Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
sabanss

#576 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by sabanss »

Sto se Tuzlaka konkretno tice ne znam ali recimo za Teocak mogu samo skinuti kapu.

Selo na kraj svijeta okruzeno cetnicima - nadam se da mnoge bradonje imaju traume kada im se spomene ovo mjesto.
Keiko

#577 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Keiko »

VCorp wrote:Tuzla rata nije vidjela, ono što su prozivjele Sarajlije i Podrinjci je i gore od rata. Tuzlaci su izvlacili svoje dupe kao i tuzlanski četnici, nemojte vi na nas a necemo ni mi na vas pričom dok su četnici po ostatku BiH klali i sravnavali sa zemljom. Ne kazem ja da su trebali hvatati obične Srbe i maltretirati normalne ljude, daleko od toga ali one u uniformama VRS je trebalo ili zarobiti ili im oduzeti oruzje ili ... Cijena spasavanja njihovih tuzlanskih guzica i nepostojanje empatije prema stradavanju vojnika Armije BiH koji su su borili za ovu državu je danas Srebrenica kao i svi okolni gradovi gdje su ljudi pobijeni, poklani, protjerani itd ... No to je njihov problem, neka njima ide na dušu, što bi se reklo.
Obicno se ne petljam u ovakve teme vec samo citam ali te i ja moram pitati Kako te nije stid?

Sta je Tuzla trebala? Da ponude cetnicima da dodju u grad da bi i Tuzlaci bili pacenici kao ostali? Ko bi onda primio podrinjske i posavske izbjeglice? Je li trebalo jos 20-tak hiljada ljudi izginuti da bi Tuzla bila svima potaman?

U cijeloj BiH jedino je Tuzla imala politicko i vojno vodstvo koje je poprilicno dobro procijenilo sveukupnu situaciju na pocetku rata i onda planski i strateski djelovalo. Jedino je Tuzla (nadam se jos uvijek) sacuvala istinske vrijednosti i temelje BiH kakva je bila i kakva bi trebala biti.

Ne zelim komentarisati vezano za (ne)djelovanje 2. Korpusa u vrijeme pada Srebrenice jer nemam nista korisno reci o tome ali je bitno napomenuti da se ni Sarajevo nije pretrglo da pomogne Srebrenici i Srebrenicanima na bilo kakav nacin.
insomnia78

#578 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by insomnia78 »

Treba samo dodati da su pojedine jedinice drugog korpusa ucestvovale kao podrska i na sarajevskom i ne krajiskom ratistu
Ne u velikom broju ali ucestvovale

Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
Danguba

#579 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Danguba »

sabanss wrote:Sto se Tuzlaka konkretno tice ne znam ali recimo za Teocak mogu samo skinuti kapu.

Selo na kraj svijeta okruzeno cetnicima - nadam se da mnoge bradonje imaju traume kada im se spomene ovo mjesto.
Rece ti svu poentu nakon pljuvacine po Tuzli i Tuzlacima.
Zona odgovornosti 2.Korpusa je bila i najveca zona. Trebalo je ljudstvo, naoruzanje, logistiku rasporediti diljem Majevice, Brckog, Gradacca, Kladnja, Kalesije, Sapne, Teocaka...
Tuzla je imala 3 brigade, MAD, par samostalnih bataljona... Primila je oko 80-100.000 izbjeglica i t.d.

Sta je imala Bijeljina? Jednu cetu.
Za Zvornik znamo da je imao jednu brigadu i sta su jos podrinjci imali?
Je li vi mislite da ce neki Tuzlak ici oslobadjati Janju dok Janjarci cmizdre po Njemackoj kako im je zao Janje i Bijeljine.

Moglo bi se o ovome romani pisati.

p.s. ko se sjeca ko je imao najmanju jedinicu a najbolju logistiku? Dok su moja djeca gladovala Semberci i Podrinjci su se nadmetali ko ce vise poslati ''svojima''. Ja licno jesam bio za oslobadjanje tih podrucja ali rame uz rame sa onima koji se vratise iz Njemacke i pokupovase sve po Lukavcu i Zivinicama a drugacije, branio sam svoj grad, svoju porodicu i glavu na ramenima.
seln

#580 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by seln »

Danguba wrote:
sabanss wrote:Sto se Tuzlaka konkretno tice ne znam ali recimo za Teocak mogu samo skinuti kapu.

