Haman2 wrote:Mislim da ga ne treba velicati ali ni kuditi. Imao je on dobrih ali i losih poteza. Povjest ce dati odgovor na sva pitanja iz nase skorasnje proslosti,a prije svega na ova tri,to jest koje je rjesenje bilo najbolje za nas Bosnjake:
1- Ostaiti u krnjoj YU i boriti se za svoj status. Kakav bi on bio tekso je znati. Kad slusamo C. Jovanovica sve je OK, kad slusamo Nikolica, Dodika sve tuzno da tuznije ne moze biti.U ovom slucaju sacuvali bi teritorije, izbjegli zloceine pa i genocid.
Sacuvali bi teritoriju ali bismo bili gradjani drugog reda i dobijali bi ekonomske mrvice. Pogledaj samo stanje u Sandzaku i sve ce ti biti jasno. Prosle sedmice sam vozio automobil od Gorazda do Berana preko Priboja, Prijepolja i Bijelog Polja. To je jedna od gorih cesta kojima sam vozio. Znalo se desiti da pet minuta ne naidje automobil u suprotnom smjeru. Taj kraj je u potpunosti mrtav i nekonkurentan bilo cemu. Eto tako bi nam bilo.
S druge strane, kad vozis od Sarajeva do Broda, put do Doboja je poprilicno dobar. Ako nemas kamiona ispred sebe, mozes komotno razviti stoju bez straha da ti saputnici povracaju. Medjutim, jel udjes u Doboj pocinje sivilo, rupe, i prosjecna brzina pada na 40. Gore negdje pred Derventom, nakon jedne dionice sa cvrstim asfaltom odjednom naleti grbav put. Ja sam vozio 90 na sat i naletile su tri grbe i sad bih se smio zakleti da mi je automobil izgubio kontakt sa tlom na trenutak. Mislio sam da cu ga slomiti kad je "sletio" na kopno.
Sa srbima se nije moglo ostati u istoj drzavi jer je to zadrt narod koji voli biti gladan a upravu. Upravo takvu politiku vode i promovisu. BOsnjaci su fleksibilan narod koji ima svoj ponos. Zbog toga nemamo problema ni sa jednom nacijom osim sa srbima i mozemo praviti biznis, privuci investitore i praviti. Nas najveci problem je interna korupcija, a rijesilo bi se i to da imamo drzavu koju ne koce drugi. SDA ima povlasten status upravo zato sto dijelimo drzavu sa srbima i hrvatima. Klinku bi oni pobijedili da je ovo jednonacionalna drzava.
2. Humano preseljenje naroda. Nesto od toga bilo realizirano ali ne bas puno, jer bi bilo puno onih koji bi ostali na svojim ognjistima. To ne bi bio onaj pozeljan procenat koji su zamislili zagovaraci ove ideje, pa bi opet morala biti primijenjena vijna sila da se to realizira.
Ovo je prosto nemoguce. Niko svojevoljno nece otici sa svoga.
3. Opcija koju smo procivjeli. Zlocini svake vrste sve do genocida, gubljenje teritirija,Podrinje, istiocne i zapadna Hercegovina, Bos. Krajina. Dakle, smanjenje bosnacke populcije likvidacijama i raseljavanjem, u gubljenje teritirija.
Sta je najbolje, tesko je znati, jer ne znamo prave okolnosti pregovora nasih vodja medjusobno, ali ni to sta je htjela i nudila medjunarodna zajednica.
Mi nismo ni prva ni posljednja nacija koja je svoj identitet izgradila u krvi. Svaka nacija je prosla ovaj put a mnoge su imale mnogo vece gubitke. Nas najveci problem je sto smo kasno poceli s procesom. Dok je vecina evropskih naroda krenula sa nacionalnim identitetom sa Napoleonovim ratovima mi smo imali blagih pokusaja (kap. Gradascevic) ali smo bili previse konzervativni za tako sta. Trebalo je proci skoro pa 200 godina da skontamo da Turci vise nisu u stanju da nas brane i da cemo nestati ako nastavimo sa ignorisanjem okruzenja.
Ovaj zadnji rat je bio krvav ali i neophodan. Dobili smo drzavu koja stoji na klimavim nogama ali koja stoji. Dobili smo nacionalni identitet kojeg smo trebali dobiti prije 150 godina, al jebiga, nismo. Dobili smo dosta prijatelja u svijetu i to nam je konkuretska prednost u odnosu na srbe. Dok oni ruse mostove zbog svog ega, mi se konektujemo sa svijetom. Naravno da ima dosta isfrustriranih ljudi, pogotovo onih koji pripadaju generaciji rodjenoj 60tih i 70tih jer su oni najvise posljedica imali i njima je ovaj rat najteze pao. Svaka tranzicija ima one koji love u mutnom i ima mnogo korupcije te treba par desetljeca da se stvari slegnu i da se rodi nova generacija koja ce traziti promjene. Upravo zbog toga, 60tke i 70tke najgore prosli. Unistena im je buducnost i vraceni su u minus a oporavak traje sporo i zahvatice tek jednu ili vise generacija nakon njih.
No to je tako... Ja duboko vjerujem da Alija nije imao mnogo izbora i da je ovo bolno ali neophodno. Procitaj kako su prosli ostali narodi koji su imali revoluciju a ovaj rat je bio svojevrsna revolucija kod nas.