Ako se ne bavi sijama i sufijama makar saHat dnevno, nije to to!arzuhal wrote:
A ako se uči od nekog čije se prezime završava na k? Recimo ja plaho volim Ahmeda ef. Bureka, rahimehullahu te'ala, i njegove metode odgoja i pouke
"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
- Kikibombona
#576 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
- arzuhal
#577 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Nije, on se bavio muslimanima općenito nako, ljucki...Kikibombona wrote:Ako se ne bavi sijama i sufijama makar saHat dnevno, nije to to!arzuhal wrote:
A ako se uči od nekog čije se prezime završava na k? Recimo ja plaho volim Ahmeda ef. Bureka, rahimehullahu te'ala, i njegove metode odgoja i pouke
Jedne prilike ga, u jednoj šetnji, upitao neki njegov softa (učenik medrese):
- Muderis-efendija, vidimo da neki ljudi nauče dosta o islamu, upute se u njegovo izučavanje, završe medrese i škole, a sutra se okrenu protiv islama pa počnu to svoje znanje upotrebljavat protiv islama i muslimana? Kako je to moguće!?
Ahmed efendija mu odgovori:
- Pa, vidiš sine, islam ti je kao ovo gore sunce: ono sija i jednako baca svoje zrake na sve, bez izuzetka, ne bira...Takav ti je i islam. Pa kada zraka islama padne na pupoljak ruže, on počne da cvate dok se ne rascvate u svoj svojoj ljepoti, pa zamiriše još ljepše. A ako padne na govno - ono se onda svo raskravi i zasmrdi još više...
-
oridjidji
#578 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Mislim da grijesis u percipiranju historije.Kikibombona wrote:Pa te cifre prenose historicari koji su pratili Aleksandra. Te cifre su impresivnije od ovih koje si ti ponudio.oridjidji wrote:
Ti poredis omjer ubijenih iz bitke, a ne poredis omjer vojnika suocenih u bitkama.
Kako nisi nasao slican podatak ovome, zakacio si se za podatak o broju poginulih u pomenutoj bitci. Posto si koristio podatak sa domace vikipedije
https://sh.wikipedia.org/wiki/Aleksandar_Veliki necu ulaziti u to koliko je relevantan.
Evo ti podatak o pomenutoj bitci sa englekse wikipedie, kako to da su podatci o broju vojnika toliko razliciti u koloni desno?
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Granicus
Aleksandar je uspjesan vojskovođa, međutim njegovo carstvo nije bilo prostorno veliko, kao recimo treceg halife Osmana r.a.. Doduse jedan je ratovo prije nove ere, a drugi u novoj eri.
http://www.ancient.eu/uploads/images/13 ... 1431030503
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... -close.PNG
Valjda se vidi iz prilozenog. Cak ni na listi najvecih carstava nije ispred pomenutog. A dinastija Umejida i Abasida ih je u svemu prekucala.
Jedino veće carstvo toga doba je bilo Mongolsko.
Te četri eslije što spominješ su ubili šakama. Doduše nisu ih porazili. Al su im svo carstvo skoro osvojili. Zapeli Arapi negdje u Anadoliji.
Sto se tice ovih Rimljana, samo su im par puta onako opsjedali bezuspjesno Rim, ono popale okolicu i vrate se nazad na jug Italije kojom su vladali skoro pa tri vijeka.Franci su bili mange, al eto trebalo im je 800 godina da otjeraju iz Spanije Arape.
Pa majka mu stara nije Spanija mala. Arapi su tada gospodarili najvecim carstvom do pojave Mongola. Zivjeli su svoje najbolje doba. Nije se u Evropi citav srednji vijek zvao mracnim dobom, upravo zbog toga sto ni u cemu nije imala primat. Pala kurcu za usi. Mnogo historijskog naslijeđa Evrope, baštinjenog po osvojenim riznicama nekadašnjeg Rimskog, Bizantijskog, pa i Perzijskog carstva sačuvali su upravo Arapi muslimani i njihovi nasljednici. Zna se kad krece novi uspon Evrope i kolonijalizam od 16 st. i to sa otkricem Novog Svijeta, prvo po S. i J. Americi se poceli siriti, Aziji, juznim dijelovima Afrike, da bi na kraju kolektivno presli na lomljenje kicme Osmanskom carstvu sa 19. st. i lomili su ga do 20. st., a stanje Arapa tek tada klizi u ovo sto imamo danas. Tad su mange postali Britanci i Francuzi prvenstveno, pa neke druge zemlje zapadne Evrope. I opet im je trebao skoro vijek da Osmanlije slome.
