91 se nije moglo/trebalo/smijelo otvoreno naoruzavati. To nisu radili ni Slovenci/Hrvati. U BIH to pogotovo nije bilo moguce. Da je dovozio rakete iz Austrije kao sto su to Slovenci radili saznalo bi se od Vardara pa do Triglava istog dana. Alija se mogao samo nadati da nece biti rata... Kad je rat poceo onda je pocelo i naoruzavanje...klavirdžija wrote:Govori se o 91, samo što vama nojevima redoslijed događanja nije bitan (potvrdio i Mahmutčehajić). Nebitno je kakve bi ti medalje dijelio, jer te niko nije pitao niti će te pitati. Govori se o tadašnjem predsjedniku, čija je to bila i formalna i neformalna dužnost.Gojeni H wrote:Ne znam je li se zahebavas, ali ljudi kontaju kao da covjek u takvim trenucima i pod takvim pritiskom razmislja kao poslije meditacije uz muziku raspolozenja.PM72 wrote:Gojeni,
U pravu si 100%.
Neki dan citam izjavu jednog miroljubca kako negativno komentarise postupke Murata Sabanovica na brani u VIsegradu.Kao, ljudi dole folovi-golovi ...
Znam tacno gdje sam tog trenutka bio i sta sam radio kad je Murat-Saban psovao majku Kukanjcu na radiju, prijeteci da ce raznijeti branu.
I sad kao Murat je to trebao "diplomatski"...![]()
Ja da sam imao nuklearnu, Allahom ti kunem da bi isla za Visegrad u onom trenutku.
A i ovo za kupovinu oruzja? Cuj ovoga lika, "Izetbegovic odbijao "hrvatske emisare"". Pa "hrvatine" 4 godine nisu dali da prodje nista vece od 82 mm bacaca, a i ono sto je doslo, doslo je nakon najveceg ushura i haracha u historiji ljudske civilizacije, ... a 'vamo Izetbegovic odbio "emisare".![]()
Djeca ne znaju, ali fakat trebas biti podobro zadojen mrznjom da u ovako nesto povjerujes bio Izetbegovic ili Durakovic u pitanju.
Da je Jicak Rabin donio oruzje, mi bi pored 6 ljiljana ugradili i Davidovu zvijezdu na zastavu. Bilo je bitno opstati.
Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
-
Walther
#576 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Last edited by Walther on 04/01/2016 10:28, edited 2 times in total.
- klavirdžija
#577 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
U pravu si, nismo još pitali Gorbačova ili Kemu konobara koji je tada radio Kod Gojka, jer to je bila njihova dužnost, a ne Alijina.maher wrote:alija je covjek koji je poslije robije koju je nevin odlezao dosao u predsjednistvo, ali hajmo vidjeti sta su za to vrijeme radili oni koji su 40 godina bili na vlasti:
- je li alija oduzeo oruzje teritorijalnoj odbrani rbih, gdje su tada bili komunisti i reformisti ...
- svako naoruzavanje prije medjunarodnog priznanja bih moglo je dovesti do intervencije jna ... mobilizacija rezervnog sastava milicije i neodazivanje na mobilizaciju jna je ono sto se moglo uraditi ...
- je li alija osnovao savez reformskih snaga koji je podijelio lijevo tzv. gradjansko biracko tijelo, dok su se nacionalne stranke ujedinile pred prve izbore ... ja koliko znam i pisac ove knjige je poslije reformista bio u muslimansko bosnjackoj organizaciji - mbo koja nije bas bila multietnicka stranka, a po imenu ni gradjanska ...
- je li alija srusio savez komunista ili se on raspao takodjer po nacionalnoj osnovi, dok se aliji prigovara da nije privukao ostale narode
- je li alija htio da preko svenarodnog parlamenta, aprila 92, suspenduje legalne organe izabrane na izborima u trenutku medjunarodnog priznanja bih
- u svim istocnoevropskim zemljama poslije pada komunizma, imovina komunistickih partija je podrzavljena ... samo je alija sdp-u ostavio sve zgrade i ogroman stambeni fond ... koji je privatizovan
rahmetli aliji smo istresli sve sta i dobro i lose uradio, hajmo malo vidjeti sta su i drugi mogli uraditi ...
Moglo je doći do intervencije JNA, pa je bolje bilo sačekati da JNA prebaci i ljudstvo i tehniku iz HR i SLO, pa se onda početi organizovano naoružavati tandžarama od po dvije hiljade maraka da može rahat intervenisat.
Kriv je Ante Marković jer on je imao vlast u BiH, a bitno je i koja stranka je po imenu bila "građanska" kao i Aljina. Da je još i uzeo imovinu SK, a nije jerbo je bio jako merhametli, to bi puno promjenilo i ratne pripreme i njegovo moodro vođstvo. Vjerovatno bi tada za rat bili potrebno dvoje plus svemoćni Nijaz Duraković svojeručno.
