sinuhe wrote:Sta fali Deytonu? Sjecam se da su se sve strane smatrali pobjednicima.
Deyton je najbolji mirovni sporazum u ljudskoj istoriji.
bolje nepravedan mir, nego pravedan rat
Moderators: _BataZiv_0809, anex
sinuhe wrote:Sta fali Deytonu? Sjecam se da su se sve strane smatrali pobjednicima.
Deyton je najbolji mirovni sporazum u ljudskoj istoriji.
Dakle, ti predlazes da ignorisemo historiju i geopoliticke interese, kao i stvarnost?Zokipfc wrote:
Ali kakav je to temelj za buducnost? Ujedinjenje ljudi na ovim prostorima je neminovno. Ne mozes ocekivati da se ljudi ne izmijesaju. Mislim, to se cak i danas desava (i to je pozitivno, bar po meni!). Da se ovo zlo nikad ne ponovi, ja mislim da su dva kriterija veoma vazna:
1. Edukativni sistem koji valja. Djeci se treba uciti da misle svojim glavama a da nije svaka rijec njihoviv roditelja/institucija univerzalna istina.
2. Slobodni mediji bez interesa. Zamisli zemlju u kojoj imas novine koji nisu vlasnistvo XX politicara/bizMismena. Ili televiziju koja na svom dnevniku ne propagira nacionalnu netrpeljivost.
A posto ove dvije tacke nisu ni na programu na Zapadu, sumnjam da ce uskoro doci do ovoga. Posto nam je zapad i tata i mama... Slijedi nam jos mnogo godina kotrljanja u blatu.
...i vise iste ostalo u okruzenju.PM72 wrote:Fudo387 wrote:Treb'o vas je ostaviti opkoljene, jebat vas.PM72 wrote:Alija se u Dejtonu borio za sarajlije?![]()
E slabo je koji od njih hajrovao srpske stanove.Golema većina su ovi tvoji istočnjaci što ni za vikend neće da odu do babovine.Ne može ih ni magla istjerati,doduše,odu do Bjelašnice ili do Nišića kao sav ostali "džet -set".Nemoj me tegliti za jezik.
Proglasiti Buzim glavnim gradom i ko osta, osta.
Slažem se.Manje bi stoke došlo...
Koliko ja znam, (h)istorija je predmet u skolamaGojeni H wrote:Dakle, ti predlazes da ignorisemo historiju i geopoliticke interese, kao i stvarnost?Zokipfc wrote:
Ali kakav je to temelj za buducnost? Ujedinjenje ljudi na ovim prostorima je neminovno. Ne mozes ocekivati da se ljudi ne izmijesaju. Mislim, to se cak i danas desava (i to je pozitivno, bar po meni!). Da se ovo zlo nikad ne ponovi, ja mislim da su dva kriterija veoma vazna:
1. Edukativni sistem koji valja. Djeci se treba uciti da misle svojim glavama a da nije svaka rijec njihoviv roditelja/institucija univerzalna istina.
2. Slobodni mediji bez interesa. Zamisli zemlju u kojoj imas novine koji nisu vlasnistvo XX politicara/bizMismena. Ili televiziju koja na svom dnevniku ne propagira nacionalnu netrpeljivost.
A posto ove dvije tacke nisu ni na programu na Zapadu, sumnjam da ce uskoro doci do ovoga. Posto nam je zapad i tata i mama... Slijedi nam jos mnogo godina kotrljanja u blatu.
Onaj ko je ignorisao historiju, njemu se ista ponovila. Bosnjaci su imali deja vu onoga sto im se desilo u Drugom svjetskom ratu prije nesto vise od 20 godina.
Ludjacki je ignorisati srpske geopoliticke interese kao i ideologiju koja te interese gura. Isto kao sto je bjezanje od stvarnosti ignorisati faktor entiteta RS u ostvarivanju tih geopolitickih interesa.
