Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post Reply
pemanapemani

#576 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by pemanapemani »

tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:
tututuuuu wrote:

Vidi, mogao bih i ja tebe sad tu vrijedjati i sluziti se tvojim "argumentima". Ti ih uopce nemas zapravo, tvoj argument je ta toliko obezvrjedjena rijec "fasist", koja se na ovom forumu cuje vise puta nego zvuk kokica koje kokaju.

Jesi, jesi, mozda nisi ni sam svjestan al ne zelim vrijedjati pa necu pisati neke stvari koje bi vjerovatno bolje pristajale. Ti bi oprostio, ili ne bi oprostio nije uopce pitanje ovdje. Ti mozes samo oprostiti u svoje ime. Stvar je da neko pored svih zelenih i inih povrsina nadje mjesto gdje ce raditi sve to sto smo vec nabrojali :D po grobovima je odraz njegovog nepostivanja prema tudjem, a i kulture, odnosno manjka iste. To je sva poenta. Nije poenta tvog oprosta, nisu poenta ni cetnici ni grobnica tvog tate. Ti im mozes oprostiti, tim cetnicima, ali isto je tako jasno sta su oni. :wink: Kako si sam rekao - cetnici.
U ovoj raspravi je totalno nebitno što se pojam fašizam svakodnevno koristi na forumu za sve i svašta.

Ti si napisao da se različiti ljudi ne trebaju miješati i živjeti zajedno. Europljane si uporedio sa čokoladom, a izbjeglice sa kiselim kupusom.

To znači da imaš fašistička razmišljanja, odnosno, ti si notorni fašist.

Skrnavljenje grobova nije normalno. Opet, to ne znači da bi te ljude trebalo protjerati iz Europe.

Posebno je apsurdno da mi ukazujemo na fekalije na grobovima.

Ostavljene svinjske glave u dvorištu džamije, ostavljene ljudske fekalije u dvorištu katoličke crkve, razbijena stakla i ispisani uvredljivi grafiti na pravoslavnoj crkvi, plinska boca pred džamijom, ustaški grafiti na jevrejskom groblju, polupani nišani, križevi i nadgrobni spomenici... Sve ovo je učinjeno hladne glave i pri zdravoj svijesti u sred Europe u 21. stoljeću. Onda se optužuju izbjeglice da su barbari. :-)

Grohotom se smijem.
Drvosjeca iz Dejcica

#577 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

pemanapemani wrote: U ovoj raspravi je totalno nebitno što se pojam fašizam svakodnevno koristi na forumu za sve i svašta.

Ti si napisao da se različiti ljudi ne trebaju miješati i živjeti zajedno. Europljane si uporedio sa čokoladom, a izbjeglice sa kiselim kupusom.

Skrnavljenje grobova nije normalno. Opet, to ne znači da bi te ljude trebalo protjerati iz Europe.

Ostavljene svinjske glave u dvorištu džamije, ostavljene ljudske fekalije u dvorištu katoličke crkve, razbijena stakla i ispisani uvredljivi grafiti na pravoslavnoj crkvi, plinska boca pred džamijom, ustaški grafiti na jevrejskom groblju, polupani nišani, križevi i nadgrobni spomenici... Sve ovo je učinjeno hladne glave i pri zdravoj svijesti u sred Europe u 21. stoljeću. Onda se optužuju izbjeglice da su barbari. :-)

Grohotom se smijem.
Teško da će on to shvatiti. :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#578 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Truba »

calculator wrote:
pemanapemani wrote: Ako sam mogao oprostiti (ne zaboraviti) četnicima jer su granatom razvalili porodičnu grobnicu, mogao bih oprostiti i izbjeglicama koji bi spavali, piškili i kakili po grobu moga oca koji je pokopan na katoličkom groblju. Sumnjam da bi i njemu smetalo.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
ako uzmemo u obzir da su ova gore slova na ekranu istinita a ne izmišljenja u svrhu ove bijedne rasprave

oprostio bih ja njima momentalno

ali

bih morao nekog pljunuti možda čak i ošamariti

a ako dođe do tuče vratio bih se sa "motkom", budući da na groblje idem autom u kome ima sjekira, čekić i kliješta za armaturu vjerojatno bih se smirio dok bi krenuo po pomoć pa ne bih iskoristio taj arsenal

mislim da je to pošteno

i isto bih tražio prema meni da se netko odnosi ako mu se "poserem" na sveta mjesta

i ja sam bio izbjeglica pa su melemali i nisam imao neki poseban status
triiksa

#579 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by triiksa »

