Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
patriot_1

#576 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Septuaginta je prvi i potpuni prijevod Svetog pisma. Uz sve poteškoće prevođenja u bitnosti vjerno i točno iznosi vjersku i ćudorednu nauku Svetog pisma. Kod Židova helenista smatrao se autentičnim izvorom Biblije. O tome svjedoči i Filon: “prevodioci proricahu, kao da je Bog zaposjeo njihov duh, svi su istim riječima i izričajima govorili kao da je svaki bio pod diktatom nevidljivog nadahnitelja” (Filon, De vita Mosis II., 37). Postojao je blagdan na spomen postanka Septuaginte i slavio se 8. tabeta (oko 21. prosinca), kako izvještava Filon. Kasnije zbog krize židovstva izazvane Rimom i pojavom kršćanstva, pod utjecajem farizejizma poslije sabora u Jamniji Sinagoga zabacuje grčki prijevod i literaturu te nameče jedino hebrejski tekst kao mjerodavan.
Danas na temelju povijesno-kritičke metode znamo da je Pseudo-Aristejevo pismo legenda, da je djelo nekog Židova, da je napisano u 2. stoljeću pr. Kr.. Jezgra je istinita. Ptolomej I. 312. odvodi u Egipat brojne Židove i nastani ih u Aleksandriji. Među Židovima imao je hrabre i lojalne saveznike te im je dopustio da se nastane u jednoj gradskoj četvrti «delti» (ime dobiveno po odliku grčkog slova «Δ») i daje im građanska prava. U Isusovo vrijeme dvije petine građana bili su Židovi. Bili su privrženi helenskoj kulturi i civilizaciji, ali su bili vjerni poslužitelji Zakona (Tora) i religioznih običaja svoga naroda, što je budilo znatiželju i poštovanje Grka. Židovi su u Aleksandriji govorili grčkim jezikom. Zaboravili su hebrejski. Osjetila se stoga potreba da se Zakon i ostale knjige prevedu u svrhu liturgijskog čitanja. Bilo je to u vrijeme Ptolomeja II. Filadelfa sredinom 3. st. pr. Kr. Najprije je preveden Zakon, a ubrzo i ostale knjige. Oko 130 godine pr. Kr. (proslov Sirahov) prevedeni su već Zakon, Proroci i većim dijelom Spisi. Oko 100. godine pr. Kr. bile su prevedene sve knjige.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Septuaginta
fatamorgana

#577 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

Patriota, ti si se s oproštenjem malo ufur'o, nema tu ništa sveto a kamoli pismo ....
patriot_1

#578 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

fatamorgana wrote:Patriota, ti si se s oproštenjem malo ufur'o, nema tu ništa sveto a kamoli pismo ....
Ajd bolan nebio,šetaj.Ti na vjerskim temama nemaš što tražiti jer si tu tudum. :-D
fatamorgana

#579 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

patriot_1 wrote:
fatamorgana wrote:Patriota, ti si se s oproštenjem malo ufur'o, nema tu ništa sveto a kamoli pismo ....
Ajd bolan nebio,šetaj.Ti na vjerskim temama nemaš što tražiti jer si tu tudum. :-D
Ma ja sam ti na ovom podforumu k'o domaća životinja, a voli me i staro i mlado, k'o Titu što se nekad volilo, što jest jest, jeli tako omladino! :sax:
patriot_1

#580 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by patriot_1 »

Pa ajde tamo gdje si tata-mata.Raligija nije tvoj đir!
arzuhal

#581 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
patriot_1 wrote:
Ma ja sam ti na ovom podforumu k'o domaća životinja, a voli me i staro i mlado, k'o Titu što se nekad volilo, što jest jest, jeli tako omladino! :sax:
Ja nemam mogućnost bana, ali bih ti, za tvoje dobro, banovao na jedno mjesec dana da odmorim pdf. od trolanja. Od tebe bih samo započeo i krenuo bih redom, do jedno možda desetak forumaša i doveo pdf. ko pišću: samo javljanje na temi i o temi, svako skretanje ban.
fatamorgana

