Homoseksualnost i usvajanje djece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#576 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

MJAU - da wrote:Prilično olako optužite svakoga da je homofob.
Lakse je to nego imati argumentovanu raspravu. Malo ljudi na forumu i zna sta to znaci, a ne jos da uvazi tudje argumente.
Nego, fino etiketiras i mirna Bosna :D
Avetinho

#577 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

MirtolaDas wrote:
Avetinho wrote:
MirtolaDas wrote:
Jos sam ti podebljao sta trebas procitati ali ti nastavljas sa svojom zaostalom retorikom.
Sta li je u mojoj retorici zaostalo? Samo da te podsjetim sta si napiaso:

MirtolaDas wrote:Uksracivanje homoseksualcima usvajanje djece nije homofobija vec razumno stajaliste bas kao i uskracivanje usvajanje djece na primjer silovateljima, kriminalcima, narkomanima, itd.
Sta kazes, zaostala retorika? Ima ih ovdje dosta, ali ti si ponajveci homofob medju njima. Svaka cast. :thumbup:
A dje drugi dio? Ne valja ti to izvlacenje rijeci/ recenica iz konteksta. Ne, ne. Nezrelo ti je to ba.
Drugi dio? Mogao si napisati Bibliju i Kuran, meni bi i tad ova jedna recenica bila dosta.
MJAU - da

#578 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MJAU - da »

Tomahawk11 wrote:
Lakse je to nego imati argumentovanu raspravu. Malo ljudi na forumu i zna sta to znaci, a ne jos da uvazi tudje argumente.

Dobro onda, ovi što nas optužuju su heterofobi, zar ne. da tako diskutujemo? :D
Avetinho

#579 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

Niko nikog nizasta ne optuzuje. A homofobu se mora reci da je homofob.
MirtolaDas

#580 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MirtolaDas »

Avetinho wrote:
Opet grijesite. Znate li uposte sta je homofobija?
MJAU - da

#581 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MJAU - da »

JOk eto, mene dva puta optužiste, jer nisam za to da usvajaju djecu. za sve ostalo ih podržavam.
Tomahawk11
Globalni moderator

#582 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

@Avetinho,
Ne izazivaju kontraefekat, nego skrecu paznju na ocigledan problem u drustvu. Nece oni da se "uklope" u drustvo, nego nego ne ce da budu izopceni iz drustva i obespravljeni. Homofobi bi ih najradije poslali nazad u klozete, da tamo sami sa sobom rjesavaju drustvene probleme.
Ne izazivaju kontraefekat, ali ukazuju na ocigledan problem u drustvu? Nece da se uklope, ali nece ni da budu izopceni i obespravljeni u drustvu?

Nacin na koji se organizuju parade uglavnom provocira najprije one koji su ekstremno protiv homoseksualaca, a onda ima dosta i onih koji gledaju svoja posla, a kad vidi sve to, kaze:''gledaj pedera sto su se digli'' i prikloni se antihomo ekipi. Da se ukaze na problem drustva prema homo parovima - sigurno ima drugi nacin, neki koji ce izazvati vise pozitivnih reakcija i natjerati i one najzadrtije da vise gledaju svoja posla.
Druga tvrdnja koju sam preformulisao u pitanje je sama po sebi kontradiktorna. Hoces da si dio drustva, ravnopravan, da nisi ugrozen, da se ne osjecas nesigurno....ako to nije uklapanje u drustvo, onda ne znam sta je. Ako si mislio na to da se uklope na nacin da prihvate drustvene sterotipe i tako se uklope, to nije to. Kad se budu znali postaviti prema ostatku svijeta oko sebe, onda nece biti ni potrebe za pitanjima poput ovog na temi.
MirtolaDas

#583 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MirtolaDas »

Avetinho wrote:
Drugi dio? Mogao si napisati Bibliju i Kuran, meni bi i tad ova jedna recenica bila dosta.
Pa imas pravo biti iskljuciv, ali takvi su i homofobi koje cesto spominjes.
Tomahawk11
Globalni moderator

#584 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

MJAU - da wrote:
Tomahawk11 wrote:

Dobro onda, ovi što nas optužuju su heterofobi, zar ne. da tako diskutujemo? :D
Nista nije ni crno ni bijelo onoliko koliko se cini. Zasto igrati cijelu partiju saha, ako protivnika mozemo odmah matirati?
Cijenio bih to kad bi bilo argumentovano. No, u pitanju je forum, tako da - chill out :D
MJAU - da

