Arapi u BiH, dobro ili lose?
-
breuer
#576 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
bijah ovo ljeto na Prokoškom i pričam sa vlasnikom par katuna gore, kaže, ovaj dole sam prodao Arapinu prije tri godine, čovjek se nikad nije pojavio, ostavio mu ključ i ovaj ga i dalje iznajmljuje kao da je njegov 
- SmokingMan
#577 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Arapi su okupirali Bojnik,i djeca su im se dobro prilagodila našoj,ne razumiju se,ali nekako opet prevazilaze te jezične barijere,što gestikulacijama,što solidnim engleskim jezikom. 
-
Tarzo
#578 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Arapi k'o Arapi, navikli da im teče zlato ispod nogu.
Prvo nafta, a sad će i pitka voda u Bosni.
Prvo nafta, a sad će i pitka voda u Bosni.
- Fudo Bosna
#579 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
@Haris.ba
Statisticki pokazatelji " Ministarstva Sigurnosti", stalnog i privremenog boravka, Arapi "statisticka greska"
, hajde prohodaj Ilidzom i u vecernjim satima Carsijom pa da vidis , "gresku" ili pises iz sigurne udaljenosti, Skandinavija ili USA ?
Ne dami se sada postati, NEMAS evidencije sta rade te lafo " firme", jer je u pitanju zestoka muljaza, vec sam postao, (nemam zaista zelju sa takvim tipovima koji prodaju sopstvene Domovine odobravaju, dalje polemisati jer se svjesno pravis budala a nisi), vrati se 10 stranica prije, pogledaj video klipove, koliko je toga vec prodato samo u Doglodima, u pitanju su, na sirem podrucju Sarajeva citavi hektari...tu se mulja, kupuje na "firmu", koja ni offisa nema , ne postoji na fiktivnoj adresi pa prenosi vlasnistvo, ( ne moze se ni stati ukraj, kakva crna evidencija, gdje ti zivis i kome prodsjes, "damu pod bubrege", ili ti je Memic i slicni familija, pa nam maslas) ?
Otidji malo , posto pogledas registar tih ," firmi", pa pogledaj, od njih stotinjak, koliko ih uopce.postoji na adresi i koliko uposlenih imaju i cime se, ali PRECIZNO , CIME SE " BAVE"? "
"Je li neko nekoga prevario", pitas? DA VLASNICI CESTO TIH FANTOMSKIH FIRMI VARAJU , JER KUPUJU KAO NA FIRMU , A POSLIJE TO TUSE ARAPU, FIZICKOM LICU A TO JE KRIMINAL ! (Ne pitaj kako , nisam upucen , ali to cijeli grad zna, tu su upetljani notari i o tome su pisali mnogi portali, TV kuce: FTV, Dzezira. BHT, FACE TV, su pravile emisije i reportaze o toj masovnoj pojavi)...
I jos , ovdje se govori o 2015, prava najezda Arapa je tek u ovoj godini, tek su ove godine uvedene linije , direktne avionske, i do ovoga ljeta nisi imao situaciju da je na Ilidzi i Carsiji vise Arapa 10 tak puta, nego svih ostalih turista zajedno to svaki sarajlija gleda svojim ocima cijelo ljeto, ne treba pregled i izvjestaj?
A Hrasnica, znam ljude konkretno iz Hrasnice, Kovaca, otidji ,osim ako branis Arape iz daleke dijaspore, pa pitaj i vidi u svakoj drugoj kuci imas Arape, najezda je pocela od proljeca 2016, ne znam kako, ali zasigurno znam, preko nekih nasih "bracika", kojih ih prevoze i zaradjuju od toga, da pojedini mjesecima borave u Kantonu Sarajevo.
Statistika je jebena nauka, npr imas dva kantonalna uposlenika koji imaju 2000 km platu,stan / kucu od po 120 m2, moj sin koji studira i drugi na birou, imaju primanja, "stulac od ovce", a njima , (i ovim sa primanjima i ovim bez), je u prosjeku "super", jer imaju milju prosjek i stan od po 60 m2.
