Makedonija

Post Reply
LBVIEW

#576 Re: Makedonija

Post by LBVIEW »

Lincoln-Burrows wrote:
detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote:detroit-mercy

Zatrolao si temu nenormalno i smanji taj doživljaj sa zelenim smajlijima u svakom postu ti ih je nekoliko.
Ljudi će pomisliti da si ovdje isključivo radi izrugivanja i neće te shvaćati ozbiljno. Ako te uopće i shvaćaju.
Pa bitno je da tebe shvacaju, prije nego nastavimo diskusiju ko su cije pudlice, sta je terorizam i kakve to ima veze sa globalnim desavanjima ja bih prvo da damo jednu opsirnu definicju sta je terorizam, koje akcije su djelo teroristа i sta su ciljevi terorista. Jer koliko vidim, u principu slicni dogadjaji se razlicito tumace ovisno od ucesnika. Ovdje se iznese tvrdnja da su Albanci americke pudlice a ja pitam ove sto se razumiju u globalnu politiku jesu li Hrvati njemacko-americke pudlice? Posto se ti razumijes u globalnu politiku mozes li mi odgovoriti na to pitanje. Drugo pitanje je, posto ste utrdili da iza svega stoji turski tok, ciji tok je stajao iza Jelaviceve pobune I koja sila je koga dovodila u red tada? Mozda nam odgovori na ta pitanja pomognu da shvatimo veoma kompleksnu situaciju u Makedoniji.
Prvo da su Hrvati američke pudlice mi bi sada pričali o hrvatskom Sarajevu.
Drugo ja ne tvrdim ništa za turski tok, odakle ti to.
Treće Jelavić i samouprava su bili 2001 t.j. u mirnodopsko vrijeme ali prerano za takav potez, danas je Treći već normalna tema.

Eto kratkih odgovora a sada se vrati na temu i zaboravi na rat u BiH.
Treci ce biti "normalna" tema kad tzv. RSK bude u Hrvatskoj.Ah,umalo zaboravih,kako ono rece krivousti cimbenik da se tamo radilo o "remetilackom faktoru" pa ta tvorevina nije mogla opstati.Hebi ga,sused certificirani,malo konsekventnosti nije na odmet,pitam se sto se desilo s mitteleuropejstvom.
Nego,i mene zanima do kad ce ova forumska idila izmedu salonske momcadi i uljudbe trajati,do obljetnuce "Oluje"?
detroit-mercy

#577 Re: Makedonija

Post by detroit-mercy »

bh.tornjak wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
detroit-mercy wrote: Mislis da nekome treba novi vojni sukob na Balkanu, eto Ameri hoce rat na Balkanu :-)
Amerima odgovaraju bilo koji ratovi u svijetu, oni su najveći proizvođači oružja,
ili ti misliš da je Amerima stalo do mira na BI ili Balkanu?

to je apsolutno tacno...i samo da dodam....sto nestabilnija Europa (ali ne previse) to bolje...
ko u to ne vjeruje nek se prisjeti (ako je ko citao) da su Ameri kritikovali "malo" izdvajanje u odbranu...
dakle, napravit cemo malo frke gdje ces morat da se naoruzavas...

jos da dodam, nevezano za ovu temu, jel primjecujete padove,prizemljenja aviona (putnickih)...i otkrivanja kojekakvih gresaka i kvarova...uglavnom Airbus-ovih....hehehhe...Boeing trlja ruke.... slucajno ... ;)

PS.
u Njemackoj uveliko frka oko afere njemackog BND koji je prisluskivo europske politicare i vlade u korist americkog NSA ....

plitki smo mi za sva ova globalna desavanje....mi znamo samo ono sto nam se pokaze u vijestima tj. ono sto nam se dozvoli da znamo...
Jesi cuo za one probleme sa gasenjem GMovih vozila ili izvjstaje o kvalitetu vozila JD Powers, Japanci i Svabe trljaju ruke :mrgreen:. Za ovo o plitkosti si u ptpunosti u prava. Btw, pogledaj ukupnu razmjenu izmedju USA i EU, nivo ulaganja, investicije, income koji I jedne i druge kompanije ostvaruju na trzistima USA ili EU, Ali sto bi trazio takve podatke, lakse je pola sata sedmicno odgledat Marica i skontat situaciju u svijetu :skoljka:
detroit-mercy

