Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prog321

#576 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Lako je imati skok od donacija kad se pocne od nule. Ali mi moramo uraditi sljedeci korak.
Znaci, zaduziti novac i plasirati u privredu. Sve razvijene zemlje to rade.
sinuhe

#577 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sinuhe »

Najveci rast BiH biljezi u proizvodnji i uslugama pa tek onda u gradjevinarstvu.

Image
prog321

#578 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Gradnjom autoputeva moramo se zaduziti. Zaduzivanjem se upumpava vise novca u drustvo, sami tim i plate ce rasti. Rast ce i BDP. Otplatna moc ce biti veca i mozemo se dalje zaduzivati sa povoljnijom kamatom.
To je igra koja se danas u 21-om vijeku igra.
Ili cemo se ukljuciti ili zauvijek ostati po strani. Ako se ne ukljucimo ostat cemo third world country.
sinuhe

#579 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sinuhe »

Sto se balticke zemlje ne zaduzuju i kako su privukli investicije?
madner

#580 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Preko EU fondova i rasta Rusije.

Slovenija je za njih jos uvijek debeli zapad.
prog321

#581 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Nisu sve tri zemlje iste.
O Kojoj mislis ?
Hugo Chavez

#582 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Hugo Chavez »

prog321 wrote:Lako je imati skok od donacija kad se pocne od nule. Ali mi moramo uraditi sljedeci korak.
Moj posljednji pokušaj da objasnim u kakvoj državi živimo, odnosno da se BiH ne može zaduživati za autoputeve kada hoće i koliko hoće: http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... eni/127555
sinuhe

#583 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by sinuhe »

Sve tri imaju manji dug od Hrvatske a Estonija tek 10% BDP. Sve tri uvele mjere stednje 2009.
The BEN10

#584 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by The BEN10 »

Hugo Chavez wrote:Moj posljednji pokušaj da objasnim u kakvoj državi živimo, odnosno da se BiH ne može zaduživati za autoputeve kada hoće i koliko hoće: http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... eni/127555
Naše svako novo zaduženje mora biti takvo da što je prije moguće generiše rast BDP-a (da ne bi spinoviali, molim pažljivo pročitati ostatak rečenice koji @Vječiti i ja ponavljamo od samog početka) - A ZAISTA NE VIDIM DA JE TO AUTOPUT U PUNOM PROFILU U PUNOJ DUŽINI.
madner

#585 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by madner »

Problem je sto opste ne razumijete zasto BDP raste kroz autoput i kakvu ulogu drzava igra.

Niti ste pokazali alternativu koja bi osigurala brzi rast. Vasa ideja je da se ne zaduzujemo, sto samo vodi do stagniranja.
prog321

#586 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Ne znanje, to je jedino objasnjenje zasto ste tako tvrdoglavi.
Pobogu ljudi MMF je drugi par cipela od drzavnih obveznica.
The BEN10

#587 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by The BEN10 »

prog321 wrote:Ne znanje, to je jedino objasnjenje zasto ste tako tvrdoglavi.
Tako je kolega, u pravu si. NEZNANJE je u pitanju! :evil:
Hugo Chavez

#588 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Hugo Chavez »

The BEN10 wrote:
prog321 wrote:Ne znanje, to je jedino objasnjenje zasto ste tako tvrdoglavi.
Tako je kolega, u pravu si. NEZNANJE je u pitanju! :evil:
Draga djeco, ostavljam vas da uživate u svom znanju i da ga dijelite međusobno :run:
prog321

#589 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Ejjs, jesi ga sukno.
A osnove o ekonomiji ne znaš.
Spominjete MMF a ne znate da se BiH nikada ozbiljno nije ni pokušala da zaduži jer za to ne postoji politički konsensuz.
jefferson

