Ubistvo Blaža Kraljevića

Post Reply
Gojeni H

#576 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Gojeni H »

HOS u 2. korpusu ARBiH nije predstavljao nikakav vojnicki faktor. Osim naravno, Crnih Vukova iz Kalesije.
Naime, Kalesija je opstina koja ima Hrvata za prebrojit' na prstima jedne ruke.

Refik Fiko Brdjanovic, komandant jedinice i bivsi uposlenik rudnika Dubrave, u danima kada patrioti nemaju ni cestite puske, trazi od HSP-a oruzje.
Dobija oruzje, a kasnije mu u posjetu dolaze i Paraga i Jastreb. Naravno, vojnici su bili postrojeni u crnim uniformama. :D

Crni Vukovi su bili jedna od elitnih jedinica 2. korpusa Armije.

Osim Vukova, bilo je jedno manje odjeljenje u 108-oj, i par dobrovoljaca na pocetku u 107-oj brigadi Gradachac. Brojem ih je bilo malo ali su bili zaista hrabri i zestoki borci. Nekoliko ljudi iz Hrvatske je ostavilo kosti na gradachachkom ratistu, pokoj im dusi.

92 sam sreo neku jedinicu velicine manje cete. Slabog posla odradila. Sve ostalo sto sam vidio u kasarni Husinska buna, danas Huseina kapetana Gradascevica, '92 je bio go kriminalac, kokosar, i sminker muda velicine ljesnjaka.

Do '93. sve ove jedinice su ili nestale ili usle u sastav Armije ili HVO-a.
Gojeni H

#577 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Gojeni H »

Cybernetic wrote:
Gojeni H wrote:
Cybernetic wrote:
Kakav si ti HOS vidio to Bog zna. :D

U 108. HVO brigadi je bilo odjeljenje HOS-a, kojem se prikacila i ona grupa internacionalaca (Francuz Gaston, nekoliko Svaba, 2 Britanaca i jedan Afro-Amer), negdje oko 15-ak ljudi. Uglavnom ljudi koji su se vec okusali u Slavoniji.
Mala grupa, ali zaista nisu bili losi u borbi.
Ucestvovali su u proboju koridora i borbama u Goricama.

Drugi put sam ih sreo u Jagodnjaku gdje su nam dvojica bili vodici i isli u izvidjanja. Cini mi se da je Prvoj tuzlanskoj pao rov, pa je to trebalo vracati.
Gaston Besson i skupina na koju mislis su dosli nesto kasnije i prikljucili su se 'hrvatskoj komponenti' 108. brigade i mislim da su bili smjesteni u nekom hrvatskom selu. HOS o kojem ja govorim je stigao iz Rijeke i nije se dugo zadrzao. Oni, za razliku od Gastona, nisu ni linije vidjeli. 'Komanda' im je bila u Osnovnoj skoli 'Hamid Berbic' u Gornjem Rahicu. Njihov komandant Huso se sukobio sa Ramizom Pljakicem u komandi 108. brigade na Okrajcima, jer se nije htio staviti pod njegovu komandu. Navodno je Huso Pljakica htio ubiti, ali je ovaj bio brzi i rokne ga u hodniku. Hosovci su nakon ovog incidenta pohapseni i otjerani. Ti internacionalci u kojima je bio i Gaston Besson su druga prica.
Pasha proleterski nije ti to HOS, vec rijecka Handzar divizija. Mozda grijesim ali po opisu i imenima, to je to.
Docekali su nas u skoli kad smo se vratili s Gradachca. Lafo bili u Bos. Brodu, polumjeseci i sahovnice na kapama, maksimum 50 ljudi.
Nije mi trebalo bas dugo da skontam da su vecina bosnjacki irgeti u Dalmaciji i kriminalci koji su dzeparili turiste i Zagrepcane, a koje je nova hrvatska vlast prebacila u Bosnu.
Nikakvi borci i nikakav vojnicki faktor. Ne znam da su se zadrzali duze od sedmice.
Sad im Hrvati vracaju optuzbama za nekakve belaje u Sisku ili tako nesto.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#578 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by emillio estevez »

Tu rijecku grupu ste trebali odmah u Savu gurnuti.
GeeTnT

#579 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by GeeTnT »

Gojeni H wrote:HOS u 2. korpusu ARBiH nije predstavljao nikakav vojnicki faktor. Osim naravno, Crnih Vukova iz Kalesije.