- klavirdžija
#578 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ko govori o otvorenom naoružavanju? I o ovom neotvorenom, pijačnom je brujalo, čak je i ona Voxova balava bagra o tome pisala i naravno preuveličavala. Valjda da time moodro uplaše ove sa tenkovima i avijacijom, kojima i to dođe ko kec na desetku.Walther wrote:91 se nije moglo/trebalo/smijelo otvoreno naoruzavati. To nisu radili ni Slovenci/Hrvati. U BIH to pogotovo nije bilo moguce. Da je dovozio rakete iz Austrije kao sto su to Slovenci radili saznalo bi se od Vardara pa do Triglava istog dana. Alija se mogao samo nadati da nece biti rata... Kad je rat poceo onda je pocelo i naoruzavanje...klavirdžija wrote: Govori se o 91, samo što vama nojevima redoslijed događanja nije bitan (potvrdio i Mahmutčehajić). Nebitno je kakve bi ti medalje dijelio, jer te niko nije pitao niti će te pitati. Govori se o tadašnjem predsjedniku, čija je to bila i formalna i neformalna dužnost.
-
Walther
#579 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
A kako bi se ti to tajno naoruzavao u drzavi kao sto je BIH? Jel ti znas o kakvom poduhvatu se radi?klavirdžija wrote:Ko govori o otvorenom naoružavanju? I o ovom neotvorenom, pijačnom je brujalo, čak je i ona Voxova balava bagra o tome pisala i naravno preuveličavala. Valjda da time moodro uplaše ove sa tenkovima i avijacijom, kojima i to dođe ko kec na desetku.Walther wrote:91 se nije moglo/trebalo/smijelo otvoreno naoruzavati. To nisu radili ni Slovenci/Hrvati. U BIH to pogotovo nije bilo moguce. Da je dovozio rakete iz Austrije kao sto su to Slovenci radili saznalo bi se od Vardara pa do Triglava istog dana. Alija se mogao samo nadati da nece biti rata... Kad je rat poceo onda je pocelo i naoruzavanje...klavirdžija wrote: Govori se o 91, samo što vama nojevima redoslijed događanja nije bitan (potvrdio i Mahmutčehajić). Nebitno je kakve bi ti medalje dijelio, jer te niko nije pitao niti će te pitati. Govori se o tadašnjem predsjedniku, čija je to bila i formalna i neformalna dužnost.
Moras naci nekog prijateljskog komsiju koji ti je spreman nesto prodati. Bosna toga nema tj. nije imala. Moras naci crni fond za novac, to u BiH nije bilo moguce. Diskretan prevoz naoruzanja nije bio moguc. Da ne govorimo o skladistu/obuci/itd. Sve to nije bilo moguce jer je jedan od BH naroda bio na strani agresora. Kontas? To nisu mogli raditi ni Hrvati. Slovencima je to poslo za rukom jer su nacionalno homogeni i imaju "prijateljske" komsije.
Prije svega bili su kao narod politicki spremni za referendum. Ono sto Bosnjaci nisu bili. A to je do Alije i SDA.
- klavirdžija
#580 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ne znam koji problem imaš sa čitanjem pa da ponovim: ne postoji niti je postojalo ni "tajno" ni "javno" naoružavanje. Postojalo je organizovano (Srbi, Hrvati, Slovenci) i neorganizovano (jedan jako mali dio Bošnjaka, komplet na svoju ruku). Alija i SDA kasnije domisliše i ovo granabdžijsko, još malo pa nestalo narode, pa Bošnjaci prođoše kako prođoše.Walther wrote:A kako bi se ti to tajno naoruzavao u drzavi kao sto je BIH? Jel ti znas o kakvom poduhvatu se radi?klavirdžija wrote:
Ko govori o otvorenom naoružavanju? I o ovom neotvorenom, pijačnom je brujalo, čak je i ona Voxova balava bagra o tome pisala i naravno preuveličavala. Valjda da time moodro uplaše ove sa tenkovima i avijacijom, kojima i to dođe ko kec na desetku.
Moras naci nekog prijateljskog komsiju koji ti je spreman nesto prodati. Bosna toga nema tj. nije imala. Moras naci crni fond za novac, to u BiH nije bilo moguce. Diskretan prevoz naoruzanja nije bio moguc. Da ne govorimo o skladistu/obuci/itd. Sve to nije bilo moguce jer je jedan od BH naroda bio na strani agresora. Kontas? To nisu mogli raditi ni Hrvati. Slovencima je to poslo za rukom jer su nacionalno homogeni i imaju "prijateljske" komsije.