VCorp wrote:

Ma nismo. Tad su Srbi uvodili svoju politiku a sad kmeče jer su kita od države i ljudi u očima svjetske javnosti.
Vidim drži se nivo rasprave... :-)
Drvosjeca iz Dejcica

#580 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Black swan wrote:
calculator wrote:
pemanapemani wrote: Ako sam mogao oprostiti (ne zaboraviti) četnicima jer su granatom razvalili porodičnu grobnicu, mogao bih oprostiti i izbjeglicama koji bi spavali, piškili i kakili po grobu moga oca koji je pokopan na katoličkom groblju. Sumnjam da bi i njemu smetalo.
ako uzmemo u obzir da su ova gore slova na ekranu istinita a ne izmišljenja u svrhu ove bijedne rasprave

ali

a ako dođe do tuče vratio bih se sa "motkom", budući da na groblje idem autom u kome ima sjekira, čekić i kliješta za armaturu vjerojatno bih se smirio dok bi krenuo po pomoć pa ne bih iskoristio taj arsenal

mislim da je to pošteno

i isto bih tražio prema meni da se netko odnosi ako mu se "poserem" na sveta mjesta

Da, da, o tome govorimo. Nismo puno odmakli od onih koje kritikujemo, čak šta više spremni smo na osvetu a sve u duhu Evrope i kvazi tolerancije. :oops:
Truba

#581 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Truba »

drvosječa ti si stvarno naporan lik ono ali baš ne znam u koju kategoriju da te stavim ne znam ni šta pokušavaš dokazati

možeš do sutra citirati meni su iskjučene notifikacije

e meni ga ne bi srali po jedina dva kvadrata europe po kojima ne dam da se sere a druge me boli što je njima svejedno
također me briga što međunarodne norme o kenjanju po grobovima predaka kažu
pemanapemani

#582 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by pemanapemani »

Black swan wrote:
calculator wrote:

ali

mislim da je to pošteno

Pošteno i to je sasvim u redu. Sve je ok dok ne tražiš protjerivanje nekoga i zalažeš se za zabranu zajedničkog života između ljudi koji su različitih religioznih uvjerenja, rase, etnije... onda je to fašizam, koji smo, između ostalog, osjetili i na svojoj koži.

Bio si izbjeglica, dobivao si degenek i vjerovatno verbalne uvrede, ali nisi spakovan i vraćen u Sarajevo 1993.

Ovo gore napisano je istina (možeš i ne moraš vjerovati). Radi se o rimokatoličkom groblju Stup.
Truba

#583 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Truba »

ok
da završimo ovu priču s grobljima
ispričavam se ali tako je
nastavite priču o izbjeglicama
tututuuuu

#584 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

pemanapemani wrote:
U ovoj raspravi je totalno nebitno što se pojam fašizam svakodnevno koristi na forumu za sve i svašta.

Grohotom se smijem.
'vakoooo :D Naravno da je bitno, a ovdje se ta rijec koristi i bez glave i bez repa, tako da je odavno totalno devalvirana.

Taj post, koji ti navodi, koliko se ja sjecam nije bio upucen tebi a ti ga ovdje navodis van konteksta. Ja nigdje nisam rekao da su ovi ljudi, kiseli kupus a Europljani cokolada. :D Dakle, to je laz. uostalom, kako ti znas da cokolada nisu ovi migranti, a kiseli kupus europljani, a? :D

Vidi, ja sam rekao datoj forumasici da je mix O.K., da mijesanje nije losa stvar, al da to ne znaci da je uvijek. Zelio sam reci, da se neke stvari mogu mijesati (od tud ilustracija vanilije i cokolade), a neke jednostavno ne idu (kiseli kupus i cokolada. Mada kiseli kupus ide super sa suhim mesom :D ). Nigdje ja ove ljude nikako nisam okarakterizirao, generalno. Neki se hoce vjerovatno uklopiti, ali ljudi koji ne vide problem spavati na necijem groblju, otimati tudju djecu da bi se ugurali preko reda u bus itd... Ti ljudi sigurno to ne cine zbog nekakvog stresa, vec je to tip koji jednostavno nece donijeti nista dobro, i koji je najbolje ne mijesati u EU. Oni se mozda mogu izmijesati s nekim drugim, kojim takva praksa nije strana. Meni je neshvatiljivo kako neko takve ljude moze braniti i opravdavati. Isto tako mi je neshvatljivo ponasanje kako je O.K. da Europljane niko nista ne pita, ako se bune. Njihova kuca, njihov novac, njihova pravila. Oni ce ih izdrzavati, pa mislim da je posteno cuti sta ti ljudi misle.

