Toto wrote:General War wrote:
Ja ne ulazim u diskusiju oko materijala niti kvalitetu proizvodnje sklopova aviona...a posebno gazele koja je koliko ja znam licencno proizvodjena-sastavljana kod nas, (stvarno ne znam jeste li sta izmislili novo na njoj, ne sporim) imas sve nacrtano i napisano...naravno da je tu odgovornost jer da ti nije pilot digao palac znaci da je negdje trehno o ledinu...i postujem kad je neko ponosan na svoj posao.
JA sam oko vojske vise od dvadeset godina, sjedio u naboljim sistemima na svijetu...od apacha do ospreya i letio na nekima od njih...tako da me se molim te mani da sam neki wikipediovac, aeromagazinovac...znam odabrati literaturu i ljude gdje obicno sutim kad pisu i govore, ne samo za avione vec taktiku primjene VT...ali hajde, forum je pricamo.
-prvi digitalni FBW ti je bio se koristio na serijskom F 16A. koji je usao u naoruzanje krajem sedamdesetih.
-FBW se radi u aerodinamicki nestabilne profile aviona gdje zrtvujes cistu aerodinamiku zbog efikasnosti ili stvari zasto si namjenio avion (nevidljivost npr)...jedno ti je nadzvucno a jedno podzvucna brzina i samim tim stabilnost aviona, da razlicita krila i razlicit uzgon ali zato imas "drag"...kako objasnjav onda dizajn F117, kako bi on letio bez FBW? kakav bi im bio AoA?
Pitaj pilote Mig 21 kad hoce da malo jace skrenu kako im se avion ponasa na velikim brzinama...
-Sta je borbena zilavost modernog borbenog aviona ako nije moderni RwR i ECM. Gripen ima jedan motor, samim tim bez njega ode u trnje.
-Borbeni helikopteri i transportni avioni...sta je zilavo kod gazele gama? pravi borbeni helikopteri se oklopljuju jer su mnogo nize i sporije,rade mnoge druge zadatke koji avionu nemogu pa su samim time i podlozniji preciznijoj vatri od puske preko topa do rakete...ne znam o kakvim snobovima pricas, transportna avijacija...sve se to gleda kao "sistem"...a drugo su licne preferencije.
mislim da bi bilo dobro da mi prekinemo oko ovoga
uglavnom ti hodas za mnom i trazis gdje ces me ufatit u "lazi": te lazem da nismo radili kormilo pravca za A340..i slicno za Airbusa
trabunjam sa nekim o Grifinu i opet nigdje nisam spomenuo tebe, niti sam replocirao na tvoje tvrdnje a ti opet ulijeces sa konstatacijom da su pitanja i odgovori glupi;
Sad kad ti ispricam sta smo radili za Super pumu - a i nju neko spomenu da bi je mogla BiH kupiti- opet ces reci da lazem..
ali imaju dva konstruktora is SOkola, bracni par, nedje su oko Beograd, dam ti imena pa ih trazi.. ako ti treba muhur da ne lazem
uz svo duzno postovanje: ako nisi pilot, avio mehanicar na odrzavanju ili avio inzenjer ipak si ne mozes dati za pravo da bas svakom loncu budes poklopac, sto se tice avijacije uopste .
-u struci su stavri nesto drukcije, koliko god neko letio kao putnik u letjelici i listao popularnu literaturu ..
-ako si trgovac ili propagandista onda prihvati da pored trgovackog i marketinskog kvaliteta postoj i vazduhoplovni i tesko ih je poredit..
u avio struci se ni jedan aspekt ne negira i omalovazava.. vec se trazi optimum
nisi jedini produkt domceg obrazovaja kojeg su pogresno naucili da se projektovanje letjelice zarsava kada se potpise zadnji konstruktivni crtezi.
Pogresno je misljenje da je dovoljno da imas kupljenu tehnolgiju da "samo" papir gurnes u tenologiju i avion leti.
jednako kompleksano ako ne i komleksnije je papir pretvoriti u realnost koja treba da leti, puca, koci kod jurisanja
avion moze letjeti i na papiru ali i u zraku .. samo sto na nebu nema gumice da obrise greske
al sto velis forum je: pa se pisamo jedni po drugima ..
za Gazellu si u pravu:
licencu i sve smo kupili samo je trebalo osvojit, naucit tehnologiju, kao sto se na faksu uci statika ili cvstoca - koja nije nas produkt,,
pa na ispit pred francuze koji se inace zove homogacija i upisat ocjenu u fabricki indeks osvojenih tehnologija i znanja.. bogme strucan i casan posao nimaolo gori od konstrukcije..
pa smo onda mi sami usavrsili tehnologiju za neke podsklopove gazelle. Doslii iz Aerospatila provjerili, kupili, cestitali, zahvaili se i otisli i tako par puta ...nista grandizno ali nista za podjebancije .. uobicajni posoa, kad postaes mestar od struke
Isto je i VTI radio u svom djelu posla: dobili gotovu licencu/ konstrukciju za jastreba od engleza prekopirali
i sad oni marke a mi supci .. e necemo tako Dino
a G4 su vec konstruisali sami uz pomoc francuza i drugih
Kad je trebala doci Super Puma: onda su sokolovi projektanti dobili od Aerospatiala da projektuju sve za sklop sponsona u 4 verzije:
Dosla dva a4 lista i 1 A3 crtez sa osnovnim ulazni podatcima. sve soatlo se moralo sa prazna papira.
sve ono sto je Aerospatiale na gazleli uradio kod sebe pa nama prodo u licenc mi smo trebali sami uraditi na sklopu sponosna za Super Pumu.
projektovanje i konstrukcja sklopa, projektovanje sistema gradnje za 4 tehnologije /sacaste strukture, povrsinska zastita, farbanje, masinski elemti/ projektovanje i konstrukcija sistema alata, projektovanje tehnologije kontrole kvaliteta, projektovanje i konstrukcija sistema unutrasnjeg transpota do projektovaja i konstrukcije transpostnih kontejnera..
dakle: sve sto su VTI i SOKO zajedno radio za G4, Orao BPL za JNA
SOKO je radio sam za Aerospatile na sklopu Sponsona.
