Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#576 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Da...i Dzilda je bio tu! S tim sto ih nije bas razoruzao, nego je jednog nokautirao :lol:
Jebo te... Sad se vec pocinjem zabrinjavati koliko sam detalja zaboravio... I sjetim ih se tek kad ih neko spomene.... Ne valja to :roll:

Edit: mislim da je tada pokupio i jednog Golfa s parkinga TAS-a, novog. Sutradan mu na K.B. haver rekao da mu naspe ulje, jer ga "ne sipaju u fabrici" :lol:
Ovaj ode i naspe do cepa. I poslijepodne trazio havera da ga bije jer je, logicno, ulje frcalo na sve strane kad je upalio auto :lol: :lol: :lol:
Edin H.

#577 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Edin H. »

Dozer wrote:Da...i Dzilda je bio tu! S tim sto ih nije bas razoruzao, nego je jednog nokautirao :lol:
Jebo te... Sad se vec pocinjem zabrinjavati koliko sam detalja zaboravio... I sjetim ih se tek kad ih neko spomene.... Ne valja to :roll:

Edit: mislim da je tada pokupio i jednog Golfa s parkinga TAS-a, novog. Sutradan mu na K.B. haver rekao da mu naspe ulje, jer ga "ne sipaju u fabrici" :lol:
Ovaj ode i naspe do cepa. I poslijepodne trazio havera da ga bije jer je, logicno, ulje frcalo na sve strane kad je upalio auto :lol: :lol: :lol:
E zato je Juka fino uzeo Chevroleta iz prodavnice pored Robne kuce, a Ismet Mecku supruge vlasnika Palme :oops:
PM72

#578 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:Pismeni ste, pročitajte da piše ''osa i ZOLJA'' . :D
Koliko znam,zolje se nisu pravile u "Pretisu" nego u Valjevu - Krušik što hoće reći da ih nije ni bilo u pretisovom skladištu ali tu je Dozer da to potvrdi ili opovrgne.
sumirprimus

#579 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by sumirprimus »

a jebiga rijekotst je da imas direktnog ucesnika tih najzanimljivjih detatlja s pocetka rata...a da nije mahala/lafina..
gospon dozer naklon,s tim da ne zelec ni u kom slucaju podcijenit vasu hrabrost/ludost/pozrtvovanje samo tuzno konstatirat,da su 2 mikro lokacije mogle promijenit tok cijelog rata...staj tuj...
Creasy

#580 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Ne znam koliko je bitno za diskusiju, ali samo podatak da su istog dana 4 tenka JNA (od kojih je najmanje 1 bio M84), došli u "PRETIS". Tako da se fabrika mogla malo teže zauzeti i držati, ako se neko pita zašto nije...
bach

#581 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bach »

Creasy wrote:Ne znam koliko je bitno za diskusiju, ali samo podatak da su istog dana 4 tenka JNA (od kojih je najmanje 1 bio M84), došli u "PRETIS". Tako da se fabrika mogla malo teže zauzeti i držati, ako se neko pita zašto nije...
A fabrika bila puna protivtenkovskog naoružanja??'!!!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#582 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

PM72 wrote: Koliko znam,zolje se nisu pravile u "Pretisu" nego u Valjevu - Krušik što hoće reći da ih nije ni bilo u pretisovom skladištu ali tu je Dozer da to potvrdi ili opovrgne.
Evo, da ja pokušam @paša, može?

Istina je da su i Zolje i Ose pravljene u Valjevu, ali u Pretisovom skaldištu ih je BILO. Kako? Pa Pretisovo skladište je bilo skladište MTS-a TO SOUR-a UNIS (OOUR Pretis) a što je uključivalo i protiv-oklopna sredstva i protiv-pješadijska sredstva (MB granate 60mm i 82mm).