#585 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MJAU - da »

Ba bjaži, ja mislila ti ozbiljan ono... :D :zzzz:
Tomahawk11
Globalni moderator

#586 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

MJAU - da wrote:Ba bjaži, ja mislila ti ozbiljan ono... :D :zzzz:
Mrtav ozbiljan. Sta ne stoji od onog sto sam rekao?
Avetinho

#587 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

Tomahawk11 wrote:@Avetinho,
Ne izazivaju kontraefekat, nego skrecu paznju na ocigledan problem u drustvu. Nece oni da se "uklope" u drustvo, nego nego ne ce da budu izopceni iz drustva i obespravljeni. Homofobi bi ih najradije poslali nazad u klozete, da tamo sami sa sobom rjesavaju drustvene probleme.
Ne izazivaju kontraefekat, ali ukazuju na ocigledan problem u drustvu? Nece da se uklope, ali nece ni da budu izopceni i obespravljeni u drustvu?

Nacin na koji se organizuju parade uglavnom provocira najprije one koji su ekstremno protiv homoseksualaca, a onda ima dosta i onih koji gledaju svoja posla, a kad vidi sve to, kaze:''gledaj pedera sto su se digli'' i prikloni se antihomo ekipi. Da se ukaze na problem drustva prema homo parovima - sigurno ima drugi nacin, neki koji ce izazvati vise pozitivnih reakcija i natjerati i one najzadrtije da vise gledaju svoja posla.
Druga tvrdnja koju sam preformulisao u pitanje je sama po sebi kontradiktorna. Hoces da si dio drustva, ravnopravan, da nisi ugrozen, da se ne osjecas nesigurno....ako to nije uklapanje u drustvo, onda ne znam sta je. Ako si mislio na to da se uklope na nacin da prihvate drustvene sterotipe i tako se uklope, to nije to. Kad se budu znali postaviti prema ostatku svijeta oko sebe, onda nece biti ni potrebe za pitanjima poput ovog na temi.
Ovo je klasican primjer izvrtanja teza i svaljivanja krivice na pogresnu stranu.

Ne postoji stigmatizacija homoseksualaca u drustvu zbog gej parada, nego se gej parade organizuju da ukazu na stigmatrizaciju homoseksualaca. Onog trenutka kad drustvo prihvati homoseksualce kao ravnopravne clanove, prestace gej parade garantovano.

Imas nebrojeno primjera u istoriji.
Avetinho

#588 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

MirtolaDas wrote:
Avetinho wrote:

http://lmgtfy.com/?q=homofobija

Narocito obrati paznju na ovo, o tome se ovdje radi.
Kulturalna, kolektivna ili društvena homofobija se odnosi na društvene norme i standarde koji diktiraju uvjerenje kako je biti heteroseksualan bolje ili moralnije nego biti lezbijke, gejevi i biseksualke/ci te da svatko jest ili bi trebao biti heteroseksualan.
Tomahawk11
Globalni moderator

#589 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

Avetinho wrote:
Tomahawk11 wrote:@Avetinho,

Ovo je klasican primjer izvrtanja teza i svaljivanja krivice na pogresnu stranu.

Ne postoji stigmatizacija homoseksualaca u drustvu zbog gej parada, nego se gej parade organizuju da ukazu na stigmatrizaciju homoseksualaca. Onog trenutka kad drustvo prihvati homoseksualce kao ravnopravne clanove, prestace gej parade garantovano.

Odgovorio si samo na dio o paradama. Hajde evo da se slozim s tobom da se parade odrzavaju tamo gdje je gusto, gdje gori. Moje misljenje je da time prave vise stete nego koristi.
Na ostalo si odgovorio ovom prvom recenicom. Kad nekog nesto pitam, i on mi da neki uopcen odgovor, imam dojam da mi nista nije rekao. Tako je i sa ovom tvojom recenicom. Ne svaljujem nikakvu krivicu ni na koga. Imam prvo na misljene ili mi i njega treba zabraniti - zapusiti usta nekom izlizanom floskulom koja bi trebala izazvati osjecaj kajanja kod mene, jer sam ''svalio krivicu na pogresnu stranu''.
Uostalom, prosudi sam: ti si za one way, ja sam za alternativu ;-) Suzivot ljudi na svijetu je stvar kompromisa.
Tomahawk11
Globalni moderator

