Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dortmund

#576 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by dortmund »

ST11 wrote:Vidim, da su te jako pogodile rijeci "bliže Sloveniji", ali daj mi molim reci, kako i na koji nacin je moguce ovo: "Istra isto nije uređena jer je "bliže Sloveniji", kao niti sami sjever Hrvatske, prije bih rekao zato jer su ti dijelovi bliže Italiji ili Austriji", osim ako ne mislis to geografski nego u smislu, da su Hrvati tamo nesto kao Italijani ili Austrijanci.

Image
Istra ili Sjever Hrvatske su uvijek imali uzore u Italiji, odnosno Austriji, što uopće nije loše, dobro je imati uzore u onima koji su puno puno napredniji od tebe...Sjevernjaci zato što su u nedalekoj Austriji usvajali radne navike, a Istra zato jer je naprosto bila dijelom Venecije, pa Habsburške monarhije (dakle, NE Austrougarske, već prvo direktno pod austrijskom krunom Habsburgovaca, kao uostalom i gotovo cijela Slovenija).

I danas se ta razlika vidi u Hrvatskoj, bogatiji i puno uredniji sjever, za razliku od juga koji je uglavnom siromašan sa slabo razvijenim radnim navikama. Da nema turizma sve bi dolje bilo skroz propalo. Slavoniju ne uzimam u obzir, jer ju slabo poznam, a ono što poznajem nije dobro nikako, posljedice rata su još tu, ljudi spas vide u iseljavanju. Jedini izlaz vidim u bavljenju ekološke poljoprivrede tamo i okretanju sadnji kultura koje nisu pšenica ili kukuruz.

U Bosni nisam bio često puta, tek sam prije pola godine bio prvi puta u Hercegovini, a ono što sam bio po Bosni mi je zapelo za oko predivna priroda, to sam u malo zemalja vidio (a putovao sam), pa Bosna bi na svakih 30 kn mogla imati Nacionalni park..Jedino što me u Bosni najviše šokiralo su psi lutalice, bio sam i u Bihaću nedavno i ostao sam zatečen, sami čopori pasa po ulicama, ispred trgovina...Valjda je i to posljedica pada morala društva..

Od drugih ex Yu zemalja bio sam još jedino u Sloveniji, doduše živim nedaleko od granice pa sam u SLO dosta često, ne smatram ju inozemstvom...predivna zemlja, jedna od najljepših.

Danas je Hrvatska zemlja drastičnih razlika i to je otužno. Da Jugoslavija nije sa svojim tenkovima i avionima rušila po mojoj zemlji pet godina danas bi zemlja bila razvijenija i bolje društvo, uvjeren sam..

Glede Katoličke crkve i "invalida" - kada govorim o toj Crkvi onda mislim prvenstveno na osobe koji su pripadnici te crkve, a takvih je u Hrvatskoj formalno oko 80% stanovništa....Veći dio te populacije mrzi sve što nije heteroseksualno i sve ono što nije uredno čisto hrvatski katolički, arijevski...Za invalidne osobe skrb na razini cijele zemlje je nikakva ili je vrlo slaba, mnogo gradova još uvijek nema prilagođene ulice, stanove, javne prostore za njih, mrzimo rome i srbe, islamiste, crnogorce, trans osobe, useljenike i crnce..Ne vjerujem da smo toliki fašisti kao njemci (tamo još uvijek legalno slave Hitlerov rođendan) mada nismo daleko jer se u brojnim izozima smiješi Mein Kampf..
Connaisseur Karlin

#577 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Connaisseur Karlin »

tututuuuu wrote:
Dubrovnik razvijeniji? Je doci ljeti, jos onako ispoliran za turiste, zimi se mozes objesiti od bogatog zivota (a i ljeti ako zivis, to je mozde po mjeri malo starije osobe koja trazi nekakav mir), a tako je manje vise na citavoj obali minus Rijeka i St. Smece u ZG? Ne znam jesi ti kad bio u Splitu? Grad je (bar prije) bio pun smeca, narkomanskih sprica i da prostis govana u dvoristima zgrada. I sigurno je daleko manje liberalan od Zagreba, i to ne samo Split vec i ostatak Dalmacije.
Ma Dubrovnik nista ne valja,turisiti su glupi jer dolaze u grad ili dolaze na jednodnevne ekszurije sa kruzera. :D

