ma mi arikate mjesamoja71 wrote:ĆevaBdžije
i to se treba standazirati
ma mi arikate mjesamoja71 wrote:ĆevaBdžije
koja je razlika izmedju cevapa i bosanskog cevapa ??ja71 wrote:valjda je ideja da se zastiti Bosanski Cevap a ne cevap uposteToto wrote: Ako se S/B/T cevap bude stitio, a sve su prilike da nece, etimolozi ce morati reci svoje. Po mojoj konti ima oko 150 vrsta (a nisam jos sve
protabirio) cevapa, diljem svijeta. Samo su dvije od mljevenog mesa. Etimolozi ce izabati cevap, mada ima razloga i za cevapcic.
citaj sve postovemO k3 wrote:koja je razlika izmedju cevapa i bosanskog cevapa ??ja71 wrote:valjda je ideja da se zastiti Bosanski Cevap a ne cevap uposteToto wrote: Ako se S/B/T cevap bude stitio, a sve su prilike da nece, etimolozi ce morati reci svoje. Po mojoj konti ima oko 150 vrsta (a nisam jos sve protabirio) cevapa, diljem svijeta. Samo su dvije od mljevenog mesa. Etimolozi ce izabati cevap, mada ima razloga i za cevapcic.
zastita je izlazak u svijet, a tamo moras po necemu biti originalan i imati neku historiju koju mozes dokumentovati ...mO k3 wrote: stra je razlika izmedju cevapa i bosanskog cevapa ??
Buša je vrsta krava a lukova voda ne znam ni ja.AstorH wrote:Sta ti je buse?
I sta je lukova voda? Bgti
Et falaa.Pitar sa Kariba wrote:Buša je vrsta krava a lukova voda ne znam ni ja.AstorH wrote:Sta ti je buse?
Buša( Bos brachyeros europeus),AstorH wrote:Sta ti je buse?
na tvoju zalost jedes: soju, mrku ili grasak ..AstorH wrote:Et falaa.Pitar sa Kariba wrote:Buša je vrsta krava a lukova voda ne znam ni ja.AstorH wrote:Sta ti je buse?
Bar nesto znam.
Uglavnom kad zderem cevape znaci jedem te Buse krave i lukovu vodu ?
Katastrofica.
do '90 si jeo samo Bušu i Gatacko govece ...AstorH wrote:El zderem to samo u SA, ili u BL i TR?
Te busa krave ?
Ne jede mi se to nikako.
najbolji na zapadoj obaliPoint. wrote:Ma na East Coast ne valjaju nista. Najbolji su u Kansasu, dobra govedina.Fudo387 wrote:U Chicagu.Point. wrote:Gdje si ih jeo? Smrznuti Brajlovic se ne racuna.
Gdje ovo ima pojestiToto wrote: sa/bl/tr postali su industrijski cevapi , pa bosanski traba zastiti od peksinlooka.
sa/bl/tr sadrze: 25% loja, 10% leda, 15% soje(soja protein ex 33), 5% govedja srca, kuhinjska so, zamene za so, aditivi, začini, ekstrakti začina, belančevinasti proizvod (belancevine mleka),kiselina (E300, 301, 315, 316…) i fosfata 3g/kg, vlakna (npr. MRKVE, graska) 5%, namirnice, stabilizator, vezivnog tkiva u proteinima mesa 15%, meso iz BRazila 25%.
bosanski: 20% loj, 70% meso od buse,10% lukova voda, morska so, biber.
takorekuc: vegetarijanacJThomas wrote:to bi u idealnom svijetu bilo tako, daj mi ćevape i da bar otprilike znaš šta dobijaš, ali nažalost ćevap na sve više mjesta postaje ponajmanje jelo od mesa...
tajni sastojaksabanss wrote: Gdje ovo ima pojesti![]()
Jos mi je cudno da u recept ide morska so
E da je ovakvih cevapa, cim ima mesine 70 % mora valjati.Toto wrote:zastita je izlazak u svijet, a tamo moras po necemu biti originalan i imati neku historiju koju mozes dokumentovati ...mO k3 wrote: stra je razlika izmedju cevapa i bosanskog cevapa ??
jedan od takvih dokmenata je magistarski rad mr. Alije Lakisica, ciji se dio prodaje pod imenom: ''Bosanski kuhar'', tamo sve pise.
sa/bl/tr su bili najpopularniji bosanski cevap/cevapcici ...
ali su se razisli negdje '90,
sa/bl/tr postali su industrijski cevapi , pa bosanski traba zastiti od peksinlooka.
sa/bl/tr sadrze: 25% loja, 10% leda, 15% soje(soja protein ex 33), 5% govedja srca, kuhinjska so, zamene za so, aditivi, začini, ekstrakti začina, belančevinasti proizvod (belancevine mleka),kiselina (E300, 301, 315, 316…) i fosfata 3g/kg, vlakna (npr. MRKVE, graska) 5%, namirnice, stabilizator, vezivnog tkiva u proteinima mesa 15%, meso iz BRazila 25%.
bosanski: 20% loj, 70% meso od buse,10% lukova voda, morska so, biber.
To ti je ono kao kad kona cuje kako je druga kona napravila neko jelo pa njoj se ne svidi kakav ima ukus pa ona nesto smucka pa izadje i "bolje" i jeftinije. I onda pocne nuditi jelo komsiluku i na kraju ispadne da je losa kopija bolja od originalaBlack swan wrote:ćevap je ćevap
24 stranice ni očemu
daj svega na stol i reci muzici malo tiše
da bi cevap bio jeftiniji: jest ce se GMO soja i mrkvatriconja wrote:To ti je ono kao kad kona cuje kako je druga kona napravila neko jelo pa njoj se ne svidi kakav ima ukus pa ona nesto smucka pa izadje i "bolje" i jeftinije. I onda pocne nuditi jelo komsiluku i na kraju ispadne da je losa kopija bolja od originalaBlack swan wrote:ćevap je ćevap
24 stranice ni očemu
daj svega na stol i reci muzici malo tiše. I jos ako to obje komercijalizuju pa je losa kopija ugusi manjom cijenom
.
To ti je ta prica oko cevapa, da ide 70 % crveni bili bi 15ak maraka kila