Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mousstapha

#576 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

"Imali ste do juče Marjana, sada imate Mustafu, sutra može da bude Domagoj. Nadam se da ste shvatili poentu.“

Ovo je samo jedna od izjava Nebojše Mijajlovića koji je nazvao redakciju portala Radiosarajevo.ba.

Osobe koje su se predstavile kao brat i majka Marjana Mijajlovića nazvale su nas s beogradskog broja telefona te izjavile kako se odriču svog brata, odnosno sina.

Riječ je o Marjanu Mijajloviću, poznatom sportskom komentatoru koji je ovih dana ponovo u žiži javnosti. Podsjetimo, u nedjelju je regijom prostrujao videosnimak iz džemata u Baselu, u kojem Marjan Mijajlović uzima islamsku vjeru i ime Mustafa.

Nebojša i Olga Mijajlović u telefonskom razgovoru s našom novinarkom, čujno pod emocijama, kažu kako ih je Marjan obmanuo:

„Nazvao sam Radiosarajevo.ba, da budem iskren, ponoviću, nisam divlji čovek kao Vojislav Šešelj, ali zovem samo da kažem – jedno je kad neko pređe na islam... ne mogu ja optužiti niti vas niti bilo kog islamske vere, ali je veoma podmuklo od strane mog bivšeg brata odreći se svoje vere, živeti u Bosni šest godina i lagati mnoge neke stvari, dok mu se otac raspadao", započinje svoju priču Nebojša.

„Ja ljude islamske vere ne mrzim, ali to je toliko bilo lažno od strane Marjana Mijajlovića, tačnije Mustafe. Ja ne kritikujem vas, nego želim da se i preko Bosne odreknem brata, i u ime moje majke koja je voljna da vam se javi. Znači, hoću da vam kažem: Imali ste do juče Marjana, sada imate Mustafu, sutra može da bude Domagoj. Nadam se da ste shvatili poentu.“

Potom se na telefon javila ženska osoba i rekla:

„Ja se zovem Mijajlović Olga i do juče, dok nisam saznala sasvim slučajno... videla sam videoklip i nisam mogla da verujem sopstvenim očima, jer sam se to jutro čula sa sinom koji je momentalno u Baselu. Radi u nekom hotelu gdje radi na dva-tri meseca jer ovde nije mogao da nađe posao, a nije ga nešto žučno ni tražio nakon smrti njegiovog tate. Hvala Bogu da je moj muž zatvorio oči da ovo čudo ne vidi. Ja samo mogu da kažem, da sam videla u magnovenju i da sam se onesvestila...“, kaže Olga i nastavlja:

„Upravo sam angažovala advokata, Marjanu će biti zabranjen pristup kući. Marjan će biti potpuno eliminisan iz ostavinske rasprave. Samo ću vam reći – Marjan Mijajlović je po majci potomak vojvode Mišića, a po ocu Milana Toplice. Samo hoću da kažem da majka koja je rodila Marjana Mijajlovića, kad bi mogla sada, ove sekunde, da svu utrobu iščušpa noževima i prstima, da izbacim gde sam to dete držala. I od ovoga momenta ja se Marjana Mijajlovića odričem – da mi nije sin. Ni po kojem zakonu ja njega ne priznajem“, kroz suze je izjavila.

Na kraju je zaključila: „Ja nemam Mustafu, ja imam Marjana, imala sam, nemam više. Hvala dragom Bogu pa sam rodila i imam Nebojšu, a Mustafa nema šta da traži ovde, kod nas".

Kako bismo provjerili identitet osoba koje su nazvale, zamolili smo ih da nam pošalju porodične fotografije i ispričaju neki privatni detalj, na što je gospođa Olga rekla: "Ja sam Marjana Mijajlovića rodila 17. marta 1972. godine u Tuzli, bolnica Gradina. Tada je suprug bio na službi na Dubravama, jer je bio radarista".