#582 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:
Ja nemam mogućnost bana, ali bih ti, za tvoje dobro, banovao na jedno mjesec dana da odmorim pdf. od trolanja. Od tebe bih samo započeo i krenuo bih redom, do jedno možda desetak forumaša i doveo pdf. ko pišću: samo javljanje na temi i o temi, svako skretanje ban.
Znači čim dobiješ tu moć prvi sam na listi za odstrel? Zagortenej je drugi?
Represija kao odgovor na nemoć?
Represijom do dženeta?
Staljin kao tajni idol?
Ili osveta male duše?
Bože koliko samo imbecila škraba na ovom pdf-u u pseudovjerskom zanosu, no oni su podobni, zar ne?

A ja sam još i pomislio da si se ti podobrio ili da si malo štucovao ego od onda kad si mi onako teheranski brisao postove kao moderator na konkurentskom forumu ....

Eh Arzo, nikad od tebe evlija ....
Nocty

#583 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

patriot_1 wrote:
i ti si isto ko i on
bez znanja obojica
fatamorgana

#584 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

Nocty wrote:
patriot_1 wrote:
i ti si isto ko i on
bez znanja obojica
Neću gljive! :run:
aurora313

#585 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:Ja nemam mogućnost bana, ali bih ti, za tvoje dobro, banovao na jedno mjesec dana da odmorim pdf. od trolanja. Od tebe bih samo započeo i krenuo bih redom, do jedno možda desetak forumaša i doveo pdf. ko pišću: samo javljanje na temi i o temi, svako skretanje ban.
A jel' dozvoljeno skretanje ulijevo? :D
aurora313

#586 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by aurora313 »

patriot_1 wrote:Septuaginta je prvi i potpuni prijevod Svetog pisma. Uz sve poteškoće prevođenja u bitnosti vjerno i točno iznosi vjersku i ćudorednu nauku Svetog pisma. ...
Ma nemoj mi reći! 'Ćudorednu nauku...?'
Prevod ti je jarane nešto što je u nedoba lektora i quality control davalo drastično pogrešne rezultate.

Primjer:
Jedna od mnogih grešaka kod prevođenja Starog Testamenta (verzija Septuaginta) nastala je kod Izaeje 7:14 u kojemu na Hebrejskom stoji: “Eto, mlada djevojka će začeti i roditi sina i nadjenuti mu ime Emanuel.” (Emanuel znači ‘bog medju nama.’) Mantijaši koji su za ovo tražili izraz u prevodu sa Hebrejskog na Grčki, upotrijebili su za prevod ‘mlade djevojke’ riječ partenos, što podrazumjeva djevicu. Naravno, nisu mogli ni slutiti kakav će se lopovluk izroditi iz ovoga.

Naime, kod Jevreja su tada postojale dvije različite riječi po kojima su se razlikovale mlade djevojke: almah i betula. Almah je u osnovnom značenju podrazumjevala mladu žensku osobu koja nema djecu, i ta je riječ upotrebljena kod Izaeje, dok je betula označavala djevicu. Kako scribe nisu znali za razliku, upotrebljeni grčki prevod ‘partenos’ je doveo do toga da je smisao izmjenjen i da nudi drugačije značenje: “Eto, djevica će začeti i roditi sina i nadjenuti mu ime Emanuel.”

Tih primjeraka Starog Testamenta su se zatim dočepali novopečeni tumači i samoproglašeni korektori Novog Testamenta, i ovo Marijino ‘djevičanstvo’ je prihvaćeno kao činjenica.
Nocty

#587 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

i ti si isto ko i on
bez znanja obojica

Neću gljive! :run:
umrijeces a nesh znat sta je dobro
inace,boli me briga sta ces
konja na vodu samo mozes dovest,ne mozes ga natjerat i da pije.
arzuhal

#588 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by arzuhal »

fatamorgana wrote:
arzuhal wrote:
fatamorgana wrote:
Znači čim dobiješ tu moć prvi sam na listi za odstrel? Zagortenej je drugi?
Represija kao odgovor na nemoć?
Represijom do dženeta?
Staljin kao tajni idol?
Ili osveta male duše?
Bože koliko samo imbecila škraba na ovom pdf-u u pseudovjerskom zanosu, no oni su podobni, zar ne?