Prije svega bili su kao narod politicki spremni za referendum. Ono sto Bosnjaci nisu bili. A to je do Alije i SDA.
Bosna je itekako imala prijatelja i saveznika, koliko god interesdžijski potonji bili orijentisani. Međutim, Aljo koji 92 ne bi kadar ni da Kučana dobije na telefon, a kamoli šta drugo očito nije bio taj koji bi išta i uradio kako valja.
Hrvati su uvezli hiljade tona naoružanja, i avione Uganda airlinesa su "ganjali" kao primjer maštovitosti. Kontrasta radi, Aljo je očito čekao da mu Allah da sabur, i njima i familijama za koje je bio odgovoran.
Koliko su Bošnjaci bili nezreli za referendum pokazuje i to da ih je bar 95 posto na isti izašlo. Dobrim dijelom vođeni onom moodrom "Mora da on kao predsjednik zna nešto što mi ne znamo".
- sinuhe
#581 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ne razumijem ovo oko naoruzanja. Svaka strana je drzala teritoriju gdje je imala vecinu stanovnistva pa sa ovoliko ili onoliko naoruzanja.
Srbi su istina ovladali tamo gdje je bilo mijesano stanovnistvo.
-
PM72
#582 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Gojeni,Gojeni H wrote:Ne znam je li se zahebavas, ali ljudi kontaju kao da covjek u takvim trenucima i pod takvim pritiskom razmislja kao poslije meditacije uz muziku raspolozenja.PM72 wrote:Gojeni,
U pravu si 100%.
Neki dan citam izjavu jednog miroljubca kako negativno komentarise postupke Murata Sabanovica na brani u VIsegradu.Kao, ljudi dole folovi-golovi ...
Znam tacno gdje sam tog trenutka bio i sta sam radio kad je Murat-Saban psovao majku Kukanjcu na radiju, prijeteci da ce raznijeti branu.
I sad kao Murat je to trebao "diplomatski"...![]()
Ja da sam imao nuklearnu, Allahom ti kunem da bi isla za Visegrad u onom trenutku.
A i ovo za kupovinu oruzja? Cuj ovoga lika, "Izetbegovic odbijao "hrvatske emisare"". Pa "hrvatine" 4 godine nisu dali da prodje nista vece od 82 mm bacaca, a i ono sto je doslo, doslo je nakon najveceg ushura i haracha u historiji ljudske civilizacije, ... a 'vamo Izetbegovic odbio "emisare".![]()
Djeca ne znaju, ali fakat trebas biti podobro zadojen mrznjom da u ovako nesto povjerujes bio Izetbegovic ili Durakovic u pitanju.
Da je Jicak Rabin donio oruzje, mi bi pored 6 ljiljana ugradili i Davidovu zvijezdu na zastavu. Bilo je bitno opstati.
Pođahkad se složim sa tvojim stavovima,što jest-jest,ali si ubo u sridu!
A ako pod tim "miroljubac" misliš na mene što sam pomenuo kretena Murata...ja sam ga pominjao radi incidenata i sranja koje je pravio pred rat,bacao biste u Drinu,tukao Srbe bez ikakvog razloga (ako ih je manje) itd. A što se tiče atomske,i ja bih je 1992 ispalio na Beograd iste sekunde- taman kad bi mi rekli da ću i ja riknut istog momenta.
-
Walther
#583 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Javnog naoruzavanja zbog prije pomenutih razlog nije bilo i nije moglo biti. Tajnog naoruzavanje jeste bilo. "Emisari" su bili iz Slovenije. A islo je preko Bosnjaka koji su od prije u Sloveniji. Sve fakture su isle Aliji Izetbegovicu. Znaci bitna je bila TAJNOST in NE ORGANIZOVANOST. Organizovati kupovini ili naoruzavanje nije problem. Uraditi to tajno, jeste.klavirdžija wrote:Ne znam koji problem imaš sa čitanjem pa da ponovim: ne postoji niti je postojalo ni "tajno" ni "javno" naoružavanje. Postojalo je organizovano (Srbi, Hrvati, Slovenci) i neorganizovano (jedan jako mali dio Bošnjaka, komplet na svoju ruku). Alija i SDA kasnije domisliše i ovo granabdžijsko, još malo pa nestalo narode, pa Bošnjaci prođoše kako prođoše.Walther wrote:A kako bi se ti to tajno naoruzavao u drzavi kao sto je BIH? Jel ti znas o kakvom poduhvatu se radi?klavirdžija wrote:
Ko govori o otvorenom naoružavanju? I o ovom neotvorenom, pijačnom je brujalo, čak je i ona Voxova balava bagra o tome pisala i naravno preuveličavala. Valjda da time moodro uplaše ove sa tenkovima i avijacijom, kojima i to dođe ko kec na desetku.
