Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post Reply
palermo

#576 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

jefferson wrote: Ja i? Rasim Delic je do Aprila 1992 bio u "JNA" pa je postao komadant vojske.
Raif umjesto Harisa......ha, dobro....

by the way,znaš li ti da smo po svim procjenama mi dobili diplomatsku bitku....šta li je to Raif mogao novo dodati ??
General War

#577 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

Fudo387 wrote:
General War wrote:A da, alija je bio kralj a ne predsjednik predsjednistva..a i dobio je najvise glasova muslimana nejma pametnijeg od njega.
Ima, eto ti si pametniji.
Prosto je nevjerovatno kako te taj muslimanski zivalj sa genetskom greskom nije primjetio i dao ti snasu.
Ono, general, rat, zajeban avatar, idealna kombinacija.
Jok, cak sta vise neki njihovi predstavnici u rasejanju se nasladjuju jos sto smo manjina bez prava glasa iako su u govnima do guse...
madner

#578 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.
Kad mu je to nudjeno, i kad je on odbio?
Prije nego sto se zakuhalo u Hrvatskoj, dok su se Hrvati jos bojali da ce JNA stvarno pokusati izaci na granice.
Fudo387

#579 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

madner wrote:
Fudo387 wrote:
madner wrote:Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.
Kad mu je to nudjeno, i kad je on odbio?
Prije nego sto se zakuhalo u Hrvatskoj, dok su se Hrvati jos bojali da ce JNA stvarno pokusati izaci na granice.
Dan, sat, dokument, akteri...nesta?
madner

#580 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Škobo Habu wrote:
madner wrote:
Saveznistvo sa Hrvatskom, ne Hrvatima u BiH.
Koja razlika između savezništva sa HVO, koji je u lancu komandovanja HV-a, i čiji je zapovjedni stan u Zagrebu i onoga što ti impliciraš, pošto nemam pojma na koji sporazum misliš?
Splitski nije sigurno, a niti ni jedan od onih iz 92. godine.
Razlika je ta sto HVO ne bi ni postojao da se islo na tu varijantu.

Znaci strateg je imao izbor:

a) Pregovori sa Srbijom da se izbjegne rat, bar u Bosni, takozvana Crno Gorska opcija.
b) Pregovori sa Hrvatskom da se udje sto spremnije u rat
c) Spremanje za rat bez jednih i drugih

Izabrao je d) ne spremis se za rat, sacekas da Hrvatska i Srbija zavrse svoj rat, maksimalno dzentlemenski ne pokusas doci do teskog oruzja kao ostale republike, sacekas da protivnici naprave prvih 6 poteza i nadas se cudu.
I onda se probudis 92 sa presjecenim putnim komunikacijama i 200 000 ljudi bez teskog oruzja za 2000.
Haman2

#581 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Haman2 »

Image

Mislim da ga ne treba velicati ali ni kuditi. Imao je on dobrih ali i losih poteza. Povjest ce dati odgovor na sva pitanja iz nase skorasnje proslosti,a prije svega na ova tri,to jest koje je rjesenje bilo najbolje za nas Bosnjake:

1- Ostaiti u krnjoj YU i boriti se za svoj status. Kakav bi on bio tekso je znati. Kad slusamo C. Jovanovica sve je OK, kad slusamo Nikolica, Dodika sve tuzno da tuznije ne moze biti.U ovom slucaju sacuvali bi teritorije, izbjegli zloceine pa i genocid.

2. Humano preseljenje naroda. Nesto od toga bilo realizirano ali ne bas puno, jer bi bilo puno onih koji bi ostali na svojim ognjistima. To ne bi bio onaj pozeljan procenat koji su zamislili zagovaraci ove ideje, pa bi opet morala biti primijenjena vijna sila da se to realizira.

3. Opcija koju smo procivjeli. Zlocini svake vrste sve do genocida, gubljenje teritirija,Podrinje, istiocne i zapadna Hercegovina, Bos. Krajina. Dakle, smanjenje bosnacke populcije likvidacijama i raseljavanjem, u gubljenje teritirija.

