Ništa ovaj nije rekao suprotno. I Kuduzović se slaže da smije voziti, ali pitanje je dokle smije.Traktor` wrote:ne znam da li je neko postavio ovaj clip...ako niste gledali, obavezno pogledati...kontra svega sto ovaj Safet govori...
Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
- ExNihilo
#576 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
- salik79
#577 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Hz Alija je dio Ehli Bejta, on je od Poslanika a.s., Poslanik a.s. je od njega. On je Dzenetlija. Isto kao sto je Ebu Dzehl, Poslanikov a.s. amidza, od stanovnika dna Dzehenema. Kako je on, hz Ali, mogao nekoga pozivati u Dzehenem?! Ako nisi mislio na njega, ko to s onog (ogranicenog) prostora, njihove krvi, koji govori njihovim (arapskim jezikom) je sljedbenik hz Alije?! Kao sto rekoh, ovaj hadis i hadis o "sejtanskom rogu", koji ce se pojaviti tamo, sasvim jasno definira one o kojima je rijec.ExNihilo wrote: E'o, ja recimo kažem da je su to sljedbednici Alija. "Naša krv" i "naš jezik". Fits the description. Ko može reći da nije tako?
- Bloo
- Globalna šefica
#578 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
statixx wrote:Sestro, pokaj se dok nije kasno...Bloo wrote:Chmoljo ba, u ime Centrotransa i linije do Nemile, had urigiraj...ubiše ovia i ne kontam pola riječi
![]()
![]()
pokušah da objasnim da imaju samo 2 puta...al ne slušaše me...have you found one true lord...vader
- sunceKOtepsija
#579 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
ExNihilo wrote:Ništa ovaj nije rekao suprotno. I Kuduzović se slaže da smije voziti, ali pitanje je dokle smije.Traktor` wrote:ne znam da li je neko postavio ovaj clip...ako niste gledali, obavezno pogledati...kontra svega sto ovaj Safet govori...
do zenice ne smije
-
prog321
#580 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Pa ja sam sve to ranije gore isto opisao.Opetja033 wrote:@Asur je ovdje u pravu. Arebica je zapravo samo predstavljala bosanski jezik pisan arapskim pismom. Nesto kao danas perzijski ili urdu jezik. Nije imala previse dodira sa samim arapskim jezikom. I cinjenica je takodje da ni arapski, ni osmanski (turski baška, osmanski baška), ni perzijski jezik nisu usli u sire narodne mase.asurbanipal wrote:prog321 wrote:asurban,, ja sam to isto rekao.
Arapsko pismo koji nije prihvacen od strane AU kao oficijalno pismo bosanskog jezika.
Bosanski nije bio uobičajen samo kod onih koji su stvarali na orijentalnim jezicima (dovoljno je pogledati Ljetopis Mula-Mustafe Bašeskije) nego i kod Bošnjaka koji su pisali alhamijado književnost. Dok je turski jezik bio jezik administracije, službeni jezik, perzijski je dominirao u pjesništvu, a arapski je bio jezik vjere i nauke. Oni koji su se htjeli afirmisati bilo u politici, vojsci, umjetnosti, nauci - morali su da poznaju te jezike. Međutim ti jezici nisu nikada ušli u šire mase i nisu uticali na njegovanje svog maternjeg bosanskog jezika. Dovoljno je spomenuti ovdje samo Muhameda Hevaiju Uskufiju. Za vrijeme Benjamina Kallaya u svim oblastima službene upotrebe ustalio se naziv Bosanski jezik.
http://rss.archives.ceu.hu/archive/00001051/01/51.pdf
http://www.scribd.com/doc/106234256/Mit ... ske#scribd
Bosnjaci i Bosnjakinje su ucili citati i pisati na arapskom (ili ti arabika na nasem).
Kada su Austrougari dosli oni su zabranili arapski i uveli latinicu. Ko god nije citao i pisao latinicu, oni su ih prestavljali kao nepismenim. Znaci, mogao si tecno citati i pisati tri jezika (arapski, perzijski i turski ) , i opet bi bio zabiljezen kao nepismen.