Istina manji sklop i posao ali mi smo bili prvestveno proizvodnja fabrika ali smo ipak osvojili i kostrukcije i krenuli u taj svijet .. nista spektakularno ali strucno i za respekta i ponosa jer kompozaitne strukture i tehnologijre spadaju u napredne ultralake konstrukije i tehnologije.
Postali bi smo ekskuzivni prizvodjac toga sklopa zA Aerospatiale. da je nekom trebalo prodat licencu -a bilo je planova i prilika da ne bi rata- isli bi sokolovi inzenjeri kod kooperanta, pa taman boi i Aerosatiale jr je takv podjela posla,, kao sto su nam dolzaili Aerospatialovi za Gazelle ..
Sva dokumentacija crtezi i itd se radila dvojezicno i na francikom pa mozes milsiti koliko je bilo samo prevodilaca .. sve sto je bilo na birou zaposloli
Nadam se se razumije razlika izmedju projektovanja i konstrukcije..
ALati za krilo se projektuju na isti nacin isto kao i krilo: staticki proacun, proracun cvrstoce itd..nema dinamike i oscijalcija jer je takva tipa konstrukcije ali i to je projektovanje i konstrukcija i to vrhunsko jer su alati vrhunski proizvod svaka industrije ..
alat za polimerizaciju sacastih strukrura ide u autokaklav na pritisak od nekoliko bara i na temparaturu od 150 c, pa osim statike i cvrstoe proracunava se haman ko podmornica, plus temapratrne dilatacije itd
i Sokolvi projektanti i konstruktori alata razvaljivali su metode konacnih elemata isto kao konstruktori u VTI na avionu ..
Sta se samo pustih para zaradilo na projektovanju i konstrukciji i proizvodnjii alata za Airbus: najsladja para.. sve nase od papira do sanduka za transport.
Samo na mom stolu je ostalo ugovorenih 10 miliona maraka posla za 5 godina a grupa je razaradjivala ponuda od oko 25 miliona tadasnjih dojc maraka ...
i to samo odjel kompozita koji nije cinio ni 2 % SOKOLA
mozete mislit sta je bilo jos po Fabrici..
jedan od najplacenijih i najpropulzivijih poslova na planeti uoposte je avio industrija.. sta god radis za nju ..
metar kvadratni saca za pregrade 10 mm debljune se napacivao 1000dm/m2 oko sto metara kvadr ga je bio samo na A320 a on najmanji samo za A320 smo milion maraka mjescno stancali
metar kvadratni najkvalitetnijih sklopova kao ono verikano kormilo pravca smo prodavali za 20000 dm/m2
samo sam ja imao dovojno raloga da ona nasa tri kretena s merakom koknem da bi srijecio rat i da me samo SOKO slavi ko srbi Gavrila Principa ..
Mostar bi za ovih 25 godina imao nekliko stotinaa stanova vise, makar 500novih radika sa najvecom platom u YUgi .. a o stpendijama i ostalim marifatlucima da i ne govorimo
i da: malko moga CV za obraza
-dipl vaduhoplovni inzenjer od 1984;
-studirao u BiH;
diplomirao pred glavnim konstruktivnim i proizvodim inzenjerima G4 i Orla
-sta god neko mislio o tim konstruktorima i avionima, YUgi i Balknu: ja sam ponosan na njih i sebe;
-imam dokaza, licenci, certifikata i projekta najvecih svjetskih proizvodjaca
-imam diplomu i naleta kao jedrilicar; imam i dva skoka padobranom -al ko dupljak
-odsluzio Titi

kao pilot- mehanicar na helikopterima;
-desetine sati naleta sa fabrickim probnim pilotom kao fabrikacioni inzenjer..
nista posebno, kao i mnoge moje kolege sa faksa i posla
-imam i "cvaraka" u ARBiH;
-imam i jedan baypas;
Trenutno zivim "cigar leta" od Silicon Valley.. ko ne vjeruje nek mu admini procitaju IP ..
-ponekad radim u struci ali nije za price
necu vise ni slova
zdravi i veseli bili ..
nek PVO od 155mm preuzme komandu

[/quote]
Nadam se da se varam ali dosta tastine citam ovdje, ja se izvinjavam ako sam te uvrijedio...ja sam pokusao izokola pa i citirajuci neke naslove kako stvari rade i ko postavlja TT zahtjeve karakteristika da nebih uvrijedio, direktno govorio o temi...a ne da bi hodao za tobom i ispravljao ili se mjesao. Moje reference nazalost mogu drugacije da se interpretiraju, a i nema nacina da se to provjeri...pa necu nabrajati zasto sam kompetentan, uglavnom ko god misli da pricam napamet, bujrum.
Lijep pozdrav.