Srbija je trenutno ekonomski i vojno veoma slaba. To ne znaci da ce uvijek biti takva. Isto kao sto ne znaci da ce politicki odnosi u Evropi i na Balkanu vjecno biti ovakvi kakvi su.
Na telelviziji smo 1989. god. gledali rusenje Berlinskog zida i Milosevic govor na Gazimestanu. Dvije godine kasnije, Srbija i JNA su ratovali u Sloveniji i Hrvatskoj.
Mnogo krupnih stvari se desava trenutno na relaciji SAD - EU, te nekoliko zemalja EU (prventstveno Njemacka) - Rusija.
Promjena interesa i saveza u Evropi uvijek ima za posljedicu preispitivanje interesa na Balkanu.
Srbija je stvaranjem RS-a ostvarila buffer zonu na Drini, a istovremeno je izvrsila penetraciju unutar prostora BiH.
Prilicno dobra osnova za buduce sukobe i dalje sirenje zivotnog prostora.
Mozemo se mi pozivati na bratstvo i jedinstvo, multi-kulti, parole "pa, ljudi smo", ali svijet i zivot ne funkcionise tako.
Drzave i narodi imaju interese.
To ta cetnicka prica koju prosipas ovdje je relativizacija genocida i agresiju na BIH. Nije se desio "civilizacijski pad" vec su Srbi kupili pricu Slobodana Milosevica (a nije puno trebalo). Srbi su imali problem sa Slovencima, sa Hrvatima, sa Bosnjacima, sa Albacnima, sa Crnogorcima... Sa svima generalno. Stagod se desilo NISTA ali bas nista ne opravadava silovanja, genocid, paljevinu, pljacku po kojoj je projekt Velika Srbija poznat. To se sve moglo ostvariti i "klasicnim" ratom. Pogotovo u BIH. Slovenci in Hrvati su otisli prije svega zbog Srba. Kad je Slovenija izasla SFRJ je je oficielno prestala postojati. The end. Pricati o nekoj krnjoj Jugoslaviji u 2015 (kad znamo sta se sve desilo poslije toga) je debilno.Ali Kemal wrote:potpuno je normalno da svi ljudi zele da zive u drustvima koja su dosegla visu civilizacijsku razinu.
Podrzavati civilizacijski pad je nezeljeti vlastitoj djeci bolju buducnost.
Civilizacijski pad se JESTE desio i svi su kupili neku pricu o nemogucem zivotu zajedno. Ti ocigledno ne poznajes uopste sta se dogadjalo u poslijednjih nekoliko godina zivota SFRJ i vidis samo jedan dio cijele priceWalther wrote:To ta cetnicka prica koju prosipas ovdje je relativizacija genocida i agresiju na BIH. Nije se desio "civilizacijski pad" vec su Srbi kupili pricu Slobodana Milosevica (a nije puno trebalo).
.Gojeni H wrote:Drzave i narodi imaju interese.
Netacno, sve moderne drzave prema vani djeluju na principu nacionalnog interesa.Ali Kemal wrote:.Gojeni H wrote:Drzave i narodi imaju interese.
Tako kod nerazvijenih i zatucanih naroda, kod progresivnih je pojedinac na prvom mjestu interesa i ako je to rjeseno kako treba, onda je i drzava jaka i narodi sretni.
Tamo gdje je na prvom mjestu iracionalni interes drzave, jednog u principu birokratskog aparata i naroda kao nedefinisane amorfne mase, pojedinac je uglavnom nesretan, vlada se u maniru diktatura, odsustvo demokratije, manipulacija masama, nepotizam, korupcija, slobodno nastavi dalje...
