Bihać / V Korpus A RBiH

Post Reply
zivco

#576 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by zivco »

Woody wrote:
zivco wrote:
Woody wrote:A ja sam u aprilu '92-e polagao zakletvu sa tekstom:

"Ja ... Zaklinjem se da ću braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da ću savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, da ću braniti njenu slobodu i čast i u toj borbi istrajati."

Zar smo u istoj vojsci ja i ova "muslimanska milicija" bili? Kao da nismo? A jesmo :? A možda se već u maju 92-e promijenio i tekst zakletve :-)

Haram ti je ovo veliki Woody. Vrijedjas.Ocito nista drugo i neznas nego pljuvati i vrijedjati. Smaras na apsolutno svakoj temi gdje se javis. Jesi ti to veliki borac, patriota,postenjacina,sta si ti to,sta bi ti to? S kojim pravom ti ljude koji se ovdje javljaju da doprinesu temi,upucenijim sigurno daleko vise nego ti, da zasipas supljim moralisanjem? O cemu ti pricas, kakvi zlocini,jel masovni, organizovani,planirani? Naporan si covjece,i sebi si vise naporan. De sjedi, zapali dobar joint, potegni dobro iz flase,jos se nacvakaj medicine pa mi bas onako dobro odgovori. De ti, znas ti plaho bezobrazan biti.Kako neces, moze ti se,ratnik nad ratnicima, najpatriota, najhumaniji ratnik,niko nenajeba ko ti,moralna gromada, ma jebo Isusa sta si ti....
Evo me, bolan, tu sam. Šta lupaš na vrata, evo sad ću ti otvoriti. Ja, hajvana... Ili što bi amidža Idriz rekao: Ko je? Ko? Koga vi trebate? A ti si Fuke, a vidim ja glas mi odnekud' poznat... :-)

Jesi li to i ti pozvan da ocjenjuješ moje Bošnjaštvo. Čuj haram? Eto, ti ćeš mi reći šta je haram, astaghfirullah! Vjeruj mi da ja imam harama DAAALEKOOO manje od kompletnog komandnog kadra ARBiH od 1991 do 1995. Pitaj njih šta je haram, pa ćeš vidjeti da sam u pravu.. E, ovdje si potpuno u pravu (pa valjda i neko drugi može biti u pravu - nemam ja tapiju na to da "sam samo ja u pravu"): ja ti bolan samo znam pljuvati i vrijeđati! Šta ću, takav mi karakter i nivo. A nemam ti ni puno škole, haj' ne zahateri mi ;-) Ne morališem ja bolan, odakle ti to. Pa ja ni svojoj djeci ne morališem, a gdje bi ovoj ovdje djeci po forumu. Pa ne mogu ja protiv "herojstava" i "nesutrašivosti" iz priča njihovih očeva/baba. Ne bi ja kvario odnos očeva i djece - ne d'o mi Bog. NIKAD. Bolan, ja samo pokušavam (a vidim i da će to ostati - pokušaj) da razbijem iluzije kojima ovu djecu danas hrane ti i takvi k'o ti. I ponavljam mantru:

ISTINA SE MORA ZNATI I REĆI MA KAKO BOLNA I NEUGODNA BILA. SVOJA GOVNA IZ KUĆE MORAŠ IZNIJETI JER ŠTO VIŠE STOJE - VIŠE SMRDE.

E, sad će ovi Oficiri za Moral i Vjerska pitanja k'o što si i sâm, na mene da navale: Šta ti tu pričaš o istini, kad i sam lažeš. I, eto, ja ti odma' moram pisat': Ja pišem SAMO ono što sam rođenim očima vidio i nogom prošao. Ništa ni više ni manje. Vaše je da me napadate a moje da ja vas napadam. C'est la guerre! Peke!

I da ti odgovorim: NIT' SAM VELIKI BORAC, A JOŠ MANJE POŠTENJAČINA, A PATRIOTA - EEE TO SAM NEKAD BIO, ALI VIŠE NE. Ne, ne, nikad više. E, dobro si me ovo napomenuo za joint. Odo' dok mi se djeca nisu vratila iz škole.