- ExNihilo
#581 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Referiram na šiite, ako nisi ukapirao. A siguran sam da jesi.salik79 wrote:Hz Alija je dio Ehli Bejta, on je od Poslanika a.s., Poslanik a.s. je od njega. On je Dzenetlija. Isto kao sto je Ebu Dzehl, Poslanikov a.s. amidza, od stanovnika dna Dzehenema. Kako je on, hz Ali, mogao nekoga pozivati u Dzehenem?! Ako nisi mislio na njega, ko to s onog (ogranicenog) prostora, njihove krvi, koji govori njihovim (arapskim jezikom) je sljedbenik hz Alije?! Kao sto rekoh, ovaj hadis i hadis o "sejtanskom rogu", koji ce se pojaviti tamo, sasvim jasno definira one o kojima je rijec.ExNihilo wrote: E'o, ja recimo kažem da je su to sljedbednici Alija. "Naša krv" i "naš jezik". Fits the description. Ko može reći da nije tako?
- ExNihilo
#582 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Mene zanima je li to zračnom linijom mjereno ili autoputem?sunceKOtepsija wrote:ExNihilo wrote:Ništa ovaj nije rekao suprotno. I Kuduzović se slaže da smije voziti, ali pitanje je dokle smije.Traktor` wrote:ne znam da li je neko postavio ovaj clip...ako niste gledali, obavezno pogledati...kontra svega sto ovaj Safet govori...
do zenice ne smije
- Ali Kemal
#583 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Normalno da si nepismen ako ne znaš da pišeš i čitaš svoj jezik.prog321 wrote:Bosnjaci i Bosnjakinje su ucili citati i pisati na arapskom (ili ti arabika na nasem).
Kada su Austrougari dosli oni su zabranili arapski i uveli latinicu. Ko god nije citao i pisao latinicu, oni su ih prestavljali kao nepismenim. Znaci, mogao si tecno citati i pisati tri jezika (arapski, perzijski i turski ) , i opet bi bio zabiljezen kao nepismen.
Osim toga uopće ne vjerujem u tu priču da se išlo masovno u školu, pogotovu žene, 99% bile nepismene na svim jezicima.
Živiš u Evropi i ne znaš latinicu i ti pismen, jes al u qurcu.
- salik79
#584 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Mozes ti referirati na koga hoces, do sutra, ali mi ne odgovori ko je to tamo, njihove krvi, ko govori njihovim jezikom, a da poziva na siizam, ako je siizam u pitanju?! I djeca u vrticu, moja su isla u El-Manar, znaju koji "pravac" je zvanicni u KSA. (Ne znam da li si ti, do sada, skontao da sam ja hanefijskog mezheba, maturidijske akide, sufijskog pravca...al' neJseExNihilo wrote:Referiram na šiite, ako nisi ukapirao. A siguran sam da jesi.salik79 wrote:Hz Alija je dio Ehli Bejta, on je od Poslanika a.s., Poslanik a.s. je od njega. On je Dzenetlija. Isto kao sto je Ebu Dzehl, Poslanikov a.s. amidza, od stanovnika dna Dzehenema. Kako je on, hz Ali, mogao nekoga pozivati u Dzehenem?! Ako nisi mislio na njega, ko to s onog (ogranicenog) prostora, njihove krvi, koji govori njihovim (arapskim jezikom) je sljedbenik hz Alije?! Kao sto rekoh, ovaj hadis i hadis o "sejtanskom rogu", koji ce se pojaviti tamo, sasvim jasno definira one o kojima je rijec.ExNihilo wrote: E'o, ja recimo kažem da je su to sljedbednici Alija. "Naša krv" i "naš jezik". Fits the description. Ko može reći da nije tako?
- ExNihilo
#585 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Tamo? Gdje tamo?salik79 wrote:
Mozes ti referirati na koga hoces, do sutra, ali mi ne odgovori ko je to tamo, njihove krvi, ko govori njihovim jezikom, a da poziva na siizam, ako je siizam u pitanju?!
Siguran sam da jesi.salik79 wrote:I djeca u vrticu, moja su isla u El-Manar, znaju koji "pravac" je zvanicni u KSA. (Ne znam da li si ti, do sada, skontao da sam ja hanefijskog mezheba, maturidijske akide, sufijskog pravca...al' neJse)
- salik79
#586 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Tamo gdje ce se (gdje se je) "sejtanski rog" pojaviti (pojavio).ExNihilo wrote:Tamo? Gdje tamo?salik79 wrote:
Mozes ti referirati na koga hoces, do sutra, ali mi ne odgovori ko je to tamo, njihove krvi, ko govori njihovim jezikom, a da poziva na siizam, ako je siizam u pitanju?!
