Hakiz wrote:costacurta wrote:
Mlada je polupala lončiće ali eto Škoti su popušili fol, samo ja znam ljude koji su deportovani iz US zbog lažnog iskaza na osnovu kojeg su došli u Ameriku prije 15 godina i dobili papire.

Pa, ne bih rekao da je to isto. Mlada može pokazati facebook statuse i druga pisanja kojima joj se direktno prijeti silovanjem i ubijanjem. Dakle, ne laže da joj je sigurnost ugrožena. I to od grupe, ne samo od pojedinaca. Koji, usput, još nisu procesuirani u sudskom procesu, dakle argument i da je ugrožena nečinjenjem države i njenih institucija bi joj mogao proći.
To što je isprovocirala ta pisanja nije bitno.
Bitno je da joj se od pripadnika jedne religije (može potegnuti i argument da joj prijeti grupa, da li je islamska zajednica u BiH osudila one njene pripadnike koji su joj prijetili?) i nekih drugih ugrožava život zbog iznošenja stava. A za to ima pisane dokaze.
Njen slučaj nije slučaj svađe oko metra zemlje, njen slučaj spada u one koji se moraju prioritetno rješavati policijom, tužilaštvom i sudom. A do sada nema informacija da se to rješava. Tako da ima pravo tvrditi da se osjeća ugroženom time što država svojim nečinjenjem doprinosi ugrožavanju njenog života. Brzina (to jeste sporost) institucija samo joj ide u prilog.
Žena naprosto stvara situaciju koja joj ide u prilog. A to što ljudi u napadu bijesa joj to omogućavaju, to je do njih. Ona samo igra igru u kojoj joj, za sada, ide dobro.
Laze da joj je sigurnost ugrozena. Kada bi policija na osnovu FB statusa, telefonskih poziva ili u afektima izrecenih prijetnji u lice izlazila i pritvarala ljude trebalo bi nam 10 puta vise pritvorskog smjestaja i 200% vise policajaca, sudija, tuzilaca. Postoji prijetnja i osnovana prijetnja, znaci ljudi u lice jedni drugim prijete da ce ga ubiti, zapaliti, kucu mu minirati, djecu ubiti slomiti polomiti pa ne zavrsavaju u pritvoru i policija ne skace kao i sudovi i tuziteljstva ali eto radi FB statusa Lejle Colak trebe uvesti vanredno stanje u drzavi. Znaci postoji nesto sto se zove procjena opasnosti od strane policijskih sluzbenika, postoji nesto sto se zove prijava po kojoj isti postupaju ne znam da li je ista uopste podnesena, zvuci sokantno ali nadlezna PU ne prati Lejlu Colak na FB kao ni njezine statuse.
Ja znam slucajeve gdje je na medji ili zbog medje pala mrtva glava ali zbog FB statusa ili izjave na FB jos mi nije poznato barem u BiH.
Znam slucajeve gdje su zene i djeca hitno sklonjeni van kuce jer prijeti opasnost od nasilnog muza, znam slucajeve gdje je policija docekala kamatare ispred kuce zrtve, znam 101 slucaj gdje je policija intervenisala preventivno na osnovu njihove procjene da bi situacija mogla biti opasna po neciji zivot ili sigurnost.
Priglupa prepiska na FB se uzdize kao da selefije marsiraju na Sarajevo.
Eto neka joj se zagarantuje policijska zastita 24 sata, blind vozilo, sigurna kuca sta god zeli nema te sanse da se vrati osim ako je ne deportuju sto ce i uraditi ako nisu totalne budale i naivcine. Doduse kad se sjetim da je onaj lik sto je pokrenuo proteste u Tz.dobio negdje azil kao ugrozen onda je sve moguce.