Haj, živ ti meni bio, i ne boj se, neću ja prestat' pisat sve dok imalo migam :thumbup:

Kad mi vec djecu spominjes,moja djeca nisu Bosnjaci, iz tzv"mijesanog" su braka,pa ih shodno tome ni ne ucim kako pretpostavljas. A kako si sam sve fino napisao o sebi, moralu, patriotizmu, postenju,mantru ponavljaj u prvom licu, u mene govana u kuci nema. Samo ti pisi, gora sam budala sto citam tvoje nesuvislosti.
korisnik101

#577 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

sulejman1 wrote:korisnik 101, nisi shvatio šta ti dženorimo pisao, srpska operacija Pauk (čitaj početak druge autonomije) nema veze sa drugom srpskom operacijom Breza 94, vidiš obe su četničke i svaka ima svoj naziv, kao drugo breza 94 je predvođena od strane Mladića sa vojskom iz republike srpske, u toj operaciji niko tačno nezna koliko je učestvovalo četnika, ali se zna da je bila 5 Kozaračka, 6. Sanska, Novigradska brigada, policijska četa iz Banjaluke, razne artiljerijske i tenkovske jedinice, Panteri kao specijalna jedinica koja je također imala ogromne gubitke u ovim okršajima, postojale su razne informacije da je četnika učestvovalo od 2-3000 pa do 9000, moje mišljenje i ocjena je da četnika njima nije moglo manjkati, jer je 5. korpus bio okružen sa pet srpskih korpusa, odnosno sa preko 60000 vojnika, i da je kojim slučajem 505 poklekla svašta bi bilo.Operaciju pauk predvodi vrh srbije, značo druga komanda druge jedinice i drugo vrijeme i mjesto. Između ove dvije operacije je bila jedna njihova akcija iznad Vrnograča za koju neznam šta je bio cilj i zašto vezana, upala je 43 Banijska brigada iz Hrvatske i u kontranapdu ČSN HAMZA i IDV GAZIJE ubijeno je za pola sahata 39 četnika i mislim da je jedan zarobljen, dakle vraćeni su nazad ali nisu pokušavali ponovo
Sad sam skroz zbunjen.
Dzeronimo je rekao da je Breza-94e pocela poslije pada prve Abdiceve autonomije. Je li tako ?

Uostalom, i za vrijeme Pauka koristene su najbolje snage VRS.
Naime, koristen je 1 Krajiski korpus pod komandom generala Lisice i Talica. To je isti taj korpus koji je 92e porazio Hrvatsku vojsku na koridoru.
Zauzeli su Derventu, Modricu, Odzak i Bosanski Brod. Jednostavno zbrisali sve Hrvatske snage na tom podrucju.

VRS nije imao nista bolje i sposobnije od prvog Krajiskog korpusa.

Osim toga, Panteri su pod komandom Mauzera takodje pripadnici specijalnih snaga vojske Jugoslavije.
'Znaci, poslati iz Beograda od Stanica i Frenkija.

Stvarno ne mogu razlikovati Brezu i Pauk.
sulejman1

#578 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

panteri nisu iz jugoslavije već iz Bjeljine, obučavani su od strane JSO srbije ali nisu iz srbije, već su se i oni na neki način svrstavali pod jedinicu Crvene beretke, jer su obučavani od istih, ali su ipak pripadnici VRS, dakle jedinica Crvene beretke nije formalno postojala kao takva, već je bila neformalna a sačinjavale je različite formacije iz srbije(arkanova garda, škorpioni), kninske krajine (knindže), bosne RS (panteri, vukovi sa vučijaka-prnjavor), malo zamuljano, ali to je cifra od cca 2000 ljudi za specijalnme operacije (specijalne operacije nisu klasične vojne i redovne operacije, nego su operacije pod nadzorom bezbjednosti vrha srbije za strateške stvari) Naravno sve su one korištene za redovne vojne zadatke i bez specijalnih operacija.
Last edited by sulejman1 on 13/09/2013 22:45, edited 1 time in total.
dzeronimo

#579 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

za korisnik101 ...
ev i sulejman1 ti je potvrdioonosto sam pisaokako ti nije jasno...
04.avgust'94-e...ulazak u kladusu i pad prvog dijela autonomije....ok...
05-12.septembar 94-e...napadi vrs na z/o 505-e.....
sredina novembra 94-e(mislim 15 ili 17),prelazak ap j-ca u napadna dejstva sa teritorija r hrvatske na kladusu...pauuuuuk...
eto,to je to...
dzeronimo

#580 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

tebe mozda buni to da je breza 94 naziv nase kontre....to je ustvari kodni naziv operacije 1KK VRS....dakle srbi su je imenovali....
eduscho

#581 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by eduscho »

Dečki,

oprostite što upadam ali je li ovaj momak glup ili se pravi glup??? Je li zna čovjek razlikovati SEPTEMBAR i operaciju VRS Breza'94 i NOVEMBAR i operaciju VJ Pauk???

