Kojim argumentima prijavljuješ post, naročito ti koji pišeš ovakav šovinizam; "Nista Bosnjaci ne moraju. Znas li zasto? Jer nas je vecina, mi smo gazde.."Drinski wrote:Prijavljen post. Necemo ovako.calculator wrote:U Bošnjaka, najizraženiji je "donjedrinski", mnogo više nego "gornjedrinski", te "sandžački". Ostali su manje-više ok.Ludzak wrote:Fašizam, a još kada se uz to nadoveže i religija... hhmm, neprocjenjivo !!
Fasisti medju Bosnjacima
-
calculator
#576 Re: Fasisti medju Bosnjacima
-
Drinski
#577 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Nije to sovinizam. Isto ce kazati i ameri, svabe ili svedjani. To je istina. Ili mislis da Bosnjaci trebaju biti politicki otirac? Prijavljujem te jer me vrijedjas. To je valjda jasni.
Last edited by Drinski on 24/04/2016 18:03, edited 1 time in total.
- madner
#578 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.
Pa ne podcjeni kapacitet.
-
calculator
#579 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Popišaj se na svoju diplomu pravnika, ako tvrdiš da tvoja izjava o etničkoj nadmoći nije šovinizam. Jeste, školski primjer, na sličnim osnovama nastao je i nacizam.Drinski wrote:Nije to sovinizam. Isto ce kazati i ameri, svabe ili svedjani. To je istina. Ili mislis da Bosnjaci trebaju biti politicki otirac? Prijavljujem te jer me vrijedjas. To je valjda jasni.
Ne znam ko si, i ne zanima me, ali mi nije jasno kako sam baš tebe uvrijedio
-
Drinski
#580 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Pa eto imas citirani post.calculator wrote:Popišaj se na svoju diplomu pravnika, ako tvrdiš da tvoja izjava o etničkoj nadmoći nije šovinizam. Jeste, školski primjer, na sličnim osnovama nastao je i nacizam.Drinski wrote:Nije to sovinizam. Isto ce kazati i ameri, svabe ili svedjani. To je istina. Ili mislis da Bosnjaci trebaju biti politicki otirac? Prijavljujem te jer me vrijedjas. To je valjda jasni.
Ne znam ko si, i ne zanima me, ali mi nije jasno kako sam baš tebe uvrijedioČime, kada, kako...
Edit, tu svodis pricu na licni nivo, na vrijedjanje sagovornika.
A nacizam, sovinizam, vecina itd., to su ipak teske teme pa necemo o tome.
Last edited by Drinski on 24/04/2016 18:45, edited 2 times in total.
-
Drinski
#581 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Oo, ne ulazeci u vjerovatnu utemeljenost tvoje teze na nekim primjerima na nivou SR BIH kao i tvoj intelektualni kapacitet (koji zaista cijenim), moram primjetiti da ta teza ne pije vode iz bar dva razloga, prvo sto u Predsjednistvu nije bilo SDP ovaca i drugi sto su u nizu opcina SK SDP imao jednog ili dva odbornika. Nedovoljno. Tim prije, sto su u velikoj vecini i oni glasali po kljucu.madner wrote:Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.![]()
-
Atticus
#582 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Po tebi,ko ima veća muda,više bogomolja može da sruši.Zanimljivo razmišljanje Hitlera iz našeg sokaka.tututuuuu wrote:haha, ne i jedno i drugo i trece je cista mrznja, sovinizam. Samo sto ovi imaju vise muda, sto ne znaci da neko ko baci kamen ne bi zelio da je i digne u zrak. I to ja govorim sad u vremenu mira, u glavnom gradu sto se kamenja i grafita tice, te kao odgovor tipu koji je tvrdio suprotno. Ima toga koliko hoces. A rat je tek posebna prica, eno ti linkovi pa pogledaj gdje su izresetani fratri od strane ABiH, mada sumnjam da ce to tebi i sl. sta znaciti. Dzamija je ipak dzamija, mada ti ces nacelno reci da ni ovo nije O.K.goodbar wrote:Sam si zaključio ovu temu,ništa se više ne mora napisati.To što vi minirate džamije je po tebi isto ono što neke bošnjačke budale bace kamen na crkvu(što ne podržavam 100%).E u tome je razlika između vašeg(srpsko-hrvatskog)i bošnjačkog "fašizma".Kaligula I wrote:
...ovaj tip kao da je pao s Marsa...razlog je vjerovatno u tome što kao vjerski šovinist raspravlja o fašizmu...btw i samostan u Gučoj Gori su demolirali pripadnici ABiH...i to nije nikakva tajna, ali eto nekima je više odgovara glava u pjesku od istine...no to ne mijenja istinu...
