Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#576 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Naslovnica »

Kitrona wrote:
Naslovnica wrote:Pa dobro, onda mi pls pojasnite:

a) bolje je kupovati brand čiji je vlasnik stranac (komplet proizvodnja, otkup, prerada, prodaja i sve ostalo se obavalja u BiH)
b) bolje je kupovati brand čiji je vlasnik BH državljanin ili BH država (komplet proizvodnja, otkup, prerada, prodaja i sve ostalo se obavalja u BiH)

:?:

I onda B&H vlasnik istrese lovu za kuću u Hrvatskoj.
To je njegov izbor.
Čisto sumnjam da će vlasnik/vlasnici Lactalisa istresti lovu za kuću u BiH.
Naslovnica

#577 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Naslovnica »

teodolit wrote:
nosara wrote:
Kitrona wrote: Taj stol Bijele kuće je bio ustvari podrum Bijel kuće gdje su čistačice koristile i uzimale tu vodu da operu prozore :lol:
hrvatski smisao za humor je oduvijek bio predmet sprdnje...
Istina, valjda zato što se mi Hrvati držimo one "tko se zadnji smije...najslađe se smije"

Ako želite slobodno prodavati svoju robu na našem (da ne trljam sol u ranu pa da ne kažem europskom) tržištu, morate dozvoliti da i mi prodajemo pod istim uvjetima na vašem tržištu.
Pazi, ko vam je do sada branio da prodajete u BiH?!
Problem je nastao kada je BiH probala da prodaje u Hrvatskoj.
KONTAŠ?!
Thorgerson

#578 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Thorgerson »

nosara wrote:
bumerangss wrote:
saiks wrote:Da jedna jana zastupljena po cijeloj bih,znaci svako selo je ima,a nasih 20 proizvodjaca ima,i nemoze nijedan protiv nje. Jel mi toliko losu diistribuciju imamo ili sta
Imamo lose kupce a ne distribuciju! Lupite se vise po glavi jer DA KUPAC NE KUPUJE JANU TROVAC JE VISE NE BI NARUCIVAO!!!!!!
Haha... poprilicno naivno misljenje.

Jana se kupuje jer ima prvo odlicnu distribuciju! Dakle, sve zivo je pokriveno. U bilo kojem dijelu zemlje ces je naci, dakle teze je naci frizider bez jane, nego sa janom.

Drugo, imaju prejaku promociju. Tu se niko ne moze mjeriti s njima.

Na kraju, imaju da tako kazem inovacije. Voda sa okusom jagode, limuna itd, jebi je, ja je ne volim ali je voli neko - nisu je plasirali tek tako.

itd itd.

Ej, nama mora doci Jamnica da nam doda malo limuna u kiselu i da naprave Senzaciju (i brend i puni smisao te rijeci?!). Vidim, sad i ostale domace vode furaju te okuse sto je dobro.

Ali evo, mi nemamo domacu obicnu vodu sa okusom jagode, limuna itd? Barem koliko sam ja upoznat. Dakle, negaziranu, obicnu vodu sa dodatkom nekog okusa. Opet kazem, mozda grijesim.

Je li problem domacim uhljupima napraviti vodu sa okusima, tako reci domacim, bosanskim:
- Mente npr. Dakle isla bi kao luda, narocito u ljetnim danima da se osvjezis.
- Zove
- Ruze
- Maline/kupine

Dakle, obicna voda, samo dodati malo taj okus, kao sto to radi Jana. Spakovati finu ambalazu, malo skontati kakve promocije i to plasirati. Plus pored svega je i domace.

Ne. Mi to nemamo. Zasto? Pa zato sto tamo neki hadzo napravio dvije flasurine vode od 2l i 0,5l i kaze eto jebaji je kupujte je domaca je. Pa dajte molim vas, 21. je vijek...konkurencija nas satra. :run:

p.s. Slucajno evo guglam bas reko da vidim, i evo...

http://vita.com.hr/gastro/gastro-vijest ... imeta.html

Eeee...al dje ce ba bosnjo ubacit frtalj mente u flasu i stavit naljepnicu...de ba...ta ce ti to...sa se foliras...ccc.
Last edited by Thorgerson on 28/08/2015 13:28, edited 1 time in total.
zateznistub

#579 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by zateznistub »

Kitrona wrote:
nosara wrote:
Kitrona wrote: Taj stol Bijele kuće je bio ustvari podrum Bijel kuće gdje su čistačice koristile i uzimale tu vodu da operu prozore :lol:
hrvatski smisao za humor je oduvijek bio predmet sprdnje...
Ja nikad nisam čuo da je "hrvatski smisao za humor predmet sprdnje"? Pa mi vama izvozimo humor, Pervana, viceve, etc...