Bosna je itekako imala prijatelja i saveznika, koliko god interesdžijski potonji bili orijentisani. Međutim, Aljo koji 92 ne bi kadar ni da Kučana dobije na telefon, a kamoli šta drugo očito nije bio taj koji bi išta i uradio kako valja.
Hrvati su uvezli hiljade tona naoružanja, i avione Uganda airlinesa su "ganjali" kao primjer maštovitosti. Kontrasta radi, Aljo je očito čekao da mu Allah da sabur, i njima i familijama za koje je bio odgovoran.
Koliko su Bošnjaci bili nezreli za referendum pokazuje i to da ih je bar 95 posto na isti izašlo. Dobrim dijelom vođeni onom moodrom "Mora da on kao predsjednik zna nešto što mi ne znamo".
Bosna jeste imala prijatelja&saveznika ali nijednog na granici BIH. Svaka puska je morala preci bar preko HR ili SRB. Aljo je inace sa Kucanom bio dobar. Kucan je Alji na lijepe oci dao naoruzanje sto u tom poslu nije bas stalna praksa. Problem je tome je pravio samo tadasnji ministar JJ.
Spremenost na referendumu nema veze sa % na referendumu. Narod mora prije referenduma znata sta donosi dan poslije. O ono mahanje trobojkom po Sarajevu danas a referendum sutra na pali. Da ne govorim o odnosu prema JNA, SFRJ, itd... U Ljubljani je "Miting istine" zabranjen prije nego sto je poceo tj. odma.
- klavirdžija
#584 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Da rezimiramo, tema nisam ja, ali ti ne bi o temi i rahmetliji, jer ti znaš, pa zato bolje malo o meni, jer ja imam predrasude, a ne ti, a ovo danfa, ono ne danfa?Sarajmen wrote:Vidi, predrasude su čudo i oni koji postanu žrtva predrasuda nisu u stanju da uopće krenu putem znanja , koji vodi istini. Jednostavno rečeno, ako bih se vodio predrasudama o tebi i tvojim zanimanjima za ''Farmu, Velikog brata, kablovskim operaterima i sl.'' , ne bih te trebao prihvatiti za ravnopravnog sagovornika na temi. Iako se ti na njoj po obimu komentara namećeš kao dobar poznavalac lika i djela rahmetli Izetbegovića, prilika i okolnosti koje su u to vrijeme vladale u zemlji i regionu. Izjasnio sam se da nisam čitao knjigu od autora Čengića i fakat ne mogu i ne želim da komentarišem njen sadržaj zbog te činjenice. Ali sam primijetio da se na temi kroz diskusiju provlače i stvari koje su mi , što bi se reklo '' u malom prstu'' , a opet se ustručavam da ih komentarišem. Razlog je jednostavan, kao i sami naslov knjige na temi se kreiraju dva polariteta u smislu za i protiv Alije, a to ne može biti racionalan pristup. Ne može biti ni objektivan jer diskusija na tako koncipiran način ide iz krajnosti u krajnost.klavirdžija wrote:Bome izgleda i Latić dobrano opleo po SDA, dinastijama itd. Ako si čitao knjigu (ja nisam, niti imam nameeeruu), kako on ovako naknadne pameti opisuje Alijino predsjednikovanje?Sarajmen wrote:
Nemam ti šta pametnije reći osim da poradiš malo na sebi u smislu oslobađanja od predrasuda, to može biti za tebe dobro i korisno. Jer kada ja pročitam ovu knjigu od autora Čengića, ne sumnjaj da ću se tek tada javiti sa mišljenjem o njenom sadržaju. Do tada ti poradi na sebi i pročitaj ne samo ovu Latićevu knjigu, već i onu ''Boja povijesti'', kao preduslov da bi mogao da vladaš materijom i budeš ravnopravan sagovornik.
A eto, o moru drugih javno objavljenih knjiga i literature, ali i onih javno neobjavljenih ... nećemo, jer ne predstavljaju suštinu teme. Zato mi ne zamjeri što neću iznijeti mišljenje o Latićevoj knjizi, jer ona kod razumnih i mudrih ljudi ima za cilj korekciju ili nadogradnju određenih mišljenja i stavova. A dok kod polupismene i neupućene svjetine, onih koji vole da po trnju mlate tuđom ćunom, limitiranih paćenika koji kolju vola zarad kile mesa , kompleksaša i pacijenata sa štokholmskim sindromom, onih hudnika koji nesvjesno troše energiju nepotrebnom raspravom... ona nema drugih vrijednosti.
Rahmetli Izetbegović privatno u odnosu na personifikaciju institucija države BiH koje je svojevremeno predstavljao , su dvije različite stvari. Privatno me za njim zakuri bolac, ali za ovu drugu dimenziju.... i tada i dan danas, Bosna i Hercegovina će vazda imati odane sinove i kćeri da je brane i odbrane.