Pozdrav
korisnik101

#582 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by korisnik101 »

Posto priznajem da sam glup, necu vise nista ni pitati.
Do vidjenja.
sulejman1

#583 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Pardon banijska brigada je bila 34 a ne 43
Last edited by sulejman1 on 13/09/2013 22:44, edited 1 time in total.
sulejman1

#584 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Za vrijeme Pauka korišteni su autonomaši, Crvene beretke, Niški specijalci, i obje vojske VRS i VRSK. Crvene beretke su bile prisutne od početka ofanzive, kasnije su uključeni Niški specijalci. VRS je napadala Bihać, Krupu, VRSK je napadala Bihać, Cazin i više se nezna tačno gdje je ko napadao, ali su svi zajedno predstavljali veliku srpsku operaciju za uništenje 5 korpusa.I na kraju operacija Spržena zemlja je samo produžetak Pauka, cilj isti.Fokus napada na Cazin iz kninske krajine.Mislim da su srbi dostigli svoj maksimum sa ovim operacijama, jednostavno više nisu mogli, međutim i 5 korpus je izvlačio snagu iz peta. :oops:
Last edited by sulejman1 on 13/09/2013 23:01, edited 1 time in total.
dzeronimo

#585 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

korisnik 101....polahko druže,nemoj odmah do viđenja....puno toga se izdesavalo u kratkom vremenu ipuno toga je ovdje receno,i nije problem ako se odmah sve nemoze posloziti...nemoj se ljutiti na eduscha..obojica ste dobri i korektni forumaši....pozzz...
dzeronimo

#586 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

sulejman1...
ta akcija oko vrnograca,tacnije na potezu od crkve preko przina do zute zemlje....šta su oni tim mislili napraviti...pa vjerovatnou prvi mah presjeci putnu komuinikaciju buzim-kladuša,kasnije moždapreko vrnograca napredovati prema buzimu...dasu tad izabrali taj pravac umjestoda kidišu na križ i sip,sigurno bi ih se teze moglo zaustaviti...
cudno je i to sto su na krizu tolike snage skoncentrisali da padnu na jedan dio linije koju je realno branio jedan vod...gore su tada jel bili ratko i momir talic,direktno na liniji su imali karadžica i banja luku...ipak su oni kao generali morali imati sposobnost za sagledavanje jednog šireg prostora,a skoncentrisali sve u nekih 50 metara....razumijem da su se kontali kasnije razviti u siri borbeni stroj,ali....vjerovatno su se vodili pretpostavkom da nema niti najmanje sanse da ne uspiju u svojoj nakani i proboju....a opet,hajde sad znaj sta su oni kontali i na vrnogracu i sipu...mozda ni oni ne znaju...
sulejman1

#587 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

džeronimo, tih 50 metara je tenkovski prolaz,jer nisu imali skoro gdje se probiti tenkovima u širem rejonu, za napad na Bužim, s druge strane skoncentrisali su artiljeriju na to područje takvom žestinom da se zemlja tresla i vjeruj imao sam priliku biti na križu vrlo gadna situacija i ne samo to da su prošli uzimaju strateške pozicije za razbijanje naših linija prema Banjanima, i dolaze iznad Bužima, odbrana Bužima nemoguća, pad Bužima psihološki vrlo negativno bi utjecao na Okrug, od Bužima do Bihaća relativno kratka relacija za spajanje srpskih snaga i presjecanje okruga na dva dijela, tako je u stvari Mladić i napisao u svom dnevniku kojeg smo našli gore
sulejman1