Statisticki pokazatelji " Ministarstva Sigurnosti", stalnog i privremenog boravka, Arapi "statisticka greska"
Ne dami se sada postati, NEMAS evidencije sta rade te lafo " firme", jer je u pitanju zestoka muljaza, vec sam postao, (nemam zaista zelju sa takvim tipovima koji prodaju sopstvene Domovine odobravaju, dalje polemisati jer se svjesno pravis budala a nisi), vrati se 10 stranica prije, pogledaj video klipove, koliko je toga vec prodato samo u Doglodima, u pitanju su, na sirem podrucju Sarajeva citavi hektari...tu se mulja, kupuje na "firmu", koja ni offisa nema , ne postoji na fiktivnoj adresi pa prenosi vlasnistvo, ( ne moze se ni stati ukraj, kakva crna evidencija, gdje ti zivis i kome prodsjes, "damu pod bubrege", ili ti je Memic i slicni familija, pa nam maslas) ?
Otidji malo , posto pogledas registar tih ," firmi", pa pogledaj, od njih stotinjak, koliko ih uopce.postoji na adresi i koliko uposlenih imaju i cime se, ali PRECIZNO , CIME SE " BAVE"? "
"Je li neko nekoga prevario", pitas? DA VLASNICI CESTO TIH FANTOMSKIH FIRMI VARAJU , JER KUPUJU KAO NA FIRMU , A POSLIJE TO TUSE ARAPU, FIZICKOM LICU A TO JE KRIMINAL ! (Ne pitaj kako , nisam upucen , ali to cijeli grad zna, tu su upetljani notari i o tome su pisali mnogi portali, TV kuce: FTV, Dzezira. BHT, FACE TV, su pravile emisije i reportaze o toj masovnoj pojavi)...
I jos , ovdje se govori o 2015, prava najezda Arapa je tek u ovoj godini, tek su ove godine uvedene linije , direktne avionske, i do ovoga ljeta nisi imao situaciju da je na Ilidzi i Carsiji vise Arapa 10 tak puta, nego svih ostalih turista zajedno to svaki sarajlija gleda svojim ocima cijelo ljeto, ne treba pregled i izvjestaj?
A Hrasnica, znam ljude konkretno iz Hrasnice, Kovaca, otidji ,osim ako branis Arape iz daleke dijaspore, pa pitaj i vidi u svakoj drugoj kuci imas Arape, najezda je pocela od proljeca 2016, ne znam kako, ali zasigurno znam, preko nekih nasih "bracika", kojih ih prevoze i zaradjuju od toga, da pojedini mjesecima borave u Kantonu Sarajevo.
Statistika je jebena nauka, npr imas dva kantonalna uposlenika koji imaju 2000 km platu,stan / kucu od po 120 m2, moj sin koji studira i drugi na birou, imaju primanja, "stulac od ovce", a njima , (i ovim sa primanjima i ovim bez), je u prosjeku "super", jer imaju milju prosjek i stan od po 60 m2.
-
Zgoljo
#580 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Poslije Durmitoraca svi ostali dodju kao Majka Tereza.
Ako su Durmitorci imali dobrodoslicu trebaju je imati i Arapi.Tacka.
Ako su Durmitorci imali dobrodoslicu trebaju je imati i Arapi.Tacka.
- KB9
#581 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
dosla nam braca, evo zemlje jeftino, nasa bosna je divna, mila, lijepa, gizdava, zemlje jeftinooo 
- tzipiripi
#582 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Čista prostitucija u rangu kuravi sa petlje kod Šićkog Tuzla.
Za sitnu lovu prodaju svoje tijelo a usput fasuju sve moguće boleščuge. S tim što ga mi primamo
Ovo je veleizdaja zemlje.ba
Ovo je veleizdaja zemlje.ba
- tzipiripi
#583 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
A bilo bi dobro da neko napokon postavi kakav link, ime tih firmi koje su se otvorile zahvaljujući prodaji zemlje. Koliko se naše raje zaposlilo u takvoj firmi, koliko turista je dovela ta novootvorena turistička atrakcija ...kamberovica polje wrote:Vise od pola vas ocito ne zna citat cim guslate jedno te isto vec 10 stranica. Da ponovimo gradivo, niko NIJE PROTIV turizma i investicija ali ljudi su PROTIV ilegalne prodaje zemljista strancima u vodozastitnim zonama i PROTIV ilegalnog bogacenja jednog muflona kojeg su izabrale glupe SDA ovce. Je li to jasno ili treba jos jednostavnije?