Podržavam pisanje pa makar ono bilo i kritičko, jebo jednoumlje plasirano od režimskih ''pisaca'' . Ali ne smatram korisnim pišanje uz vjetar, jer zapišan insan danfa ...
-
Walther
#585 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Znaci Srbi su ovladali tamo gdje su svakako vladali i tamo gdje su ostale mogli pobiti&protjerani... I ne razumijes ulogu naoruzanja u tome? Khm.sinuhe wrote:Ne razumijem ovo oko naoruzanja. Svaka strana je drzala teritoriju gdje je imala vecinu stanovnistva pa sa ovoliko ili onoliko naoruzanja.
- sinuhe
#586 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ne igra oruzje tu neku ulogu. Nisu Bosnjaci u Olovu bili nista bolje naoruzani od onih u Visegradu.
Vojska kad odredi pravac napada probija liniju kao u Posavini protiv kako Bosnjaci vole reci spremnih i naoruzanih Hrvata, za razliku od Bosnjaka koji su kao naivni.
Vojska kad odredi pravac napada probija liniju kao u Posavini protiv kako Bosnjaci vole reci spremnih i naoruzanih Hrvata, za razliku od Bosnjaka koji su kao naivni.
- klavirdžija
#587 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Emisari o kojima ti govoriš su iz ljeta 92 (i hvala ti na tome, odlično si ilustrovao Alijinu moodrost, a nadasve i pismenost. Za njegovo vladanje tehnološkim čudima tipa telefona nisam siguran.), što je za nas koji smo prije ove knjige imali priliku čitati i recimo kalendar, više od godinu dana nakon događaja koje ja spomenuh.Walther wrote:Javnog naoruzavanja zbog prije pomenutih razlog nije bilo i nije moglo biti. Tajnog naoruzavanje jeste bilo. "Emisari" su bili iz Slovenije. A islo je preko Bosnjaka koji su od prije u Sloveniji. Sve fakture su isle Aliji Izetbegovicu. Znaci bitna je bila TAJNOST in NE ORGANIZOVANOST. Organizovati kupovini ili naoruzavanje nije problem. Uraditi to tajno, jeste.klavirdžija wrote:Ne znam koji problem imaš sa čitanjem pa da ponovim: ne postoji niti je postojalo ni "tajno" ni "javno" naoružavanje. Postojalo je organizovano (Srbi, Hrvati, Slovenci) i neorganizovano (jedan jako mali dio Bošnjaka, komplet na svoju ruku). Alija i SDA kasnije domisliše i ovo granabdžijsko, još malo pa nestalo narode, pa Bošnjaci prođoše kako prođoše.Walther wrote: A kako bi se ti to tajno naoruzavao u drzavi kao sto je BIH? Jel ti znas o kakvom poduhvatu se radi?
Bosna jeste imala prijatelja&saveznika ali nijednog na granici BIH. Svaka puska je morala preci bar preko HR ili SRB. Aljo je inace sa Kucanom bio dobar. Kucan je Alji na lijepe oci dao naoruzanje sto u tom poslu nije bas stalna praksa. Problem je tome je pravio samo tadasnji ministar JJ.
Spremenost na referendumu nema veze sa % na referendumu. Narod mora prije referenduma znata sta donosi dan poslije. O ono mahanje trobojkom po Sarajevu danas a referendum sutra na pali. Da ne govorim o odnosu prema JNA, SFRJ, itd... U Ljubljani je "Miting istine" zabranjen prije nego sto je poceo tj. odma.
91 je postojala spremnost u Hrvatskoj da se pomogne i Bošnjacima u naoružavanju, ne iz neke pretjerane ljubavi, nego čistokrve logičke pragme. Prilika propuštena, mrtve i nakon 20 godina još brojimo.
Dalje s tobom ne bih, bar dok se ne oboružaš kalendarom, atlasom, pa ako bude sreće, i pokojom relevantnom činjenicom. Živio ti meni.
-
Walther
#588 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ne, nisu iz 92. Emisari su se obilazili vec od pocetka 91. I radilo se se o posjetama u dva pravca. Telefoni se za takve stvari nikad ne koriste. Pogotovo ne u ono doba i tehnologiju.
91 je bila spremenost da izradi svak svakoga. Pogotovo u HR. HR su uprkos dogovoru izradili Slovence (propustili vojsku kroz HR), pa su onda Slovenci izradili Hrvate (spakovali je nazad Hrvatima). Citavo vrijeme su Slovenci radili na tome da izrade HR i BIH (dogovor Kucan-Milosevic) a HR da izradi BIH (dogovor Tudjaman Milosevic). HR cak i da je iskreno htijela nije mogla pomoci BIH jer nije mogla pomoci ni sebi (Martin Spegelj).