Zajednicki zivot JESTE bio nemogu. Nije nije skontao Alija, to su skontali svi. Cak i Crnogorci koji su puno blizi Srbima od nas. Do strahovitog pada je doslo zbog toga sto je neko 4 godina trpio granate, a vecina fabrika otisla u plamenu. Svaka fabrika je bila zlata vrijedna jer BIH nije bas raj za investiture. Sve je bilo prije klanova na vlasti i nema nikakve veze sa klanovima na vlasti. Inace Bosnjaci (na nasu zalost) nemamo "desnog bloka".Ali Kemal wrote:Civilizacijski pad se JESTE desio i svi su kupili neku pricu o nemogucem zivotu zajedno. Ti ocigledno ne poznajes uopste sta se dogadjalo u poslijednjih nekoliko godina zivota SFRJ i vidis samo jedan dio cijele priceWalther wrote:To ta cetnicka prica koju prosipas ovdje je relativizacija genocida i agresiju na BIH. Nije se desio "civilizacijski pad" vec su Srbi kupili pricu Slobodana Milosevica (a nije puno trebalo).
Ocigledno je da ne razmisljas svojom glavom, nego samo ponavljas fraze desnog nacionalistickog bosnjackog bloka.
Iskreno zalim takve ljude koji u 21. stoljecu ne mogu da prihvate civilizacijska dostignuca naprednog dijela covjecanstva, religiozno zatucani i slicni.
Dovoljan dokaz civilizacijskog pada je i strahoviti pad zivotnog standarda na prostoru bivse SFRJ, kriminalni klanova na vlasti, super-bogate dinastije, penzioneri po hajfisima traze hranu, mladi mastaju da odu vani, proizvodnja, obrazovanje, sigurnost pojedinca, perspektiva sve se srozalo i ako to nije civilizacijski pad, onda sta da ti kazem![]()
Tako kod nerazvijenih i zatucanih naroda, kod progresivnih je pojedinac na prvom mjestu interesa i ako je to rjeseno kako treba, onda je i drzava jaka i narodi sretni.
Tamo gdje je na prvom mjestu iracionalni interes drzave, jednog u principu birokratskog aparata i naroda kao nedefinisane amorfne mase, pojedinac je uglavnom nesretan, vlada se u maniru diktatura, odsustvo demokratije, manipulacija masama, nepotizam, korupcija, slobodno nastavi dalje...
Ali Kemal wrote:Civilizacijski pad se JESTE desio i svi su kupili neku pricu o nemogucem zivotu zajedno. Ti ocigledno ne poznajes uopste sta se dogadjalo u poslijednjih nekoliko godina zivota SFRJ i vidis samo jedan dio cijele priceWalther wrote:To ta cetnicka prica koju prosipas ovdje je relativizacija genocida i agresiju na BIH. Nije se desio "civilizacijski pad" vec su Srbi kupili pricu Slobodana Milosevica (a nije puno trebalo).
Ocigledno je da ne razmisljas svojom glavom, nego samo ponavljas fraze desnog nacionalistickog bosnjackog bloka.
Iskreno zalim takve ljude koji u 21. stoljecu ne mogu da prihvate civilizacijska dostignuca naprednog dijela covjecanstva, religiozno zatucani i slicni.
Dovoljan dokaz civilizacijskog pada je i strahoviti pad zivotnog standarda na prostoru bivse SFRJ, kriminalni klanova na vlasti, super-bogate dinastije, penzioneri po hajfisima traze hranu, mladi mastaju da odu vani, proizvodnja, obrazovanje, sigurnost pojedinca, perspektiva sve se srozalo i ako to nije civilizacijski pad, onda sta da ti kazem![]()
Oni su davno rjesili da je pojedinac u centru dogadjaja. SAD je jedna multietnicka zemlja koja nije multinacionalna, tu nema nacionalnih stranaka, mislim kome ja govorim, poredi covjek BiH i SADWalther wrote:Svaki govor predsjednika SAD ukljucuje rijec nacionalni interes i sve je podredjeno nacionalnom interesu.
JovaneAli Kemal wrote:Oni su davno rjesili da je pojedinac u centru dogadjaja. SAD je jedna multietnicka zemlja koja nije multinacionalna, tu nema nacionalnih stranaka, mislim kome ja govorim, poredi covjek BiH i SADWalther wrote:Svaki govor predsjednika SAD ukljucuje rijec nacionalni interes i sve je podredjeno nacionalnom interesu.
