Masakar u Parizu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#576 Re: Masakar u Parizu

Post by hrasno38 »

LSD wrote:
hrasno38 wrote:
Stjui wrote:Poslanik a.s. se ne smije crtati.Tačka!
Ko to kaze??????? To kaze Islam i to moze vrijediti samo za muslimane za druge vjere ne vazi.
pa trebalo bi važiti i za druge vjere, koje bi opet (sa svoje strane) trebale uvažavati islam i ne praviti cirkus sa stvarima koje su zabranjene....u pitanju je međuvjerska tolerancija i stvar opšte kulture - gdje nije primjereno praviti cirkus sa karikaturama Poslanika i slicne pojave, ako vec znaš da to muslimanima itekako smeta.....dakle, svjesno provociraranje u cilju reakcije drugog
To je druga prica i svako ko je normalan postovat ce drugu vjeru i nastojat da ne uvrijedi nikoga bio vjernik ili ne. Ali isto tako niko nema pravo svoje norme ponasanja nametati nekome drugom. Ja sam covjek koji je ravnodusan prema vjeri, koji je procitao i bibliju i kuran cisto radi opsteg obrazovanja, ne vjerujem u bogove niti nadnaravne poslanike ali vjerujem da su nekada postojali ljudi koji su isli ispred svog vremena i koji su prije svega bili dobri ljudi, ne dozvoljavam da niko od mene pravi ovcu niti da manipulara sa mnom, vjerujem u ono sto vidim, ponekad u ono sto cujem i siguran sam samo u jedno da planeti postoje ljudi, dobri i zli. Zli su uvijek pokusavali manipulirati dobrima i nekad su uspjevali ali nekad i ne. Vjera je za mene cista manipulacija ljudskom svijesti i pricanje bajki za malu djecu a do mene je da li cu bajke povjerovati ili ne. Ako povjerujem njih ce biti sve vise i vise i navuci cu se na njih toliko da cu poceti misliti da su istinite i tad ce sa mnom moci onaj koji ih prica raditi sta hoce. Ali evo 50 godina me nije uspio niko ubjediti da treba nekoga da ubijem zato sto je drukciji, sto je vjernik, sto ima drukcije ime, boju koze itd. Sve je do samog covjeka a ne nekakvih bogova a jos manje do onih koji na svaki moguci nacin pokusavaju da se predstavljaju kao njihovi glasnogovrnici.
Last edited by hrasno38 on 07/01/2015 19:05, edited 1 time in total.
dale cooper

#577 Re: Masakar u Parizu

Post by dale cooper »

Cherry-Cherry wrote:
don vito wrote:"Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka će ekstremista pobijediti i u svijetu i u Francuskoj"

Stephane Charbonnier (1967-2015)
Izgleda da se ne smije raspravljati ni o čemu, odmah se nađe neko uvrijeđen.
Vjerski fanatici generalno nemaju smisla za humor. :mrgreen:
belfy

#578 Re: Masakar u Parizu

Post by belfy »

LSD wrote:
belfy wrote:LSD - tom logikom mozemo lako doci do religije koja nece dozvoliti bilo kakve crteze, ili cak pisanu rijec. da li onda ista ima pravdanje da za glavu skracuje sve ostale? odrasti mentalno covjece. na ovo ne dajes odgovor

pa nismo došli do takve religije i prestani postavljati hipoteticka pitanja, jer ne želim davati hipotetičke odgovore...prestani koristiti nakaradnu logiku i prestani praviti SF scenarija

odrasti mentalno, krajnje ti je vrijeme ;-)
znaci ako sada imamo religiju koja nije vecinska na svetskom nivou, onda bi trebali svi da se prilagode istoj samo zato sto neka rigoroznija nije tu na djelu?

evo onda bez hipotetike. da li ti mislis da se vecina treba prilagoditi pravilima koja odredi manjina?
animals

#579 Re: Masakar u Parizu

Post by animals »

Janjicar wrote: Religija nije poput Lade Nive pa zastarjela je daj promijeni prednji branik, novi motor ubaci i et sad je dobra...
´Krscani se modernizovali, a Islam je na onom stupnju na kojem je Krscanstvo bilo prije 400 god..
kad su se vjestice spaljivale..
don vito

#580 Re: Masakar u Parizu

Post by don vito »