#588 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Pored pronađenog Mladićevog dnevnika, zarobljeno je njegovo auto, vojni puh,lični vozač, kapa i drugo. U dnevniku je između ostalog pisalo da u Bužimu nesmije ostati ni pile živo, što je jasno sugerisano na planiranje genocida. Postavljam pitanje da li je Mladićev dnevnik koji se nalazi vjerovatno u Bužimu u muzeju korišten u Haškim procesima, a ako nije to je vrlo neozbiljno, jer sam uvjeren da se isti može iskoristiti protiv zločinca. :o
sulejman1

#589 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Operacija Breza 94, je zaustavljena kontranapadom 505 na linije srpske vojske. U kontranapadu je učestvovalo 274 pripadnika brigade. Vrijeme napada je bilo u ranim jutarnjim satima i to u trenutku kada četnici već 1 sahat izvode svoje napada na linije 505 i kada im uspijeva da skoro probiju liniju. Napad 505 je izveden ne tako daleko od pravca četničkog napada na 505, odnosno napad je izveden na susjedno brdo u širini nekoliko stotina metara. Taktika komandanta Nanića je bila iznenaditi četnike gdje se najmanje nadaju, odnosno, ući im u samo zaleđe i eliminisati im artiljerijsku podršku i naravno napraviti totalnu paniku. I kada se sve izanalizira kontranapad je bio krajnje efikasan, sa malo vojnika 274, razbiti i onesposobiti četničku ofanzivu sa nekoliko hiljada četnika te za malo uloviti ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je uspio nakon što je ranjen povikati braćo srbi spašavajte se, valjda je znao da je situacija po srpsku braću krajnje nepovoljna :D . Bilans je uništen tenk, jedan tenk zarobljen, više baterija monobacača zarobljeno, PAT, protivavionske rakete strele, municija, puške i šta sve ne, broj ubijenih četnika je bio minimum 74, neke informacije govore 174 ili čak više. Broj pripadnika 505 koji su poginuli je 18, sve u svemu vrlo dobro odrađeno u odnosu kakva je namjera i silina četničke ofanzive bila
sulejman1

#590 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

nastavak:
U vezi operacije Breza 94 postoji anegdota da je prilikom prolaska Mladića sa njegovim četnicima kroz Bos. Novi jedan stari srbin upitao "Kuda ste krenuli? ", Mladić je odgovorio da idu na Bužim (Suha međa), na šta mu je stari iskusni srbin rekao da na Suhoj međi nikad u istoriji ratovanja srbi nisu pobjedili, pa neće ni ovog puta. Đeneral se na to samo dobro nasmijao, međutim, nakon 8 dana nije se smio zaustaviti u tom istom Bos. Novom, već je pobjegao što dalje od Suhe međe. :lol:
dzeronimo

#591 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by dzeronimo »

hahahahah,jesu Bgm,baš nako momački fasovali u toj brezi.... :lol: :izet:
sulejman1

#592 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

505 Bužimske se dobro sjećaju srpski vojnici širom BiH i nakon rata. Sjećam se jedne prilike kada sam putovao autobusom 1996 godine, bile su policijske kontrole na putu kroz Mrkonjić grad, autobus je zaustavljen i naravno kontrola ličnih karata od strane policije. Kada je vidio momke sa ličnim iz Bužima rekao je "Bužimska brigada" i vjerovali ili ne potapša čovjek po ramenu i izusti svaka čast. Naravno sličnih situacija i pisanja od starne bivših srpskih vojnika nailazio sam dosta na internetu....
nebitan lik

#593 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by nebitan lik »

Iz Sarajeva sam,al sta ti je bosnjo to je cudo,da se ovakvi sinovi omalovazavaju neko kaze da su klali,da su muslimani itd pa djeco sta su njihovim najblizim radili,koliko su ih ubijali i pokusavali da im probiju linije pa su se ibretili kad nisu im nista mogli,cudo nisu sve poklali sto im je doslo pod ruku nakon svega sta su im radili niko normalan nebi bio,al nisu to radili to su cinjenice! Uostalom ovakvu jedinicu da su imali srbi sad bi 209 knjiga bilo napisano,slavili bi ih na svakom koraku,slave Tigrove Arkanove smjesne ljude koje su buzimljani bukvalno pomeli u vecini akcija,mi nase moramo pljuvat,sva sreca znam ko su Hamze bile i uvijek bi volio takvu jedinicu uz sebe nego ove sto mi se na nekakve demokratije pozivaju,zbog takvih sto zaborave sve i ko su i sta su mnogi su gradovi pali bez ispaljenog metka,dok su se oni vracali iz dijaspore da svoje brane,i imovinu prodavali da se naoruzaju,pravi ljudi znaju ko su oni i ko su krajisnici,zao mi je sto nisam imao cast da sa njima budem u rovu
Tacticus

