Premijer liga BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
ado1230

#576 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by ado1230 »

Hvala Allahu i ovo da se jednom desilo! Moj prijedlog je onakav kakav sam crtao na početku ove diskusije. Znaci da imamo 2 na nivou države tu bi tek bilo kvaliteta! Zatim sto se tiče trokruznog sistema za treći krug ne bi mogao biti 1-12, 2-11, 3-10,... Nesto kao u košarci. A domaćin je onaj koji je imao bolji medjusobni duel iz prve dvije utakmice.
Radio Sarajevo

#577 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Radio Sarajevo »

ado1230 wrote:Hvala Allahu i ovo da se jednom desilo! Moj prijedlog je onakav kakav sam crtao na početku ove diskusije. Znaci da imamo 2 na nivou države tu bi tek bilo kvaliteta! Zatim sto se tiče trokruznog sistema za treći krug ne bi mogao biti 1-12, 2-11, 3-10,... Nesto kao u košarci. A domaćin je onaj koji je imao bolji medjusobni duel iz prve dvije utakmice.
To nije u redu jer imaš klubove koji imaju bolji omjer od svih ostalih, pa bi onda u trećem dijelu sezone bili isključivo domaćini.

Trokružni sistem je moguć samo da se uredi žrijebom, ali ni to nije pravedno, tako da je Liga za prvaka i Liga za opstanak najbolja verzija.
jeza u ledja

#578 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:Meni se čini da se najbolji fudbal igra u ligama koje imaju normalan broj klubova i dvokružni sistem takmičenja...
To ono mislis Engleska, Njemacka i tako te zemlje koje imaju 20 puta vise stanovnika od BiH?
palermo

#579 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

jeza u ledja wrote:
palermo wrote:Meni se čini da se najbolji fudbal igra u ligama koje imaju normalan broj klubova i dvokružni sistem takmičenja...
To ono mislis Engleska, Njemacka i tako te zemlje koje imaju 20 puta vise stanovnika od BiH?
Jok, mislim Belgija
Tvrtko II Kotromanić

#580 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Tvrtko II Kotromanić »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:
Jok, mislim Belgija
Belgija ti ima poprilicno komplikovan sistem u 1.ligi
palermo

#581 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

Tvrtko II Kotromanić wrote:
Belgija ti ima poprilicno komplikovan sistem u 1.ligi
Ima, znam. To su uveli zbog televizije i mogućnosti većeg broja utakmica na tv i podzanja profita, a ne zbog podizanja kvaliteta ili same zanimljivosti prvenstva.

Usput, prilično je glup sistem takmičenja. Ali, prava liga im broji 16 klubova.
Sarajevski-Seljak

#582 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Sarajevski-Seljak »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:
Jok, mislim Belgija

Pa i Belgija je 3x veca od BiH (bar po broju stanovnika)
palermo

#583 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

Sarajevski-Seljak wrote:
Da se ne preganjam ni sa tobom ni sa ostalima, jedino što sam hotio reći je da liga od 12 klubova ne znači automatski porast kvalitete i porast zanimljovsti same lige. Što dokazuju i takmičenja u drugim ligama....barem ja ne vidjeh porast kvalitete, a posebno ne porast zanimljivosti samog takmičenja ( oličen u broju ljudi koji prate ligu).

I nisam ja protiv samnjenja, samo ne očekujem nešto puno od njega ( u fudbalskom smislu).
Najvažnija i najbolja stvar u svemu tome je zapravo pooštravanje kriterija za licenciranje za prvu ligu
jeza u ledja

#584 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

palermo wrote:
jeza u ledja wrote:
Jok, mislim Belgija
Belgija je mnogo veca zemlja od nas.

Evo ti 10 zemalja iznad i ispod nas po broju stanovnika i broj klubova u ligi svake te zemlje:

Svicarska - 10
Bugarska - 12
Srbija - 16
Danska - 12
Finska - 12
Slovacka - 12
Norveska - 16
Irska - 12
Gruzija - 12
Hrvatska - 10
BiH - 16
Moldavija - 12
Armenija - 8
Litvanija - 10
Albanija - 10
Makedonija - 10
Slovenija - 10
Latvija - 10
Estonija - 10
Kipar - 12
Crna Gora - 12

Znaci samo Srbija i Norveska imaju po 16 timova. Svi ostali od 8 do 12. Te naravno mi.
cyprus

#585 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Odgovorno tvrdim da Belgija ima najveće sranje od ligaškog sistema u Evropi...

