(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#576 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by detroit-mercy »

upsy_daisy wrote:
detroit-mercy wrote: Iskreno, kada sam ja bio mladji nije bilo tog nekog velikog ispoljavanja religije niti je religija imala ta neka javna obiljezja tako da sam za Ramazan znao samo po tome sto su mi dedo i nana postili i za bajram kad bi se hajrovo koji dinar. A i postaca je bilo znatno manje nego danas, medju svim starosnim kategorijama.
Ovako kad citam o ovim oazama tolerancije, kako komsije inovjernici niti jedu niti piju zbog Ramazana :) pitam se u kakvim ste to hippy comunama zivjeli.
U tom slučaju se ja pitam u kakvom si to ispraznom okruženju živio
U rahmetli socijalistickom samoupravnom drustvu :mrgreen:, u dosta izmjesanoj sredini i u vremenu kada se religija nije bas nest javno ispoljavala :mrgreen: .
Tomahawk11
Globalni moderator

#577 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

avetinja wrote:Meni samo nije jasno što se oni koji se odreknu alkohola za Ramaz tradicionalno oleše za Bajram? Tu logiku ne mogu nikako da shvatim. Što Bajram ne ispoštuju? Valjda kontaju kako je Bajram veselje, pa onda te dane žive onako kako i ostale dane u godini. Nije me briga, neka radi ko šta hoće.
To tradicionalno rade kvazivjernici. Vecina takvih i posti, pa onda ''proslavi'' Bajram u kafani :-)
Capajebo

#579 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Capajebo »

:lol: :lol: :lol: :lol:
nasa

#580 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by nasa »

avetinja wrote:Meni samo nije jasno što se oni koji se odreknu alkohola za Ramaz tradicionalno oleše za Bajram? Tu logiku ne mogu nikako da shvatim. Što Bajram ne ispoštuju? Valjda kontaju kako je Bajram veselje, pa onda te dane žive onako kako i ostale dane u godini. Nije me briga, neka radi ko šta hoće.
Recimo kontas da je to zabranjeno ali krsis svjesno i eto onda imas taj mjesec kad ispostujes ....ili moze biti faza kod mladjih ljudi ... ili ispostujes zbog porodice....moze biti razloga...

Ne pijem nikad ali eto mogu neke shvatiti zasto djelomicno ispunjavaju neke propise...

Mislim, islam ima niz propisa, nigdje ne pise mrs iz vjere ako neki ne ispunjavas plus kroz zivot se to nadogradjuje kao sto se nadogrAdjujes generalno kao covjek...Neki ljudi su extra karaktera od pocetka, neki to grade duzi period e tako i vjera...
arzuhal

#581 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by arzuhal »

staloženi mušrik/munafik Image
arzuhal

#582 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by arzuhal »

To kako se neko odnosi spram alkohola, odnosno kako miri vjeru (islam) i konzumaciju alkohola (uz šehri ramazan ili bilo kad), to je njegova privatna stvar (često se, iz nekih razloga, skreće pažnja da je vjera privatna stvar i da se njome ne treba mahati u javnosti, jel :mrgreen: ). Tu je meni jedino bitno kako će vjernici koji ne konzumiraju alkohol (jer konzumacija alkohola nije stvar nevjerništva nego grijeha) imati odnos spram vjernika koji vole, u ovoj ili onoj mjeri, popit, da ne budu protiv njih, da ne pomažu šejtanu protiv njih, nego da okrenu glavu od neprimjerenog a istaknu ono pozitivno.

