Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sparky

#576 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

15-50KM je svakako jeftinije od 500-5......... :run:
Ned071

#577 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

eto rešenja :mrgreen:

Poljoprivrednici u Srijemu masovno, umjesto euro dizela, u traktore ulijevaju jestivo ulje jer je dvostruko jeftinije, zabilježila je u srijedu Radio televizija Vojvodine.

"Jestivo ulje se ulijeva u rezervoar s gorivom u razmjeri pola ulja, pola euro dizela. I traktor ide super, nema problema čak ni pri oranju. Računica je jasna", rekao je poljoprivrednik Stevica Umetić za RTV.

Njegov kolega iz sela Laćarak Predrag Popović dodaje da su na to primorani zbog starih, dotrajalih traktora.

"Naši traktori imaju motore koji tvornički troše običan dizel, nekadašnji D-2, pa imaju i do 60 posto veću potrošnju kada se u njih ulijeva euro dizel", rekao je Popović, i napominje da u mnogim zemljama u okruženju postoji više vrsta dizela.

"Na zapadu imate D-1 gorivo, u Hrvatskoj plavi dizel, lož ulje i D-2 imate u BiH. Samo u Srbiji nema D-2 goriva, a više od polovice naših traktora imaju te motore. Mogu se oni voziti na euro dizel, ali je potrošnja goriva dosta veća", precizira Popović.

Po njihovim riječima, u mjestu Laćarak skoro svako gazdinstvo na traktor potroši najmanje 50 litara jestivog ulja.

"U megamarketima nalazimo jestivo ulje za 82 dinara, a litra euro dizela je 160 dinara. Sve vam je jasno. Tko ima ruske traktore, on u rezervoar ulijeva i do 80 posto jestivog ulja. Jeftino će obaviti jesenske radove. Ne treba ljudima zamjerati", rekao je Umetić.

Dosjetljivi poljoprivrednici kažu i kako će time uspjeti podići otkupnu cijenu suncokreta zbog veće potražnje jestivog ulja u prodavaonicama, koje polako nestaje s polica mjesnih prodavaonica.
Bakir1

#578 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

Ja sam nekada prije 8-9 godina imao starog nissana dizela u Vispak po koristeno jestivo ulje po 0.4 KM kroz 3 gaze procjedio nasuo 3|4 ulja ostalo nafte auto je samo malo teze palio ujutro sem mirisa karakteristicnog za friteze imao je dosta meksi rad motora tako da svima ciji motor moze to provariti toplo preporucujem isto jos sada nakvih ulja ima za dz, a za razliku od loze sasvim je legalno :)
Kad se samo sjetim kako se moj stari tada meni ibretio i koliko je to prepricavao kao da je peripetum mobile :lol:
limenka2014

#579 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

E ljudi ne znam da li se neko oko ovoga razumije treba mi malo informacija, gledam na piku neko prodaje papire za neku skodu, e sad mi nije jasno kako to sve funkcionise? Ja imam Skodu Feliciju 2001g, ocuvana skoda je tip top ali imam problem sa njom, bila mi je registrovana na drugu osobu iako je moje auto,ali iz nekih mojih razloga sam je stavio na tu osobu i tu se debelo zezno. Covjek umre,registracija istekne i njegova porodica legalno pokusava prisvojiti auto, iako zna da je auto moje ali nece da mi daju punomoc i bla bla da ne duzim pricu ...Zanima me kad bi sad nasao takve papire te sto raja prodaje kako je ja mogu vratit registrovati itd? Ima li neko iskustva oko toga?
mefistofilis

#580 Re: Automobilizam - All about

Post by mefistofilis »

nocis u zatvoru ako te uhvate sa tudjim papirima (prekucanom sasijom). eto kakvo ti je to rjesenje
limenka2014

#581 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

mefistofilis wrote:nocis u zatvoru ako te uhvate sa tudjim papirima (prekucanom sasijom). eto kakvo ti je to rjesenje

Hahaha ..nema onda rjesenja
citroen xm

#582 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Skuplja pita nego tepsija, a usput i neukusna. Batali.
Postoje konkretniji načini da pokažeš tim prevarantima da im se ne isplati zajebavati.
limenka2014

#583 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

citroen xm wrote:Skuplja pita nego tepsija, a usput i neukusna. Batali.
Postoje konkretniji načini da pokažeš tim prevarantima da im se ne isplati zajebavati.

