Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stakasa

#576 Re: Demografija

Post by stakasa »

Vizionar 1985 wrote:
Black swan wrote:ja znam povratnika iz kalifornije u žepče sa 6 djece :D
A ja znam iz istog tog Zepca 2 momka koja su otisla vani. Nedavno ih upoznao.
Ocito ovi iz Zepca ne mogu s mirom
Sanjarko

#577 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Hajvan wrote:
zelim i ovima sto su vec otisli da se otrgnu od proslog zivota, forumanja na propalim forumima propale drzave i propale teritortije; zapravo, takvima zelim da se samoportvrde u tim novim sredinama (jer ocigledno nemali broj nije)…
Malo je to teze. Imaju ovdje nekoga vecinom, plus globalizacija pa prate nase sve. Od televizije pa nadalje. Ali snasli su se svi koji su vani otisli.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#578 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Hajvan wrote:
realna do boli wrote: Sarkazam je divna stvar.
Pitala sam svoje poznanike..o.k. a sta ako vam povecaju platu..da li biste i tada otisli. Da..nije stvar samo u plati. Ostalo i sami znamo, osim ako se pravimo blesavi.

ko kaze da sam sarkastican?!?
mozda ima mala doza ironije, no ja zaista zelim svima sretan put, sretan zivot...
svima zelim da nadju svoje konacne destinacije, obacena zemlje i fantasticne poslove
isto tako, zelim i da ovaj nas prostor i gradove nasele ljudi kojima je ovo dream destination
a zelim i ovima sto su vec otisli da se otrgnu od proslog zivota, forumanja na propalim forumima propale drzave i propale teritortije; zapravo, takvima zelim da se samoportvrde u tim novim sredinama (jer ocigledno nemali broj nije)…
ovo sve, bez imalo sarkazma i ironije. eto.
Bravo majstore!!!
The BEN10

#579 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Vizionar 1985 wrote:
The BEN10 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Ne znam ko bi mogao to da usporedi. Ako je povecanje penzija bilo od 3% a inflacija 3,5% onda je uzaludno povecanje penzija. Ne prati inflaciju. Sto znaci ako je ovako da postajemo siromasniji i da nam se kupovna moc smanjuje svake godine.
Ni blizu nisi na tragu. Jer, ne možeš tek tako upoređivati procentualni rast veličina koje nisu istog reda (veličina penzije i potrošačke korpe) - to samo rade Bakir i njegova ekipa. :lol:
Brate, potrošačka korpa (dakle normalne mjesečne potrebe za 4-članu porodicu su 2000 KM!).
https://www.bljesak.info/gospodarstvo/n ... rpe/228843
Cijena potrošačke korpe za četveročlanu obitelj u BiH porasla je na 1073 eura. Imajući u vidu prosječne plaće u Federaciji i Republici Srpskoj bosanskohercegovačke obitelji svakodnevno se suočavaju sa pukim preživljavanjem.
Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku prosječna plaća u prosincu 2017. godine u FBiH je iznosila 447 eura, dok je u siječnju 2018. godine u RS bila 422 eura. Ove brojke su jasan pokazatelj da ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne za jednu potrošačku korpu. - Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/gospodarstvo/n ... rpe/228843

Dakle, ako hoćeš normalno živjeti moraš imati 2 milje mjesečno. To znači da ako nastupi inflacija od 3% ukupan rast te korpe je 60KM! Sa druge strane, 3% na onako malom iznosu plate (penzije da ne spominjemo) je više nego duplo manji. :)
Naravno, treba reći da ogroman broj radnika u realnom sektoru zarađuje daleko manje od famozne prosječne plate koju dižu budžetlije.
Ma znam da nisam. Ali pokusavam nekako laicki da objasnim. Znaci i gore je stanje. Jesam li pogodio ili nisam. :D
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... rpa/286137

