Al' cuj, molim te, sad bojkotuju mukabelu.The BEN10 wrote:Jao adeta, da te dragi Allah sačuva - otvarati turbe radi učenja prve stranice džuza. Nije valjda i toga bilo!?!?Vijeće muftija je, između ostalog, kako je pisao naš portal, obrazložilo kako “nema potrebe niti šerijatske osnove da se svaki dan u toku ramazana, poslije učenja ikindijske mukabele, otvara Gazijino turbe radi učenja prve stranice džuza itd...”
![]()
Pitam se samo koje li je logično objašnjenje za tako nešto važilo!?![]()
![]()
AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)
-
m_l
#576 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- salik79
#577 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nije "jao", nego masaAllah adeta. I to adeta dugog vise od 120 godina. Do pojave ovih sto su na Fahdovom, Abdullahovom i Selmanovom (petrodolarskom) "istikamu" nikome, do dana danasnjeg, to nije zasmetalo, a kamo li da je to pokusao zatrijeti. Naravno, to novopecenim sarajlijama, a i muslimanima, ne predstavlja nikakav presedan. Dapace, pohvalno i od "sunneta". Sta je sljedece - ukidanje mukabele?! Pa i to je "bidat". Doduse, ima precih stvari - recimo - "uklanjanje" Gazijinog turbeta (i svih ostalih turbeta sirom BiH, a pogotovo onih u dzamijskim haremima). Necemo se, valjda, i dalje "klanjati turbetima i od njih pomoc traziti"...Ha ja!The BEN10 wrote:Jao adeta, da te dragi Allah sačuva - otvarati turbe radi učenja prve stranice džuza. Nije valjda i toga bilo!?!?Vijeće muftija je, između ostalog, kako je pisao naš portal, obrazložilo kako “nema potrebe niti šerijatske osnove da se svaki dan u toku ramazana, poslije učenja ikindijske mukabele, otvara Gazijino turbe radi učenja prve stranice džuza itd...”
http://thebosniatimes.ba/clanak/4631![]()
![]()
Znači, kurejševićke Sarajlij(ic)e na aparatima. Koja tuga.Danas te nekadašnje stidne i ponižene softe “drmaju” i vladaju Islamskom zajednicom, bogate se i diče svojim položajem. Samo Sarajlije tuguju!
- Gojeni H
#578 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ne bilo ti zapovidjeno da nam objasnis kakva je korist od tog adeta, s bilo koje strane i osnove. Fakat me interesuje.salik79 wrote:Nije "jao", nego masaAllah adeta. I to adeta dugog vise od 120 godina. Do pojave ovih sto su na Fahdovom, Abdullahovom i Selmanovom (petrodolarskom) "istikamu" nikome, do dana danasnjeg, to nije zasmetalo, a kamo li da je to pokusao zatrijeti. Naravno, to novopecenim sarajlijama, a i muslimanima, ne predstavlja nikakav presedan. Dapace, pohvalno i od "sunneta". Sta je sljedece - ukidanje mukabele?! Pa i to je "bidat". Doduse, ima precih stvari - recimo - "uklanjanje" Gazijinog turbeta (i svih ostalih turbeta sirom BiH, a pogotovo onih u dzamijskim haremima). Necemo se, valjda, i dalje "klanjati turbetima i od njih pomoc traziti"...Ha ja!The BEN10 wrote:Jao adeta, da te dragi Allah sačuva - otvarati turbe radi učenja prve stranice džuza. Nije valjda i toga bilo!?!?Vijeće muftija je, između ostalog, kako je pisao naš portal, obrazložilo kako “nema potrebe niti šerijatske osnove da se svaki dan u toku ramazana, poslije učenja ikindijske mukabele, otvara Gazijino turbe radi učenja prve stranice džuza itd...”
![]()
Znači, kurejševićke Sarajlij(ic)e na aparatima. Koja tuga.Danas te nekadašnje stidne i ponižene softe “drmaju” i vladaju Islamskom zajednicom, bogate se i diče svojim položajem. Samo Sarajlije tuguju!