Drago mi je.ExNihilo wrote:Siguran sam da jesi.salik79 wrote:I djeca u vrticu, moja su isla u El-Manar, znaju koji "pravac" je zvanicni u KSA. (Ne znam da li si ti, do sada, skontao da sam ja hanefijskog mezheba, maturidijske akide, sufijskog pravca...al' neJse)
- Bloo
- Globalna šefica
#587 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
sve bih ja vas kastrirala i jezike odsjekla i oči izvadila i ostavila u mračnoj prostoriji da jedete žohare dok ne spoznate Silu 
- Point.
#588 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Sa kakvim zarom se ova über muslimancina obraca kad prica o "prljavim sijama". Kad bi samo ovolike mrznje imali prema stvarnim neprijateljima Bosnjaka, cetnicima i velikosrbima, eh kad bi....
Last edited by Point. on 28/07/2015 15:14, edited 1 time in total.
-
The BEN10
- ExNihilo
#590 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Kakav ba šejtanski rog, raspravljamo o hadisu kojeg si citirao. Ako namjeravaš pokrenuti raspravu o novom hadisu, hajde da prvo zaključimo ovu.salik79 wrote:Tamo gdje ce se (gdje se je) "sejtanski rog" pojaviti (pojavio).ExNihilo wrote:Tamo? Gdje tamo?salik79 wrote:
Drago mi je.ExNihilo wrote:Siguran sam da jesi.salik79 wrote:I djeca u vrticu, moja su isla u El-Manar, znaju koji "pravac" je zvanicni u KSA. (Ne znam da li si ti, do sada, skontao da sam ja hanefijskog mezheba, maturidijske akide, sufijskog pravca...al' neJse)
Dakle,
Najmanje za šiitski i haridžijski pravac, te selefijski pokret vrijedi:
1. Krenulo od Arapa
2....koji su govorili arapskim.
Što će reći, u tumačenju tvog hadisa nema nijednog razloga da se jedni izdvoje u odnosu na druge. Osim ideoloških razloga, naravno.
- HAVANA
#591 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
A ko su šije a ko ovi drugi, i šta hoće oni od nas? 
- Bloo
- Globalna šefica
#592 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
jarane, jeste svjesni koliko ste smiješni vanjskom posmatraču (koji nije musliman)...nešto kokodačete, a meni isto izlgledate, bradonje vamo i tamo, arapski i vamo i tamo, čudne riječi i vamo i tamo, islam i vamo i tamo, hadisi na obje strane...neki propisi koji se kose sa zdravim razumom na obje strane..
nego da se vratimo na temu
kako ću ja do Zen'ce 
nego da se vratimo na temu
- HAVANA
-
statixx
#594 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Cak i da ti napisu, pola rijeci neces znati, tako da je bolje da odustanes...HAVANA wrote:A ko su šije a ko ovi drugi, i šta hoće oni od nas?
-
prog321
#595 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Tvoje poimanje Evrope i onog Bosnjaka iz 1905e vjerovatno nije isto.Ali Kemal wrote:Normalno da si nepismen ako ne znaš da pišeš i čitaš svoj jezik.prog321 wrote:Bosnjaci i Bosnjakinje su ucili citati i pisati na arapskom (ili ti arabika na nasem).
Osim toga uopće ne vjerujem u tu priču da se išlo masovno u školu, pogotovu žene, 99% bile nepismene na svim jezicima.
Živiš u Evropi i ne znaš latinicu i ti pismen, jes al u qurcu.
Kada 400 godina u toj Evropi pises i citas na jednom jeziku, onda je razumljivo da ces imati odbojnosti prema necemu sto je bukvalno bilo nametnuto.
Bosnjakinje su za vrijeme Otomanske vlasti sasvim sigurno bile vise pismene od druga dva naroda u BiH jer je maktab (za djecu od 5 god) i medresa (religiozna skola od 12g) bila prikljucena skoro svakoj dzamiji. Nije bukvalno bilo muslimanskog sela koje nije imalo maktab. A Ku'ran nisi mogao citati ako nisi znao arapski.
