Ne nego ljudska psiha bolje poznaje kapitalizam. Kapitalizam su ljudi sami stvorili. Bas kao i sve ostale sisteme.Toffee karamela wrote:
Kapitalizam bolje poznaje ljudsku psihu, to mu se mora priznati .
Fidel Castro RIP
- Ommadawn
#576 Re: Fidel Castro RIP
-
Mohamad Sissoko
#577 Re: Fidel Castro RIP
Da imas egzistencijalnih problema i da ti ne kapa sigurno ne bi pisao gluposti po forumu po vascijeli danMikroBelaj wrote:Opa,znaci da ne diram u baketa vrecu ,hahahahMohamad Sissoko wrote: Kapa i tebi cim seres po citav dan po forumu.![]()
![]()
ps:
Pokusaj odrzat komunikaciju na nivou!!
- LBVIEW
#578 Re: Fidel Castro RIP
Ne sjecam se da sam ikad spomenuo narod Mejna,niti je to uopce relevantno za ovu pricu,gdje se samoupravni sistem idealizira do te mjere, da se otvoreno laze o nekim turistickim agencijama i ljetovanjima po Spaniji I Italiji kao necem sasvim uobicajenom.Dovoljno sam star da bi mi neko ko je tada bio curica sto je "imala i za slatkise i extra teku"Toffee karamela wrote:A vi biste to svi džematile do Monte Carla i Ibizze?LBVIEW wrote:
Jedno je ici na more preko sindkata,znas ono budi zadovoljan bilo kakvih smjestajom,doruckom iz rezervi JNA,marendom s pekmezom od sipka i cajem iz kesice,a nesto sasvim drugo kad covjek ima mogucnost izbora, sto doticna tvrdi spominjuci nekakve turusticke agencije,za ljetovanje na Azurnoj obali valjda.Ovo naravno nije vrijedilo za partijase,oficircine i njihove potomke,fino je to Sejo Saxon nekoc objasnio.
Misliš da narod Mejna, Konektikata, Vermonta i ostalih saveznih američkih država može i danas ili je mogao ikad tako džematile do tih odredišta a ne žive u crnom komunizmu?
Mogu, ali da poste naredne dvije godine ili da dignu kredit.
O čemu ti blebećeš, sanjaš ...u kojoj ti hašiš dimenziji živiš jarane?
Hajd' da maslate nekim sto Jugoslavije ocima nisu vidjeli,al' izravnim svjedocima "raja na zemlji".
.
Last edited by LBVIEW on 27/11/2016 20:31, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#579 Re: Fidel Castro RIP
Sam sebi skaces u stomak.uglavnomja wrote:vezano za njemacke i ostale gastarbajdere prije 30+ godina tamo su isli ljudi iz pasiivnih krajeva, bez ikakvog obrazovanja da rade najnize poslove
Otkud pasivni krajevi i nepismeni slojevi drustva u kojem je SVIMA (ovo je vasa prica) kapalo i gdje su svi bili obrazovani, zaposleni, pricali
po dva strana jezika?
- MikroBelaj
#580 Re: Fidel Castro RIP
Mohamad Sissoko wrote:Da imas egzistencijalnih problema i da ti ne kapa sigurno ne bi pisao gluposti po forumu po vascijeli danMikroBelaj wrote:Opa,znaci da ne diram u baketa vrecu ,hahahahMohamad Sissoko wrote: Kapa i tebi cim seres po citav dan po forumu.![]()
![]()
ps:
Pokusaj odrzat komunikaciju na nivou!!

- Toffee karamela
#581 Re: Fidel Castro RIP
Spomenula sam ja narod Mejna, jer se jednom socijalističkom sistemu kao grdno zamjera što - gle molim te nije obezbijedio svekolikom narodu ljetovanje u Španiji! I to narodu koji je iz WWII iskočio iz feudalizma u industrijsko društvo, za razliku od ovih ostalih naprednih. Da malo previše ne izvoljevaš?LBVIEW wrote:
Ne sjecam se da sam ikad spomenuo narod Mejna,niti je to uopce relevantno za ovu pricu,gdje se samoupravni sistem idealizira do te mjere, da se otvoreno laze o nekim turistickim agencijama i ljetovanjima po Spaniji I Italiji kao necem sasvim uobicaje om.Dovoljno sam star da bi mi neko ko je tada bio curica sto je "imala i za slatkise i extra teku"mogla soliti pamet o "blagodetima" bivseg sistema.Dok je vecina,nakon sto bi upratili par-nepar,te nasuli benzina u ficeka,truckajuci se par sati do odmaralista firmi,ljeta provodill sindikalno,partijasi su vjerovotno svoje guzice suncali po Nici seruckajuci o mrskom kapitalizmu.Ovi prvi su isti onu sto su cekali u redovima za polubijeli,ulje,secer,margarin I "viroviticko" brasno.
