Ali, ti ga prikazuješ antropocentricno, pripisuješ mu ljudske emocije.
Nikako, ja sam rekao da su samo imena zajednicka kada se recimo Bog srdi i kad se covek srdi. Kako Allah nije nicemu slican, to nikako ne moze biti ista stvar. Ne moze biti emocija, instinkt, bilo sta...
Uostalom, kako znaš da bog ima ili nema ikakve emocije? Da li piše u Kur'anu "Lijepo vam je to i to" ili piše "Ja bih volio kada biste vi to i to, ili sretan/nesretan sam kada vi to i to..."? Jedino ako želiš da lijepo shvatiš kao voljeno, kao etičku/emotivnu ocjenu jer ti tako odgovara. A drugi put ćeš lijepo shvatiti baš tako, lijepo, kao estetsku, a ne etičku ocjenu.
Objasnio sam ovo vec gore.
Emocije su mana jer zamagljuju razum. A razum je mana jer isključuje emocije. A balans između emocija i razuma, zaboravi. Zavisno od okolnosti, uvijek će jedno preovladati. Tako da ko god imao ili emocije ili razum ili oboje ne može biti savršen.
Koja je mana vestacke intelignecije bez ljudskih emocija? Takva inteligencija, koja ne ukljucuje emocije, je racionalnija i donosi bolje odluke.
A to da je čovjek halifa na zemlji. Kome? Čemu je to čovjek potreban, svemir pa i Zemlja bi sasvim dobro funkcionisali i bez čovjeka. Možda i bolje nego s njim.
MOgli bi da funkcionisu, ali svemir nije svrha sam sebi. Makar iz religijske perspektive.
Biblija kaže, a i ona je božija objava, da je bog stvorio čovjeka na svoju sliku. Tako da možda i nije pogrešno davati mu ljudske osobine.
Znacaj udeo u antropomorfizaciji abrahmskog Boga i ima Biblija. Sto, naravno, ne znaci da je to tacno.
Uostalom, meni još uvijek nije jasno zašto bi čovjek bio bogu draži od bilo koje druge njegove kreacije. I zašto smo baš na Zemlji. Ima mnogo planeta i zvijezda u svemiru koje su mnogo važnije, svojom gravitacijom, masom itd više utiču na svemir od Zemlje, Zemlja je, za svemirske okvire, nebitna planeta na nebitnom dijelu nebitne galaksije. Pa čime je to baš Zamlja zaslužila da se božiji ljubimci baš tu nalaze?
Ne mora nuzno biti samo Zemlja. Kur'an ne iskljucuje mogucnost drugih oblika zivot razasutih po svemiru. Uostalom, dzini kao i meleki si u mogucnosti putovati van Zemljine atmosfere pa ipak nije ceo svemir uzalud.
Jos ako uzmemo potencijal ljudske vrste da u narednim milenijumima naseli prvo nasu galaksiju, a zatim i ostale ispada da je ceo svemir za coveka. Samo ako covek bude "mogao da prodre kroz nebeske kapije uz veliku moc", kako se veli u prevodu znacenja Kur'ana.
Ko sam ja da propitujem boziji naum, pretpostavljam je to odgovor

Mozes propitati, ali da li ces uspeti spoznati odgovor je sasvim drugo pitanje. Ko je djak prvak da propituje Hokingove teorije o crnim rupama?
Čovjeku su životinje i biljke hrana. A to znači da čovjek zavisi od biljaka i životinja. A ako od nečega zavisiš, to znači da ti ta stvar nije podređena.
Zapravo, te su stvari date coveku na koristenje. Nisam nigde video do sad da konglomerat zlocudnih borova iskoristava belog, zapadnog coveka kao radnu snagu. Suprotan primer jesam.
Zivotinje nemaju ljudski human-vrt. Ljudi imaju zoo-vrt. Sasvim je jasno ko je tu kome podredjen.
Uostalom, čovjek koristi i vodu i vatru, pa kada mu se oduzmu kontroli i počnu poplave i požari, vidiš ipak da smo mi podređeni njima. Sama činjenica da mu se otmu kontroli govori da mu nisu podređeni. U najboljem slučaju dozvoljavaju da ih koristi dok im ne dosadi.
Ovo je sustina. Covek je taj koji ima kontrolu. Moze svojom nesmotrenoscu da je izgubi, ali je u osnovi on taj koji kontrolise. Nikako obratno.
Imamo mi ljudi previsoko mišljenje o sebi i svom mjestu u svemiru.
Mozda. Ja ipak mislim da mozemo biti ono sto se od nas ocekuje. Samo treba da ispunimo svoj potencijal na pravi nacin.
Kada bi u jednom trenutku, iznenada sve ibiljke i životinje nestale, ljudi bi pomrli, nestali. Kada bi u jednom trenutku, iznenada, svi ljudi nestali, biljke i životinje bi nastavile da žive i postoje. Ko je tu važniiji i ko koga kontroliše. Kada bi jedna vrsta biljaka, ili životinja ostala, a sve druge nestale, i ta bi vrsta nestala. Što znači da smi mi ljudi na istom nivou važnosti kao i ta biljka ili životinja.
Mogucnost koristenja racia i opcija promisljanja ove situacije sa biljkama i zivotinjama te po difoltu izdize iznad sveta flore i faune.
Sta zna kengur sta je slovenska antiteza? Moze li mrav razumeti "false 9" fudbalsku taktiku?