Sta je najbolje, tesko je znati, jer ne znamo prave okolnosti pregovora nasih vodja medjusobno, ali ni to sta je htjela i nudila medjunarodna zajednica.
mO k3

#582 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by mO k3 »

jefferson wrote: Poslije bitke? Jaro moj kome nije bilo jasno gdje stvari idu kada je postrojio Mudzahedine u Zenici, tome nece biti jasno taman kada bi umro od gladi zbog Izetbegovica.
jedini koji su nam pomagali u agresiji na bih...
General War

#583 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

mO k3 wrote:
jefferson wrote: Poslije bitke? Jaro moj kome nije bilo jasno gdje stvari idu kada je postrojio Mudzahedine u Zenici, tome nece biti jasno taman kada bi umro od gladi zbog Izetbegovica.
E jebi ga...
daddy-kool

#584 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by daddy-kool »

orinoco wrote:... Kuteljerov plan...
Hazime, imamo bingo. :D
daddy-kool

#585 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by daddy-kool »

madner wrote:
b) Pregovori sa Hrvatskom da se udje sto spremnije u rat
Pa ovo je bilo do neke mjere, ali ni tada kao ni sada nije postojalo povjerenje Hrvatskog vođstva prema Bošnjacima, a ni interesi nisu bili sasvim konvergentni. Uvijek je to bio ples na žici, gledalo se da se ostvari ravnopravna uloga, a da se ipak ne zarati potpuno jer se time zatvaraju sva vrata. Na kraju, Tuđman je preferirao dogovor sa Miloševićem, sve dok se ta računica uz pomoć Amerikanaca i Nijemaca nije okrenula na drugu stranu.
Al-Batros

#586 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Al-Batros »

Hamolj wrote:
nightvision wrote:
Hamolj wrote:Ali hajde iskreno reci, zašto imaš potrebu da kenjaš ? Kad je komunizam počeo graditi, 70-80-ih, koliko je to godina nakon 2. svjetskog rata ? I komunisti su već 55. gradili, how yes no. Envera Šehovića je skoro spojena sa autoputem, transferzala se radi punom parom. Pruga se aktivno sanira u posljednjih par godina, elektrifikacija je skoro u potpunosti izvršena. Prije rata avio saobraćaj je u BiH bio potpuno nebitna komponenta i saobraćalo se samo sa sarajevskog aerodroma. Ove godine bi sarajevski aerodrom prvi put trebao prebaciti milion putnika, a tuzlanski koji kako već rekoh nikad nije imao putnički karakter će prebaciti pola miliona. Uskoro tamo počinje i izgradnja novog terminala. Jesi li zatvoren u četiri zida ili te diler hrani dezinformacijama ?
Sta kazes? Kenjam? :pisnuo:
Pa osim autoputa, za dvadeset godina prakticno nije napravljen nijedan bitan putni pravac, nijedan novi kilometar pruge. Jedva, pa cak i ne mogu, odrzavati ono sto je napravljeno prije rata. Da ne spominjem kamaru firmi koje su planski unistene, pozatvarali hiljade radnih mijesta. I ja kenjam? Pa ti nisi zdrav covjece. Avio saobracaj ako nije bio bitan bar je skoro sva infrastruktura postojala. Znaci samo se malo nadogradi i koristi, nista se iznova ne gradi, osim to malo autoputa. I ja kenjam? Druga stvar, ova vlast gradi samo od bas carsije do marijin dvora. Za bakira i sda bosne dalje nema od toga. Komunisti cijeluj bosnu izgradili prije rata, ovi banditi to ne mogu okreciti na ovih 17%. I ja kenjam? Bravo covjece. Tacno vam mozgove peru varkinom na dnevnoj bazi.
Dogovori se molim te prvo sam sa sobom. Pod broj jedan 50 % sela do 92. nije imalo asfalta, barem 20 % nije imalo struje. Danas je broj takvih sveden na ispod 5 %. Od važnijih putnih prava istina nije izgrađeno ništa osim autoputa, a ovo što je do sad izgrađeno vrijedi više od pola onih saobraćajnih komunikacija koje su izgrađene prije rata. Spominješ prugu, pa onda bi trebao znati da je BiH npr. imala više kilometara pruge za vrijeme AU nego u Jugoslaviji jer su komunjare 78. počupale dobar dio šina zbog nerantabilnosti, a ti bi te pruge sad obnavljao ? Kakva je avio infrastruktura postojala ? Imao si sarajevski terminal koji je na nešto ličio i tri šupe u BL, Tuzli i Mostaru. Piste su poslije rata sve proširivane jer su one bile namijenjene samo slijetanju vojnih aviona. Ne pričaj gluposti molim te. Opet ti kažem za 22 godine poslije ovog rata je urađeno mnogo više nego za 22 godine poslije onog rata.
Koliko te plaćaju iz centrale za ove odrone od postova?
Sara03