Refik Fiko Brdjanovic, komandant jedinice i bivsi uposlenik rudnika Dubrave, u danima kada patrioti nemaju ni cestite puske, trazi od HSP-a oruzje.
Dobija oruzje, a kasnije mu u posjetu dolaze i Paraga i Jastreb. Naravno, vojnici su bili postrojeni u crnim uniformama. :D

Osim Vukova, bilo je jedno manje odjeljenje u 108-oj, i par dobrovoljaca na pocetku u 107-oj brigadi Gradachac. Brojem ih je bilo malo ali su bili zaista hrabri i zestoki borci. Nekoliko ljudi iz Hrvatske je ostavilo kosti na gradachachkom ratistu, pokoj im dusi.

92 sam sreo neku jedinicu velicine manje cete. Slabog posla odradila. Sve ostalo sto sam vidio u kasarni Husinska buna, danas Huseina kapetana Gradascevica, '92 je bio go kriminalac, kokosar, i sminker muda velicine ljesnjaka.

Kao i HVO brigada "Zrinjski", koja je skinula obiljezja HVO (prvo Pasha, pa onda ostali..) i usla u sastav ARBiH....steta sto se o tome malo pise.
dustaban

#580 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by dustaban »

GeeTnT wrote:
Gojeni H wrote:HOS u 2. korpusu ARBiH nije predstavljao nikakav vojnicki faktor. Osim naravno, Crnih Vukova iz Kalesije.
Kao i HVO brigada "Zrinjski", koja je skinula obiljezja HVO (prvo Pasha, pa onda ostali..) i usla u sastav ARBiH....steta sto se o tome malo pise.
Elem, da zakljucimo - nema ko nije unilazio u ARBiH, od ustasha do mudjahedina...
:roll:
Prolaznick

#581 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Gojeni H wrote: Koliko ti je godina?
Poprilično... Nakupilo ih se...! ;)
Al ni čekanje za odlazak na Drinu se neće ( nadam se ! ) otegnuti u nedogled !
Kad god bude - spremni smo ! Vratit ćemo ono što je naše... Ni manje, ni više !
Gojeni H

#582 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Gojeni H »

Prolaznick wrote:
Gojeni H wrote: Koliko ti je godina?
Poprilično... Nakupilo ih se...! ;)
Al ni čekanje za odlazak na Drinu se neće ( nadam se ! ) otegnuti u nedogled !
Kad god bude - spremni smo ! Vratit ćemo ono što je naše... Ni manje, ni više !
Hrvatsku ces tesko praviti u Bosni, veliku ili malu.
dustaban

#583 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by dustaban »

Prolaznick wrote:
Ammaar wrote:Zna se ko ga je likvirirao i zbog cega. Struja Boban-Tudzman tj. tkz Ustase. Blaz pokojni je bio Ustasa par exellence bas kao i moj rahmetli dedo koji je bio u Crnoj Legiji. Bili bi na Drini za kratko vrijeme da nije bilo spletkarosa iz Hrvatskog naroda a nisi bili puno n bolji oni iz mog naroda koji nas vodise tj. utjecaj udbe i konacna prodaja u Daytonu gdje Alija proda pola Bosne vlasima. Ne zaboravite i u II svjetskom ratu kada Jure Francetic sa Crnom Legijom (da napomenem da ju je oformio Becir Lokmic) iz Sarajeva za nekoliko dana cisti sve pred sobom i izbija na rijeku Drinu. To ce se kad tad morti desiti i samo tada cemo moci graditi drzavu Bosnu. Cuj u Bosni da postoji ulica Cara Lazara ili spomenik jednom Drazi fujj.

Aferim, Ammar-beže ! Aferim !
Potpisujem ti svaku riječ i bratski te selamim !
Doći će i naših pet minuta... A onda ćemo na Drinu !
( Ima jedna modra rijeka, široka je, duboka je, sto godina široka je... Valja nama preko rijeke ! ) ;)
..
Aferim braco, saljem vam selame iz istocnog Mostara. Kad izadjemo na Drinu ja predlazem da se pozabavimo i Neretvom, nisam bio u zapadnom Mostaru od devedesetdruge...