Cherry-Cherry wrote:
don vito wrote:"Ako počnemo postavljati pitanje imamo li pravo ili ne u karikaturama crtati Muhameda, je li to iz ovih ili onih razloga opasno ili ne, postavit će se pitanje možemo li se u listu uopće baviti muslimanima, a potom i ljudskim bićima i završit ćemo tako što nećemo ni o kome pisati, i šaka će ekstremista pobijediti i u svijetu i u Francuskoj"

Stephane Charbonnier (1967-2015)
Izgleda da se ne smije raspravljati ni o čemu, odmah se nađe neko uvrijeđen.
Mrsko mi sad traziti po arhivi foruma, ali smijem se kladiti da medju onima koji opravdaju ili relativiziraju napad islamista u Francuskoj ima i likova koji su prije neki dan upad policije u redakciju klixa ocijenili "napadom na slobodu rijeci".
Idemedosumom

#581 Re: Masakar u Parizu

Post by Idemedosumom »

VCorp wrote:
Idemedosumom wrote:Jako mi je zao svake nedužne osobe koja izgubi život. Ove bradate spodobe su za svaku osudu, ubijaju nedužne a pri tome blate Islam. Međutim, ako se "nesreća" mora nekome dogoditi, manje mi je žao kada strefi one provokatore iz Pariza nego recimo djecu po školama.
Nemojte vi srati. Šta ubijaju nedužne ? Kazna za ismijavanje Muhammeda i allaha je po šerijatu smrt. Vaš je problem što vi glumite muslimane a sa islamom nemate nikakve veze. Ako cete biti pravi muslimani onda treba i da se svega pridrzavate pa cete zivjeti kao oni kozojebi na Bliskom Istoku gdje ni zene ne mogu voziti auto a upravo je tako u zemlji Muhammeda.

Vi spominjete kako to nisu pravi muslimani. Nisu, jer ubijaju neduzne i svasta rade sto se kosi s Kur'anom itd ... ALI činjenica je da su kod nas '' normalni '' muslimani jedino oni koji se ne pridrzavaju većine pravila islama jer kada bi ih se pridrzavali davno bi nas sve izrokali s bombama ovi iz ostatka svijeta.

Ne kazem da treba nikoga ici ubijati ali hajde ljudi molim vas da ne lazemo ni sebe ni sve ove oko nas. Ako ces biti musliman i zivjeti tacno onako kako zapisano od Kur'ana i hadisa onda je takav zivot nemoguc u okvirima Zapada. Samo sto je kod nas odnos hinjski prema svemu a pogotovo prema vjeri. Oni iz IS da dođu do Balkana prvo bi pobili većinu Bosnjaka koji mogu glumiti muslimane ali u njihovim ocima nisu nista drukciji od nekog Hrvata, Srbina ili Francuza.

Ljudi, religija je najveće zlo i budalama je ne mozes zabraniti ali ljudi polako razvijaju svoje mozgove i distanciraju se od nje. To je put u bolje sutra.

Jebem ja one kojima treba zapisano biti da nekog ne smiju ubiti pa da oni to ne bi uradili. Ako imas komadic mozga mozes vidjeti sta je moralno a sta nije. Sretno vama bilo, vi i vaš lijepi islam a svi gledamo kako bi se cim prije pokupili na Zapad.

Ako laze koza ne laze rog.

iP.S. Nisam komunist, ni M92 vec Bosanac nevjernik da ne bi opleli opet po onima sa Romanije, Zidovima i ostalim koji vama nevinascima podmecu.
Ma ti si tek jedan neinformisani primitivac, a imaš volju popovati o Islamu. Selam.
Pjanic15

#582 Re: Masakar u Parizu

Post by Pjanic15 »

