Jugonostalgija...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#576 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Problem Muslimana nije bilo izjasnjavanje, prvo sto muslimani nisu bili politicki narod niti su imali zacrtane svoje politicko/nacionalne ciljeve. U ta vremena muslimane si mogao nazvati i eskimima oni bi to prihvatili. Problem lezi u cinjenici da je bivsa drzava bila stalno opterecena trvenjima dva politicka norda S-H :mrgreen: i kao posljedica tog trvenja se i raspala. A ne zato sto je to neko tako htio u BiH. Mi se inako nismo nizasta pitali, bili smo samo slucajni prolaznici :mrgreen: .
Eureka :D bogami se slozismo oko necega, za kraj :thumbup:
The BEN10

#577 Re: Jugonostalgija...

Post by The BEN10 »

_BataZiv_0809 wrote:Hvala bogu pa je Muslimanima/Bosnjacima najveci problem u Jugoslaviji bilo izjasnjavanje. Bolje i to nego biti dobrim dijelom u masovnim grobnicama, drugim dijelom protjeran, opljackan, nezaposlen i besperspektivan.
:oops:
stakasa

#578 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

Sve teme o Jugoslaviji furiozno zapocnu - spavalo se po parkovima - ali se istutnje u sedam osam stranica. Preciznije, dok ne dode do argumenata. Poslje toga se krene sa licnim uvredama i u vrh glave umjetnickim dojmovima
PeppermintSA

#579 Re: Jugonostalgija...

Post by PeppermintSA »

Nek' mi ova država obezbijedi normalan život, izjasnjavaću se k'o Tunguzijac.

toliko o tom čuvenom izjašnjavanju.
stakasa

#580 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

PeppermintSA wrote:Nek' mi ova država obezbijedi normalan život, izjasnjavaću se k'o Tunguzijac.

Postoje puno bolji nacini da se dode do normalnog zivota nego kroz projekat SFRJ. A ja tebe razumijem potpuno
Stoner

#581 Re: Jugonostalgija...

Post by Stoner »

A primjecuje li iko koliko je etatizam jak kod Bosnjaka?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#582 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

The BEN10 wrote: :oops:
Mucenici naroda mog :D
madner

#583 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

Logicno, vidjeli su ogroman progres u sistemima sa velikom ulogom vlade, dok istog nema u liberalnijem sistemu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#584 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Drug nosara je to davno srocio:

"Ako je Jugoslavija bila utopija, vratite se u vrijeme prije Jugoslavije... To bi bilo posteno... Kurvanjski je uzimat iz tog vremena ono sto ti odgovara, a pljuvat na ono sto ti nije po cejfu... To je kokosarenje...

S cim je BiH usla u Jugoslaviju, a s cim je izasla...? Pa da vidimo gdje bi bili danas i kako bi se zvali da nije bilo
"
The BEN10

#585 Re: Jugonostalgija...

Post by The BEN10 »

;-)
stakasa wrote:Sve teme o Jugoslaviji furiozno zapocnu - spavalo se po parkovima - ali se istutnje u sedam osam stranica. Preciznije, dok ne dode do argumenata. Poslje toga se krene sa licnim uvredama i u vrh glave umjetnickim dojmovima
madner

#586 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

Novinari i njihovi prilozi.

80ih je USA uradila isto sto i ovih dana, snizila je cijenu nafte da dohaka SSSRu. Zbog toga je doslo do globalne ekonomske krize, tj. ni zapadne zemlje nisu imale rast, no za njih je to bila ok cijena. Govoriti o zaduzenju kao uzroku problema je naivno, Jugoslavija je imala manje dugove nego zemlje nasljednice.

No bila je koleteralna steta. :D
The BEN10

#587 Re: Jugonostalgija...

Post by The BEN10 »

madner wrote:Novinari i njihovi prilozi.

80ih je USA uradila isto sto i ovih dana, snizila je cijenu nafte da dohaka SSSRu. Zbog toga je doslo do globalne ekonomske krize, tj. ni zapadne zemlje nisu imale rast, no za njih je to bila ok cijena. Govoriti o zaduzenju kao uzroku problema je naivno, Jugoslavija je imala manje dugove nego zemlje nasljednice.
Madneru,
znam da si navikao da argumentuješ doskočicama nivoa OŠ, al daj ba, uozbilji se:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#588 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

Ben Ten, kad ce tih 100 000 radnih mjesta, pusti se Jugoslavije, nema je preko 20 godina?
madner

#589 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

Kako si to samo mudro srocio, jos kako nalazis linkove. :D

Jeste da ne znas sam napisati recenicu koja prolazi kao argumentacija, no dobro je sto si se fokusirao na svoje komperativne prednosti. Malo ko zna istaci sagovornika kao ti. :D
stakasa

#590 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

_BataZiv_0809 wrote:Ben Ten, kad ce tih 100 000 radnih mjesta, pusti se Jugoslavije, nema je preko 20 godina?
Tupko, upravo je Jugoslavija tema :mrgreen:
stakasa

#591 Re: Jugonostalgija...

Post by stakasa »

Ma kakvo zaduzenje i Zeljave, Juga bi pukla svakako nakon pada berlinskog zida. Unjeo je Markovic ekonomsko osvjezenje pa ga je Slobo skrsio.
nosara

#592 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:Drug nosara je to davno srocio:

"Ako je Jugoslavija bila utopija, vratite se u vrijeme prije Jugoslavije... To bi bilo posteno... Kurvanjski je uzimat iz tog vremena ono sto ti odgovara, a pljuvat na ono sto ti nije po cejfu... To je kokosarenje...