- madner
#583 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Kao prvo, vezivanje zastava je bilo prije izbora. Pod motom skinemo komuniste i sve ce biti dobro.Drinski wrote:Oo, ne ulazeci u vjerovatnu utemeljenost tvoje teze na nekim primjerima na nivou SR BIH kao i tvoj intelektualni kapacitet (koji zaista cijenim), moram primjetiti da ta teza ne pije vode iz bar dva razloga, prvo sto u Predsjednistvu nije bilo SDP ovaca i drugi sto su u nizu opcina SK SDP imao jednog ili dva odbornika. Nedovoljno. Tim prije, sto su u velikoj vecini i oni glasali po kljucu.madner wrote:Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.![]()
Kao drugo, posto su liste bile kakve jesu a upute jasne, partneri su mogli jedne druge pogurati za predsjednistvo. Prakticno je svako imao cetri glasa pa je Ganic tako skupio treci najbolji skor, posto je imao glasove iz sve tri partije.
Sasvim bi drugi rezulati bili da nije bilo te predizborne koalicije.
Pod dva, mogao se opet SDS izbaciti kada se pocelo kuhati. No nije.
-
Drinski
#584 Re: Fasisti medju Bosnjacima
A SK SDP bi jel de, htio u koaliciju sa mladim muslimanima. Ovo prvo je tacno ali djelomicno. Jer, velim imas opcinski nivo, nisu mogli ovi iz SDA izabrati toliko i svojih i tuddjih kandidata. Ovo drugo, nije tacno nikako, jer tek tad nije moglo da se izbaci SDS iz igre.madner wrote:Kao prvo, vezivanje zastava je bilo prije izbora. Pod motom skinemo komuniste i sve ce biti dobro.Drinski wrote:Oo, ne ulazeci u vjerovatnu utemeljenost tvoje teze na nekim primjerima na nivou SR BIH kao i tvoj intelektualni kapacitet (koji zaista cijenim), moram primjetiti da ta teza ne pije vode iz bar dva razloga, prvo sto u Predsjednistvu nije bilo SDP ovaca i drugi sto su u nizu opcina SK SDP imao jednog ili dva odbornika. Nedovoljno. Tim prije, sto su u velikoj vecini i oni glasali po kljucu.madner wrote:Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.![]()
Kao drugo, posto su liste bile kakve jesu a upute jasne, partneri su mogli jedne druge pogurati za predsjednistvo. Prakticno je svako imao cetri glasa pa je Ganic tako skupio treci najbolji skor, posto je imao glasove iz sve tri partije.
Sasvim bi drugi rezulati bili da nije bilo te predizborne koalicije.
Pod dva, mogao se opet SDS izbaciti kada se pocelo kuhati. No nije.
-
Drinski
#585 Re: Fasisti medju Bosnjacima
A vjerovatno bi tad neko krenuo i sa pricom da su muslimani izabrali Srbima predstavnika i da je to fasizam.
- Gojeni H
#586 Re: Fasisti medju Bosnjacima
A, to bi komunjare jedva docekale da im SDA ponudi koaliciju?madner wrote:Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.![]()
- madner
#587 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Bio bi drugi omjer snaga da nije bilo koalicije, Kecmanovic i vjerovatno Komsic bi imali mjesto bez glasova koalicije. Daleko od toga da su se volili, no ako je postojala anti komunisticka partija u BiH to je SDA iz 1990te.
Vjerovatno mislis na Vijece opcina, tadasnji drugi dom. SDA i HDZ tu sami imali nadpolovicnu vecinu.
SKBiH i reformatori
su imali 20% glasova, ako ista sistem im je jako umanjio broj poslanika.
Vjerovatno mislis na Vijece opcina, tadasnji drugi dom. SDA i HDZ tu sami imali nadpolovicnu vecinu.
SKBiH i reformatori
- GeeTnT
#588 Re: Fasisti medju Bosnjacima
...pa jeste...za njih je B. Bogicevic najveci fasista iz reda muslimana...Drinski wrote:A vjerovatno bi tad neko krenuo i sa pricom da su muslimani izabrali Srbima predstavnika i da je to fasizam.