Britanci su imali najveci kopnenu imperiju, pa Rusi koji je imaju i danas. Ameri su danas definitivno najaca imperija ikada po svome uticaju, ali svijet nekada i danas se ne poredi. Svako doba ima svoje obiljezje. Mongoli su na konjima prejahali svijet, danas je vec neko drugo vrijeme, nema potrebe da se jase.
Pa sudeci po tvome poimanju historije ispade Muhamed a.s., cetri halife, Emevije i Abasidi truba, a svi drugi impresivniji. Djesi sta ima, nisam te Kiki prepozno? Ne znam kako da komentarisem to.
Medjutim, kako rekoh, ne vjerujem u njih. Isto tako ne vjerujem da je omjer Arapa i Prezijanaca bio 3 000 - 70 000. Ti vidim vjerujes?![]()
![]()
Battle of Yamama, Halid ibn Velid
13 000 - 40 000
Battle of River
17 000 - 30 - 50 000
Battle of Dawmat al-Jandal, Halid ibn Velid
10 000 - 12 000
Dakle, imali su desetine okrsaja! Arapi su krv propisali dok nisu unistili Sasanidsko carstvo. Aleksandar je puno lakse i puno brze unistio Perzijance. Arapi nisu nikakvi super ljud, shvati. Bili su jaci od Perzijanaca i to je to.
Dalje, Aleksandar je osvojio veci teritorij od Osmana i svakog islamskog vladara pojedinacno. Halifa Osman je dobio neke male bitke. Njegov pravi doprinos je bio na polju drzavnog uredjenja, ideoloskog profiliranja itd. Sa Aleksandrom kada su u pitanju osvajanja ne moze u istu recenicu, ni on ni bilo koji drugi islamski vladar pojedinacno.
Mozes pricati sta hoces ali ostaje cinjenica da Arapi nisu mogli dobiti pokoriti Evropu. Zasto nisu pravedne halife uz Alahovu pomoc pokorili Evropu? Daj bolan Djidji... Nisu iskoristili 'mracno doba' o kojem govoris, razjedinjenost Evropljana. S druge strane, u trenucima slave, Arapi nisu bili nikakav protivnik za Evropljane. Nisu ni sada. Amerika je Irak odradila bez ikakvih problema. Saudiju bi pojeli u jednom zalogaju, kao i sve druge arapske zemlje zajedno. Britanci su isto tako bili bog i batina na tom podrucju u svoje vrijeme.
Nisu truba Djidji. Arapsko carstvo je bilo impresivno. Muhamed, Ebu Bekr, Halid ibn Velid, Muavija... Sve su to veliki politicki i vojni lideri. Hocu reci da nisu nikakvi 'super ljudi', da nisu nista bolji od drugih vojskovodja i da nisu nista jace i vece carstvo od nekih drugih.
Aleksandar je vodio svoje ratove skoro milenijum razlike u odnosu na Osmana. Poredis nesto sto se desavalo prije nove ere sa necim sto se desavalo kroz srednji vijek. Za tih hiljadu godina nacin ratovanja po tvojoj logici se sigurno nije promjenio. Znaci niko od prvih troje halifa koji su gospodarili dvaput vecim carstvom od Aleksandrovog, pa ni iz dinastije Umejida ne moze se porediti sa istim iako su u srednjem vijeku gospodarili najvecim carstvom iza Mongolskog i gospodarili gotovo 3 puta vecim carstvom. Bravo za tebe.
Jes, Arapi su sigurno tada bili jaci od Bizantijaca i Perzijanaca. Mnogoljudnije, povrsinom vece drzave, institucionalno i civilizacijski za Arape idignutije budu pokorene od strane istih. Kako?
Svi omjeri osim zadnjeg nisu ujednaceni iz bitki Halida ibn Velida i sve ih je dobio. To je bezveze po tebi. Postavis bitku na Graniku i sto kazu na sh wikipediji, demantuju te na en wikipediji i po broju ucesnika u bitci i po broju poginulih.
Naravno cinjenica je da Arapi nisu pokorili Evropu. Citav srednji vijek su muslimani dominirali nad Evropljanima nisu njima Evropljani bili pred kapijom, nego oni Evropljanima, htio to priznati ili ne. Sto onako kolektivno nisu pregazili Pirineje vec su to uradili neki pitajmo Umejide, vidis oni napadali Nicu, osvojili dijelove i juzne Francuske, napravili bazu u Fraksinetu blizu Frejusa (Provensa), to se desavalo u dalekom 9st. Stoljece kasnije, neki su stigli i do Pijamonta i osvojili dijelove zapadnih Alpa, Asti i Novi,te osvojili Savoj dio Svicarske, napadali Đenovu i Speciju i td. Vidis Osmanlije su u svome velikom zamahu osvojili dijelove Madjarske, dijelove Austrije,Poljske.