Sad za ovaj zadnji pasus... Sve to stoji, al to je zbog pozadinske mrznje, ovdje na Blakanu, na ove ljude, njihovu jednostavno kulturu, to nije primjenjivo.
Last edited by tututuuuu on 24/09/2015 12:03, edited 2 times in total.
tututuuuu

#585 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

pemanapemani wrote:
Pošteno i to je sasvim u redu. Sve je ok dok ne tražiš protjerivanje nekoga i zalažeš se za zabranu zajedničkog života između ljudi koji su različitih religioznih uvjerenja, rase, etnije... onda je to fašizam, koji smo, između ostalog, osjetili i na svojoj koži.

Bio si izbjeglica, dobivao si degenek i vjerovatno verbalne uvrede, ali nisi spakovan i vraćen u Sarajevo 1993.

Ovo gore napisano je istina (možeš i ne moraš vjerovati). Radi se o rimokatoličkom groblju Stup.
Pa ko ove vraca u Siriju? O cemu ti pricas? Vratiti ce ih u prvu sigurnu zemlju iz koje su dosli (zato ih se i zove ekonomskim migrantima) i vracati ce ih u zemlje iz kojih su dosli a u kojima uopce nije rat tipa Albance u Albaniju itd... Cca 40% ovih ljudi su Sirijci, a i ti su ugl. dosli iz neke trece zemlje, ne Sirije.
pemanapemani

#586 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by pemanapemani »

tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:

Grohotom se smijem.
'vakoooo :D Naravno da je bitno, a ovdje se ta rijec koristi i bez glave i bez repa, tako da je odavno totalno devalvirana.

Taj post, koji ti navodi, koliko se ja sjecam nije bio upucen tebi a ti ga ovdje navodis van konteksta. Ja nigdje nisam rekao da su ovi ljudi, kiseli kupus a Europljani cokolada. :D Dakle, to je laz. uostalom, kako ti znas da cokolada nisu ovi migranti, a kiseli kupus europljani, a? :D

Vidi, ja sam rekao datoj forumasici da je mix O.K., da mijesanje nije losa stvar, al da to ne znaci da je uvijek. Zelio sam reci, da se neke stvari mogu mijesati (od tud ilustracija vanilije i cokolade), a neke jednostavno ne idu (kiseli kupus i cokolada. Mada kiseli kupus ide super sa suhim mesom :D ). Nigdje ja ove ljude nikako nisam okarakterizirao, generalno. Neki se hoce vjerovatno uklopiti, ali ljudi koji ne vide problem spavati na necijem groblju, otimati tudju djecu da bi se ugurali preko reda u bus itd... Ti ljudi sigurno to ne cine zbog nekakvog stresa, vec je to tip koji jednostavno nece donijeti nista dobro, i koji je najbolje ne mijesati u EU. Oni se mozda mogu izmijesati s nekim drugim, kojim takva praksa nije strana. Meni je neshvatiljivo kako neko takve ljude moze braniti i opravdavati. Isto tako mi je neshvatljivo ponasanje kako je O.K. da Europljane niko nista ne pita, ako se bune. Njihova kuca, njihov novac, njihova pravila. Oni ce ih izdrzavati, pa mislim da je posteno cuti sta ti ljudi misle.

Sad za ovaj zadnji pasus... Sve to stoji, al to je zbog pozadinske mrznje, ovdje na Blakanu, na ove ljude, njihovu jednostavno kulturu, to nije primjenjivo.
Neki će se možda uklopiti, a sve ostale treba vratiti, te je nabolje da se ne miješaju sa populacijom EU :-).