(ovo sve haman pobudalilo)
GeeTnT

#584 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by GeeTnT »

Ravnitaban haugh!
Ammaar

#585 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Ammaar »

dustaban wrote:
Prolaznick wrote:
Ammaar wrote:Zna se ko ga je likvirirao i zbog cega. Struja Boban-Tudzman tj. tkz Ustase. Blaz pokojni je bio Ustasa par exellence bas kao i moj rahmetli dedo koji je bio u Crnoj Legiji. Bili bi na Drini za kratko vrijeme da nije bilo spletkarosa iz Hrvatskog naroda a nisi bili puno n bolji oni iz mog naroda koji nas vodise tj. utjecaj udbe i konacna prodaja u Daytonu gdje Alija proda pola Bosne vlasima. Ne zaboravite i u II svjetskom ratu kada Jure Francetic sa Crnom Legijom (da napomenem da ju je oformio Becir Lokmic) iz Sarajeva za nekoliko dana cisti sve pred sobom i izbija na rijeku Drinu. To ce se kad tad morti desiti i samo tada cemo moci graditi drzavu Bosnu. Cuj u Bosni da postoji ulica Cara Lazara ili spomenik jednom Drazi fujj.

Aferim, Ammar-beže ! Aferim !
Potpisujem ti svaku riječ i bratski te selamim !
Doći će i naših pet minuta... A onda ćemo na Drinu !
( Ima jedna modra rijeka, široka je, duboka je, sto godina široka je... Valja nama preko rijeke ! ) ;)
..
Aferim braco, saljem vam selame iz istocnog Mostara. Kad izadjemo na Drinu ja predlazem da se pozabavimo i Neretvom, nisam bio u zapadnom Mostaru od devedesetdruge...

(ovo sve haman pobudalilo)
Mostarac brate mijesas pojmove HVO i Tudmanova politika nemaju veze sa istinskim Ustasama, zna se da su prave Ustase bile protiv sukoba. Mjesto iz kojeg ja dolazim ujedno je bila i najmanja enklava gdje smo se momacki sutali sa tkzv, Ustasama tj HVO-om, oni mogu misliti da su Ustase ali to nisu to s obicni Tudmanovi kerovi. Kada je izbijao sukob izmedju nas starije Ustase (veterani II sv. rata) su molili i kumili tu "mladez" da cine kardinalnu gresku ukoliko zarate sa Muslimanima, cak sjecam se jedne anegdote gdje jedan od tih starih veterana savjetuje mldog bojovnika onako otresitog zestokog mladica koji je okacio veliki kriz oko vrata na sto ce mu stari "sinko moj skloni taj kriz ili nadji malo manji jer ako udarite na Muslimane tesko ce ti ga biti gutati kad te se docepaju'. Taj isti cijenjeni Ustasa koji je ratovao sa mojim dedom rahmetli je plakao kao malo dijete aprila 16-tog. Cvrstog sam uvjerenja da je pokojni Kraljevic Blaz preuzeo Hrvatski narod u tim mracnim vremenima da nikada do medjusobnog sukoba nebi doslo.
dustaban

#586 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by dustaban »

Ammaar wrote: Mostarac brate mijesas pojmove HVO i Tudmanova politika nemaju veze sa istinskim Ustasama, zna se da su prave Ustase bile protiv sukoba. Mjesto iz kojeg ja dolazim ujedno je bila i najmanja enklava gdje smo se momacki sutali sa tkzv, Ustasama tj HVO-om, oni mogu misliti da su Ustase ali to nisu to s obicni Tudmanovi kerovi. Kada je izbijao sukob izmedju nas starije Ustase (veterani II sv. rata) su molili i kumili tu "mladez" da cine kardinalnu gresku ukoliko zarate sa Muslimanima, cak sjecam se jedne anegdote gdje jedan od tih starih veterana savjetuje mldog bojovnika onako otresitog zestokog mladica koji je okacio veliki kriz oko vrata na sto ce mu stari "sinko moj skloni taj kriz ili nadji malo manji jer ako udarite na Muslimane tesko ce ti ga biti gutati kad te se docepaju'. Taj isti cijenjeni Ustasa koji je ratovao sa mojim dedom rahmetli je plakao kao malo dijete aprila 16-tog. Cvrstog sam uvjerenja da je pokojni Kraljevic Blaz preuzeo Hrvatski narod u tim mracnim vremenima da nikada do medjusobnog sukoba nebi doslo.
Ti ne kontas da se ja s tobom zayebavam. Kako da covjek ozbiljno shvati ove tvoje budalastine (da sad ne navodim tvoj nacionalizam i potpunu politicku prolupanost), kad kazes, navodim samo ovaj detalj - "da je pokojni Kraljevic Blaz preuzeo Hrvatski narod u tim mracnim vremenima da nikada do medjusobnog sukoba nebi doslo!"