-
The BEN10
#579 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Mora da je insan bliži Allahu džš ili je dova efdalnija kad sjediš pored mezara!?salik79 wrote:Nije "jao", nego masaAllah adeta. I to adeta dugog vise od 120 godina. Do pojave ovih sto su na Fahdovom, Abdullahovom i Selmanovom (petrodolarskom) "istikamu" nikome, do dana danasnjeg, to nije zasmetalo, a kamo li da je to pokusao zatrijeti. Naravno, to novopecenim sarajlijama, a i muslimanima, ne predstavlja nikakav presedan. Dapace, pohvalno i od "sunneta". Sta je sljedece - ukidanje mukabele?! Pa i to je "bidat". Doduse, ima precih stvari - recimo - "uklanjanje" Gazijinog turbeta (i svih ostalih turbeta sirom BiH, a pogotovo onih u dzamijskim haremima). Necemo se, valjda, i dalje "klanjati turbetima i od njih pomoc traziti"...Ha ja!The BEN10 wrote:Jao adeta, da te dragi Allah sačuva - otvarati turbe radi učenja prve stranice džuza. Nije valjda i toga bilo!?!?Vijeće muftija je, između ostalog, kako je pisao naš portal, obrazložilo kako “nema potrebe niti šerijatske osnove da se svaki dan u toku ramazana, poslije učenja ikindijske mukabele, otvara Gazijino turbe radi učenja prve stranice džuza itd...”
![]()
Imal stav nekog alima da je tako nešto potrebno raditi, pa makar alim bio zadrti derviš/sufija ili šta ti ja znam već!? Demagogija koju prosipaš, skretanjem sa vrlo jasnog pitanja može prolazit jedino kod starih deda.
- asurbanipal
#580 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Gojeni H wrote:
Ne bilo ti zapovidjeno da nam objasnis kakva je korist od tog adeta, s bilo koje strane i osnove. Fakat me interesuje.
Pitanje ti je smiješno, da ne kažem nešto drugo. Koje koristi onda od obilaženja turbeta uopšte, ili šehidskih mezarja ? Koje koristi od hadždža npr. ?
Gazi Husrev-beg je bez obzira što neko mislio naše gore list, dio njega je iz naših krajeva (po ocu Ferhat-begu iz okoline Trebinja, koji je prešao na islam, a koji je i prije prihvatanja islama vjerovatno bio ugledna ličnost). Husrev-beg je bio vakif, gazija, sufija. Možda neko u tome vidi problem ? U nas se dugo vodi kampanja i propaganda protiv zijareta mezarjima i turbetima ne shvatajući i ne razumijevajući šta je to. Kako smo prestali posjećivati naša turbeta i naše velikane, počeli smo posjećivati tuđe velikane i njihove grobnice.
-
The BEN10
#581 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
A tvoj odgovor spada na nivo dekreta srednjevjekovne inkvizicije koja je Bruna spalila na lomači zbog hijeretičkih stavova, pri tome ne dajući nijedan validan kontraargument. Zapravo, oni su ih ponudili makar i ne imali nikakvo utemeljenje.asurbanipal wrote:Pitanje ti je smiješno, da ne kažem nešto drugo. Koje koristi onda od obilaženja turbeta uopšte, ili šehidskih mezarja ? Koje koristi od hadždža npr. ?Gojeni H wrote:Ne bilo ti zapovidjeno da nam objasnis kakva je korist od tog adeta, s bilo koje strane i osnove. Fakat me interesuje.
Gazi Husrev-beg je bez obzira što neko mislio naše gore list, dio njega je iz naših krajeva (po ocu Ferhat-begu iz okoline Trebinja, koji je prešao na islam, a koji je i prije prihvatanja islama vjerovatno bio ugledna ličnost). Husrev-beg je bio vakif, gazija, sufija. Možda neko u tome vidi problem ? U nas se dugo vodi kampanja i propaganda protiv zijareta mezarjima i turbetima ne shvatajući i ne razumijevajući šta je to. Kako smo prestali posjećivati naša turbeta i naše velikane, počeli smo posjećivati tuđe velikane i njihove grobnice.
