Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

skupljac_zeljeza

#576 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

Ali Kemal wrote:Ne zelim da citam price i pripovjetke, trazio sam konkretan dokaz da Bog pomogne poslije molitve.
Znam primjer čovjeka koji je bježao od njemačkog bombardovanja u Brčkom u WWII koje je bilo toliko žestoko da bi jedna bomba bacila čovjeka sa mosta u Savu, a već sljedeća izbacila na obalu i taj čovjek sve to posmatrao i bježao uz jedno brdo. Stigao na vrh brda i zatekne nekog seljaka koji mu prinio kiselog mlijeka da skvasi osušeno grlo i kada je došao sebi taj ga seljak pitao kojim putem je došao i kada mu ovaj pokazao on mu rekao kako nikako nije mogao doći tim putem jer je svo brdo minirano vrlo gusto. :mrgreen: Nastavak je još zanimljiviji.

Imam i svoja iskustva jer ja ne molim Boga da mi nešto ispuni nego da to što želim neka ispuni samo ako je to dobro za mene, a ako nije, neka zamijeni boljom opcijom. A zašto, piše u onoj priči na linku....
jasko_ba

#577 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Mohamad Sissoko wrote:Kako znam ubijanje neduznih ljudi je zabranjeno, tako da ne kontam kako to moze biti dokaz, kako ti kazes da je neko vjernik?
Molim samo bez objasnjenja tipa pogresno prevedeno, izvadjeno iz konteksta, procitaj malo prije toga i sl. Zasto se uopste ovo spominje u Kuranu, ako je to najsavrsenija objava il sta vec dodje?
Image
Image
Image
Mohamad Sissoko

#578 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

jasko_ba wrote:
Mohamad Sissoko wrote:Kako znam ubijanje neduznih ljudi je zabranjeno, tako da ne kontam kako to moze biti dokaz, kako ti kazes da je neko vjernik?
Molim samo bez objasnjenja tipa pogresno prevedeno, izvadjeno iz konteksta, procitaj malo prije toga i sl. Zasto se uopste ovo spominje u Kuranu, ako je to najsavrsenija objava il sta vec dodje?
Ne brini, nisi prvi koji tako dijelove prikaze, zato sam i vec pisao da je prosjecan ateista tumac islama poput ISIS-a.
Ja ne mislim da je to najsavrsenija objava, cak stovise sve je to podlozno izmjeni a kako vidimo i razlicitim interpretacijama.Ja licno to ne shvatam bukvalno i mislim da je to upuceno ljudima tog vremena, konkretno, ako je i upuceno bas tako uopste.
Ovakvu spiku oko Islama moras vodit sa ISIS-ovcem jer isto gledate na vjeru u Boga.
jasko_ba

#579 Re: Svijet bez religija

Post by jasko_ba »

Procitao sam ja sve to fino, zasto se moralo to ubaciti? Sta je to ovaj jado dole radio pa da mu ovo urade? Islamska drzava, serijat i zakoni, zar bar ne trenutak ne stanes i pomislis u sebi koliko je ovo besmisleno?
Odlukom saudijskog suda od 17. novembra 2015., taj je 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/svije ... /160111127
skupljac_zeljeza

#580 Re: Svijet bez religija

jasko_ba wrote:
Ne znam da li je prijevod mogao bolje, ali jeste izvađeno iz konteksta i to su još objave sa povodom. Odnosi se na konkretne situacije.

A drugo, zanimljivo je ovdje kako se hvale zemlje koje se danas smatraju naprednima, a bile su kolonijalisti ili su neokolonijalisti i uzima se kao argument kako je islamski svijet nazadan zato što ne nije više moćan kao u vrijeme Osmanlija. Čudni neki aršini.
zagortenej

#581 Re: Svijet bez religija

Post by zagortenej »

jasko_ba wrote:Procitao sam ja sve to fino, zasto se moralo to ubaciti? Sta je to ovaj jado dole radio pa da mu ovo urade? Islamska drzava, serijat i zakoni, zar bar ne trenutak ne stanes i pomislis u sebi koliko je ovo besmisleno?
Odlukom saudijskog suda od 17. novembra 2015., taj je 35-godišnji palestinski pjesnik i kustos koji živi u Saudijskoj Arabiji osuđen na smrt zbog odbacivanja muslimanske vjere.
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/svije ... /160111127
kad jednom uđeš, nema izaći :-D
MyTao

#582 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

skupljac_zeljeza wrote:
jasko_ba wrote:
Ne znam da li je prijevod mogao bolje, ali jeste izvađeno iz konteksta i to su još objave sa povodom. Odnosi se na konkretne situacije.