Kad sma zivjela u Dubrovniku,vec su prve eskurzije stranaca dolazile pocetkom marta mjeseca. ;-)

Mislis da Rovinj ima puno turista u februaru :D

Eto,bezveze je cijela jadranska obala,bljak. :lol:
Connaisseur Karlin

#578 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

dortmund wrote: U Bosni nisam bio često puta, tek sam prije pola godine bio prvi puta u Hercegovini, a ono što sam bio po Bosni mi je zapelo za oko predivna priroda, to sam u malo zemalja vidio (a putovao sam), pa Bosna bi na svakih 30 kn mogla imati Nacionalni park..
:thumbup:
ST11

#579 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by ST11 »

dortmund wrote: Istra ili Sjever Hrvatske su uvijek imali uzore u Italiji, odnosno Austriji, što uopće nije loše, dobro je imati uzore u onima koji su puno puno napredniji od tebe...Sjevernjaci zato što su u nedalekoj Austriji usvajali radne navike, a Istra zato jer je naprosto bila dijelom Venecije, pa Habsburške monarhije (dakle, NE Austrougarske, već prvo direktno pod austrijskom krunom Habsburgovaca, kao uostalom i gotovo cijela Slovenija).
Znaci dijelimo misljenje :) .
korisnicc

#580 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by korisnicc »

dortmund wrote: Istra ili Sjever Hrvatske su uvijek imali uzore u Italiji, odnosno Austriji, što uopće nije loše, dobro je imati uzore u onima koji su puno puno napredniji od tebe...Sjevernjaci zato što su u nedalekoj Austriji usvajali radne navike, a Istra zato jer je naprosto bila dijelom Venecije, pa Habsburške monarhije (dakle, NE Austrougarske, već prvo direktno pod austrijskom krunom Habsburgovaca, kao uostalom i gotovo cijela Slovenija).
Nešto si pomiješao.
Istra jest bila dio Austro-Ugarske.
Istra i Dalmacija su bile pod Austrijom, ostatak Hrvatske pod Ugarskom.
dječak sa šibicama

#581 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by dječak sa šibicama »

dortmund wrote: Glede Katoličke crkve i "invalida" - kada govorim o toj Crkvi onda mislim prvenstveno na osobe koji su pripadnici te crkve, a takvih je u Hrvatskoj formalno oko 80% stanovništa....Veći dio te populacije mrzi sve što nije heteroseksualno i sve ono što nije uredno čisto hrvatski katolički, arijevski...Za invalidne osobe skrb na razini cijele zemlje je nikakva ili je vrlo slaba, mnogo gradova još uvijek nema prilagođene ulice, stanove, javne prostore za njih, mrzimo rome i srbe, islamiste, crnogorce, trans osobe, useljenike i crnce..Ne vjerujem da smo toliki fašisti kao njemci (tamo još uvijek legalno slave Hitlerov rođendan) mada nismo daleko jer se u brojnim izozima smiješi Mein Kampf..
Zaboravio si mrznju prema Hrvatima iz Hercegovine ili Posavine, zna se ko ih mrzi, ti bar dobro znas. Taj fasizam ti je "nekako" promakao.
korisnicc

#582 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by korisnicc »