Zona odgovornosti 2.Korpusa je bila i najveca zona. Trebalo je ljudstvo, naoruzanje, logistiku rasporediti diljem Majevice, Brckog, Gradacca, Kladnja, Kalesije, Sapne, Teocaka...
Tuzla je imala 3 brigade, MAD, par samostalnih bataljona... Primila je oko 80-100.000 izbjeglica i t.d.

Je li vi mislite da ce neki Tuzlak ici oslobadjati Janju dok Janjarci cmizdre po Njemackoj kako im je zao Janje i Bijeljine.

p.s. ko se sjeca ko je imao najmanju jedinicu a najbolju logistiku? Dok su moja djeca gladovala Semberci i Podrinjci su se nadmetali ko ce vise poslati ''svojima''. Ja licno jesam bio za oslobadjanje tih podrucja ali rame uz rame sa onima koji se vratise iz Njemacke i pokupovase sve po Lukavcu i Zivinicama a drugacije, branio sam svoj grad, svoju porodicu i glavu na ramenima.
Upravo tako...mnoge "jadne" Podrinjce i Semberce ces naci u novim kucama i stanovima, kupljenim poslije povratka iz Njemacke. Znam covjeka koji se hvalio da je kao izbjeglica u Njemackoj vozi mercedes, a dva sina po Opel cabrio.
Za to vrijeme je "neaktivni" II. korpus pokrivao najvecu slobodnu teritoriju u BiH.
Drinski

#581 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Drinski »

Danguba wrote: Tuzla je imala 3 brigade, MAD, par samostalnih bataljona... Primila je oko 80-100.000 izbjeglica i t.d.

Pa ZV je imao dvije i pol brigade, a bar 15 -20% ovih TZ brigada je bila napunjena izbjeglicama.
Tu treba uracunati opstrukciju odbrane u martu, aprilu i prvoj polovici maja 92 pa i kasnije od strane centara iz TZ.
Dovoljno je samo da se pozovemo na iskustva Vahe Karavelića i Hajre Mesića i recimo sa dr.strane onog Mehu Bajrića i Željka Kneza.

No, ovo o cemu ti govoris je djelomično tacno, ali to ima veze samo sa blagom politikom tadasnjih vlasti ka derzerterstvu, dok ostatak priče ne dolazi u obzir.
Keiko wrote: U cijeloj BiH jedino je Tuzla imala politicko i vojno vodstvo koje je poprilicno dobro procijenilo sveukupnu situaciju na pocetku rata i onda planski i strateski djelovalo.
Jel ovdje mislis i na hapšenje PL BIH od strane Mese Bajrića i nosanje onog opštinskog grba umjesto oznaka TO RBIH I MUP RBIH?
Jedino je Tuzla (nadam se jos uvijek) sacuvala istinske vrijednosti i temelje BiH kakva je bila i kakva bi trebala biti.
Prika moj, TZ je grad rudara, fukare i trecerazrednih likova, u februraru se to dodatno pokazalo.
...ali je bitno napomenuti da se ni Sarajevo nije pretrglo da pomogne Srebrenici i Srebrenicanima na bilo kakav nacin.
tacno tako.
seln

#582 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by seln »

Drinski wrote: Prika moj, TZ je grad rudara, fukare i trecerazrednih likova, u februraru se to dodatno pokazalo.
Sta ces, nisu svi mogli nakrasti, pa postati elita...de nam, dina ti, navedi par prvorazrednih likova u karini od drzave zvanoj BiH.
Last edited by seln on 08/10/2014 16:45, edited 1 time in total.
SkyLimit

#583 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

U septembru 1994. godine podrinjske općine i općine koje se naslanjaju na Podrinje su poslale zahtjev Aliji Izetbegoviću i Štabu Vrhovne komande u Sarajevu za osnivanje Podrinjskog korpusa:
"Suočeni sa činjenicom da su sve vojne aktivnosti od početka rata do danas prema Podrinju praktično zamrznute i nezadovoljni odnosom Komande 2. korpusa prema ovom dijelu Republike, mi dolje potpisani predstavnici općina tražimo od Predsjedništva i Štaba Vrhovne komande formiranje Podrinjskog korpusa čije bi sve snage i aktivnosti bile usmjerene u cilju oslobađanja Podrinja. Napominjemo da je ova incijativa pokretana više puta do sada kod najviših državnih organa, ali nikakva odgovora nije bilo. Ne preduzimanjem konkretnih mjera po ovom zahtjevu preuzimate odgovornost za dalju sudbinu Podrinja."