Pa gle, plate jedva da rastu u zadnjih 10 godina. A svi artikli su skuplji i skuplji.
Prema podacima iz njegovih istraživanja, Pavlović ističe kako građani već deset godina preživljavaju s istim prosječnim ličnim dohotkom, koji iznosi između 820 i 830 KM, što je poražavajuće. Uz to, dodatni nameti na primanja građana, kao što je povećanje akciza, loši su pokušaji vlasti da pokrenu neke promjene, pojašnjava Pavlović.
Ako te baš detalji interesuju evo i to:
http://www.bhas.ba/index.php?option=com ... 6&n=Cijene
The BEN10

#580 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Evo ovdje još bolji pregled iz tamo negdje 2014, s tim da je sada potrošačka korpa još skuplja: :)
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prosjec ... /141128112
U 2004. prosječna plaća u BiH je iznosila 505 KM, u 2005. 538 KM, potom 2006. godine 586 KM, 2007. godine 645 KM, 2008. 752 KM, 2009. 790 KM, 2010. 798 KM, 2011. 822 KM i 2012. 831 KM, 2013. oko 830 KM, a prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH za septembar prosječna plaća iznosi 826 KM.

Dakle, u proteklih deset godina plaća je povećana za 321 marku. Međutim, potrošačka korpa za četveročlanu porodicu, kaže Mesud Lakota, direktor Potrošačke zadruge Euro BiH i predsjednik Udruženja potrošača BiH, ako uzmemo u obzir samo prehrambene proizvode 2003. i 2004. iznosila 320 do 334 marake.

"Ta ista potrošačka korpa sada košta do 800 maraka. Po tome možete vidjeti koliko se standard života bh. građana popravio ili nije popravio. Ovdje izuzimam javna preduzeća i administraciju. Oni imaju visoke plaće, njihov prosjek je negdje oko 1.260 KM u prosjeku, dok je u realnom sektoru prosjek plaće negdje oko 430 maraka", kaže Lakota.
Sanjarko

#581 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

stakasa wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Ocito ovi iz Zepca ne mogu s mirom
Ma ne kazem nista samo kazem ako je neko i dosao, ko zna koliko je i otislo. Znam i ja ovdje ljudi sto je se vratilo sa djecom cak ali koliko je otislo ljudi i sa djecom itd., puno, puno vise.
Sanjarko

#582 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Ma znam Bene da ima ljudi koji prate to, strucnjaci. Ja sam laik a i sam osjetim i osjeti mi to porodica. Evo mentol bombone primjerice sa pola marke skocile na 60 feninga. Samo navodim to gdje je tu sve ostalo. Ne sjecam se kad je nesto pojeftinilo. Jest jedno vrijeme gorivo ali slabo sta drugo.

Kaze mi kum da u Americi njima jeftinije gorivo duplo nego kod nas, ili 50% ne sjecam se. Galone je nesto spominjao itd. :-)
lajkujMe

#583 Re: Demografija

Post by lajkujMe »

Ko kaze da je do ekonomije taj je lud, vlast to jos uvijek ne shvaca ukratko cu vam nabrojati zasto ljudi bjeze.

-robovlasnistvo u realnom sektoru (plate male, nema se slobodno, nema se bolovanja, nema se biti trudan, nema prijave, trpis balkanskog gazdu, nesigurnost na poslu.
I mito i korupcija za iole bolji posao plati ili imaj rodjaka kao direktora.

-velik obim kriminala u svakodnevnom zivotu, glavno pravilo ko je veci baja za njeg zakona nema, od doktora do saobracajne policije pa sve do slucajeva kao sto su Memic i David. Kriminal cvjeta kao nikada korupcija na svakom koraku.

