani tog sistema, a i ne mozes jer je tvoje poimanje ljudske psihologije nikakvo.
pa kakvo je ovo nakaradno razmisljanje da Bog mili sacuva
evo ja sam iz rata izasao, i dobro stojeci sam sad u zivotu, imam sve sto mi treba ni para mi ne fali, moje okruzenje gdje sam isto tako dobro stojece , dali ja uzivam u svom zivotu posto vidim kako drugi imaju kao ja, da vrjednujem li ovo sto imam, itekako.
tako da ti ta ideja pada u vodu
- Dope_Man
#591 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, Smrle, Smrle.. hajd sto si na kraju primoran prihvatiti pogresku, iako je direktno ne priznas, ali zasto si onda toliko tvrdogla.
Priznao si mijesanje voda.
Priznao si da covjek gore nije covjek kakv je na zemlji, i da se fakticki mora ponasati savrseno. Dakle to nije covjek vec robot - druge nema.
I eto, neka ti bude da ce uzivati jedno vrijeme u svemu, dok se jos sjecaj zemlje. Ali raj je VJECAN. Na zemlji ti je drago kada dobijes vise iz razloga sto si napredovao, dosao si u novu klasu, i znas da to mozes izgubiti, sto je veoma bitan faktor zasto toliko volimo ono sto imamo. Neka covjek i uziva kratko, sjecajuci se zivota na zemlji gdje nije imao nista. Ali vrlo brzo to postaje standard, a bolje niti losije ne mozes, nemas nikakvu motivaciju da se boris za bilo sta, staticnost mrtva. Opet ponavljam, gledajuci psiholoski aspekt raj je potpuna besmislica i zivot bi bio za ubiti se - naravno ne ako si robot koji ne moze tako razmisljati, a to jesi po svim tvojim opisima. A ako sam robot.. e pa ja to ne zelim, ja zelim biti ja. Falican, ali JA.
Priznao si da covjek gore nije covjek kakv je na zemlji, i da se fakticki mora ponasati savrseno. Dakle to nije covjek vec robot - druge nema.
I eto, neka ti bude da ce uzivati jedno vrijeme u svemu, dok se jos sjecaj zemlje. Ali raj je VJECAN. Na zemlji ti je drago kada dobijes vise iz razloga sto si napredovao, dosao si u novu klasu, i znas da to mozes izgubiti, sto je veoma bitan faktor zasto toliko volimo ono sto imamo. Neka covjek i uziva kratko, sjecajuci se zivota na zemlji gdje nije imao nista. Ali vrlo brzo to postaje standard, a bolje niti losije ne mozes, nemas nikakvu motivaciju da se boris za bilo sta, staticnost mrtva. Opet ponavljam, gledajuci psiholoski aspekt raj je potpuna besmislica i zivot bi bio za ubiti se - naravno ne ako si robot koji ne moze tako razmisljati, a to jesi po svim tvojim opisima. A ako sam robot.. e pa ja to ne zelim, ja zelim biti ja. Falican, ali JA.
- Zaitsev
#592 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ne to. Pitam za razloge zašto kažeš da će Adolf u Džehennem, a ne u Džennet...Smrcak15 wrote:zato sto Allah tvrdi da ce neki vjecno ostati tu.Zaitsev wrote:Smrle, zasto Hitler nije zasluzio Dzennet? Zasto si iskljuciv po pitanju toga?
-
dadinjo33
#593 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zanimljivo. Hajd', navikli smo da riječi siječeš napola da bi dobio svoj željeni niz, nego mi ipak nešto reci. Kada spominješ Veneru, koji jezik koristiš? Jer, ta crvena slova se čitaju "Waanaas". To je različito od latinskog naziva Venere-Venus (ako si aludirao na latinski naziv). Naime, Venera kao planeta se na arapskom kaže "Zehra". Vlastito ime "Venus" se na arapskom kaže i piše kao Fiinuus, a to su skroz druga slova od tih kojih si naveo. Dakle, to tvoje "Waanaas", koji je to jezik?Smrcak15 wrote:
243 ajeta - 243 dana
Ajet 17:7 - 177 stepeni nagib
![]()
-
belfy
#594 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
interesantni detalji.Smrcak15 wrote: ogromna greska u razmisljanju, ako je covjek Slobodan ovdje da radi zlo i dobro, sta treba da radi i zlo u Raju
ako Bog covjeka ocisti od svih nevaljalstina i nema mogucnosti da se radi zlo sve i da hoce, a nece zeliti, a i kad bi zelio zlo nema ga gdje uraditi, ali nece zeliti zlo.