A ja sam još i pomislio da si se ti podobrio ili da si malo štucovao ego od onda kad si mi onako teheranski brisao postove kao moderator na konkurentskom forumu ....

Eh Arzo, nikad od tebe evlija ....
Izvini, nekako mi je promakao ovaj tvoj post, da ne ispadne da te ignorišem i to...

Pa samo da ti kažem da sam pročitao... :lol:
fatamorgana

#589 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by fatamorgana »

arzuhal wrote:
Izvini, nekako mi je promakao ovaj tvoj post, da ne ispadne da te ignorišem i to...

Pa samo da ti kažem da sam pročitao... :lol:
Pa mogao si i na pp, da ne ispada privatna prepiska a javno! :wink:
Nocty

#590 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

Image

samo vi diskutujte
onaj jedan kaze svi ce ustat mrtvi na kraju
kakvom kraju sunce ti?
nema tu kraja ni pocetka samo tranzicija

na pogresnim mjestima trazite isusa
mislite da je to covjek
smjesno...
Towelie

#591 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Towelie »

Nocty wrote:Image

samo vi diskutujte
onaj jedan kaze svi ce ustat mrtvi na kraju
kakvom kraju sunce ti?
nema tu kraja ni pocetka samo tranzicija

na pogresnim mjestima trazite isusa
mislite da je to covjek
smjesno..
.
Al je zato ideja da je Isus gljiva racionalna i ozbiljna. :lol:
Nocty

#592 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

pa zar ne vidis slike ? stvarno si glup
nije kulturno bit glup...

racionalno je da covjek hoda po vodi i rodi se od andjela i uskrsne ?
glupane jedan slijepi...sta drugo covjek da ti kaze?

nauci citat kriptografiju.
RNG_25

#593 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by RNG_25 »

Nocty wrote:pa zar ne vidis slike ? stvarno si glup
nije kulturno bit glup...

racionalno je da covjek hoda po vodi i rodi se od andjela i uskrsne ?
glupane jedan slijepi...sta drugo covjek da ti kaze?

nauci citat kriptografiju.
Blamiraš se. Vjera nije racionalna, tj. preciznije rečeno nije isključivo racionalna, pa da je neko u obavezi "vjerovati" samo u materijalno i racionalno.

Doduše, kako si ti upravo materijalista (jer ti hemijska supstanca diktira u šta vjeruješ, presmiješno), te kako si čak i Muhammeda nazvao pedofilom (što je meni izvrstan prediktor nečijeg neznanja o onome o čemu priča), mislim da je sada posve jasno da si se ti izgubio u... čemu si se već izgubio. Tj., ne znaš ni šta znaš.

Prije sam samo mislio da si predstavnik još jedne od new-age sekti, od kojih može biti i ima neke koristi, ali izgleda da iste ne moraju imati neka specijalna znanja o bilo čemu, već samo slijepo propovjedati i vjerovati u šta već vjeruju...
Nocty

#594 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

ma da,stara vremena,svugdje se radilo pa i na balkanu
ne znam jel ti to branis il razumijes?
to ja na ne znam kojim drogama da sam nebi mogo ,a takvih je isto ljudi bilo prije,poput mene.Jer takvi ljudi nece nikad ic u rat zbog vjere ,pridruzivati se armijama...