U potpisu:

- Ćamil Ahmetović, načelnik općine Zvornik
- Dževad Gušić, načelnik općine Bratunac
- Dževad Tosunbegović, načelnik općine Kalesija
- Mirsad Mustafić, načelnik općine Srebrenica
- Osmo Forčaković, načelink općine Živinice
- Bego Uvalić, načelnik općine Vlasenica
- Taib Muminović, načelink općine Teočak
- Muhidin Bilalić, načelnik općine Bijeljina
- Salkan Herić, načelnik općine Kladanj
Do osnivanja Podrinjskog korpusa nikada nije došlo.
Drinski

#584 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Drinski »

seln wrote:
Drinski wrote: Prika moj, TZ je grad rudara, fukare i trecerazrednih likova, u februraru se to dodatno pokazalo.
Sta ces, nisu svi mogli nakrasti, pa postati elita...denam, dina ti, navedi par prvorazrednih likova u karini od drzave zvanoj BiH.
Prvorazredni likovi su: Aldin Širanović, Beli, Mirnes Ajanović zv. Brus li, onaj Andan "tri prsta" Burina iz KP, Emina Busuladžić zv. luda Emina, Jasko Imamović, Meša Bajrić, BIjedić Enver itd.
Last edited by Drinski on 08/10/2014 16:13, edited 1 time in total.
Drinski

#585 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Drinski »

SkyLimit wrote:U septembru 1994. godine podrinjske općine i općine koje se naslanjaju na Podrinje su poslale zahtjev Aliji Izetbegoviću i Štabu Vrhovne komande u Sarajevu za osnivanje Podrinjskog korpusa:
"Suočeni sa činjenicom da su sve vojne aktivnosti od početka rata do danas prema Podrinju praktično zamrznute i nezadovoljni odnosom Komande 2. korpusa prema ovom dijelu Republike, mi dolje potpisani predstavnici općina tražimo od Predsjedništva i Štaba Vrhovne komande formiranje Podrinjskog korpusa čije bi sve snage i aktivnosti bile usmjerene u cilju oslobađanja Podrinja. Napominjemo da je ova incijativa pokretana više puta do sada kod najviših državnih organa, ali nikakva odgovora nije bilo. Ne preduzimanjem konkretnih mjera po ovom zahtjevu preuzimate odgovornost za dalju sudbinu Podrinja."

U potpisu:

- Ćamil Ahmetović, načelnik općine Zvornik
- Dževad Gušić, načelnik općine Bratunac
- Dževad Tosunbegović, načelnik općine Kalesija
- Mirsad Mustafić, načelnik općine Srebrenica
- Osmo Forčaković, načelink općine Živinice
- Bego Uvalić, načelnik općine Vlasenica
- Taib Muminović, načelink općine Teočak
- Muhidin Bilalić, načelnik općine Bijeljina
- Salkan Herić, načelnik općine Kladanj
Do osnivanja Podrinjskog korpusa nikada nije došlo.
Zato su nakon jula 1995.godine, pripojili 24. diviziju 28. diviziji, ko biva da pokazu da ce to biti "zametak" podrinjskog korpusa, a vec se znalo da je utakmica zavrsena.

nego, ima li gdje da se nađe spot od one pjesma "Sjećaš li se Balte"?
Smail Aga Cengic

#586 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Smail Aga Cengic »

