Uče li u srednjoj Bosni bošnjačka i hrvatska djeca zajedno biologiju ili ih se razdvojilo ?parangal_ wrote:ubleha je da su te granice koje treba premostit ikad postojale.Skijaš wrote:Pa može se to drugačije sročiti, ali to je otprilike to, institucionalizovan projekat razbijanja monoetničkih ubleha i izgradnja mostova, to je budućnost.Hafis wrote: Imam ja bolju ideju: treba organizirati onda akademske večeri, okrugle stolove, prela, sportske susrete, ekskurzije, pa čak i druženje mladih Hrvatića i mladih vehabija, što bi doprinjelo boljem upoznavanju, multietništvu i jačanju povjerenja u BiH.
Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
- Skijaš
#576 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
- Banksy
#577 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Već je prevladala. Sad nam više niko ne bi ni odgovorio, a što je najgore, niko ovdje i ne zove u pomoć, već pušta i minimizira problem ...drugi profil wrote:
Ma ja. Pusti bolest da se siri dok ne prevlada, a onda kad bolest pocne nulom mnoziti vjerska i gradjanska prava drugih onda ce biti kuku majko. Heljp Baznia.
Od Handale
http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... lici-80550
Topalovića
http://www.klix.ba/vijesti/bih/muamer-t ... /021227004
Oksa
http://www.rtl.hr/vijesti/novosti/19782 ... u-postaju/
Mevlida
http://www.index.hr/vijesti/clanak/tero ... 50871.aspx
a gdje je svakodnevna sića ...
- Skijaš
#578 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Šta je bolest, šta je manifestacija bolesti i kako bi ti sankcionisao recimo vlasnika piljare koji ima dugu bradu i kratke nogavice ? Kako bi ga kaznio ? Ali budi konkretan.drugi profil wrote:Ma ja. Pusti bolest da se siri dok ne prevladaSkijaš wrote:Ljudi imaju pravo da tumače islam (kršćanstvo, judaizam itd) kako žele, a podložni su sankcijama samo ako krše neki od zakona države u kojoj žive. Ne može se na jednu nepravdu odgovoriti drugom, a većina vehabija ne krši zakone.drugi profil wrote:Sve je tu jasno. Vehabizam medju Bosnjacima vodi podjeli drzave na tri dijela gdje ce ovaj fildzan biti ogradjen visokom ogradom.
-
Hafis
#579 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Koja te škola interesira konkretno.Skijaš wrote:Uče li u srednjoj Bosni bošnjačka i hrvatska djeca zajedno biologiju ili ih se razdvojilo ?parangal_ wrote:ubleha je da su te granice koje treba premostit ikad postojale.Skijaš wrote: Pa može se to drugačije sročiti, ali to je otprilike to, institucionalizovan projekat razbijanja monoetničkih ubleha i izgradnja mostova, to je budućnost.
Recimo u Donjem Vakufu i Kaknju uče zajedno.
-
Pjanic15
#580 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Vehabizam i vehabije su prije svega prijetnja za ovdašnje muslimane i Islam, pa tek onda i za BiH. Oni su ko ovdašnji fašisti, samo u religijskom i Islamskom svijetu.
- Skijaš
#581 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
I za tebe važi isto pitanje, kako sankcionisati vehabiju i na osnovu čega ?Banksy wrote:Već je prevladaladrugi profil wrote:
Ma ja. Pusti bolest da se siri dok ne prevlada, a onda kad bolest pocne nulom mnoziti vjerska i gradjanska prava drugih onda ce biti kuku majko. Heljp Baznia.
- Skijaš
#582 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Govorim o projektu dvije škole pod jednim krovom.Hafis wrote:Koja te škola interesira konkretno.Skijaš wrote:Uče li u srednjoj Bosni bošnjačka i hrvatska djeca zajedno biologiju ili ih se razdvojilo ?parangal_ wrote:
ubleha je da su te granice koje treba premostit ikad postojale.
Recimo u Donjem Vakufu i Kaknju uče zajedno.