I da je makar samo jedan muflon.... To ti je gigakrdo ala ono iz Serengetija. Namirisala banda laku lovu.
-
prog321
#584 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Haris.ba wrote:[
Jelde? Bolje mlatiti praznu slamu nego gledati malo u brojke? Bolje vjerovati u percepciju nego u činjenice?
Doznake iz inozemstva se odnose na našu emigraciju. Tu dijasporu kojoj želiš zabraniti da stiče imovinu po BiH (ili ograničiti). To nam je najbolja izvozna grana nažalost. To nema veze sa Arapima.
A pošto vidim da je ograničeno znanje oko kupovine nekretnina, da malo objasnim. Kada firma kupuje nekretninu, to može da ide samo žiralno. Preko tzv. glavnog računa firme. I plaćanje mora da bude u KM (pojačava se i novčana masa KM - valjda znaš šta to znači?). Jer, da bi se izvršio upis u sudu mora se donijeti pečat iz porezne uprave da je plaćen porez. A notar neće završiti ugovor ako sve nije poplaćano strankama. A niko pametan neće da uzima pare u kešu (niti bi bilo zakonito) jer onda kasnije mora objašnjavati u banci odakle mu lova.
Tvoji prijatelji iz Hrasnice da li lažu ili ne, ne znam. Evidencija je o ulasku stanaca u BiH. Oni su zavedeni na granici kad su ušli. Pa onda dodatno kada se prijave u određeni apartman. Eh sad. Kad je u pitanju privatno izdavanje apartmana, po zakonu bi naš Bošnjo trebao prijaviti u poreznu prihode od izdavanja. A Arap, da se ne bi doveo u nezgodnu situaciju, bi trebao da se prijavi gdje odsjeda i da plati taksu.
Imaš evidenciju koliko je ljudi ušlo. Ima i evidencija koliko je ljudi prekrdašilo dozvolu za ostanak. Imaš i evidenciju koliko je ljudi tražilo privremeni boravak, a koliko stalni. I Arapi su statistička greška. Imaš i evidenciju koliko je ljudi dobilo državljanjstvo. 97% su Hrvatska i Srbija.
Je li stvarno mislis da Fudo razumije smisao pojacavanja novcane mase u KM ?
- Fudo Bosna
#585 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
prog321 wrote:Haris.ba wrote:[
Jelde? Bolje mlatiti praznu slamu nego gledati malo u brojke? Bolje vjerovati u percepciju nego u činjenice?
Doznake iz inozemstva se odnose na našu emigraciju. Tu dijasporu kojoj želiš zabraniti da stiče imovinu po BiH (ili ograničiti). To nam je najbolja izvozna grana nažalost. To nema veze sa Arapima.
A pošto vidim da je ograničeno znanje oko kupovine nekretnina, da malo objasnim. Kada firma kupuje nekretninu, to može da ide samo žiralno. Preko tzv. glavnog računa firme. I plaćanje mora da bude u KM (pojačava se i novčana masa KM - valjda znaš šta to znači?). Jer, da bi se izvršio upis u sudu mora se donijeti pečat iz porezne uprave da je plaćen porez. A notar neće završiti ugovor ako sve nije poplaćano strankama. A niko pametan neće da uzima pare u kešu (niti bi bilo zakonito) jer onda kasnije mora objašnjavati u banci odakle mu lova.
Tvoji prijatelji iz Hrasnice da li lažu ili ne, ne znam. Evidencija je o ulasku stanaca u BiH. Oni su zavedeni na granici kad su ušli. Pa onda dodatno kada se prijave u određeni apartman. Eh sad. Kad je u pitanju privatno izdavanje apartmana, po zakonu bi naš Bošnjo trebao prijaviti u poreznu prihode od izdavanja. A Arap, da se ne bi doveo u nezgodnu situaciju, bi trebao da se prijavi gdje odsjeda i da plati taksu.