- Bloo
- Globalna šefica
#596 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
statixx wrote:Cak i da ti napisu, pola rijeci neces znati, tako da je bolje da odustanes...HAVANA wrote:A ko su šije a ko ovi drugi, i šta hoće oni od nas?
samo leđa uza zid HAVANA i ne pitaj ništa
-
The BEN10
#597 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
Tebi kao ateisti ili nevjerniku da se donese bilo kakav dokaz ti bi gledala isto tako. Pa poslanici su godinama na najljepše načine objašnjavali ljudima, imali su mu'džize sa sobom (Isus oživljavao mrtve, Musa je imao štap koji se pretvara u zmiju, skakavce žabe i sl, Muhammed a.s je imao mnogo njih). I šta se dešavalo - ismijavali su ihi pravili ludim.Bloo wrote:jarane, jeste svjesni koliko ste smiješni vanjskom posmatraču (koji nije musliman)...nešto kokodačete, a meni isto izlgledate, bradonje vamo i tamo, arapski i vamo i tamo, čudne riječi i vamo i tamo, islam i vamo i tamo, hadisi na obje strane...neki propisi koji se kose sa zdravim razumom na obje strane..
- Raigor Stonehoof
#598 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
jest garant je mrtve ozivljavaoThe BEN10 wrote:Tebi kao ateisti ili nevjerniku da se donese bilo kakav dokaz ti bi gledala isto tako. Pa poslanici su godinama na najljepše načine objašnjavali ljudima, imali su mu'džize sa sobom (Isus oživljavao mrtve, Musa je imao štap koji se pretvara u zmiju, skakavce žabe i sl, Muhammed a.s je imao mnogo njih). I šta se dešavalo - ismijavali su ihi pravili ludim.Bloo wrote:jarane, jeste svjesni koliko ste smiješni vanjskom posmatraču (koji nije musliman)...nešto kokodačete, a meni isto izlgledate, bradonje vamo i tamo, arapski i vamo i tamo, čudne riječi i vamo i tamo, islam i vamo i tamo, hadisi na obje strane...neki propisi koji se kose sa zdravim razumom na obje strane..
evo ja javno obecavam da cu pustit bradu i klanjat 5 vakata ako mi bilo ko ozivi pokojnog komsiju, umro prije 3 dana.
- Bloo
- Globalna šefica
#599 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
missing the point brateThe BEN10 wrote:Tebi kao ateisti ili nevjerniku da se donese bilo kakav dokaz ti bi gledala isto tako. Pa poslanici su godinama na najljepše načine objašnjavali ljudima, imali su mu'džize sa sobom (Isus oživljavao mrtve, Musa je imao štap koji se pretvara u zmiju, skakavce žabe i sl, Muhammed a.s je imao mnogo njih). I šta se dešavalo - ismijavali su ihi pravili ludim.Bloo wrote:jarane, jeste svjesni koliko ste smiješni vanjskom posmatraču (koji nije musliman)...nešto kokodačete, a meni isto izlgledate, bradonje vamo i tamo, arapski i vamo i tamo, čudne riječi i vamo i tamo, islam i vamo i tamo, hadisi na obje strane...neki propisi koji se kose sa zdravim razumom na obje strane..
ja vjerujem u put...put Sile...
može li se kako nabaviti taj štap
- HAVANA
#600 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic
A jok ,oni genijalci.The BEN10 wrote:Tebi kao ateisti ili nevjerniku da se donese bilo kakav dokaz ti bi gledala isto tako. Pa poslanici su godinama na najljepše načine objašnjavali ljudima, imali su mu'džize sa sobom (Isus oživljavao mrtve, Musa je imao štap koji se pretvara u zmiju, skakavce žabe i sl, Muhammed a.s je imao mnogo njih). I šta se dešavalo - ismijavali su ihi pravili ludim.Bloo wrote:jarane, jeste svjesni koliko ste smiješni vanjskom posmatraču (koji nije musliman)...nešto kokodačete, a meni isto izlgledate, bradonje vamo i tamo, arapski i vamo i tamo, čudne riječi i vamo i tamo, islam i vamo i tamo, hadisi na obje strane...neki propisi koji se kose sa zdravim razumom na obje strane..
A šta su mudzize?