-
Hafis
#583 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ukupan broj pipadnika spomenute populacije i broj onih koji su osuđeni zbog određenih krivičnih djela koja se mogu povezati s terorizmom je više nego signifikantan - p<0,001.Skijaš wrote:Šta je bolest, šta je manifestacija bolesti i kako bi ti sankcionisao recimo vlasnika piljare koji ima dugu bradu i kratke nogavice ? Kako bi ga kaznio ? Ali budi konkretan.drugi profil wrote:Ma ja. Pusti bolest da se siri dok ne prevladaSkijaš wrote: Ljudi imaju pravo da tumače islam (kršćanstvo, judaizam itd) kako žele, a podložni su sankcijama samo ako krše neki od zakona države u kojoj žive. Ne može se na jednu nepravdu odgovoriti drugom, a većina vehabija ne krši zakone.
Hoću reći ne postoji niti jedna populacijska skupina u BiH koja daje takvu signifikantnost.
Što je interesantno, usporedni rezultati u ostatku svijeta gotovo su identični našim kada se radi o toj populaciji.
- Skijaš
#584 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Većina vehabija u BiH je ismijavala Barčića, lik je bio šizofreničar koji se skidao go i govorom zanosio kako bi mu maternji bosanski ličio na govor Arapa koji govori bosanski. Većina vehabija ne krši zakone ove zemlje, a i bolesni Barčić je realno bio prijetnja samo u saobraćaju.Pjanic15 wrote:Vehabizam i vehabije su prije svega prijetnja za ovdašnje muslimane i Islam, pa tek onda i za BiH. Oni su ko ovdašnji fašisti, samo u religijskom i Islamskom svijetu.
- Skijaš
#585 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Koliko ima vehabija u BiH ? Hiljadu ? Pet hiljada ? Deset hiljada ? Ja mislim da ih ima nekih 15 do 20 hiljada, ali evo ti naštimaj broj kako ti odgovara, pa onda odgovori na moje pitanje, kako bi sankcionisao tu većinu koja ne krši zakone. Isto pitanje važi i za ostale.Hafis wrote:Ukupan broj pipadnika spomenute populacije i broj onih koji su osuđeni zbog određenih krivičnih djela koja se mogu povezati s terorizmom je više nego signifikantan - p<0,001.Skijaš wrote:Šta je bolest, šta je manifestacija bolesti i kako bi ti sankcionisao recimo vlasnika piljare koji ima dugu bradu i kratke nogavice ? Kako bi ga kaznio ? Ali budi konkretan.drugi profil wrote:
Ma ja. Pusti bolest da se siri dok ne prevlada
Hoću reći ne postoji niti jedna populacijska skupina u BiH koja daje takvu signifikantnost.
Što je interesantno, usporedni rezultati u ostatku svijeta gotovo su identični našim kada se radi o toj populaciji.
-
parangal_
#586 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
razdvojila ih je politika identiteta. nesto se ne sjecam da je tako bilo prije osnivanja nacionalnih stranaka. znaci da je to novi fenomen, instaliran od strane tvojih ideoliskoh mentora (citaj amerikanaca za koje vidim da navijas na drugim temama). stotinama godina bosna je normalno funkcionisala sa nekoliko razlicitih religija na malom prostoru i niko nije morao da nas uci "toleranciji" i slicnim ideoloskim debilizmima.Skijaš wrote:parangal_ wrote:Uče li u srednjoj Bosni bošnjačka i hrvatska djeca zajedno biologiju ili ih se razdvojilo ?Skijaš wrote:
ubleha je da su te granice koje treba premostit ikad postojale.
-
Hafis
#587 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Na tako malu populaciju ipak velik broj djela povezanih s terorizmom.Skijaš wrote:[
Koliko ima vehabija u BiH ? Hiljadu ? Pet hiljada ? Deset hiljada ? Ja mislim da ih ima nekih 15 do 20 hiljada, ali evo ti naštimaj broj kako ti odgovara, pa onda odgovori na moje pitanje, kako bi sankcionisao tu većinu koja ne krši zakone. Isto pitanje važi i za ostale.
A odgovor:
Drvo se savija dok je mlado.