Opet mjesas babe i zabe, ovo je moderno doba, srednji vijek, pa i novi vijek, ne porede se sa modernim dobom... Arapi su ova dva zadnja doba izgubili.
- ABH017
#579 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ma to, Kiki, samo ovi extremni. Nemoj generalizovati, osim ako (kao neke sekte) ne misliš da mi ostali nismo muslimani. Većina muslimana se zamara skroz drugim stvarima, ali ako neko hoće da "živi Islam", kako oni vole za sebe reći, onda u nedostatku tema za razmišljanje, počinje da se bavi stvarima od prije 1500 godina na ovamo i zaglibi u tome. To "življenje Islama" (njihova verzija) se svodi na kopanje po istoriji.Kikibombona wrote:Zanimljivo je kako selefijski sejhovi pokusavaju promovirati sebe kao nedodirljive za plebs. Tako 'humorista' Elvedin Pezic kaze da svakoga ko komentarise sejha Kuduzovica a nema islamsku naobrazbu treba 'macolom u glavu' jer ucen covjek i zna bolje od obicnog covjeka. Braneci polozaj Kuduzovica on brani i sebe, jer je i on nekakav sejh. Isto tako, cesto govore da treba slusati svoje sejhove, da im ne treba proturjeciti itd. Sanjaju drustvo u kojem ce oni biti kompetentni za sve i sve znati najbolje. Obican covjek nema pravo da ih komentarise.ABH017 wrote: Ma druže, baš me briga ko je hafiz, ko je profesor, magistar, doktor. Ako lažeš ti si lažov, ako jedno misliš, a drugo govoriš, ti si licemjer. Allahemanet, prijatno. Meni je Allah Bog i Gospodar. Svi ostali su robovi.
Ako neko ne može da obožava Allaha, bez nekog posrednika, kojem će se usput diviti i obožavati ga, on ne može ni biti musliman. Allah se obožava bez posrednika i ne može se obožavati ni preko koga, taman to bio i Njegov poslanik Muhammed a.s.
Jedno je Allahova Knjiga i Uputa, a sve ostalo, nekakva robovska tumačenja, su slama.
Mene impresioniraju ljudi, bez obzira na pripadnost, koji znaju koristiti ono što im je Bog dao, po čemu ih je razdvojio od hajvana.
Da nam Kur'an nije dovoljan, Allah bi nam poslao i Buhariju i Muslima i Nehdžul belagu itd.
Pitam se kako se do sada nije pojavio islamski autoritet koji ce postaviti stvari na svoje mjesto i prilagoditi islam vremenu. Muslimani se bave pitanjima o pravojerju i krivovjeru, kao da oni znaju sta je ispravno, ko je vjernik a ko nevjernik. Krscani su taj crni period prevazisli. Ne pamtim da sam cuo protestanta kako govori za pravoslavca da je nevjernik.Ljudi se zabavili sobom, malo uce o vjeri a puno rade na razvoju drustva. Muslimani se ubise pricom o prvim generacijama, o petim, desetim, 150-tim generacijama.... a pravojernik i krivovjernim... pa na kraju, logicno da nemaju vremena za nauku i obrazovanje...
Nevjerovatno je da arapske televizije dan danas u udarnim terminima imaju teme 'Ko je zapoceo sukob 155 po hidzri, Ebu Ferid ili Ebu Suljo'.I oni o tome sa nevjerovatnom emocijom i tnenzijom govore, kao da se sukob juceer odigrao.
Pa onda emisije o sektama...
To je u krscanskom svijetu vec odavno nezamislivo. Arapi su zaglibili zestoko. A evo, izgleda da i nama pokusavaju prebaciti gluposti oko kojih se 1 500 godina svadjaju i jos uvijek nista nisu dogovorili.
-
oridjidji
#580 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Nemojte pogresno interpretirati sefaet ili zauzimanje dobrih Allahovih robova kod Allaha za svoje najmilije i to one za koje Allah ce dozvoliti zauzimanje. To ce Allahovom voljom biti dozvoljeno onima koje on odredi kao zauzimace i one za koje ce se zauzimati, a ne prema tome koga mi smatramo dobrim.salik79 wrote:ABH017 wrote:Čuj to?
Teško meni veliš.
Pa ja da se plašim ljudi i njihovih riječi, davno bih umro od straha. Ne boj se ti za mene.
Ja znam ko mi je Bog.
@ABH017, drag si mi i zato ti ovo pisem, @Masinac je u pravu...Bez Pejgambera s.a.v.a. nas nema ni na mapi. Na kraju krajeva, bez njegovog a.s. sefata nam je mrka kapa. Razmisli jos jednom o ovome.
Nemoj pomislit da sam zaboravio na Allahovu dz.s. milost, ali je to sve zajedno itekako povezano.