Bosni je mogla eventuelno pomoci Slovenija da izmedu nije HR. Sto se na kraju i radilo. Kad je HR htijela propustala je sta i kako je zeljela. Slovenci su uzimali reket a Hrvati dio narouzanja.
91 je bila spremenost da izradi svak svakoga. Pogotovo u HR. HR su uprkos dogovoru izradili Slovence (propustili vojsku kroz HR), pa su onda Slovenci izradili Hrvate (spakovali je nazad Hrvatima). Citavo vrijeme su Slovenci radili na tome da izrade HR i BIH (dogovor Kucan-Milosevic) a HR da izradi BIH (dogovor Tudjaman Milosevic). HR cak i da je iskreno htijela nije mogla pomoci BIH jer nije mogla pomoci ni sebi (Martin Spegelj).
Bosni je mogla eventuelno pomoci Slovenija da izmedu nije HR. Sto se na kraju i radilo. Kad je HR htijela propustala je sta i kako je zeljela. Slovenci su uzimali reket a Hrvati dio narouzanja.
- klavirdžija
#589 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Koristili ne koristili, Aljo se dosjetio da ih koristi al 92, i to saznadosmo zahvaljujući upravo "tvom" faksimilu.
Resto mi je, iskreno, mrsko i čitati jer poučen prethodnim (opetovanim, što bi onomad rekao Franjo) iskustvom, ne vjerujem da imaš išta relevantno za reći.
Resto mi je, iskreno, mrsko i čitati jer poučen prethodnim (opetovanim, što bi onomad rekao Franjo) iskustvom, ne vjerujem da imaš išta relevantno za reći.
- klavirdžija
#590 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kažu i nije tata, ali malo prižmirio kad bijahoše sin i jarani mu u njega u pitanju, sve su to u stvari fini momci. Neshvaćeni, ali pošteni i redovni bili u mektebu pa mora da ne misle zlo.Iza Horizonta wrote:Na televiziji kažu tata ukro,nije tata ukro!
-
oridjidji
#591 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Logicka pragma ti pada u vodu sa sporazumima Milosevic-Tudzman i Karadzic-Boban. Logika je da rezultati pred Hagom ilustruju vjerno srpsku i hrvatsku politiku prema BiH, kao i to koliko su oni bili dobri doturaci oruzja. Sto bi Dudakovic reko za njihovu trgovinu sa Crvenim Beretkama, znali smo kad se sprema akcija Srba na Bihac, kad bi markom kupili 3 metka, tad nema akcije, a kad bi metak bio marka, tad se kuha ista u pozadini.klavirdžija wrote:Emisari o kojima ti govoriš su iz ljeta 92 (i hvala ti na tome, odlično si ilustrovao Alijinu moodrost, a nadasve i pismenost. Za njegovo vladanje tehnološkim čudima tipa telefona nisam siguran.), što je za nas koji smo prije ove knjige imali priliku čitati i recimo kalendar, više od godinu dana nakon događaja koje ja spomenuh.Walther wrote:Javnog naoruzavanja zbog prije pomenutih razlog nije bilo i nije moglo biti. Tajnog naoruzavanje jeste bilo. "Emisari" su bili iz Slovenije. A islo je preko Bosnjaka koji su od prije u Sloveniji. Sve fakture su isle Aliji Izetbegovicu. Znaci bitna je bila TAJNOST in NE ORGANIZOVANOST. Organizovati kupovini ili naoruzavanje nije problem. Uraditi to tajno, jeste.klavirdžija wrote: Ne znam koji problem imaš sa čitanjem pa da ponovim: ne postoji niti je postojalo ni "tajno" ni "javno" naoružavanje. Postojalo je organizovano (Srbi, Hrvati, Slovenci) i neorganizovano (jedan jako mali dio Bošnjaka, komplet na svoju ruku). Alija i SDA kasnije domisliše i ovo granabdžijsko, još malo pa nestalo narode, pa Bošnjaci prođoše kako prođoše.
91 je postojala spremnost u Hrvatskoj da se pomogne i Bošnjacima u naoružavanju, ne iz neke pretjerane ljubavi, nego čistokrve logičke pragme. Prilika propuštena, mrtve i nakon 20 godina još brojimo.
Dalje s tobom ne bih, bar dok se ne oboružaš kalendarom, atlasom, pa ako bude sreće, i pokojom relevantnom činjenicom. Živio ti meni.
Na index.hr ima dobra knjiga od Mateja Šurca i Blaža Zgage "U ime države" o trgovini oružja koja se odvijala tokom rata, pa eto ima zanimljivih detalja o tome, objavljena je prije dvije godine koliko se sjecam.