- Skijaš
#588 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Bravo, odgovor je u multietničkim strankama, etnička polarizacija samo prolongira nestabilnost.parangal_ wrote:razdvojila ih je politika identiteta. nesto se ne sjecam da je tako bilo prije osnivanja nacionalnih stranaka.Skijaš wrote: Uče li u srednjoj Bosni bošnjačka i hrvatska djeca zajedno biologiju ili ih se razdvojilo ?
-
Pjanic15
#589 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Dotični je bio vođa vehabija u BiH, a nimalo se ono što on nalaže i kako djeluje ne razlikuje od svih vehabija, vehabizam je u globalu kao što rekoh, fašizam u religijskom smislu, a ekscesa je more i kršenja zakona, ko što je Nusret Imamović rekao - Musliman koji vjeruje u Alahov zakon, a poštuje i državne zakone, samo je napola musliman. .Skijaš wrote:Većina vehabija u BiH je ismijavala Barčića, lik je bio šizofreničar koji se skidao go i govorom zanosio kako bi mu maternji bosanski ličio na govor Arapa koji govori bosanski. Većina vehabija ne krši zakone ove zemlje, a i bolesni Barčić je realno bio prijetnja samo u saobraćaju.Pjanic15 wrote:Vehabizam i vehabije su prije svega prijetnja za ovdašnje muslimane i Islam, pa tek onda i za BiH. Oni su ko ovdašnji fašisti, samo u religijskom i Islamskom svijetu.
- Skijaš
#590 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Koliko procentualno ? Da znamo koliko procenata određene grupe treba zavaliti po kaznenim institucijama zbog onog drugog, problematičnog procenta ?Hafis wrote:Na tako malu populaciju ipak velik broj djela povezanih s terorizmom.Skijaš wrote:[
Koliko ima vehabija u BiH ? Hiljadu ? Pet hiljada ? Deset hiljada ? Ja mislim da ih ima nekih 15 do 20 hiljada, ali evo ti naštimaj broj kako ti odgovara, pa onda odgovori na moje pitanje, kako bi sankcionisao tu većinu koja ne krši zakone. Isto pitanje važi i za ostale.
Konkretan odgovor je puno bolji od poslovice koju se može tumačiti na različite načine. Uostalom, većina pripadnika vehabijskog pokreta nisu postali vehabije kao djeca. Ups !! Jesam li te pogrešno razumio ? Ako jesam, to je možda zato što se izbjegava konkretne odgovore a bježi u maglovitost i nejasnoće.A odgovor:
-
parangal_
#591 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
nije odgovor u multietnickim strankama vec u strankama koje ce se baviti klasnim razlikama i suocavati se sa problemom jaza između bogatih i siromasnih. kada se akcenat stavi na pravi problem, stranke ce prirodno postati multietnicke jer valja shvatiti da problem nikada i nije bio u etnickom pitanju. etnicko pitanje je samo nusproizvod neoliberalne ideologije.Skijaš wrote:Bravo, odgovor je u multietničkim strankama, etnička polarizacija samo prolongira nestabilnost.parangal_ wrote:razdvojila ih je politika identiteta. nesto se ne sjecam da je tako bilo prije osnivanja nacionalnih stranaka.Skijaš wrote: Uče li u srednjoj Bosni bošnjačka i hrvatska djeca zajedno biologiju ili ih se razdvojilo ?
bavljenje toboznjom netolerancijom i nerazumjevanjem madju narodima kao izvorom problema samo ide ide na ruku fasistima, jer sto je klasna razlika veca to ce oni da regrutuju vise pristalica.
- Skijaš
#592 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Ko ti je to slagao ?Pjanic15 wrote:Dotični je bio vođa vehabija u BiHSkijaš wrote:Većina vehabija u BiH je ismijavala Barčića, lik je bio šizofreničar koji se skidao go i govorom zanosio kako bi mu maternji bosanski ličio na govor Arapa koji govori bosanski. Većina vehabija ne krši zakone ove zemlje, a i bolesni Barčić je realno bio prijetnja samo u saobraćaju.Pjanic15 wrote:Vehabizam i vehabije su prije svega prijetnja za ovdašnje muslimane i Islam, pa tek onda i za BiH. Oni su ko ovdašnji fašisti, samo u religijskom i Islamskom svijetu.