Citava sura Junus govori maltane o ovome.Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda - upravljajući Aršom, svemirom zagospodario. Niko se neće moći zauzimati ni za koga bez dopuštenja Njegova. Eto to vam je Allah, Gospodara vaš, pa se Njemu klanjajte! Zašto ne razmislite? (3 ajet sure Junus).
Poslanik s.a.v.s. je sefadzija Allahovom odredbom, ali nigdje nije naredio da se on uzima kao posrednik izmedju Allaha ni za svoga zivota, ni poslje njega, niti je naredjeno da se na njegovome kaburu tavafi i od njega trazi posrednistvo pred Allahom, niti njegov kabur pretvori u doviste njemu. Iz sunneta naredjeno nam je da ucimo ovu dovu za njega, kako bi on bio sefadzija nama: "Allahu moj, Gospodaru ove cjelovite molbe i namaza koji se upravo uspostavlja, podari Muhammedu poseban stepen u Džennetu i svako dobro, te uzdigni ga na uzvišeno mjesto koje si mu obećao“" ili na arapskom "allahume rabbi hazidi-daveti ..." pa nadalje. Allah dz.s. je zabranio trazenje posrednika izmedju Sebe i svojih robova u sljedecim ajetima:
I ova sura Zumer je prozeta kao i Sura Junus ovom temom. Kur`an je knjiga monoteizma i takvom je smatrajte, posrednistvo je njome zabranjeno, jos manje praviti oko ljudi kultove obozavanja i velicanja necega mimo Allaha.Oni koji se boja Allaha neće za njih račun polagati, ali su dužni opominjati ne bi li se okanili. #
Ostavi one koji vjeru svoju kao igru i zabavu uzimaju, i koje je život na ovome svijetu obmanuo, a opominji Kur’anom da čovjek, zbog onoga što radi, ne bi stradao, jer osim Allaha – ni zaštitnika ni posrednika neće imati i jer se od njega nikakva otkupnina neće primiti. Oni će, zbog onoga što su radili, biti u muci zadržani; njih čeka piće od ključale vode i patnja nesnosna, zato što nisu vjerovali. #
Reci: “Zar da se, pored Allaha, klanjamo onima koji nam ne mogu nikakvu korist pribaviti ni neku štetu otkloniti pa da budemo vraćeni stopama našim – a Allah nas je već uputio – i da budemo kao onaj koga su na Zemlji šejtani zaveli pa ništa ne zna, a koga drugovi njegovi zovu na Pravi put: ’Hodi nama!’” Reci: “Allahov put je – jedini Pravi put, i nama je naređeno da Gospodara svjetova slušamo #
i da molitvu obavljamo i da se Njega bojimo; On je Taj pred kojim ćete biti sakupljeni, (69 - 73 ajeta sure El-Enam)
Allah je nebesa i Zemlju i ono što je između njih u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zaštitnika ni posrednika nemate, pa zašto se ne urazumite?(Sura As-Sajdah)
Iskreno ispovijedanje vjere dug je Allahu! A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: "Mi im se klanjamo samo zato da bi nas što više Allahu približili" - Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće ukazati na Pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik. (3. ajet Sure Zumer)
Last edited by oridjidji on 06/02/2016 00:48, edited 2 times in total.
- ABH017
#581 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Pišeš u množini Oridjidji, a pišeš isto što i ja, pa mi nejasno jel' me ispravljaš u nečemu ili podržavaš.
-
oridjidji
#582 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Podrzavam te.ABH017 wrote:Pišeš u množini Oridjidji, a pišeš isto što i ja, pa mi nejasno jel' me ispravljaš u nečemu ili podržavaš.
- nasa
#583 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ama poenta je da ono prethodno sto si pisao ne stoji jer tako porediti ne mozes ili mozes ali to nema veze s bilo cime sto bi mogli oznaciti kao relevantno, dodatni problem je sto I dalje insistiras i ovdje su uzaludni samo moji pokusaji da ti to objasnim.Kikibombona wrote:Ma nisam se naljutio. Ne ljutim se nikada na forumu. Samo eto, opet nisu ponudila nikakav odogovor. Jos jedan uzaludan komentar.nasa wrote:Pretpostavljala sam da ces se naljutiti ali gore od toga je da ne vidis da sam ti vec odgovorila zasto je priglupo.
A- glupa je teza da su arapi bili najuspjesnije vojskovodje
B- pobijajuci vec glupu tezu izvodis jos gluplje zakljucke tipa ovaj je bio uspjesniji od onog I sl.