Sta mislis sta bi bilo da je Fikret Abdic preuzeo Bosnjacki narod?!

Odoh s ove teme, ovdje je zavladala mahnitost...
:run:
Prolaznick

#587 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Kako bi kod drugih forumaša stvorio dojam da si dobro informiran, svašta si nam napričao. Svašta i svakako !
Ne želeći ulaziti u detalje, niti polemiku sa tobom, uz dužno poštovanje ( prema tebi, ali i prema istini ),
moram ti kazati sljedeće: Dobroslav Paraga i Mile Dedaković - "Jastreb", na prostorima koje si naveo, nisu bili nikad !
Ni pojedinačno, ni u rečenom dvojcu. Ima nas dosta koji to znamo jako dobro !

Osim toga, Paraga nikome nije davao nikakvo oružje, a još manje se to može tvrditi za samu Stranku - HSP..
Oružjem je raspolagao HOS... A kako... i otkud - to je već drugi "par opanaka".
Kad si već spomenuo bivšeg oficira tzv. "JNA", komunistu i KOS-ovca Dedakovića ( SK - Pokret Za Jugoslaviju ),
možda je dobro da se podsjetimo kako je, nakon što se sklonio, na kratko vrijeme, u prostorije HSP-a,
ubrzo došao u konflikt sa Paragom, jer nije želio ići na teren ( na crte bojišnice ) kako bi nadzirao postrojbe HOS-a
i o tome izvještavao Središnjicu ( HOS-a ) u Zagrebu. Opravdano ljut, Paraga i društvo iz vodstva HOS-a su mu ubrzo dali "nogu" !
Tada mu je Paraga, pred dvadesetak ljudi, o čemu su pisali i ondašnji hrvatski mediji, otvoreno rekao: "Ti nisi nikakav Jastreb, ti si obična kokoš" !
Kratkotrajna medijska suradnja između toga oficira tzv. "JNA" i HOS-a, time je, uspješno i sretno, privedena kraju...
Paraga je svakako zaslužan za formiranje HOS-a, zajedno sa Antom Paradžikom, Alijom Šiljkom i još nekim članovima vodstva HSP-a,
ali se ni on nije pojavljivao na bojšnici, kao ni Đapić i slične "kokoši" !

Ante Prkačin je nešto drugo. Ali Ante sada nije predmet razgovora.

Nazdravlje !
Last edited by Prolaznick on 12/08/2015 12:51, edited 1 time in total.
Prolaznick

#588 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Ammaar wrote: Mostarac brate mijesas pojmove HVO i Tudmanova politika nemaju veze sa istinskim Ustasama, zna se da su prave Ustase bile protiv sukoba. Mjesto iz kojeg ja dolazim ujedno je bila i najmanja enklava gdje smo se momacki sutali sa tkzv, Ustasama tj HVO-om, oni mogu misliti da su Ustase ali to nisu to s obicni Tudmanovi kerovi. Kada je izbijao sukob izmedju nas starije Ustase (veterani II sv. rata) su molili i kumili tu "mladez" da cine kardinalnu gresku ukoliko zarate sa Muslimanima, cak sjecam se jedne anegdote gdje jedan od tih starih veterana savjetuje mldog bojovnika onako otresitog zestokog mladica koji je okacio veliki kriz oko vrata na sto ce mu stari "sinko moj skloni taj kriz ili nadji malo manji jer ako udarite na Muslimane tesko ce ti ga biti gutati kad te se docepaju'. Taj isti cijenjeni Ustasa koji je ratovao sa mojim dedom rahmetli je plakao kao malo dijete aprila 16-tog. Cvrstog sam uvjerenja da je pokojni Kraljevic Blaz preuzeo Hrvatski narod u tim mracnim vremenima da nikada do medjusobnog sukoba nebi doslo.