Connaisseur Karlin wrote: Velika Gorica je medena :-D sve je na-dohvat-ruke,nema stresa :thumbup: Imaju odlicnu piceriju ,ne znam ime,ali to je najveca pizza kju sam u zivotu vidjela :lol: Samobor volim godinama, grad najboljih krempita :) Moram pohvalti renoviranje autoputeva i tunela :thumbup: Istra je mjesavina italije i Slovenije ,vlromalo ima Hrvatskog,a puno ih prica talijanski kao maternji jezik ( tamo mi zivi rodbina).
Poluotok Istra je sasvim sigurno podijeljen između Hrvatske, Slovenije i Italije.
Hrvatska Istra je pak samo hrvatska, niti talijanska, niti slovenska. I to jedan od najljepših djelova RH. :navijacica:
Connaisseur Karlin

#583 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

korisnicc wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Velika Gorica je medena :-D sve je na-dohvat-ruke,nema stresa :thumbup: Imaju odlicnu piceriju ,ne znam ime,ali to je najveca pizza kju sam u zivotu vidjela :lol: Samobor volim godinama, grad najboljih krempita :) Moram pohvalti renoviranje autoputeva i tunela :thumbup: Istra je mjesavina italije i Slovenije ,vlromalo ima Hrvatskog,a puno ih prica talijanski kao maternji jezik ( tamo mi zivi rodbina).
Poluotok Istra je sasvim sigurno podijeljen između Hrvatske, Slovenije i Italije.
Hrvatska Istra je pak samo hrvatska, niti talijanska, niti slovenska. I to jedan od najljepših djelova RH. :navijacica:
Govorim o arhitekturi,kulturi i jezicima , naravno da je doticni dio bogat takvom mjesavinom , i naravno da je danas dio danasnje Hrvatske,i njeni stanovnci pricaju hrvatski sa hrvatskim identiteom.
Istrani nemaju mentalitet dalmatinaca ili primoraca. :)
korisnicc

#584 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by korisnicc »

Connaisseur Karlin wrote:
korisnicc wrote:
Govorim o arhitekturi,kulturi i jezicima , naravno da je doticni dio bogat takvom mjesavinom , i naravno da je danas dio danasnje Hrvatske,i njeni stanovnci pricaju hrvatski sa hrvatskim identiteom.
Istrani nemaju mentalitet dalmatinaca ili primoraca. :)
Po čemu se to Istra arhitektonski i mentalitetski razlikuje od primoraca, tj. kvarnerana?
dječak sa šibicama

#585 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Nemaju ni Krajisnici mentalitet Podrinjaca, zapravo prosjecni Podrinjac ne razumije pola onoga sto Krajisnik izgovori, znaci li to da nisu Bosanci? :-)

Cuj Istra mjesavina slovenackog i talijanskog. Sta sve neces ovdje procitati.
Connaisseur Karlin

#586 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

dječak sa šibicama wrote: Zaboravio si mrznju prema Hrvatima iz Hercegovine ili Posavine, zna se ko ih mrzi, ti bar dobro znas. Taj fasizam ti je "nekako" promakao.
Ko :skoljka:
dortmund

#587 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by dortmund »

ST11 wrote:
Znaci dijelimo misljenje :) .
Slovenija (osim Prekmurja), Istra i Dalmacija su bile austrijske krunske zemlje i direktno pod Austrijom, dok su Slavonija i Hrvatska bile pod Mađarskom. I danas u crkvama po Pragu ili Budimpešti mogu se vidjeti grbovi Bohemije, Kranjske, Dalmacije, Slavonije....

Tako da su današnja Slovenija i Hrvatska imale za caricu Mariju Tereziju koja je iz Beča prva pokrenula i industrijalizaciju (osnovala Rafineriju šećera u Rijci u 18.st, osnivala gradove u Hrvatskoj Carlstadt - Karlovac, Bjelovar, osnovala Tvornicu svile u tom gradu i slično).
I HR i SLO su u Jugoslaviju ušle potpuno drugačije nego ostale republike ponajprije zbog velikih veza sa Zapadom, iako je Hrvatska u Monarhiji bila jadna, zaostala, bijedna i nikakva. Obje republike su se pak u Jugoslaviji tek značajnije razvile.
Bosna je isto bila pod Austrijom, ali vrlo kratko, nedovoljno za bilo kakav značajniji razvoj.