#595 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Tacticus »

sulejman1 wrote:korisnik 101, nisi shvatio šta ti džeronimo pisao, srpska operacija Pauk (čitaj početak druge autonomije) nema veze sa drugom srpskom operacijom Breza 94, vidiš obje su četničke i svaka ima svoj naziv, kao drugo breza 94 je predvođena od strane Mladića sa vojskom iz republike srpske, u toj operaciji niko tačno nezna koliko je učestvovalo četnika, ali se zna da je bila 5 Kozaračka, 6. Sanska, Novigradska brigada, policijska četa iz Banjaluke, razne artiljerijske i tenkovske jedinice, Panteri kao specijalna jedinica koja je također imala ogromne gubitke u ovim okršajima, postojale su razne informacije da je četnika učestvovalo od 2-3000 pa do 9000, moje mišljenje i ocjena je da četnika njima nije moglo manjkati, jer je 5. korpus bio okružen sa pet srpskih korpusa, odnosno sa preko 60000 vojnika, i da je kojim slučajem 505 poklekla svašta bi bilo.Operaciju pauk predvodi vrh srbije, znači druga komanda druge jedinice i drugo vrijeme i mjesto. Između ove dvije operacije je bila jedna njihova akcija iznad Vrnograča za koju neznam šta joj je bio cilj i zašto vezana, upala je 43 Banijska brigada iz Hrvatske i u kontranapdu ČSN HAMZA i IDV GAZIJE ubijeno je za pola sahata 39 četnika i mislim da je jedan zarobljen, dakle vraćeni su nazad i nisu više pokušavali
sve OK, ali vojska srpske krajine je bila oko 45 000 ljudi, vojska rs-a oko 75-80 000 ljudi i sada preko pola skocentrisano oko bihackog dzepa
koliko sam citao (nikada nisam bio u krajini tokom rata) u najgorem momentu bihacki dzep je bio okruzen sa 30 -35 000 srpskih i prosrpskih snaga, a sto je velika stvar s obzirom da su ovi bili izvrsno nauruzani sa velikim zalihama dok 5 korpus nikada nije mogao poslati na liniju vise od 15 000 nauruzanih ljudi

naravno situacija sa MTS-om se promjenila poslje oluje
argyle

#596 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by argyle »

sta je Ratko pisao pred Brezu 94

osveta za 11.1.93 (Operacija Munja '93 http://www.historija.ba/d/564-pocela-op ... -munja-93/ )
Image

operacija svih vekova
Image
sulejman1

#597 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Tacticus
Naravno da je 5 korpus bio okružen sa cca 60000 vojnika, to srpski izvori potvrđuju, a i sam kažeš da je SAO krajina imala 45000 koji nisu imali drugog ratišta osim 5 korpusa jer je Hrvatska čitav rat mirovala, dodaj autonomaša 6000 ako ne i više, prebroj brigade 1 i 2. krajiškog korpusa koje su zadužene za linije 5 korpusa i koje su učestvovale u operacijama na 5. korpus, bez sumnje tu je cca 10000, dodaj arkanove, niške specijalce i druge jedinice iz srbije koje su duže vrijeme boravile na bihaćkom ratištu i biće ti sve jasno.Upravo na osnovu ovog tvrdim da je 5 korpus bio izložen najačim i najbrojnijim napadima od četnika u BiH. Malo je dana bilo bez borbi u zoni 5 korpusa.
Gojeni H

#598 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by Gojeni H »

.
sulejman1

#599 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima

Post by sulejman1 »

Cifra 0d 80000 boraca srpske vojske je jako upitna, ja ne znam tačan broj, ali negdje sam čitao da je brojala cca 180000, što je po meni realnije. ako je ARBiH imala cca 200000. Mi jesmo brojniji narod ali preko 500000 naših ljudi je protjerano i bilo je van držve, tako da smo bili u ravni sa srbima po broju prisutnog stanovništva, s tim da su oni imali bolju mobilizaviju od nas.
Post Reply