Mišljenje i stav onih koji nisu muslimani a pričali bi i bremedetili se muslimanima koji piju ili ne piju uz šehri ramazan kako ovo, kako ono!? mi nije, u ovom konkretnom slučaju, uopće važno, ako to smijem da tako kažem, jel :mrgreen:

Od toga me još samo manje zanimaju stavovi muslimana koji ne piju a kude i blate ljude koji se prođu rakije uz šehri ramazan (+40 dana prije :lol: )...
upsy_daisy

#583 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by upsy_daisy »

detroit-mercy wrote:
upsy_daisy wrote:
detroit-mercy wrote: Iskreno, kada sam ja bio mladji nije bilo tog nekog velikog ispoljavanja religije niti je religija imala ta neka javna obiljezja tako da sam za Ramazan znao samo po tome sto su mi dedo i nana postili i za bajram kad bi se hajrovo koji dinar. A i postaca je bilo znatno manje nego danas, medju svim starosnim kategorijama.
Ovako kad citam o ovim oazama tolerancije, kako komsije inovjernici niti jedu niti piju zbog Ramazana :) pitam se u kakvim ste to hippy comunama zivjeli.
U tom slučaju se ja pitam u kakvom si to ispraznom okruženju živio
U rahmetli socijalistickom samoupravnom drustvu :mrgreen:, u dosta izmjesanoj sredini i u vremenu kada se religija nije bas nest javno ispoljavala :mrgreen: .
o yeah tad se ispoljavala javno jedino ljubav prema Titu
Tomahawk11
Globalni moderator

#584 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

arzuhal wrote:To kako se neko odnosi spram alkohola, odnosno kako miri vjeru (islam) i konzumaciju alkohola (uz šehri ramazan ili bilo kad), to je njegova privatna stvar (često se, iz nekih razloga, skreće pažnja da je vjera privatna stvar i da se njome ne treba mahati u javnosti, jel :mrgreen: ). Tu je meni jedino bitno kako će vjernici koji ne konzumiraju alkohol (jer konzumacija alkohola nije stvar nevjerništva nego grijeha) imati odnos spram vjernika koji vole, u ovoj ili onoj mjeri, popit, da ne budu protiv njih, da ne pomažu šejtanu protiv njih, nego da okrenu glavu od neprimjerenog a istaknu ono pozitivno.

Mišljenje i stav onih koji nisu muslimani a pričali bi i bremedetili se muslimanima koji piju ili ne piju uz šehri ramazan kako ovo, kako ono!? mi nije, u ovom konkretnom slučaju, uopće važno, ako to smijem da tako kažem, jel :mrgreen:

Od toga me još samo manje zanimaju stavovi muslimana koji ne piju a kude i blate ljude koji se prođu rakije uz šehri ramazan (+40 dana prije :lol: )...
Nacrtano :thumbup:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#585 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by stetoskop »

Ima njih koji ne piju, zato što su prgavi u alkoholu ili ne smiju od žene, a sami sebe ubjeđuju da je zbog vjere.
Najbolje se takvi raspoznaju na dženazama, psuju, pa poslije toga u safove bez abdesta.
jefferson

#587 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by jefferson »

Koga boli qrtz jel pijem za ramazan ili ne?
Upravo zbog takvih kada sam u BiH sa jos par prijatelja se nacrtam na najvidljivijem mjestu kafica i polako.
Zivot se sveo od ramazana do ramazana.
insomnia78

#588 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

Pretjerujete, kao i obicno
Bas sam prosli ramazan bio tamo. Pio i jeo citavo vrijeme gdje god sam dos'o a bio sam u Tuzli, Saraj'evu, Sanskom M., Travniku, Mostaru...
Niko me, vala nije ni pogledo a kamoli da mi nesto kaze
Capajebo

#589 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Capajebo »

Cudno, ja kad god nekog vidim da pije, jede ili pusi dok ja postim namah ga zaganjam toljagom... bezobraznik anam on!
jefferson

#590 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by jefferson »

insomnia78 wrote:Pretjerujete, kao i obicno
Bas sam prosli ramazan bio tamo. Pio i jeo citavo vrijeme gdje god sam dos'o a bio sam u Tuzli, Saraj'evu, Sanskom M., Travniku, Mostaru...
Niko me, vala nije ni pogledo a kamoli da mi nesto kaze
Nije bas tako jednostavno. Dok ti niko nece prici za stolom, nisam jednom bio u poziciji gdje je to izmedju dva covjeka ispao jeben problem, i to na poslu kada se odlucuju neke stvari. Naravno, budzetski poslovi gdje se od Ramazana predje na pripadnost stranci.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#591 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:
(+40 dana prije :lol: )...
pfffff, bezdušniče...
Bloo
Globalna šefica