PS A kad se već dotičemo drugih liga, Moldavija od 12 zamišljenih trenutno ima 9 klubova koji se takmiče :mrgreen: To otprilike znači da će Dinamo Auto, tim koji u 20 kola ima 17 poraza i gol-razliku -43, opstat u ligi :mrgreen: Jedan od klubova koji je odustao od takmičenja - Veris, to je uradio jer je pokraden od strane sudija u jednoj utakmici (protiv Šerifa čini mi se), pa je vlasnik (lokalni biznismen) reko: nema više smisla igrat ovo i odlučio da klub istupi iz lige :mrgreen: Da li ga je i rasformirao u potpunosti, nisam siguran... U trenutku istupanja Veris je bio pri samom vrhu...

Dakle, kad krenete da kažete nešto u smislu da je BHPL najgora liga na svijetu, bolje je zastat i razmislit :mrgreen:
Tvrtko II Kotromanić

#586 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by Tvrtko II Kotromanić »

cyprus wrote:Odgovorno tvrdim da Belgija ima najveće sranje od ligaškog sistema u Evropi...

:
oo da :D
jedan od razloga sto nikad ne zelim igrat belgijsku ligu na FM-u :D
jeza u ledja

#587 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

slazem se za belgiju

jel ono standard prije par godina cijelo vrijeme bio lider i na kraju popuse u nekom finalu lige ili sta li je vec, od anderlechta
jeza u ledja

#588 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

cyprus wrote:Odgovorno tvrdim da Belgija ima najveće sranje od ligaškog sistema u Evropi...

PS A kad se već dotičemo drugih liga, Moldavija od 12 zamišljenih trenutno ima 9 klubova koji se takmiče :mrgreen: To otprilike znači da će Dinamo Auto, tim koji u 20 kola ima 17 poraza i gol-razliku -43, opstat u ligi :mrgreen: Jedan od klubova koji je odustao od takmičenja - Veris, to je uradio jer je pokraden od strane sudija u jednoj utakmici (protiv Šerifa čini mi se), pa je vlasnik (lokalni biznismen) reko: nema više smisla igrat ovo i odlučio da klub istupi iz lige :mrgreen: Da li ga je i rasformirao u potpunosti, nisam siguran... U trenutku istupanja Veris je bio pri samom vrhu...

Dakle, kad krenete da kažete nešto u smislu da je BHPL najgora liga na svijetu, bolje je zastat i razmislit :mrgreen:

a tek azerbejdzan, prije jedno cirka 10ak godina. pola timova se odvojilo napravilo svoje zasebno takmicenje, mescini i savez i sve. uefa rekla evo vam chuna svima. mescini da cak jedno vrijeme uopste nije igrana liga tamo. to je, prije ovog naftasko-tajkunskog buma dole.
salle_eh1986

#589 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by salle_eh1986 »

palermo wrote:
Sarajevski-Seljak wrote:
Da se ne preganjam ni sa tobom ni sa ostalima, jedino što sam hotio reći je da liga od 12 klubova ne znači automatski porast kvalitete i porast zanimljovsti same lige.
logika da je zanimljivije gledati meč drina-radnik nego željo-borac (eto ne mora sarajevo :D)
palermo

#590 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

salle_eh1986 wrote:
logika da je zanimljivije gledati meč drina-radnik nego željo-borac (eto ne mora sarajevo :D)
Pa ja više volim gledati Velež-Radnik nego Željo-Sarajevo.

Uostalom, odluka je donesena, i vidjet ćemo u kojem će to pravcu ići. Ne mislim da smanjenje broja klubova nužno donosi zanimljivije prvenstvo.I da donosi neki fudbalski napredak. Kao što rekoh, imaš primjere u bližem susjedstvu.

Al možda griješim, pokazat će se samo.
Sarajevski-Seljak

#591 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

palermo wrote:
salle_eh1986 wrote:
Pa ja više volim gledati Velež-Radnik nego Željo-Sarajevo.