Nisam ni napisao da si post uputio meni, ali si ga napisao. Možda su eto europljani kiseli kupus, što opet ne mijenja činjenicu da propagiraš fašizam zalažući se za nemiješanje različitih ljudi.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#587 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Zviz »

70% ce ovih emigranata / izbjeglica vratiti natrag u okolinu oko Sirije odakle su i krenuli prema zapadu. Znas kako je sa ovim pjesacima, svak moze dobiti na lutriji milione, ali ne moze svak pobjediti na lutriji milione. E tako je i sa njima svak moze doci ali vecina ne moze ostati. Rasturanje EU i schengena je pocelo. Drzave su podjeljenje. Pogotovo ove centro-istocne. A ni Skandinavske odnosno nisu plaho ujedinjene. Ovaj masovni ulaz je povod za sve kao "bujrum" a opticka je varka, do proljeca cemo pisati o brojkama - preslo granicu 80.000. A kad pocnu brojke nadmasivati (ukupne) 2 miliona onda i kvote ce biti drugacije i eto problema. Sve u svemu ovo ce dovesti do smjene azilskog znacaja, mozda nestanka unhacer i sl. jer sve ovo kosta para i politike a covjek nikako nemoze biti vrijedniji od politike i para, to je valjda jasno i vrabcima na granic. U ocima prodavaca vrijedan si toliko koliko para imas a ne koju skolu imas. Tako i ovdje.
tututuuuu

#588 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

pemanapemani wrote:

Ne, ja se zalazem za zabranu zajednickog zivota civiliziranih ljudi i onih koji vrse nuzdu na tudjem groblju, onih koji otimaju tudju djecu da se proguraju u redu... Ti si pak napisao da bi im oprostio to (taj cin, ne njihovo porijeklo, etnos, vjeru... o tom nije bilo ni govora), navodivsi slucaj svog tate. Ti im mozes oprostiti samo u svoje ime, al ne u moje ime. Ja imam pravo takve ljude smatrati divljacima, a ako sam ja zbog tog fasist, onda neka tako bude.
pemanapemani

#589 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by pemanapemani »

tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:

Ne, ja se zalazem za zabranu zajednickog zivota civiliziranih ljudi i onih koji vrse nuzdu na tudjem groblju, onih koji otimaju tudju djecu da se proguraju u redu... Ti si pak napisao da bi im oprostio to (taj cin, ne njihovo porijeklo, etnos, vjeru... o tom nije bilo ni govora), navodivsi slucaj svog tate. Ti im mozes oprostiti samo u svoje ime, al ne u moje ime. Ja imam pravo takve ljude smatrati divljacima, a ako sam ja zbog tog fasist, onda neka tako bude.
Naravno, moje je pravo da im oprostim u svoje ime. Tvoje je pravo da ih nazoveš divljacima i zalažeš za zabranu zajedničkog života. Moje je pravo da to smatram fašizmom itd.
tututuuuu

#590 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

pemanapemani wrote:
tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:

Grohotom se smijem.

Neki će se možda uklopiti, a sve ostale treba vratiti, te je nabolje da se ne miješaju sa populacijom EU :-).

Nisam ni napisao da si post uputio meni, ali si ga napisao. Možda su eto europljani kiseli kupus, što opet ne mijenja činjenicu da propagiraš fašizam zalažući se za nemiješanje različitih ljudi.
Pa naravno. Vracati ce ih sigurno. I naravno da je najbolje da se ovakvi ljudi ne mijesaju (da ne dolaze) u EU. Oni se nece sigurno "mijesati" s Europljanima, jer ti ljudi zive getoizirano, po svojoj volji, al da ce raditi probleme, hoce.

Znam da to nisi napisao, al problem je sto ocito nisi procitao kako treba.

O.K. Propagiram fasizam. Meni bi smetalo da mi neko otme dijete, da vrsi nuzdu po tatinom grobu, sta cu, takav sam, fasist. :)
Last edited by tututuuuu on 24/09/2015 12:26, edited 1 time in total.
tututuuuu

#591 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

pemanapemani wrote:
tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:

Naravno, moje je pravo da im oprostim u svoje ime. Tvoje je pravo da ih nazoveš divljacima i zalažeš za zabranu zajedničkog života. Moje je pravo da to smatram fašizmom itd.
Eto, mozemo se sloziti oko toga :) A nek drugi procjene ko je ko ovdje
Zviz

#592 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Zviz »

pemanapemani wrote:
tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:

Ja smatram fasizmon da npr. njemacka kaze dobro(dosli) ste a nece da uputi avione u Turku da ih ko ljude prebace do Njemacke, nego ih puste da tonu i pjesace, da zapisavaju prirodu i prave muke na granicama. E to je za mene fasizam, bar sada. Ako se kurcis da si merhametli onda i budi to a ne ovako.
tututuuuu

