Jeziv je pogled na most, i ko god preko njega prelazi od lokalnog stanovnistva brzo predju preko njega.Osjeti se neka crna tacka ono ko pustos.Banksy wrote:
Mislila sam da je to moj, subjektivan osjećaj, ali vidim da ima još sličnih razmišljanja. Nigdje u BiH nisam vidjela i osjetila takvu tugu, pustoš, hladnoću, mrak, tegobu, čak fizičku nelagodu, kakvu sam osjetila u Višegradu. I usred toga, nad gradom se nadvio, skoro nadrealno, ogroman, morbidan i jednako pust ''Andrićgrad''. Strašna, jeziva slika.
Čestike Huseinoviću, zaista radi veliki posao.
Filmovi (i knjige) Avde Huseinovića
-
forel
#576 Re: Na Drini krvavi Višegrad
- karanana
#577 Re: Na Drini krvavi Višegrad
a kad je ono falilo pola mosta? kad je bio razrusen? maloprije vidim na pocetku avdinog filma slike gdje fali jedan-dva luka i mjesto njega montazni neki ide.
-
StupskaBitanga
#578 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Rješenja nema ali nikada ovo ne treba zaboraviti i preci preko ovog
-
neretvanac
#579 Re: Na Drini krvavi Višegrad
To nisu Hrvati govorili 1995. pa su zato i riješili problem. Aferim.StupskaBitanga wrote:Rješenja nema ali nikada ovo ne treba zaboraviti i preci preko ovog
- insomnia78
#580 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Drugi svjetskikaranana wrote:a kad je ono falilo pola mosta? kad je bio razrusen? maloprije vidim na pocetku avdinog filma slike gdje fali jedan-dva luka i mjesto njega montazni neki ide.
Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
- bingov buraz
#581 Re: Na Drini krvavi Višegrad
krenuo gledati i ne mogu,mozda nekad kad budem sam
-
forel
#582 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Maloj raji dok ne napune neke ozbiljnije godine nemoj dati da gledaju, film je tezak i brutalan, iskren da budem malo se teze spava nakon filma, jer si svjestan cinjenice da su ljudi koji su to zaista prezivljeli...bude na yutube pa stavimo...bingov buraz wrote:krenuo gledati i ne mogu,mozda nekad kad budem sam
-
neretvanac
#583 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Jel ima gdje film online?
-
StupskaBitanga
#584 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Najgore je sto i danas dan i u Prijedoru i u Visegradu ljudi znaju i šute a i podržavaju a i sama šutnja je podrzavanje
-
neretvanac
#585 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Pa šta očekuješ? Za većinu je to sasvim prihvatljivo bilo, i dan danas velika većina ako uopšte prizna šta su radili ne smatra da je to bilo išta loše.StupskaBitanga wrote:Najgore je sto i danas dan i u Prijedoru i u Visegradu ljudi znaju i šute a i podržavaju a i sama šutnja je podrzavanje
-
mali_balon
#586 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Mislim da film nije toliko brutalan sto se scena tice (sto se scena tice brutalnij film je bio onaj o Srebrenici), brutalne su ispovjesti, a mladja populacija vise gleda nego sto slusa i nece pola skontati tek kad malo "narastu" kad pocnu kontati neke stvari mozda da odgledaju ovaj film tako da nema neke "opasnosti" po mladju populaciju.
Film je brutalan za nas starije koji smo bili u ratu pa smo bili i neki indirektni svjedoci svega toga, zato je nama, hajd da kazem duplo potresniji nego nekom danasnjem 20togodisnjaku.
Film je brutalan za nas starije koji smo bili u ratu pa smo bili i neki indirektni svjedoci svega toga, zato je nama, hajd da kazem duplo potresniji nego nekom danasnjem 20togodisnjaku.
-
julisiz es grant
#587 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Rušen je i u prvom (nije se čitala "Na Drini ćuprija"?) i u drugom svjetskom ratu.karanana wrote:a kad je ono falilo pola mosta? kad je bio razrusen? maloprije vidim na pocetku avdinog filma slike gdje fali jedan-dva luka i mjesto njega montazni neki ide.
U prvom ga srušili austrijanci kad su se prvi put povlačili pred srpskom vojskom u jesen 1914. Poslije rata je premošten željeznom konstrukcijom, koja mu je davala nakaradan izgled, a definitivno obnovljen 1939. ili 1940, da bi u drugom svjetskom ratu opet bio porušen od savezničkih aviona (1944.)
-
arslanbey
#588 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Bosnjaci podrinja placaju otkako su osmanlije napustili ove krajeve,moja porodica ima zrtve tacno od tada.Prvo protjerivanje u Podrinje,onda tokom II svijetskog rata,pranana je u bolnici u Visegradu ubijena tokom Ii svijetskog :/ sad ovaj najnoviji rat je uzeo najvise
-
julisiz es grant
#589 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Postoji knjiga "Krvava ćuprija na Drini" o zločinima nad Bošnjacima višegradskog kraja u WW2. Napisao ju je Mustafa Sućeska, koji je kao 16-godišnjak dva puta preživio četničko strijeljanje.