#590 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

Avetinho wrote:
MirtolaDas wrote:
Avetinho wrote:

http://lmgtfy.com/?q=homofobija

Narocito obrati paznju na ovo, o tome se ovdje radi.
Kulturalna, kolektivna ili društvena homofobija se odnosi na društvene norme i standarde koji diktiraju uvjerenje kako je biti heteroseksualan bolje ili moralnije nego biti lezbijke, gejevi i biseksualke/ci te da svatko jest ili bi trebao biti heteroseksualan.
Intelektualci koji nisu pristalice političkih i kulturnih ciljeva LGBT pokreta često prigovaraju da je termin "homofobija" naprosto politička etiketa, kojom se nastoji diskreditirati političke protivnike
Sve zavisi iz kog ugla gledas. Ispade da je termin homofobija jednostran, da su ga formulisali homoseksualci i da bi sad trebalo smisliti neki termin za takve koji etiketiraju ljude da su homofobi.
Avetinho

#591 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

Tomahawk11 wrote:
Sve zavisi iz kog ugla gledas. Ispade da je termin homofobija jednostran, da su ga formulisali homoseksualci i da bi sad trebalo smisliti neki termin za takve koji etiketiraju ljude da su homofobi.
Ko god da ga je formulisao, rakao bih da je dobro postupio. Vidi ovo:
MirtolaDas wrote: Uksracivanje homoseksualcima usvajanje djece nije homofobija vec razumno stajaliste bas kao i uskracivanje usvajanje djece na primjer silovateljima, kriminalcima, narkomanima, itd.
Tomahawk11
Globalni moderator

#592 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

Avetinho wrote:
Tomahawk11 wrote:
MirtolaDas wrote: Uksracivanje homoseksualcima usvajanje djece nije homofobija vec razumno stajaliste bas kao i uskracivanje usvajanje djece na primjer silovateljima, kriminalcima, narkomanima, itd.
Vidi, da bi uopste doslo do pitanja usvajanja djece od strane homoseksualaca, treba prvobitno da se rijese neka druga pitanja. Konkretno kod nas, je li rijeseno pitanje stupanja u bracnu zajednicu homoseksualaca? Besmisleno je i pricati o tome ako nije.
Ne, ne mozemo u isti kos silovatelje ili bilo koji vid prestupnika sa homoseksualcima. Ja njima zamjeram ono sto sam vec rekao. Da rijesavaju probleme na manje napadan nacin, uvjeren sam da bi vise bilo onih koji bi gledali svoja posla, a samim tim bi i njima zivot bio laksi. Nista bez kompromisa.
MirtolaDas

#593 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MirtolaDas »

Avetinho wrote:
Tomahawk11 wrote:
Zaboravio si ostatak. Ovo je puni citat:

Uksracivanje homoseksualcima usvajanje djece nije homofobija vec razumno stajaliste bas kao i uskracivanje usvajanje djece na primjer silovateljima, kriminalcima, narkomanima, itd. Medjutim, to ne znaci da su homoseksualci bolesni, ili imaju problema (mada ima i takvih), vec ne mogu ponuditi djetetu kompletan osjecaj oba roditelja, oca i majke.
Avetinho

#594 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

Tomahawk11 wrote:
Avetinho wrote: Ovo je klasican primjer izvrtanja teza i svaljivanja krivice na pogresnu stranu.

Odgovorio si samo na dio o paradama. Hajde evo da se slozim s tobom da se parade odrzavaju tamo gdje je gusto, gdje gori. Moje misljenje je da time prave vise stete nego koristi.
Na ostalo si odgovorio ovom prvom recenicom. Kad nekog nesto pitam, i on mi da neki uopcen odgovor, imam dojam da mi nista nije rekao. Tako je i sa ovom tvojom recenicom. Ne svaljujem nikakvu krivicu ni na koga. Imam prvo na misljene ili mi i njega treba zabraniti - zapusiti usta nekom izlizanom floskulom koja bi trebala izazvati osjecaj kajanja kod mene, jer sam ''svalio krivicu na pogresnu stranu''.
Uostalom, prosudi sam: ti si za one way, ja sam za alternativu ;-) Suzivot ljudi na svijetu je stvar kompromisa.
Nisam odgovorio prvom recenicom na "ostatak". Moj cijeli post odnosi se na tvoj cijeli post.