Aferim ! Potpisujem ! Hvala ti za pozdrave i selame, koji su poruka mira među nama, među Hrvatima i Bošnjacima.
Podsjećaš me na ljude iz slavne Kule Fazlagića ( Gacko ). Još jednom te pozdravljam i selamim !

Image
Prolaznick

#589 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Gojeni H wrote: Pasha proleterski nije ti to HOS, vec rijecka Handzar divizija. Mozda grijesim ali po opisu i imenima, to je to.
Docekali su nas u skoli kad smo se vratili s Gradachca. Lafo bili u Bos. Brodu, polumjeseci i sahovnice na kapama, maksimum 50 ljudi.
Nije mi trebalo bas dugo da skontam da su vecina bosnjacki irgeti u Dalmaciji i kriminalci koji su dzeparili turiste i Zagrepcane, a koje je nova hrvatska vlast prebacila u Bosnu.
Nikakvi borci i nikakav vojnicki faktor. Ne znam da su se zadrzali duze od sedmice.
Sad im Hrvati vracaju optuzbama za nekakve belaje u Sisku ili tako nesto.

Da. To su bili dečki koje je okupio i organizirao rahm. Ekrem Mandal, Sandžaklija iz Labina.
U toj postrojbici ( pomalo megalomanskog naziva . "divizija" ), nije bilo više od tridesetak boraca.
Kod Siska su se borili u rezervnom sastavu MUP-a RH-e, pod zapovjedništvom pokojnoga Đure Brodarca.
Nakon nekog vremena, Ekrem Mandal ih je odveo u Bosnu, gdje nijebilo puno stege i discipline,
što je ( u ratu ) mnogima odgovaralo - radi birtije, radi šankova, radi odlaska curama, raspuštenicama, udovicama... !
Mnogima ni roulette i poker automati nisu bili nepoznati !

Pa ipak, valja kazati da je i tamo bilo nekoliko dobrih, poštenih, vrijednih i vrlo hrabrih momaka.
Hvala im svima. Oni nimalo ne sliče na pobjegulje, niti na "borce iz 'Frankfurtske brigade" ! :thumbup:

..
Prolaznick

#590 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

dustaban wrote:
Ti ne kontas da se ja s tobom zayebavam. Kako da covjek ozbiljno shvati ove tvoje budalastine (da sad ne navodim tvoj nacionalizam i potpunu politicku prolupanost), kad kazes, navodim samo ovaj detalj - "da je pokojni Kraljevic Blaz preuzeo Hrvatski narod u tim mracnim vremenima da nikada do medjusobnog sukoba nebi doslo!"

Sta mislis sta bi bilo da je Fikret Abdic preuzeo Bosnjacki narod?!

Odoh s ove teme, ovdje je zavladala mahnitost...
:run:

Kad popiješ ban za trolanje i spamanje, proći će ti volja za "zayebavanjem". Garant ! 100% !
Ammaar

#591 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Ammaar »

Prolaznick wrote:

Aferim ! Potpisujem ! Hvala ti za pozdrave i selame, koji su poruka mira među nama, među Hrvatima i Bošnjacima.
Podsjećaš me na ljude iz slavne Kule Fazlagića ( Gacko ). Još jednom te pozdravljam i selamim !

Image
I tebi brate iskreni pozdrav.
Gojeni H

#592 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Gojeni H »

Crni Vukovi su osnovani u sklopu HOS-a, a naredbu za formiranje jedinice potpisao je Dobroslav Paraga. HOS je obezbjedio oružje i opremu za jedinicu.
https://bs.wikipedia.org/wiki/SDB_%22Cr ... 2_Kalesija
Prolaznick

#593 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Gojeni H wrote:
Crni Vukovi su osnovani u sklopu HOS-a, a naredbu za formiranje jedinice potpisao je Dobroslav Paraga. HOS je obezbjedio oružje i opremu za jedinicu.
https://bs.wikipedia.org/wiki/SDB_%22Cr ... 2_Kalesija

