Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
dr socrates wrote:Sasvim je jasno da su srednjovjekovnu bosansku državu uništili muslimani,pa se otuda logičnim nameće pitanje s kakvim moralnim pravom danas muslimani u BiH smatraju sebe baštinicima tog hrišćanskog kraljevstva.
Sasvim je jasno da bi vi danasnji konvertiti u Srbe i Hrvate tu bosansku drzavu, kad bi mogli, iste sekunde zapalili do temelja da joj se nikad
vise ni za trag ne zna. Uostalom, to ste u bliskoj nam istoriji i prakticno pokusali. Tvrtko bi bio ponosan na danasnje Bosnjake, zahvaljujuci
prvenstveno njima nakon toliko vijekova Bosna je opet samostalna drzava, suverena i nezavisna, a vas srpskohrvatske vazale nabio bi nogom da
vas vise nikad ni on ni Bosna ne vidi.
Da, imas vjeru i ime osvajaca koja je okoncala lozu Kotromanica i 500 godina (petstotinagodina) zemlja bila bez ikakve drzavnosti. Tvrtkec bi bio bas ponosan i happy.
Naravno da bi bio ponosan, kad bi mu rekeli kakvi su joj sve mamlazi i katili radili o glavi, a ona hudnica ipak ima zastavu ispred zgrade UN-a,
pres'o bi na Islam i uclanio se u SDA.
A kad bi vas jos vise upoznao, nije iskljuceno da ne bi zavratio tole i pustio bradu.
tututuuuu wrote:
Jesi one koji su presli na islam (od tud valjda ta imena, a znas za pojam "kvisling"? ), al bogami oni koji nisu presli na islam nisu bas bili begovi. Posljednjem kralju Bosne je otisla glava, al ajde...
Ako cemo ici tom lozom, onda katolici u BiH ispadaju najveci kvizlinzi .
Naime, katolicanstvo je u BiH prije Osmanlija nasilno uvedeno. Bukvalno macem i ognjem. Svi pripadnici bosanske crkve koji nisu htjeli primiti katolicanstvo su nasilno protjerani ili pobijeni u 13 stoljecu. Bosanska crkva je od tad funkcionirala u ilegali.
Tako ispada da su katolici prvi sagnuli vrat.
Last edited by prog321 on 27/10/2015 17:58, edited 1 time in total.
tututuuuu wrote:
Postoji razlika, a ona je u tome da je katolicanstvo doslo u Bosnu tako reci sluzbenim putem, preko vlastele i bilo je siroko prihvaceno (sire nego islam) te je bilo jako blisko (po obicajima itd... sa dotadasnjom vjerom, koja je bila jako bliska katolicanstvu unutar krscanstva, al je nazivana heretickom od sluzbene Crkve (kao i mnoge druge u Europi)), dok je pak islam dosao s osvajacima, jedni su ga prihvatili, drugi ne, i od tad jaz postoji. Al kao sto rekoh, nije tu problem "tek" islam, vec je problem poistovjecivanje preko islama s identitetom osvajaca. I dan danas mnogi svrse kad Erdogan spomene Sarajevo i draze im je djetetu dati ime Osman nego ime recimo vladara sredovjekovne bosanske drzave, ili slavensko ime. Tu su naravno izuzeta vjerska imena.
jah...pricaju ljudi da su u americi muzikom, pjesmom i cvijecem docekivali miroljubive siritelje krscanstva...
Niko ne kaze da se krscanstvo sirilo samo milom, sto pak mnogi tvrde ze islam na ovim prostorima. Al pazi, Bosnjaci su bili krscani, mozda su smatrani hereticima od Crkve, al su bili svi krscani.
tututuuuu wrote:
Jesi one koji su presli na islam (od tud valjda ta imena, a znas za pojam "kvisling"? ), al bogami oni koji nisu presli na islam nisu bas bili begovi. Posljednjem kralju Bosne je otisla glava, al ajde...
Naime, katolicanstvo je u BiH prije Osmanlija nasilno uvedeno. Bukvalno macem i ognjem. Svi pripadnici bosanske crkve koji nisu htjeli primiti katolicanstvo su nasilno protjerani ili pobijeni u 13 stoljecu. Bosanska crkva je od tad funkcionirala u ilegali.
koliko si ti pametan pokazuje to da sam jedes svoja govanca. Jer, ako su svi pobijeni ili protjerani koji toboze nisu zeljeli uzeti katolicanstvo, postavlja se pitanje, kako si ti ziv? Ili lazes, ili su i tvoji pradjedovi nekad bili katolici pa ujedno pljujes i po svojoj lozi kad se izivljavas ovdje nad katolicima. Trece nema.
Last edited by tututuuuu on 27/10/2015 18:01, edited 1 time in total.
tututuuuu wrote:
Niko ne kaze da se krscanstvo sirilo samo milom, sto pak mnogi tvrde ze islam na ovim prostorima. Al pazi, Bosnjaci su bili krscani, mozda su smatrani hereticima od Crkve, al su bili svi krscani.
tututuuuu wrote:
Jeli ti znas sta znaci "heretik" u krscanstvu ?
To znaci da si oznacen za odstrijel. Biti ubijeni ili uhapsen na mjestu.
tututuuuu wrote:
Ja govorim o tvojim begovima i agama.