- Gojeni H
#582 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ne pali se k'o motorka, interesovalo me misljenje.asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Ne bilo ti zapovidjeno da nam objasnis kakva je korist od tog adeta, s bilo koje strane i osnove. Fakat me interesuje.
Pitanje ti je smiješno, da ne kažem nešto drugo. Koje koristi onda od obilaženja turbeta uopšte, ili šehidskih mezarja ? Koje koristi od hadždža npr. ?
Vidis, ja mislim da bi iskrena Fatiha bila savim udure.
Slazem se sa posjecivanjem tudjih velikana. Vise je Bosnjaka obislo Brozov grob nego bilo kojeg bosnjackog velikana u historiji.
- salik79
#583 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Dio citata iz knjige Ehlu-l-Kibla (Pripadnici Kible), sejha Muhammeda Zekki Ibrahima r.a. (Al-Azhar), strana 207. Bericet putem kaburova evlija:The BEN10 wrote:Mora da je insan bliži Allahu džš ili je dova efdalnija kad sjediš pored mezara!?salik79 wrote:[
Nije "jao", nego masaAllah adeta. I to adeta dugog vise od 120 godina. Do pojave ovih sto su na Fahdovom, Abdullahovom i Selmanovom (petrodolarskom) "istikamu" nikome, do dana danasnjeg, to nije zasmetalo, a kamo li da je to pokusao zatrijeti. Naravno, to novopecenim sarajlijama, a i muslimanima, ne predstavlja nikakav presedan. Dapace, pohvalno i od "sunneta". Sta je sljedece - ukidanje mukabele?! Pa i to je "bidat". Doduse, ima precih stvari - recimo - "uklanjanje" Gazijinog turbeta (i svih ostalih turbeta sirom BiH, a pogotovo onih u dzamijskim haremima). Necemo se, valjda, i dalje "klanjati turbetima i od njih pomoc traziti"...Ha ja!![]()
![]()
Imal stav nekog alima da je tako nešto potrebno raditi, pa makar alim bio zadrti derviš/sufija ili šta ti ja znam već!? Demagogija koju prosipaš, skretanjem sa vrlo jasnog pitanja može prolazit jedino kod starih deda.
U "Sefinet-n-nedzat" stoji: "Pronicljiva i cijenjena ulema naglasava da je zijaret kaburovima evlija, sefa'at putem njih, djelatan. To je stav velikih znalaca (muhakkikun)!"
U komentaru na "Es-Sifa", dvojice odlicnika - Sihaba Haffadzija i Mula Kari Alija - navodi se: " Kabur imama Fevreka u nejsaburu posjecuje se i kod njega se prima dova!"
U"Risali-Kusejrijji" stoji: "Kabur Marufa Kerhija je ispitani lijek".
U "Tarihu Bagdad", hafiza Hatiba el-Bagdadija se kaze:"Abdullah bin Mehamili, imam i hafiz, kaze: "Vec sedamdeset godina znam za kabur Marufa Kehrija. Niko ga nije posjetio radi neke brige, a da mu Allah dz.s. nije dao olaksanje".
U istom djelu navodi se da je imam Safija rekao: "Za bericet se molim putem imama Ebu Hanife, svakodnevno odlazeci na njegov kabur. Kad se javi neka potreba, klanjam dva rekata i zamolim Uzvisenog Allaha da mi, tu kod njega, uslisi dovu".
U istom djelu se takodjer navodi da je Hasan ibn Ibrahim, jedan od imama hanbelijskog mezheba, rekao: "Kad god me je nesto zabrinulo, nikada nisam otisao na kabur Muse Kazima, a da mi Allah, dz.s., nije olaksao ono sto me tistilo!"
U djelu "Umedetu-l-murid", sejh Zeruk navodi sljedece: "Meded (pomoc) mrtvog jaca je od zivog, jer se kerameti evlija ne prekidaju njihovom smrcu".
Ovom stavu je blizak i Ibn Kajjim.