Sto se tice new age to ne znam,uvjek je neka nova age ,postoje i epohe...a ta materijalna substanca ima ovakve rezultate(konekcije neurona) u mozgu

Image

lijevo bez psilocybina ,desno sa...
znas li ti sta to znaci? jel ti vidis to?
nista to tebi ne znaci jarane...
ovo je tvoja planeta,na njoj nisi jedini ko ni u univerzumu

sta znas o siriusu?
sta znas o siriji?

jel ti znas da bez reda u glavi drzave padaju,trebal rec civilizacije?
jel se pitas sto nema reda kao na nekim drugim harmonicnim planetama sto ima ? ko to neda da ljudstvo izadje na svoje vidjelo?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bread_of_Life_Discourse

eto ti ribe...

ljudi bili de fakto umjetnici,shvacas?
a usput i ljecnici :) ubij zmiju umjesto uhvati sacuvaj otrov i napravi protivotrov a?

wake up!
Towelie

#595 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Towelie »

Wake up. :lol: :lol: :lol:
RNG_25

#596 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by RNG_25 »

Nocty wrote:ma da,stara vremena,svugdje se radilo pa i na balkanu
ne znam jel ti to branis il razumijes?
to ja na ne znam kojim drogama da sam nebi mogo ,a takvih je isto ljudi bilo prije,poput mene.Jer takvi ljudi nece nikad ic u rat zbog vjere ,pridruzivati se armijama...
Ovo veze ima sa istinom kakve?
Sto se tice new age to ne znam,uvjek je neka nova age ,postoje i epohe...a ta materijalna substanca ima ovakve rezultate(konekcije neurona) u mozgu

Image

lijevo bez psilocybina ,desno sa...
znas li ti sta to znaci? jel ti vidis to?
nista to tebi ne znaci jarane...
ovo je tvoja planeta,na njoj nisi jedini ko ni u univerzumu

sta znas o siriusu?
sta znas o siriji?

jel ti znas da bez reda u glavi drzave padaju,trebal rec civilizacije?
jel se pitas sto nema reda kao na nekim drugim harmonicnim planetama sto ima ? ko to neda da ljudstvo izadje na svoje vidjelo?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bread_of_Life_Discourse

eto ti ribe...

ljudi bili de fakto umjetnici,shvacas?
a usput i ljecnici :) ubij zmiju umjesto uhvati sacuvaj otrov i napravi protivotrov a?

wake up!
Meh, o čemu mi ovdje govorimo? O neuronskim vezama (kao biološkim strukturama) ili o povišenoj aktivnosti neurona? Nebitno.

Također, za nekog ko drugima prigovara "iracionalna vjerovanja" (kao da su vjerovanja nužno racionalna), ti sam imaš svoj skup nimalo racionalnih vjerovanja, uključujući tu i ubijeđenost u egzistenciju vanzemaljskih inteligentnih životnih formi, i to ni manje ni više nego negdje blizu Siriusa. Dokaz? Suvišno da pitam, je li tako? Jer dokaz je u halucinacijama, izmijenjenim stanjima svijesti i dr.
Nocty

#597 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

nemas ti pojma o zivotu
bolestan si i ne naucen jos ,nije ti mozak kako treba cim ne vidis ocigledno i ne mozes razimsljat svojom glavom nego tudjom.
sve ima veze sa siriusom: dogoni,gradjevine,infiltracije,propast,robovanje...

uciti i samo uciti!
Towelie

#598 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Towelie »

Nocty wrote:nemas ti pojma o zivotu
bolestan si i ne naucen jos ,nije ti mozak kako treba cim ne vidis ocigledno i ne mozes razimsljat svojom glavom nego tudjom.

uciti i samo uciti!
Are you Sirijus? :D
Nocty

#599 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by Nocty »

plitak ti taj peskir
RNG_25

#600 Re: Isus je bio Jevrej koji je propovijedao Judaizam

Post by RNG_25 »

Nocty wrote:nemas ti pojma o zivotu

uciti i samo uciti!
Oh, učiti se može non-stop čitav život, pa opet na kraju suma svega lako može biti 0.

P.S. Ja sam ozbiljno pitao ono za neurone, jer mi slika nije bila jasna, a mrsko mi guglat. Ali kako god hoćeš.
Post Reply