A drugo, zanimljivo je ovdje kako se hvale zemlje koje se danas smatraju naprednima, a bile su kolonijalisti ili su neokolonijalisti i uzima se kao argument kako je islamski svijet nazadan zato što ne nije više moćan kao u vrijeme Osmanlija. Čudni neki aršini.
Sta je tu cudno? islamski svijet jeste nazadan jer vise nije mocan... a nisu mocni upravo zbog religije i svojih uvjerenja. Ne vidim kako mozes biti mocan i nazadan u isto vrijeme...
Mohamad Sissoko

#583 Re: Svijet bez religija

@mytao, ne rece mi kako mjeris ko je veci vjernik pa zakljucujes da sto si veci vjernik bolesnija si osoba?
MyTao

#584 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:@mytao, ne rece mi kako mjeris ko je veci vjernik pa zakljucujes da sto si veci vjernik bolesnija si osoba?
Pa jednostavno, ko se vise prdrzava onog sto pise u Kur'anu i onog sto je Muhamed pripovjedao je veci musliman od onog koji to radi manje. Evo primjer sa ove stranice... Saudijci su veci muslimani od Bosanaca jer su ubili ovog covjeka koji je napustio islam. U Bosni ga nebi ubili jer se ne drze onog sto je Muhamed ucio koliko Saudijci... simple really.
Mohamad Sissoko

#585 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Mohamad Sissoko wrote:@mytao, ne rece mi kako mjeris ko je veci vjernik pa zakljucujes da sto si veci vjernik bolesnija si osoba?
Pa jednostavno, ko se vise prdrzava onog sto pise u Kur'anu i onog sto je Muhamed pripovjedao je veci musliman od onog koji to radi manje. Evo primjer sa ove stranice... Saudijci su veci muslimani od Bosanaca jer su ubili ovog covjeka koji je napustio islam. U Bosni ga nebi ubili jer se ne drze onog sto je Muhamed ucio koliko Saudijci... simple really.
Ok, primjenicemo tvoj metod.
Islam propagira pomaganje siromasnim, pa recimo da u globalu Bosanci vise pomagaju sirotinji nego Saudijci uz prethodnu postavku da Bosanci ne ubijaju a Saudijci ubijaju onog ko napusti Islam, da li su uz ove karakteristike i dalje Saudijci veci muslimani?
Tvoja logika primjenjena samo dodat jos jedan faktor, jer jedna individua ili narod se ponasa kompleksnije od jednog cina koji si naveo.
Iz tvoje postavke proizilazi da sto vise pomazes siromasnim, sto je pripovjedao Muhamed, to si vise bolesna osoba.
MyTao

#586 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
MyTao wrote:
Ok, primjenicemo tvoj metod.
Islam propagira pomaganje siromasnim, pa recimo da u globalu Bosanci vise pomagaju sirotinji nego Saudijci uz prethodnu postavku da Bosanci ne ubijaju a Saudijci ubijaju onog ko napusti Islam, da li su uz ove karakteristike i dalje Saudijci veci muslimani?
Tvoja logika primjenjena samo dodat jos jedan faktor, jer jedna individua ili narod se ponasa kompleksnije od jednog cina koji si naveo.
Iz tvoje postavke proizilazi da sto vise pomazes siromasnim, sto je pripovjedao Muhamed, to si vise bolesna osoba.
Pa u tome i jeste problem... cherry picking. Ne tvrdim ja da je u Islamu sve lose. Ti procitas Kur'an i vidis dosta dobrih stvari koje bi ovaj svijet ucinile boljim, ali ignorises one lose kojih je toliko, i toliko su lose da sve te dobre stvari nisu vrijedne spomena. Lijepo je pomagati druge, dijeliti sadaku, ne konzumirati alcohol... ali nije lijepo udarati zenu (makar to bilo i onim malim stapom, samo simbolicno, kako volite da kazete), ne valja odbacivati sve ono sto je dokazano naucnom metodom i sto zivot moze uciniti boljim samo zbog toga sto se krsi sa Kur'anom, ne valja kamenovati zene zbog preljube, ne valja ubijati one koji napuste islam, ne valja uciti djecu da sve sto urade na ovom svijetu nije vazno i da trebaju da zive za onaj posle... itd itd.