-
Walther
#592 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ocigledno si funkcionalno nepismen.... U dopisu ti jasno pise sta i kako.klavirdžija wrote:Koristili ne koristili, Aljo se dosjetio da ih koristi al 92, i to saznadosmo zahvaljujući upravo "tvom" faksimilu.![]()
1) to nije radio Alija Izetbegovic vec Hasan Cengic
2) nije se to radilo po telefonu vec licno, emisari iz BIH i SLO su se vise puta vise licno sastali
3) to je "dobavnica" iz dopisa se vidi da je postoji "dogovor" od prije
4) Alija je bio samo garancija za placanje naoruzanja koje su drugi narucivali i preuzimali
5) Placanje (osim licnom garancijom Alije Izetbegovica) nije bilo moguce zbog Srba
Ako ti jos nesto nije jasno ti slobodno pitaj...
- klavirdžija
#593 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Sve to došlo kasnije, kupi i ti sebi jedan kalendarčić.oridjidji wrote:Logicka pragma ti pada u vodu sa sporazumima Milosevic-Tudzman i Karadzic-Boban. Logika je da rezultati pred Hagom ilustruju vjerno srpsku i hrvatsku politiku prema BiH, kao i to koliko su oni bili dobri doturaci oruzja. Sto bi Dudakovic reko za njihovu trgovinu sa Crvenim Beretkama, znali smo kad se sprema akcija Srba na Bihac, kad bi markom kupili 3 metka, tad nema akcije, a kad bi metak bio marka, tad se kuha ista u pozadini.klavirdžija wrote: Emisari o kojima ti govoriš su iz ljeta 92 (i hvala ti na tome, odlično si ilustrovao Alijinu moodrost, a nadasve i pismenost. Za njegovo vladanje tehnološkim čudima tipa telefona nisam siguran.), što je za nas koji smo prije ove knjige imali priliku čitati i recimo kalendar, više od godinu dana nakon događaja koje ja spomenuh.
Na index.hr ima dobra knjiga od Mateja Šurca i Blaža Zgage "U ime države" o trgovini oružja koja se odvijala tokom rata, pa eto ima zanimljivih detalja o tome, objavljena je prije dvije godine koliko se sjecam.
-
oridjidji
#594 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Srbi su imali JNA na svojoj strani. Na drugim teritorijama su takodjer oni kontrolisali kasarne, dok se nisu povukli iz njih, svi znamo kako. U Tuzli i u Sa su se proveli ko bosi po trnju jer se tu otpor organizovao, a bome se raja kvalitetno nahajcala da pokusa da uleti u njih u tenama.sinuhe wrote:Ne razumijem ovo oko naoruzanja. Svaka strana je drzala teritoriju gdje je imala vecinu stanovnistva pa sa ovoliko ili onoliko naoruzanja.
Jedino je Beslagic, odradio mangupski posao u Tuzli, poznavajuci sistem, kao stari cica iz prethodnog sistema, koji je odvalio u Tuzli sve tri nacionalne stranke (sto i ne cudi jer Tuzla je oduvijek bila takva) , pred sami rat rasirio je rezervni sastav policije i tako spremao otpor u gradu na posve legalan nacin. U Sa nije to bilo tako, MUP je pukao po savovima, akcija na akademiju na Vracama pokazala je vrhunac toga razdora 5. aprila 1992. , bivse kolege Srbi jurisaju na svoje dojucerasnje kolege. Tako da se tuzlanska prica nije mogla ponoviti. Zato smo imali Patriotsku ligu, Zelene Beretke i neke manje vojne formacije koje su cinile TOBiH, a cestito nisu ni imali ime i sve su nicale u ilegali.
- klavirdžija
#595 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Opet moram samo prvih par redova, mrsko mi ostalo.Walther wrote:Ocigledno si funkcionalno nepismen.... U dopisu ti jasno pise sta i kako.klavirdžija wrote:Koristili ne koristili, Aljo se dosjetio da ih koristi al 92, i to saznadosmo zahvaljujući upravo "tvom" faksimilu.![]()
1) to nije radio Alija Izetbegovic vec Hasan Cengic
2) nije se to radilo po telefonu vec licno, emisari iz BIH i SLO su se vise puta vise licno sastali
3) to je "dobavnica" iz dopisa se vidi da je postoji "dogovor" od prije
4) Alija je bio samo garancija za placanje naoruzanja koje su drugi narucivali i preuzimali
5) Placanje (osim licnom garancijom Alije Izetbegovica) nije bilo moguce zbog Srba
Ako ti jos nesto nije jasno ti slobodno pitaj...
-
PM72
#596 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Alijina logistika je bila kao i ona čuvena ceduljica sa kojom je žena Gorana Bregovića zdušila van grada.Na njoj je pisalo "pusti ovu - Kruško". Glavni logističar mu bio zatvorski haver Čengić koji nije znao razliku između metka i tromblona.