Od svih republika bivše Jugoslavije najbolje poznam Sloveniju i obožavam Sloveniju, Hrvatska se može u puno stvari ugledati na SLO, a dosta slabo poznam Bosnu, htio bih ju bolje istražiti, dok u ostalim republikama nisam bio, ali iskreno niti me privlače.

Hrvatska danas, iako je zemlja prožeta korupcijom i nazaduje - optimist sam. Valjda ju zato i dalje volim najviše na svijetu. Ne znam do kada ću još...
tututuuuu

#588 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

tututuuuu wrote:
Dubrovnik razvijeniji? Je doci ljeti, jos onako ispoliran za turiste, zimi se mozes objesiti od bogatog zivota (a i ljeti ako zivis, to je mozde po mjeri malo starije osobe koja trazi nekakav mir), a tako je manje vise na citavoj obali minus Rijeka i St. Smece u ZG? Ne znam jesi ti kad bio u Splitu? Grad je (bar prije) bio pun smeca, narkomanskih sprica i da prostis govana u dvoristima zgrada. I sigurno je daleko manje liberalan od Zagreba, i to ne samo Split vec i ostatak Dalmacije.
Ma Dubrovnik nista ne valja,turisiti su glupi jer dolaze u grad ili dolaze na jednodnevne ekszurije sa kruzera. :D

Kad sma zivjela u Dubrovniku,vec su prve eskurzije stranaca dolazile pocetkom marta mjeseca. ;-)

Pa nigdje nisam ni rekao da Dubrovnik ne valja. Rekao sam da je Dubrovnik turisticki grad za razliku od Zagreba koji je grad za zivot. Jedno je posjetiti neki grad a nesto sasvim drugo je zivjeti tu. Ja znam, zivio sam u Dalmaciji. Znas kako je tu zimi zivo i zabavno, osobito za mladju osobu? Koliko god da je Dubrovnik lijep ja tu ne bih mogao zivjeti, u Zagrebu pak da.
Last edited by tututuuuu on 22/04/2016 21:05, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#589 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

dječak sa šibicama wrote:Nemaju ni Krajisnici mentalitet Podrinjaca, zapravo prosjecni Podrinjac ne razumije pola onoga sto Krajisnik izgovori, znaci li to da nisu Bosanci? :-)

Ne citas pazljivo,poenta je na generacijama : osoba koja je rat '41 godine dozivjela u Istri sa 15 godina je mogla dozivjeti i promjenu prezimena, ( hrvatski,talijanski,pa opet hrvatski)cak i prije rata,a koje se ,opet,kasnije promjenilo,poslije rata.Puno je osoba iz Istre ,radi pomjeranja granice sa Italijom imalo kombinaciju identieta od danasnjeg Hrvata 15godisanjaka. :)
dječak sa šibicama

#590 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

dječak sa šibicama wrote:Nemaju ni Krajisnici mentalitet Podrinjaca, zapravo prosjecni Podrinjac ne razumije pola onoga sto Krajisnik izgovori, znaci li to da nisu Bosanci? :-)

Ne citas pazljivo,poenta je na generacijama : osoba koja je rat '41 godine dozivjela u Istri sa 15 godina je mogla dozivjeti i promjenu prezimena, ( hrvatski,talijanski,pa opet hrvatski)cak i prije rata,a koje se ,opet,kasnije promjenilo,poslije rata.Puno je osoba iz Istre ,radi pomjeranja granice sa Italijom imalo kombinaciju identieta od danasnjeg Hrvata 15godisanjaka. :)
I dalje ne razumijem sta zelis reci... Italija je pokusavala "talijanizirati" Istru, protjerano je mnogo Hrvata i Slovenaca, kasnije su Titovi partizani protjerali Talijane, neke pobacali u fojbe (zloglasne jame) Istra je prosto imala nesretnu sudbinu ali cinjenica je da je vecinski naseljena Hrvatima, ovaj hrvatski dio, bila i ostala.