VCorp wrote:Tuzla rata nije vidjela, ono što su prozivjele Sarajlije i Podrinjci je i gore od rata. Tuzlaci su izvlacili svoje dupe kao i tuzlanski četnici, nemojte vi na nas a necemo ni mi na vas pričom dok su četnici po ostatku BiH klali i sravnavali sa zemljom. Ne kazem ja da su trebali hvatati obične Srbe i maltretirati normalne ljude, daleko od toga ali one u uniformama VRS je trebalo ili zarobiti ili im oduzeti oruzje ili ... Cijena spasavanja njihovih tuzlanskih guzica i nepostojanje empatije prema stradavanju vojnika Armije BiH koji su su borili za ovu državu je danas Srebrenica kao i svi okolni gradovi gdje su ljudi pobijeni, poklani, protjerani itd ... No to je njihov problem, neka njima ide na dušu, što bi se reklo.
Ne razumijem zasto tako pises, valjda ti je jasno da je od Drine do ulaza u Tuzlu, tj. istocnog ulaza, Slavinovica, palo SVE, jasno ti je da je od cesme u Slavinovicima pa prema istoku sve oslobodjeno uz vodjstvo tuzlanskih brigada, jasno ti je jelde da je Kalesija takodje bila pala?

Ja ne bih rekao Tuzla, ali citav daj dio podjednako, dakle Tuzla, Lukavac, Srebrenik i Zivinice su na pocetku doigrali maestralno, i kamo srece da su se svi na njih ugledali.
Drinski

#587 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Drinski »

Smail Aga Cengic wrote: ...valjda ti je jasno da je od Drine do ulaza u Tuzlu, tj. istocnog ulaza, Slavinovica, palo SVE, jasno ti je da je od cesme u Slavinovicima pa prema istoku sve oslobodjeno uz vodjstvo tuzlanskih brigada, jasno ti je jelde da je Kalesija takodje bila pala?
Kada je Kalesija pala, gdje su otisli ovi iz Kalesije, odnosno da li su otišli u Tuzlu ili su ipak ostali sa one istočne strane česme o kojoj pišeš? I koje jedinice su sudjelovale u oslobađanju Kalesije 15 maja 1992.godine?
Smail Aga Cengic

#588 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Sad malo o nasem rukovodecem kadru...

1. Rasim Delic je imao prvi kontakt sa Armijom RBiH kao zarobljenik :D covjek je postavljen samo da klima glavom

2. Sefer Halilovic biva smijenjen jer je naredio prisluskivanje KOS-ovog kadra u ARBiH te trazi prikaz svih donacija za RBiH, sto naravno Hasanu Cengicu i te malom Bakiru nikako nije pasalo, nakon smjene, SEVE su pokusale atentat koji ce svoj epilog da dobije na sudu.

3. agenti KOS-a dolazu u maju 1992. godine, halo ljudi, u maju 1992. godine, i postavljaju se za glavne bezbjednjake u ARBiH, a Fikret Muslimovic postaje dozivotni savjetnik dinastije Izetbegovic. ponavljam, pristupaju ARBiH iz KOS-a u maju 1992. godine, ludnica :|

4. Komandanti, pukovnik Mirsad Fidahic, nacelnik staba 251. brigade, te Kapetan Hajro Mesic bivaju smaknuti , zanimoljivo da su obojica zagovarali proboj prema enklavama

5. Naser Oric sa ekipom je izvadjen iz Srebrenice, ali zadnji put je otisao pjeske a ne helikopterom, pa ga nije zadesila sudbina Avde Palica

6. Tuzlanske jedinice su bile od Posavine do Krajine i Sarajeva svugdje rasporedjene samo ne u Podrinju, zasto? Vrhovni komandanti su u Sarajevu, to je njihova odgovornost.

7. Vracam se na 1992. godinu...Predsjednik RBiH nije zelio da posjeti najvecu slobodnu teritoriju u drzavi, dok nije dobio javno pismo jednog predjsednika opstine, a zasto? vjerovatno jer mu nije odgovaralo da je taj kraj uspio da se odbrani

8. PLBiH je djelovala u Tuzli jos od 1991. godine, samo da se spomene, jer neki iznose neke neistine, po principu rekla-kazala

9. Rat je bio planiran, ne svaki korak ali rat je bio trazen i zahtijevan, sve je islo u dogovoru, svi ti politicari su radili za jednu stranu, KOS, jedino je Tudjman imao zaledjinu iz inostranstva. Islo se na novu Palestinu, da se dobije mala enklava gdje cemo da zivimo i da imamo odredjeni krug ljudi za vodje, ovaj kraj rata nije niko htio ovakav, i garantujem da ce neke promjene da se dese, ili novi rat ili mirno hladnoratovsko raskusurivanje.
seln