Kontekst je u ovom slucaju rijec o kojoj trebas razmisliti ubuduce kad se uhvatis historijske analize.
a) slazem se![]()
b) zasto je glupo porediti vojskovodje? Naravno da je neko uspjesniji a neko manje uspjesan. Kada se sagledaju cinjenice dolazi se do odredjenog zakljucka. Ako Real Madrid ima najvise trofeja u Ligi prvaka, smatrat cemo da su najbolji klub u Evropi kroz historiju. I tako svi smatraju. Niko ne ulazi u detalje tipa 'a kakav je bio kvalitet njihovih protivnika'. Statistika je neumoljiva. Isto tako, Aleksandar je uspjesnijih vojskovodja od svakog arapskog vojskovodje pojedinacno. Uspjesniji je od Muhameda, Halid ibn Velida ili bilo koga drugog.
Poenta je u tome da tadasnji muslimani nisu bili nikakvi 'super ljudi' kao sto se zeli predstaviti. Najbolji imam, najbolji drzavnik, najbolji vojskovodja, najljepseg morala, najbolji u krevetu, najpravedniji, naj naj naj... Nije to tako. I oni su bili ljudi kao i svi drugi. Moguce je biti bolji covjek od Omera ili Halid ibn Velida. Moguce ih je prestici u necemu ili svemu. Nisu oni nikakav ideal koji vrijedi za sve ljude i za sva vremena. Prica koja je izgradjena oko njih je obicna mitologija.
Nema to veze sa statistikom I bakracima vec kontekst i kriteriji po kojim vrsis ocjenu.
Evo ti primjeri s kojim ces nadam se shvatiti;
Osvajanje Amerike, hm vrlo efikasno, ne znam samo zasto te osvajace nismo slavili kao superjunake jer tesko da je efikasnijih bilo.
I da li bi ti stvarno ocjenio da su oni bolji recimo od istog Alexandra kojeg eto stalno povlacis.
Da ti ne nabrajam sve greske koje pravis jer niti mi se da, a tek onda bi se naljutio kad bi ti iskreno rekla koliko su katastrofalne, evo mali primjer i za to:
Halida i Alexandra uopce i ne mozes porediti jer po svim mogucim kriterijima oni imaju manje zajednickog od onog sto je izmedju njih razlicito, Alexandar bi po nekim kriterijima bio blizi za staviti u istu kategoriju s Poslanikom nego Halidom jer Halid je cisti ratnik, a Alexandar ratnik, general, vladar, revolucionar na odredjen nacin itd.
- ABH017
#584 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Znači čitaš, prije nego prokomentarišeš.oridjidji wrote:Podrzavam te.ABH017 wrote:Pišeš u množini Oridjidji, a pišeš isto što i ja, pa mi nejasno jel' me ispravljaš u nečemu ili podržavaš.
-
oridjidji
#585 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Citam, vidim da su te dvojica nazubila.ABH017 wrote:Znači čitaš, prije nego prokomentarišeš.oridjidji wrote:Podrzavam te.ABH017 wrote:Pišeš u množini Oridjidji, a pišeš isto što i ja, pa mi nejasno jel' me ispravljaš u nečemu ili podržavaš.
- Connaisseur Karlin
#586 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
U HR je osnovan dzemat Ahmedija:
http://www.alislam.hr/
Dali postoji u BiH? Dali ugrozava radi IZ u BIH?
Zasto IZ-ci BiH smeta "autonomizacija" ili odcjeplljenje IZ-e iz HR od IZ-e BiH ?
Zasto IZ-ci BiH smeta "autonomizacija" ili odcjeplljenje IZ-e iz HR od IZ-e BiH ?
- arzuhal
#587 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Postoje odavno, ratnih godina su došli u BiH pod maskom humanitarne organizacije, da bi počeli s obilascima džemata, renoviranjima mjesnih džamija kako bi se približili i prevarili glupe Bošnje...Nisu baš puno uspjeli...Connaisseur Karlin wrote:U HR je osnovan dzemat Ahmedija:
Ne smetaju radu IZ BiH zato što je sekta ahmedija/kadijanija, koju je osnovao britanski igrač Ahmed Mirza Gulam (još jedna od engleskih "islamskih" sekti
- Connaisseur Karlin
#588 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
arzuhal,hvala
Ahmedije djeluju odvojeno od IZ HR , imaju legalan status u HR
Zasto postoji sukob izmedju dvije IZ, iz HR i BiH?