Ajde daj jednu foru gdje se sprdca sa hrvatskim smislom za humor pa da se uvjerimo u to?
:pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :run:
Kitrona

#580 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Macho man wrote:
Kitrona wrote:

Vidim i da se navijači priodružuju.

Bez zajebancije - priče o provjeri kvalitete vode su klasična glupost niti je na uobičajen način možeš provjeriti. Sigurno ne bi mogao razlikovati nekakvu izvorsku od vode iz slavine na, recimo 5 pokušaja. Dajem glavu na panj da nema šanse da pogodiš koja je voda izvorska a koja iz slavine.

U biti, veća je prilika da je ova iz slavine i zdravija.
:lol: :lol:
legendo, ti bi po okusu ispitivo, dobro nisi reko po boji :lol: :lol:
legendo, labaratorija služi za ispitivanje, a ne odokativno kako bi ti to radio :lol:

Ajde stavi skeniraj rezultate te analize ovdje?
sumirprimus

#581 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by sumirprimus »

teodolit wrote:Baš je bosanska voda zdravija od hrvatske, s vašom teškom industrijom, rudarstvom, ratom, osiromašenim uranom...itd...nemojte me nasmijavati.
ovo dvanesti post u dvanest godina?
hehe sve prvobojovnici.fgr... :evil:
SVITOLINA

#582 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by SVITOLINA »

Ja nikako ne kontam te likove koji piju Janu. Pa čovječe u BIH imaš hiljade izvora sa sto puta kvalitetnijom vodom od te. Imaš česmovaču na kraju krajeva. Čuj da pijem kupovnu vodu?
Kitrona

#583 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Naslovnica wrote:
teodolit wrote:
nosara wrote: Istina, valjda zato što se mi Hrvati držimo one "tko se zadnji smije...najslađe se smije"

Ako želite slobodno prodavati svoju robu na našem (da ne trljam sol u ranu pa da ne kažem europskom) tržištu, morate dozvoliti da i mi prodajemo pod istim uvjetima na vašem tržištu.
Pazi, ko vam je do sada branio da prodajete u BiH?!
Problem je nastao kada je BiH probala da prodaje u Hrvatskoj.
KONTAŠ?!

NIje samo u tome problem. Danas je izašao članak u Jutarnjem. Ima više tvari: BiH proizvođači nisu prošli sve kontrole iako su dobili certifikate. Agencija koja je izdala certifiate nije provela sve kontrole. U pozadini cijelog slučaja je rat cijenama. Otkupna cijena u BiH je bitno niža nego u Hrvatskoj a i država dotira više nego u Hrvatskoj što BiH mlijeko čini konkurentnijim. No to je problem tržišta i unutarnjih odnosa u Hr što se u biti ne tiče BiH i ne bi trebalo predstavljati prepreku. Treći problem je što BiH oteže sa ukidanjem carinskih dažbina iako ih to čeka prije ili kasnije u procesu pridruživanja EU.
SVITOLINA

#584 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by SVITOLINA »

teodolit wrote:Baš je bosanska voda zdravija od hrvatske, s vašom teškom industrijom, rudarstvom, ratom, osiromašenim uranom...itd...nemojte me nasmijavati.
Zašto komentarišeš nešto o čemu nemaš pojma? Ah, pa da, sad mi je jasno. Imaš takvo "razmišljanje" jer piješ Janu. :lol: :lol: :lol:
musicman80

#585 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by musicman80 »

SVITOLINA wrote:Ja nikako ne kontam te likove koji piju Janu. Pa čovječe u BIH imaš hiljade izvora sa sto puta kvalitetnijom vodom od te. Imaš česmovaču na kraju krajeva. Čuj da pijem kupovnu vodu?
Kod nas u Sarajevu cesmovaca zuta skroz, moras je deset minuta tociti da bi se mogao umiti ujutro.
nosara