U globalu, kada se sve sabere i oduzme... Islam kao i mnostvo drugih religija nudi puno vise loseg neko dobrog. Tvoj argument da ako neko vise pomaze siromasnim je kao da sam ja rekao da je Hitler volio sladoled, i da sve sto vise volis sladoled sve si vise kao hitler :-) Nema smisla...
Mohamad Sissoko

#587 Re: Svijet bez religija

Pa ti si taj koji tvrdi nesto a cistom logikom sam ti dokazao da ti zakljucak ne slijedi i da je kontradiktoran.
Isto ti je bilo i sa onom recenicom da samo nauka moze dovesti do istine, osim jednog malog problema sto nauka odnosno naucni metod ne moze utvrdit tacnost(istinu) same te recenice.
Al hajd, what ever rocks your boat.

p.s.
MyTao wrote: I ne valja uciti djecu da sve sto urade na ovom svijetu nije vazno i da trebaju da zive za onaj posle... itd itd.
Upravo je suprotno.Ovaj svijet i ponasanje itekako odlucuje o onome, elementarne stvari grijesis.
MyTao wrote: Tvoj argument da ako neko vise pomaze siromasnim je kao da sam ja rekao da je Hitler volio sladoled, i da sve sto vise volis sladoled sve si vise kao hitler :-) Nema smisla...
To nije moj argument, to je tvoja postavka. Ti si rekao da sto se vise drzis onog sto je Muhamed propovjedao(dakle Islama) bolesnija si osoba.
Hitler i sladoled su pogresno poredjenje.Slazem se, nema smisla.Jednoj je voljet sladoled a sasvim drugo pratit necije pripovjedanje, jedno je preferencija za hranu a drugo slijedjenje necijih uputa. Fulas osnovne logicke postavke.

Tvoja recenica odnosno postavka

1. Sto si veci vjernik bolesnija si osoba.
2. Veci si vjernik ako sto vise ispunjavas Muhamedove propovjedi(to je ono ubijanje ako izadjes iz islama, tvoja postavka)
3. Islam odnosno Muhamed zagovara pomaganje siromasnima.
4. Zakljucak, sto vise pomazes siromasnima bolesnija si osoba
.
Last edited by Mohamad Sissoko on 11/01/2016 21:01, edited 1 time in total.
MyTao

#588 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:Pa ti si taj koji tvrdi nesto a cistom logikom sam ti dokazao da ti zakljucak ne slijedi i da je kontradiktoran.
Isto ti je bilo i sa onom recenicom da samo nauka moze dovesti do istine, osim jednog malog problema sto nauka odnosno naucni metod ne moze utvrdit tacnost same te recenice.
dokazao bi ti da je biti musliman samo dijeliti sadaku... ali znamo da nije tako, samo se ti pravis malo lud izgleda. Sve u islamu nije lose, ali vecina stvari jeste, tako da Islam kao cjelina nije nesto pozitivino... Sve sto je Hitler radio nije lose, ali je uradio toliko loseg da je nevazno ono dobro... jeli ti slijedis tu cistu "logiku"... sta je tebi tu kontradiktorno?