#592 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Capajebo wrote:Cudno, ja kad god nekog vidim da pije, jede ili pusi dok ja postim namah ga zaganjam toljagom... bezobraznik anam on!
:| :-? :cry:
*sakrivapolakilemasnogburekaizpekareispodgujcedoknepočneiftar*
mg

#593 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mg »

U dvoličnom društvu kakvo je ovo naše, mene ni jedna varijacija na temu više ne može iznenaditi.

Ovdje većina dobro pazi šta će drugi reći. Licemjerno, jadno i patetično.

Pijem kada mi se pije, bez obzira na Ramazan. Nije istina da me neko zbog toga ružno gleda, niti mi ja neko nešto u vezi sa tim rekao.

Kopilad koja nema svoje JA, već imaju neke provizorne razloge Ramazanskog ponašanja ne zaslužuje pažnju.

Il si vjernik, il nisi...
insomnia78

#594 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by insomnia78 »

Capajebo wrote:Cudno, ja kad god nekog vidim da pije, jede ili pusi dok ja postim namah ga zaganjam toljagom... bezobraznik anam on!
Kazes li mu makar "sretan ramazan momak"?
Capajebo

#595 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Capajebo »

insomnia78 wrote:
Kazes li mu makar "sretan ramazan momak"?
Ne priznajem te novotarske pozdrave. Hvala.
KB9

#597 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by KB9 »

a ljudine sto piju bezalkoholno tokom ramazana? :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#598 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _BataZiv_0809 »

Better Man wrote:Ovo je čista glupost oko konzumiranja alkohola u Ramazanu. Nema većih licemjera od nortornih alkoholičara koji kao mjesec dana se suzdržavaju od akohola i oni su kao nešto, a prvi dan bajrama do 10 ujutro su već mrtvi pijani. Isto tako raznorazni moralisti koji post i nepijenje za ramazan gledaju kao neko dobro djelo. Nisam nikad apstinirao od alkohola za vrijeme Ramazana, jer i mimo tog mjeseca nikad nisam se opijao, jer mi nije cilj da se opijam, već da uživam. Volim popiti kriglu dvije dobrog kvalitetnog piva ono s uživancijom polako, a ne nabrzaka (nego sad npr. deset i više flaša ili limenki bučkuriša od pive kakve su sve ove što se proizvode na području ex Yu, a tu posebno mislim na ove u plastičnim flašama koje su čisto smeće i otrov, kao i ove strane komercijalne što ih možeš na svakom čošku i u svakom granapu kupiti) ili čašu kvalitetnog vina. Ljuto nisam nikad pio, jer ne volim i gadi mi se okus. Uopće se ne osvrćem na ove kvazi moraliste, niti ih bendam. Furam svoj film i znam da sam kao osoba daleko ispred tih kvazi moralista i sličnih. Moj vam je savjet da se manite vjerskih knjiga, jer mnoge stvari iz tih knjiga su za današnje pojmove i vrijeme i napredak zastarjele i primitivne. Jadan je onaj kome vjerske knjige trebaju kazati kako da se ponaša i šta smije, a šta nesmije.
Dvoguza je svuda smece, ali reci za sve ex yu pive da su buckuris je teski gaf.
mirzaaa33

#599 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by mirzaaa33 »

Moj jedan drug za vrijeme ramazana nije htio da idemo na kafu na mjesta gdje ima puno ljudi, gdje ga može neko vidjeti, konkretno nije htio u jedan restoran. Govorio je da ne želi da ga neko vidi da ne posti. Iz nekog razloga ga bilo stid da ga vide osobe koje također ne poste i koje tu dolaze na kafu, jelo, za vrijeme ramazan pa smo išli u kafanu.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#600 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by stetoskop »

KB9 wrote:a ljudine sto piju bezalkoholno tokom ramazana? :lol:
Eh to se već može, al' u potaji :D
Post Reply