Hajd' da maslate nekim sto Jugoslavije ocima nisu vidjeli,al' izravnim svjedocima "raja na zemlji".![]()
.
I ne solim ti pamet samo ja koja sam imala za teku i tobleron nego masa živih svjedoka, valjda starijih od mene - jb te kad lažete i mažete ovako dok se većina naroda sjeća YU kako će te tek lagati i koje bajke pričat unucima kad svi pomremo?
- Ommadawn
#582 Re: Fidel Castro RIP
Jedno je radna snaga a drugo je proizvod.Point. wrote:Ommadawn wrote: Daj Boga ti, pa da ne znam bolje mislio bi da smo zivjeli u Somaliji. Cuj 80% nezaposlenih, gdje vadis te cifre kruha ti. Ja u BL ni sam znao ni jednog covjeka da nije radio, nisam bio zeljan icega. Cuj secerna tabla, pa imali smo cokolada sa boljim ukusom nego pola sadasnjih, ako su ti one bitne. Imali smo firme ciji su radnici bili trazeni po bijelom svijetu, ko zna sta bi bilo da je ostala Juga. Ne razumijem ovo kukanje da se lose zivjelo, taj mit da je sve lose bilo.
Naravno da su bili trazeni jer:
- manje ce ih placati nego svoje
- radit ce u gorim uslovima i nece se buniti.
Sta bi bilo da je ostala Juga? Gdje bi ti bio zaposlen, ako ne u istim firmama gdje su ti roditelji radili?
Kad ja svojim starcima ova pitanja postavim - oni kazu "Nasli bi ti mi posao u nasim firmama". A ja nisam htio u TO "Bosna" - sjeti se onog njihovog strajka 1990-e i nisam htio u Unioninvest. Na sta ce moji starci u glas "A ti bi jos da biras gdje bi radio? Trebao bi biti zadovoljan sa tim mogucnostima koje si imao". Mogucnost zaposlenja u TO "Bosna", kod starog u njegovoj privatnoj firmi ili Unioninvest? What a dream, what a future...
Znam da bih kao i danas mnogi
- ¤ jelena ¤
#583 Re: Fidel Castro RIP
uglavnomja wrote:jelena![]()
![]()
![]()
mond od kokosa
i Ledene kocke s one tvoje slike.... mmmm...
Vid, Fudo, titati, šta sam još skupila....kasam popila...
-
Fudo387
#584 Re: Fidel Castro RIP
Jebo te zivot, prvo prica kako je vecini kapalo, islo se u Spaniju, pa kad izgubi argument onda ide spin, kao, a sta bi vi, da svi idete u Spaniju?Toffee karamela wrote:Spomenula sam ja narod Mejna, jer se jednom socijalističkom sistemu kao grdno zamjera što - gle molim te nije obezbijedio svekolikom narodu ljetovanje u Španiji! I to narodu koje je iz WWII iskočio iz feudalizma u socijalizam, za razliku od ovih ostalih naprednih. Da malo previše ne izvoljevaš?I ne solim ti pamet samo ja koja sam imala za teku i tobleron nego masa živih svjedoka, valjda starijih od mene - jb te kad lažete i mažete ovako dok se većina naroda sjeća YU kako će te tek lagati i koje bajke pričat unucima kad svi pomremo?
I jos te na kraju nazove lazovom.
Svasta.
-
Mohamad Sissoko
#585 Re: Fidel Castro RIP
Dakle njoj kapalo a ti bi da i tebi kapa e hos kFudo387 wrote:Jebo te zivot, prvo prica kako je vecini kapalo, islo se u Spaniju, pa kad izgubi argument onda ide spin, kao, a sta bi vi, da svi idete u Spaniju?Toffee karamela wrote:Spomenula sam ja narod Mejna, jer se jednom socijalističkom sistemu kao grdno zamjera što - gle molim te nije obezbijedio svekolikom narodu ljetovanje u Španiji! I to narodu koje je iz WWII iskočio iz feudalizma u socijalizam, za razliku od ovih ostalih naprednih. Da malo previše ne izvoljevaš?I ne solim ti pamet samo ja koja sam imala za teku i tobleron nego masa živih svjedoka, valjda starijih od mene - jb te kad lažete i mažete ovako dok se većina naroda sjeća YU kako će te tek lagati i koje bajke pričat unucima kad svi pomremo?
Svasta.
Al i ti izvoljevas..