#593 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by tututuuuu »

To sam davno rekao. Ne samo sto muce zemlje i sve oko tog, vec sto muce i ove ljude koji i gube zivote. Mada, ja to ne bih zvao fasiszmo, vec nepromisljenim pozivom kojeg se nisu u stanju bili drzati, pogazenom rijeci kancelarke.
biscanka2

#594 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by biscanka2 »

tututuuuu wrote:
pemanapemani wrote:

Naravno, moje je pravo da im oprostim u svoje ime. Tvoje je pravo da ih nazoveš divljacima i zalažeš za zabranu zajedničkog života. Moje je pravo da to smatram fašizmom itd.[/quote]

Eto, mozemo se sloziti oko toga :) A nek drugi procjene ko je ko ovdje[/quote]

Ti imas zivce svaka cast. :kakoste:
Nemos bolan zajozitim ljudima..., oni su svoju teoriju zacrtali i tacka (ustvari prije bih rekla uzivaju u provociranju). :sad: :)
Zviz

#595 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by Zviz »

tututuuuu wrote:To sam davno rekao. Ne samo sto muce zemlje i sve oko tog, vec sto muce i ove ljude koji i gube zivote. Mada, ja to ne bih zvao fasiszmo, vec nepromisljenim pozivom kojeg se nisu u stanju bili drzati, pogazenom rijeci kancelarke.
Kako nije fasizam, autoritarni nacionalizam Njemacke. Prvo dobrodosli ste, pa rulja navalila, ali dobrodoslica preko tudjih ledja. Onda kvote i raspodjele, opet Njemacka nametnula ostalima. U cemu je rijec, Njemci peru fasiznom ruke od fasizma iz drugog svjetskog rata. I ako je fasizam stvoren u Italiji,Njemacka ga najbolje aplicirala. Ova citava prica je goli fasizam. Jer u svakoj drzavi budi nacionalizam i potrazivanje za cvrstom rukom, a to dvoje kad imas samo nedostaje ksenofobizam i eto ti fasizma. Elementi su tu, razlozi su tu, samo jos malo vremena treba i vidjet ces sranja. Prati samo verbalna prepucavanja Srbije i Hrvatske, evo jedni drugima na drzavnom nivou dobaciju rijeci poput "ustase" i "cetnici", pozivase da vojska ide na granice i sl. Ne neko petardu baci i eto sranja, a i sam znas da tu kad pukne ko na dlanu, nema prestanka za dugo.
biscanka2

#596 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by biscanka2 »

tututuuuu wrote:To sam davno rekao. Ne samo sto muce zemlje i sve oko tog, vec sto muce i ove ljude koji i gube zivote. Mada, ja to ne bih zvao fasiszmo, vec nepromisljenim pozivom kojeg se nisu u stanju bili drzati, pogazenom rijeci kancelarke.
Ja bih prije rekla da je Andja dobrodoslicom (koja ce je, kao sto sam odmah poslije njene izjave postala, skupo kostati) pozdravila izbjeglice koje su vec u Njemackoj bile.
To je baziralo na desavanjima koja su se po Njemackoj ( napadi na izbjeglicke smjestaje,jaca pojava radikala i td.) desavala.
Kao predsjednica javno je pokazala emocije a masa je znala to za sebe iskoristi i ugroziti one kojima je pomoc
stvarno neophodna.
Kao politicki vrh jedne zemlje trebala je za dobrodoslicu druge rijeci birati ali sto kazu hebenom se kasno kajati. :D
ferratilis

#597 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by ferratilis »

Image
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#598 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by emillio estevez »

BHCluster wrote:
emillio estevez wrote:
BHCluster wrote:
To bice tradicija se nastavlja kao sa Jevrejima i ostalim nepozeljnim grupama.
Mozda sa razlikom da su Zidovi stoljecima zivjeli bili sastavni dio njemackog drustva .
Ali ovo je tema o osobama koje u Njemmackoj borave par dana i tek zele doci .

I ako je problem prenijeti razmisljanje Njemca koji razmislja drugacije od vladajuce elite ?!
Onda je bolje da Svabe i nemaju vise pravo glasa .
Znci tradicija se nastavlja.