#587 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Sara03 »

Proklete komunjare. :oops:
apsidejzi

#588 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by apsidejzi »

Haman2 wrote:Mislim da ga ne treba velicati ali ni kuditi. Imao je on dobrih ali i losih poteza. Povjest ce dati odgovor na sva pitanja iz nase skorasnje proslosti,a prije svega na ova tri,to jest koje je rjesenje bilo najbolje za nas Bosnjake:

1- Ostaiti u krnjoj YU i boriti se za svoj status. Kakav bi on bio tekso je znati. Kad slusamo C. Jovanovica sve je OK, kad slusamo Nikolica, Dodika sve tuzno da tuznije ne moze biti.U ovom slucaju sacuvali bi teritorije, izbjegli zloceine pa i genocid.
Sacuvali bi teritoriju ali bismo bili gradjani drugog reda i dobijali bi ekonomske mrvice. Pogledaj samo stanje u Sandzaku i sve ce ti biti jasno. Prosle sedmice sam vozio automobil od Gorazda do Berana preko Priboja, Prijepolja i Bijelog Polja. To je jedna od gorih cesta kojima sam vozio. Znalo se desiti da pet minuta ne naidje automobil u suprotnom smjeru. Taj kraj je u potpunosti mrtav i nekonkurentan bilo cemu. Eto tako bi nam bilo.

S druge strane, kad vozis od Sarajeva do Broda, put do Doboja je poprilicno dobar. Ako nemas kamiona ispred sebe, mozes komotno razviti stoju bez straha da ti saputnici povracaju. Medjutim, jel udjes u Doboj pocinje sivilo, rupe, i prosjecna brzina pada na 40. Gore negdje pred Derventom, nakon jedne dionice sa cvrstim asfaltom odjednom naleti grbav put. Ja sam vozio 90 na sat i naletile su tri grbe i sad bih se smio zakleti da mi je automobil izgubio kontakt sa tlom na trenutak. Mislio sam da cu ga slomiti kad je "sletio" na kopno.

Sa srbima se nije moglo ostati u istoj drzavi jer je to zadrt narod koji voli biti gladan a upravu. Upravo takvu politiku vode i promovisu. BOsnjaci su fleksibilan narod koji ima svoj ponos. Zbog toga nemamo problema ni sa jednom nacijom osim sa srbima i mozemo praviti biznis, privuci investitore i praviti. Nas najveci problem je interna korupcija, a rijesilo bi se i to da imamo drzavu koju ne koce drugi. SDA ima povlasten status upravo zato sto dijelimo drzavu sa srbima i hrvatima. Klinku bi oni pobijedili da je ovo jednonacionalna drzava.
2. Humano preseljenje naroda. Nesto od toga bilo realizirano ali ne bas puno, jer bi bilo puno onih koji bi ostali na svojim ognjistima. To ne bi bio onaj pozeljan procenat koji su zamislili zagovaraci ove ideje, pa bi opet morala biti primijenjena vijna sila da se to realizira.
Ovo je prosto nemoguce. Niko svojevoljno nece otici sa svoga.
3. Opcija koju smo procivjeli. Zlocini svake vrste sve do genocida, gubljenje teritirija,Podrinje, istiocne i zapadna Hercegovina, Bos. Krajina. Dakle, smanjenje bosnacke populcije likvidacijama i raseljavanjem, u gubljenje teritirija.

Sta je najbolje, tesko je znati, jer ne znamo prave okolnosti pregovora nasih vodja medjusobno, ali ni to sta je htjela i nudila medjunarodna zajednica.
Mi nismo ni prva ni posljednja nacija koja je svoj identitet izgradila u krvi. Svaka nacija je prosla ovaj put a mnoge su imale mnogo vece gubitke. Nas najveci problem je sto smo kasno poceli s procesom. Dok je vecina evropskih naroda krenula sa nacionalnim identitetom sa Napoleonovim ratovima mi smo imali blagih pokusaja (kap. Gradascevic) ali smo bili previse konzervativni za tako sta. Trebalo je proci skoro pa 200 godina da skontamo da Turci vise nisu u stanju da nas brane i da cemo nestati ako nastavimo sa ignorisanjem okruzenja.