I ne samo Istru, Talijani su pokusali talijanizirati Split, Rijeku, Zadar, ali uzaludan im posao bjese.
Connaisseur Karlin

#591 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

tututuuuu wrote:

Pa nigdje nisam ni rekao da Dubrovnik ne valja. Rekao sam da je Dubrovnik turisticki grad za razliku od Zagreba koji je grad za zivot. Jedno je posjetiti neki grad a nesto sasvim drugo je zivjeti tu. Ja znam, zivio sam u Dalmaciji. Znas kako je tu zimi zivo i zabavno, osobito za mladju osobu? Koliko god da je Dubrovnik lijep ja tu ne bih mogao zivjeti, u Zagrebu pak da.
Garant nisi imao posao kad si zivio u Dalmaciji :D
Ali,jeste tacno da je kulturni zivot umanjen van sezone,ali u manjim i vise izloiranim lokacijama,ali u velikim primorskim lukama nije tako. :)
Connaisseur Karlin

#592 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

dječak sa šibicama wrote:
I dalje ne razumijem sta zelis reci... Italija je pokusavala "talijanizirati" Istru, protjerano je mnogo Hrvata i Slovenaca, kasnije su Titovi partizani protjerali Talijane, neke pobacali u fojbe (zloglasne jame) Istra je prosto imala nesretnu sudbinu ali cinjenica je da je vecinski naseljena Hrvatima, ovaj hrvatski dio, bila i ostala.

I ne samo Istru, Talijani su pokusali talijanizirati Split, Rijeku, Zadar, ali uzaludan im posao bjese.
Da li je bilo isto zivjeti u Istri u 30tim godinama i u 70tim godinama 20 vijeka? :)
dječak sa šibicama

#593 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Ti si lupila da je Istra mjesavina slovenackog i talijanskog, gdje samo slovenacko nadje :D

Sto nije istina, njihov lokalni istarski govor je mjesavina hrvatskog i talijanskog, to je samo narjecje. Slicno se govori recimo cak i na Krku ili Cresu. Kao sto u Krajini govore ikavicu, a u Sjevernoj ili Istocnoj Bosni ne. A oba govore bosanski jezik.

Ili Srbi iz juznu Srbiju sa njihov govor bez padezi, to je samo narjecje ili jezicka grana jednog jezika.

Uglavnom, nije tema pa da ne duzimo.
Connaisseur Karlin

#594 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

dječak sa šibicama wrote:Ti si lupila da je Istra mjesavina slovenackog i talijanskog, gdje samo slovenacko nadje :D

Sto nije istina, njihov lokalni istarski govor je mjesavina hrvatskog i talijanskog, to je samo narjecje. Slicno se govori recimo cak i na Krku ili Cresu. Kao sto u Krajini govore ikavicu, a u Sjevernoj ili Istocnoj Bosni ne. A oba govore bosanski jezik.

Ili Srbi iz juznu Srbiju sa njihov govor bez padezi, to je samo narjecje ili jezicka grana jednog jezika.

Ama znam kako pricaju,rodbina mi zivi tamo :kiss: Moji su u Porecu. Inace,uticaj slovenaca na istru je iskljucivo zastupljen slovenackim stanovnistvom.

POPIS STANOVNISTVA 1910 godine,
Pogledaj Pulu i govorne jezike i broj stanovnika po jeziku ( njemacki,itlaijanski,s-hvratski,SLOVENACKI)

http://www.kozina.com/premik/1910-03.pdf
A nisi odovorio na :
Zaboravio si mrznju prema Hrvatima iz Hercegovine ili Posavine, zna se ko ih mrzi, ti bar dobro znas. Taj fasizam ti je "nekako" promakao.
korisnicc

#595 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by korisnicc »

dječak sa šibicama wrote:Ti si lupila da je Istra mjesavina slovenackog i talijanskog, gdje samo slovenacko nadje :D

Ama znam kako pricaju,rodbina mi zivi tamo :kiss: Moji su u Porecu. Inace,uticaj slovenaca na istru je iskljucivo zastupljen slovenackim stanovnistvom.