Cuj, SAD nije multinacionalna... I pojedinac u SAD je nesto drugo nego u BIH. Svasta se moze ovdje procitati...Ali Kemal wrote:Oni su davno rjesili da je pojedinac u centru dogadjaja. SAD je jedna multietnicka zemlja koja nije multinacionalna, tu nema nacionalnih stranaka, mislim kome ja govorim, poredi covjek BiH i SADWalther wrote:Svaki govor predsjednika SAD ukljucuje rijec nacionalni interes i sve je podredjeno nacionalnom interesu.
Nebuloza... Po toj logici Bosna je vec pokojna...Walther wrote: Zajednicki zivot JESTE bio nemoguc.
E taj blok bih volio vidjet...Walther wrote:Inace Bosnjaci (na nasu zalost) nemamo "desnog bloka".
Kao drzave, jeste.nosara wrote:Nebuloza... Po toj logici Bosna je vec pokojna...Walther wrote: Zajednicki zivot JESTE bio nemoguc.![]()
E taj blok bih volio vidjet...Walther wrote:Inace Bosnjaci (na nasu zalost) nemamo "desnog bloka".
Samo sto je postojaoWalther wrote:Zajednicki zivot JESTE bio nemogu.
Pa nije, multietnicka i multinacionalna su dva razlicita pojma. Postoji samo jedna americka nacijaWalther wrote:Cuj, SAD nije multinacionalna... I pojedinac u SAD je nesto drugo nego u BIH. Svasta se moze ovdje procitati...Ali Kemal wrote:Oni su davno rjesili da je pojedinac u centru dogadjaja. SAD je jedna multietnicka zemlja koja nije multinacionalna, tu nema nacionalnih stranaka, mislim kome ja govorim, poredi covjek BiH i SADWalther wrote:Svaki govor predsjednika SAD ukljucuje rijec nacionalni interes i sve je podredjeno nacionalnom interesu.
Walther wrote:1. Postojao je samo u bajkama i prici za strance. Ono sto se desilo '90 tih je produkt 50 godina "suzivota" gdje su Bosnjaci kupovali cilime a Srbi puske (karikiram). Sve je to planirano bar godinama prije pocetka rata.
2. To nije tacno... Biti Amerkanac je nesto kao biti Bosanac. Medju Amerkancima itekako ima nacija, ima cak i dijelovima gdje zive samo pojedine "nacije". SDA nije bilo u SLO, HR ili Kosovu... Pa se nesto zarati... Znaci nije bas do SDA, zar ne?
3. Nisi komentarisao klip zivota u "krnjoj Jugoslaviji"?
1. Nije bilo misljeno doslovce, nisu ni Bosnjaci kupovali samo cilime...PM72 wrote:Walther wrote:1. Postojao je samo u bajkama i prici za strance. Ono sto se desilo '90 tih je produkt 50 godina "suzivota" gdje su Bosnjaci kupovali cilime a Srbi puske (karikiram). Sve je to planirano bar godinama prije pocetka rata.
2. To nije tacno... Biti Amerkanac je nesto kao biti Bosanac. Medju Amerkancima itekako ima nacija, ima cak i dijelovima gdje zive samo pojedine "nacije". SDA nije bilo u SLO, HR ili Kosovu... Pa se nesto zarati... Znaci nije bas do SDA, zar ne?
3. Nisi komentarisao klip zivota u "krnjoj Jugoslaviji"?
1.Srbi nikad nisu kupili niti jednu pušku i ne karikiram nego ozbiljno mislim.Svaku su dobili džaba.Suživot bez navodnika jeste bio odličan do pojave velikosrpskog projekta.
2.Netačno je kako u Sloveniji i Hrvatskoj nije bilo SDA.Bila je (ima i sada) ali su i tamo na vlasti bile njene sestrinske fašističke stranke tipa HDZ.U svakom slučaju,velikosrbima je trebao partner da igraju ping-ponga pa su ga našli u strankama HDZ i SDA.