Znaci ma kako god Bog te uprogramirao, ako te uprogramirao da samo zelis dobro i da uzivas u tom dobru, tebi je dobro u tom stanju, jer ako vise nepoznajes zlo, nema mogucnosti za zlo, nece ti i nedostojati. znaci ocvjek ce uzivati u onome sto je dobio i gdje tu problem.
- znaci covjek ovdje, u stvari, ima vise slobode, dok u Raju ima manje slobode (jer u Raju nece moci raditi sve sto i ovdje).
- takodjer, ovdje ima vise emocija i emotivnog potencijala, nego u Raju (jer u Raju nece moci ni pozeliti ono sto moze ovdje).
- istovremeno ce znati manje, jer u Raju nece poznavati stvari koje poznaje ovdje (nece znati sta je zlo, nece znati sta znaci nedostajati), iako je ovdje kontradiktorno da se nece poznavati zlo, a sjecat ce se zivota u kojem je znao sta je zlo...
skoro da se onda moze zakljuciti da Raj nudi manje nego ovaj svijet. jer cak i na ovom svijetu te mogu ubosti injekcijom nakon koje ti nece naumpasti da ti je lose (ne mislim na narkomane, nego cike u bijelom). cak mozes birati kako ces da ti bude nakon neke injekcije: da li zelis da ti spadne temperatura, da li zelis da te se uspava, da li zelis da vidis zmajeve... a ako zelis nesto bozansko, onda prepustis odluku ovim cikama u bijelom da odluce koju ce ti injekciju dati da ti bude bolje... i - bude ti jos bolje!
bas interesantno...
- Dope_Man
#595 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
To mu ja govorim cijelo vrijeme. Raj, kako ga on opisuje, ali i kod krscana je ista stvar, je bukvalno igra Simsa gdje je bog dao svasta nesto, ali potpuno ogranicio likove koji hodaju po njemu na ponasanje po veoma ogranicenom skupu pravila, do tacke gdje oni uopste nisu ljudi. Nemaju nikakvu sposobnost donosenja odluka, obicni roboti koji hodaju nasmijani jer su programirani da to budu. A na Zemlji imamo potpunu slobodu, izbor, mogucnost dozivljavanja emocija..
Ali Smrle uporno zeli da vidimo kako je taj kontrolisani svijet gdje smo roboti bez svog JA nekako bolji..
Ali Smrle uporno zeli da vidimo kako je taj kontrolisani svijet gdje smo roboti bez svog JA nekako bolji..
- Smrcak15
#596 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Dope_Man wrote:Smrle, Smrle, Smrle.. hajd sto si na kraju primoran prihvatiti pogresku, iako je direktno ne priznas, ali zasto si onda toliko tvrdogla.
zasto izokreces stvari, pa mijesanje da kad se brana narusi, nisam sad nadosao na tu ideju nego sam i prije to znao, nista cudnoPriznao si mijesanje voda.
ali u koliko je brana od saliniteta , denziteta i toplote kako treba onda nema mijesanja.
daj polij te ga vodom, ljudi, jeli moguce ovo napisati, Bozanski raj, kojeg Bog hvali da je izvanredan, da je besmislica, to je isti onaj Bog sto je tebi ugradio sta je dosadno a sta interesantno, sta volis a sta nevolis, i tebi godi sad onako kako te stvrio ovakvog sa falinkama, zasto bi ti smetal oako bi te nanovo stvorio bez falinki, hoce li ti to nedostajati falinke u raju, a de mi reci kako ce ti falinke nedostajati ako ti on usadti u dusi da volis biti bez falinki??? sta cemo sad?Opet ponavljam, gledajuci psiholoski aspekt raj je potpuna besmislica i zivot bi bio za ubiti se
nemas nikakvu motivaciju
Raj koliki je velik kao univerzum, neznas ni gdje mu je kraj imas sve sto ti dusa pozeli, pa i vise od toga, jer dusa nemoze pozeliti nesto za sta nezna , pa ce dobiti ideje tako sto ce biti pitam, dali bi volio ovo ili ovo itd
da nista drugo, ako bi ti izbio iz tebe osjecaj dosade, ti nebi nikad mogao osjetiti dosadu, sve sto radis, nebi bilo dosadno u raju.