Ako nisam bio dovoljno precizan, evo pisacu polako, a ti polako citaj :wink:

Nama ostalima nema potrebe da se "uklapamo" i "postavljamo prema ostatku svijeta". Mi ostali smo odlucili koje su to norme, a od onih za koje smatramo da ne ispunjavaju te norme zahtijevamo da se "uklope" i "postave" u skladu s normama. U procesu smo potpuno zanemarili cinjenicu da su i ti ostali clanovi iste zajednice, pa makar bili i zanemariva manjina, i drugaciji od vecine, te da i oni imaju pravo i obavezu ucestvovati u oblikovanju tih normi.

Ostatak je istorija, homoseksualci su u startu izopceni onog trenutka kad se kao takvi deklarisu, i to samo zbog cinjenice da su se deklarisali.

Radi se o tome da se se taj propust u definisanju normi popravi. Ali posto je drustvo inertno, narocito drustvo ubjedljive vecine, heteroseksualno, onda je manjini vrlo tesko nadglasati galamu vecine. Zato su parade tu, da se i nezainteresovanom dijelu vecine stavi do znanja da postoje obespravljeni clanovi drustva, i da to treba ispraviti.
Avetinho

#595 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

MirtolaDas wrote:
Avetinho wrote:
Tomahawk11 wrote:
Zaboravio si ostatak. Ovo je puni citat:

Uksracivanje homoseksualcima usvajanje djece nije homofobija vec razumno stajaliste bas kao i uskracivanje usvajanje djece na primjer silovateljima, kriminalcima, narkomanima, itd. Medjutim, to ne znaci da su homoseksualci bolesni, ili imaju problema (mada ima i takvih), vec ne mogu ponuditi djetetu kompletan osjecaj oba roditelja, oca i majke.
Zar nisi cuo za onu, nije majka Muju karala sto se kocko, nego sto se vadio.

Stalnim insistiranjem na ostatku posta samo pokazujes koliko je visok nivo tvoje homofobije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#596 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Tomahawk11 »

@Avetinho, samo kazem da parade i slicni potezi (pogotovo na nasim prostorima) vise stete nego koriste toj zajednici i da sigurno ima boljih nacina da dodju do ovoga o cemu si pisao na moj prethodni post. Svaka parada na Balkanu izaziva one najagresivnije da se tome suprostave i povlaci uglavnom ono negativno, dakle, nisu nikakvo rijesenje i ne donose korist dijelu homoseksualnog drustva na ovim prostorima.
MirtolaDas

#597 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by MirtolaDas »

Ne, nego nisi fer kada vadis recenice iz konteksta. Ili citiraj cijeli post da se moze razumijeti kontekst, ili nemoj nikako.
Avetinho

#598 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by Avetinho »

Tomahawk11 wrote:
Vidi, da bi uopste doslo do pitanja usvajanja djece od strane homoseksualaca, treba prvobitno da se rijese neka druga pitanja. Konkretno kod nas, je li rijeseno pitanje stupanja u bracnu zajednicu homoseksualaca? Besmisleno je i pricati o tome ako nije.
{...}
Slazem se, ali vidis da se ipak prica, bez obzira sto je besmisleno. Tema je ocigledna jedna od onih "sta bi bilo kad bi bilo".
palermo

#599 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by palermo »

Tomahawk11 wrote:@Avetinho, samo kazem da parade i slicni potezi (pogotovo na nasim prostorima) vise stete nego koriste toj zajednici i da sigurno ima boljih nacina da dodju do ovoga o cemu si pisao na moj prethodni post. Svaka parada na Balkanu izaziva one najagresivnije da se tome suprostave i povlaci uglavnom ono negativno, dakle, nisu nikakvo rijesenje i ne donose korist dijelu homoseksualnog drustva na ovim prostorima.
Iz posta Avetinje
da se i nezainteresovanom dijelu vecine stavi do znanja da postoje obespravljeni clanovi drustva, i da to treba ispraviti.
Ovo je ključna stvar. Jeste, paradama ćeš možda privući i najjagresivnije, ali istovremeno je to jedini način da i nezainteresovanu većinu potakneš ili na promjenu stava ili makar na razmišljanje. U suprotnom, ostaju samo ormari u kojima se skrivaš....kao manjina (tj.obespravljeni član zajednice), bez obzira jesi li homoseksualac, nacionalna manjina ili nešto treće.
JThomas

#600 Re: Homoseksualnost i usvajanje djece

Post by JThomas »

svima je jasno da se na balkanu i dalje ne može javno znati da si homoseksualac, a da živiš normalan život, radiš neki ozbiljan posao (da nije modni dizajner) i slično. e sad, ko misli da je to u redu, dobro. a ko misli da to nije u redu i da to treba mijenjati, jasno je i čemu parada.
Post Reply