#578 Re: Makedonija

Post by detroit-mercy »

insomnia78 wrote:
detroit-mercy wrote:
Lincoln-Burrows wrote: Amerima odgovaraju bilo koji ratovi u svijetu, oni su najveći proizvođači oružja,
ili ti misliš da je Amerima stalo do mira na BI ili Balkanu?
Ti poredis BI i Balkan? Nabroji sve clanice NATOa na Balkanu i one koje cekaju clansku kartu pa ce ti se samo rec pod cijom su sapom?
Ma lupaju ljudi, lupaju ko veliki
Osim toga bas me zanima koliko su novca USA, taj najveci proizvodjac oruzja kojem odgovara svako rat, zaradile prodajom oruzja i municije u ratovima poslije raspada Jugoslavije
I ja se pitam :mrgreen: , BEA najveci proizvodjac oruzja je iz Britanije :mrgreen: al Zvonko kaje da su Britanci i onako americke pudlice :sax:
junior3

#579 Re: Makedonija

Post by junior3 »

Je l' gotovo ? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#580 Re: Makedonija

Post by Truba »

ako europa dozvoli novi rat na svom tlu stvarno ne zasluzuje ni respekt ni mir na svom tlu
neknih emigranti sve pojedu i nas skupa s njima
Bodkin

#581 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

Black swan wrote:ako europa dozvoli novi rat na svom tlu stvarno ne zasluzuje ni respekt ni mir na svom tlu
A kako mislis da moze sprijeciti evropa taj rat? Otvorili su pandorinu kutiju jos 91. Nisu bili konzistentni. Sad da daju makedoncima podrsku i odrijesene ruke da rijese situaciju, albnaci ce reci kako moze kosovo. Da daju albancima da se odvoje, reci ce makedonci kako ste hrvatima dali redarstvenu akciju. Reci ce srbi kako mogu albanci dva puta, a ne mozemo ni jednom. Ako mogu albanci dva puta, sto ne mogu bosnjaci sa juga srbije. Tako ti je kad rjesavas situaciju od danas do sutra
GeeTnT

#582 Re: Makedonija

Post by GeeTnT »

Black swan wrote:ako europa dozvoli novi rat na svom tlu stvarno ne zasluzuje ni respekt ni mir na svom tlu
Balkan je odavno zaražen, a EU nema adekvatan "antivirus" za mase. EU to uglavnom rješava na svom tlu, i tu im se mora odati priznanje, i naravno daje upute (recept) kako nama, tako i susjedima... e sad, druga je stvar što oni koji bi trebali sprovest taj antivirus u djelo, su zapravo kliconoše kompletnog oničešćenja ovog prostora.
bh.tornjak

#583 Re: Makedonija

Post by bh.tornjak »

detroit-mercy wrote: Jesi cuo za one probleme sa gasenjem GMovih vozila ili izvjstaje o kvalitetu vozila JD Powers, Japanci i Svabe trljaju ruke :mrgreen:. Za ovo o plitkosti si u ptpunosti u prava. Btw, pogledaj ukupnu razmjenu izmedju USA i EU, nivo ulaganja, investicije, income koji I jedne i druge kompanije ostvaruju na trzistima USA ili EU, Ali sto bi trazio takve podatke, lakse je pola sata sedmicno odgledat Marica i skontat situaciju u svijetu :skoljka:

tipicno balkanski...." sta ti znas"...."vidi mu glave" ..itd...itd

a...jeko taj Maric.....vidim da ga svako malo spominjete ???
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#584 Re: Makedonija

Post by Zviz »

asmirrega wrote:Ubijeno 14 terorista i 8 policajaca
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=990173
Pronađen je veliki arsenal oružja, a lideri oružane grupe su bili Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj, poznat kao komandant Nato, Sami Uškini, poznat kao komandant Sokoli, Bei Rizaj i Dem Šehu.
Srbi su imali priliku i nisu je iskoristili, tačnije brutalno su potučeni, kad vidimo sa čime su raspolagali, poraz Srba na kosovu je još veći.
Makedonci takođe imaju priliku da se albansko pitanje riješi a da se albanske teritorijalne pretenzije ugase i zapečate za sva vremena.