Šta s njima? Oni su kvislinzi jer su promijenili vjeru? Kvisling je, za tvoju informaciju, onaj ko izda državu tako što pomogne neprijatelju, a ne onaj ko promijeni vjeru kad je država već osvojena.
tututuuuu wrote:
koliko si ti pametan pokazuje to da sam jedes svoja govanca. Jer, ako su svi pobijeni ili protjerani koji toboze nisu zeljeli uzeti katolicanstvo, postavlja se pitanje, kako si ti ziv? Ili lazes, ili su i tvoji pradjedovi nekad bili katolici.
Igras se prljavim rijecima, sto znaci da si tek mlad i neuk.
Procitaj pod ono "da je crkva bosanska funkcionirala u ilegali'. Sto znaci da je bosnjacki kralj oficijalno primio katolicanstvo ali se crkva bosanska ilegalno sirila po citavom kraljestvu. Postoje desetine izvjestaja katolickih fratara iz 13 i 14 stoljeca koji se zale Papi na nepriznavanje katolicanstva od obicnog bosnackog puka.
Zato je bosanska crkva proglasena hereticima
tututuuuu wrote:
sta su bili krscani prije pojave isusa krista?
Pretpostavljam da nisu. al mislim da ipak o tome i nije rijec. Ja ovdje govorim o jazu koji su donijeli Turci s islamom i da nije to bio samo islam kao vjera, vec obicaji koji su efektivno napravili dva naroda u zemlji (pa onda i tri s naseljavanjem Vlaha i Srba koji masovnije dolaze upravo sa Turcima). Mozemo mi tako otici i do Afrike i prve pojave covjeka na kraju krajeva.
tututuuuu wrote:
Šta s njima? Oni su kvislinzi jer su promijenili vjeru? Kvisling je, za tvoju informaciju, onaj ko izda državu tako što pomogne neprijatelju, a ne onaj ko promijeni vjeru kad je država već osvojena.
Opet, ja govorim o tvojim begovima i agama, o tvom navodu kako je navodno Bosnjacima bilo dobro za vrijeme Osmanlija jer su bili mnogi age i begovi.
tututuuuu wrote:
Tu smo dakle, age i begovi su bili kršćani, što ne kažeš odmah.
Jaz sa komsijama je uvijek postojao. Jer Bosnjaci nisu htjeli biti ni lijevi ni desni, nego svoji na svom.
Danasnji katolici i pravoslavci u BiH su se priklonili susjednim drzavama.
Oni su po defaultu izdajnici sve onog sto su bosnjacki kraljevi u srednjem vijeku prestavljali.
tututuuuu wrote:
Jeli ti znas sta znaci "heretik" u krscanstvu ?
To znaci da si oznacen za odstrijel. Biti ubijeni ili uhapsen na mjestu.
Sta da pricam s covjekom koji tvrdi da su krscanstvo donijeli Madjari Hrvatima u AU.
tututuuuu wrote:
Pretpostavljam da nisu. al mislim da ipak o tome i nije rijec. Ja ovdje govorim o jazu koji su donijeli Turci s islamom i da nije to bio samo islam kao vjera, vec obicaji koji su efektivno napravili dva naroda u zemlji (pa onda i tri s naseljavanjem Vlaha i Srba koji masovnije dolaze upravo sa Turcima). Mozemo mi tako otici i do Afrike i prve pojave covjeka na kraju krajeva.
dakle, kao sto sam i pretpostavio, nemas blage veze o cemu pricas.
aj vozdra
prog321 wrote:Jaz sa komsijama je uvijek postojao. Jer Bosnjaci nisu htjeli biti ni lijevi ni desni, nego svoji na svom.
Oni su po defaultu izdajnici sve onog sto su bosnjacki kraljevi u srednjem vijeku prestavljali.
moje ime je Stjepan, Tvrtko, tvoje Osman, Sulejman. Pa vidi ti ko je ko. Al u redu, imate pravo na svoje misljenje, idemo dalje... Zato ce se sigurno na Bobovac i dalje dolaziti iskljucivo s kockicama.
prog321 wrote:Jaz sa komsijama je uvijek postojao. Jer Bosnjaci nisu htjeli biti ni lijevi ni desni, nego svoji na svom.
Onda su i bošnjački kraljevi bili kvislinzi i izdajnici, koja logika
O cemu pricas ?
Bosnjacki kraljevi su vodili osvajacke ratove sa susjedima. Nisu nikad bili dio njihovog tala, kao sto su danasnji katolici i pravoslavci u BiH.
tututuuuu wrote:
dakle, kao sto sam i pretpostavio, nemas blage veze o cemu pricas.
aj vozdra
Krajnji argument ovdje. Ja razumijem da je ovo nezgodna tema. Ali ja ponavljam da ja ovdje ne pricam o vjerskim imenima Ivan vs Muhamed recimo, vec o etnickim imenima, ili nacionalnim Tvrtko vs Osman, Radimir kao slavensko npr. vs Bajezit. Mene takvi nece nazivati izdajicom.
Krajnji argument ovdje. Ja razumijem da je ovo nezgodna tema. Ali ja ponavljam da ja ovdje ne pricam o vjerskim imenima Ivan vs Muhamed recimo, vec o etnickim imenima, ili nacionalnim Tvrtko vs Osman, Radimir kao slavensko npr. vs Bajezit. Mene takvi nece nazivati izdajicom.
STJEPAN Kotromanic se okrece u grobu kada vidi koji ga Stjepani danas prestavljaju.
Oni koji su prihvatili identitete susjeda. Pognuli glavu Papi.
A on se citav zivot borio protiv takvih.