Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

emi_eft

#576 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

Sabaton wrote:
Fudo387 wrote:
Sabaton wrote:Ljudi, ja bih zelio da izmjenim neke podatke sto se ticu nacionalnosti. izjasnio sam se kao Bosnjak, ali zelim da me zapisu kao Bosanca i Hercegovca.

Gdje otici i koga nazvati da se izvrsi ova promjena?

Hvala.
Taknuto maknuto. Gotovo je sad. :D
Znaci nema nikakve šanse da se to promjeni?
savjetujem ti da se obratis na popis.ba i pitas! Rakodjer ti savjetujem da se pridruzis ovoj ekipi: http://rsbih-sarajevo-podrinje.weebly.com/
emi_eft

#577 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
ILVIIR wrote:
To je ta mogucnost interpretacije koju sam vec spominjao.. ali kad nekom neko pitanje ne odgovara, onda ga je najlakse ignorisati

Edit: upitana osoba je privremeno banirana, osim toga.

Hvala ti, nisam znao da je baniran. :)

Nije mi jasno koja budala je unijela u zakon ono "niti se ocekuje". :-)
doticna budala je kopirala standardni evropski sablon. Da pojasnim. Ukoliko osoba radi u npr Njemackoj, djeca joj zive u Njemackoj i tamo pohadjaju skolu, ne ocekuje se da ce osoba da zivi u BiH iako ima prebivaliste u toj drzavi. Na formularau takodjer postoji pitanje da li osoba planira zivjeti u bih u narednih godinu dana.Na osnovu toga se donosi zakljucak o tome da je li za ocekivati da osoba boravi u BiH u narednoj gdini ili im neko drugo primarno boraviste. U standardnim drzavama ovo ne bi predstavljao problem, medjutim ova recenica u BiH to radi jer Dodik and co na osnovu nje mogu imati 300 000 upitnih stanovnika jer "ne ocekuju" boravak.
emi_eft

#578 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by emi_eft »

i nisam bila baniran, vec banirana :izet:
BAK-eV

#579 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by BAK-eV »

Nije za Bosnjake toliko lose da propadne popis. Pogotovo za policiju u Podrinju i Krajini. Tamo se moraju onda postovati predratne kvote za Bosnjake a one su vece od Popisa 2013. Isto vazi za zaposljavanje Bosnjaka u drugima javnim ustanovama.
Ja_Ja

#580 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Ja_Ja »

BAK-eV wrote:Nije za Bosnjake toliko lose da propadne popis. Pogotovo za policiju u Podrinju i Krajini. Tamo se moraju onda postovati predratne kvote za Bosnjake a one su vece od Popisa 2013. Isto vazi za zaposljavanje Bosnjaka u drugima javnim ustanovama.
Shebase se uposljavajuci Bosnjake po popisu iz 1991. Te kvote niko ne hebe ni dva posto u RS.

Evo nesto novo a staro;
IMO: BiH treba bez odgađanja finalizirati i objaviti rezultate popisa stanovništva

Predstavnici Međunarodne monitoring misije (IMO) za popis stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini, održan 2013. godine, sastali su se 2. i 3. februara s predstavnicima bh.vlasti, uključujući ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića u svojstvu koordinatora popisa te direktorima sve tri statističke agencije u BiH, radi procjene i diskusije o ostvarenim rezultatima, ali i definiranja koraka u pogledu objavljivanja konačnih rezultata popisa.

IMO, pod predsjedanjem direktora EUROSTAT-a Pietera Everaersa zaduženog za saradnju u oblasti statistike sa zemljama proširenja, ponovio je potrebu završetka obrade podataka i priprema za objavljivanje bez daljnjih odgađanja, što je od iznimne hitnosti, posebno sada kada je prošlo više od dvije godine od provođenja popisa.

Premda bilježi tek skromni napredak ostvaren tokom prethodnih mjeseci u vezi s rješavanjem izvjesnog broja metodoloških pitanja potrebnih za usvajanje zajedničke metodologije, IMO također ističe snažnu predanost nadležnih za statistiku za okončanje popisnih aktivnosti.

IMO, s mandatom za praćenje usklađenosti s međunarodnim preporukama i evropskom regulativom o popisima stanovništva, smatra da su pripreme za popis stanovništva adekvatno urađene. Naknadno je ocijenjeno da je popisivanje teklo bez problema i u skladu s usaglašenom metodologijom i međunarodnim preporukama, u cijeloj zemlji. Nakon perioda popisivanja, uslijedilo je uspješno skeniranje i evidentiranje podataka.