S cim je BiH usla u Jugoslaviju, a s cim je izasla...? Pa da vidimo gdje bi bili danas i kako bi se zvali da nije bilo
"
Ne samo BiH...

Tu nije ukalkulisana genetska sklonost dupeuvlacenju, lijenosti, zaboravljanju i povrsnosti... Juga je bila premija... Koliko puta neko izvuce premiju u zivotu...?

Glede ora i jna... Nisam isao na ora, a jna sam sluzio, nevoljko... Od ljudi koji su bili redovni na akcijama sam cuo samo dobro... Kombinacija rada i zajebancije je uvijek dobitna... Korist je bila ocita (lijepo je kad covjek ostavi nesto konkretno iza sebe)... Ljudi su se druzili, upoznavali, putovali... Kome je trebao fejsbuk...? I kako to mogu shvatiti ovovremeni otudjeni i usamljeni poluroboti ili kao cinjenicu prihvatiti patoloski mrzitelji svega iz bivseg sistema...?

jna... Slicna kombinacija kao i ora, ali bez treba i s malo vise discipline... jna je bila ozbiljna firma kad bi zagustilo (neka prirodna katastrofa) i to je vrijedilo natezanja s preambicioznim vodnicima i sjebanim desetarima... Naucis ponesto (dan danas znam rasturit i sklopit kalas, a boga mi i skorpion) a sticajem okolnosti imao sam priliku gledati dokumentarce pravljene za vojsku i vojne potrebe koji su se ticali doktrine koju je madner spominjao (vojna tajna - strogo pov)... Onda sam shvatio da postoji ozbiljan plan ako neko pokusa da nas zajebe i to mi je imponovalo...

Znam ljude koji su polozili vozacki u jna... A znam neke koji su u jna prvi put sisli s planine u grad... Siguran sam da poslije sluzenja oni nisu bili isti... Kao ni ja, btw...
nosara

#593 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

stakasa wrote:

Ma kakvo zaduzenje i Zeljave, Juga bi pukla svakako nakon pada berlinskog zida. Unjeo je Markovic ekonomsko osvjezenje pa ga je Slobo skrsio.
Juga je pukla kad su zapadne republike odlucile da se otcijepe... slovencuge su pocele, glupi dudeki nastavili, sloba posolio, a mi popusili i pusimo i dan danas, jer oni ce se priblizit (manje vise nemaju nerijesenih stvari), a mi necemo nikad...
SaraFina

#594 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

Ja bum čula da je JNA bila druga vojna sila u Europi. Istina ili laz? :D
The BEN10

#595 Re: Jugonostalgija...

Post by The BEN10 »

stakasa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ben Ten, kad ce tih 100 000 radnih mjesta, pusti se Jugoslavije, nema je preko 20 godina?
Tupko, upravo je Jugoslavija tema :mrgreen:
:izet: :-D
Rizvan

#596 Re: Jugonostalgija...

Post by Rizvan »

PeppermintSA wrote:Nek' mi ova država obezbijedi normalan život, izjasnjavaću se k'o Tunguzijac.

A misliš da je Jugoslavila obezbjediila svim svojim građanima normalan život?

https://www.youtube.com/watch?v=9NeHWHjhf5M

Poslušaj priče ovih ljudi, pa onda razmisli ponovo.
madner

#597 Re: Jugonostalgija...

Post by madner »

stakasa wrote:

Bazirano na cemu?
Juga je pukla jer je najveci narod odlucio da je ne zeli vise.
No taj put nije bio preodredjen, to je skup vise faktora. Najvise nezadovoljstvo ustavom iz '74 i ekonomskom krizom 80ih.

Nije Slobin dolazak na vlast predprogramiran.
nosara

#598 Re: Jugonostalgija...

Post by nosara »

madner wrote: Juga je pukla jer je najveci narod odlucio da je ne zeli vise.
Kako je pocelo...? Ti si krenuo od sredine...
SaraFina

#599 Re: Jugonostalgija...

Post by SaraFina »

nosara wrote:
stakasa wrote:

Juga je pukla kad su zapadne republike odlucile da se otcijepe... slovencuge su pocele, glupi dudeki nastavili, sloba posolio, a mi popusili i pusimo i dan danas, jer oni ce se priblizit (manje vise nemaju nerijesenih stvari), a mi necemo nikad...

Za nas je bila dobitna kombinacija ostati dijelom velike Srbije koju su i braća Crnogorci napustili?
Da smo ostali dijelom velike Srboslavije naši ljudi ginuli bi i sluzili kao topovsko meso Hrvatima?

Srbi nemaju interes ni za Srbe van Srbije ( još da zakazu na jedinoj pirovoj pobjedi i odbace Rs ) kao što već jesu one jadne ljude na sjeveru Kosova i u Tkz RSK i ?
Mislim kako procjenjuješ ti kao vrli analitičar polozaj nas Bošnjaka/ Bosanaca?

Ajd što bi nam Tomo Grobar i Vucko bili politički lideri ali gdje smo to jos na dobitku da smo ostali u Krnjoj Srboslaviji?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#600 Re: Jugonostalgija...

Post by _BataZiv_0809 »

E jesmo se i usrecili :D
Post Reply