- Toffee karamela
#586 Re: Fidel Castro RIP
Gdje sam ja to rekla da su svi išli u Španiju??Fudo387 wrote:Jebo te zivot, prvo prica kako je vecini kapalo, islo se u Spaniju, pa kad izgubi argument onda ide spin, kao, a sta bi vi, da svi idete u Spaniju?Toffee karamela wrote:Spomenula sam ja narod Mejna, jer se jednom socijalističkom sistemu kao grdno zamjera što - gle molim te nije obezbijedio svekolikom narodu ljetovanje u Španiji! I to narodu koje je iz WWII iskočio iz feudalizma u socijalizam, za razliku od ovih ostalih naprednih. Da malo previše ne izvoljevaš?I ne solim ti pamet samo ja koja sam imala za teku i tobleron nego masa živih svjedoka, valjda starijih od mene - jb te kad lažete i mažete ovako dok se većina naroda sjeća YU kako će te tek lagati i koje bajke pričat unucima kad svi pomremo?
Svasta.
Kalibriraj dioptriju ako već ne vidiš ili memoriju ako slabo pamtiš!
A da lažeš, ne da lažeš, nego selektivno prezentuješ (valjda svoje) najružnije uspomene i prikazuješ ih kao realno stanje.
-
Fudo387
#587 Re: Fidel Castro RIP
¤ jelena ¤ wrote:Vid, Fudo, titati, šta sam još skupila....kasam popila...
Znam,
Bila si pretplacena na Politikin Zabavnik i Male Novine, dopisivala se sa mladima sirom SFRJ.
Imam 14 godina, skupljam znacke i salavete, volim sve sto vole mladi, sifra Deer Hunt.
- Ommadawn
#588 Re: Fidel Castro RIP
Fudo387 wrote:Sam sebi skaces u stomak.uglavnomja wrote:vezano za njemacke i ostale gastarbajdere prije 30+ godina tamo su isli ljudi iz pasiivnih krajeva, bez ikakvog obrazovanja da rade najnize poslove
Otkud pasivni krajevi i nepismeni slojevi drustva u kojem je SVIMA (ovo je vasa prica) kapalo i gdje su svi bili obrazovani, zaposleni, pricali
po dva strana jezika?
-
Fudo387
#589 Re: Fidel Castro RIP
De ba, ne znam sto mi uopste treba da citam ove budalastine, a jos vise da raspravljam sa nekim koji zivot u nekom sistemuToffee karamela wrote:Gdje sam ja to rekla da su svi išli u Španiju??Fudo387 wrote:Jebo te zivot, prvo prica kako je vecini kapalo, islo se u Spaniju, pa kad izgubi argument onda ide spin, kao, a sta bi vi, da svi idete u Spaniju?Toffee karamela wrote:Spomenula sam ja narod Mejna, jer se jednom socijalističkom sistemu kao grdno zamjera što - gle molim te nije obezbijedio svekolikom narodu ljetovanje u Španiji! I to narodu koje je iz WWII iskočio iz feudalizma u socijalizam, za razliku od ovih ostalih naprednih. Da malo previše ne izvoljevaš?I ne solim ti pamet samo ja koja sam imala za teku i tobleron nego masa živih svjedoka, valjda starijih od mene - jb te kad lažete i mažete ovako dok se većina naroda sjeća YU kako će te tek lagati i koje bajke pričat unucima kad svi pomremo?
Svasta.
Kalibriraj dioptriju ako već ne vidiš ili memoriju ako slabo pamtiš!
A da lažeš, ne da lažeš, nego selektivno prezentuješ (valjda svoje) najružnije uspomene i prikazuješ ih kao realno stanje.
opisuje kroz pricu, imala sam finu peLnicu, supeL fine kikice, dedo me vodio u Spaniju i vazda mi kupovao tcokoladuuuu...bjezi.
- Toffee karamela
#590 Re: Fidel Castro RIP
Ako ti ne treba, odmrzni večeru i prebaci se na Jerry Springera.Fudo387 wrote: De ba, ne znam sto mi uopste treba da citam ove budalastine, a jos vise da raspravljam sa nekim koji zivot u nekom sistemu
opisuje kroz pricu, imala sam finu peLnicu, supeL fine kikice, dedo me vodio u Spaniju i vazda mi kupovao tcokoladuuuu...bjezi.