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/251 ... reisa.html
- arzuhal
#589 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Pa nema tu nikakve ni tajne ni mudrosti, i u ovom tekstu je naznačeno ono temeljno. I ne postoji baš sukob između dvije IZ, još uvijek je IZ u Hrvatskoj dio nečeg većeg (poput i Islamske zajednice u Srbiji) čemu je Rijaset IZ BiH vrhovno ili krovno tijelo/institucija. Ovdje, ustvari, postoji sukob ili različiti stavovi/koncepti unutar tog dijela IZ u Hrvastkoj: jednih koji bi htjeli da je taj dio IZ-a u Hrvatskoj još autonomniji od Rijaseta BiH (do, možda, potpune autonomije i potpunog organizacijskog odvajanja) i onih koji to - ne žele.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal,hvala
A kada su te i takve stvari u pitanju, tu uvijek prednjači samo jedno: želja i nastojanje nekih pojedinaca da dobiju i imaju veće ovlasti, odnosno više moći, jača pozicija, odnosno strah drugih da nešto izgube, itd. Samo to, reče gavran, i ništa više...
Šta će biti, koja će struja prevladati, pred nama je, vidjet ćemo...
-
m_l
#590 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Na pocetku klipa:salik79 wrote: Sto se tabora tice, dok svi ne rijesimo u svojim glavama da su Ummejevici ti spletkarosi, to zlo koje je zadesilo muslimane kao cjelinu, nema nam napretka. Benu Ummeje su bili i ostali eksperti za fitnu, od samog svoga nastanka, kako prije - tako i nakon Objave! Obavezno pogledaj:
Al-Azharski Sejh:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=L5Cr0Db0f9k [/youtube]

Na kraju klipa:

A izmedju prica o neposlusnosti Omera r.a.
Sirenje siizma u punom jeku. Ko se oklizne pored svojih ociju sam je kriv.
Na ovoj temi properzijanci forsiraju tu pricu (vidi iznad). I ne samo ovoj, vec mnogim temama na ovom pf-u. Vec dugo.Kikibombona wrote:Arapi su zaglibili zestoko. A evo, izgleda da i nama pokusavaju prebaciti gluposti oko kojih se 1 500 godina svadjaju i jos uvijek nista nisu dogovorili.
- Connaisseur Karlin
#591 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Da,ali se ne smiju zakoni i teznje potencirati ka "bosanskom modelu " ili "hrvatskom modelu" ,jer sukob je djelomicno rezultat nepostojecih i/ili neobnovljenih internih zakona izmedju dvije IZ.arzuhal wrote:Pa nema tu nikakve ni tajne ni mudrosti, i u ovom tekstu je naznačeno ono temeljno. I ne postoji baš sukob između dvije IZ, još uvijek je IZ u Hrvatskoj dio nečeg većeg (poput i Islamske zajednice u Srbiji) čemu je Rijaset IZ BiH vrhovno ili krovno tijelo/institucija. Ovdje, ustvari, postoji sukob ili različiti stavovi/koncepti unutar tog dijela IZ u Hrvastkoj: jednih koji bi htjeli da je taj dio IZ-a u Hrvatskoj još autonomniji od Rijaseta BiH (do, možda, potpune autonomije i potpunog organizacijskog odvajanja) i onih koji to - ne žele.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal,hvala
A kada su te i takve stvari u pitanju, tu uvijek prednjači samo jedno: želja i nastojanje nekih pojedinaca da dobiju i imaju veće ovlasti, odnosno više moći, jača pozicija, odnosno strah drugih da nešto izgube, itd. Samo to, reče gavran, i ništa više...
- aurora313
#592 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
"Everybody Wants To Rule The World"
Welcome to your life
There's no turning back
Even while we sleep
We will find you
Acting on your best behaviour
Turn your back on mother nature
Everybody wants to rule the world
Welcome to your life
There's no turning back
Even while we sleep
We will find you
Acting on your best behaviour
Turn your back on mother nature
Everybody wants to rule the world
- sinuhe
#593 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ima li vijesti sa terena?
- asurbanipal
#594 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Stara priča...
Mislim da je ovo bilo nakon hapšenja Alžirske grupe...
Mislim da je ovo bilo nakon hapšenja Alžirske grupe...
-
AzerVisoko
#595 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Kako je krenulo, buducnost ovo malo Bosne sto nam je ostalo. Unistit ce ono sto cetnici nisu mogliasurbanipal wrote: Mislim da je ovo bilo nakon hapšenja Alžirske grupe...![]()
- arzuhal
#596 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Strah me je da bi se nerazumijevanja i sukobi selefijskih i šiitskih grupacija u BiH mogle iz neizrečenih misli intime kućnih ćoškova prenijeti i na internet, qq-u lele...

