Prvi korpus ARBiH
-
PM72
#576 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:21, edited 1 time in total.
- Repetitor
#577 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Sa aerodromske piste su gadjana preostala vozila na rezervoaru,koja su ostala iza bježanije četnika sa Mojmila.Koliko me sjećanje služi 3 BVP-a,kamion,110-tka i jedna kampanjola.Jedan je tenk bio,i bio je okrenut prema Nedzarićima-Olimpijskom selu,i on je nešto malo skroz bio oštećen,najvjerovatnije iz Nedžarića.Bio je podobro ukopan.Sa tog tenka imam neke suvenire
Kasnije je(mnogo kasnije) taj tenk opravljen i izvučen,a sva ostala vozila su bukvalno rasturena i izgorila.Imaju na netu mislim negdje snimci tih pogodaka i eksplozije municije.
Da je bilo iole organizacije,ta vozila su se mogla izvući na našu stranu,nego neki pojedinci iz Dobrinje koji su znali upravljati njima,inače u JNA služili taj VES,nisu imali muda da izađu ženama i mamama ispod suknji,a kasnije je te iste ljude Hadžić and Company okupio oko sebe da se šepure kao ratni heroji.
Što se tiče aerodromskog,živci me spopadnu odmah kad pomislim ''šta bi bilo da je bilo''.Uglavnom sad su svi generali i svi pametuju i pričaju svoje priče.
Kerim se jeste ''nabacao'' bombi u onoj svojoj knjizi,ali kad nešto razmislim i neka je.Kad čitaš one ''super četničke'' forume,pa vidiš kako oni iznose laži,i kako su oni ''sve pobili'' a njima ništa,pa neka i Kerima i nek priča svoje priče.
Opet kakav god da je,draži mi je nego oni smrdljivi fašisti iz republike smrdske...
Da je bilo iole organizacije,ta vozila su se mogla izvući na našu stranu,nego neki pojedinci iz Dobrinje koji su znali upravljati njima,inače u JNA služili taj VES,nisu imali muda da izađu ženama i mamama ispod suknji,a kasnije je te iste ljude Hadžić and Company okupio oko sebe da se šepure kao ratni heroji.
Što se tiče aerodromskog,živci me spopadnu odmah kad pomislim ''šta bi bilo da je bilo''.Uglavnom sad su svi generali i svi pametuju i pričaju svoje priče.
Kerim se jeste ''nabacao'' bombi u onoj svojoj knjizi,ali kad nešto razmislim i neka je.Kad čitaš one ''super četničke'' forume,pa vidiš kako oni iznose laži,i kako su oni ''sve pobili'' a njima ništa,pa neka i Kerima i nek priča svoje priče.
Opet kakav god da je,draži mi je nego oni smrdljivi fašisti iz republike smrdske...
-
PM72
#578 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:21, edited 1 time in total.
- Repetitor
#579 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Ček ba zar Samir taj nije kasnije poginuo??? Ili smo otisli na sasvim druge osobe? Stanovao iznad caffe Delfin otprilike??
-
PM72
#580 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Da.Sarajmen wrote:r. Samir Lulić-Jupi?
- Nekako s proljeća
#581 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Uploaded with ImageShack.us
22 Juli 1993, Igman
EDIT: Smoke and flames rise from houses set on fire by heavy fighting between Bosnian Serbs and Muslims in the village of Ljuta on Mount Igman some 40km southwest from the besieged Bosnian capital of Sarajevo, on July 22, 1993. (Reuters/Stringer)
Last edited by Nekako s proljeća on 05/06/2012 18:14, edited 1 time in total.
- _Reds_
#582 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Ovo je Bjelasnica, rekao bih Umoljani, ali nisam siguran, ne znam kako je to izgledalo prije rata.
-
riko-ga
#583 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pa pise da je Ljuta.A koliko poznajem to mjesto izgleda da jeste._Reds_ wrote:Ovo je Bjelasnica, rekao bih Umoljani, ali nisam siguran, ne znam kako je to izgledalo prije rata.
EDIT: Odakle je preuzeta slika i imal jos iz tog perioda.
- _Reds_
#584 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Kasnije je to on editovao, nisma viio kad sam pisao odmah.
Moguce da je Ljuta, meni je to licilo na Umoljane, opet kazem ne znam kako je to izgledalo prije rata. Kako god nije Igman. I obzirom da je datum 22. juli, onda ce prije biti da je Ljuta. I Ljuta je cini mi se ispod Treskavice, a ne na Igmanu.