U jasne dokaze kerameta nakon smrti spada i hadis koji navodi Buharija i drugi, o poznatom ashabu Hubejbu, cije je mrtvo tijelo Allah dz.s. zastitio pcelama zvanim "debr", tako da mu se musrici nisu mogli pribliziti dok ga meleki nisu sklonili.
..... ..... ....... .....
Ovo je stav jednog od mnogih alima. A sada da ja tebe nesto pitam. Ako posjeta kaburu Allahovih evlija nema nikakvog smisla, zasto je, onda, hazreti Bilal Habesija "potegao" onoliki put iz Jemena, da bi zijaretio svog najdrazeg insana i miljenika Muhammeda s.a.v.a.?! A sve to zato sto mu je u snu (ruja) Boziji Poslanik a.s. rekao (parafraziram): "...Bilale, zasto mi ne dodjes!?...". Mogao mu je i sta iz Jemena prouciti, ali jok, on placuci leti svome najdrazem a.s., prevaljujuci toliku razdaljinu!
I, usput, ima kitaba i mimo onih iz naklade "Visokog saudijskog komiteta"
Last edited by salik79 on 22/06/2016 10:05, edited 1 time in total.
- salik79
#584 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Da se ne ponavljam - i hazreti Bilalova iskrena fatiha bi bila "sasvim u dure". Cak bi imao i opravdanje - tolika razdaljina!Gojeni H wrote:Ne pali se k'o motorka, interesovalo me misljenje.asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Gazi Husrev-beg je bez obzira što neko mislio naše gore list, dio njega je iz naših krajeva (po ocu Ferhat-begu iz okoline Trebinja, koji je prešao na islam, a koji je i prije prihvatanja islama vjerovatno bio ugledna ličnost). Husrev-beg je bio vakif, gazija, sufija. Možda neko u tome vidi problem ? U nas se dugo vodi kampanja i propaganda protiv zijareta mezarjima i turbetima ne shvatajući i ne razumijevajući šta je to. Kako smo prestali posjećivati naša turbeta i naše velikane, počeli smo posjećivati tuđe velikane i njihove grobnice.![]()
Vidis, ja mislim da bi iskrena Fatiha bila savim udure.
Slazem se sa posjecivanjem tudjih velikana. Vise je Bosnjaka obislo Brozov grob nego bilo kojeg bosnjackog velikana u historiji.
- Gojeni H
#585 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Od ubacivanja novca namezarju sedmorice brace i raznim turbetima nema nikakve koristi.salik79 wrote:
Da se ne ponavljam - i hazreti Bilalova iskrena fatiha bi bila "sasvim u dure". Cak bi imao i opravdanje - tolika razdaljina!
Mrtav covjek je mrtav covjek, nema povratka na ovaj svijet.
U obilasku mezarja nema nista lose. Ima u hodocascima i stvaranjem obaveznog cina iz necega sto to nije.
Je l' tako? - Naravno da jeste.
- salik79
#586 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Gojeni H wrote:Od ubacivanja novca namezarju sedmorice brace i raznim turbetima nema nikakve koristi.salik79 wrote:
Da se ne ponavljam - i hazreti Bilalova iskrena fatiha bi bila "sasvim u dure". Cak bi imao i opravdanje - tolika razdaljina!
Mrtav covjek je mrtav covjek, nema povratka na ovaj svijet.
U obilasku mezarja nema nista lose. Ima u hodocascima i stvaranjem obaveznog cina iz necega sto to nije.
Je l' tako? - Naravno da jeste.
Procitaj moj odgovor BEN10 i vidjet ces da nije tako. Sad ti navedoh primjer Bilala Habesije r.a.. I, opet, bilo je uleme u ovih 120 godina, nisu samo ovi Bogom dati.
Kad budes u Poslanikovoj dzamiji, izbjegavaj Revdu - hajra nema, a i onako je guzva, plus sto kandzijaju
- salik79
#587 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
"I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su zivi, ali vi to ne znate (ne opazate, ne detektujete, ne vidite, niste svjesni)“! ( Kur´an, El-Bekare 154 )Gojeni H wrote: Mrtav covjek je mrtav covjek, nema povratka na ovaj svijet.