#589 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by seln »

Drinski wrote:
seln wrote:
Sta ces, nisu svi mogli nakrasti, pa postati elita...denam, dina ti, navedi par prvorazrednih likova u karini od drzave zvanoj BiH.
Prvorazredni likovi su: Aldin Širanović, Beli, Mirnes Ajanović zv. Brus li, onaj Andan "tri prsta" Burina iz KP, Emina Busuladžić zv. luda Emina, Jasko Imamović, Meša Bajrić, BIjedić Enver itd.
Haveru, i za sarkazam treba slifa.
Smail Aga Cengic

#590 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Drinski wrote:
Smail Aga Cengic wrote: ...valjda ti je jasno da je od Drine do ulaza u Tuzlu, tj. istocnog ulaza, Slavinovica, palo SVE, jasno ti je da je od cesme u Slavinovicima pa prema istoku sve oslobodjeno uz vodjstvo tuzlanskih brigada, jasno ti je jelde da je Kalesija takodje bila pala?
Kada je Kalesija pala, gdje su otisli ovi iz Kalesije, odnosno da li su otišli u Tuzlu ili su ipak ostali sa one istočne strane česme o kojoj pišeš? I koje jedinice su sudjelovale u oslobađanju Kalesije 15 maja 1992.godine?
Kalesija nije oslobodjena 15.5.1992. godine nego 23.5.1992. godine, te podatke mozes i izguglati

Svi su se slili u Tuzlu, ta gadna komunisticka Tuzla je primila svo Podrinje, Semberiju i Kalesiju k sebi te smo ih hranili kao bracu rodjenu, ovo pisem ne da prigovaram, opet bi ucinili, nego radi tih koji sa strane zele da bace kost medju nas. Mnogi su otisli dalje, ali brate mnogi su bili i u TZ ostali.

Ljudi koji su bili primljeni, znaju ko su, i to je vazno, a mi cemo se opet pomagati, ne daj Boze, ako bude trebalo, dusmani nek ne likuju.

jos jedna anekdota...

Banj Brdo...kota za koju su se vodile ogromne borbe 1995. godine, na Majevici, je bila uzeta u ljeto 1992. godine, na prepad, jer cetnici nisu ocekivali da smo toliko ludi, ali je dosla naredba za povlacenje, tad je komandir te jedinice pucao na komandu korpusa jer su mu neki borci izginuli pri povlacenju cekajuci pojacanje.

Dalje, jos jedna anekdota...u listu "Zmaj Od Bosne", koji je bio glasilo tuzlanskog SDA, kojem je glavni urednik bio Vedad Spahic, je u ljeto 1992. godine objavilo intervju sa pukovnikom Fidahicem (po njemu nosi ime mala kasarna u Tuzli, u Solini) gdje je on rekao da ce rat trajati 6 mjeseci. zanimljivo, taj stav je imao i Hajro Kapetan, a obojica su poginuli, ne od cetnika, nego od nasih placenika...naravno, novine to ne objavljuju i niko nista ne pita.
seln

#591 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by seln »

Drinski wrote:
Nismo nigdje otisli, djelimicno smo ostali na krpicama slobodne teritorije, djelimicno zapadno od Bijeljevca...dakle, nije pala do cesme i u oslobadjanju Kalesije su ucestvovale uglavnom jedinice sa teritorije Kalesije, ali bilo je i drugih.
Tuzla je, sa koliko toliko funkcionalnom privredom, ipak bila od enormnog znacaja za opstanak slobodnih teritorija.
Smail Aga Cengic

#592 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Drinski wrote:
seln wrote:
drina, jos nesto...ja koji sa Drinom nemam nista, osjecam se uvrijedjen i ponizen zbog nacina na koji su ta mjesta uz Drinu PRODATA i POKLONJENA agresoru/pobunjenicima, a da sam sa Drine bio bih ponosan na svaki grad koji je uspio da se odbrani, gdje su ljudi bili makar malo ljudi i ustali da se brane i ne bi mi na kraj padalo da ih provociram.
Smail Aga Cengic