Poenta je da će neki od naroda morati zapečatiti albansko pitanje, Srbi su dežurni krivci, uništeni, unakaženi, pod okom EU i NATO, nema od njih ništa, zemlja u raspadu, ali Makedonci imaju priliku..
i bolje je da se oni pozabave sa Albancima, jer ako dođe do Grka da se oni nešto pitaju, bojim se da Albance neće stjerati u Albaniju, već direktno u jadran.

Problem Bošnjaka je što ne vide veću sliku, gledaju to na principu neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj i Albanci im postaju nekako bliski. Albanske teritorijane pretenzije su realne. Za razliku od srpskih koje se čuju na vašaru pod šatorom dok se naliva rakija i veze nemaju sa realnim mogućnostima, albanci itekako imaju priliku da nešto od planova sprovedu u dijelo.

Albanci su prijetnja miru na Balkanu. To je činjenica.

Puna podrška hrabrom makedonskom narodu u borbi protiv albanaca, američkih pudlica koji bi bez svojih mentora i dalje bili u pećini.
Albanci su naivni igraci. Velika zelja za nekom toboze velikom Albanijom a ta naivna zelja prija bilo kome ko ih zeli kupiti za ideju ili za saku para. Albanci ako izazovu rat sa svim susjedima, mah Grci sami ce ih pobacati u jadran. Albanci su nepozeljni bilo gdje u svijetu kao zidovi u susjednim drzavama mozda osim u Jordanu.
gospodja profiterka

#585 Re: Makedonija

Post by gospodja profiterka »

Bodkin wrote:
A kako mislis da moze sprijeciti evropa taj rat? Otvorili su pandorinu kutiju jos 91. Nisu bili konzistentni. Sad da daju makedoncima podrsku i odrijesene ruke da rijese situaciju, albnaci ce reci kako moze kosovo. Da daju albancima da se odvoje, reci ce makedonci kako ste hrvatima dali redarstvenu akciju. Reci ce srbi kako mogu albanci dva puta, a ne mozemo ni jednom. Ako mogu albanci dva puta, sto ne mogu bosnjaci sa juga srbije. Tako ti je kad rjesavas situaciju od danas do sutra
Zašto bi sprečavala? U suštini, Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi narodi Evrope i ako ne žele više ostati u Makedoniji mogu raspisati referendum i proglasiti nezavisnost. Niko neće imati ništa od toga ako ih se bude prisiljavalo da ostanu u državi koju ne žele i ništa im ne znači.
Samo se pate svi.
cyprus

#586 Re: Makedonija

Post by cyprus »

gospodja profiterka wrote:U suštini, Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi narodi Evrope i ako ne žele više ostati u Makedoniji mogu raspisati referendum i proglasiti nezavisnost.
Ma jelde :mrgreen: :-)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#587 Re: Makedonija

Post by sabina1 »

gospodja profiterka wrote:U suštini, Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi narodi Evrope i ako ne žele više ostati u Makedoniji mogu raspisati referendum i proglasiti nezavisnost.
U suštini , Lužički Srbi imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi narodi Evrope i ako ne žele više ostati u Njemačkoj mogu raspisati referendum i proglasiti nezavisnost. :-D :thumbup: :bih:
gospodja profiterka