Naravno da naucnom metodom mozes utvrditi dali su stvari dokazane naucnom metodom tacne ili ne. Onog dana kada iskocis kroz prozor sa petog sprata a ne padnes, tada mozemo reci da je "naucna metoda tacna" netacna :)
MyTao

#589 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:Pa ti si taj koji tvrdi nesto a cistom logikom sam ti dokazao da ti zakljucak ne slijedi i da je kontradiktoran.
Isto ti je bilo i sa onom recenicom da samo nauka moze dovesti do istine, osim jednog malog problema sto nauka odnosno naucni metod ne moze utvrdit tacnost(istinu) same te recenice.

p.s.
MyTao wrote: I ne valja uciti djecu da sve sto urade na ovom svijetu nije vazno i da trebaju da zive za onaj posle... itd itd.
Upravo je suprotno.Ovaj svijet i ponasanje itekako odlucuje o onome, elementarne stvari grijesis.
MyTao wrote: Tvoj argument da ako neko vise pomaze siromasnim je kao da sam ja rekao da je Hitler volio sladoled, i da sve sto vise volis sladoled sve si vise kao hitler :-) Nema smisla...
To nije moj argument, to je tvoja postavka. Ti si rekao da sto se vise drzis onog sto je Muhamed propovjedao(dakle Islama) bolesnija si osoba.
Hitler i sladoled su pogresno poredjenje.Slazem se, nema smisla.Jednoj je voljet sladoled a sasvim drugo pratit necije pripovjedanje, jedno je preferencija za hranu a drugo slijedjenje necijih uputa. Fulas osnovne logicke postavke.
Znao sam da ces bukvalno uzeti to sa sladoledom :-) Hitler je rekao treba ubiti sve jevreje, ali isto tako je rekao da Njemci trebaju biti slozni i treba da se vole... jedno je negativno drugo ne, sta je lose sto se ljudi vole i slazu? Ako ti sladoled nije pasao, eto to...

Isto tako Muhamed, moras da posmatras sve ono sto je on ucio da svatis zasto sam rekao to sto sam rekao, i dalje stojim iza toga.
Mohamad Sissoko

#590 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Isto ti je bilo i sa onom recenicom da samo nauka moze dovesti do istine, osim jednog malog problema sto nauka odnosno naucni metod ne moze utvrdit tacnost same te recenice.
dokazao bi ti da je biti musliman samo dijeliti sadaku... ali znamo da nije tako, samo se ti pravis malo lud izgleda. Sve u islamu nije lose, ali vecina stvari jeste, tako da Islam kao cjelina nije nesto pozitivino... Sve sto je Hitler radio nije lose, ali je uradio toliko loseg da je nevazno ono dobro... jeli ti slijedis tu cistu "logiku"... sta je tebi tu kontradiktorno?

Naravno da naucnom metodom mozes utvrditi dali su stvari dokazane naucnom metodom tacne ili ne. Onog dana kada iskocis kroz prozor sa petog sprata a ne padnes, tada mozemo reci da je "naucna metoda tacna" netacna :)
Ti i logika :-)
Ti si sam jednom napisao da parafraziram, samo se naucnom metodom moze spoznati istina!
Ako je to tacno, kojom naucnom metodom si utvrdio da je tvoja recenica tacna(istinita)? Ovo ti je self defeating recenica.

a evo da ti i tvoju logiku u koracima ponovo primjenim.

2. Veci si vjernik ako sto vise ispunjavas Muhamedove propovjedi(to je ono ubijanje ako izadjes iz islama, tvoja postavka)
4. Zakljucak, sto vise pomazes siromasnima bolesnija si osoba.
MyTao

#591 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
MyTao wrote:

Ti i logika :-)
Ti si sam jednom napisao da parafraziram, samo se naucnom metodom moze spoznati istina!
Ako je to tacno, kojom naucnom metodom si utvrdio da je tvoja recenica tacna(istinita)? Ovo ti je self defeating recenica.

a evo da ti i tvoju logiku u koracima ponovo primjenim.

Ovo je stvarno glupo o cemu pricamo, to je da ja tebe pitam moze li bog stvoriti kamen koji ne moze podici... i slicne gluposti. Hvatas se za slamku :-)

ublazeni vjernik
1. ne prati sve sto je Muhamed pripovjedao
2. ne daje puno sadake, ali ne kolje puno one koji napuste vjeru
3 zakljucak, sto manje pratis muhameda, bolja si osoba.