BiH se obavezala na provođenje popisa stanovništva i uspješno je poduzela inicijalne korake. S tim u skladu, IMO ponovo ohrabruje zavode i Agenciju za statistiku da okončaju aktivnosti na popisu i objave rezultate, a Vijeće ministara BiH da pruži punu podršku okončanju. To je dio odgovornosti koju je BiH preuzela opredjeljenjem da održi popis stanovništva.

Ova misija će nastaviti pratiti napredak u pogledu provedbe metodologije popisa u skladu s međunarodnim preporukama te pozorno pratiti dešavanja u narednim mjesecima. IMO je uvjeren da će preostala ključna metodološka pitanja biti uskoro riješena, posebno u smislu utvrđivanja prebivališta stanovništva.

Evropska unija smatra popis stanovništva u BiH jednim od ključnih pitanja, ne samo zbog njegove važnosti u okviru procesa evropskih integracija već i ključnog značaja za ekonomsko i socijalno planiranje, što je od posebne hitnosti u kontekstu Reformske agende, čiji je sastavni dio i popis stanovništva.

IMO je uspostavila Europska komisija 2012. godine, na poziv Vijeća ministara BiH, da bi se osiguralo da su pripreme za popis i provedbu u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. Tu misiju čine predstavnici EUROSTAT-a, koji predsjedava Upravnim odborom, te Direkcije Evropske komisije za proširenje i politike susjedstva, Vijeća Evrope, Agencije za statistiku Ujedinjenih naroda (UN), Ekonomskog odbora UN-a za Evropu (UNECE) i Populacijskog fonda UN-a (UNFPA), saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Faktor.ba/Foto: Anadolija)
VCorp

#581 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by VCorp »

BAK-eV wrote:Nije za Bosnjake toliko lose da propadne popis. Pogotovo za policiju u Podrinju i Krajini. Tamo se moraju onda postovati predratne kvote za Bosnjake a one su vece od Popisa 2013. Isto vazi za zaposljavanje Bosnjaka u drugima javnim ustanovama.
Razumijem za Podrinje, ali što u Krajini ? :lol: Mi možemo Srbe iz USK prebrojati na prste jedne ruke.
hujdur007

#582 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by hujdur007 »

Je li može neko da mi objasni na koji način se došlo do ovih 230 hiljada ljudi za koje se tvrdi da su dva puta popisani na različitim mjestima.
Na popisu nije bilo potrebno davati matični broj, niti broj ikakvog ličnog dokumenta.
Na osnovu cega se moze biti 100% siguran da je jedna osoba popisana dva puta ukoliko nije prilikom popisa dala matični broj, niti broj ikakvog ličnog dokumenta?
Ali Kemal

#583 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Ali Kemal »

hujdur007 wrote:Je li može neko da mi objasni na koji način se došlo do ovih 230 hiljada ljudi za koje se tvrdi da su dva puta popisani na različitim mjestima.
Na popisu nije bilo potrebno davati matični broj, niti broj ikakvog ličnog dokumenta.
Na osnovu cega se moze biti 100% siguran da je jedna osoba popisana dva puta ukoliko nije prilikom popisa dala matični broj, niti broj ikakvog ličnog dokumenta?
Npr Ime, ime oca, prezime, datum rodjenja :oops:
Postoje kompjuteri, 21. je stoljece...
hujdur007

#584 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by hujdur007 »

Ali Kemal wrote:
hujdur007 wrote:Je li može neko da mi objasni na koji način se došlo do ovih 230 hiljada ljudi za koje se tvrdi da su dva puta popisani na različitim mjestima.
Npr Ime, ime oca, prezime, datum rodjenja :oops:
Postoje kompjuteri, 21. je stoljece...
Taman da se svi mogući podaci poklapaju, i ime oca i majke i datum rodjenja i broj krvnih zrnaca ne može 100% garantovati da je ista osoba u pitanju.
Može se jedino ići na osnovu vjerovatnoće, da vjerovatno ne postoje dvije osobe sa istim imenom i prezimenom rodjeni na isti dan, ali ko ti garantuje da takve osobe ne postoje?
Ali Kemal

#585 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Ali Kemal »

hujdur007 wrote:Taman da se svi mogući podaci poklapaju, i ime oca i majke i datum rodjenja i broj krvnih zrnaca ne može 100% garantovati da je ista osoba u pitanju.
Može se jedino ići na osnovu vjerovatnoće, da vjerovatno ne postoje dvije osobe sa istim imenom i prezimenom rodjeni na isti dan, ali ko ti garantuje da takve osobe ne postoje?
To je 100% sigurno, a oni koji su se popisivali više puta moraju da shvate da lagati sopstvenu državu nije nikakav patriotizam.
Fakat je sve postavljeno naopako :-)
Frajer misli da je patriota što će dva puta da se popiše :oops:
hujdur007