I jeste nekih 40 km od Sarajeva, ali jugoistocno, a ne jugozapado.
Moguce da je Ljuta, meni je to licilo na Umoljane, opet kazem ne znam kako je to izgledalo prije rata. Kako god nije Igman. I obzirom da je datum 22. juli, onda ce prije biti da je Ljuta. I Ljuta je cini mi se ispod Treskavice, a ne na Igmanu.
I jeste nekih 40 km od Sarajeva, ali jugoistocno, a ne jugozapado.
- holowey
#585 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
klik na sliku pa listaj... ja kliknuh i pokajah se, navrijese sjecanja, stisnu se u grluriko-ga wrote: EDIT: Odakle je preuzeta slika i imal jos iz tog perioda.
- _Reds_
#586 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993
Pogotovo ona jedna slika sa Markala, i ona ubijenog dijetetaholowey wrote:klik na sliku pa listaj... ja kliknuh i pokajah se, navrijese sjecanja, stisnu se u grluriko-ga wrote: EDIT: Odakle je preuzeta slika i imal jos iz tog perioda.
- Nekako s proljeća
-
kv99
#588 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
1) Špagin
2) Šmajser
3) Lovacka
4) Lovacka
5) AP
6 ) ?
7 ) Lovacka
Tipican primjer "do zuba naoruzanih Alijinih dzihad ratnika koji su krenuli da kolju srpsku nejac "
-
PM72
#589 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:22, edited 1 time in total.
-
PM72
#590 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Nekim ljudima se uopšte ne isplati govoriti istinu jer im to ne odgovara ili se se pronašli u istoj.Ovo što ja pišem nije mahalanje niti trač,tako je bilo a ti napiši šta od ovog što sam ja napisao nije tačno.Iz poštovanja prema mrtvima neću pisati imena ali vrlo dobro znam ko je iz C faze poginuo šnjuhajući po srpskim kućama u Nedžarićima ili ko je poginuo radi svoje gluposti ili neznanja.Nećemo to iznositi ali ni ti ni bilo ko drugi neće mi pričati gluposti tipa da je MGV "završio svoju misiju" u C fazi pa su otišli.Kakvu bolan misiju? Pa znaš li ti opšte kako je nastala ta jedinica,ko je osnovao i ko su bili njeni pripadnici? Naravno da ne znaš jer ne bi pisao to što pišeš.Jesi li ikad vidio ili čuo za Nedima,jednog od osnivača MOS-a iz Zagreba ili Seju (Braća Bluz) koji su bili tu? Kakav samozvani doktor,nije ga bilo ni pod tačkom razno.
A ovo : npr blokada kasarni Marsal Tito, Viktor Bubanj, Jusuf Dzonlić, Bitka za Predsjedništvo, Pofalićka bitka, Bitka za Mojmilo, bitka za Dobrinju, bitka Otes, Zlatište...itd, uz paralelni rad na poslovima Policije Teritorijalne odbrane BiH a zatim i Vojne policije.
Koja blokada kasarni?Viktor Bubanj? Pa ja sam bio i nikakve blokade nije bilo,poranjavali nas i rasturili ko zečeve.Kerim tu nije ni primirisao.Koja bitka za predsjedništvo? Ko je od njih bio 2 maja na Skenderiji? Nije niko.Bitka za Mojmilo i Dobrinju? Bitka za Otes? Zlatište? ma bježi...
Komšija moj,neću više s tobom diskutovati jer nemam o čemu.Ne znaš ništa o njima a hoćeš da si pametan i obavješten.bez ljutnje.
A ovo : npr blokada kasarni Marsal Tito, Viktor Bubanj, Jusuf Dzonlić, Bitka za Predsjedništvo, Pofalićka bitka, Bitka za Mojmilo, bitka za Dobrinju, bitka Otes, Zlatište...itd, uz paralelni rad na poslovima Policije Teritorijalne odbrane BiH a zatim i Vojne policije.
Koja blokada kasarni?Viktor Bubanj? Pa ja sam bio i nikakve blokade nije bilo,poranjavali nas i rasturili ko zečeve.Kerim tu nije ni primirisao.Koja bitka za predsjedništvo? Ko je od njih bio 2 maja na Skenderiji? Nije niko.Bitka za Mojmilo i Dobrinju? Bitka za Otes? Zlatište? ma bježi...
Komšija moj,neću više s tobom diskutovati jer nemam o čemu.Ne znaš ništa o njima a hoćeš da si pametan i obavješten.bez ljutnje.