#588 Re: Makedonija

cyprus wrote:
Imaju cyprus, svi imaju. Drugo je BiH. Srbi su okrenuli leđa zapadu po vlastitom izboru, te za njih ta pravila ne važe i neće važiti dok ne promijene mišljenje. Je li to fer? Pojma nemam. Ali je tako. Niko ne može od Makedonije napraviti funkcionalnu državu ako je skoro pola stanovništva sabotira. Oni čak nemaju ni entitete koji bi sabotaže lokalizirali do neke mjere, nemaju nikakav mehanizam zaštite suvereniteta. Dugoročno, stvari mogu biti samo gore po Makedoniju i ja tu stvarno ne vidim dobru perspektivu. I žao mi je, strašno mi je žao, duša me boli zbog toga...

Ja sam na nekoj drugoj temi prije napisala da multietničke države građanskog ustroja neće opstati na Balkanu. To nije u interesu velikih sila i nema više opita sa suživotom. A naša generacija će zaboraviti kako je bilo - kad izumre.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#589 Re: Makedonija

Post by Zviz »

rijesenje je da Kosovo bude u Srbiji, sjeverni dio Albanije Crnoj Gori, srednji Makedoniji i juzni Grckoj i miran svijet. Uz pomoc Ostalih drzava iz Europe to je izvodljivo za pola godine.
gospodja profiterka

#590 Re: Makedonija

tvsabina wrote:
U suštini , Lužički Srbi imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi narodi Evrope i ako ne žele više ostati u Njemačkoj mogu raspisati referendum i proglasiti nezavisnost. :-D :thumbup: :bih:
Lužički Srbi žive u državi koja je dio Evropske unije i članica NATO-a te je uzor slobodnog tržišta. Ali čak i oni bi mogli raspisati (neuspjeli) referendum ukoliko bi ih bilo dovoljno na određenom prostoru i ukoliko bi prikupili dovoljno potpisa.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#591 Re: Makedonija

Post by sabina1 »

gospodja profiterka wrote:
tvsabina wrote:
Lužički Srbi žive u državi koja je dio Evropske unije i članica NATO-a te je uzor slobodnog tržišta. Ali čak i oni bi mogli raspisati (neuspjeli) referendum ukoliko bi ih bilo dovoljno na određenom prostoru i ukoliko bi prikupili dovoljno potpisa.
Ne vidim zašto je makedonski suverenitet , manji , slabiji , ništavniji od njemačkog iako Makedonija nije članica EU ni članica NATO-a ?
Da možda EU i NATO nisu Makedoncima izborili samostalnu državu pa je njena samostalnost nužno vezana uz ovo članstvo ?
Koliko sam upoznata , u Makedoniji NIJE planska privreda nego je slobodno tržište pa opet ne vidim zašto moraš biti "uzor slobodnog tržišta" da ti ne diraju suverenitet ? Da nije možda Iran "uzor slobodnog tržišta" ?

Ne znamo kako bi Lužički Srbi glasali ukoliko bi zbilja mogli raspisati referendum.......za razliku od Škota oni nemaju niti jedan stepen autonomije izuzev kulturne....to isto nemaju ni makedonski Albanci...pa tako nemaju pravo na bilo koji način razbijati i uništavati jednu međunarodno priznatu i suverenu državu...iako ona nije "uzor slobodnog tržišta"....
155_mm

#592 Re: Makedonija

Post by 155_mm »

to sa luzickim "srbima" mi nikako nije jasno. znaju li ti "srbi" da su oni srbi. mislim nikad u zivotu nisam cuo neku vijest tipa "luzicki srbi u posjeti braci balkanskim srbima" ili "precednik milorad dodik posjetio bracu luzicke srbe".

a da neko javi tim ljudima da su srbi da se i oni malo obesele u zivotu.
Duka Dizel

#593 Re: Makedonija

Post by Duka Dizel »

cyprus wrote:
Imaju cyprus, svi imaju.
Gde to piše?
Duka Dizel

#594 Re: Makedonija

Post by Duka Dizel »

155_mm wrote:to sa luzickim "srbima" mi nikako nije jasno. znaju li ti "srbi" da su oni srbi. mislim nikad u zivotu nisam cuo neku vijest tipa "luzicki srbi u posjeti braci balkanskim srbima" ili "precednik milorad dodik posjetio bracu luzicke srbe".