Kakva tradicija ?
PeppermintSA

#599 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by PeppermintSA »

Trebaju se ljudi primiti, neovisno od toga jel' pišaju i seru po grobljima. Ti ljudi bježe od ISIL-ovske kame, od četvorogodišnjeg sektaškog rata, od bojnih otrova i masovnih ubistava i Zapadni svijet im mora pomoći, kada je već sam itekako učestvovao u stvaranju tamošnjeg haosa.

Međutim, ja mogu i razumijeti i bojaz ljudi u zapadnoevropskim zemljama. Muslimansko stanovništvo iz arapskih zemalja i Afrike se izrazito teško integriše. Pod integracijom ne mislim na pamfletsku demagogiju kojom se uglavnom puca po medijima, već mislim na klasični oblik integracije - kulturna integracija. Sukob više nije po liniji kršćanstva i islama, već je po liniji sekularizma i vjere. U većini zapadnih zemalja vjera, odnosno kršćanstvo predstavlja isključivo neko kulturno naslijeđe koje se manifestuje u kupovanju poklona za Božić i spavanju na nedjeljnoj misi kad te baba natjera da odeš, dok stil života, kvazimoralna načela i vrijednosti sve više primaju konture potpunog bezbožništva, odnosno ateizma.

Najprostije rečeno, postoji ogromna, nepokolebljiva razlika između jedne civilizacije u kojoj je, recimo, one night stand, ili ti seks na noć normalna i poželjna stvar, te civilizacije u kojoj je seks najveći tabu i izvor harama. To je najbanalniji primjer. E ta, takve stvari mene plaše. Ja sam zagovornik multikulturalizma, ali kada taj multikulturalizam ne zadire u progresivne trendove kao što su slobodarstvo, slobodnoumnost, seksualne slobode, jednakopravnost polova, sekularizam i demokratske tekovine (sloboda govora isl.).

Moramo se pitati zašto se na ovaj način nije pisalo o muslimanskim imigrantima 60-ih i 70-ih godina, zašto se afrički, nemuslimanski imigranti uopšte ne spominju iako je nijhov dolazak neprestani trend desetljećima. Ljude na Zapadu nije strah Islama i muslimana radi samog Islama i samih muslimana, već radi potpune nesaglasnosti dvaju grupa po pitanju temelja Zapadne, moderne civilizacije. Da se razumijem, ja ovo pišem kao Bošnjak-agnostik.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#600 Re: Izbjeglički talas iz Azije i Afrike

Post by emillio estevez »

PeppermintSA wrote:Trebaju se ljudi primiti, neovisno od toga jel' pišaju i seru po grobljima. Ti ljudi bježe od ISIL-ovske kame, od četvorogodišnjeg sektaškog rata, od bojnih otrova i masovnih ubistava i Zapadni svijet im mora pomoći, kada je već sam itekako učestvovao u stvaranju tamošnjeg haosa.

Međutim, ja mogu i razumijeti i bojaz ljudi u zapadnoevropskim zemljama. Muslimansko stanovništvo iz arapskih zemalja i Afrike se izrazito teško integriše. Pod integracijom ne mislim na pamfletsku demagogiju kojom se uglavnom puca po medijima, već mislim na klasični oblik integracije - kulturna integracija. Sukob više nije po liniji kršćanstva i islama, već je po liniji sekularizma i vjere. U većini zapadnih zemalja vjera, odnosno kršćanstvo predstavlja isključivo neko kulturno naslijeđe koje se manifestuje u kupovanju poklona za Božić i spavanju na nedjeljnoj misi kad te baba natjera da odeš, dok stil života, kvazimoralna načela i vrijednosti sve više primaju konture potpunog bezbožništva, odnosno ateizma.

Najprostije rečeno, postoji ogromna, nepokolebljiva razlika između jedne civilizacije u kojoj je, recimo, one night stand, ili ti seks na noć normalna i poželjna stvar, te civilizacije u kojoj je seks najveći tabu i izvor harama. To je najbanalniji primjer. E ta, takve stvari mene plaše. Ja sam zagovornik multikulturalizma, ali kada taj multikulturalizam ne zadire u progresivne trendove kao što su slobodarstvo, slobodnoumnost, seksualne slobode, jednakopravnost polova, sekularizam i demokratske tekovine (sloboda govora isl.).
Sirijci ne bjeze samo od ISILa , bjeze od SA ,od siromastva .
Ostali od siromastva i kako izjavljuju da se skoluju.
Post Reply