Uostalom, odluka je donesena, i vidjet ćemo u kojem će to pravcu ići. Ne mislim da smanjenje broja klubova nužno donosi zanimljivije prvenstvo.I da donosi neki fudbalski napredak. Kao što rekoh, imaš primjere u bližem susjedstvu.

Al možda griješim, pokazat će se samo.
Sa ovim si sve rek'o.

Uzivaj :thumbup:
palermo

#592 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

Sarajevski-Seljak wrote:
Sa ovim si sve rek'o.

Nešto ti čudno u mojoj rečenici :?
cyprus

#593 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by cyprus »

Meni je pak recimo jednako interesantno gledat Sarajevo - Velež ili Sarajevo - Radnik :mrgreen:
Sarajevski-Seljak

#594 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

palermo wrote:
Sarajevski-Seljak wrote:
Sa ovim si sve rek'o.

Nešto ti čudno u mojoj rečenici :?

Da si reko, Velez - Zrinjski, Velez- Siroki, Velez - Celik, Velez - Zeljo, Velez - Borac il' Velez - Sarajevo, nebi mi nista cudno bilo...

Ali Radnik ?!

Ma ustvari, gledaj sta ti se gleda, boli me i cuna...
palermo

#595 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

Sarajevski-Seljak wrote:

Da si reko, Velez - Zrinjski, Velez- Siroki, Velez - Celik, Velez - Zeljo, Velez - Borac il' Velez - Sarajevo, nebi mi nista cudno bilo...

Ali Radnik ?!

pa čekaj, jel ti više voliš gledati Sarajevo-Drina ili Velež- Zrinjski :?
Sarajevski-Seljak

#596 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

palermo wrote:
Sarajevski-Seljak wrote:

Ali Radnik ?!

pa čekaj, jel ti više voliš gledati Sarajevo-Drina ili Velež- Zrinjski :?

Izvlacis iz konteksta...

Pricamo o smanjenju lige, i ispadanju klubova kao sto je Radnik !
palermo

#597 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by palermo »

Sarajevski-Seljak wrote:

Izvlacis iz konteksta...

Pricamo o smanjenju lige, i ispadanju klubova kao sto je Radnik !
Haj dobro, da se bezveze ne prepiremo, samo ovo, ne izvlačim iz kontektsa, meni liga u kojoj nema Veleža ništa ne znači, radije ću gledati Chelzi- Manchester.....a mi nismo zemlja koja je polarizovana sad na neka dva navijačka tabora...kao recimo Hrvatska (Dinamo-Hajduk), ili Srbija8 Zvezda-Partizan) a ostali su provjesciu. U nas se fudbal nekako drugačije razvijao, imao je više svoju lokalnu boju....ja ne znam nikoga u Mostaru ko navija za Sarajevo ili želju (ne hvataj me za riječ, vjerovatno ima poneko)...i smanjenje lige ne mora značiti da će se povećati interes za nju.
Nije kvalitet fusbala to što samo po sebi privlači mase, nego borba, suparništvo, rivalstvi, osjećaj identiteta i slično....a ja nisam siguran da smanjenje lige to donosi.

Al nemoj me pogrešno razumjeti, nisam ja nešto protiv smanjenja lige, svi su smanjili pa što onda ne bi i mi.....samo ti sa nekog drugog aspekta predstavljam šta može značiti samnjenje lige
Sarajevski-Seljak

#598 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Pa opet se vracamo na to, da je zanimljivije gledati Velez - Sarajevo nego Velez - Radnik il' ?

Velez i nebi trebao ispasti, Velez je VELIKI klub, koji nije nastao prije 15 godina, tako da mislim da ce uprava Veleza uraditi sve da ostane u ligi!

Image

Kad bi ovi ispali, to bi bilo :thumbup:
studeni76

#599 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by studeni76 »

Sarajevski-Seljak wrote:Pa opet se vracamo na to, da je zanimljivije gledati Velez - Sarajevo nego Velez - Radnik il' ?

Velez i nebi trebao ispasti, Velez je VELIKI klub, koji nije nastao prije 15 godina, tako da mislim da ce uprava Veleza uraditi sve da ostane u ligi!