#590 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

The BEN10 wrote:
jefferson wrote:Klasicna greska u koju upadaju zemlje koje misle da samo izgradnja puta znaci odmah ekonomski rast.
Izgradnja auto-puta je preduslov da bi neko ulozio pare. HR je podigla BDP izgradnjom (potrosnja) ali nije nista uradila po pitanju privlacenja veceg FDI, privlacenja stranih investitora u turizam itd. HR je mogla imati duplo jaci turizam da je bila voljna da se otvori ulagacima. Ali vlade stite babe po dalmaciji, jer bi hoteli bili veca konkurencija, smanjili cijene itd.
Ne moras ici samo u HR, isto se desilo i u Japanu. Obnovili infrastrukturu 1990-tih na nivo iz 22 vijeka, a nista nisu uradili po pitanju bijele kuge, olaksica za imigrante itd.
Auto-putevi su apsolutno neophodni da bi mogao poceti raditi na daleko slozenijim koracima ka ekonomskom rastu.
Aha, znači tu smo - pored izgradnje potrebno je mnogo toga uraditi kako bi se investicija autoputa isplatila. Dobro, napredujemo lagano - sad smo na početku teme haman. :)
E hajdemo sad ponovo krenuti ispočetka i razgovarati o tome ŠTA JE POTREBNO DODATNO URADITI da bi se autoput isplatio. ŠTA DOBIJAMO IZGRADNJOM punog profila čitavom dužinom - koje efekte očekujemo!?
Poboljšanje turizma - kojeg turizma, gdje, zašto? U kojoj mjeri. Može li paralela sa nekom od zemalja?
Povećan rast industrije - koje industrije, gdje? Može li paralela sa nekom zemljom, ne nužno Hrvatska?
Ostalo - hajdemo vidjeti koliko je ko hajrovao.
Samo da se podsjetimo da smo upravo od toga i krenuli...
The BEN10 wrote:Gradi se autoput. Cijene su užasno velike - no neki će reći: bez obzira na cijenu, autoput se mora izgraditi od Save do mora, kako bi pokrenuli ekonomiju, drugi razmišljaju drugačije.
Stoga s postavljaju neka pitanja:
-da li je zaista potrebno za navedenu trasu u punom profilu raditi autocestu
- Hrvati su u banani zbog ogromnog zaduženja za autoput (između ostalog), HAC bilježe konstantne gubitke. Šuška se da niko nije zainteresovan ni da im autoceste uzme pod koncesiju. Da li i nama slično slijedi
- vrijedi li po svaku cijenu, od Save do mora graditi puni profil autoputa. Postoje li neke druge opcije, poput izgradnje polu-profila, pa kad se ukaže potreba proširivati.

Koliko ćemo i kada hajrovati planiranom izgradnjom autoputa - bujrum, izvolite iznijeti Vaše cijenjeno mišljenje. :)
Nismo tu. Ti si moj post shvatio kao da nam auto-put ne treba ili se ne ispalti. Da bi ikakve ozbiljne investicije privukao ili da bi se bavio ozbiljnim turizmom, za koji BiH ima kapaciteta, tebi treba auto put.
Ja sam radio nekada na realizaciji njemackih investicija u jednoj drzavi u SAD. Ljudi nece da pricaju ako nemaju auto-put u blizini kao i kvalitetan pristup tom auto putu. Drzava u kojoj sam ja zivio je cak jednom proizvodjacu automobila izgradila oko 20km pristupa auto puta (4 trake sa zaustavnom trakom), platila troskove treninga zaposlenih kao i snosila plate zaposlenih prvu godinu. Takodje, drzava se odrekla poreza u iznosu od 250 miliona dolara. Jel se to isplatilo? Nije prvih par godina, ali domino efekat koji je ta investicija imala na tu drzavu je vec presao oko 10 milijardi dolara.
Tvoj pristup ovome je: prvo neka uloze, neka se bore sa dvije trake koje zbog udesa sad pa sad mogu biti u prekidu cijeli dan itd, itd, pa cemo onda mi razmisliti hocemo li napraviti auto put, samo i samo, ako je isplativ sljedeceg dana nakon otvorenja. Ne grade se auto putevi tako niti ce se ikada graditi.
Takodje, iz tvog posta se vidi ona nasa bojazan od odgovornosti. Ako se sagradi put, valja privuci strane investicije, dati olaksice investitorima, mjenjati zakone itd. Ali SVE da to uradis, NIKAD neces privuci stranog investitora koji ce zaposliti 1000-2000 ljudi ako nemas auto-put i dobru zeljeznicku komunikaciju.
vivaldi

#591 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by vivaldi »