A što se tiče proizvodnje... Pretis je uglavnom štancov'o MB granate 120mm, Topvsku/haubičku/tenkovsku municiju i nešta počeo sa municijom za VBR-ove. A i to što je štancov'o nikada nisu bili "final products", jerbo ti stare lije iz JNA nikada nisu dozvoljavale da se IJEDAN proizvod namjenske industrije proizvodi od A do Ž(Š) u jednoj fabrici, pa čak ni u istoj republici. Strategija, jebi ga... Znači i da smo izvukli vas taj MTS, falilo bi upaljača, punjenja, pički materina... Pa se i ne bi nešta osevapili da "k'o biva" okončamo" rat u BiH :-)

Nadam se da si dovoljno star da se sjećaš ovih skraćenica SOUR, OOUR, KRC MJ... :lol:

Ne bi trebalo da laže naš @Dozer, on je "specijalac.ba" ;-)

Pozdrav domovini :thumbup:
Dozer

#583 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Iskreno, zolja se ne sjecam... :(
Mozda i jesu bile u nekim od onih nekakvih sanduka, ali se ne sjecam da sam ih vidio...
sumirprimus wrote:a jebiga rijekotst je da imas direktnog ucesnika tih najzanimljivjih detatlja s pocetka rata...a da nije mahala/lafina..
gospon dozer naklon,s tim da ne zelec ni u kom slucaju podcijenit vasu hrabrost/ludost/pozrtvovanje samo tuzno konstatirat,da su 2 mikro lokacije mogle promijenit tok cijelog rata...staj tuj...
Ovo je, nazalost, suhoparna istina. Hrabrost? Hm...mislim da je "ludost" najbolji opis tog tadasnjeg stanja. Ali, islo se upravo na to da ni ona strana jos uvijek nije bila organizovana. Cini mi se da je to bio 17. na 18.04.'92...
Po nekim informacijama i tvrdnjama tada je izvuceno oko 1.100 protivoklopnih sredstava i kamion minobacackih granata. Nas 15-ak i jos otprilike toliko teritorijalaca, sve za tih nekih sahatak (mozda i malo duze, a mozda i malo krace, fakat nemam pojma)... ne znam...

Ali, u svakom slucaju, sve sto smo izvukli i koliko god da je bilo, i te kako nam je valjalo u narednim danima.
Dozer

#584 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ne pali se bez potrebe @Sarajmen...
Mozda neko jeste brojao sanduke i pojedinacne projektile koji su tovareni, ne sporim, ali znam da ja nisam. Cak nisam ni razmisljao o tome. Bilo je "daj samo da se sto brze natovari sto vise". I kraj price. Ako je neko to naknadno izbrojao, super. Ako smo zaista izvukli toliko - jos bolje.

Ne umanjujem nista, jer bi to znacilo da umanjem sam sebe, ali jednostavno sam uvijek bio realan, pa makar i na svoju nekakvu, nazovimo, stetu.
A odgovorno tvrdim da nasa jedinica nije imala ni pola od tih 800 "beba". Ako ih i jeste izvuceno 800, ja ne znam gdje su zavrsile. Znam da smo ih mi stedili vec od kraja ljeta '92, a ni do tada ih definitivno nismo senlucili.

Sto se tice konstatacije o 1.300 minobacackih 120-ki... Tu zaista ne znam sta da kazem. Evo, ako ih i jesmo izvukli toliko, ja bih volio dobiti info o tome gdje su i kada one tacno upotrijebljene. Uz najbolju volju, ja ne mogu da se sjetim da sam ikada vidio da nasa 120-ka pada na neki njihov polozaj u ili oko grada... 60-ke i 82-ke da, ali i to u nekim mikro kolicinama, tipa - trazimo podrsku, a padne 4-5-6 minobacackih, od cega pola jal' prebaci jal' podbaci, i to je to.
120-ke...fakat ne mogu da se sjetim da ikad vidjeh njihovo padanje na njihovu stranu...