- madner
#589 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Dabic se nije bunio, nasli su neke zajednicke tacke znaci.Gojeni H wrote:A, to bi komunjare jedva docekale da im SDA ponudi koaliciju?madner wrote:Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.![]()
-
Drinski
#590 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Eh, gdje se sjeti Kecmanovica...madner wrote:Bio bi drugi omjer snaga da nije bilo koalicije, Kecmanovic i vjerovatno Komsic bi imali mjesto bez glasova koalicije. Daleko od toga da su se volili, no ako je postojala anti komunisticka partija u BiH to je SDA iz 1990te.
SKBiH i reformatorisu imali 20% glasova, ako ista sistem im je jako umanjio broj poslanika.
Ma mislim na opstinske vlasti.
- Gojeni H
#591 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Da, takvih likova zaista ima na fejsu i nije nista cime bismo se mogli ponositi. Popularno je sve izjednacavati, ali nismo djeca i ono sto je popularno ne mora biti istinito. S tim, u vezi predlazem da se podsjetimo ...calculator wrote:Da podsjetim na razlog otvaranja ove teme, jer je rasprava krenula u drugom pravcu, sve do partizana, četnika i ustaša, što nema veze sa temom:Ako se govori o "fašizmu kod Bošnjaka", onda uvijek treba napomenuti da je takav fašizam nastao i da se razvija u religioznim krugovima, najčešće potaknutim stajalištima lokalnih hodža ili uticajnih pojedinaca koji su svoje fašistoidne stavove preuzeli iz vjerskih druženja. Religija od svog nastanka zagovarala i provodila različitosti religija, uvijek je to borba za tržište, borba za dominaciju, za nadmoć, za vlast.AzerVisoko wrote:Prosli smo rat kao jedina nefasisicka strana, 500 godina jevreji ovdje zivili, bili smo primjer tolerancije medjutim sto vise gledam i citam vidim da je se sve promjenilo. Postali smo fasisti, i zrtve naseg fasizma nisu Srbi, salonci ili cetnici.
Evo dva primjera:
Jevreje: Gazimo im zastave, Palestina je kod nas veci problem od genocida u Prijedoru i Srebrenici (iako su Palestinci sve do same smrti Milosevica bili uz njega a i dan danas imaju vise nego odlicne odnose sa Srbijom). Pjesme na stadionu: "Ubij, zakolji, da jevrej ne postoji." Edo Maajka je odlican primjer, ozenio jevrejku i ogroman broj Bosnjaka ga zamrzio. Fasisticka facebook stranica "Bosnjaci" (150k pratilaca) siri dezinformacije o Edi, izmisljaju citate kako mrzi Sarajevo jer nema krmetine itd.
Sije: Iako je slabo koji bosnjak ikada upoznao siju mrznja je ogromna. Mislim da su bosnjackim fasistima sije veci problem od cetnika. Evo par primjera sa Saffa:
Enver Koca Treba te sije po kratkom postupu ta otpad od ljudi gadu mi se.
InsaAllah da se udruze dvije bratcke zemlje Velika Turska i S.Arabija da proteraju ta otpad sa njihovom bracom rusima.Ista sorta.
InsaAllah da ih smaknu sa zemaljske kugle, tu gamad.
Edin Hadzikadunić Bićete pobijeđeni i u vatru bačeni šijske hijene allah vam postelju od vatre pripremio amin
Esmir Call Iran je veliki brat Israilu!!!
Jasin Aga Stoka rafidisko alevitska!
Moje pitanje: Ko siri ovu mrznju i zasto? Sta zele Fatmir Alispahic i ostali i ko ih finansira?
U našem društvu nije izražen samo "fašizam kod Bošnjaka", u nas postoji i "fašizam kod Hrvata" i "fašizam kod Srba", svaki u svom svojstvu i svaki bitno i snažno vezan za religije.
Ovako je u opkoljenom Sarajevu govorio drugi covjek IVZ BiH:
0:36 do 0:43
A, ovako je to radio prvi u srpskih pravoslavnih:

- tututuuuu
#592 Re: Fasisti medju Bosnjacima
babu svoga zovi Hitlerom (uostalom, za razliku od mene postoji realna sansa da je on zapravo i bio pod Hitlerom). mislim da je svakom s razumom jasno sto sam zelio reci.Atticus wrote: Po tebi,ko ima veća muda,više bogomolja može da sruši.Zanimljivo razmišljanje Hitlera iz našeg sokaka.
