Jeli tebi stalo do pravde oko bosanskog ili koristis prostor da seres po dijaspori? Ne raspravljamo ovdje o izborima i ko ce tebi biti na vlasti. U tom slucaju imas pravo da kazes da je to privilegija samo onih koji zive u BiH.almir90 wrote:
I šta predlažeš da se uradi? Da dođe Visoki predstavnik i da smijeni ministra, možda predsjednika entiteta, pa da dođe isti takav s drugim imenom koji će isti stvari raditi? Koji je uopšte plan da se omogući upisivanje bosanskog jezika? Osim što se vi ovdje pojedinci samo pozivate na strance, tačno svi ko dječica kad zagute pa se pozivaju čiji je brat ili otac jači, jebote led.
Svi najglasniji na ovoj temi davno digli sidro iz BiH, a nama ovdje solite pamet o tome kako treba radikalnije, žešće, jače, samo silom, a ko će bolan da nosa tu pušku kad bude novi sukob? Dijaspora možda? Naravno, potomci vojno sposobnih što su se razbježali po zapadu kad je trebalo da ostanu, dok su moj otac i njegoci sunarodnjaci truhi po rovovima.
Sviđalo se to tebi ili ne, ovdje se moraju praviti kompromisi ako hoćemo da održimo mir, meni se ide ginuti, imam važnijih i prečih stvari u životu da uradim. Evo već je navedeno, bilo je i u mene u školi isto "bosanski, srpsk i hrvatski", pa nek lično odlučuje šta ko želi, ali na papiru sve da piše. Pitanje je kako to sprovesti, neka sprovedu sve to isti oni koji su i ukinuli.
A u Srebrenici ne zivimo ni ti ni ja. Ne idu ni moja ni tvoja djeca u skolu u Srebrenici. I zato ne jedi gofna i odluci se da li si protiv nepravde u Srebrenici ili ne. Ako jesi - onda nemoj palamuditi vec diskutuj sta se moze poduzeti. A otvori drugu temu pa du istresi svu svoju mrznju prema nama koji su drugaciji od tebe bilo po mjestu boravka ili sudbini, ili politickim svjetonazorima,.. ovdje nemas tu privilegiju. Moj jezik je bosanski i meni je jako stalo da se prizna u BiH. To je moje pravo da tako mislim i moje pravo da tome pridonesem koliko god mogu. Mozes bacati fetve, anateme, proklektstva na mene zbog mjesta boravka, zabraniti ulaz u carsiju, objaviti sezonu lova, zabraniti pristup na forumu provjerom PP adrese,.. ja cu i dalje uraditi sve sto mogu da pomognem Srebrenicanima. Prozivaj mi familiju do sedmog koljena, pozeli da dobijem rak, nabijaj mi na nas sto sam iz BL razgulio jos kada su me poslali na Okucane, pokusavaj mi nabiti osjecaj krivice i vjecitog stida, napavi posebnu traku na trotoaru za nas i pse,... ja cu i dalje pokusati pomoci Srebrenicanima koliko god mogu. Moje pravo koje mi niko ne moze oduzeti.
Ako je i tebi isto jezik bosanski i stalo do priznavanja - radije gledaj sto nam je zajednicko i kako mozemo bilo sta pomoci. A mrznju ostavi za drugu priliku. Srebrenicanima neces pomoci blacenjem dijaspore.
Sta se moze poduzeti. Najbolje je da sudovi to urade i tuzbe. Neki su vec najavili samoinicijativno tuzbe poput SDP. Mi pojedinci mozemo slati informacije o ovome na sve moguce institucije koje se bave problemom diskriminacije. Ne kazem da ima ucinka, ali sve je bolje nego pasivnost i pesimizam. Pa ako ti je stalo - znas sta treba.