#586 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by hujdur007 »

Ali Kemal wrote:
hujdur007 wrote:Taman da se svi mogući podaci poklapaju, i ime oca i majke i datum rodjenja i broj krvnih zrnaca ne može 100% garantovati da je ista osoba u pitanju.
To je 100% sigurno, a oni koji su se popisivali više puta moraju da shvate da lagati sopstvenu državu nije nikakav patriotizam.
Zašto uopšte komentarišeš kada niti shvataš pitanje niti imaš odgovor?
delllboy79

#587 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by delllboy79 »

Opralo se malo para
Malo je i sitna raja zaradila oni popisivaci sto su dobili posao preko stele.
cyprus

#588 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by cyprus »

Jel kome sinula ideja da objave obe verzije rezultata? I onda nek koristi ko koju hoće :)
ILVIIR

#589 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by ILVIIR »

hujdur007 wrote:
Ali Kemal wrote:
Zašto uopšte komentarišeš kada niti shvataš pitanje niti imaš odgovor?
:thumbup: :thumbup:
ILVIIR

#590 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by ILVIIR »

imaju pravila kako se te to moze svesti na veliku vjerovatnocu da ne izbrises nekog pogresnog. ipak 100% ne mozes nikad biti siguran, da nisi izbrisao nekog ko ustvari nije duplikat.

porede se datum rodjenja, mjesto rodjenja, ime, prezime, jmbg,...

naravno ako je sve isto, a jmbg razlicit, onda su to dvije razlicite osobe. ako neko nije dao jmbg, a imao ga, onda je sam kriv.
ILVIIR

#591 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by ILVIIR »

cyprus wrote:Jel kome sinula ideja da objave obe verzije rezultata? I onda nek koristi ko koju hoće :)
zasto ne.

samo na kraju opet mora biti jedna oficijelna verzija i tu ce opet nastati problem...
Ja_Ja

#592 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by Ja_Ja »

Ubrzanje pred aplikaciju: Rezultati popisa stanovništva BiH za nekoliko sedmica?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je iznio rezultate aktivnosti kojima se Bosna i Hercegovina približila kredibilnoj aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

Državnim i entitetskim vlastima ostalo je još posla, a među njima je i rezultat popisa stanovništva iz 2013. godine koji je predstavljan kao jedan od ključnih uslova za pozitivan odgovor iz Brisela na aplikaciju naše zemlje.

Osvrćući se na pitanje popisa stanovništva, Zvizdić je izrazio uvjerenje kako će se i to pitanje riješiti u skorije vrijeme.

"Objavljivanje popisa stanovništva očekujemo u nekoliko narednih sedmica i stvar se razvija u pozitivnom smjeru. Popis je jedan od ključnih dokumenata za dalji razvoj segmenata na evropskom putu", rekao je Zvizdić na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je još jednom potvrđeno podnošenje aplikacije za članstvo u EU 15. februara.

Ukoliko je Zvizdićevo predviđanje tačno, to će biti puno bolji razvoj situacije u odnosu na prethodno najavljeno objavljivanje rezultata za mjesec juni.

Prethodno je najavljeno da će objavljivanju rezultata popisa prisustvovati generalni direktor Eurostata Walter Radermacher i komesar za proširenje EU Johannes Hahn.
klix
mousstapha

#593 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by mousstapha »

Hajde da vidimo i to urzanje. :)
dječak sa šibicama

#594 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by dječak sa šibicama »

cyprus wrote:Jel kome sinula ideja da objave obe verzije rezultata? I onda nek koristi ko koju hoće :)
Pod parolom "Dva popisa pod jednim krovom".

Sto mi nebi bili prvi na svijetu koji su to izumili, da i mi po necemu budemo unikatni. Zemlja sa dva zvanicna popisa.
It_is_a_Leclerc

#595 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by It_is_a_Leclerc »

Rezultati popisa će "osvanuti" kao što je osvanuo mehanizam koordinacije. Treba samo da se u tišini odrade neke stvari bez halabuke i urlanja vjerskih lidera, "Tokića" sa obje strane i sličnih etnopatriotskih mešetara.
hujdur007

#596 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by hujdur007 »

ILVIIR wrote:
imaju pravila kako se te to moze svesti na veliku vjerovatnocu da ne izbrises nekog pogresnog. ipak 100% ne mozes nikad biti siguran, da nisi izbrisao nekog ko ustvari nije duplikat.