Last edited by tututuuuu on 24/04/2016 19:15, edited 1 time in total.
- Gojeni H
#593 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Spomenuo si Kecmanovica, on bi vjerovatno bio bolji ...madner wrote:Dabic se nije bunio, nasli su neke zajednicke tacke znaci.Gojeni H wrote:A, to bi komunjare jedva docekale da im SDA ponudi koaliciju?madner wrote:Vezali zastave sa Dabicem da skinu komuniste, mogli formirati vlast sa crvenim no bili im drazi HDZ i SDS i onda komunisti krivi za sve.![]()
Zaboravih laktaskog barjaktara, i on je volio reforme.
A ima i Mladen IVanic ... i on je istaknuti drug.
-
Kaligula I
#594 Re: Fasisti medju Bosnjacima
...nego?...ako laže koza ne laže rog...Fudo387 wrote:Samostan u Gucoj Gori nije demoliran.
http://www.forum.hr/showthread.php?t=627098&page=40
"GUČA GORA (župa Guča Gora), župna crkva sv. Franje Asiškog i franjevački samostan.
Samostan je sagrađen 1857/59. Crkva je sagrađena 1856/57, a 1894. je djelomično porušena poradi izgradnje nove crkve na istom mjestu. Partizani su 21.02.1945. zapali i samostan i crkvu. Crkva je obnovljena i stavljena pod krov 1946. Novi je samostan izgrađen 1957/59. na temeljima jednog krila starog. Samostan s brojnim vrijednostima opljačkali su pripadnici Armije BiH, nakon okupacije mjesta (08.06.1993.), a potom je jedno vrijeme služio kao komanda jedinica Armije BiH. Crkva su temeljito opljačkali pripadnici Armije BiH nakon okupacije mjesta i teško oštetili."
"Guča Gora
Franjevački samostan i župna crkva Sv. Franje Asiškog u Gučoj Gori su devastirani, a sve katoličke svetinje su opljačkane. Stravična je izjava glavnog imama Nusreta ef. Abdibegovića, koju je dao listu “Zlatni ljiljan" i lokalnoj radio-postaji "Radio-Travnik" prema kojoj muslimansko-bošnjačka politika općine Travnik namjerava u franjevačkom samostanu otvoriti islamski centar. Muslimani-Bošnjaci su opljačkali crkvu i samostan sa bogatim zbirkama umjetnina, knjiga, arhivskih dokumenata. Uz to je počinjeno i svetogrđe.
Na vratima samostana istaknut je natpis "Ci vediamo a Roma", a to je ispisano i na arapskom jeziku. Bojom su premazani križevi i lice Krista i Gospe na slici "Pieta" glasovitog hrvatskog slikara Iva Dulčića. Otvoren je i oštećen grob provincijala i biskupa fra Marijana Šunjića, svjetski poznatog znanstvenika iz prošlog stoljeća. U dvorištu samostana uza zid naslonjen i u korov zarastao leži kip sv. Franje, rad kipara Ivana Križanca. Odbijene su mu ruke, a rupe se vide po glavi i vratu kipa, vjerojatno od puščanih metaka. U samostanu je jedno vrijeme bio štab Armije BiH za travničko područje."
-
hAZNADAR
#595 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Nije se moguce ograditi od odgovornosti. Glavne armije i politike snose odgovornost za sve paravojne formacije raznih ideoloskih svjetonazora. Ali to je politika.dustaban wrote:
Prijatelju dragi jesi li ti svjestan u kojoj si zabludi a koliko je ovo vazno?!
"NEODBIJANJE NIKOGA... ko ti zeli 'pomoci'..." je glupa, preglupa floskula.
Evo i ja sam bio bosanac, doduse nebosnjak, koji je "zelio pomoci". I bogme sam pomogao. Ali... kad sam shvatio da sam se nasao na istoj strani sa drugim tvojim "pomagacima" - ustasama i mudjahedinima... mene je bilo, hajmo to najblaze reci - sramota samoga sebe!
I de ti meni sad reci - da li je uopce moguce ponasati se na nacin kako ti to objasnjavas (neodbijanje nijednog "pomagaca") i da li je moguce ograditi se od odgovornosti koja se zove - izbor pomagaca?!