Imaš evidenciju koliko je ljudi ušlo. Ima i evidencija koliko je ljudi prekrdašilo dozvolu za ostanak. Imaš i evidenciju koliko je ljudi tražilo privremeni boravak, a koliko stalni. I Arapi su statistička greška. Imaš i evidenciju koliko je ljudi dobilo državljanjstvo. 97% su Hrvatska i Srbija.
Je li stvarno mislis da Fudo razumije smisao pojacavanja novcane mase u KM ?
Ma kakav dofu, mi smo ti ekonomisti potanki u tome?
Gdje vidi , tvoj "bistri um", pojacavanje novcane mase u protuzakonitoj i na crno kupovini nekretnina?
Grebli te sverceri i ti njih i podrzavanje Memica , notara, i ostalih lopina!
-
prog321
#586 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Vec smo bezbroj puta dokazali da nije na crno niti protivzakonito, niti je vodozastitna zona. I tako dalje i tako vise.
A sto se mene tice, neka i crni chetnik dodje sa vrecom novca i kupi sta god pozeli.
U Njemackoj ti guzicu izljube ako zelis da investiras u njihov kraj, a mi nasli poklonjenom konju gledati u zube ? Ma daaaj ..
A sto se mene tice, neka i crni chetnik dodje sa vrecom novca i kupi sta god pozeli.
U Njemackoj ti guzicu izljube ako zelis da investiras u njihov kraj, a mi nasli poklonjenom konju gledati u zube ? Ma daaaj ..
- Fudo Bosna
#587 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
tzipiripi wrote:A bilo bi dobro da neko napokon postavi kakav link, ime tih firmi koje su se otvorile zahvaljujući prodaji zemlje. Koliko se naše raje zaposlilo u takvoj firmi, koliko turista je dovela ta novootvorena turistička atrakcija ...kamberovica polje wrote:Vise od pola vas ocito ne zna citat cim guslate jedno te isto vec 10 stranica. Da ponovimo gradivo, niko NIJE PROTIV turizma i investicija ali ljudi su PROTIV ilegalne prodaje zemljista strancima u vodozastitnim zonama i PROTIV ilegalnog bogacenja jednog muflona kojeg su izabrale glupe SDA ovce. Je li to jasno ili treba jos jednostavnije?
I da je makar samo jedan muflon.... To ti je gigakrdo ala ono iz Serengetija. Namirisala banda laku lovu.
Namirisala banda laku lovu, a Arapi ,pogodnu , "banana drzavu", u srcu Evrope, gdje u srcu Vrela Bosne mozes kupiti po 75km / m2, zemlju, a nama koji smo ovdje bili cijeli rat, Memic daje, " od sake do lakta"?
Moze Arap, ,"turista", eto "regularno" na opcini Ilidza kupiti, a moj prijatelj ima problem sa uknjizbom u istoj opcini 15 punih godina zbog razlike u premjeru od 50 tak m2, dunum uzeo, i ne moze i lovu mu uzimali od grunta do katasra, covjek borac, VSS, rodjen u Sarajevu, ali moze Arap u 1 zoni, no problem?
I to ova svercadija i dijaspora forumska pravda, nas ismijava, pravi nas "budalama" , eto sve je, "regularno !"
- basicm
#588 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Ne da fudo normalno razgovarati, sav se usafuno sa rekla-kazala dokazima. Sjedi fudo pogledaj zakon o boravku pa vidi kako naseljavanje ide, nazovi sluzbu za strance pa pitaj za odobrene privremene i stalne boravke.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#589 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Plasmanom u potrosnju. Ili, cak, stednju. Mada je neminovan % u traznju pa tim i uvecanje kolicine novca u opticaju. Nemoj spominjat da si ekonomista, please. Radi profesijeFudo Bosna wrote:
Gdje vidi , tvoj "bistri um", pojacavanje novcane mase u protuzakonitoj i na crno kupovini nekretnina?
- Fudo Bosna
#590 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
prog321 wrote:Vec smo bezbroj puta dokazali da nije na crno niti protivzakonito, niti je vodozastitna zona. I tako dalje i tako vise.