Što bi im neko javljao?
On sami znaju šta su.
155_mm

#595 Re: Makedonija

Post by 155_mm »

Duka Dizel wrote:
155_mm wrote:to sa luzickim "srbima" mi nikako nije jasno. znaju li ti "srbi" da su oni srbi. mislim nikad u zivotu nisam cuo neku vijest tipa "luzicki srbi u posjeti braci balkanskim srbima" ili "precednik milorad dodik posjetio bracu luzicke srbe".

Što bi im neko javljao?
On sami znaju šta su.
ja vjerujem da oni znaju sta su. ali pitanje je da li oni znaju da su srbi.
Bodkin

#596 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

Bodkin wrote:
Zašto bi sprečavala? U suštini, Albanci imaju pravo na samoopredjeljenje kao i svi narodi Evrope i ako ne žele više ostati u Makedoniji mogu raspisati referendum i proglasiti nezavisnost. Niko neće imati ništa od toga ako ih se bude prisiljavalo da ostanu u državi koju ne žele i ništa im ne znači.
Samo se pate svi.
Ma cuj :D vidim to se podjednako prakticira u cijeloj evropi
gospodja profiterka

#597 Re: Makedonija

Prakticira ko može, jel'.
GeeTnT

#598 Re: Makedonija

Post by GeeTnT »

Duka Dizel wrote:

Što bi im neko javljao?
On sami znaju šta su.
Luzicki srbi su offline...
cyprus

#599 Re: Makedonija

Post by cyprus »

cyprus wrote:
Imaju cyprus, svi imaju. Drugo je BiH. Srbi su okrenuli leđa zapadu po vlastitom izboru, te za njih ta pravila ne važe i neće važiti dok ne promijene mišljenje. Je li to fer? Pojma nemam. Ali je tako. Niko ne može od Makedonije napraviti funkcionalnu državu ako je skoro pola stanovništva sabotira. Oni čak nemaju ni entitete koji bi sabotaže lokalizirali do neke mjere, nemaju nikakav mehanizam zaštite suvereniteta. Dugoročno, stvari mogu biti samo gore po Makedoniju i ja tu stvarno ne vidim dobru perspektivu. I žao mi je, strašno mi je žao, duša me boli zbog toga...

Ja sam na nekoj drugoj temi prije napisala da multietničke države građanskog ustroja neće opstati na Balkanu. To nije u interesu velikih sila i nema više opita sa suživotom. A naša generacija će zaboraviti kako je bilo - kad izumre.
Ostavimo BiH i Srbe po strani... To o čemu pričaš, jel to ono isto pravo koje imaju Katalonci, Baski, Čečeni, tirolski Austrijanci, kiparski Turci, estonski Rusi i mnogi drugi :oops: De poleti da im to kažeš, uhvati muštuluka :oops:

U ozbiljnoj konkurenciji provala na ovom forumu, ova je pri samom vrhu liste istih... Narodi sami po sebi ne posjeduju teritoriju tako da ne mogu izglasavati otcjepljenje teritorija... Npr. ne postoji albanski dio Makedonije, ne postoji čak ni autonomna teritorijalna jedinica u kojoj Albanci mogu uživati viša politička prava nego na ostatku makedonske teritorije... Postoje samo (uglavnom multietničke) opštine, među kojima neke imaju veću, a neke manju albansku populaciju... Dakle, Albanci bi trebali izglasati otcjepljenje čega i kako bi ta teritorija trebala izgledat? :oops:

I btw, kako albanska četvrtina odjednom postade polovina :oops:
Last edited by cyprus on 10/05/2015 20:46, edited 1 time in total.
Bodkin

#600 Re: Makedonija

Post by Bodkin »

Sto znaci da nemaju svi pravo jel
Post Reply