![]()
Kao sto je prihvatanje pomoci bilo koga, odbijanje ili neodbijanje,.. _ isto politika.
Ali ti govoris o ideologiji paravojnih skupina koje po tebi oslikavaju ideologiju Armije i politike. E to mozes samo na silu. Bosnjaci nisu dijelili niti dijele ideoligiju Blaza Kraljevica. To sto se on borio na nasoj strani, ma koliko to osudjivali i sramotili se toga, ili odobravali,... - opet ne znaci da Bosnjaci zele Hrvatsku do Drine.
Medjutim, kod tebe je u pitanju jedna specificna logika i specifican mentalni sklop. Mozda diskusije jednostavno nisu za tebe.
- tandmand
#596 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Diktatura proletarijata i petokrake."GUČA GORA (župa Guča Gora), župna crkva sv. Franje Asiškog i franjevački samostan.
Samostan je sagrađen 1857/59. Crkva je sagrađena 1856/57, a 1894. je djelomično porušena poradi izgradnje nove crkve na istom mjestu. Partizani su 21.02.1945. zapali i samostan i crkvu.
Mene zanima da li je bilo slučajeva da su partizani zapalili neku pravoslavnu crkvu ili pravoslavni samostan, streljali popove i sl. Zna neko?
-
Kaligula I
#597 Re: Fasisti medju Bosnjacima
...ako govorimo o fašizmu iz perspektive naroda onda se ni jedan narod ne može kolektivno optužit za fašiza...samo možemo optužit vladajuće elite koje zastupaju tu ideologiju, ali ne i narod...prema tome, može se reći, da ni Njemci nisu djelili nacističku ideologiju sa Hitlerom, Italijani fašizam s Musolinijem, Hrvati s Pavelićem, Srbi s Karadžićem itd...no, prihvatam činjenicu da je bošnjački fašizam najmanji i najbezopasniji na ovim prostorima, naravno do sada, ali da ga nikako nema to ne prihvatam...hAZNADAR wrote:Nije se moguce ograditi od odgovornosti. Glavne armije i politike snose odgovornost za sve paravojne formacije raznih ideoloskih svjetonazora. Ali to je politika.dustaban wrote:
Prijatelju dragi jesi li ti svjestan u kojoj si zabludi a koliko je ovo vazno?!
"NEODBIJANJE NIKOGA... ko ti zeli 'pomoci'..." je glupa, preglupa floskula.
Evo i ja sam bio bosanac, doduse nebosnjak, koji je "zelio pomoci". I bogme sam pomogao. Ali... kad sam shvatio da sam se nasao na istoj strani sa drugim tvojim "pomagacima" - ustasama i mudjahedinima... mene je bilo, hajmo to najblaze reci - sramota samoga sebe!
I de ti meni sad reci - da li je uopce moguce ponasati se na nacin kako ti to objasnjavas (neodbijanje nijednog "pomagaca") i da li je moguce ograditi se od odgovornosti koja se zove - izbor pomagaca?!
![]()
Kao sto je prihvatanje pomoci bilo koga, odbijanje ili neodbijanje,.. _ isto politika.
Ali ti govoris o ideologiji paravojnih skupina koje po tebi oslikavaju ideologiju Armije i politike. E to mozes samo na silu. Bosnjaci nisu dijelili niti dijele ideoligiju Blaza Kraljevica. To sto se on borio na nasoj strani, ma koliko to osudjivali i sramotili se toga, ili odobravali,... - opet ne znaci da Bosnjaci zele Hrvatsku do Drine.
Medjutim, kod tebe je u pitanju jedna specificna logika i specifican mentalni sklop. Mozda diskusije jednostavno nisu za tebe.
- Zokipfc
#598 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Ma jok, sve je to bila anti-bosnjacka i anti-hrvatska zavjera.tandmand wrote:Diktatura proletarijata i petokrake."GUČA GORA (župa Guča Gora), župna crkva sv. Franje Asiškog i franjevački samostan.
Samostan je sagrađen 1857/59. Crkva je sagrađena 1856/57, a 1894. je djelomično porušena poradi izgradnje nove crkve na istom mjestu. Partizani su 21.02.1945. zapali i samostan i crkvu.![]()
Mene zanima da li je bilo slučajeva da su partizani zapalili neku pravoslavnu crkvu ili pravoslavni samostan, streljali popove i sl. Zna neko?