PROTUZAKONITO JE DA FIZICKO LICE , STRANI DRZAVLJANIN, IZ ZEMLJE SA KOJOM NEMAMO REPROCITITET, KUPI ZEMLJU , TO MOZE SAMO FIRMA,a
sta se desava kada firma od 1000 km osnivackog kupuje
,kupi , na hektare zemlje, (kako ta zemlja ode u ruke fizickih lica, stranih drzavljana , ne znam, ima finansijska policija pa neka ispita) , a posebno je nemoralno sto nasi ljudi imaju probleme godinama, banalne, sa premjerima, gradj. dozvolama, ne mogu , "ni primirisati", Stojcevcu ili Vrelu Bosne , nego ne mogu livadu zavrsiti na Ilidzi u II ili III zoni, daj podmazi , daj angazuj advokata, je li to O.K,
zasto borci i Sarajlije ne mogu kupiti tamo?
- Fudo Bosna
#591 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
KatarinaKosaca wrote:Plasmanom u potrosnju. Ili, cak, stednju. Mada je neminovan % u traznju pa tim i uvecanje kolicine novca u opticaju. Nemoj spominjat da si ekonomista, please. Radi profesijeFudo Bosna wrote:
Tebi se , kriminalno/protuzakonito poslovanje , moze dovesti u vezu sa plasmanom u potrosnju, ili stednjom ?
Hajde ti, ziva bila, prvo srednju zavrsi pa dijeli drugima lekcije, pliz, radi struke...
- KatarinaKosaca
#592 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Siva ekonomija ne smanjuje kolicinu novca u opticaju. Italijanska.mala privreda je 50% neoporezovana. Drzava glupa, pa to ne zna. Yes how no.......traznja kreira potrosnju sto dovodi do povecanja kolicine novca u opticaju. Oporezovanog ili ne. Postavio si pitanje, dobio si odgovor. Ako si ti ekonomista, ja sam astronaut...
- Fudo Bosna
#593 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
KatarinaKosaca wrote:Siva ekonomija ne smanjuje kolicinu novca u opticaju. Italijanska.mala privreda je 50% neoporezovana. Drzava glupa, pa to ne zna. Yes how no.......traznja kreira potrosnju sto dovodi do povecanja kolicine novca u opticaju. Oporezovanog ili ne. Postavio si pitanje, dobio si odgovor. Ako si ti ekonomista, ja sam astronaut...
Pa o cemu mi ovdje uopce pisemo, svjesno podrzavamo "sivu ekonomiju", kriminal, rasprodaju drzave, pranje novca , i to je kao O.K.
Za tebe takvu neodgojenu sam profesor , u svakom slucaju, zavrsi srednju pa mi brani kriminal i "sivu ekonomiju" !
- KatarinaKosaca
#594 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Profesore, postavio si cisto financijsko pitanje, a ne legislativno. Na isto si dobio odgovor, ali kako vec rekose, ne mozes ti to skontat
Da nacrtam.....ne radi se o podrzavanju ili nepodrzavanjunego povecanju kolicine novca u opticaju gdje su i sivi i bijeli novac ravnopravni akteri...Ma, kakav ti i ekonomija
z
- Fudo Bosna
#595 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
KatarinaKosaca wrote:Profesore, postavio si cisto financijsko pitanje, a ne legislativno. Na isto si dobio odgovor, ali kako vec rekose, ne mozes ti to skontatDa nacrtam.....ne radi se o podrzavanju ili nepodrzavanjunego povecanju kolicine novca u opticaju gdje su i sivi i bijeli novac ravnopravni akteri...Ma, kakav ti i ekonomija
z
Nisam profesor, završio osnovnu i to preko štele, šta češ, ti profesorica, me "prokukila"
Za mene finasije i legislativa idu , jedno uz drugo, možda Vas u srednjoj i faksu drugačije uče , ali ja sam ti romantičar, možda i ja kakav "večernjak" završim, pa mi bude jasnije, vidjećemo...