kakav ba roboto, niko nece biti roboto majka mu stara, pa kako ne kontas, robot je programiran bez svijesti o sebiA ako sam robot.. e pa ja to ne zelim, ja zelim biti ja. Falican, ali JA
a ti ces imati svijest, raditi sta zelis u raju, i kako moze biti robot, ako ti otkloni falinke od tebe, tebi to kao nesto smeta da otklanja od tebe falinke??? i ovo da cujem prvi put
- Smrcak15
#597 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
po Kuranu i hadisu, onaj ko radi zlo, dzehennem mu slijedi.Zaitsev wrote:Ne to. Pitam za razloge zašto kažeš da će Adolf u Džehennem, a ne u Džennet...Smrcak15 wrote:zato sto Allah tvrdi da ce neki vjecno ostati tu.Zaitsev wrote:Smrle, zasto Hitler nije zasluzio Dzennet? Zasto si iskljuciv po pitanju toga?
- Dope_Man
#598 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, belfy je to cak i bolje srocio nego ja. Gore NISMO MI. Morat ti po 100 puta ponavljati jer ti ne kontas, tj. ne zelis da skontas. Ako je sve 50% tvoje psihe promijenjeno, i ogranicen si na ponasanje koje bog misli da je ispravno, TO VISE NISI TI, TO JE ROBOT KOJI RADI PO BOZIJOJ ZAMISLI. Tu prestaje sva prica o savrsenstvu u raju.
- Smrcak15
#599 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
dadinjo33 wrote:Zanimljivo. Hajd', navikli smo da riječi siječeš napola da bi dobio svoj željeni niz, nego mi ipak nešto reci. Kada spominješ Veneru, koji jezik koristiš? Jer, ta crvena slova se čitaju "Waanaas". To je različito od latinskog naziva Venere-Venus (ako si aludirao na latinski naziv). Naime, Venera kao planeta se na arapskom kaže "Zehra". Vlastito ime "Venus" se na arapskom kaže i piše kao Fiinuus, a to su skroz druga slova od tih kojih si naveo. Dakle, to tvoje "Waanaas", koji je to jezik?Smrcak15 wrote:
243 ajeta - 243 dana
Ajet 17:7 - 177 stepeni nagib
![]()
Venus ili Fenus u arapskom isto se pise po orginalno manusckriptu KuranaKada spominješ Veneru, koji jezik koristiš?
V i F su bili jedno slovo kad se pisao Kur'an , nikakve razlike u pisanju, razlika je bila samo u govoru.
jer osmanski Kur'an je pisan bez tacaka.
pretpostavljam (nisam siguran) da se cilja sa konsonantima na engleski jezik, i nebi me cudilo to, jer ove stvari su namijenjene nasim generacijama nasem vremenu nauke i otkrica, a u ovom vremenu je engleski broj jedan u svijetu.
Elif predstavlja, A, I, U, E u arapskom tj, za vokaleJer, ta crvena slova se čitaju "Waanaas".
waw predstavlja V u ovom slucaju
V(waw) , E(elif), N, U(elif), S
kao sto sam rekao po osmanskom manuskriptu nije bilo razlike izmedju F i V, isto su pisaniVlastito ime "Venus" se na arapskom kaže i piše kao Fiinuus, a to su skroz druga slova od tih kojih si naveo.
- Smrcak15
#600 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
belfy wrote:interesantni detalji.Smrcak15 wrote: ogromna greska u razmisljanju, ako je covjek Slobodan ovdje da radi zlo i dobro, sta treba da radi i zlo u Raju
- znaci covjek ovdje, u stvari, ima vise slobode, dok u Raju ima manje slobode (jer u Raju nece moci raditi sve sto i ovdje).
- takodjer, ovdje ima vise emocija i emotivnog potencijala, nego u Raju (jer u Raju nece moci ni pozeliti ono sto moze ovdje).