Opet, ne kazem da to nije bilo, samo da ja nisam vidio. A poprilicno sam gledao...

Preturam po glavi, ali jednostavno ne mogu da se sjetim da sam igdje na Grbavici, ili u Lukavici/njihovoj Dobrinji, ili na Vracama, ili na Osmicama, ili Zuci, ili Stupu, ili Azicima, ili Doglodima vidio i jednu jedinu "ruzu" od nase 120-ke... Ali se zato vrlo dobro sjecam Mrkovica i Spicaste s pocetka juna '92, kada sam iznad Mrkovica gledao VBR na kamionu koji je sipao po Kuli, a usput i malo po gradu iza Kule. Pored njega je u jednom momentu pala nasa 60-ka (a mozda i 82-ka, bio mi je na 1.300m, a zemlja, pa nisam siguran), pa jos jedna, i onda jos jedna. Ni jedna ga nije direktno pogodila, ali su 3 cetalja zbrisali od kamiona nakon prve. Zasto nije na to, ili na bilo koji drugi njihov artiljerijski polozaj oko grada, a bilo ih je more jasno vidljlivih, pala ni jedna od tih 1.300 120-ki?
Last edited by Dozer on 22/04/2015 11:14, edited 1 time in total.
Dozer

#585 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Naravno da je mogao. I koristio se. Sjetimo se samo nasih "Sarajki", prvo kapislara (od kojih je dosta nasih zijanilo jer su imale trenutni upaljac), a onda i kasikara. Jasno je sve to.
karanana

#586 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by karanana »

o odakle su minobacaci uzeti?
Dozer

#587 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

:lol: :lol:
E, o tome se nije razmisljalo. Cak se i ono sto se moglo uzeti - ostavilo da oni odvuku.

Ali, ako ima nesto od artiljerije sto nije problem napraviti, onda je to minobacac :)
Nisanske sprave malo teze idu, ali cjevka je najbitnija.
Nekako s proljeća

#588 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Creasy wrote:

Šta su "bebe"?
Image

To je žargonski izraz za projektil od ''ose'' , na slici je to dodatak na lanseru-od ramena ka kraju. Na drugoj slici se vidi faza kada pomoćnik ''navrće bebu'' , jer ona na sebi ima kontakt ''+ i - '' koji se također nalazi u lanseru, a okidačem se vrši paljenje-ispaljene.
Image

A u nedostatku lansera, mogla je poslužiti i obična cijev ... a akumulatorom se ''palilo'' , preciznost vrlo upitna.
Image
Dozer

#589 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ili baterijom od 4,5V, koja je iz jedne ovakve vodovodne rore mogla spiciti 3 bebe. Tested & Approved :D
plum

#590 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by plum »

Dozer,napisao si prvo kako vas je bilo oko 15-ak pa da je sa vama bilo jos nekih 15-ak drugih,pa da ste bili oko pola sata pa onda oko sat vremena.Znam da je dosta vremena proslo ali zar ti nije jednostavnije napisati sa koliko ste vozila krenuli u tu akciju i kakva su to vozila bila i jeste li ih natovarili do vrha sto se kaze ili niste,pa bi se na osnovu toga mozda moglo doci do nekog realnijeg broja?
Nekako s proljeća

#591 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Dozer wrote:Ili baterijom od 4,5V, koja je iz jedne ovakve vodovodne rore mogla spiciti 3 bebe. Tested & Approved :D
:lol: :lol: :thumbup: :lol: :lol: :lol:

E tačno me nekad' bude stid napisati neku od sličnih ''modifikacija'' ... a opet kad' skontaš, to je bila naša realnost jbt.