porede se datum rodjenja, mjesto rodjenja, ime, prezime, jmbg,...

naravno ako je sve isto, a jmbg razlicit, onda su to dvije razlicite osobe. ako neko nije dao jmbg, a imao ga, onda je sam kriv.
Hvala za odgovor.
Svakako je broj takvih potencijalnih slučajeva zanemariv, tako da to ne može u velikoj mjeri uticati na rezultate.
A je li postoji neki mehanizam provjere tačnosti podataka?
Recimo hipotetički, neko izmisli da ima petero djece, izmisli neke podatke, datume rodjenja, JMBG itd.
Hoće li se vršiti neka provjera da li takvi matični brojevi uopšte postoje? Da li osoba koja daje lažne podatke a to se naknadno utvrdi može da odgovara zbog toga?
Vidimo sad oko raspodjele prihoda od poreza po kantonima i opštinama da su rezultati popisa itekako bitni, a noročito su štetni za Kanton Sarajevo, Tuzlanski, Ze-Do Kanton i Goražde, a povoljni za kantone sa hrvatskom većinom.
Je li imate podatak u kojoj mjeri bi se ovakvo stanje promjenilo raznim varijantama "brisanja", odnosno gdje je najviše onih koji se brišu po kantonima?
cyprus

#597 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by cyprus »

ILVIIR wrote:
zasto ne.

samo na kraju opet mora biti jedna oficijelna verzija i tu ce opet nastati problem...
Ma nek oni konačno izbace rezultate, eto jedne i druge, pa nek se kasnije do iznemoglosti dogovaraju koja je verzija oficijelnija...

A ne znam ni zašto bi to bio problem... Kažu - po metodologiji A popisano je toliko, po metodologiji B toliko...
madner

#598 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by madner »

Pa problem je, jer ima par mjesta gdje kljuc podjela pozicija ovisi od popisa.
ILVIIR

#599 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by ILVIIR »

madner wrote:Pa problem je, jer ima par mjesta gdje kljuc podjela pozicija ovisi od popisa.
nesto nisam bas siguran u to. poprilicno je nebitno, da li ce biti 13 ili 14% bosnjaka u rs-u.
da li ce u BiH hrvata biti 15 ili 15,4%, a srba 30,6 ili 31%.

to uopste nece uticati na podjelu pozicija!

nazalost, i dalje tvrdim, da je jedini razlog taj, sto se lome koplja oko toga, da li ce bosnjaci biti apsolutna ili samo relativna vecina u BiH. znaci, jedni hoce 49,99% a drugi zele 50,01%.

gledaj sta zolic potvrdjuje, a ima i dokumentovano kad su bosnjaci 1971. prvi put postali relativna vecina, tj prestigli srbe u brojnosti:
On kaže da je cijeli popis, umjesto statističkog, postao političko pitanje. Upravo zbog toga, kako smatra, neko želi manipulirati brojem stanovnika, pogotovo Bošnjaka. Zolić je naveo primjer iz 1971. godine, kada je rađen popis na kojem su se Bošnjaci prvi put mogli izjasniti kao posebna nacionalna grupa, i to kao Muslimani.

Jedan novinar i moj bivši student nedavno mi je donio stenogram sa sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije, gdje su sjedili Branko Mikulić, Rodoljub Čolaković i jedna treća osoba. Čolaković je kazao da su stigli prvi rezultati popisa i da su Muslimani prvi po broju. To je bio prvi put da smo zauzeli prvo mjesto, do tada smo bili drugi u BiH. Mikulić onda u stenogramu govori: Treba to poništiti, ne može to tako – priča Zolić.

Upravo takvo nešto trenutno se događa s bošnjačkim faktorom, kaže Zolić, samo su akteri drugi. Njihov položaj želi se oslabiti, a narod razjediniti.
a evo i ovdje: http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=17934
ILVIIR

#600 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!

Post by ILVIIR »

cyprus wrote:
ILVIIR wrote:
zasto ne.

Ma nek oni konačno izbace rezultate, eto jedne i druge, pa nek se kasnije do iznemoglosti dogovaraju koja je verzija oficijelnija...

A ne znam ni zašto bi to bio problem... Kažu - po metodologiji A popisano je toliko, po metodologiji B toliko...
ja imam jos bolju ideju: hajmo Muslimane, Bosance, Bosance i Hercegovce ujediniti sa Bosnjacima + udovoljiti rs-u pitanje 40.

pa da onda vidimo ko zaista koci popis.
Post Reply