Image

I šta se dobija sa ovim, osim ubijanja u pojam manjih sredina?! Stvara se neka zatvorena liga od 6 bivših YU ligaša plus hercegovci i Gracic. A ostali nek se rasformiraju jer nemaju šta tražit ovdje, na današnjem vaktu nije lako skupit milion ili dva da bi bio konkurentan Želji ili Sarajevu. Jbg trebalo je poraditi na infrastrukturi, na uslovima, pa da i manji imaju mogućnost da se igraju sa velikima.
HR je pokušala dobiti na kvaliteti sa smanjenjem lige, ispostavilo se da od toga nije bilo ništa. Za podizanje kvaliteta je potreban novacda se uvoze strani igrači, mi jednostavno ne proizvodimo kvalitet bez obzira imali 10 ili 16 klubova.
Neko reče da je veliki jaz izmedju vrha i dna naše lige! Pa tako je svagdje, i u Španiji Almeria,Granada i co nemogu u istu ligu sa Valenciom ili Seviljom (da ne spominjem one najveće).Tako je svagdje, pa i kod nas.
Nešto je trebalo mijenjat, al čisto sumnjam da će Liga 12 nešto bitno promijenit. Nadat se ali daj Bože.
jeza u ledja

#600 Re: Premijer BH liga sa 12 klubova

Post by jeza u ledja »

studeni76 wrote:
Sarajevski-Seljak wrote:Pa opet se vracamo na to, da je zanimljivije gledati Velez - Sarajevo nego Velez - Radnik il' ?

Image

I šta se dobija sa ovim, osim ubijanja u pojam manjih sredina?! Stvara se neka zatvorena liga od 6 bivših YU ligaša plus hercegovci i Gracic. A ostali nek se rasformiraju jer nemaju šta tražit ovdje, na današnjem vaktu nije lako skupit milion ili dva da bi bio konkurentan Želji ili Sarajevu. Jbg trebalo je poraditi na infrastrukturi, na uslovima, pa da i manji imaju mogućnost da se igraju sa velikima.
HR je pokušala dobiti na kvaliteti sa smanjenjem lige, ispostavilo se da od toga nije bilo ništa. Za podizanje kvaliteta je potreban novacda se uvoze strani igrači, mi jednostavno ne proizvodimo kvalitet bez obzira imali 10 ili 16 klubova.
Neko reče da je veliki jaz izmedju vrha i dna naše lige! Pa tako je svagdje, i u Španiji Almeria,Granada i co nemogu u istu ligu sa Valenciom ili Seviljom (da ne spominjem one najveće).Tako je svagdje, pa i kod nas.
Nešto je trebalo mijenjat, al čisto sumnjam da će Liga 12 nešto bitno promijenit. Nadat se ali daj Bože.
Manje sredine su ubijale u pojam nas u velikim vec 15 godina. Od Bosne i Pekica, Lukavca i Bajre Bacica, Jedinstva i Tigra, Sirokog i Jelica, pa do Orasja i Dominkovica, Modrice i drugog Jelica. Pa politicko kriminalni projekti tipa Zmaj od Bosne, Djerzelez-Zenica, itd. Od ovih jedino se SB dokazao da nesto kao radi, ostali su propali ko zeton. Brotnjo koji je bio prvak sad ni ne postoji. Modrica Maxima igra u nekoj zhlj ligi. Bosna Visoko treci nivo. Orasje ispada iz lige Federacije. Bilo je jedno vrijeme kad si tacno znao da ce Orasje i poslije Modrica svaku utakmicu dobiti po penal. Nisi mogao dobiti nikoga u tim sredinama, pa makar imao najjaci tim.
U zadnje 3-4 godine je napokon ta sema presusila, otjeran dio kriminalaca iz NSBIH, ali i ovi seoski klubovi ne mogu vise na ho ruk. Sta ce im? Razne Drine, Mladosti, Zvijezde nemaju maltene vise ni koristi od igranja u ovom takmicenju, osim taljenja igraca, ali i njih treba platiti.

SVE I JEDAN predstavnik svakog od 16 klubova u ligi su rekli da su za smanjenje iste.

Pricas o infrastrukturi a neki od tih klubova nemaju ni stadiona. Mladost uopste ne igra u Obarskoj, Radnik igra u Ugljeviku, Slavija pola jeseni igrala u Foci. Eno izgleda da ce nam sljedece sezone uletiti u PL Mladost fakin Doboj Kakanj. Mislim o cemu mi ovdje pricamo....

Nemas para, ne mozes se ni natjecati na najvisem nivou.
Locked