#586 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

to je taj hrvatski humor...
Last edited by nosara on 28/08/2015 13:36, edited 1 time in total.
teodolit

#587 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by teodolit »

Macho man wrote:
ti imaš labaratoriju, pa to utvrdio, jel legendo
ili si to odokativnom metodom
http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9712012843
nosara

#588 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

teodolit wrote:
Macho man wrote:
... i hrvatska logika... :D
zateznistub

#589 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by zateznistub »

nosara wrote:

Ne znam za tebe, ali ja ne prestajem da se smijem...likovi su jako duhoviti...
Thorgerson

#590 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Thorgerson »

Macho man wrote: itd. itd. na kraju da mi je kao kućnu dostavu donese ja bi ga maršno s vrata
otiš u BIngo !! i kupio BH2O ili Oazu

kapiš ?
Dobro jarane, a znas li da u BiH zive i drugi ljudi osim tebe?

Jesi cuo za segmentiranje trzista? Ciljne grupe kupaca?
Istrazivanje trzista?

itd.

Je li mislis da Jana napamet salje vagone vode ovamo. Tipa ono ako prodje prodje, jebaji je prosucemo.

:-)

Ja te evo pitam, je li imamo domacu vodu sa okusima? Obicnu vodu? Ja je nisam vidio. Mozes ti meni sad reci, jarane ba, razmuti kuci i ponesi. Kazem ti opet, ja i ti mozda je necemo piti, ali mi nismo jedini u ovoj drzavi.

Ali evo ja bih je kupio. Iako pijem samo obicnu kiselu vodu, ni senzaciju ne pijem. Ali bih kupio neku domacu vodu negaziranu sa okusom maline, sa okusom nane/mente itd. Zasto ne, da probam.

Ima grupa ljudi koja hoce to da pije i tacka. Proizvodjac to treba da istrazi i zadovolji tu potrebu. Ako nece, pa ne mora, naci ce se ko hoce - u ovom slucaju Jana.
SVITOLINA

#591 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by SVITOLINA »

teodolit wrote:
Macho man wrote:

Hajde što lažeš nas, ali što sebe. Postaješ kao istočni "susjedi".
Produzi dalje, produzi dalje, ...
teodolit

#592 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by teodolit »

nosara wrote:

Baš trebaš biti lumen da povežeš metalurgiju i rudarstvo i lošu kvalitetu vode. O svemu što se izdešavalo u ratu da i ne govorimo. Na stranu sad lokalpatriotizam....koliko daleko možeš ići u samozavaravanju?
saiks

#593 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by saiks »

pare dare samo pare wrote:
Mozemo li sada promijeniti temu :D
Znaci 387 kod podrazumijeva da je proizvod proizveden u BiH, svi porezi se placaju i ostaju u BiH, fabrika je kod nas, nase mlijeko, nasi radnici, farmeri, treba li jos nesto dodati?
Nemora znaciti,Stanic To sokovi,prave se u Kresevu(pise na tetrapaku) a bar kod 385
P.Starck

#594 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by P.Starck »

Kitrona wrote:

NIje samo u tome problem. Danas je izašao članak u Jutarnjem. Ima više tvari: BiH proizvođači nisu prošli sve kontrole iako su dobili certifikate. Agencija koja je izdala certifiate nije provela sve kontrole. U pozadini cijelog slučaja je rat cijenama. Otkupna cijena u BiH je bitno niža nego u Hrvatskoj a i država dotira više nego u Hrvatskoj što BiH mlijeko čini konkurentnijim. No to je problem tržišta i unutarnjih odnosa u Hr što se u biti ne tiče BiH i ne bi trebalo predstavljati prepreku. Treći problem je što BiH oteže sa ukidanjem carinskih dažbina iako ih to čeka prije ili kasnije u procesu pridruživanja EU.
Pa naravno da je to razlog i čak nije ni u pozadini. Za BiH i balkanska tržišta Dukat mlijeko "proizvodi" u BiH i Srbiji, odnosno pakira u svoju ambalažu bosansko i srpsko mlijeko. To je mlijeko 40ak % jeftinije u Konzumu u Sarajevu od istog (u istoj ambalaži) u Konzu u Zagrebu. Pa BiH bi preplavila hrvatsko i slovenačko tržište sa svojim mlijekom (naravno kada bi ga imali dovoljno). Ista ambalaža, isti brandovi, isti distibuteri, samo mlijeko bejha šarulja. Ivica i Janez to ne lajkaju. :D Al morat će se kiselo nasmijati kad tad, kažem kad tad :D
nosara