Veliki vjernik
1. Prdrzava se svega sto Muhamed pripovjeda
2. Daje PUNO sadake, kolje one koji napuste islam
3. zakljucak, sto se vise pridrzavas Muhameda, gora si osoba.

Sta ti tu nije jasno?

Sto se tice logike, to ti je kao statistika... sve je istina, ali ne znaci da daje pravu sliku stvari... Da su se ljudi sluzili logikom ko ti, nikada nebi imali neka od najvecih dostignuca u nauci.

Kada neki igrac sutne loptu koja se vec krece u jednom pravcu, logicno je da ta lopta ubrza... Sto znaci, ako se lopta krece brzinom svjetlosti, i onda je Roberto karlos sutne logicno je da ona ubrza???? Bravo upravo si logikom srusio Einsteina i njegovu teoriju relativnosti :-) :-)
Mohamad Sissoko

#592 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Kada neki igrac sutne loptu koja se vec krece u jednom pravcu, logicno je da ta lopta ubrza... Sto znaci, ako se lopta krece brzinom svjetlosti, i onda je Roberto karlos sutne logicno je da ona ubrza???? Bravo upravo si logikom srusio Einsteina i njegovu teoriju relativnosti :-) :-)
MyTao wrote: Sto se tice logike, to ti je kao statistika... sve je istina, ali ne znaci da daje pravu sliku stvari... Da su se ljudi sluzili logikom ko ti, nikada nebi imali neka od najvecih dostignuca u nauci.
:lol: Ne mogu da vjerujem sta ti sve pises.

Logika je osnova nauke, ovo sto ti ja pisem su normalni zakljucci iz tvoje postavke, ti sad sve to uvrces i pises ovako smijesne stvari.

MyTao wrote: ublazeni vjernik

Veliki vjernik
:lol:
Ovo ti nema veze sa logickim razradama. Kakvi su ti ovo zakljucci?

Vidis li ti razliku u odnosu na ovo dole?
Mohamad Sissoko wrote:
Tvoja recenica odnosno postavka(crveno je tvoja recenica)kao i pod broj 2.

Last edited by Mohamad Sissoko on 11/01/2016 21:29, edited 1 time in total.
MyTao

#593 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
MyTao wrote:
MyTao wrote: Sto se tice logike, to ti je kao statistika... sve je istina, ali ne znaci da daje pravu sliku stvari... Da su se ljudi sluzili logikom ko ti, nikada nebi imali neka od najvecih dostignuca u nauci.
:lol: Ne mogu da vjerujem sta ti sve pises.

Logika je osnova nauke, ovo sto ti ja pisem su normalni zakljucci iz tvoje postavke, ti sad sve to uvces i pises ovako smijesne stvari.
Nikada. logika ima smisla tek onda kada se otkrije nesto naucnom metodom... Logikom se bave filozofi NIKADA naucnici. Kada je to neko dobio nobelovu nagradu jer se bavio logikom :-) Sve revolucionarno u nauci nije bilo logicno u to vrijeme... ja ne znam gdje kupis te gluposti...

Kao sto sam naveo, upravo sam logikom srusio teoriju relativnosti... ako ima neka rupa u toj logici de mi pokazi, posto ja ne vidim...
Ali Kemal

#594 Re: Svijet bez religija

Post by Ali Kemal »

Mohamad Sissoko wrote:Islam propagira pomaganje siromasnim, pa recimo da u globalu Bosanci vise pomagaju sirotinji nego Saudijci uz prethodnu postavku da Bosanci ne ubijaju a Saudijci ubijaju onog ko napusti Islam, da li su uz ove karakteristike i dalje Saudijci veci muslimani?
Pomaganje siromasnim nije zakon, dobro jeste, ali ko hoce, ko nece, nece.
Sa druge strane ko napusti islam dobije smrtnu kaznu, i to neku barbarsku, kamenovanje, odsijecanje glave iz 15 puta i slicno,
nema tu hocu-necu, tako da je poredjenje neadekvatno.