Pogledaj Pulu i govorne jezike i broj stanovnika po jeziku ( njemacki,itlaijanski,s-hvratski,SLOVENACKI)

A nisi odovorio na :
Slovenaca nikad nije znatnije živjelo u Istri. Inače, Istra je puno više od Pule i Poreča. Nek ti rodbina malo upozna fetive Istrijane, naročito po unutrašnjosti Istre.

Puno je ovdje stereotipa. :roll:
Connaisseur Karlin

#596 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

korisnicc wrote:

A nisi odovorio na :
Slovenaca nikad nije znatnije živjelo u Istri. Inače, Istra je puno više od Pule i Poreča. Nek ti rodbina malo upozna fetive Istrijane, naročito po unutrašnjosti Istre.

Puno je ovdje stereotipa. :roll:
Pa gdje sam napisala cijela Istra :D Na gornjem austrijskomm popisu se moze pronaci vlro nizak broj slovanckih stanovnika u drugim dijelovima Hrvatske Istre. :)
korisnicc

#597 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by korisnicc »

Connaisseur Karlin wrote: Pa gdje sam napisala cijela Istra :D Na gornjem austrijskomm popisu se moze pronaci vlro nizak broj slovanckih stanovnika u drugim dijelovima Hrvatske Istre. :)
To je nebitno za cijelu priču, napisali ste kako je Istra ima više slovenskog i talij. nego hrvatskog u sebi. To je jako opasno. Naročito za državu koja je prije 20 g. napadnuta, uz slične priče.
Connaisseur Karlin

#598 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

korisnicc wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa gdje sam napisala cijela Istra :D Na gornjem austrijskomm popisu se moze pronaci vlro nizak broj slovanckih stanovnika u drugim dijelovima Hrvatske Istre. :)
To je nebitno za cijelu priču, napisali ste kako je Istra ima više slovenskog i talij. nego hrvatskog u sebi. To je jako opasno. Naročito za državu koja je prije 20 g. napadnuta, uz slične priče.
Pa postojale su faze u istorji kad je hrvastvo bilo ugorzeno u HR,pa tako i u Istri. :)

Pisala sam o subdini granicni podrucja,zastupljenih sa visokimm borjem stanovnika iz susdjestva.

Austrija nije tako blizu Istre,ali je ostavila svoj pecat,ai na drugaciji nacin.

Napad na HR prije 20 i kusur godina je drugaciji,plus ista Hrvatka je imala druagcije planove sa BiH. ;-)
korisnicc

#599 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by korisnicc »

korisnicc wrote:
Pa postojale su faze u istorji kad je hrvastvo bilo ugorzeno u HR,pa tako i u Istri. :)

Pisala sam o subdini granicni podrucja,zastupljenih sa visokimm borjem stanovnika iz susdjestva.

Austrija nije tako blizu Istre,ali je ostavila svoj pecat,ai na drugaciji nacin.

Napad na HR prije 20 i kusur godina je drugaciji,plus ista Hrvatka je imala druagcije planove sa BiH. ;-)
Jedno je reći "granično područje", drugo "Istra".
Planovi Hrvatske s BIH? Pa imala je jedan plan- obraniti se. Hvala Bogu, i uspjela je. :)
Connaisseur Karlin

#600 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

korisnicc wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Pa postojale su faze u istorji kad je hrvastvo bilo ugorzeno u HR,pa tako i u Istri. :)

Jedno je reći "granično područje", drugo "Istra".
Planovi Hrvatske s BIH? Pa imala je jedan plan- obraniti se. Hvala Bogu, i uspjela je. :)
HR je planirala uzeti komad BiH ;-)
Post Reply