- istovremeno ce znati manje, jer u Raju nece poznavati stvari koje poznaje ovdje (nece znati sta je zlo, nece znati sta znaci nedostajati), iako je ovdje kontradiktorno da se nece poznavati zlo, a sjecat ce se zivota u kojem je znao sta je zlo...
skoro da se onda moze zakljuciti da Raj nudi manje nego ovaj svijet. jer cak i na ovom svijetu te mogu ubosti injekcijom nakon koje ti nece naumpasti da ti je lose (ne mislim na narkomane, nego cike u bijelom). cak mozes birati kako ces da ti bude nakon neke injekcije: da li zelis da ti spadne temperatura, da li zelis da te se uspava, da li zelis da vidis zmajeve... a ako zelis nesto bozansko, onda prepustis odluku ovim cikama u bijelom da odluce koju ce ti injekciju dati da ti bude bolje... i - bude ti jos bolje!
bas interesantno...
o kakvoj mi to slobodi pricamo, ti tezis ovdje recimo hoces da pijes alkohol koji ti je zabranjen ali ga opet pijes- znaci covjek ovdje, u stvari, ima vise slobode, dok u Raju ima manje slobode (jer u Raju nece moci raditi sve sto i ovdje).
dok tamo, ako pozelis piti ppice dobit ces, vina i ostala pica ali nece opijati i da te boli glava, znaci tamo nece biti negativnih efakata kao ovdje
i ti tezis tim negativni efektima, naspram onoga sto Raj nudi, zabarvnije ti je mahmurati, glavobolje i povracanja poslije opijanja, nego u Raju opijanje bez negativnih efekata. svaka cast na razmisljanju
razlika sto moze ovdje pozeliti stvari koje su stetne i bezvrijedne dok u Raju mozes da zelis daleko vise u stvarima koje ti se nude a nudi ti se jedan cieli univerzum ako cemo gledati na Raj kao na jedan univerzum.- takodjer, ovdje ima vise emocija i emotivnog potencijala, nego u Raju (jer u Raju nece moci ni pozeliti ono sto moze ovdje).
recimo ovdje pozelis da se Kurvas, u Raju neces pozeliti da se kurvas sa tudjim zenama, i sad je tebi to kao neka pozitiva sto si pozelio ovdje da se kurvas sa raznim zenama i tudjim zenama, pa moze i sebi i tim zenama da upropastis zivot, znati kurvalukom da se dodje do 6 do 8 sekundi orgazma na ovom svijetu, dok u dzennetu seks je bolji, orgazam jaci za 100 puta, evo recimo da je 5 ili 10 pola sahata orgazam ili vise, zena u dzennetu oduzima ti pamet od ljepote, kontas u sebi, jeli moguce ovakva ljeptoa i savrsenstvo, ovako mi nesto nikad nije na um palo da moze biti ovako lijepo.
dali bi ti u tim situacijama pozelio da se kurvas ako ono sto vec imas je savrsenstvo nad savrsenstvom.
nebrini znat ce se za zlo, je ce vjernicima omoguceno biti da mogu gledati u dzehennem i stanovnike dzehennema, kako bi vise cijenili ono sto su oni dobili, a mogli su fasovati dzehennem.- istovremeno ce znati manje, jer u Raju nece poznavati stvari koje poznaje ovdje (nece znati sta je zlo, nece znati sta znaci nedostajati), iako je ovdje kontradiktorno da se nece poznavati zlo, a sjecat ce se zivota u kojem je znao sta je zlo...
koja budala zeli da ima osjecaj za zlo, da mu dusa naginje zlu?? zar to moze normalna osoba pozeliti u Raju, Raj je savrsenstvo gdje nema mahana, a koje vi upurno gurate u Raj, vi Raj hocete da napravite sa mahana pa da vama bude po nekom ceifu
o boze drago boze,skoro da se onda moze zakljuciti da Raj nudi manje nego ovaj svijet.
Allah kaze:
133. i nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje,
znaci kao univerzum velik
Rajski univerzum sporedis sa zemljom
Allah o dzennetu:
15. Služiće ih iz srebrenih posuda i čaša prozirnih,
16. prozirnih, od srebra, čiju će veličinu prema željama njihovim odrediti.
17. U njemu će iz čaše piće inbirom začinjeno piti
18. sa izvora u džennetu, koji će se Selsebil zvati.
19. Služiće ih vječno mlada posluga(konobari), - da ih vidiš, pomislio bi da su biser prosuti.
20. I kud god pogledaš, vidjećeš udobnost i carstvo prostrano.