-
PM72
#597 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ako ćemo iskreno,pitao bih tuzlake kako bi se proveli da su u Tuzli imali 160 000 Srba i 13 kasarni JNA...oridjidji wrote:Srbi su imali JNA na svojoj strani. Na drugim teritorijama su takodjer oni kontrolisali kasarne, dok se nisu povukli iz njih, svi znamo kako. U Tuzli i u Sa su se proveli ko bosi po trnju jer se tu otpor organizovao, a bome se raja kvalitetno nahajcala da pokusa da uleti u njih u tenama.sinuhe wrote:Ne razumijem ovo oko naoruzanja. Svaka strana je drzala teritoriju gdje je imala vecinu stanovnistva pa sa ovoliko ili onoliko naoruzanja.
Jedino je Beslagic, odradio mangupski posao u Tuzli, poznavajuci sistem, kao stari cica iz prethodnog sistema, koji je odvalio u Tuzli sve tri nacionalne stranke (sto i ne cudi jer Tuzla je oduvijek bila takva) , pred sami rat rasirio je rezervni sastav policije i tako spremao otpor u gradu na posve legalan nacin. U Sa nije to bilo tako, MUP je pukao po savovima, akcija na akademiju na Vracama pokazala je vrhunac toga razdora 5. aprila 1992. , bivse kolege Srbi jurisaju na svoje dojucerasnje kolege. Tako da se tuzlanska prica nije mogla ponoviti. Zato smo imali Patriotsku ligu, Zelene Beretke i neke manje vojne formacije koje su cinile TOBiH, a cestito nisu ni imali ime i sve su nicale u ilegali.
-
oridjidji
#598 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
klavirdžija wrote:Sve to došlo kasnije, kupi i ti sebi jedan kalendarčić.oridjidji wrote:Logicka pragma ti pada u vodu sa sporazumima Milosevic-Tudzman i Karadzic-Boban. Logika je da rezultati pred Hagom ilustruju vjerno srpsku i hrvatsku politiku prema BiH, kao i to koliko su oni bili dobri doturaci oruzja. Sto bi Dudakovic reko za njihovu trgovinu sa Crvenim Beretkama, znali smo kad se sprema akcija Srba na Bihac, kad bi markom kupili 3 metka, tad nema akcije, a kad bi metak bio marka, tad se kuha ista u pozadini.klavirdžija wrote: Emisari o kojima ti govoriš su iz ljeta 92 (i hvala ti na tome, odlično si ilustrovao Alijinu moodrost, a nadasve i pismenost. Za njegovo vladanje tehnološkim čudima tipa telefona nisam siguran.), što je za nas koji smo prije ove knjige imali priliku čitati i recimo kalendar, više od godinu dana nakon događaja koje ja spomenuh.
Na index.hr ima dobra knjiga od Mateja Šurca i Blaža Zgage "U ime države" o trgovini oružja koja se odvijala tokom rata, pa eto ima zanimljivih detalja o tome, objavljena je prije dvije godine koliko se sjecam.Uostalom, dobar dio "dogovora" iz Karađorđeva (bio je još jedan, mada manje poznat, iz Tikveša) je pao u vodu, nisu ga se ni Franjo ni Slobo držali kao pijan plota. I to je bio rezultat čistokrvne taktičke pragme, umjesto Aljinog minderisanja.
Pa kad se po tebi trebao spremiti otpor? Jel i ovo bilo kalendarski prije toga o cemu ti pricas
http://opsadasarajeva.blogspot.ba/2015/ ... a-bih.html
- Danguba
#599 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ni danas brabonjaka ne nedostaje.
Klavirdzija, da ti nisi guslar.
Klavirdzija, da ti nisi guslar.
-
oridjidji
#600 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Stoji i ta, samo spomenuh to kao dobar primjer kako se kroz sistem legalno stvarao otpor. Naravno u Sa nije moglo biti tako.PM72 wrote:Ako ćemo iskreno,pitao bih tuzlake kako bi se proveli da su u Tuzli imali 160 000 Srba i 13 kasarni JNA...oridjidji wrote:Srbi su imali JNA na svojoj strani. Na drugim teritorijama su takodjer oni kontrolisali kasarne, dok se nisu povukli iz njih, svi znamo kako. U Tuzli i u Sa su se proveli ko bosi po trnju jer se tu otpor organizovao, a bome se raja kvalitetno nahajcala da pokusa da uleti u njih u tenama.sinuhe wrote:Ne razumijem ovo oko naoruzanja. Svaka strana je drzala teritoriju gdje je imala vecinu stanovnistva pa sa ovoliko ili onoliko naoruzanja.