#593 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

seln wrote:
Drinski wrote:
Nismo nigdje otisli, djelimicno smo ostali na krpicama slobodne teritorije, djelimicno zapadno od Bijeljevca...dakle, nije pala do cesme i u oslobadjanju Kalesije su ucestvovale uglavnom jedinice sa teritorije Kalesije, ali bilo je i drugih.
Tuzla je, sa koliko toliko funkcionalnom privredom, ipak bila od enormnog znacaja za opstanak slobodnih teritorija.
Druze,

kod mene su bile izbjeglice sa Medjasa i iz Babajica, neki su bili i po Srebreniku a znamo dobro da su cetnici drzali i tunel u Caklovicima.

Nek mi niko ne da lagati, eto Google Maps i pogledajte gdje su da mjesta oko Tuzle, ti Caklovici, a vec od cesme u Slavinovicima je krenulo oslobadjanje.
SkyLimit

#594 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote:Sad malo o nasem rukovodecem kadru...

1. Rasim Delic je imao prvi kontakt sa Armijom RBiH kao zarobljenik :D covjek je postavljen samo da klima glavom

2. Sefer Halilovic biva smijenjen jer je naredio prisluskivanje KOS-ovog kadra u ARBiH te trazi prikaz svih donacija za RBiH, sto naravno Hasanu Cengicu i te malom Bakiru nikako nije pasalo, nakon smjene, SEVE su pokusale atentat koji ce svoj epilog da dobije na sudu.

3. agenti KOS-a dolazu u maju 1992. godine, halo ljudi, u maju 1992. godine, i postavljaju se za glavne bezbjednjake u ARBiH, a Fikret Muslimovic postaje dozivotni savjetnik dinastije Izetbegovic. ponavljam, pristupaju ARBiH iz KOS-a u maju 1992. godine, ludnica :|

4. Komandanti, pukovnik Mirsad Fidahic, nacelnik staba 251. brigade, te Kapetan Hajro Mesic bivaju smaknuti , zanimoljivo da su obojica zagovarali proboj prema enklavama

5. Naser Oric sa ekipom je izvadjen iz Srebrenice, ali zadnji put je otisao pjeske a ne helikopterom, pa ga nije zadesila sudbina Avde Palica

6. Tuzlanske jedinice su bile od Posavine do Krajine i Sarajeva svugdje rasporedjene samo ne u Podrinju, zasto? Vrhovni komandanti su u Sarajevu, to je njihova odgovornost.

7. Vracam se na 1992. godinu...Predsjednik RBiH nije zelio da posjeti najvecu slobodnu teritoriju u drzavi, dok nije dobio javno pismo jednog predjsednika opstine, a zasto? vjerovatno jer mu nije odgovaralo da je taj kraj uspio da se odbrani

8. PLBiH je djelovala u Tuzli jos od 1991. godine, samo da se spomene, jer neki iznose neke neistine, po principu rekla-kazala

9. Rat je bio planiran, ne svaki korak ali rat je bio trazen i zahtijevan, sve je islo u dogovoru, svi ti politicari su radili za jednu stranu, KOS, jedino je Tudjman imao zaledjinu iz inostranstva. Islo se na novu Palestinu, da se dobije mala enklava gdje cemo da zivimo i da imamo odredjeni krug ljudi za vodje, ovaj kraj rata nije niko htio ovakav, i garantujem da ce neke promjene da se dese, ili novi rat ili mirno hladnoratovsko raskusurivanje.

Koliko gluposti u jednom postu. Pola stvari koje si ti naveo su crv sumnje koji neprijatelji ove države svjesno žele ubaciti. Pričice za malu djecu. Ostavi se ti velikog borca za BiH Fikreta Muslimovića i rahmetli legendardnog Hajrudina Mešića.
Smail Aga Cengic

#595 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:Sad malo o nasem rukovodecem kadru...