#595 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by nosara »

teodolit wrote:
nosara wrote:

Baš trebaš biti lumen da povežeš metalurgiju i rudarstvo i lošu kvalitetu vode. O svemu što se izdešavalo u ratu da i ne govorimo. Na stranu sad lokalpatriotizam....koliko daleko možeš ići u samozavaravanju?
Daj jos te hrvatske logike, postajes sve smjesniji... Mozda demantujes ono o hrvatskom humoru... :D
neki

#596 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by neki »

teodolit wrote:
nosara wrote:

kome ti o samozavaravanju???...jana se crpi iz izvora nekih 50ak km od zeljezare i rafinerije u Sisku, petrohemijske industrije u Kutini...i da naglasimo, 20ak km od nuklearne elektrane u Krskom...
sumirprimus

#597 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by sumirprimus »

djaba joj sad da je iz Đeneta! :D :skoljka:
P.Starck

#598 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by P.Starck »

Thorgerson wrote:
Macho man wrote: itd. itd. na kraju da mi je kao kućnu dostavu donese ja bi ga maršno s vrata
otiš u BIngo !! i kupio BH2O ili Oazu

kapiš ?
Dobro jarane, a znas li da u BiH zive i drugi ljudi osim tebe?

Jesi cuo za segmentiranje trzista? Ciljne grupe kupaca?
Istrazivanje trzista?

itd.

Je li mislis da Jana napamet salje vagone vode ovamo. Tipa ono ako prodje prodje, jebaji je prosucemo.

:-)

Ja te evo pitam, je li imamo domacu vodu sa okusima? Obicnu vodu? Ja je nisam vidio. Mozes ti meni sad reci, jarane ba, razmuti kuci i ponesi. Kazem ti opet, ja i ti mozda je necemo piti, ali mi nismo jedini u ovoj drzavi.

Ali evo ja bih je kupio. Iako pijem samo obicnu kiselu vodu, ni senzaciju ne pijem. Ali bih kupio neku domacu vodu negaziranu sa okusom maline, sa okusom nane/mente itd. Zasto ne, da probam.

Ima grupa ljudi koja hoce to da pije i tacka. Proizvodjac to treba da istrazi i zadovolji tu potrebu. Ako nece, pa ne mora, naci ce se ko hoce - u ovom slucaju Jana.
Misliš da debili iz Agrokora to rade?! Pa oni imaju monopol, a to znači da imaju mogućnost da nameću trendove. Preplave tršte, ubiju svaku misao reklamom, i to je to. Voda se prodaje. Skoro su bili priznali da su imali velikih problema sa zamrznutom gotovom hranom i velike količine otipsa do prije godinu dana, pokrenuli su tu priču i nije se prodavala, da bi se kao sada situacija promijenila.
Pa CocaCola koja je sveprisutna nogira direktora za BiH i Cro i dovede zenu iz Srbije. Tu nema istraživanja, segmentacije i ispraznih floskula, samo sirovi čisti marketing, kada ga ofali, padne prodaja i kraj borbe. Zato nema više Cherry Cole u Cro.
Poenta je svega, imaju de jure monopol i koriste ga za nametanje trendova, nekad može ići sporije ali deru bregove definitivno.
mad_max_ba

#599 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by mad_max_ba »

.
Last edited by mad_max_ba on 15/01/2018 15:33, edited 1 time in total.
zateznistub

#600 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by zateznistub »

mad_max_ba wrote:
Majke mi na ovo hrvatski (h)umor nemam komentar, al nema nikako
Hajmo mi na pivo, jebeš vodu ..ko je hajra vidio osim ribe...
Post Reply