- Gojeni H
#588 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
U pravu si, ali zauzimanje za nekoga i ko ima pravo na to, je jedno veoma kompleksno i opasno pitanje.salik79 wrote:"I ne recite za one koji su na Allahovu putu poginuli: "Mrtvi su!" Ne, oni su zivi, ali vi to ne znate (ne opazate, ne detektujete, ne vidite, niste svjesni)“! ( Kur´an, El-Bekare 154 )Gojeni H wrote: Mrtav covjek je mrtav covjek, nema povratka na ovaj svijet.
Ljudi su i prije zastranjivali i brzo prelazili granicu divljenja i obozavanja.
Najlakse je kad razmisljas zasto je Bog poslao Kur'an po Poslaniku a.s.
Dobrih ljudi je bilo i u predislamsko vrijeme (ovo samo radi onog bosanskog "budi ba dobar covjek"), ili neko sumnja?
Isto kao sto je bilo i monoteista ... i to u Meki.
Onaj trenutak bez povratka je kada ljudi pocnu vjerovati da objekat, covjek ili mrtva osoba mogu donijeti neko dobro mimo Allaha, ili da on moze biti provodnik do Allahove "centrale".
Nece da moRe.
-
The BEN10
#589 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Inače, poznato je iz hadisa da je Stvoritelj zaštitio tijela šehida i poslanika. Ali kakve veze ovaj hadis ima sa dovom Allahu džš putem mrtvih...U jasne dokaze kerameta nakon smrti spada i hadis koji navodi Buharija i drugi, o poznatom ashabu Hubejbu, cije je mrtvo tijelo Allah dz.s. zastitio pcelama zvanim "debr", tako da mu se musrici nisu mogli pribliziti dok ga meleki nisu sklonili.
Aha, jakako je logično porediti posjetu kaburu Allahovog poslanika i običnog čovjeka.Ako posjeta kaburu Allahovih evlija nema nikakvog smisla, zasto je, onda, hazreti Bilal Habesija "potegao" onoliki put iz Jemena, da bi zijaretio svog najdrazeg insana i miljenika Muhammeda s.a.v.a.?! A sve to zato sto mu je u snu (ruja) Boziji Poslanik a.s. rekao (parafraziram): "...Bilale, zasto mi ne dodjes!?...". Mogao mu je i sta iz Jemena prouciti, ali jok, on placuci leti svome najdrazem a.s., prevaljujuci toliku razdaljinu!
I da - ja redovno posjećujem kabur svog rahmetli prijatelja kojeg neću zaboraviti do smrti. Za njega stalno dovim, a kad mu odem do kabura poselamim ga i ostale mrtve tu (uči se dova prilikom posjete mezaristanu: es-selamu alejkum ja ehlel-dijari, minel mu'minine we muslimun...). Bio je izuzetno dobar čovjek. Ali nikad neću Allahu džš moliti putem njega - zato imam direktnu liniju.
A ima i knjiga mimo derviških koje obiluju "argumentima" pričam ti priču, i rekao je XY Bagdadi, Hadremevti i sl. Plus, Allah džš dao insanu zdravu logiku i obilje provjerenih hadisa.I, usput, ima kitaba i mimo onih iz naklade "Visokog saudijskog komiteta"
- asurbanipal
#590 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Gojeni H wrote:
Onaj trenutak bez povratka je kada ljudi pocnu vjerovati da objekat, covjek ili mrtva osoba mogu donijeti neko dobro mimo Allaha, ili da on moze biti provodnik do Allahove "centrale".
Nece da moRe.
A kako i preko koga je Kur'an spušten ili objavljen ?
- Gojeni H
#591 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Nece da moRe.
A kako i preko koga je Kur'an spušten ili objavljen ?
Kur'an je dostavljen preko Poslanika a.s. Preko Poslanika, posljednjeg, zadnjeg, nema vise.