Nazvali smo poznatog sportskog komentatora Marjana Mijajlovića kako bi prokomentirao ovo što su nam ispričali njegovi ukućani i on je potvrdio da su mu članovi porodice nagovijestili da će da ga se odreknu. Mijajlović u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže da ne želi sada komentirati potez njegovih ukućana, kako ne bi dolijevao ulje na vatru, ali da je prelazak na islam njegova odluka.

zeina

#577 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by zeina »

Svako se rodi bezgrjesan i sa urodjenom vjerom u jednog Boga, odnosno svako se rodi kao musliman, a onda ga roditelji krste kako bi postao krscanin, sta je tu logicnije i ispravnije treba mucnuti glavom pa skontati.
Takodje vjera je stvar izbora a ne da budes ono sto ti se nametne i sto ti roditelji odluce da budes, vjera je stvar licnog opredjekjenja i ubjedjenja, zalosno je kad vidis da oko 70% kjudi na ovim prostorima mijesaju vjeru i naciju, pa sad ovaj aktuelni Marjan Mustafa nije vise Srbin nego Bosnjak, Poturica i sl. nebuloze :-)
Neznanje, neobrazovanost i neinformisanost su covjekov najveci neprijatelj
MyTao

#578 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by MyTao »

Tuzno je ovo... tacno se moze osjetiti bol koju njegova majka ima. Vjera treba da bude licni izbor, ali je to na Balkanu puno vise od vjere... Da je serijski ubica nebi ovako pricali o njemu...

Sa druge strane, "nasi" su isti... kada bi neko postao pravoslavac identicno bi se njegovi ukucani ponasali.
MyTao

#579 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by MyTao »

zeina wrote:Svako se rodi bezgrjesan i sa urodjenom vjerom u jednog Boga, odnosno svako se rodi kao musliman, a onda ga roditelji krste kako bi postao krscanin, sta je tu logicnije i ispravnije treba mucnuti glavom pa skontati.
Takodje vjera je stvar izbora a ne da budes ono sto ti se nametne i sto ti roditelji odluce da budes, vjera je stvar licnog opredjekjenja i ubjedjenja, zalosno je kad vidis da oko 70% kjudi na ovim prostorima mijesaju vjeru i naciju, pa sad ovaj aktuelni Marjan Mustafa nije vise Srbin nego Bosnjak, Poturica i sl. nebuloze :-)
:-) :-)
deer_hunter

#580 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by deer_hunter »

zeina wrote:Svako se rodi bezgrjesan i sa urodjenom vjerom u jednog Boga, odnosno svako se rodi kao musliman, a onda ga roditelji krste kako bi postao krscanin, sta je tu logicnije i ispravnije treba mucnuti glavom pa skontati.
jest, zato bebe same uzimaju abdest cim se rode i odmah prvi dan 5 dnevnih namaza klanjaju :D ...neznanje, neobrazovanost i neinformiranost, uglavnom odlike vjerskih fanatika :run:
mousstapha

#581 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Religije su kod nas imale ključnu ulogu na formiranje nacija. Danas vjerski poglavari koriste tu činjenicu kako bi širili fobiju da bez vjere nema ni nacije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#582 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Truba »

aurora313 wrote:
Black swan wrote:original je ono sto kazu crkveni naucitelji i tradicija prvih krscana
A hoćeš li nam reći koja je prva ili kako kažeš 'originalna' Biblija. Ona, naučiteljska.
ja koliko znam postoji samo jedna
za te lazi o uklanjanjima knjiga i dijelova sam prvi put cuo od vehabija na mircu 1999
a vidim tradicija se i dalje nastavlja po forumima

prva je prva...od krscanske sadasnjosti...jeruzalemska biblija
pogledas izdavaca vidis nije sektas i to je to
m_l

#583 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by m_l »

Ja sam kosmopolita. Ja obozavam, ja gledam islamske...turske serije. Ali od danas ih necu gledati.
Steta!
aditon

#584 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aditon »

:jbt: :zid:

mada si ovo lijepo rekao/la, neznanje je najveći čovjekov neprijatelj
HardcoreMX

#585 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by HardcoreMX »

Odlično rečeno,a u ovom podvučenom rekao bi da je Balkan prvak svijeta u tome.
JThomas

