Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
sumirprimus
#576 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
dobro ima svega,al ono je definitivno magla.
-
kakavdanakneiskustvu
#577 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Na nebu iznad Zenice,ničim izazvan,ukazao se NSO(neidentifikovani svjetleci objekat)
- O'zone
- Globalni moderator
#578 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta Kantona Sarajevo je objavilo da će zbog zagađenja zraka nastava u sarajevskim školama biti skraćena do kraja polugodišta.
Moramo primijetiti da skraćenje nastave u sarajevskim školama ni na koji način neće smanjiti izloženost djece utjecaju zagađenja dok su na putu do škole i nazad.
Ako u Ministarstvu imaju neka saznanja da u samim školama postoji nešto opasno, čemu djecu treba izlagati što kraće, bio bi red da svoja saznanja podijele i sa ostatkom svijeta.
Roditelji ipak nemaju razloga za dodatnu brigu, ovo je još samo jedna u nizu beskorisnih mjera koje ovih dana donosi Vlada Kantona Sarajevo, s ciljem stvaranja privida brige za ljude i kupovine vremena dok ne zapušu januarski vjetrovi.
- red evil
#579 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Već dva dana u mom mjestu nema magle, bude je ujutru ali se do podne raziđe. Ali u četvrtak i petak, djelimično i srijeda, užasna magla je bila. Tolika je bila da je otac u gradu u autu, cesta ima 4 trake, dvije za jedan smer i dvije za drugi smijer, prešao na treću traku i imao je sreće što niko nije išao u tom smjerui i srećom brzo je skontao gdje vozi.
Od sutra navečer slijedi promjena vremena. Naglo zahlađenje, za NG vrlo hladno i do -15°C. Dnevni maksimumi neće prelazit 0°C već će biti nešto malo ispod toga. Moguć i snijeg, a od 4.1 moguć i obilan snijeg ali sve zavisi gdje se formira cikon. Mislim da je od magli to, možemo reći da je gotovo štpo se toga tiče, napokon.
Od sutra navečer slijedi promjena vremena. Naglo zahlađenje, za NG vrlo hladno i do -15°C. Dnevni maksimumi neće prelazit 0°C već će biti nešto malo ispod toga. Moguć i snijeg, a od 4.1 moguć i obilan snijeg ali sve zavisi gdje se formira cikon. Mislim da je od magli to, možemo reći da je gotovo štpo se toga tiče, napokon.
-
Ci-Nick
#580 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
pita moja kćerka: " Tata je li ono mjesec ili sunce ?"kakavdanakneiskustvu wrote:Na nebu iznad Zenice,ničim izazvan,ukazao se NSO(neidentifikovani svjetleci objekat)
Zaboravilo dijeta za mjesec dana kako sunce izgleda.
- Better Man
#581 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da će biti padavina oko nove godine hoće, ali teško da će biti obilne. I ti visoko minusi ako budu biće isključivo na planinama.red evil wrote:Već dva dana u mom mjestu nema magle, bude je ujutru ali se do podne raziđe. Ali u četvrtak i petak, djelimično i srijeda, užasna magla je bila. Tolika je bila da je otac u gradu u autu, cesta ima 4 trake, dvije za jedan smer i dvije za drugi smijer, prešao na treću traku i imao je sreće što niko nije išao u tom smjerui i srećom brzo je skontao gdje vozi.
Last edited by Better Man on 28/12/2015 21:01, edited 1 time in total.
-
neki
#582 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
na planinama nam i trebaju minusi..cim iznad kotline zahladni dici ce se i magla iz gradaBetter Man wrote:Da će biti padavina oko nove godine hoće, ali teško da že biti obilne. I ti visoko minusi ako budu biće isključivo na planinama.red evil wrote:Već dva dana u mom mjestu nema magle, bude je ujutru ali se do podne raziđe. Ali u četvrtak i petak, djelimično i srijeda, užasna magla je bila. Tolika je bila da je otac u gradu u autu, cesta ima 4 trake, dvije za jedan smer i dvije za drugi smijer, prešao na treću traku i imao je sreće što niko nije išao u tom smjerui i srećom brzo je skontao gdje vozi.