Veliki vjernik

Sta ti tu nije jasno?
Sve je jasno, ni ja ne bi mogao bolje :D :thumbup:
Mohamad Sissoko

#595 Re: Svijet bez religija

MyTao wrote:
Nikada. logika ima smisla tek onda kada se otkrije nesto naucnom metodom... Logikom se bave filozofi NIKADA naucnici. Kada je to neko dobio nobelovu nagradu jer se bavio logikom :-) Sve revolucionarno u nauci nije bilo logicno u to vrijeme... ja ne znam gdje kupis te gluposti...

Kao sto sam naveo, upravo sam logikom srusio teoriju relativnosti... ako ima neka rupa u toj logici de mi pokazi, posto ja ne vidim...
Druze, filozofija je temelj nauke, kad donosis naucne zakljucke ti se bavis filozofijom. :-)
Bez logike nema nauke.

Philosophy is the study of the general and fundamental nature of reality, existence, knowledge, values, reason, mind, and language.

Logic is the study of the principles of correct reasoning. Arguments use either deductive reasoning or inductive reasoning.

MyTao wrote: Sve revolucionarno u nauci nije bilo logicno u to vrijeme... ja ne znam gdje kupis te gluposti...

Ovo cu morat uokvirit. :lol:
S4mpion

#596 Re: Svijet bez religija

Post by S4mpion »

Ali Kemal wrote:
Mene interesira zasto je Bog dopustio da se taj djecak pati, zasto dopusta da se ljudi ubijaju su njegovo ime.
Ne možeš preskakat lekcije. Idi redom.
ABH017

#597 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

Veliki vjernik
Čisto da neke stvari izdefinišemo i budemo na čisto šta je laž, a šta istina.
Ja se ne stidim svojih godina. Imam ih 40. Za čitavih 40 godina, nisam doživio ni jedan slučaj, sreo ni jednog čovjeka, koji je ubio nevjernika, samo zato što je nevjernik (dok sam obrnute slučajeve susretao, ne lično, ali znam da su se kod nas takvi slučajevi dešavali).
Jesi li ti sreo u svom životu ikog ko je ubio nevjernika? Nisi.
Jel' to znači da ja i ti (kao i 99,99% forumaša ovdje, ako ne i 100%) nikad u životu nismo sreli niti jednog vjernika (velikog)? Jel to znači da smo mi nevjerničko društvo? Nemamo vjernika.
Šta, onda, palamudimo ovdje?

Ako neko protumači, da će u džennet kao šehid, ako se raznese bombom u gomili "nevjernika", a vrlo je jasan Kur'anski princip, da onaj koji sebi oduzme život ide direkt u džehenem, jel ga možemo smatrati za relevantnog predstavnika Islama??? Možemo.. kao i Ekrema Jevrića za relevantnog profesora psihologije.
Ili je vlada neke države, uzela dijelove Knjige, koji njima odgovaraju, kako bi u strahu držali svoje građane i terorisali ih? Tu vlast, u većini, ako ne i u svim tim državama, predstavlja jedan, jedini čovjek i njegova bliža familija. Vode je kao firmu, babovinu. Sve će okrenuti, pa i Kur'an, samo da se zadrže na vlasti.
Jesi li ti vidio koliko slika, jumbo plakata, kipova, tih istih vladara, ima na glavnim ulicama, trgovima, zgradama, dvoranama. To je, po Islamu, isto tako, strogo zabranjeno.
Ako je Vahid Halilhodžić bio vrhunski centarfor, jel to znači da su svi Mostarci vrhunski centarfori, možda i hercegovci?
Ako ja ne znam ni igrat ni plesat, jel to znači da ne zna ni jedan hercegovac?
Preglup primjer, ali šta drugo u ova doba da mi padne na pamet.
Ako je neko pametan, valjda mu se može dogovoriti da se religija, nacija, pleme, pa ni politička partija, ne može kvalifikovati kroz jednog čovjeka ili grupu istih.
Mislim ima tu propisa, koji jesu rigorozni, i koji su propisani u Kur'anu, (kao odsijecanje ruke lopovu i bičevanje ili kamenovanje preljubnika). O njima mi nije problem diskutovati na pdf religija. Problem mi je da objašnjavam poteze rahmetli Nijazova, bivšeg predsjednika Turkmenistana ili ISIL-a, ili tamo nekih prinčeva po arabiji. Oni nisu religija. Oni su samo ljudi, ako neki zaslužuju da se tako nazovu.
skupljac_zeljeza

