Em2r wrote:Lik je neumoran. U 10 minuta u 2 posta
Jedini koji konstantno vrši prisilnu mobilizaciju u sirijskom ratu je režim gdje su vijesti o racijama na teritoriji režima svakodnevne.
Režim nikada nije vršio mobilizaciju iako bi to uradila svaka druga država. Imali su oružje kompletnu vojnu infrastrukturu. Mogli su naoružati milion vojnika bez po muke. Imaju ili imali su avione helikoptere, tenkove, stotine hiljada dugih cjevi, milione komada municije itd. Dakle, imali su sve što je trebalo i što je nedostajalo opoziciji. Zašto to nije uradio možemo samo predpostaviti

Režim zadnje dvije tri sedmice intenzivno vrši mobilizaciju. Jutros sam čitao tekst o tome na "Ineb Beledi" u Damasku na ulicama nema žive duše.Omladina se krije, ljudi iz državnih firmi iz administracije mobilišu se. U Hami je to pogotovo izraženo ima o tome i na prorezimskim portalima.
Ja samo kažem da ovo danas sto režim radi trebao je uraditi sredinom 2011. Umjesto toga cijelo vrijeme smo slušali priče kako se radi o malim grupama kako će to režim brzo završiti. Svaki dan su bile prognoze, pa sjetimo se samo onih Klavikunilih izjava " ma režim snage drži u Damasku" nema potrebe da ih diže. To se mislim pričalo sve dok nije pao Idlib onda su mnogi skontali koliko je sati. Režim da je imao snage sačuvao bi bazu Tanka, 17. diviziju, Abu Duhur. Wadi Deir, Newu, Shejh Miskon.
Sirija je država od 22 miliona stanovnika. Koliko je u Bosni ljudi bilo pod oružjem prve godine rata? Režim da ima podršku naroda ne bi mu ključne gradove Hezbollah vratio poput Kusajra koji je bio prekretnica. Zatim one gradove u Kalemunu i okolini Damaska. 1000 ljudi iz Libanona "oslobađa" Damask i okolinu u kojoj se nalazi oko 10 miliona Sirijaca.
Naravno i to može kada imaš avione helikoptere i drugu stranu lomiš tako sto sve živo bombarduješ i ravnaš gradove. Opozicija je zauzela Idlib boreći se sa daleko snažnijim neprijateljem.Režim nije u stanju zauzeti Darayi ili Džobar iako se bori protiv daleko slabijeg neprijatelja koji je još u okruženju.Idlib nije bio i okruženju mogli su šta su htjeli.
Neko voli svoju domovinu a neko je zbog novca u Siriji I odrađuje poslove za muslimansku elitu. Daraya i Džobar su iskopali kilometre tunela. Ja bih volio vidjeti jedan rov kojeg su režimski vojnici iskopali u Idlibu.Ali jesu zato nabili žuljeve na vratu gledajući ruske avione kako im spašavaju zadnjicu.