- red evil
#583 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Tačno da na dane NG neće biti obilnijih padavina, može malo snijega pasti, čisto dekorativno. A za vikend nije još ništa sigurno, zavisi sve od putanje ciklone. Temp. od -5°C do -12°C negdje i do -15°C, bilo mi ovo sve mrsko pisat pa sam napisao samo do -15°CBetter Man wrote:Da će biti padavina oko nove godine hoće, ali teško da će biti obilne. I ti visoko minusi ako budu biće isključivo na planinama.red evil wrote:Već dva dana u mom mjestu nema magle, bude je ujutru ali se do podne raziđe. Ali u četvrtak i petak, djelimično i srijeda, užasna magla je bila. Tolika je bila da je otac u gradu u autu, cesta ima 4 trake, dvije za jedan smer i dvije za drugi smijer, prešao na treću traku i imao je sreće što niko nije išao u tom smjerui i srećom brzo je skontao gdje vozi.
- hornet
#584 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako se neko grije na struju (konvektori), a vozi auto ispod EURO3 norme jel on zagadjuje vise od nekog ko vozi auto sa EURO4 a lozi ugalj po vazdan?
-
Tyke
#585 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kakvo je stanje na putu Tuzla - Sarajevo preko Karaule, ima li magle na toj dionici i u kojem vremenu je najgore? Sutra mi otac mora do Ilijasa pa bi se vracao nazad oko 3 - pola 4 pa ne znam kakvo je tad stanje na toj dionici puta, ima li problema ovih dana sa maglom i sl?
- Thorgerson
#586 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ljudi prije 50 godina skotnali da se u sarajevu ne mozes grijati na ugalj, skontali mrezu saobracajnica prije 40 godina, ucrtali ih u planove, da se automobili ne zadrzavaju previse i tu onda dolazi bagra da to sve razjebe.
Dobili smo evo za period nakon rata od 20 godina mozda 10% izgradjenih planiranih saobracajnica. Dobili smo to da je bagra najvjerovatnije razjebala projekat gradskog autoputa itd. itd.
Rekli ljudi prije 100 godina da se ne prave visoke zgrade, al jok ne jebemo mi to ni 2%. Jos crtaju nekakve urnebesne projekte zgradurine po 30 spratova.
Postalo je sasvim normalno da prvo napravis kucu, pa onda ganjas dozvole.
Ja ne vidim rjesenje. Stanje ce biti samo gore. Na rjesenju niko ni ne radi.
Evo dobili smo rjesenje. Djeco nemojte ici u skolu - pa manja opasnost za djecu je bila u skoli, a ne sto su ih pustili kucama
Ljudi nemojte izlazit napolje. Valjda svako u kuci ima bocu kisika.

Dobili smo evo za period nakon rata od 20 godina mozda 10% izgradjenih planiranih saobracajnica. Dobili smo to da je bagra najvjerovatnije razjebala projekat gradskog autoputa itd. itd.
Rekli ljudi prije 100 godina da se ne prave visoke zgrade, al jok ne jebemo mi to ni 2%. Jos crtaju nekakve urnebesne projekte zgradurine po 30 spratova.
Postalo je sasvim normalno da prvo napravis kucu, pa onda ganjas dozvole.
Ja ne vidim rjesenje. Stanje ce biti samo gore. Na rjesenju niko ni ne radi.
Evo dobili smo rjesenje. Djeco nemojte ici u skolu - pa manja opasnost za djecu je bila u skoli, a ne sto su ih pustili kucama
-
sumirprimus
#587 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
do diojice srednje semizovac sunce ko u avgustu...Tyke wrote:Kakvo je stanje na putu Tuzla - Sarajevo preko Karaule, ima li magle na toj dionici i u kojem vremenu je najgore? Sutra mi otac mora do Ilijasa pa bi se vracao nazad oko 3 - pola 4 pa ne znam kakvo je tad stanje na toj dionici puta, ima li problema ovih dana sa maglom i sl?
negdje na po puta izmedj srednjeg i semizovca magla...
tolko o strasnom zagadjenju...
-
Zizi505
#588 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nedavno čuh od nekih arhitekata da je zbog SCC-a poremećena ruža vjetrova nad Sarajevom. Ne stigoh više raspitati šta je to, te da li je nagađanje ili je zaista tako.
Opet nešto kontam, otakako je izgrađen, zastoj smoga je malo veći
-
Ci-Nick
#589 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bio sam u subotu na planini i sve ispod 800 metara n.m. je u magli. Sela koja su poprilično udaljena od gradova su također u magli tako da je upitno da li bi ovaj decembar po pitanju magle bio drugačiji dolinom rijeke Bosne sve i da tu niko ne živi. Razlike bi jedino bile vrijednostima SO2, prašine,...itd.zizi505 wrote:Nedavno čuh od nekih arhitekata da je zbog SCC-a poremećena ruža vjetrova nad Sarajevom. Ne stigoh više raspitati šta je to, te da li je nagađanje ili je zaista tako.