- Nekako s proljeća
#591 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Crne Mambe, su također bili u sastavu Vojne policije A RBiH.Ova fotografija je iz perioda po ulasku u opkoljenu Dobrinju.

Dio jedinice MGV na dzenazi suborcu Suadu Suljeviću.

List iz novina Narodne stranke, moguće je da ima negdje ovog materijala još.

Dio jedinice MGV na dzenazi suborcu Suadu Suljeviću.

List iz novina Narodne stranke, moguće je da ima negdje ovog materijala još.

-
PM72
#592 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Gdje nađe ove fotografije-života ti?
Crne mambe su bile iz A faze.Nisam znao da su bili u Dobrinji a po slikama ispada da jesu.Znam ih vrlo dobro.Vidim i Nedima,bio je dobar momak i otjeraše ga a nakon svega možda mu je tako i bilo najbolje.Što se tiče ove slike MGV-a i bijelih maskirnih uniformi,nikad neću zaboraviti pokojnog Bracu (dobar čova bio) kad je prvi put obukao bijelo odjelo a snjega ni na vidiku.Nastala je strašna zezancija ali bez ljutnje jer smo bili dobri,čak se i on šegačio na svoj račun.
Crne mambe su bile iz A faze.Nisam znao da su bili u Dobrinji a po slikama ispada da jesu.Znam ih vrlo dobro.Vidim i Nedima,bio je dobar momak i otjeraše ga a nakon svega možda mu je tako i bilo najbolje.Što se tiče ove slike MGV-a i bijelih maskirnih uniformi,nikad neću zaboraviti pokojnog Bracu (dobar čova bio) kad je prvi put obukao bijelo odjelo a snjega ni na vidiku.Nastala je strašna zezancija ali bez ljutnje jer smo bili dobri,čak se i on šegačio na svoj račun.
-
Frank Sinatra
#593 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Ovaj momak je bio moja prva i, po svemu sudeci, najteza uspomena iz rata. Bio sam premlad za vojsku, a opet prve metke iz PAP-ovke sam ispucao sa sube u ulazu F4 na Dobrinji V, i to par dana nakon Pliskine/Pliskove smrti (ni dan danas ne znam kako se izgovarao njegov nadimak, a po njemu sam ga zapamtio). Da li je bilo neko plavo odijelo, ili je plavi kombinezon... Momak je odlezao nekoliko dana na puteljku blizu prvih kuca u nedzaricima. Poslije je bilo pokusaja na ho-ruk izvlacanja sa nasim transporterom. Reshina posada i momci koji su pratili su stvarno s mudima krenuli u pokusaj izvlacenja.... Znam da nam je srce svima bilo ko trebevic kad je nasa masina krenula na Nedzarice, ali .... Ne mogu tacno da se sjetim, mislim da izvlacenje nije uspjelo, da je na kraju ipak doslo do neke "razmjene". Bio sam svjedok uzivo samo prvog izlaska transportera,a onda je za balavca postalo previse "vruce" da prati. Mislim da vise i konkretnije zna 'Nekako s proljeca...', a izgleda da mu je i Sarajmen bio blizak. Pisem ovo samo zato sto sam osjetljiv na rat i zato sto i dan danas ustanem na spomen imena momka kojeg nikad nisam poznavao, a kome, imam osjecaj, puno nas duguje bar da ga spomene i odcuti, ili prouci fatihu.Sarajmen wrote:rahmetli Nedzad Ćesović Pliško...
- sarajlija_ba
#594 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Samo mi je žao što nije bilo je'no tri Kerima Lučarevića.