Zaboga, "Gojeni H"...! Nemoj biti naivan !
Paraga u tome vremenu nije ni znao da negdje postoji nekakva Kalesija.
On je u to vrijeme dobio obavjest da se u Kalesiji formira manja postrojba dragovoljaca HOS-a i da bi bilo dobro
ako im se pomogne u tehničkom i logističkom smislu. U toj poruci, Paragi i zapovjedništvu HOS-a, također je rečeno
da bi broj prijavljenih dragovoljaca bio i veći, kad bi bilo ikakvoga naoružanja, za koje možemo već i predpostaviti da je nedostajalo.
Paraga je tu njihovu obavijest pročitao i odgovorio im da će pokušati pomoći. To je sve !
Nakon nekoliko tjedana našao se neko drugi ko je pomogao dečkima iz Kalesije i o tome izvjestio Paragu, koji se time odmah počeo hvaliti,
iako na terenu - nije luk - ni jeo, ni mirisao. Kao ni Alijin Bakir !
( Bakir je Alijin sin. Po njemu je nastala ona nova narodna izreka: "Hvali bojišnicu, ali se drži podruma" !!! ) :-)

A što se tiče wikipedijskih napisa o Paragi i njegovom "junaštvu", imaj na umu da za njega radi čitava postrojba plaćenih "wikipedičara"
i da ih sve "cenzurira" i usmjerava - ON - osobno ! Take it easy !
Yousuph

#594 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Yousuph »

Hrvatska Stranka Prava ; fasisticka stranka dr Ante Pavelića , obnovljena 1990.

Cilj stranke je Hrvatska Drzava u svojim povijesnim granicama u koju pored danasnje Republike Hrvatske pripadaju Bosna i Hercegovina,Sandzak,cijeli Srijem do Zemuna i Boka Kotorska.

HOS ;paravojska HSP-a ,za vrijeme 2 . svjetskog rata nazivali su se Ustase!

,,..Nemojte dozvoliti da Vas bilo tko razoruža ili Vas natjera da skinete oznake HOS-a. [...] HOS je hrvatska vojska, i nikakve grupe, koje kradom bez oznaka švrljaju okolo ili bilo tko, pogotovo ne oni kojima Hrvatska nije do Drine, neće nam krojiti nikakve zakone. Tko digne ruku na HOS ili HOS-ovca, bit će strogo kažnjen. Kome ne odgovara hrvatski grb ili program HOS-a i HSP-a mi mu ne možemo pomoći, mi radimo ono što odgovara Hrvatima, a ne nekakvim grupama senilnog vođe.
— Blaž Kraljević u Priopćenju za javnost, 29. ožujka 1992.,,

(ovo spominjanje senilnog vodje moze se odnositi na dvojicu ; Franju i Aliju )

Za Dom Spremni !
Prolaznick

#595 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

Yousuph wrote:Hrvatska Stranka Prava ; fasisticka stranka dr Ante Pavelića , obnovljena 1990.

Cilj stranke je Hrvatska Drzava u svojim povijesnim granicama u koju pored danasnje Republike Hrvatske pripadaju Bosna i Hercegovina,Sandzak,cijeli Srijem do Zemuna i Boka Kotorska.

HOS ;paravojska HSP-a ,za vrijeme 2 . svjetskog rata nazivali su se Ustase!

,,..Nemojte dozvoliti da Vas bilo tko razoruža ili Vas natjera da skinete oznake HOS-a. [...] HOS je hrvatska vojska, i nikakve grupe, koje kradom bez oznaka švrljaju okolo ili bilo tko, pogotovo ne oni kojima Hrvatska nije do Drine, neće nam krojiti nikakve zakone. Tko digne ruku na HOS ili HOS-ovca, bit će strogo kažnjen. Kome ne odgovara hrvatski grb ili program HOS-a i HSP-a mi mu ne možemo pomoći, mi radimo ono što odgovara Hrvatima, a ne nekakvim grupama senilnog vođe.
— Blaž Kraljević u Priopćenju za javnost, 29. ožujka 1992.,,

(ovo spominjanje senilnog vodje moze se odnositi na dvojicu ; Franju i Aliju )

Za Dom Spremni !