1. Nije bilo misljeno doslovce, nisu ni Bosnjaci kupovali samo cilime...
2. Opet, nije bas misljeno doslovce. Srbi nisu trebali SDA i ono sto se desilo nema veze sa SDA ili HDZ. Porediti te stvari i praviti neke paralele je relativizacija zlocina.
To je inace salonska "ko nas bre zavadi prica". Oni su svoje stado uvjeravali bar zadnjih 100 godina. Puno prije SDA ili izbora. Za takvu indoktrinaciju naroda trebas decenije i ne par mjeseci. Bosnjo je inace mahao YU zastavom kad je bilo jasno da ce biti rata. Bosnjo je ratovao u HR za Srbe... Bilo je Bosnji koji su Slobodanu sluzili do kraja pa su na kraju ispaljeni. Ono, ono tipicni robovi. Sve po PS i na kraju opet pedala. Srbi su cak i za Sloveniji spremili mitinge "desavanje naroda" ali to Slovenci poklopise samo tako. Milan Kucan ide u Srbiji na dogovore ali istovremeno iz Austrije u kamionima za smece naoruzanje. Nek se nadje...PM72 wrote:1. Nije bilo misljeno doslovce, nisu ni Bosnjaci kupovali samo cilime...
2. Opet, nije bas misljeno doslovce. Srbi nisu trebali SDA i ono sto se desilo nema veze sa SDA ili HDZ. Porediti te stvari i praviti neke paralele je relativizacija zlocina.![]()
nije bilo mišljeno...
Naravno da Bošnjaci nisu kupovali samo ćilime.Dosta ih je kupilo oružje vlastitim sredstvima (uzimam sebe za primjer) pa sam na kraju to morao ostaviti...ni pišljivu potvrdu nemam a kakva je država još bi neko pokrenuo postupak protiv mene što sam uzeo učešće u odbrani od agresije.Ono što znam da ona država ili JNA nije naoružala ili opremila niti jednu jedinu jedinicu sastavljenu od Bošnjaka.Ma ni odjeljenje vojnika.Srbi su dobili sve,od metka do aviona.
Velikosrpskom projektu u BiH trebala je neka ekstremna muslimanska stranka.Našli su je u SDA.Jer,morali su svoje stado prepadati "onim drugima" što im zlo misle.A ruku na srce,mnogo Bošnja je tražilo guzici čepa.od vijanja zelenih zastava,šuplje kako "krvava Drina više nikad neće teći",pa do Murata i njegovih nastupa ludila.Da ne pominjem kojekakve novine i šovinistička sranja.Velikosrbima su se namjestili ko kec na jedanaest.
Kao kuriozitet dobilo je Sokolje u garnizonu Rajlovac, negdje u februaru ili martu 1992. Mislim da je JNA jednostavno pogresnom politikom gurnuta u ruke Srba, samo sto je propaganda isprala mozak narodu.PM72 wrote:Ono što znam da ona država ili JNA nije naoružala ili opremila niti jednu jedinu jedinicu sastavljenu od Bošnjaka.Ma ni odjeljenje vojnika.Srbi su dobili sve,od metka do aviona.
Da bio je komandant, koji je podijelio oruzje i Srbima i Muslmanima, ako se dobro sjecam.Ali Kemal wrote:Kao kuriozitet dobilo je Sokolje u garnizonu Rajlovac, negdje u februaru ili martu 1992. Mislim da je JNA jednostavno pogresnom politikom gurnuta u ruke Srba, samo sto je propaganda isprala mozak narodu.PM72 wrote:Ono što znam da ona država ili JNA nije naoružala ili opremila niti jednu jedinu jedinicu sastavljenu od Bošnjaka.Ma ni odjeljenje vojnika.Srbi su dobili sve,od metka do aviona.
Vrijedi procitati:
MUHAREM BAZDULJ: "Nije se vrijedilo otcjepljivati. Jugoslavija je bila bolja !"
http://novayugoslavia.blogspot.mk/2016/ ... edilo.html