Strategija je podrazumijevala omasovljenje partizanskog pokreta. Primjena strategije odmah je započela u srpskim selima ubijanjem svih viđenijih i dobrostojećih Srba pod motivom da se radi o klasnom neprijatelju, zatim pljačkanjem njihove imovine, paljenjem njihovih kuća icrkava. U gornjo-karlovačkoj eparhiji, u selu Jasenku, područje Gomirje, zapalili su manastirsku crkvu izgrađenu u srpsko-bizantskom stilu od klesanog kamena. Naročito su se okomili na srpske svećenike.
Tako su 2. veljače 1942. godine ubili paroha Danila Mamulu i njegova mlađeg brata Dragu Mamulu. Sve one koji su se protivili paljenju crkava, odveli su u Drežnicu i tamo ih strijeljali. Javno su strijeljali 25 nevinih vjernika, uglavnom žena i staraca. Preostali srpski živalj bježi u šumu. Sve su to izveli u ustaškim uniformama. Zatim su se ti isti komunistički teroristi obukli u četničke
uniforme i nastavili ubijati sve viđenije ljude Hrvate u hrvatskim okolnim selima oko Drežnice, a teror su nastavili pljačkajući, ubijajući i paleći njihove kuće, a naročito crkve. Zapovjednik partizanskog pokret na području Drežnice bio je tada Ivan Kovač, alias Veljko Kovačević, bivši jugoslavenski mornarički podnarednik.
Naređenje za strijeljanje hrvatskih i srpskih nevinih ljudi izdavao je famozni Viktor Bubanj, zapovjednik partizanskog odreda u Drežnici, kasnije Titov zapovjednik zrakoplovstva JNA. Popis onih koje treba strijeljati napravio je Branko Matić, Srbin iz Srpskih Moravica koji je bio politički komesar u Jasenku, Samo strijeljanje izvršavao je Gojko Trbović zvani Ćosan, Srbin, po zanimanju potkivački pomoćnik iz sela Krakar, općina Drežnica. Drežnica je najudaljenija zapadna, "srpska točka", s okolnim hrvatskim selima. Općina Drežnica imala je oko 6000 Srba, u to područje nisu nikada dolazile oružane snage tadašnje legalne hrvatske vojske. Selo je živjelo u miru sa svojom okolinom.
>>Vladimir Nazor u partizane odveden prijevarom smišljenom u vrhu KPJ
U studenom 1941. partizani pljačkaju crkvu Presvete Bogorodice. Sve ikone, slike svetaca po naredbi političkih komesara, koji su svi redom bili Srbi, bile su potpune uništene ili zamazane ljudskim izmetom. Ikone su bacane pod noge i gažene, a na mjesta gdje su visjele slike, ispisane su komunističke parole. Visoki zvonik bio je miniran. Minirali su ga isrušili Ilija Tatalović zvani Miš i Dmitar Tatalović.
U tom poslu pomogao im je Hrvat Ivan Zidar iz Bribira . Sve su te zločine pripisali ustašama. Strijeljanje nacionalno religioznih Srba u Drežnici provođeno je pojedinačno i masovno na poznatim stratištima brdo Matuša, iza crkve, i Brkić vapljenica. Bestidno mučenje i mrcvarenje provodio je Miloš Trbović zvani Buza. Kasnije su i njega ubili pod motivom da je klasni neprijatelj jer je bio imućan, opljačkali su njegovo dobrostojeće imanje. U tri tjedna mučenja Trbović je smršavio sa 120 na 46 kilograma, čak su ga prije strijeljanja potkovali kao konja i tjerali po ulici.
Njihova zlodjela nastavila su se strijeljanjem pet oficira Kraljevske vojske koji su došli u partizane iz Bosne. Bojali su se školovanih oficira, zato su ih strijeljali.
Tamo se događala najužasnija tragedija koje može zadesiti jedan narod, a to je građanski rat. Komunistički teroristički komesari koncem 1941. i početkom 1942. ubili su u Drežnici 82, u općini Medak 141, u selu Jasenku 24, u općini Škare 182, u selu Doljni 17, u Vrhovinama 81, u Gospiću 11, u Plaškom 62, u Dubravama 5, Udbini 5, Brinju 17, Korenici 22, Gomirju 25, Brlogu 88 ljudi ...