Knjiga je u djelovima postavljena na ovom linku:
http://www.rogatica.com/index.php/forum ... a-na-drini
Ne znam koliko je čitko, jer ja knjigu imam pa je nisam čitao na netu. Uglavnom, svjedočenja su užasna i bestijalnost tadašnjih zločinaca (predaka ovih današnjih) jednostavno raspamećuje čovjeka. Meni zaista nije bilo dobro nakon nekoliko čitanja ove knjige.
Knjiga je u djelovima postavljena na ovom linku:
http://www.rogatica.com/index.php/forum ... a-na-drini
Ne znam koliko je čitko, jer ja knjigu imam pa je nisam čitao na netu. Uglavnom, svjedočenja su užasna i bestijalnost tadašnjih zločinaca (predaka ovih današnjih) jednostavno raspamećuje čovjeka. Meni zaista nije bilo dobro nakon nekoliko čitanja ove knjige.
- bingov buraz
#590 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Da,gledao sam a supruga je radila nesto po kuhinji,kad mi se pridruzila prebacio sam da budem iskren,nekako ne zeli covjek da izlozi voljene snimcima i svjedocanstvima tih zvjerstava,imam i malu bebu i kad sam cuo o spaljenoj bebi od dva dana starosti slomio sam se i jaforel wrote:Maloj raji dok ne napune neke ozbiljnije godine nemoj dati da gledaju, film je tezak i brutalan, iskren da budem malo se teze spava nakon filma, jer si svjestan cinjenice da su ljudi koji su to zaista prezivljeli...bude na yutube pa stavimo...bingov buraz wrote:krenuo gledati i ne mogu,mozda nekad kad budem sam
ne ponovilo se nikom
-
StupskaBitanga
#591 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Nesrba tamo nema, etnički je sve očišćeno i pitanje je sada pošto je ovo izgleda generacijski sistem na koga i gdje će u budućnosti za 50 ili koliko godina krenuti?
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#592 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Odgledah.
Treba ga, mislim, više puta pogledati jer je težak, emotivan, i ono što nisam znala ili u svom behutu tih godina zaboravila je da su se borili tamo po brdima oko Višegrada sve do jeseni 1993 kada se povlače u Goražde.
Treba ga, mislim, više puta pogledati jer je težak, emotivan, i ono što nisam znala ili u svom behutu tih godina zaboravila je da su se borili tamo po brdima oko Višegrada sve do jeseni 1993 kada se povlače u Goražde.
-
racionalista
#593 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Gornje Podrinje je u većini slučajeva bilo zaboravljeno od svih. Dobro ijedna Bošnjačka glava ima tamo šta se sve dešavalo zadnjih 100 godina.
- It_is_a_Leclerc
#594 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Meni je jednostavno nerazmuljivo kako tužilaštvo haškog tribunala nije dokazlo genocid, ako ništa u općinama Višegrad, Bratunac, Zvornik i Prijedor... To je školski primjer genocidne namjere, čina genocida i post-genocidnog "tretmana" počinioca, da ja teško mogu pronaći razliku između Kambodže, nacista, Ruande i tih općina.
- Arsenal Royal
#595 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Ja mislim da će se u presudi Ratku Mladiću (ako je govno dočeka) suditi za genocid širom podrinja.It_is_a_Leclerc wrote:Meni je jednostavno nerazmuljivo kako tužilaštvo haškog tribunala nije dokazlo genocid, ako ništa u općinama Višegrad, Bratunac, Zvornik i Prijedor... To je školski primjer genocidne namjere, čina genocida i post-genocidnog "tretmana" počinioca, da ja teško mogu pronaći razliku između Kambodže, nacista, Ruande i tih općina.
-
Max Bunker
#596 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Uz duzno postovanje prema svakoj zrtvi ali osim par primjera, mislim da su u velikoj mjeri oni sami krivi. Ne znam da postoji dio Bosne i Hercegovine, koji je toliko (kako da kazem a da ne budem shvacen kao nacionalista) Srbiji okrenut i prosrpski orijentisan. Evo, polazim od svoje sredine (komsije, prijatelji, poznanici itd.) osim par casnih izuzetaka skoro svi do jednog slusaju prekodrinski turbo-folk, Cece, Mece, onda prica:"Jao jeste Beograd mocan" i slicno. To se u nauci valjda zove Stokholmski sindrom.racionalista wrote:Gornje Podrinje je u većini slučajeva bilo zaboravljeno od svih. Dobro ijedna Bošnjačka glava ima tamo šta se sve dešavalo zadnjih 100 godina.
