kapacitivne struje se izbjegavaju (i osiguravaju) ultrabrzim osiguracima - rotor i cetkice kod klizno-kolutnog motora ce uvijek iskriti i zato se primjenjuje radije bilo koji drugi sistem ili se motori izmjestaju sto dalje. sinhroni elektromotor nije DC motor. asinhroni i sinhroni elektromotori su oba izmjenicna. DC je treca stvar.mk ultra wrote:sagovornik si za 0pbelfy wrote: oh, evo i drugog kolege napokon. daj mi primjer elektromotora sa uljem. ti se barem pokusavas praviti pametnim, ali razmisli malo... ako bi se rotor okretao u ulju umjesto u vakuumu ili zraku - sta bi dobio kao efekat i kontraefekat? eto, da ti ne dajem direktne odgovore. nema smisla. jelda?
ulje nije nikakva zastita od iskrenja, nego zastita od ostecenja koje iskrenje stvara kada su elektroinstalacije u pitanju. ono je tu uglavnom da obezbijedi odsutstvo kisika koji pospjesuje gorenje kod pojave iskrenja.
i cuj ko govori o trenju...pa madner, citas li? daj mu reci da to nema smisla. sto mene to pitas kada isto govorim. kad smo kod lezajeva...mislim da ce madner tek sada nadoci do istih... nego...sto ti mene sve ovo pitas, a ne madnera? nije valjda da ja moram pojasnjavati sta on to pita?
EDIT: upravo sam vidio da sam bio neprecizan kada sam pricao o ulju i iskrenju. ja do sada nikada nisam vidio da elektromotor pravi iskre jer nema "preklapanja". ulje se koristi tamo gdje ista postoje da bi uveliko umanjilo stetu istih. jedino iskrenje koje mi naumapada je kada elektromotor pravi iskru prema masi, ali to nema veze sa principom rada elektromotora... suludo bi bilo prosiriti ovakav OT i na to...![]()
Svaki motor koji se koristi u rudniku mora imati najvišu klasu zaštite od iskrenja i ne smije se desiti iskra NIKAD, ni u asinhronom motoru ni u DC motoru
Mogu iskriti uslijed kapacitivnih struja u slučaju kaveznog rotora asinhronog motora, ili na prelazu između rotora i četkice ukoliko je klizno kolutni motor bilo kojeg tipa
I takvi motori se potapaju ili u ulje ili neku drugu manje viskoznu tekućinu
ama...daj reci mi gdje postoji motor cije su "samo" cetkice u ulju (ili bilo kojem drugom fluidu) a da sam motor nije. ne trazim puno, jel da?