Naravno da razlikuje, lik je pričao kako za njega semafori nisu pretjerano važni. I da, on više ne djeluje, što je djelovao, djelovao je.a nimalo se ono što on nalaže i kako djeluje ne razlikuje od svih vehabija
Saudijska Arabija je apsolutno vehabijska država a ipak je jedan od ključnih saveznika Zapada u obračunu sa teroristima. Vehabizam je jedno od tumačenja islama i ne možeš čitavu vehabijsku zajednicu sankcionisati jer to tumačenje tebi ne leži.vehabizam je u globalu kao što rekoh, fašizam u religijskom smislu
- Skijaš
#593 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Pa i ja to govorim, stranke koje neće stavljati u prvi plan interese samo jedne etničke grupe. Multietničke stranke.parangal_ wrote:nije odgovor u multietnickim strankama vec u strankama koje ce se baviti klasnim razlikama i suocavati se sa problemom jaza između bogatih i siromasnihSkijaš wrote:Bravo, odgovor je u multietničkim strankama, etnička polarizacija samo prolongira nestabilnost.parangal_ wrote:
razdvojila ih je politika identiteta. nesto se ne sjecam da je tako bilo prije osnivanja nacionalnih stranaka.
- insomnia78
#594 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
A cuj kako se boriti
Sve one koji na bilo koji nacin koketiraju sa terorizmom, sve one koji sire govor mrznje, propagiraju, organizuju i finansiraju odlazak na strana ratista, sve one koji paralelno sa drzavnom vlascu uvode neku svoju vlast, sve one koji krse zakone ove zemlje pohapsiti, procesuirati i skladno tezini KD ekspresno osuditi
Staviti ih pod pojacan nadzor kao potencijalnu prijetnju ustavnom poretku, "cesljati" internet i drustvene mreze, presjeci tokove novca
Istovremeno u svim dzamijama IZ-e dati instrukcije da se hodze na svim hutbama jasno, glasno i nedvosmisleno u ime IZ-e ograde od takvih djela kao neislamskih i ponavljati to svakodnevno
U skolama, na casovima vjeronauke, dzematima, zatvorima
Itd...
Sve one koji na bilo koji nacin koketiraju sa terorizmom, sve one koji sire govor mrznje, propagiraju, organizuju i finansiraju odlazak na strana ratista, sve one koji paralelno sa drzavnom vlascu uvode neku svoju vlast, sve one koji krse zakone ove zemlje pohapsiti, procesuirati i skladno tezini KD ekspresno osuditi
Staviti ih pod pojacan nadzor kao potencijalnu prijetnju ustavnom poretku, "cesljati" internet i drustvene mreze, presjeci tokove novca
Istovremeno u svim dzamijama IZ-e dati instrukcije da se hodze na svim hutbama jasno, glasno i nedvosmisleno u ime IZ-e ograde od takvih djela kao neislamskih i ponavljati to svakodnevno
U skolama, na casovima vjeronauke, dzematima, zatvorima
Itd...
-
Hafis
#595 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
1. Kako ću ti reći koliko procentualno, kada ni sam ne znaš koliko ih ima. Kako bilo, u zadnjih nekoliko godina od nekoliko slučajeva terorizma presuđeno je ipak najviše pripadnika te skupine u odnosu na čitavu BiH. pa ti sad zbrajaj koliko je to posto.Skijaš wrote:Koliko procentualno ? Da znamo koliko procenata određene grupe treba zavaliti po kaznenim institucijama zbog onog drugog, problematičnog procenta ?Hafis wrote:Na tako malu populaciju ipak velik broj djela povezanih s terorizmom.Skijaš wrote:[
Konkretan odgovor je puno bolji od poslovice koju se može tumačiti na različite načine. Uostalom, većina pripadnika vehabijskog pokreta nisu postali vehabije kao djeca. Ups !! Jesam li te pogrešno razumio ? Ako jesam, to je možda zato što se izbjegava konkretne odgovore a bježi u maglovitost i nejasnoće.A odgovor:
2. A drugo pitanje ''kako bih sankcionirao bla bla bla''.
Može se sve kad se hoće. Recimo jedan Portugal, Češka, Grčka, Finska... nikada ne bi mogle dospjeti u ovakvu situaciju. A znaš zašto? Zato što nemaju u svojim institucijama vlasti određene elemente koji su se odnosili (i sad odnose) pokroviteljski i benevolentno prema tom pokretu. Tu je razlika.