Ovaj zadnji rat je bio krvav ali i neophodan. Dobili smo drzavu koja stoji na klimavim nogama ali koja stoji. Dobili smo nacionalni identitet kojeg smo trebali dobiti prije 150 godina, al jebiga, nismo. Dobili smo dosta prijatelja u svijetu i to nam je konkuretska prednost u odnosu na srbe. Dok oni ruse mostove zbog svog ega, mi se konektujemo sa svijetom. Naravno da ima dosta isfrustriranih ljudi, pogotovo onih koji pripadaju generaciji rodjenoj 60tih i 70tih jer su oni najvise posljedica imali i njima je ovaj rat najteze pao. Svaka tranzicija ima one koji love u mutnom i ima mnogo korupcije te treba par desetljeca da se stvari slegnu i da se rodi nova generacija koja ce traziti promjene. Upravo zbog toga, 60tke i 70tke najgore prosli. Unistena im je buducnost i vraceni su u minus a oporavak traje sporo i zahvatice tek jednu ili vise generacija nakon njih.

No to je tako... Ja duboko vjerujem da Alija nije imao mnogo izbora i da je ovo bolno ali neophodno. Procitaj kako su prosli ostali narodi koji su imali revoluciju a ovaj rat je bio svojevrsna revolucija kod nas.
Fudo Bosna

#589 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo Bosna »

apsidejzi wrote:
Haman2 wrote:Mislim da ga ne treba velicati ali ni kuditi. Imao je on dobrih ali i losih poteza. Povjest ce dati odgovor na sva pitanja iz nase skorasnje proslosti,a prije svega na ova tri,to jest koje je rjesenje bilo najbolje za nas Bosnjake:

Sacuvali bi teritoriju ali bismo bili gradjani drugog reda i dobijali bi ekonomske mrvice. Pogledaj samo stanje u Sandzaku i sve ce ti biti jasno. Prosle sedmice sam vozio automobil od Gorazda do Berana preko Priboja, Prijepolja i Bijelog Polja. To je jedna od gorih cesta kojima sam vozio. Znalo se desiti da pet minuta ne naidje automobil u suprotnom smjeru. Taj kraj je u potpunosti mrtav i nekonkurentan bilo cemu. Eto tako bi nam bilo.

S druge strane, kad vozis od Sarajeva do Broda, put do Doboja je poprilicno dobar. Ako nemas kamiona ispred sebe, mozes komotno razviti stoju bez straha da ti saputnici povracaju. Medjutim, jel udjes u Doboj pocinje sivilo, rupe, i prosjecna brzina pada na 40. Gore negdje pred Derventom, nakon jedne dionice sa cvrstim asfaltom odjednom naleti grbav put. Ja sam vozio 90 na sat i naletile su tri grbe i sad bih se smio zakleti da mi je automobil izgubio kontakt sa tlom na trenutak. Mislio sam da cu ga slomiti kad je "sletio" na kopno.

Sa srbima se nije moglo ostati u istoj drzavi jer je to zadrt narod koji voli biti gladan a upravu. Upravo takvu politiku vode i promovisu. BOsnjaci su fleksibilan narod koji ima svoj ponos. Zbog toga nemamo problema ni sa jednom nacijom osim sa srbima i mozemo praviti biznis, privuci investitore i praviti. Nas najveci problem je interna korupcija, a rijesilo bi se i to da imamo drzavu koju ne koce drugi. SDA ima povlasten status upravo zato sto dijelimo drzavu sa srbima i hrvatima. Klinku bi oni pobijedili da je ovo jednonacionalna drzava.
Ovo je prosto nemoguce. Niko svojevoljno nece otici sa svoga.

Mi nismo ni prva ni posljednja nacija koja je svoj identitet izgradila u krvi. Svaka nacija je prosla ovaj put a mnoge su imale mnogo vece gubitke. Nas najveci problem je sto smo kasno poceli s procesom. Dok je vecina evropskih naroda krenula sa nacionalnim identitetom sa Napoleonovim ratovima mi smo imali blagih pokusaja (kap. Gradascevic) ali smo bili previse konzervativni za tako sta. Trebalo je proci skoro pa 200 godina da skontamo da Turci vise nisu u stanju da nas brane i da cemo nestati ako nastavimo sa ignorisanjem okruzenja.