jefferson wrote:Nismo tu. Ti si moj post shvatio kao da nam auto-put ne treba ili se ne ispalti. Da bi ikakve ozbiljne investicije privukao ili da bi se bavio ozbiljnim turizmom, za koji BiH ima kapaciteta, tebi treba auto put. Ja sam radio nekada na realizaciji njemackih investicija u jednoj drzavi u SAD. Ljudi nece da pricaju ako nemaju auto-put u blizini kao i kvalitetan pristup tom auto putu. Drzava u kojoj sam ja zivio je cak jednom proizvodjacu automobila izgradila oko 20km pristupa auto puta (4 trake sa zaustavnom trakom), platila troskove treninga zaposlenih kao i snosila plate zaposlenih prvu godinu. Takodje, drzava se odrekla poreza u iznosu od 250 miliona dolara. Jel se to isplatilo? Nije prvih par godina, ali domino efekat koji je ta investicija imala na tu drzavu je vec presao oko 10 milijardi dolara. Tvoj pristup ovome je: prvo neka uloze, neka se bore sa dvije trake koje zbog udesa sad pa sad mogu biti u prekidu cijeli dan itd, itd, pa cemo onda mi razmisliti hocemo li napraviti auto put, samo i samo, ako je isplativ sljedeceg dana nakon otvorenja. Ne grade se auto putevi tako niti ce se ikada graditi.Takodje, iz tvog posta se vidi ona nasa bojazan od odgovornosti. Ako se sagradi put, valja privuci strane investicije, dati olaksice investitorima, mjenjati zakone itd. Ali SVE da to uradis, NIKAD neces privuci stranog investitora koji ce zaposliti 1000-2000 ljudi ako nemas auto-put i dobru zeljeznicku komunikaciju.

jeffe kako god okrenes to je prevelika zavala. nama za zavrsesetak koridora treba zivih para otprilike ko svo kesha sto smo uzeli od dejtona do danas (znaci kad od ukupnog javnog duga trenutnog, odbijes predratni dug, deviznu stednju i ratnu stetu). to je ogormna zavala sa totalno neizvjesnim rezultatima, a rate se moraju vracat.

hrvatski 1200 kilometara autoputa uospte nije pokrenulo industriju, pogotovo u kontinentalnom dijelu, ali njih vadi more. sta ce nas izvadit?

spominjes da se ozbiljno mozemo baviti turizmom.

u sarajevu svaku noc imas reduckiju vode vec godinama. na bjelasnici i igmanu infratstruktura je u kurcu. ni trebenicka zicara se nije napravila..na vlasicu nema ni kanalizacije. ustvari, kanalizacije nema masa naselja u drzavi..

elektrane su na kraju zivotnog vijeka. zeljeznica je u kurcu, a jedine prihode i koje imaju su upravo od industrije, prije svega ze-do i tk....

cega god da se dohvatis neophodna su ogromna ulaganja..

i sta je rjesenje po tebi? sav kreditni potencijal (iako je i to vrlo upitno da li toliko mozemo dobiti) strovalit u autuptueve?

i dont think so
jefferson

#592 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by jefferson »

vivaldi wrote:
jefferson wrote:Nismo tu. Ti si moj post shvatio kao da nam auto-put ne treba ili se ne ispalti. Da bi ikakve ozbiljne investicije privukao ili da bi se bavio ozbiljnim turizmom, za koji BiH ima kapaciteta, tebi treba auto put. Ja sam radio nekada na realizaciji njemackih investicija u jednoj drzavi u SAD. Ljudi nece da pricaju ako nemaju auto-put u blizini kao i kvalitetan pristup tom auto putu. Drzava u kojoj sam ja zivio je cak jednom proizvodjacu automobila izgradila oko 20km pristupa auto puta (4 trake sa zaustavnom trakom), platila troskove treninga zaposlenih kao i snosila plate zaposlenih prvu godinu. Takodje, drzava se odrekla poreza u iznosu od 250 miliona dolara. Jel se to isplatilo? Nije prvih par godina, ali domino efekat koji je ta investicija imala na tu drzavu je vec presao oko 10 milijardi dolara. Tvoj pristup ovome je: prvo neka uloze, neka se bore sa dvije trake koje zbog udesa sad pa sad mogu biti u prekidu cijeli dan itd, itd, pa cemo onda mi razmisliti hocemo li napraviti auto put, samo i samo, ako je isplativ sljedeceg dana nakon otvorenja. Ne grade se auto putevi tako niti ce se ikada graditi.Takodje, iz tvog posta se vidi ona nasa bojazan od odgovornosti. Ako se sagradi put, valja privuci strane investicije, dati olaksice investitorima, mjenjati zakone itd. Ali SVE da to uradis, NIKAD neces privuci stranog investitora koji ce zaposliti 1000-2000 ljudi ako nemas auto-put i dobru zeljeznicku komunikaciju.

jeffe kako god okrenes to je prevelika zavala. nama za zavrsesetak koridora treba zivih para otprilike ko svo kesha sto smo uzeli od dejtona do danas (znaci kad od ukupnog javnog duga trenutnog, odbijes predratni dug, deviznu stednju i ratnu stetu). to je ogormna zavala sa totalno neizvjesnim rezultatima, a rate se moraju vracat.