#586 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by JThomas »

vjera je stvar izbora, ali smo svi muslimani :mrgreen:
shmizlica

#587 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by shmizlica »

a viđu teme :mrgreen:

ubila se za :meza:
aurora313

#588 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by aurora313 »

Black swan wrote:
aurora313 wrote:
Black swan wrote:original je ono sto kazu crkveni naucitelji i tradicija prvih krscana
A hoćeš li nam reći koja je prva ili kako kažeš 'originalna' Biblija. Ona, naučiteljska.
ja koliko znam postoji samo jedna
Sjedi. Jedan.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#589 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Truba »

ima na islam bosna vise verzija i sve su lazne

cuj sjedi jedan :lol:

11 ljudi vjerovalo da je lik uskrsnuo
krenuli po svijetu navijestati zidovima i poganima
formirale se prve zajednice na teologiji zidovstva...kako to obicno biva ljudi iskrive ucenja
pojavio se problem jel dosao samo zidovima ili svima...napisana poslanica
pojavio se problem sunecenja...napisana poslanica
pojavio se problem ljencina medju krscanima napisana poslanica
pojavio se problem ljudi koji su vjerovali da andjeli upravljaju sudbinama ljudi...napisana poslanica
pojavio se problem obdrzavanja svecenika...napisana poslanica
i tako 200 -300 godina dok se ne znam koje godine nisu ucenjaci okupili
i sabrali
tora+ knjige starog zavjeta
psalmi
zidovske mudrosti
4 evandjelja
nekoliko poslanica
+ otkrivenje

i to je to = katolicka biblija jedna jedina
Kikibombona

#590 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

Ovaj Marijan, sada Mustafa, mi je odvratan lik. Povracotina ziva. Uvlaciguz klasicni. I veoma pretjeruje sa uvlacenjem.

Ova njegova mater je u mozak bolesna zena. Ja bih je nakon izjave hispitalizovao. Cuj nozevima bi trgala utrobu. Bog te j, da li je moguce! Fuuuuj, sve joj jebem nakazno! :-)

Vidi se da je neka udarena, nesredjena porodica.

I jos jedna potvrda da je religija veliko, veliko zlo. Nama ovdje je samo nesrecu donijela. Nista pozitivno od nje za ovo drustvo. Svakim danom mi se sve vise gadi. I neizmjerno sam sretan sto u sebi nemam ni zrno vjere. Fuuujj! Ogadi mi dan.
JThomas

#591 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by JThomas »

očito je da su porodično ćaknuti neovisno o religiji. i pravoslavni i muslimanski dio :D
SamoVasGledam

#592 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

A šra ćemo sa etiopljanskom Biblijom koja je značajno opširnija od standardne?

https://en.wikipedia.org/wiki/Orthodox_ ... ical_canon
Kikibombona

#593 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

JThomas wrote:očito je da su porodično ćaknuti neovisno o religiji. i pravoslavni i muslimanski dio :D
Tebe je izgleda sve ovo zabavilo, meni se iz nekog razloga smucilo.

Koji cobanluk kruh ti jebem, kakve poremecene osobe. Ovaj od porodice krio, mutio cijelo vrijeme, a mater bi se nozevima rezala. Pomjesase se prezir i gadjenje.

I tako frcera 90% vjernika na ovim prostorima. Vec znam 'podosta ovakvih slucajeva. Uda se djevojka za 'drugu vjeru' pa je se odrekne cijela porodica. Sta bi tek bilo da i ona promijeni vjeru. Kolektivni harakiri.
m_l

#594 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by m_l »

Kikibombona wrote:Ovaj Marijan, sada Mustafa, mi je odvratan lik. Povracotina ziva. Uvlaciguz klasicni. I veoma pretjeruje sa uvlacenjem.

Ova njegova mater je u mozak bolesna zena. Ja bih je nakon izjave hispitalizovao. Cuj nozevima bi trgala utrobu. Bog te j, da li je moguce! Fuuuuj, sve joj jebem nakazno! :-)

I jos jedna potvrda da je religija veliko, veliko zlo. Nama ovdje je samo nesrecu donijela. Nista pozitivno od nje za ovo drustvo. Svakim danom mi se sve vise gadi. I neizmjerno sam sretan sto u sebi nemam ni zrno vjere. Fuuujj! Ogadi mi dan.