- LBVIEW
#591 Re: Fidel Castro RIP
Sad si pocela i lagati,zar nisi ti drvila o nekakvim turistickim agencijama,pa kad ja fino podsjeti gdje je vecina ljetovala ti me optuzi da "izvoljevam".Toffee karamela wrote:Spomenula sam ja narod Mejna, jer se jednom socijalističkom sistemu kao grdno zamjera što - gle molim te nije obezbijedio svekolikom narodu ljetovanje u Španiji! I to narodu koji je iz WWII iskočio iz feudalizma u industrijsko društvo, za razliku od ovih ostalih naprednih. Da malo previše ne izvoljevaš?LBVIEW wrote:
Ne sjecam se da sam ikad spomenuo narod Mejna,niti je to uopce relevantno za ovu pricu,gdje se samoupravni sistem idealizira do te mjere, da se otvoreno laze o nekim turistickim agencijama i ljetovanjima po Spaniji I Italiji kao necem sasvim uobicaje om.Dovoljno sam star da bi mi neko ko je tada bio curica sto je "imala i za slatkise i extra teku"mogla soliti pamet o "blagodetima" bivseg sistema.Dok je vecina,nakon sto bi upratili par-nepar,te nasuli benzina u ficeka,truckajuci se par sati do odmaralista firmi,ljeta provodill sindikalno,partijasi su vjerovotno svoje guzice suncali po Nici seruckajuci o mrskom kapitalizmu.Ovi prvi su isti onu sto su cekali u redovima za polubijeli,ulje,secer,margarin I "viroviticko" brasno.
Hajd' da maslate nekim sto Jugoslavije ocima nisu vidjeli,al' izravnim svjedocima "raja na zemlji".![]()
.
I ne solim ti pamet samo ja koja sam imala za teku i tobleron nego masa živih svjedoka, valjda starijih od mene - jb te kad lažete i mažete ovako dok se većina naroda sjeća YU kako će te tek lagati i koje bajke pričat unucima kad svi pomremo?
I da,jebes tu zemlju-guzovacu i svojevrsnu "Farmu" sa 20 i kusur "ovaca" i par desetina hiljada "svinja",da je cemu valjala ne bi se srusila sama od sebe.A kmecati za istom jeste dozvoljeno,za razliku od maslanja.
- Kikibombona
#592 Re: Fidel Castro RIP
Toffee karamela wrote:Oni su bitni u donošenju suda o F. isto kao i naša dijaspora koja je dijasporirala 1945 kad pričaju o Titu.Ommadawn wrote:
A zasto je dijaspora u Majamiju excluded? Upravo su oni jedni od najbitnijih.
Zapravo kad čuješ jednu dijasporu čuo si ih sve.
- Toffee karamela
#593 Re: Fidel Castro RIP
Haha pa niko nije spominjao Španiju, a šta, tebi Orebić i Trogir loše destinacije? Raja je putovala svuda, rudari možda nisu stizali do Santorinija ili Salcburga, stizali su do Jadrana, viša srednja klasa do Sredozemlja...a šta ti kmečiš, šta pjeniš, valjda što ne možeš svoje noćne more da nametneš kao istinu???LBVIEW wrote: Sad si pocela i lagati,zar nisi ti drvila o nekakvim turistickim agencijama,pa kad ja fino podsjeti gdje je vecina ljetovala ti me optuzi da "izvoljevam".
I da,jebes tu zemlju-guzovacu i svojevrsnu "Farmu" sa 20 i kusur "ovaca" i par desetina hiljada "svinja",da je cemu valjala ne bi se srusila sama od sebe.A kmecati za istom jeste dozvoljeno,za razliku od maslanja.
-
Mohamad Sissoko
#594 Re: Fidel Castro RIP
Pa zar je smijelo u socijalistickom raju da postoji visa srednja klasa cccc 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#595 Re: Fidel Castro RIP
al' peglate... da je sistem bio savršen i da je odgovarao ljudima ovdje, ne bi bilo masovne histerije početkom devedesetih kada su zapravo svi pokazali pravo lice.
uostalom, u prirodi ljudi je da pokušavaju da budu bolji od ostalih, to 'svi smo isti' ne može proći ni kod prvačića
na Kubi živi bijeda koja je uvjerena da je folcika posljednji krik tehnologije i to je to. al' možda su sretni, ko zna
i o kakvim vi ekskurzijama pričate...? ja u osmom iš'o u Istanbul (avionom), u srednjoj u Švedsku na razmjenu i ekskurzija u Italiju, Španija propala zbog neke od gripa
uostalom, u prirodi ljudi je da pokušavaju da budu bolji od ostalih, to 'svi smo isti' ne može proći ni kod prvačića
na Kubi živi bijeda koja je uvjerena da je folcika posljednji krik tehnologije i to je to. al' možda su sretni, ko zna
i o kakvim vi ekskurzijama pričate...? ja u osmom iš'o u Istanbul (avionom), u srednjoj u Švedsku na razmjenu i ekskurzija u Italiju, Španija propala zbog neke od gripa
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#597 Re: Fidel Castro RIP
šta su tek ovi na Kubi s 30 dolara mjesečne plate

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#599 Re: Fidel Castro RIP
doduše, ne moraju u ribolov
- insomnia78
#600 Re: Fidel Castro RIP
Ma nece se nista promjeniti. Kastro je vec godinama samo ikebana.
Ili neko vjeruje da ovaj starac odlucuje o necemu

Ili neko vjeruje da ovaj starac odlucuje o necemu