Janjicar wrote:
Pjanic15 wrote:
Janjicar wrote: Šerijatsko pravo je nesto sasvim drugo i to nema veze s ovim :)
Pa ovo što si naveo se može sprovditi samo nad muslimanima, ne možeš "zabranjivati ili određivati načela" nekome ko nije musliman. Po kojem je to osnovu u islamu legitimno da usred nešerijatske države Francuske, nemuslimanima neko određuje, zabranjuje o Islamskim propisima te kažnjava i uspostavlja, i to od koga. :-)
Pa niko ti ne zabranjuje ali onda u skladu sa losim sistemom drzave dobijes to sto si danas dobio, 12 mrtvih ljudi od kojih barem petoro nema nikakve veze s tim listom.
Jos da dodam da neki ne shvataju da imas razlicith grupa muslimana i kod jednih su dozovoljeni crtezi kod drugih nisu itd... Tako da dokumentarce te sto spominjete su vjerovatno kod šiita snimljeni...
E čuj loš sistem, pa da je loš po svim segmentima, niko ne bi dolazio tamo da živi, kamol i muslimani, ali ipak dosta je muslimana koji ne samo što sa istoka odlaze, nego i što se uklope u društvo i nemaju nikakvih problema, ovo sam prije par postova već rekao, pravo loš sistem taj na zapadu, a nudi KO HOĆE normalne uslove za život i SUživot. Pa se onda odjednom nađu neki koji ne žele suživot, te postanu fanatični pa određuju tom društvu i pojedincima svoja načela bez ikakve osnove i kuju planove kako čitavu državu da osvoje, na kraju krajeva, zlatno pravilo je "svakom svoje", ako su ti muslimani i mnogih drugih ispovijesii i političkih opcija uspjeli da se nose sa slobodom govora i karikaturama koje se prave, onda je jasno da je problem do te određene skupine ljudi koji su zalutali tu.
belfy

#583 Re: Masakar u Parizu

Post by belfy »

belfy wrote:
LSD wrote:
belfy wrote:LSD - tom logikom mozemo lako doci do religije koja nece dozvoliti bilo kakve crteze, ili cak pisanu rijec. da li onda ista ima pravdanje da za glavu skracuje sve ostale? odrasti mentalno covjece. na ovo ne dajes odgovor
LSD wrote: pa nismo došli do takve religije i prestani postavljati hipoteticka pitanja, jer ne želim davati hipotetičke odgovore...prestani koristiti nakaradnu logiku i prestani praviti SF scenarija

znaci ako sada imamo religiju koja nije vecinska na svetskom nivou, onda bi trebali svi da se prilagode istoj samo zato sto neka rigoroznija nije tu na djelu?

evo onda bez hipotetike. da li ti mislis da se vecina treba prilagoditi pravilima koja odredi manjina?
area51

#584 Re: Masakar u Parizu

Post by area51 »

Od 9 milijardi potencijalnih likova za karikaturu karikaturisti se uhvatili Isusa,Muhameda,Bude... :roll:
O'zone
Globalni moderator

#585 Re: Masakar u Parizu

Post by O'zone »

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve potvrdio je da su u današnjem terorističkom napadu na pariški ured časopisa Charlie Hebdo učestvovala tri napadača, javlja Anadolu Agency (AA).

Cazeneuve je ovu informaciju potvrdio nakon sastanka kriznog štaba u Jelisejskoj palati.

Još uvijek nije poznat identitet napadača za kojima francuska policija i dalje traga

Preko 3.000 policajaca uključeno je u potjeru za napadačima koji su danas usmrtili 12 osoba, prilikom napada u središtu lista Charlie Hebdo. Pet osoba je teško povrijeđeno, a prema dosadašnjim informacijama, riječ je o terorističkom napadu koje su organizirali islamisti.

Američki predsjednik Barack Obama je oštro osudio "strašnu pucnjavu" na francuski satirički sedmični list, naglasivši da je ponudio pomoć Sjedinjenih Američkih Država da "teroristi" koji su odgovorni budu privedeni pravdi.

"Francuska i divni grad Pariz gdje se dogodio skandalozni napad su za cijeli svijet bezvremenska referenca koja će ostati izvan vizije mržnje ubica", napisao je američki predsjednik u saopćenju.

Agencija AFP piše da je napad na sjedište magazina najsmrtonosniji teroristički napad u Francuskoj zadnjih desetljeća.
belfy

#586 Re: Masakar u Parizu

Post by belfy »

belfy wrote:
LSD wrote: pa nismo došli do takve religije i prestani postavljati hipoteticka pitanja, jer ne želim davati hipotetičke odgovore...prestani koristiti nakaradnu logiku i prestani praviti SF scenarija

Kikibombona

#587 Re: Masakar u Parizu

Post by Kikibombona »

O'zone wrote:
Umalo popisivac wrote:
O'zone wrote:Čitav svijet traži dvojicu ljudi i ništa....

Kažem ja da su profiji.
To jesu. Imaju i maske, sto mi je odmah bilo cudno. Mozda su ovo neki domaci konvertiti.