Kao neko ko se manje vise poziva na "originalnost Objave" i historiju, imas cudnu tendenciju neprihvatanja hadisa a prihvatanja tradicija nastalih dugo nakon objave i vjerski upitne validnosti.
- asurbanipal
#592 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
U Karachiu je ubijen jedan od najpoznatijih qawali pjevača, Amjad Sabri, mnogovjekovne sufijske muzičke tradicije popularne u Pakistanu, sjevernoj Indiji i Bangladešu. Qawali se uglavnom izvodi na urdu-u, a postoje i forme na perzijskom jeziku. Qawali već više od sedam stotina godina egzistira kao veoma bitna muzička tradicija u Pakistanu i veoma je značajna za tamošnje društvo. Međutim, apsolutističke interpretacije Teksta i totalitaristčke ideologije ne trpe muzikalne izraze, a posebno one koji sadrže tekstove koji nisu po mjeri ''čiste nepatvorene istine''. Amjad Sabri je 2014. godine optužen za blasfemiju u jutarnjim qawalijima koje je izvodio a danas mu je klanjana dženaza. Odgovornost za njegovo ubistvo preuzeo je TTP (Tehrik-e-Taliban Pakistan).
-
Dexx1
#593 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
što reče jedan, teroristi se ne bore u ime boga, oni se bore da budu bog (neuzubillah)asurbanipal wrote:U Karachiu je ubijen jedan od najpoznatijih qawali pjevača, Amjad Sabri, mnogovjekovne sufijske muzičke tradicije popularne u Pakistanu, sjevernoj Indiji i Bangladešu.Qawali se uglavnom izvodi na urdu-u, a postoje i forme na perzijskom jeziku. Qawali već više od sedam stotina godina egzistira kao veoma bitna muzička tradicija u Pakistanu i veoma je značajna za tamošnje društvo. Međutim, apsolutističke interpretacije Teksta i totalitaristčke ideologije ne trpe muzikalne izraze, a posebno one koji sadrže tekstove koji nisu po mjeri ''čiste nepatvorene istine''. Amjad Sabri je 2014. godine optužen za blasfemiju u jutarnjim qawalijima koje je izvodio a danas mu je klanjana dženaza. Odgovornost za njegovo ubistvo preuzeo je TTP (Tehrik-e-Taliban Pakistan).
- Towelie
- zagortenej
#595 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
pozitivan primjer (ali rijedak) open-mind razmišljanja u islamskom svijetu:
… They are incapable of proving that ISIS is not connected to Islam. Whenever there is an immoral and inhuman crime, they say: “These people do not represent Islam. They are kharijites. They misinterpret Islam.” Show us your own model! No Islamic religious model has ever contributed anything to humanity.
Even the culture of the land ruled by Islam in Al-Andalus [Spain] developed and prospered thanks to the cultural openness to the Greek books, the translation of which began in the days of Khaled ibn Yazid. This prosperity did not derive from the Quranic text or the Sunna.
Who burned the books of Averroës? Who banished Alhazen? Who accused Avicenna and Ibn Al-Khwarizmi of heresy? Was it Israel or America?! They didn’t even exist back then. We did. Let’s be honest about it.
All the nations progress if they criticize their history. We do nothing but glorify our history. This is inconceivable. Our present is so wretched because we live in this lethal duplicity.
Last edited by zagortenej on 16/08/2016 10:58, edited 1 time in total.
-
RNG_25
#596 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Pa dobro, "I"SIS je "povezan" sa Islamom. Velika stvar. Baš kao što su i većina Bošnjaka povezani sa Islamom. I te dvije stvari, "I"SIS i islam u BiH su potpuno iste, slijedeći imbecilnu logiku ovdje predstavljenu.zagortenej wrote:… They are incapable of proving that ISIS is not connected to Islam. Whenever there is an immoral and inhuman crime, they say: “These people do not represent Islam. They are kharijites. They misinterpret Islam.” Show us your own model! No Islamic religious model has ever contributed anything to humanity.