Kada bi se iz institucija sistema očistio i taj element, lako bi se riješio ovaj problem.
Neće me čuditi ako uvedu vize za BiH u narednih par godina.
- Skijaš
#596 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Bravo, odlično. Znači ljudi sa imenom i prezimenom koji rade to i to, a ne sve vehabije, jer procenat vehabija koji su krivi za to što si ti nabrojao vjerovatno nije ni 1 %.insomnia78 wrote:A cuj kako se boriti
-
parangal_
#597 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
ne bih rekao, jer kazes da postoje interesi etnickih grupa. ne postoje interesi "bosnjaka" "srba" i "hrvata" vec interesi radnika, studenata, nezaposlenih, penzionera... svako ko se hvata na pricu da postoje interesi etnickih grupa je retardirana ovca.Skijaš wrote:Pa i ja to govorim, stranke koje neće stavljati u prvi plan interese samo jedne etničke grupe. Multietničke stranke.parangal_ wrote:nije odgovor u multietnickim strankama vec u strankama koje ce se baviti klasnim razlikama i suocavati se sa problemom jaza između bogatih i siromasnihSkijaš wrote: Bravo, odgovor je u multietničkim strankama, etnička polarizacija samo prolongira nestabilnost.
- Mister Yes
#598 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Selefija ima barem 50.000. Ali nije fol u tome kako njih sankcionisati. Ne traba sankcionisati nikoga ko ne krši zakon. Ali bošnjački politički vrh je mogao putem Islamske Zajednice sa jedne i obavještajnih službi sa druge strane do sada itekako suzbiti tu ideologiju da su htjeli. Ali kao što Dežulović reče, Alija je mudžahedine ovdje i doveo da Bošnjake vrate "pravoj vjeri" (a ne zbog borbe) i iluzorno je očekivati da SDA suzbija taj projekat. Tema ne treba da budu pojedinci. To nikada i nije tema. Tema treba da bude bošnjački politički vrh koji planski vrši islamizaciju bošnjačkog društva po uzoru na ideale Muslimanskog Bratstva. Kakve god da budu posljedice sami smo krivi (ili zaslužni vidjećemo) za njih.Skijaš wrote: Koliko ima vehabija u BiH ? Hiljadu ? Pet hiljada ? Deset hiljada ? Ja mislim da ih ima nekih 15 do 20 hiljada, ali evo ti naštimaj broj kako ti odgovara, pa onda odgovori na moje pitanje, kako bi sankcionisao tu većinu koja ne krši zakone. Isto pitanje važi i za ostale.
-
Hafis
#599 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
Otkud tebi sada taj postotak. Evo ja mislim da se radi o 20-30%.Skijaš wrote:Bravo, odlično. Znači ljudi sa imenom i prezimenom koji rade to i to, a ne sve vehabije, jer procenat vehabija koji su krivi za to što si ti nabrojao vjerovatno nije ni 1 %.insomnia78 wrote:A cuj kako se boriti
- Stjui
#600 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?
ovakva tema je sigurno potrebna.par puta sam govorio da treba mjenjati ime teme,a uz to treba zabraniti učešće nebošnjacima i nemuslimanima jer takvi uzrokuju kontra-efekat poput ovog:Pjanic15 wrote:Vehabizam i vehabije su prije svega prijetnja za ovdašnje muslimane i Islam, pa tek onda i za BiH. Oni su ko ovdašnji fašisti, samo u religijskom i Islamskom svijetu.
a šta da radimo sa bobanovim teroristima?Banksy wrote: Od Handale
http://www.hercegovina.info/vijesti/vij ... lici-80550

i šta da radimo sa umirovljenim bobanovim četnicima koji su sravnili pola mostara?
Last edited by Stjui on 25/01/2015 18:56, edited 1 time in total.