Možemo se vrijađati do sabaha i da mi podastireš stvari koje su općeobrazovnog nivoa, i nemaju veze sa temom, a problem je, ponavljam se sljedeći :
"PROTUZAKONITO JE DA FIZICKO LICE , STRANI DRZAVLJANIN, IZ ZEMLJE SA KOJOM NEMAMO REPROCITITET, KUPI ZEMLJU , TO MOZE SAMO FIRMA,a sta se desava kada firma od 1000 km osnivackog kupuje ,kupi , na hektare zemlje, (kako ta zemlja ode u ruke fizickih lica, stranih drzavljana , ne znam, ima finansijska policija pa neka ispita) , a posebno je nemoralno sto nasi ljudi imaju probleme godinama, banalne, sa premjerima, gradj. dozvolama, ne mogu , "ni primirisati", Stojcevcu ili Vrelu Bosne , nego ne mogu livadu zavrsiti na Ilidzi u II ili III zoni, daj podmazi , daj angazuj advokata, je li to O.K, zasto borci i Sarajlije ne mogu kupiti tamo?"
Ako se i složimo o nekakvim pozitivnim finansijskim efektima , mada ih ja, konkretno u ovoj radnji/radnjama ne vidim, vidim bogaćenje uskoga kruga ljudi, (eto , da se složim kao pozitivo, i tu, povećanu otrošnju, povečanje količine novca u opticaju, doduše malkice "opranog", ali kao ne gladajmo mu "u zube", itd), a to je sića u odnosu na dugoročnu štetu za BIH u cjelini, ponajviše "Bošnjački" dio BIH, a ponajviše za Bošnjake kao narod ...
Last edited by Fudo Bosna on 09/09/2016 11:35, edited 1 time in total.
- Fudo Bosna
#596 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Uglavnom, opet se vraćamo na krilaticu; "Car je go", ali nebitno,(to svi vide ali se prave da nije tako), jer, nekima je za sada fino, ko šiša budućnost i našu djecu
?
- KatarinaKosaca
#597 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
MORAM CRTATI....... Postavio si pitanje: Kako kupoprodaja utice na povecanje kolicine novca u opticaju. Dobio si odgovor. Perisic...monetarna politika knjiga, nece te ujesti. Niti je bilo u tvom pitanju upitnika o oporezovanju, niti je kolicina znovca u opticaju uopce uvjetovana oporezivanjem u punom iznosu. A sto je najvaznije, nije se nitko o tome opredjeljivao jer niti znam ugovore niti sam pravnik. Za ostalo kmecanje Memicu, pa njemu pricaj da si zlatni ljiljan mozda ti i povjeruje, jer ovdje je to odavno podsmijeh.
- Fudo Bosna
#598 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
KatarinaKosaca wrote:MORAM CRTATI....... Postavio si pitanje: Kako kupoprodaja utice na povecanje kolicine novca u opticaju. Dobio si odgovor. Perisic...monetarna politika knjiga, nece te ujesti. Niti je bilo u tvom pitanju upitnika o oporezovanju, niti je kolicina znovca u opticaju uopce uvjetovana oporezivanjem u punom iznosu. A sto je najvaznije, nije se nitko o tome opredjeljivao jer niti znam ugovore niti sam pravnik. Za ostalo kmecanje Memicu, pa njemu pricaj da si zlatni ljiljan mozda ti i povjeruje, jer ovdje je to odavno podsmijeh.
Malkice , zaobilazis istinu, a, s obzirom da pretendujes drugima popovati i vrijeđati im naobrazbu , to nije lijepo:
Postao sam, da podsjetimo:
"Gdje vidi , tvoj "bistri um", pojacavanje novcane mase u protuzakonitoj i na crno kupovini nekretnina?"
"Tebi se , kriminalno/protuzakonito poslovanje , moze dovesti u vezu sa plasmanom u potrosnju, ili stednjom ?"
Lagiš, crno na bijelo :"Kako kupoprodaja utice na povecanje kolicine novca u opticaju",
Dakle, ovo nisam ja pisao nego ti se ufurala da tebe neko nešto pita...ma bjažiiii
Protuzakonito poslovanje i kupoprodaja su " niđe veze" jedno sa drugim, izvačiš stvari iz konteksta...
Ono ti jesi profesor, a ja NSS
Nisi skontala poentu, nije pitanje , više konstatacija, ( kako možeš to "poslovanje" pravdati?), a o samim pozitivnim efektima se samo djelimično slažem, ovo je specifično i nije ni 50 % kako piše u teoriji...