Avdi svaka cast sto je snimio ovaj (kao i sve ostale filmove) ali ja zaista necu imati snage da ovo pogledam a nabavit cu ga za kolekcije...
- rajv0sa
#597 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Isto sam ustanovio.Max Bunker wrote:Uz duzno postovanje prema svakoj zrtvi ali osim par primjera, mislim da su u velikoj mjeri oni sami krivi. Ne znam da postoji dio Bosne i Hercegovine, koji je toliko (kako da kazem a da ne budem shvacen kao nacionalista) Srbiji okrenut i prosrpski orijentisan. Evo, polazim od svoje sredine (komsije, prijatelji, poznanici itd.) osim par casnih izuzetaka skoro svi do jednog slusaju prekodrinski turbo-folk, Cece, Mece, onda prica:"Jao jeste Beograd mocan" i slicno. To se u nauci valjda zove Stokholmski sindrom.racionalista wrote:Gornje Podrinje je u većini slučajeva bilo zaboravljeno od svih. Dobro ijedna Bošnjačka glava ima tamo šta se sve dešavalo zadnjih 100 godina.
Avdi svaka cast sto je snimio ovaj (kao i sve ostale filmove) ali ja zaista necu imati snage da ovo pogledam a nabavit cu ga za kolekcije...
-
racionalista
#598 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Ima i ta mjesta
- It_is_a_Leclerc
#599 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Prvo, to su, po mom mišljenju, vrlo nezgodne kvalifikacije. Razumijem šta želiš reći, ali ja nikako ne vjerujem da neko može kriv što ga snađe genocid. I jevreji su bili odani Njemačkoj, pa šta ih snađe. Mislim da ta nema mjesta. Turbo folk muziku danas sluša svaki drugi mlađi stanovnik BiH, ali isti taj svaki drugi ili makar treći mladi stanovnik BIH ima vrlo izražen patriotski (a neki bogami i nacionalistički stav) prema BIH. To je samo zbunjenost i ponešto licemjerja. Nešto kao kad Srbi gledaju Sulejmana Veličanstvenog, a čim krene odjavne špica dođu ovdje nama psovati tursku majku itd..Max Bunker wrote:Uz duzno postovanje prema svakoj zrtvi ali osim par primjera, mislim da su u velikoj mjeri oni sami krivi. Ne znam da postoji dio Bosne i Hercegovine, koji je toliko (kako da kazem a da ne budem shvacen kao nacionalista) Srbiji okrenut i prosrpski orijentisan. Evo, polazim od svoje sredine (komsije, prijatelji, poznanici itd.) osim par casnih izuzetaka skoro svi do jednog slusaju prekodrinski turbo-folk, Cece, Mece, onda prica:"Jao jeste Beograd mocan" i slicno. To se u nauci valjda zove Stokholmski sindrom.racionalista wrote:Gornje Podrinje je u većini slučajeva bilo zaboravljeno od svih. Dobro ijedna Bošnjačka glava ima tamo šta se sve dešavalo zadnjih 100 godina.
Okrenutost Podrinja prema Srbiji je sasvim logična i datira iz vremena SFRJ, kad se iz Vlasenice, Višegrada, Bratunca uvijek lakše išlo preko Drine, i na posao, i u školu, i u brak, nego u Sarajevo. To je geografski uvjetovano.
To je kao da kažeš da su Krajišnici npr. prohrvatski orjentisani, jer i danas, kad treba u bolnicu, svi koji imaju više para idu u Zagreb, a ne u Sarajevo.
- Tito_i_Partija
#600 Re: Na Drini krvavi Višegrad
Zato sto nasa patnja, barem u ovom zadnjem ratu, ne pocinje i ne zavrsava samo sa srbima. Mi smo takodjer zrtve svjetske (ali primarno evropske) politike, koja nam nazalost nikad nece dozvolit' da imamo drzavu onako kakvu normalni ljudi vide kao najosnovnije pravo za svakog covjeka.It_is_a_Leclerc wrote:Meni je jednostavno nerazmuljivo kako tužilaštvo haškog tribunala nije dokazlo genocid, ako ništa u općinama Višegrad, Bratunac, Zvornik i Prijedor... To je školski primjer genocidne namjere, čina genocida i post-genocidnog "tretmana" počinioca, da ja teško mogu pronaći razliku između Kambodže, nacista, Ruande i tih općina.
Osudjivanje srbije u vezi genocida ocigledno evropi ne ide na ruku politicki, inace bi to bilo uradjeno bez ikakvih problema u hagu, sagledavsi ogromnu kolicinu dokaza koji bez ikakve sumnje ukazuju na to. A za bilo kakvu vrstu pravde i za nas, jedan relativno bezuticajan narod u pojmu svjetskog aspekta, ih sasvim boli kurac.
Last edited by Tito_i_Partija on 17/04/2014 02:38, edited 2 times in total.