Danas sam odmah govorio da mi ovo ne liči na posao ISIL ili talibana i al kaide jer ti ljudi neće pokrivati lice, neće praviti ostupnicu,auto za bijeg, njemu je cilj da pogine i bude šehid, da utjera strah u kosti "nevjernika".

Pored toga izjave svjedoka da govore tečni francuski bez dijalekta, kretanje, znali su tačno koga traže i te su i smaknuli (četvorica karikaturista), grupisanje pogodaka na policijskom vozilu sa kalašnjikovom koji je koliko ja znam poznat po recoil- odnosno trzanju...etc
Ti si nesto pomjesao. Tesko ces vidjeti ISILovca da nije maskirao lice. Ima i takvih, ali jako mali broj. Rekao bih da su 90% maskirani....

Image

Ukucaj na google ISIL i uvjeri se.
Last edited by Kikibombona on 07/01/2015 19:10, edited 1 time in total.
LDLT

#588 Re: Masakar u Parizu

Post by LDLT »

Sloboda govora je jedna od najvećih tekovina ljudskog roda i zapadne civilizacije. To je mogućnost iznošenja vlastitih i kritiziranja tuđih ideja, ideologija, religija, uvjerenja, postupaka.
I zadnja stvar koja se smije dopustiti je da grupica ljudi prijetnjama ograničava prava društva, jer to "vrijeđa" sirotane. Sljedeće se neće ni smjeti dovoditi u pitanje dali Bog opće postoji. Jer bi se opet netko mogao uvrijediti.
Janjicar

#589 Re: Masakar u Parizu

Post by Janjicar »

animals wrote:
Janjicar wrote: Religija nije poput Lade Nive pa zastarjela je daj promijeni prednji branik, novi motor ubaci i et sad je dobra...
´Krscani se modernizovali, a Islam je na onom stupnju na kojem je Krscanstvo bilo prije 400 god..
:D
Znas li ti da redovno postoje zasjedanja uleme Evrope gdje se raspravlja o nekim pitanjim npr. skoro je jedno bilo da li je muslimanu dozvoljeno jesti žele bombone ? Jer kako znamo da ima primjesa svinjske masti itd. To ti nije pitanje modernizacije to ti je odgovor vjere. Jer niko tu ne izmislja toplu vodu nego se tumaci Kur'an i to je to.
homega

#590 Re: Masakar u Parizu

Post by homega »

animals

#591 Re: Masakar u Parizu

Post by animals »

area51 wrote:Od 9 milijardi potencijalnih likova za karikaturu karikaturisti se uhvatili Isusa,Muhameda,Bude... :roll:
Pa, sta ..ja sam krscanin, i nikad ne bi pomislio da ih pobijem sto crtaju karikature Isusa..
Sezam

#592 Re: Masakar u Parizu

Post by Sezam »

JohnnyS wrote:
LSD wrote:
JohnnyS wrote:
Pa Francuzi su to radili po svojoj avliji, a ne u komšiluku. Gadljivo je ovo tvoje pravdanje terorizma, mal je korak od tud pa do kalašnjikova...
:shock: eto ja pravdam terorizam :shock: ....fujjj, gade mi se ovakvi ljudi i njihovi abnormalni zaključci
A što je pronalazak opravdanja, ako nije pravdanje? A opravdanje si našao, uzrok jelte nije u poremećenim umovima koji ne mogu pojmiti da postoje i drugi sustavi vrijednosti izuzev njihovih striktnih vjerskih već u autorima karikatura. To ti je ko kad kažu da je "kurvetina kriva što je silovana jer je minicom izazivala muškarca".
To je taj mentalni sklop.
LSD

#593 Re: Masakar u Parizu

Post by LSD »

belfy wrote:
LSD wrote:

pa nismo došli do takve religije i prestani postavljati hipoteticka pitanja, jer ne želim davati hipotetičke odgovore...prestani koristiti nakaradnu logiku i prestani praviti SF scenarija