-nacionalisticka i ratohuskaska reotorika spojena s vjerskim elementima gazi se po drugacijem i opste stanje nacije je izuzetno ksenofobicno i nazadno.
Zbog toga mnoge grupe se osjecaju ugrozeno

Stanje nacije generalno je lose i to mnogi vise ne mogu da trpe

Sa svakim radikalom novin 5 pravih i vrijednih clanova drustva odluci da bjega zajedno s djecom i svime ostalim.
detroit-mercy

#584 Re: Demografija

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:
Šta kontaju raditi u Njemačkoj?
Ne znam drug, emotivno sam investiran pa nisam objektivan. Ni on ni ona nisu neke deficitarne struke. Ona i nekako jer je zavrsila fakultet prirodnih nauka. On je drustvenjak naravno :D

Nemaju ili ne govore nikakav specifican plan niti znaju gdje uopste idu, samo spominju da bi im viza trebala biti gotova krajem ljeta.
pa na osnovu cega dobijaju vizu ako nista ne znaju :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#585 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: pa na osnovu cega dobijaju vizu ako nista ne znaju :mrgreen:
Rekoh vec da ne znam.
detroit-mercy

#586 Re: Demografija

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote: pa na osnovu cega dobijaju vizu ako nista ne znaju :mrgreen:
Rekoh vec da ne znam.
Ma znaju samo nece da kazu, ne ide se u Njemacku ko Sait u Kladanj :mrgreen: moras imat nesto :skoljka:
mousstapha

#587 Re: Demografija

Post by mousstapha »

Gledam sad u petak osnovna skola u koju sam ja isao, a sad je zavrsio burazov mali na defileu maturanata samo 16 ucenika. Mi smo doduse bili prva poslije ratna generacija koja je upisala prvi razred, ali opet nije to jedini razlog da nas je bilo mnogo vise. Sjecam se ukupno tri odjeljenja, sto dodje nekih 60 ucenika otprilike.

I onda pogledam ovih 16 ucenika, haman da svaki vec ima neku viziju kako pobjeci vani ili u neki veci grad u drzavi. Nekad stvarno sami statisticki podaci ne mogu pokazati tako brutalnu sliku kao kad vidis sve ucenike koji zavrsavaju jedno poglavlje svog skolovanja.

Ima naravno generacija koje dolaze sa vise ucenika, ali to je oko 10 ucenika vise.
The BEN10

#588 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

mousstapha wrote:Gledam sad u petak osnovna skola u koju sam ja isao, a sad je zavrsio burazov mali na defileu maturanata samo 16 ucenika. Mi smo doduse bili prva poslije ratna generacija koja je upisala prvi razred, ali opet nije to jedini razlog da nas je bilo mnogo vise. Sjecam se ukupno tri odjeljenja, sto dodje nekih 60 ucenika otprilike.

I onda pogledam ovih 16 ucenika, haman da svaki vec ima neku viziju kako pobjeci vani ili u neki veci grad u drzavi. Nekad stvarno sami statisticki podaci ne mogu pokazati tako brutalnu sliku kao kad vidis sve ucenike koji zavrsavaju jedno poglavlje svog skolovanja.

Ima naravno generacija koje dolaze sa vise ucenika, ali to je oko 10 ucenika vise.
U pravilu, svaka naredna generacija ima manje učenika. Uz naravno poneki izuzetak. Npr poslije rata, tačnije 2005 godine, osnovne škole u BiH su imale mislim skoro 380 hiljada učenika, danas negdje oko 280 hiljada. Praktično četvrtina manje za 12-13 godina.

Na prošlim stranicama smo diskutovali i kako je opao broj studenata u samo nekoliko godina.
FBiH: 67 000 -> 57 000 (smanjenje od 15%)
RS: 34 500 -> 22 500 (smanjenje od 35%)

A šta će tek biti za jedno 10-tak godina... :-)
realna do boli

#589 Re: Demografija

Post by realna do boli »

Za destak godina imacemo milijon zaposlenih...u inostranstvu. Tek sada kontam zasto im skolstvo i izgradnja novih skola nije bitna.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#590 Re: Demografija

Post by Truba »

Vizionar 1985 wrote:
prošle godine u odnosu na pretptošlu 416 manje ljudi u žepču
The BEN10

#591 Re: Demografija

Post by The BEN10 »

Black swan wrote:prošle godine u odnosu na pretptošlu 416 manje ljudi u žepču
Odakle ti podatak?
Streptokok

#592 Re: Demografija

Post by Streptokok »

U mome selu prije rata bilo sest razreda prvacica po 32 ucenika. Naselje se do sada prosirilo 50% a jedva nakupili tri razreda prvacica po 28 đaka.