E čuj 3in1 :lol: :lol: wbr :mrgreen:
agent_zero

#592 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by agent_zero »

Dozer wrote:Ne pali se bez potrebe @Sarajmen...
Mozda neko jeste brojao sanduke i pojedinacne projektile koji su tovareni, ne sporim, ali znam da ja nisam. Cak nisam ni razmisljao o tome. Bilo je "daj samo da se sto brze natovari sto vise". I kraj price. Ako je neko to naknadno izbrojao, super. Ako smo zaista izvukli toliko - jos bolje.

Ne umanjujem nista, jer bi to znacilo da umanjem sam sebe, ali jednostavno sam uvijek bio realan, pa makar i na svoju nekakvu, nazovimo, stetu.
A odgovorno tvrdim da nasa jedinica nije imala ni pola od tih 800 "beba". Ako ih i jeste izvuceno 800, ja ne znam gdje su zavrsile. Znam da smo ih mi stedili vec od kraja ljeta '92, a ni do tada ih definitivno nismo senlucili.

Sto se tice konstatacije o 1.300 minobacackih 120-ki... Tu zaista ne znam sta da kazem. Evo, ako ih i jesmo izvukli toliko, ja bih volio dobiti info o tome gdje su i kada one tacno upotrijebljene. Uz najbolju volju, ja ne mogu da se sjetim da sam ikada vidio da nasa 120-ka pada na neki njihov polozaj u ili oko grada... 60-ke i 82-ke da, ali i to u nekim mikro kolicinama, tipa - trazimo podrsku, a padne 4-5-6 minobacackih, od cega pola jal' prebaci jal' podbaci, i to je to.
120-ke...fakat ne mogu da se sjetim da ikad vidjeh njihovo padanje na njihovu stranu...

Opet, ne kazem da to nije bilo, samo da ja nisam vidio. A poprilicno sam gledao...

Preturam po glavi, ali jednostavno ne mogu da se sjetim da sam igdje na Grbavici, ili u Lukavici/njihovoj Dobrinji, ili na Vracama, ili na Osmicama, ili Zuci, ili Stupu, ili Azicima, ili Doglodima vidio i jednu jedinu "ruzu" od nase 120-ke... Ali se zato vrlo dobro sjecam Mrkovica i Spicaste s pocetka juna '92, kada sam iznad Mrkovica gledao VBR na kamionu koji je sipao po Kuli, a usput i malo po gradu iza Kule. Pored njega je u jednom momentu pala nasa 60-ka (a mozda i 82-ka, bio mi je na 1.300m, a zemlja, pa nisam siguran), pa jos jedna, i onda jos jedna. Ni jedna ga nije direktno pogodila, ali su 3 cetalja zbrisali od kamiona nakon prve. Zasto nije na to, ili na bilo koji drugi njihov artiljerijski polozaj oko grada, a bilo ih je more jasno vidljlivih, pala ni jedna od tih 1.300 120-ki?
Slažem se s tobom, jer s obzirom na sve opisano od više aktera, prosto je nemoguće u tim okolnostima i vremenskom okviru toliku količinu nauružanja iznijeti.

Naravno, bez uvrede @sarajmenu i njegovim izvorima.
PM72

#593 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Dozer,
Pošto si vazda imao fin rukopis,treba si brate ponjeti blokče i plajvaz pa ubilježiti imena učesnika akcije,prezimena,ime oca i majke,djevojačko prezime majke i naravno JMBG.Na drugoj stranici ubilježiti tipu i boju vozila,registarske oznake kao i broj šasije i motora.I štopercica bi dobro došla kao i serijske brojeve granata i mina,rok trajanja i količinu.

da si to sve uradio - ne bi se sad maltretirali sa takvim "sitnicima".Pamet u glavu!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#594 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Woody »

Realno...