Da ih je bilo trojica mi ostali ne bismo morali ratovati...oni bi to sve sami završili
Da ih je bilo trojica mi ostali ne bismo morali ratovati...oni bi to sve sami završili
-
Frank Sinatra
#595 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
To je toSarajmen wrote:Frank Sinatra wrote:Ovaj momak je bio moja prva i, po svemu sudeci, najteza uspomena iz rata. Bio sam premlad za vojsku, a opet prve metke iz PAP-ovke sam ispucao sa sube u ulazu F4 na Dobrinji V, i to par dana nakon Pliskine/Pliskove smrti (ni dan danas ne znam kako se izgovarao njegov nadimak, a po njemu sam ga zapamtio). Da li je bilo neko plavo odijelo, ili je plavi kombinezon... Momak je odlezao nekoliko dana na puteljku blizu prvih kuca u nedzaricima. Poslije je bilo pokusaja na ho-ruk izvlacanja sa nasim transporterom. Reshina posada i momci koji su pratili su stvarno s mudima krenuli u pokusaj izvlacenja.... Znam da nam je srce svima bilo ko trebevic kad je nasa masina krenula na Nedzarice, ali .... Ne mogu tacno da se sjetim, mislim da izvlacenje nije uspjelo, da je na kraju ipak doslo do neke "razmjene". Bio sam svjedok uzivo samo prvog izlaska transportera,a onda je za balavca postalo previse "vruce" da prati. Mislim da vise i konkretnije zna 'Nekako s proljeca...', a izgleda da mu je i Sarajmen bio blizak. Pisem ovo samo zato sto sam osjetljiv na rat i zato sto i dan danas ustanem na spomen imena momka kojeg nikad nisam poznavao, a kome, imam osjecaj, puno nas duguje bar da ga spomene i odcuti, ili prouci fatihu.Sarajmen wrote:rahmetli Nedzad Ćesović Pliško...
[youtube] http://youtu.be/oI3pvBlgkNk [/youtube]
Ne mogu da sjetim, proslo je previse vremena, kako je Plisko na kraju izvucen? Da li je bila razmjena neka, UN, ili je na kraju uspjelo izvlacenje?
- Nekako s proljeća
#596 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
PM72 wrote:Gdje nađe ove fotografije-života ti?
Ima tu i tamo po nešto na internetu, pa ja to malo pokupim za sebe ili nekom od te raje proslijedim. Mislim da na ovom videu ima nekih zanimljivosti...pozz.
1.
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=dC0Z21CKIs4&feature=plcp [/youtube]
2.
[youtube] http://www.youtube.com/watch?v=NeYYgo_0 ... ure=relmfu [/youtube]
P.S.
Da, pokojni Dalibor je bio jedan od komandira jedinice, dobar čovjek.
- Repetitor
#597 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
E ovi su strasni bili
Jedino za sto im treba reci veliko hvala je to,sto su 21.06.1992 godine imali dvije zolje,i prilikom napada cetnika,kad su se mambe ufatile noge,te zolje su im otete,a oni otjerani sa linije,i te zolje su odbranile Dobrinju,odnosno bile presudne za odbranu(njima pogodjen tenk i transporter,nakon cega cetnici bjeze)
- Repetitor
#598 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
Nema na čemu
Ako treba i bar 30% ovih sa slika koje si stavio,da ti poimenice nabrojim da su bili ratni profiteri,kriminalci i obični banditi koji si isli tamo gdje se moglo pokrasti sve ono sto se moglo evakuisati...
Ako treba,samo reci
Čuj Edo Omerovic heroj?
Pa taj kreten sa svojim pokrao sve moguce sto se moglo pokrasti iz skladista Feroelektra na Stupu. Pokrao sve sto se moglo pokrasti iz Sarabon/Zore na Stupu. Koji dio je odbranila njegova ekipa? Gdje su ucestvovali? Nek ograde slobodno sto su odbranili...
Cuj Senad Mehicevic?
Pa covjece kriminalac samo takav !!! Pola Dobrinje pokrao,pa kad je nestalo krasti po Dobrinji,osnovali jedinicu Bisere,koji su svercovali preko piste i kroz tunel i prodavali hranu napacenom narodu...
Pa da ne povjerujes
Ako treba i bar 30% ovih sa slika koje si stavio,da ti poimenice nabrojim da su bili ratni profiteri,kriminalci i obični banditi koji si isli tamo gdje se moglo pokrasti sve ono sto se moglo evakuisati...
Ako treba,samo reci
Čuj Edo Omerovic heroj?
Cuj Senad Mehicevic?
Pa covjece kriminalac samo takav !!! Pola Dobrinje pokrao,pa kad je nestalo krasti po Dobrinji,osnovali jedinicu Bisere,koji su svercovali preko piste i kroz tunel i prodavali hranu napacenom narodu...
Pa da ne povjerujes
-
PM72
#599 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
IZBRISANO
Last edited by PM72 on 20/06/2012 21:25, edited 2 times in total.
- Nekako s proljeća
#600 Re: Kerim Lučarević i njegova knjiga o borbama u Sarajevu
A što nagrdiste Mambe ...evo ih na Igmanu .

Da ne idu u akciju, roditelji ih iz stroja izveli...
Ranjenike ne smijemo ostaviti...