#598 Re: Svijet bez religija

Ali Kemal wrote:

Veliki vjernik

Sta ti tu nije jasno?
Sve je jasno, ni ja ne bi mogao bolje :D :thumbup:
Da stavimo sve na papir pa usporedimo u duhu naziva teme da li je bolje biti sljedbenik Mojsija, Isusa ili Muhammeda a.s. nego sljedbenik Staljina, Čaušeskua, Mao Ce -tunga, Kaligule, Napoleona, Hitlera, Dawkinsa i drugih ljudskih autoriteta sa čijim nizanjem bih ovdje mogao odužiti? Ova lista se ne može tek tako zaobići u ovoj priči, ali ona je samo početak jer pričati kako neko nije ničiji sljedbenik zvuči nerealno ako su nas učili da "društveno biće određuje svijest čovjeka"....

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_w ... death_toll

Image
MyTao

#599 Re: Svijet bez religija

Post by MyTao »

Mohamad Sissoko wrote:
MyTao wrote:

Druze, filozofija je temelj nauke, kad donosis naucne zakljucke ti se bavis filozofijom. :-)
Bez logike nema nauke.

Philosophy is the study of the general and fundamental nature of reality, existence, knowledge, values, reason, mind, and language.

Logic is the study of the principles of correct reasoning. Arguments use either deductive reasoning or inductive reasoning.

MyTao wrote: Sve revolucionarno u nauci nije bilo logicno u to vrijeme... ja ne znam gdje kupis te gluposti...

Ovo cu morat uokvirit. :lol:
Vidi, naucne teorije se donose I dokazuju naucnom metodom, nikako logikom... Evo ja sam ti vec pokazao kako se "logikom" srusi teorija relativnosti, ti nadji gresku u toj logici ili priznaj da sa "deductive reseanonig" ne mozes doci do naucnog zakljucka. Ljudi koji se bave logikom su nekada sa pravom I sa logikom dolazili do zakljucka da je zemlja ravna, da se sve okrece oko zemlje, da tezi predmeti padaju brze od laksih itd itd...

Mozes ti lijepiti koliko hoces smajlija ali de mi pokazi sta je to logicno u teoriji relativnosti (posebno za ljude koji su je prvi put culi od Einstaina), Sta je logicno da electron moze proci kroz zid u jednom pravcu a pojaviti se negdje u pm gdje ga niko logicki ne ocekuje??

Nije prvi put da se suocavam sa vjernicima koji pripovjedaju neku svoju logiku :-) To je ono kao, kada nesto postoji logicno je da ga je neko morao stvoriti... a zasto je to logicno??

Znaci de mi pokazi gresku u mojoj logici o teoriji relativnosti ako ne onda brate budi covjek I priznaj sebi da samo naucnom metodom jedna naucna teorija moze biti dokazana kao istina, nikako nekim logickim zakljucima koji vode nigdje... To si dokazao sa onim o Muhamedu I kako je davanje sadake lose... sto se nikako nebi moglo zakljuciti iz onog sto sam ja rekao.
r_faruk

#600 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

jasko_ba wrote:
Image
Image
Image
Mohamad Sissoko wrote:Ne brini, nisi prvi koji tako dijelove prikaze
pa dobro, sta je ovdje izvadjeno iz konteksta i kako ove dijelove treba prikazati da bi se shvatili na pravi nacin?

ja ovo shvatam da me treba ubiti zato sto sam odbacio islam, mezes li mi objasniti kako sam ovo trebao shvatiti?
Locked