Prvo, ne 'suj! :twisted:

Dalje, gledam nedavno na MTV Igman, jedan tvoj sugradjanin konvertit, cini mi se Mario se zvao, prica koliko je njega islam oplemenio. Bas spominje njegov odnos prema majci prije i sada. :-D

Pogledaj, da ti dan malo popravi! :mrgreen:
Kikibombona

#595 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

m_l wrote:
Kikibombona wrote:Ovaj Marijan, sada Mustafa, mi je odvratan lik. Povracotina ziva. Uvlaciguz klasicni. I veoma pretjeruje sa uvlacenjem.

Dalje, gledam nedavno na MTV Igman, jedan tvoj sugradjanin konvertit, cini mi se Mario se zvao, prica koliko je njega islam oplemenio. Bas spominje njegov odnos prema majci prije i sada. :-D

Imas pp. Poznajem nekoliko tih konkvertita, koji su prelazili na sve tri vjere. Od zla oca i gore matere. Ni za kakve hvale nije, vjuruj mi. :D Normalni ljudi ih zaobilizaili prije, zaobilaze ih sada jos vise.

Nije uopste sporan prelazak. Slijediti vjeru je kao navijati za neki klub. Izjava Marijanove majke, ludjakinje, je osnovna karateristika vecine vjernika na ovim prostorima. Pa imao sam i ja tih problema. Posto me djevojke vole ( :D ), samim tim i vjernice ( :D ), cesto sam znao zapoceti stosta sa djevojkama koje dolaze iz vjernickih porodica. Djevojke stvarno nikada nisu imale problem sa tim ko sam i kakav sam. Al' roditelji, porodica, katastrofa... :D :D Mladji vjernici, posebno djevojke, su sasvim ok. Valjda kada se prekuca cetrdeseta vjernik postane radikalniji, sta li. Nikako ne kontam.

Sta bi se desilo da ti svojima kazes da prelazis na judaizam?
Da li bi te u top ubacili!?? :D
mousstapha

#596 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by mousstapha »

Ma dobro je ovo, konačno će i Hayat imati novog gosta u bajramskom programu. :D
SamoVasGledam

#597 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by SamoVasGledam »

m_l wrote:

Pun je Youtube klipova ljudi koji su prešli na Islam, kao i onih koji su ga napustili i prešli na drugu veru ili postali ateisti. I svi do jednog kažu kako im je život bolji i lepši nakon toga.
Kikibombona

#598 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Kikibombona »

Sarajmen wrote:
Kikibombona wrote:Poznajem nekoliko tih konkvertita, koji su prelazili na sve tri vjere.
:D
:D
Iznerviran sam, jedva kucam!

Dobogda joj i drugi sin presao na islam!

To joj je kletva od mene, ateisticka! :D
Demiurg

#599 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by Demiurg »

Švrakić family approves this, taman da zamijeni u bajramskom programu onog mahnitog Turčina, što skače na voditeljicu već 3 godine, a slab im je izbor i za ramazanski program, ponavljaju se gosti, mogao bi Mustafa uletiti, s Bugarijem i Kiflom ga u emisiju staviti, da psihijatri imaju materijala za naučne radove.

Što se tiče ove samoprozvane kosmopolitanke iz Beograda, šta bi tek bilo da se izjašnjava kao pripadnica četničkog pokreta iz Šumadije, ali budući da sam upoznat s etno-religijskim uticajem na formiranje identiteta, koji neminovno definiše i odnos sa zajednicom, s profesionalne strane ništa iznenađujuće, izbrisao je primarne spone koje su ga vezale uz porodicu, te se još vezao uz antagonističku ideologiju u odnosu na prijašnju, i sada je odbačen, prilično čest slučaj na ovim prostorima.
arzuhal

#600 Re: Konvertiti=ljudi koji mjenjaju vjeru!

Post by arzuhal »

Da nema nas mahalaše bi trebalo izmislit...Ovako, ništa... :mrgreen:
Post Reply