- zagortenej
#597 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
ma šta to hodžinski uvijaš, reci otvoreno samo su pare bitne, a vjera je samo paravan za običan narod.arzuhal wrote:Pa nema tu nikakve ni tajne ni mudrosti, i u ovom tekstu je naznačeno ono temeljno. I ne postoji baš sukob između dvije IZ, još uvijek je IZ u Hrvatskoj dio nečeg većeg (poput i Islamske zajednice u Srbiji) čemu je Rijaset IZ BiH vrhovno ili krovno tijelo/institucija. Ovdje, ustvari, postoji sukob ili različiti stavovi/koncepti unutar tog dijela IZ u Hrvastkoj: jednih koji bi htjeli da je taj dio IZ-a u Hrvatskoj još autonomniji od Rijaseta BiH (do, možda, potpune autonomije i potpunog organizacijskog odvajanja) i onih koji to - ne žele.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal,hvala
upoznat sam sa situacijom kad se jedan resor IZ Hrvatske hinjski odvojio od IZ BiH, bez ikakve najave, samo zato da ne šalju pare u centralu. naravno, o tome ni riječi u medijima, sve ide pod tepih, prljavi ves se ne iznosi. ne opravdavam ni jedne ni druge, samo im je interes bitan.
- ABH017
#598 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Pa šta je čovjek uvio "hodžinski"?zagortenej wrote:ma šta to hodžinski uvijaš, reci otvoreno samo su pare bitne, a vjera je samo paravan za običan narod.arzuhal wrote:Pa nema tu nikakve ni tajne ni mudrosti, i u ovom tekstu je naznačeno ono temeljno. I ne postoji baš sukob između dvije IZ, još uvijek je IZ u Hrvatskoj dio nečeg većeg (poput i Islamske zajednice u Srbiji) čemu je Rijaset IZ BiH vrhovno ili krovno tijelo/institucija. Ovdje, ustvari, postoji sukob ili različiti stavovi/koncepti unutar tog dijela IZ u Hrvastkoj: jednih koji bi htjeli da je taj dio IZ-a u Hrvatskoj još autonomniji od Rijaseta BiH (do, možda, potpune autonomije i potpunog organizacijskog odvajanja) i onih koji to - ne žele.Connaisseur Karlin wrote:arzuhal,hvala
upoznat sam sa situacijom kad se jedan resor IZ Hrvatske hinjski odvojio od IZ BiH, bez ikakve najave, samo zato da ne šalju pare u centralu. naravno, o tome ni riječi u medijima, sve ide pod tepih, prljavi ves se ne iznosi. ne opravdavam ni jedne ni druge, samo im je interes bitan.
Rekao je isto što i ti, što će reći i svako ko išta razumije.
Malo pretjeruješ, pa mu suprotstavljaš njegove vlastite stavove. A to ti je, pajdo moj, produkt predrasude. Pročitaj boldirano ponovo.
- Connaisseur Karlin
#599 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Moje pitanje je bilo vezano za konflikt kao rezultat nepostojecih zakona ili zakona koji nisu prakticni ,a koji se moraju promjeniti.
- ABH017
#600 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"
Ja bih, još jednom, lijepo, zamolio uvažene kolege forumaše:perfekcionista1 wrote:Ti ih sigurno ne smijes komentarisati. Mislim, smijes ti sve ali ja bi se bojao Allahove srdzbe. Doktori komentarisu rad doktora, pravnici rad pravnika, pa bi trebalo i ulema da ukaze ulemi na propuste koje naprave jer logicno niko nije bezgrijesan. Ali ti da komentarises hafiza...ustvari, kako hoces. Razumom obdarena osoba bi mi se zahvalila jer ti cinim dobro svim ovim rijecima, pokusavam te sacuvati harama u koji zapadas ogovaranjem.. Ja cist pred Allahom, pokusao sam.ABH017 wrote:
De se dogovori sa ovim Gološem, pa mi javi ko su hafizi i smiju li se oni komentarisati.
Ili imaju vaši i naši hafizi, pa se naši smiju ogovarati, a vaše ne smijemo ni spomenuti?
https://m.youtube.com/watch?v=29pvw0J3ZFA
A može bit da se i ovaj Gološ pogrešno izrazio u šali. Biće da je to.
Inace sto se tice Bugarija duboko sam se razocarao u njega jos u ono vrijeme kad je bio aktuelan Meki Torabi gdje ga je Bugari podrzao i nazvao iskrenim i istinitim ono sto on radi.
@salik79
@Mašinac
@perfekcionista1
@semsasuljakovic
@sandromen
ako im nije mrsko, da mi objasne, kako se to Allahu obraćaju, preko poslanika, jer mi nisu odgovorili.
Uvaženog kolegu forumaša @perfekcionista1, zamolio bih da mi objasni kako "brat" Gološ može komentarisati hafiza Bugarija (vjerovatno je on obični hafiz, ništa posebno), a ja (opet obični čovjek, koji bi da sebe nazove muslimanom) ne mogu komentarisati "brata" hafiza Mrkonjića (iako ja tu ništa nisam imao komentarisati, jer je hafiz sve sam rekao)? Jesu li to dupli aršini, ako ja ne vrijedim "ni nokta Mrkonjića", što opet nije ništa u usporedbi sa tim da vjerovatno, po vašem mišljenju ni hafiz Bugari ne vrijedi nokta "brata" Gološa?