Istodobno s ubojstvima, rušili su crkve, manastire i hramove. Tako su u jednom malom dijelu Like uništili 25 crkava. Popis koga od Srba treba ubiti , činili su komunisti, a poznati prokazivač bio j e Savo Dragosavac zvani Špico, otac Dušana Dragosavca koji je kasnije postao sekretar Komunističke partije u Hrvatskoj.
>>Otac Dušana Dragosavca davao hrvatskim vlastima popis ličkih komunista za likvidaciju
Hrvat, komunist Marko Orešković zvani Španac, sudionik Španjolskog rata 1936. godine, obilazio je srpska sela sa zastrašujućim riječima: 'Bjež'te braćo Srbi, dolaze ustaše, svih će vas poklati! ' , to isto je radio komunist Veca Holjevac.
Da bi uspjeli u svojoj propagandi dižući ustanak u srpskim selima, zatajili su svoju hrvatsku pripadnost. Kad su Srbi kasnije to doznali, onda su teroristi promijenili svoju komunističku retoriku i dijalektiku u pjesmama o Marku Oreškoviću: 'Naš je Marko hrvatskoga roda, al' je majka srpskoga naroda', a o Veci Holjevcu, komesaru prvog hrvatskog korpusa na Kordunu kojim je zapovijedao Čamnica Opačić, Srbin, orila se pjesma: 'Druže Veco, hrvatskoga roda, ti si vođa srpskoga naroda'.
>>Srb, 27 srpnja 1941. - Pobuna, četnika, komunista i talijanskih fašista protiv Hrvata i Hrvatske a ne antifašistički ustanak!
Ovo je samo jedan mali dio komunističkih zločina koji su pripisivani hrvatskim oružanim snagama. Svi navedeni podatci korišteni su iz knjige dr. Dinka Šuljka 'Želio sam Radićevu Hrvatsku' .
Dr. Šuljak, tada je bio pristav Banovine Hrvatske za područje Gospića, Karlobaga, Crikvenice, Otočca i Paga. Živio je i radio u Kaliforniji gdje je preminuo i pokopan.
IVO ĆOZA / Hrvatski list
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#599 Re: Fasisti medju Bosnjacima
Je li to ti nekome pricas o saradnji sa Hitleromtututuuuu wrote:
babu svoga zovi Hitlerom (uostalom, za razliku od mene postoji realna sansa da je on zapravo i bio pod Hitlerom). mislim da je svakom s razumom jasno sto sam zelio reci.
A rusenje bogomolja i njihovo skrnavljenje razlikujes samo po mudima pocinioca
-
Kaligula I
#600 Re: Fasisti medju Bosnjacima
UBIJENI BISKUPI I SVEĆENICI 1941.-1945. PREMA POČINITELJIMAtandmand wrote:Diktatura proletarijata i petokrake."GUČA GORA (župa Guča Gora), župna crkva sv. Franje Asiškog i franjevački samostan.
Samostan je sagrađen 1857/59. Crkva je sagrađena 1856/57, a 1894. je djelomično porušena poradi izgradnje nove crkve na istom mjestu. Partizani su 21.02.1945. zapali i samostan i crkvu.![]()
* Albanci: 1 episkop i 21 svećenik SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* savezničko bombardiranje: niti jedan episkop i 6 svećenika SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* Bugari: niti jedan episkop i 7 svećenika SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* četnici: niti jedan episkop i 14 svećenika SPC, niti jedan biskup i 24 katolička svećenika
* Nijemci: 1 episkop i 70 svećenika SPC, niti jedan biskup i 3 katolička svećenika
* Mađari: niti jedan episkop i 16 svećenika SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* Talijani: niti jedan episkop i 12 svećenika SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* ljotićevci: niti jedan episkop i 2 svećenika SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* partizani: 1 episkop i 152 svećenika SPC, 2 biskupa i 353 katolička svećenika
* ustaše: 5 episkopa i 183 svećenika SPC, niti jedan biskup i 1 katolički svećenik
* eksplozija u Smederevu: niti jedan episkop i 3 svećenika SPC, niti jedan biskup ili katolički svećenik
* drugi: niti jedan episkop i 4 svećenika SPC, niti jedan biskup i 2 katolička svećenika
* izvor: Jozo Tomasevich - Rat i revolucija u Jugoslaviji 1941.-1945. (okupacija i kolaboracija)