Nisam zlatni ljiljan , ali sam bio u Sarajevu cijeli rat i ja na Stojćevac ne mogu ni "primirisati", a i dedo i nana su mi odavde, iz Starog Grada ...Moji prijatelji sa Ilidže ne mogu ni pišljivi dunum svoje zemlje , do kraja i regularno uknjižiti zbog 50m2 razlike npr, a "turisti" stranci, mogu sve , i bez problema !!!
Last edited by Fudo Bosna on 09/09/2016 12:01, edited 7 times in total.
- karanana
#599 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
jebaji ga, ako mogu piti bosnjacka govna i fekalije, izdrzacu i sa par arapskih klichaka u vodi.
- Haris.ba
#600 Re: Arapi u BiH, dobro ili lose?
Uporno pričaš kako zemlja "ode u ruke stranih državljana". A, i sam kažeš da ne znaš kako. I pozivaš finansijsku policiju da istraži nešta - što ni u sam nisi siguran.Fudo Bosna wrote:prog321 wrote:Vec smo bezbroj puta dokazali da nije na crno niti protivzakonito, niti je vodozastitna zona. I tako dalje i tako vise.
PROTUZAKONITO JE DA FIZICKO LICE , STRANI DRZAVLJANIN, IZ ZEMLJE SA KOJOM NEMAMO REPROCITITET, KUPI ZEMLJU , TO MOZE SAMO FIRMA,a
sta se desava kada firma od 1000 km osnivackog kupuje
,kupi , na hektare zemlje, (kako ta zemlja ode u ruke fizickih lica, stranih drzavljana , ne znam, ima finansijska policija pa neka ispita) , a posebno je nemoralno sto nasi ljudi imaju probleme godinama, banalne, sa premjerima, gradj. dozvolama, ne mogu , "ni primirisati", Stojcevcu ili Vrelu Bosne , nego ne mogu livadu zavrsiti na Ilidzi u II ili III zoni, daj podmazi , daj angazuj advokata, je li to O.K,
zasto borci i Sarajlije ne mogu kupiti tamo?
Šta se dešava kad firma kupi 1000 hektara? Šta se treba desiti? To ulazi ili u osnovni kapital firme, ili se vodi kao imovina firme. Vlasnik je firma. Vlasnik firme može biti i strano lice. Može prodati svoj udio u firmi, čime posredno se i mijenja vlasnik tih hektara. Sve se to defteri u Privrednom registru u sudu. I sve je to javno dostupno.
Da li ima fiktivnih firmi? Moguće. Ali, onda ne bi televizije imale snimati natpise arapskim slovima po Ilidži npr. Jer to su te firme. Da li firma mora imati više zaposlenika? Ne mora. Može imati samo direktora, potpisati ugovor o zakupu ili kupiti poslovni prostor, potpisati ugovor sa računovođom - i to je to.
A i koji je interes imati fiktivnu firmu i kupiti kuću? Gubi se smisao. Jer fiktivne firme se osnivaju uglavnom radi poreskih prevara. A to je nemoguće bez UIO. A inspektor UIO izlazi na teren i pravi zapisnik i slika prostorije tvoje firme.
Nema pranja novca u BiH tek tako.
To što naši ljudi imaju nenormalne probleme sa premjerima, građevinskim...jeste rezultat više faktora. Ima tu svega. Ali, iz ličnog iskustva - ogromnu krivicu snose sami građani. Neki jednostavno žele graditi gdje se ne smije graditi. Neki sagrade bez papira, pa podnesu zahtjev za legalizaciju pa im komšija ne da saglasnost - pa općina kriva. Neki ne žele jednostavno da plate građevinske rente. Pa uračunaj boljku da ogromna većina Bošnjaka (i ovo je iz ličnog iskustva) ima veoma malu svjest o urednom vođenju imovine. Te, dešava se da im je kuća i zemlja na prananama i pratetkama. I naravno da je procedura sve to završiti. A nerijetko i košta. A mešetari (dobre Bošnje) na svakom koraku i nude "stručne" usluge tipa "rješiću ti ja to ko sebi".
Da li ima korupcije? Ima. Ali, većina korupcije nastaje kada sama stranka traži nešta nezakonito. Rijetko kada je sve čisto. Jedino se tada može otegnuti rješavanje. Je li to ok? Nije. Ali, mi biramo načelnika/načelnicu. Nije došao sam, pa zasjeo.