hrvatski 1200 kilometara autoputa uospte nije pokrenulo industriju, pogotovo u kontinentalnom dijelu, ali njih vadi more. sta ce nas izvadit?

spominjes da se ozbiljno mozemo baviti turizmom.

u sarajevu svaku noc imas reduckiju vode vec godinama. na bjelasnici i igmanu infratstruktura je u kurcu. ni trebenicka zicara se nije napravila..na vlasicu nema ni kanalizacije. ustvari, kanalizacije nema masa naselja u drzavi..

elektrane su na kraju zivotnog vijeka. zeljeznica je u kurcu, a jedine prihode i koje imaju su upravo od industrije, prije svega ze-do i tk....

cega god da se dohvatis neophodna su ogromna ulaganja..

i sta je rjesenje po tebi? sav kreditni potencijal (iako je i to vrlo upitno da li toliko mozemo dobiti) strovalit u autuptueve?

i dont think so
Apsolutno se slazem s tobom. Ja sam rekao da je AP jedan od osnovnih preduslova. AP nece sam od sebe rjesiti probleme. Mi imamo potencijala da se bavimo ozbiljnim turizmom, ali potencijal i konkretno bavljenje su dvije razlicite stvari. Npr. kod raskrsnice za Novi travnik vec godinama lezi trosjed zicara za Vlasic. Koliko znam kupljena je od strane investitora, ali Opcina Travnik nece da potpise dovoljno dugu koncesiju da bi se to isplatilo.
Ja sam to davno rekao, cekaj da sadasnja infrastruktura propadne,a sporo propada jer je pravljena kako treba, pa cemo onda tek vidjeti koliko smo postali nesposobni.
AP je po meni jedina sviejtla tacka, da se bar nesto kotrlja. Sto se tice redukcije vode, to mi uvijek padne na pamet kada neko kaze da je Sarajevo metropola.
probook

#593 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by probook »

Mi cemo biti sjebani svakako, samo je pitanje oce li bankrot biti sa ili bez autoputa. Ja sam za ovo prvo, bankrot nam ne gine, ali hajde barem nesto da imamo da ne ode sve na plate budzetskih korisnika
prog321

#594 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Da, Hrvatska ima more, ali isto ima 40 milijardi duga više od nas.
Mi bi se mogli lako zadužiti kod komerc banki za 5 milijardi i otplata tog duga bi išla isto kao i kod drugih zemalja.
Uz prateći rast BDPa, nas global rating i reputacija bi rasla.
Uostalom sta je druga opcija?
Da ne gradimo AP?
Ok, neka nam to odmah kažu, a ne zajebavaju nas sa 20km godišnje.
VjecitiStudent

#595 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by VjecitiStudent »

Ode gorivo 10% za gradnju ublehoznog autoputa, ne mere to tek tako pojeftiniti. Šta će biti kad nafta opet vani poskupi, premijer ne reče, no pretpostaviti lako možemo, jer krediti se od have ne mogu vraćati ...
SSemir

#596 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by SSemir »

ovdje kad spominje dug hrvatske, to predstsavljate kao da je citav dug nastao od izgradnje autopputeva
The BEN10

#597 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by The BEN10 »

VjecitiStudent wrote:Ode gorivo 10% za gradnju ublehoznog autoputa, ne mere to tek tako pojeftiniti. Šta će biti kad nafta opet vani poskupi, premijer ne reče, no pretpostaviti lako možemo, jer krediti se od have ne mogu vraćati ...
Pa šta ima drugo biti nego da i kod nas gorivo poskupi - moraš imati maržu kako bi skupljao novac. Simple as that...
prog321

#598 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by prog321 »

Ponovo ovi sto misle graditi autoput preko marze i putarine :lol:
The BEN10

#599 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by The BEN10 »

Nešto sam kliknuo i sad ne vidim šta ih par piše na temi. Ima li mi pomoći?
Better Man

#600 Re: Autoputevi u BiH - analiza isplativosti

Post by Better Man »

Hugo Chavez wrote:
prog321 wrote:Lako je imati skok od donacija kad se pocne od nule. Ali mi moramo uraditi sljedeci korak.
Moj posljednji pokušaj da objasnim u kakvoj državi živimo, odnosno da se BiH ne može zaduživati za autoputeve kada hoće i koliko hoće: http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... eni/127555
Bevanda je najveća ubleha i obični lopov. On je glavni krivac što je Federalni Budžet u dubiozi, jer ga je on zajedno sa Brankoviće, i kasnije Mujezinovićem opelješio.
Post Reply