Islam jeste broj 1 religija u svijetu, što se tice brojnosti....ali to nije poenta
pa manjina vec odlucuje i za tebe i za mene ;-) ona naša vladajuca šestorka majmuna odavno propisuje zakone kojima se moram povinovati....ali nije ni to poenta

poenta je međusobno poštovanje i uvažavanje, civizacijsko, međureligijsko....kada meni neko kaže Brate smeta mi to i to, nemoj to raditi molim te (i još mi fino objasni) - ja onda gledam da ga više ne vrijeđam time ili mu se cak izvinem...to je kultura, civilizacijski iskorak

a ne svojim glupostima davati bradatim majmunima povoda da ti postavljaju bombe...evo sa skratimo: da li ikad namjerno razdražuješ bijesnog psa na ulici?? jer to nije normalno od tebe prije svega
Last edited by LSD on 07/01/2015 19:13, edited 1 time in total.
Janjicar

#594 Re: Masakar u Parizu

Post by Janjicar »

Pjanic15 wrote:
E čuj loš sistem, pa da je loš po svim segmentima, niko ne bi dolazio tamo da živi, kamol i muslimani, ali ipak dosta je muslimana koji ne samo što sa istoka odlaze, nego i što se uklope u društvo i nemaju nikakvih problema, ovo sam prije par postova već rekao, pravo loš sistem taj na zapadu, a nudi KO HOĆE normalne uslove za život i SUživot. Pa se onda odjednom nađu neki koji ne žele suživot, te postanu fanatični pa određuju tom društvu i pojedincima svoja načela bez ikakve osnove i kuju planove kako čitavu državu da osvoje, na kraju krajeva, zlatno pravilo je "svakom svoje", ako su ti muslimani i mnogih drugih ispovijesii i političkih opcija uspjeli da se nose sa slobodom govora i karikaturama koje se prave, onda je jasno da je problem do te određene skupine ljudi koji su zalutali tu.
Pa normalno da je los drzavnim sistem jer imas 8 godina da ti ljudi prijete da ce te ubiti i sluzbe sigurnosti nisu predvidjele taj napad.
dječak sa šibicama

#595 Re: Masakar u Parizu

Post by dječak sa šibicama »

Jel ISIL fan klub vec pronasao "pravog krivca" u Mossadu, CIA agentima, ili jos uvijek razmisljaju? :D

Ono, "nije ovo djelo amatera, vidi se da su obuceni, kako trza puska, ovo su neki komandosi, Mossad garant" :oops:
kopijas34

#596 Re: Masakar u Parizu

Post by kopijas34 »

Janjicar wrote:
animals wrote:
:D
Znas li ti da redovno postoje zasjedanja uleme Evrope gdje se raspravlja o nekim pitanjim npr. skoro je jedno bilo da li je muslimanu dozvoljeno jesti žele bombone ? Jer kako znamo da ima primjesa svinjske masti itd. To ti nije pitanje modernizacije to ti je odgovor vjere. Jer niko tu ne izmislja toplu vodu nego se tumaci Kur'an i to je to.
Hahaha jebemti sunce!

A zasto ti muslimani malo ne razgovaraju o tome kako se skolovati; organizirati , prosvijetliti, napredovati?

Jeli u zeleju ima svinjskog mesa.... :lol: :lol:

Who gives a fuck?

A zato je dobro ozeniti djeovjcicu od 12 godina ili imati 4 zene? Iliz abranjivati curicama da idu u skolu?
Last edited by kopijas34 on 07/01/2015 19:14, edited 1 time in total.
hrastov žižak

#597 Re: Masakar u Parizu

Post by hrastov žižak »

Janjicar wrote: :D
Mislim da je to najvažnije pitanje na svijetu, Hvala onom što je dao odgovor za njega, jer bez tog odgovora bi milijarde u džehenemu svršile.
vaučer

#598 Re: Masakar u Parizu

Post by vaučer »

area51 wrote:Od 9 milijardi potencijalnih likova za karikaturu karikaturisti se uhvatili Isusa,Muhameda,Bude... :roll:
Od milijardu načina da svojim životom unaprijede društvo i svijet oko sebe oni pobili mašinkama nevine ljude :roll:
celava_dlaka

#599 Re: Masakar u Parizu

Post by celava_dlaka »

Image
dale cooper

#600 Re: Masakar u Parizu

Post by dale cooper »

hrastov žižak wrote:
Janjicar wrote: :D
Mislim da je to najvažnije pitanje na svijetu, Hvala onom što je dao odgovor za njega, jer bez tog odgovora bi milijarde u džehenemu svršile.
Koji je odgovor? :zoka: :mrgreen:
Locked