Ako je hafiz posebna "biljka", koju Allah bira, kad mu odobrava da nauči Kur'an, čistog srca, znanja i vjere, kako to isto ne važi i za hafiza Bugarija, nego ga svi "popljuvaste" za čas?
Ne branim Bugarija, ima i on prenosa, ali u čemu je razlika između dva hafiza?
Ako ovo važi za sve hafize, kako to vi imate pravo komentarisati Bugarija? Hoće li Allah dati i njemu hakk na sudnjem danu i bojite li se vi parničenja sa hafizom na sudnjem danu?perfekcionista1 wrote: Hafizi imaju posebno mjesto kod Allaha i tvrdim da svako hafiz ne moze biti, ko nije cistog srca i jakog imana nikada to ne moze postati. Ti se nasao kritikovati covjeka na osnovu par sekundi jednog predavanja, pa treba da te bude strah Boga. Svako neka pogleda njegovo gostovanje na facu tv, i nika sam iskreno kaze da li je taj covjek iskren. Najlakse je preko tastature palamuditi i pametovati drugima.A uostalom briga me, ogovaraj i kleveci a Allah ce na Sudnjem danu dati hafizu Mrkonjicu njegov hakk i poravnat ce te racuna medjusobno. Ja bi se bojao parniciti sa hafizom na sudnjem danu.
Mašinac wrote:Zbog ovih riječi teško tebi.ABH017 wrote: Allah se obožava bez posrednika i ne može se obožavati ni preko koga, taman to bio i Njegov poslanik Muhammed a.s.
Bez Njegovih Poslanika a naročito Muhameda s.a.w.s. nikad nećeš stići u Njegovu blizinu, niti zadobiti Njegovo zadovoljstvo.
Zaboravio si da su na ista mubarek usta objavljeni i Kur*an a.š a i Hadis.
Bog je mogao objaviti sve Kitabe bez Poslanika ali je mudrost božija u posredništvu.
Ovdje se i uzdižem, hoću da budem poslanik, u najmanju ruku. Ne d'o Allah u vaše ruke pasti. Proglasili biste me sotonom. A zašto? Jer sam kritikovao vašeg šejha?sandromen wrote: Nego preko čijih riječi došao si do Riječi Boga nego do riječi Poslanika? Oni su ih prenijeli do tebe. Bez njih nikada ne bi znao "tko ti je Bog".
Ili želiš nama ovdje kazati kako primaš same obznane poput Poslanika?
U najmanju ruku ovdje nam se uzidižeš kao sam neki Prorok, Poslanik odabran širiti Riječ, obznanu od strane Allaha.
Onda s pravom sebi postavljam pitanje da li vam je preči Allah ili vaš šejh.
Zapitajte se koliko koristite ono čime vas je Allah obdario i napravio razliku između vas i hajvana.
A i mene ste, ma ša Allah, okitili atributima, pa s pravom očekujem vaš cijenjeni odgovor, uzdajući se u to da ste muslimani, pa da će te pružiti valjan odgovor i objašnjenje.perfekcionista1 wrote: Upravo sam sebi presudjes i potvrdjujes nebuloze koje govoris. Kazes ja sebi uzeo za pravo da sudim i ocjenjujem pa cu to NJemu objasniti a upravo si ti taj koji je hafiza Mrkonjica ocijenio na osnovu par sekundi klipa i onako zlobno punih usta ga ogovarao. Govoris ocigledno o sebi ali ti jos sufijski ponos ne da to priznati pa kritiku sebi preusmjeravas na mene.
Ja sam samo reagovao u zastitu brata hafiza protiv jezika zulumcara. Mrkonjic je clan islamske zajednice, deklarisani sljedbenik hanefijskog mezheba koji je dobio i dozvolu IZ da djeluje unutar IZ. A koji si ti faktor u bosnjacko-muslimanskoj zajednici*?
Mašinac znaš li ti šta je posredništvo, a šta poslanje? Mislim, praviš li razliku između ta dva pojma?
Mudrost Božija jeste u poslanju, ali nikako u posredništvu. Kršćani uzimaju posrednika, kad se mole Gospodaru, a Islam ih za to opominje da griješe, pa očekujem od tebe, da ispraviš ovu nehotičnu grešku. Jel se moliš "tim mubarek ustima" da se zauzmu za tebe kod Gospodara ili moliš Gospodara da dozvoli "mubarek ustima" da se zauzmu za tebe? Ovo isto bih pitao i @salik79.,