Svašta si ti ovdje nadrobio i ostao živ, crni Jusufe ! :(

Hrvatska Stranka Prava nije fašistička, već demokratska.
Ona nije Pavelićeva, već Starčevićeva. Osnovao ju je ( utemeljio ) dr. Ante Starčević,
godine 1861., kad se u susjednim zemljama nije ni znalo za političke stranke, odnosno partije.
Hrvatska Stranka Prava je jedna od prvih i najstarijih političkih stranaka u Europi !
Nastala je, dakle, kad je pojam fašizma bio potpuno nepoznat. ( Fašizam je nastao sedamdesetak godina kasnije ! )

Toliko o tome i tvojoj jugonostalgičarskoj propagandi protiv najstarije hrvatske političke stranke !

Za sva ostala trabunjanja, koja si iznio nakon toga, dobar bi lažov postavio i nekakav link, kojim bi ( barem pokušao ... )
potkrijepio svoje tvrdnje. Kod tebe toga nema. Nekakav blentavi copy & paste, ovdje ti nema prolaza.
Ovdje se nećeš napiti ni vruće vode, a kamoli one studene, sa Drine...!

Neka ti je dragi Allah na pomoći ! :(
trocadero

#596 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by trocadero »

Prolaznick wrote:Ako nije pisana ćirilicom i ako uz to nema brlje, slanine i luka, "pojedinci" ne razumiju pjesničku slobodu izražavanja.
Osim uz gusle i obavezni deseterac, "pojedinci" čak i ne pokušavaju spoznati drugo i drugačije gledanje na svijet. :(
Veselo, veselo...! :(

Не брани ти нико да се пјеснички слободно изражаваш, само би требало да то има неког смисла.Они стихови су ниђе везе с везом у том контексту и метафоричком значењу.
на који си их мислио изразити.Немој да се наш Мак у гробу преврће.Могао си Амару штоваоцу лика и дјела усташе Јуре францетића цитирати неке стихове који га величају па би то на нешто и личило уз :wink: намигивање наравно!

"Појединци" имају другачије гледање на свијет као ови у граду Мостару! :D
Image
Ех,што ти је љубав,само весело,весело.... :-D
Овој малој на слици Северина није ни у каквом роду! :D
Prolaznick

#597 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Prolaznick »

https://youtu.be/KcoDTNuKej0
Nemamo ništa protiv, da se komšije vesele, u svome dvorištu, na vlastitoj estradnoj sceni. :-) :D
( Pod uvjetom da je scena izvan BiH-e ! )
rajv0sa

#598 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by rajv0sa »

Image

za crvene, crvene dijasporce i sl. Nek ste vi kompetentniji od generalštaba Armije i predsjednika kojeg je narod izabrao. Al šta vi znate većina ste samo spermatozoidi tada bili. Sprematozoidi sa ideološkom sviješću.
Cybernetic

#599 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 09/10/2015 21:18, edited 1 time in total.
odmetnuti

#600 Re: Ubistvo Blaža Kraljevića

Post by odmetnuti »

Prolaznick wrote: Svašta si ti ovdje nadrobio i ostao živ, crni Jusufe ! :(

Hrvatska Stranka Prava nije fašistička, već demokratska.
Ona nije Pavelićeva, već Starčevićeva. Osnovao ju je ( utemeljio ) dr. Ante Starčević,
godine 1861., kad se u susjednim zemljama nije ni znalo za političke stranke, odnosno partije.
Hrvatska Stranka Prava je jedna od prvih i najstarijih političkih stranaka u Europi !
Nastala je, dakle, kad je pojam fašizma bio potpuno nepoznat. ( Fašizam je nastao sedamdesetak godina kasnije ! )

Toliko o tome i tvojoj jugonostalgičarskoj propagandi protiv najstarije hrvatske političke stranke !

Za sva ostala trabunjanja, koja si iznio nakon toga, dobar bi lažov postavio i nekakav link, kojim bi ( barem pokušao ... )
potkrijepio svoje tvrdnje. Kod tebe toga nema. Nekakav blentavi copy & paste, ovdje ti nema prolaza.
Ovdje se nećeš napiti ni vruće vode, a kamoli one studene, sa Drine...!