U ovoj crnoj korupcijskoj rupi ostao je samo ko je morao ili ko profitira od korupcije.
Sanjarko

#593 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Pa tako dodze. Ja da sam se mogao ispaliti, ispalio bi se. Ovdje propade gore od Grcke. Iako nikad nisam bio dobro. Evo tek sada mozda socijalnu pomoc dobijem. Tek sada me uputili da probam da izganjam socijalnu pomoc a za neko primanje invalidsko niko nista, a znaju svi da nisam dobro nikako ni fizicki ni psihicki. Tako da smo mi jos vise njb-li koji smo bolesni a bez primanja ili nekoga da nam cuva ledza. Stariji sa penzijama isto tako su mozda njb-li jer pitanje dokad ce moci odrzavati fond i isplacivati penzije. Ali oni imaju djecu u vecini slucajeva da im cuvaju ledza koliko toliko. Naravno ne svi. Ali i oni su njb-li, i drugi su da ne ispadne da nisu samo neko vise neko manje.

Raspad sistema. To se desi kada se ne zastite najslabiji u grupi. Jer ne konta niko da i on sutra moze se naci u istoj poziciji da bude slab i slicno. Jos krade se masovno putem korupcije i slicno. Jos slabo sve placeno, mala zarada itd. Katastrofa.

On topik. Labude to je pravo puno. 400 ljudi da ode iz Zepca. To je koliko % samo za jednu godinu. :shock:

Isto on topik zatvorila se jedna ovdje radnja. Pisao sam da je javljalo da se masovno zatvaraju mali obrti po RS-u. Nemogu opstati od ovih vecih prodavnica itd. Dok kladionice se sve vise otvaraju i sve bolje rade ali cini mi se i da njima promet opada. Nisu vise pune kao nekad.
realna do boli

#594 Re: Demografija

Post by realna do boli »

Samo onaj ko ne zeli i ne vidi..natpise..prodaje se kuca, prodaje se imanje, prodaje se poslovni prostor i to samo pored ceste, sto se moze vidjeti iz auta..po cijeloj BiH...i sve manje djece koja se igraju napolju. O zatvorenim manjim poslovnim prostorima nekada se pisalo..ubise ih soping centri...a sada..odose ljudi. I to je tako ocito da je krajnje vrijeme da se neko zabrine...a ovdje..nema ko.
rodjotr

#595 Re: Demografija

Post by rodjotr »

Slicna je situacija i u Travniku, evo za primjer moja klapa od ukupno nas 5 drugova trojica idu do kraja 7 mjeseca. Dvojica na ausbildung, a treci posao.. Moja generacija, je brojala najvise maturanata ikad, sada nas je samo 6 u gradu ostalo..
seln

#596 Re: Demografija

Post by seln »

Pa sta hocete? Milion zaposlenih i prosjek od 1450 maraka pred kucnim pragom? :D
Sanjarko

#597 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

realna do boli wrote:Samo onaj ko ne zeli i ne vidi..natpise..prodaje se kuca, prodaje se imanje, prodaje se poslovni prostor i to samo pored ceste, sto se moze vidjeti iz auta..po cijeloj BiH...i sve manje djece koja se igraju napolju. O zatvorenim manjim poslovnim prostorima nekada se pisalo..ubise ih soping centri...a sada..odose ljudi. I to je tako ocito da je krajnje vrijeme da se neko zabrine...a ovdje..nema ko.
Ma nisu samo trgovine nego i restorani i slicno, i to se pocelo zatvarati iako sve vise ljudi ovdje vani jedu. Cak kako sam razumio u RS-u su se zanatske radnje pocele zatvarati. To su valjda naveli pod male obrte. Ne sjecam se. Ovdje se jedan fast fud zatvorio. Istina drugi ga ubio ali i poreska politika mozda. Nije gazdarica mogla da izdrzi.