[1] Even the culture of the land ruled by Islam in Al-Andalus [Spain] developed and prospered thanks to the cultural openness to the Greek books, the translation of which began in the days of Khaled ibn Yazid.This prosperity did not derive from the Quranic text or the Sunna.
Who burned the books of Averroës? Who banished Alhazen? Who accused Avicenna and Ibn Al-Khwarizmi of heresy? Was it Israel or America?! They didn’t even exist back then. We did. Let’s be honest about it.
All the nations progress if they criticize their history. We do nothing but glorify our history. This is inconceivable. Our present is so wretched because we live in this lethal duplicity.
Također, hajmo se malo pretvarati da upravo zahvaljujući onome što stoji u Kur'anu i hadisima nije bio razlog što su ti Grčki tekstovi sačuvani i iskorišteni za dobro, nego je sasvim "slučajno" da su ti tekstovi sačuvani, a ne spaljeni i uništeni kao i tekstovi nekih drugih. Presmiješno.
A o "progresu" bolje da ništa ne kažem. Samo se ti drži zadnjih 50-60 god. historije kao reprezentativne za budućih sto ili milenij godina...
P.S. Ono što su npr. Platon i Aristotel napisali prije par milenija je vrednije od sve filozofske, etičke, estetičke i ostale pisanije koju su proizveli "moderni" filozofi u zadnjih 2-3 stoljeća zajedno.
-
El Mumin
#597 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Islam je posljednja vjera koja je derogirala prijašnje.
Prije Islama bilo je bolje biti i kršćan, nego nevjernik.
Ali, dolaskom Islama kršćanstvo više nije priznata vjera kod Boga. Razlog: ljudska intervencija u smislu mijenjanja originalne Božije riječi u Bibliji, čime je se se Isus počeo smatrati Bogom, Božijim Sinom, Bogočovjekom...
Bog nije bio zadovoljan Sljedbenicima Knjige i zato šalje Muhammeda a.s. sa posljednjom objavom Kuranom.
Uzmi ili ostavi, o čovječe do tebe je.
Nemoj reći na Sudnjem Danu da nisi znao.
Lijepo i čitko je napisano u Kur'anu da je " kod Allaha jedina priznata vjera Islam... "
Bićeš pitan, o čovječe, zašto si ignorisao Allahovu odredbu i molio se tamo nekim ikonama, svecima, Isusu umjesto jednom jedinom Bogu Allahu dz.s..
Ali, dolaskom Islama kršćanstvo više nije priznata vjera kod Boga. Razlog: ljudska intervencija u smislu mijenjanja originalne Božije riječi u Bibliji, čime je se se Isus počeo smatrati Bogom, Božijim Sinom, Bogočovjekom...
Bog nije bio zadovoljan Sljedbenicima Knjige i zato šalje Muhammeda a.s. sa posljednjom objavom Kuranom.
Lijepo i čitko je napisano u Kur'anu da je " kod Allaha jedina priznata vjera Islam... "
Bićeš pitan, o čovječe, zašto si ignorisao Allahovu odredbu i molio se tamo nekim ikonama, svecima, Isusu umjesto jednom jedinom Bogu Allahu dz.s..
- fatamorgana
#598 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Previše brate kod vas tih nekih derogacija, ko bi sad sve to upratio ....El Mumin wrote:Islam je posljednja vjera koja je derogirala prijašnje.
Nego, jel' neko dojavio Isusu da je derogiran?
- zagortenej
#599 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
neki šeik upoređuje plaćanje džizje (porez koji nemuslimani plaćaju u šerijatskoj državi) sa plaćanjem viza.
naravno, za napuštanje islama je kazna smrt.
-
El Mumin
#600 Re: RE: Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nije derogiran Isus. Ali, pošto se danas ne zna šta je on rekao u Bibliji, a šta nije, bolje je sve to uzimati sa rezervom i držati se sigurne neizmjenjene Božije riječi Islama.fatamorgana wrote:Previše brate kod vas tih nekih derogacija, ko bi sad sve to upratio ....El Mumin wrote:Islam je posljednja vjera koja je derogirala prijašnje.
Nego, jel' neko dojavio Isusu da je derogiran?