Neka ti je dragi Allah na pomoći ! :(
Trebalo bi ovdje dosta toga objasniti malo detaljnije jer koliko se može vidjeti u historiografiji je još više vidi komunistički/srpski pogled, tako da bi trebalo razjasniti. Istina za volju i u samoj Hrvatskoj je također krivo uvrježeno među hejterima i podržavateljima pravaštva.
Dakle, Stranka prava je nastala 1861. godine i po svojem usmjerenju bila je stranka koja je zagovarala liberalizam i sam Starčević je bio liberal te se kao takav zalagao za vjersku toleranciju, osobnu slobodu čovjeka, zaštite privatne imovine... Dakle, sve ono što je recimo to tako bilo u duhu vremena. Starčević je tako među prvim u Europi pisao afirmativno o Islamu. Naravno i otuda dolazi ime Stranka prava.

Naravno u taj liberalizam 19. stoljeća naravno spada i borba za suverenitet svakog naroda. I naravno da je Starčević s te pozicije branio pravo Hrvatske na samostalnost. Međutim, ono što treba shvatiti da je taj njegov zahtjev tek manji dio njegovog opusa. Puno više je branio pravo na slobodu mišljenja, govora, vjersku toleranciju itd. Ponekad je dolazio u konflikt sa srpskim nacionalistima i nijekao postojanje srpske nacije, međutim to je daleko od onoga što mu današnji Srbi predbacuju.

Sada, među hrvatskim jugoslavenima i općenito srpskim nacionalistima često se voli dovoditi u vezu Pavelić i Stranka prava. Problematično je iz više razloga. Sama Stranka prava se tamo do kraja 1918. raspala na mnogo frakcija.

Već 1895. sam Ante Starčević i njemu najbliži suradnici odcijepljuju se od Stranke prava i osnova novu stranku koja se zvala Čista stranka prava. Razlog tome je taj tip koji se zvao Fran Folnegović (zanimljivo komunisti su dali ime jednom zagrebačkom kvartu po njemu). Ako moža ne znate te 1895. godine Zagreb je posjetio sam car Franjo Josip gdje su studenti pred njim spalili mađarsku zastavu. Fran Folnegović je osudio to paljenje dok Starčević nije. Zatim je otkriveno da je Folnegović bio mason trećeg reda. Otuda je nastao cirkus.

Sada ne ulazim u sada pojedine frakcije jer je već komplicirano. Postojali su domovinaši, frankovci, obzoraši, pa zatim neka nova Hrvatska stranka prava osnovana 1903., pa je zatim nećak Ante Starčevića osnovao neku svoju stranku.... uglavom teški rusvaj. To je uostalom bio jedan razloga zašto u periodu 1895.-1918. uopće nisu ni imali nikakvog izbornog uspjeha.

Valjda napomenuti da su se neke pravaške frakcije zalagale za jugoslavenstvo. To su primjerice ovi domovinaši. Kada je došla Jugoslavija nastala je nova Hrvatska stranka prava 1919. godine. Oni su uglavnom do 1926. bili u koaliciji sa HSSom ali su onda dobili odjeb. 1929. su zabranjene sve stranke i iz članova ovoga HSP-a iz 1919. je nastao Ustaški pokret. Ostatak je povijest.

1990. je nastao onaj Paragin HSP čiji je član bio Blaž Kraljević i oni su sebe volili smatrati nasljednicima pravaštva doduše osobno ih smatram klaunovima, a ovaj Paraga je čak više ličio na agenta provokatora nego što je uistinu bio koristan te 1991. naravno to ne umanjuje zasluge HOS-a koji se s vremenom postao dijelom regularne HV-a.

Ovaj HSP iz 1991. danas vodi Daniel Srb, ta stranka je bila relativno uspješna do pojave Sanadera kada su je Anto Đapić uništio. Anto Đapić je bivši HDZovac koji je doslovice uništio stranku svojim lošim vodstvom i ulizivanjem HDZ-u, a Daniel Srb još više kada je odlučio da postane "europejska demokrašćanska stranka". U međuvremenu su nastali HSP Ante Starčević koju je vodila Ruža Tomašić, ali je sama iz nje odlučila istupiti i osnovati novu stranku. Zatim tu su još Autohtona HSP koju vodi Keleminec i HČSP koja po meni najvše sliči onoj Paraginoj verziji iz 1991. Paraga je naravno osnovao isto svoj posebni HSP 1861 koja se ne natječe na izborima. Tako da sveukupno danas je oko 7-8 pravaških strančica u Hrvatskoj.
Post Reply