Image
Dozer

#595 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

plum wrote:Dozer,napisao si prvo kako vas je bilo oko 15-ak pa da je sa vama bilo jos nekih 15-ak drugih,pa da ste bili oko pola sata pa onda oko sat vremena.Znam da je dosta vremena proslo ali zar ti nije jednostavnije napisati sa koliko ste vozila krenuli u tu akciju i kakva su to vozila bila i jeste li ih natovarili do vrha sto se kaze ili niste,pa bi se na osnovu toga mozda moglo doci do nekog realnijeg broja?
De..ne @ebi me jos i ti...dovoljno mi je sto sam sa sobom ne mogu da se sjetim mase detalja...
Nas iz specijalne je bilo 15-ak, na to sam mislio u prvom pisanju, a cak mislim da nas je bilo 12, ali nejse... nebitno.
Znam da je bio nekakav kamion, mislim da je bio Tamic, bio nas blazer (dzip), i jos 2 nasa mala auta. Teritorijalci su dosli s nekim kombijem i par auta, 3 ili 4... ne sjecam se, jebi ga. Lincujte me.
Sto se vremena tice, neki tvrde da je to trajalo 2 sata. Nema teorije. Ako nije manje od 1h, onda je jedva nesto malo vise. Ali, u tim i takvim momentima vrijeme u glavi obicno ne protice kao sada, dok se sjedi za tastaturom...
PM72 wrote:Dozer,
Pošto si vazda imao fin rukopis,treba si brate ponjeti blokče i plajvaz pa ubilježiti imena učesnika akcije,prezimena,ime oca i majke,djevojačko prezime majke i naravno JMBG.Na drugoj stranici ubilježiti tipu i boju vozila,registarske oznake kao i broj šasije i motora.I štopercica bi dobro došla kao i serijske brojeve granata i mina,rok trajanja i količinu.

da si to sve uradio - ne bi se sad maltretirali sa takvim "sitnicima".Pamet u glavu!
Ma ponijeo ba, ali zaboravio pisati :lol: :lol: :lol:
Creasy

#596 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Creasy »

Dobro, 18.april je apsolviran.
A ima li iko da je učesnik akcije "Sloboda 95"? Mislim da se tako zvala ofanziva koja je počela 14.06.1995. ARBiH je tada dobro stajala sa artiljerijom, ali nisu napravili neki značajan pomak na linijama fronta na sarajevskom ratištu...

EDIT: Tek sad vidim da se na početku teme raspravljalo o tome. Sorry!
Last edited by Creasy on 22/04/2015 17:00, edited 1 time in total.
Dozer

#597 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ma jok. Do tad nam je vec bilo dodijalo, pa se razisli :)
zateznistub

#598 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Nekako s proljeća wrote:
Creasy wrote:

Šta su "bebe"?
Image

To je žargonski izraz za projektil od ''ose'' , na slici je to dodatak na lanseru-od ramena ka kraju. Na drugoj slici se vidi faza kada pomoćnik ''navrće bebu'' , jer ona na sebi ima kontakt ''+ i - '' koji se također nalazi u lanseru, a okidačem se vrši paljenje-ispaljene.
Image

A u nedostatku lansera, mogla je poslužiti i obična cijev ... a akumulatorom se ''palilo'' , preciznost vrlo upitna.
Image
Ovom rhorhom je dedo(rahmet mu dusi) ubio hepok na cengic vili, a gađajući Viktor Bubanj umrlo govno u meni kad je dermulo
calculator

#599 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by calculator »

Da li je javnosti dostupna informacija o artiljerijskoj četi Puškine brigade i posadi MB120 koja je gađala položaje VRS na Brusu sa svojih položaja na Gazinom hanu, sa krivine ispod mosta? Bilo je mnogo sumnji da su ti Puškini minobacači bili izuzetno neprecizni i neuvježbani, i da su mnoge mine padale tamo gdje nisu planirane da padaju.

Taj dan bila je velika akcija 1. Korpusa na pokušaju proboja neprijateljske linije na Trebeviću, mnogo boraca Armije RBiH izašlo je na Brus, mnogi se nisu vratili :(
eifel

#600 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by eifel »

Bitka za Ilidžu 22.04.
Post Reply