Ovaj zadnji rat je bio krvav ali i neophodan. Dobili smo drzavu koja stoji na klimavim nogama ali koja stoji. Dobili smo nacionalni identitet kojeg smo trebali dobiti prije 150 godina, al jebiga, nismo. Dobili smo dosta prijatelja u svijetu i to nam je konkuretska prednost u odnosu na srbe. Dok oni ruse mostove zbog svog ega, mi se konektujemo sa svijetom. Naravno da ima dosta isfrustriranih ljudi, pogotovo onih koji pripadaju generaciji rodjenoj 60tih i 70tih jer su oni najvise posljedica imali i njima je ovaj rat najteze pao. Svaka tranzicija ima one koji love u mutnom i ima mnogo korupcije te treba par desetljeca da se stvari slegnu i da se rodi nova generacija koja ce traziti promjene. Upravo zbog toga, 60tke i 70tke najgore prosli. Unistena im je buducnost i vraceni su u minus a oporavak traje sporo i zahvatice tek jednu ili vise generacija nakon njih.

No to je tako... Ja duboko vjerujem da Alija nije imao mnogo izbora i da je ovo bolno ali neophodno. Procitaj kako su prosli ostali narodi koji su imali revoluciju a ovaj rat je bio svojevrsna revolucija kod nas.

:thumbup: !

Savrseno, replika ali uglavnom, moze biti i veoma dobra analiza stanja i kako i zbog cega smo sve ovo prosli i da rah Predsjednik nije grijesio u kapitalnim stvarima a da smo opet, ostali, moralno pobijedili, ( 10 puta jaceg neprijatelja/neprijatelje), istina ne do kraja, nije dala ni MZ/NATO, prekinula nas pred Banja Lukom, nametnula Dayton, ali smo ovdje ostali i opstali !
seln

#590 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by seln »

Turci snimaju seriju o Aliji Izetbegoviću
Hoce li u seriji imati brkove?
Alfons Kauders

#591 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Alfons Kauders »

seln wrote:
Hoce li imati pameti? :D
daddy-kool

#592 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by daddy-kool »

seln wrote:
:D

Fakat kod njih nisi čo'jk bez brkova.
Obi Wan Bosnian

#593 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Obi Wan Bosnian »

Škobo Habu wrote:
Obi Wan Bosnian wrote:Koliko smo mi samo podjeljeno društvo. Da nema uopšte Srba i Hrvata u BiH mi bi opet bili duboko podjeljeno društvo.
Upravo je to zasluga SDA.
Suštinski, SDA se smatra demokratskom strankom, faktički demokratija im dođe samo kao paravan za etno, odnosno parto-kratiju.
Dvadeset godina ta stranka vuće konce, u svakom smislu društveno-političkog života, koji razgrađuju unutrašnje biće bošnjačkog čovjeka, politikom koja te iste Bošnjake razdvaja na "podobne" i "nepodobne".
Ma nema to veze sa SDA. Mi bismo bili isto ovako podjeljeno društvo i da SDA nikada nije postojala. Baš kao što je Hrvatska duboko podjeljeno društvo po principu lijevi-desni tako su i Bošnjaci podjeljeno društvo po principu lijevi-desni. Ili po bojama "zeleni" i "crveni". Ili po idolima "titovi" i "alijini". Whatever.
madner

#594 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Cuj nametnula MZ, nije nista vise ili manje nametnula nego sporazume prije Deytona. Samo necete da preuzmete odgovornost za postupke. Tako od vodje koji donosi teske odluke pravite mulca, lika koji se sarne kada ga dovedu.
General War

#595 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by General War »

seln wrote:
Hahaha, idi u... :lol:
Al-Batros

#596 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Al-Batros »

mO k3 wrote:
Sa ovom izjavom si se popiš'o na trud i žrtvu naših boraca, aferim.
Al-Batros

#597 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Al-Batros »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote:
Hoce li imati pameti? :D
Hoće, bit će na istom intelektualnom nivou kao Borat :D
aratet

#598 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by aratet »

Al-Batros wrote: Hoće, bit će na istom intelektualnom nivou kao Borat :D
Znaci, nece biti puno odudaranja od stvarnosti.
Al-Batros

#599 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Al-Batros »

aratet wrote:
Al-Batros wrote: Hoće, bit će na istom intelektualnom nivou kao Borat :D
Znaci, nece biti puno odudaranja od stvarnosti.
Ili će Alija imati ulogu Boratovog retardiranog brata.
Alfons Kauders

#600 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Alfons Kauders »

E to mi se vec svidja :D Znaci, ide se na dokumentarac :D
Post Reply