MyTao wrote:
ublazeni vjernik
1. ne prati sve sto je Muhamed pripovjedao
2. ne daje puno sadake, ali ne kolje puno one koji napuste vjeru
3 zakljucak, sto manje pratis muhameda, bolja si osoba.
Veliki vjernik
1. Prdrzava se svega sto Muhamed pripovjeda
2. Daje PUNO sadake, kolje one koji napuste islam
3. zakljucak, sto se vise pridrzavas Muhameda, gora si osoba.
Čisto da neke stvari izdefinišemo i budemo na čisto šta je laž, a šta istina.
Ja se ne stidim svojih godina. Imam ih 40. Za čitavih 40 godina, nisam doživio ni jedan slučaj, sreo ni jednog čovjeka, koji je ubio nevjernika, samo zato što je nevjernik (dok sam obrnute slučajeve susretao, ne lično, ali znam da su se kod nas takvi slučajevi dešavali).
Jesi li ti sreo u svom životu ikog ko je ubio nevjernika? Nisi.
Jel' to znači da ja i ti (kao i 99,99% forumaša ovdje, ako ne i 100%) nikad u životu nismo sreli niti jednog vjernika (velikog)? Jel to znači da smo mi nevjerničko društvo? Nemamo vjernika.
Šta, onda, palamudimo ovdje?
Ako neko protumači, da će u džennet kao šehid, ako se raznese bombom u gomili "nevjernika", a vrlo je jasan Kur'anski princip, da onaj koji sebi oduzme život ide direkt u džehenem, jel ga možemo smatrati za relevantnog predstavnika Islama??? Možemo.. kao i Ekrema Jevrića za relevantnog profesora psihologije.
Ili je vlada neke države, uzela dijelove Knjige, koji njima odgovaraju, kako bi u strahu držali svoje građane i terorisali ih? Tu vlast, u većini, ako ne i u svim tim državama, predstavlja jedan, jedini čovjek i njegova bliža familija. Vode je kao firmu, babovinu. Sve će okrenuti, pa i Kur'an, samo da se zadrže na vlasti.
Jesi li ti vidio koliko slika, jumbo plakata, kipova, tih istih vladara, ima na glavnim ulicama, trgovima, zgradama, dvoranama. To je, po Islamu, isto tako, strogo zabranjeno.
Ako je Vahid Halilhodžić bio vrhunski centarfor, jel to znači da su svi Mostarci vrhunski centarfori, možda i hercegovci?
Ako ja ne znam ni igrat ni plesat, jel to znači da ne zna ni jedan hercegovac?
Preglup primjer, ali šta drugo u ova doba da mi padne na pamet.
Ako je neko pametan, valjda mu se može dogovoriti da se religija, nacija, pleme, pa ni politička partija, ne može kvalifikovati kroz jednog čovjeka ili grupu istih.
Mislim ima tu propisa, koji jesu rigorozni, i koji su propisani u Kur'anu, (kao odsijecanje ruke lopovu i bičevanje ili kamenovanje preljubnika). O njima mi nije problem diskutovati na pdf religija. Problem mi je da objašnjavam poteze rahmetli Nijazova, bivšeg predsjednika Turkmenistana ili ISIL-a, ili tamo nekih prinčeva po arabiji. Oni nisu religija. Oni su samo ljudi, ako neki zaslužuju da se tako nazovu.