Koliko gluposti u jednom postu. Pola stvari koje si ti naveo su crv sumnje koji neprijatelji ove države svjesno žele ubaciti. Pričice za malu djecu. Ostavi se ti velikog borca za BiH Fikreta Muslimovića i rahmetli legendardnog Hajrudina Mešića.
bujrum, obori bilo sta od ovoga sto sam napisao!

naravno, ako mozes.
SkyLimit

#596 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote:

naravno, ako mozes.
S obzirom da je zvanična verzija da je Hajrudin Mešić poginuo u borbi od neprijatelja, a ti tvrdiš drugačije, ti si jedini koji bi nešto trebao obarati. Sve te pričice, kako smo sami sebe ubijali, kako je Alija prodao Srebrenicu, kako su neki od najvažnijih osoba u hijerarhiji Armije zapravo bili ubačeni elementi... Sve se to podmeće od neprijatelja a neki se primaju ko muha na...
Smail Aga Cengic

#597 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

SkyLimit wrote:
Smail Aga Cengic wrote:

naravno, ako mozes.
S obzirom da je zvanična verzija da je Hajrudin Mešić poginuo u borbi od neprijatelja, a ti tvrdiš drugačije ti si jedini koji bi nešto trebao obarati. Sve te pričice, kako smo sami sebe ubijali, kako je Alija prodao Srebrenicu, kako su neki od najvažnijih osoba u hijerarhiji Armije zapravo bili ubačeni elementi... Sve se to podmeće od neprijatelje a neki se primaju ko muhe na...
Muslimovic i Mujezinovic su u maju 1992. dosli u TOBiH, to je fakt, to nije misljenje i ne ostavlja mjesta nikakvih interpretacijama.

Kapetan Hajro je poginuo od rakete iz naseg BST, iltii bestrzajnog topa, a puk. Fidahica je ubio covjek iz Zivinica koji je proglasen neuracunjljivim
VCorp

#598 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by VCorp »

Danguba wrote:

Što će oslobađati ? Zato što mu je to država, eto zađto. Ako je V. Korpus ušao u Prijedor gdje su Srbi većinsko stanovništvo zašto ne bi i Tuzlaci oslobađali grad koji ima dosta Bošnjaka ?

To se u V. Korpusu rješavalo lijepo. Ideš u Bosansku Krupu, u prvom napadackom redu su Krupljani. Ides u Sanski Most, tu su onda Sanjani, u Ključu isto tako. Ako vec pricate oko 100 hiljada izbjeglica u čemu je onda problem ?

Možemo i pričati i teroizirati tu kako hocemo ali činjenica je da je II. Korpus mogao više pomoći u toj regiji ali nije. To je vaš problem. Jednostavno su pokusavali sacuvati mir sa Srbima u Tuzli što razumijem ali s druge strane neki ne bi mogli sjediti mirno dok četnici kolju njihov narod.
Smail Aga Cengic

#599 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

VCorp wrote:
Danguba wrote:

Što će oslobađati ? Zato što mu je to država, eto zađto. Ako je V. Korpus ušao u Prijedor gdje su Srbi većinsko stanovništvo zašto ne bi i Tuzlaci oslobađali grad koji ima dosta Bošnjaka ?

To se u V. Korpusu rješavalo lijepo. Ideš u Bosansku Krupu, u prvom napadackom redu su Krupljani. Ides u Sanski Most, tu su onda Sanjani, u Ključu isto tako. Ako vec pricate oko 100 hiljada izbjeglica u čemu je onda problem ?

Možemo i pričati i teroizirati tu kako hocemo ali činjenica je da je II. Korpus mogao više pomoći u toj regiji ali nije. To je vaš problem. Jednostavno su pokusavali sacuvati mir sa Srbima u Tuzli što razumijem ali s druge strane neki ne bi mogli sjediti mirno dok četnici kolju njihov narod.
izvini, nemoj misliti da provociram, ali koliko ti je godina
seln

#600 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by seln »

VCorp wrote: Možemo i pričati i teroizirati tu kako hocemo ali činjenica je da je II. Korpus mogao više pomoći u toj regiji ali nije. To je vaš problem. Jednostavno su pokusavali sacuvati mir sa Srbima u Tuzli što razumijem ali s druge strane neki ne bi mogli sjediti mirno dok četnici kolju njihov narod.
A ko je ono bio na Vozuci, lijepe oci moje?
Post Reply