Kafici mozda idu sljedeci jer sve vise primjecujem da su manje puni kada u toliko vremena izadzem. Ima ljudi ne kazem ali slabije ih ima.
Sanjarko

#598 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

seln wrote:Pa sta hocete? Milion zaposlenih i prosjek od 1450 maraka pred kucnim pragom? :D
Ma Seln realno nije problem ni manje zaposlenih ali da budu vece plate. Recimo da svaka porodica ima jednog zaposlenog sa dovoljno velikom platom da moze potrosacku korpu podnijeti ili cak dvoje i vise zaposlenih sa manjim platama ali da mogu isto tako podnijeti potrosacku korpu. Ali fazon nemogu. Sta da ti kazem kad iz administracije ljudi kukaju kako nemaju a imaju plate kilo+.

Skupo sve ovdje kako sam kuma razumio. Povrce skupo, gorivo skupo itd., i to sve naspram Amerike. Kaze kum 50% skuplje gorivo ovdje, tako nekako. A ovdje 5 puta manji onaj GDP po paritetu. Ako se sjecam dobro.

Najgore primjetili smo presusuju izvori odakle namaknuti paru. Otisli ljudi vani, umrli, otisli u penzije itd. Neki ostali i bez poslova. Kako se Zeljezara zatvorila primjerice.
realna do boli

#599 Re: Demografija

Post by realna do boli »

Ne odlazi mladost samo zato sto nema posla..valjda je to danas jasno. Nije to jedini razlog odlaska iz drzave koju muze 1000 ljudi.
realna do boli

#600 Re: Demografija

Post by realna do boli »

Odlaze ljudi jer :
Se smatra uspjehom ako se nabavi aparat za dijagnozu pa umjesto deset, cekate pet mjeseci .
jer vas je strah, ako vi ili neko vama blizak oboli pa trebate prositi pare za lijecenje u inostranstvu, jer mi smo, eto, siromasni pa se to ne moze u BiH.
jer doktori i inzinjeri postaju djeca guzonja koji su to zavrsili preko veze
jer oni koji su ozbiljno shvatili svoj fakultet ne zele biti na birou i znaju da ce oni preko veze sa kupljenom diplom sutra da ih provociraju i ponizavaju
jer morate pripremiti pare prije puta da podmitite policiju, i da ce taj policajac uzeti te pare
jer vam doktor trazi pare
jer vam profesor trazi pare
jer oni koji misle da su na budzetu i imaju takvu, kakvu bolju platu, postaju svjesni cinjenice da oni samo hvataju mrvice sa bezobrazno bogate sofre onih u politici
jer nismo u stanju napraviti 200km puta
jer se vozimo po zakrpanim raspadnutim cestama
jer nam skolstvo nevalja vragu
jer nam zdravstvo nevalja vragu
jer nam sudstvo nevalja vragu
jer drzava ne vodi racuna o invalidima i ljudima s posebnim potrebama
jer, iako imate posao, lako vam se dogodi da vas neko nazove i kaze..de ne talas..mogao bi ostati bez posla.
jer se sutra moze dogoditi da i penzioneri ostanu bez mizerije od penzije.
jer o poljoprivrednicima niko ne vodi racuna.
jer nam vjerski slubenici diktiraju politiku i zivot
jer politicari koji su na vlasti 25g imaju obraza reci..strpite se jos par desetljeca bice bolje
jer nam besramno seru o milijon zaposlenih, nekada, i obecavaju sest traka autoputa, bolje sutra, kao da oni nisu odgovorni nikome, jer je narod glupa fukara, po njima.
Jer porodilje trebaju da izdrzavaju bebe sa 100km, jer je djeciji doplatak mizerija
jer ce se uskoro pozatvarati i male firme, sto zbog nedostatka radnika sto zbog povecanja nameta jer treba izdrzavati glomazni drzavni aparat, koji je svrha sam sebi.
jer..i jer...i ma toga jos..

Pa hajd ti ne idi...
Post Reply