Problem su nedostatak vjetra i polje visokog vazdušnog pritiska. Zagreb nije među brdima pa je od 01. do 23.12. imao samo četiri sunčana dana.
Last edited by Ci-Nick on 29/12/2015 20:12, edited 1 time in total.
- Better Man
#590 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Gluposti. Jedan objekat ne može i nije uzrok ovome, jer je ovo bilo i prije nego je isti izgrađen.zizi505 wrote:Nedavno čuh od nekih arhitekata da je zbog SCC-a poremećena ruža vjetrova nad Sarajevom. Ne stigoh više raspitati šta je to, te da li je nagađanje ili je zaista tako.
-
BadBoy
#591 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pa nije problem u magli uopće, nego u smogu, tj. u česticama zagađenja koje se bukvalno "vežu" za tu maglu i ostaju tu. To je ono što nas ubija polako.Ci-Nick wrote:Bio sam u subotu na planini i sve ispod 800 metara n.m. je u magli. Sela koja su poprilično udaljena od gradova su također u magli tako da je upitno da li bi ovaj decembar po pitanju magle bio drugačiji dolinom rijeke Bosne sve i da tu niko ne živi. Razlike bi jedino bile vrijednostima SO2, prašine,...itd.zizi505 wrote:Nedavno čuh od nekih arhitekata da je zbog SCC-a poremećena ruža vjetrova nad Sarajevom. Ne stigoh više raspitati šta je to, te da li je nagađanje ili je zaista tako.
Problem su nedostatak vjetra i polje visokog vazdušnog pritiska. Zagreb nije među brdima pa je od 01. do 23.12. imao samo četiri sunčana dana.
- Koshpa
#592 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Najvecu stetu ruzi vjertrova u Sarajevu je napravilo Alipasino i zaustavilo protok zraka prema Ilidzi i Aerodromu Sarajevo a spustao se sa Borija preko Vratnika itd...Better Man wrote:Gluposti. Jedan objekat ne može i nije uzrok ovome, jer je ovo bilo i prije nego je isti izgrađen.zizi505 wrote:Nedavno čuh od nekih arhitekata da je zbog SCC-a poremećena ruža vjetrova nad Sarajevom. Ne stigoh više raspitati šta je to, te da li je nagađanje ili je zaista tako.
- cyprus
#593 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

To je ta naša svijest... Buuu političari...
- Better Man
#594 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kršu i ostalom otpadu nije mjesto na cesti, već pod presom. Ko nema mogučnost da vozi ispravno auto, onda ne treba ni da vozi.
-
dezurni_ucenik
#595 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Duse drage, ne bi ono se malo provozalo tramvajem, trolom ili taksijem dok ne prodje ova havarija.cyprus wrote:
-
Enticer
#596 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ova zabrana je donijeta da se kojim slucajem ne bi kakva ministarka ili kakav uhljebcic u drzavnoj instituciji provozao malo tramvajem ili trolom...znas najpostenije bi bilo par-nepar...dezurni_ucenik wrote:Duse drage, ne bi ono se malo provozalo tramvajem, trolom ili taksijem dok ne prodje ova havarija.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#597 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
što mene hapsite pored toliko lopova...
-
Zizi505
#598 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kako je divno i jednostavno organizovati drugima život iz svoje fotelje.dezurni_ucenik wrote:Duse drage, ne bi ono se malo provozalo tramvajem, trolom ili taksijem dok ne prodje ova havarija.cyprus wrote:
Tramvaji i trolejbusi nam rade cijelu noć, voze do svih mjesta u Kantonu Sarajevu, imaju kapaciteta da prime sve koji se neće moći voziti svojim automobilima. Oni koji voze krševe, koji su regularno registrovani, nemaju nikakvih problema odvojiti novac da im se porodica vozi taksijem, ko zna koliko dana.
Nevjerovatna suosjećajnost
-
Enticer
#599 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Usput evo sa prozora vidim da je magle sve manje i manje... a zabrana tek donijeta

-
Zizi505
#600 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mogli su čim je krenulo veće zagađenje uvesti par-nepar, pa da barem svi jednako doprinesemo čistijem zraku