Kako drug? ..Ma vjeruj mi izganjao bi ja to nekako da prevaranti zive u bih, nego supci u njemackoj,pa makar bi dao nekom 500KM da mu rode punomoc, nego ovako ne mogu ni to jer su za sva ta sranja zastupii advokata i to onog pakasa Balijagica
zrakomlat

#584 Re: Automobilizam - All about

Post by zrakomlat »

limenka2014 wrote:

Kako drug? ..Ma vjeruj mi izganjao bi ja to nekako da prevaranti zive u bih, nego supci u njemackoj,pa makar bi dao nekom 500KM da mu rode punomoc, nego ovako ne mogu ni to jer su za sva ta sranja zastupii advokata i to onog pakasa Balijagica
Žive u Njemačkoj, zakačili se za Feliciju, i još unajmili advokata da to izganja? Pa više će ih koštati advokat, koji je ako sam dobro skontao dobar, što znači i skup, nego realna vrijednost tog auta. Nema mi smisla, pa vrijednost te škode ovdje je ko neka manja plata u Njemačkoj. Tamo ne vrijedi par stoja eura vjerovatno bez obzira što je tip-top.
citroen xm

#585 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ako si ti čist onda si naletio na neke teške jadoviće.
Uvijek ima načina, recimo za početak bih prije njihovog preuzimanja auta nasuo vodu umjesto ulja. Nešto samo umoran, a i kasno je pa nisam kreativan. Ali u svakom slučaju da je moje auto našao bih način da ih veoma skupo dođe ta Škoda.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#586 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

kila secera u rezervoar je bolje od vode :D
limenka2014

#587 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

citroen xm wrote:Ako si ti čist onda si naletio na neke teške jadoviće.
Uvijek ima načina, recimo za početak bih prije njihovog preuzimanja auta nasuo vodu umjesto ulja. Nešto samo umoran, a i kasno je pa nisam kreativan. Ali u svakom slučaju da je moje auto našao bih način da ih veoma skupo dođe ta Škoda.

Pa nikada nece preuzeti auto radije cu ga posuti benzinom i zapaliti...Nije to neko auto ali bi mi dobro doslo s obzirom da sam sad prinundjen voziti nekog krsa.....ali sta da se radi sam pao sam se udario...Jadova uvijek i svugdje ima
limenka2014

#588 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

zrakomlat wrote:
limenka2014 wrote:

Žive u Njemačkoj, zakačili se za Feliciju, i još unajmili advokata da to izganja? Pa više će ih koštati advokat, koji je ako sam dobro skontao dobar, što znači i skup, nego realna vrijednost tog auta. Nema mi smisla, pa vrijednost te škode ovdje je ko neka manja plata u Njemačkoj. Tamo ne vrijedi par stoja eura vjerovatno bez obzira što je tip-top.

To im je koliko ja znam kucni prijatelj jer i djeca od tog supka zive u blizini njih u Njemackoj pa se druze, on je zaduzen za cijelu ostovinsku raspravu pa i za moju skodu, od kojeg sam uredno dobio kovertu da ce me tuziti ukoliko mu nepredam vozilo...

Jadovi brate sta da ti kazem
zrakomlat

#589 Re: Automobilizam - All about

Post by zrakomlat »

Ma sve OK nego šta su zapeli za Škodu, pa nije Octavia 2014.godište. Ako dođe do toga da je moraš predati, nađi nekoga sa lošom Felicijom, i velikodušno izvrši razmjenu motora, guma, siceva, i drugih dijelova :D. Biće ti čoek zahvalan đe čuo i ne čuo.
limenka2014

#590 Re: Automobilizam - All about

Post by limenka2014 »

zrakomlat wrote:Ma sve OK nego šta su zapeli za Škodu, pa nije Octavia 2014.godište. Ako dođe do toga da je moraš predati, nađi nekoga sa lošom Felicijom, i velikodušno izvrši razmjenu motora, guma, siceva, i drugih dijelova :D. Biće ti čoek zahvalan đe čuo i ne čuo.

hahah ma kazem ti dodje li do toga necu je ba nikad predati, auto i onako sam odvezo od svoje kuce, znaci radije cu ga zapaliti....a zato sto su jadovi jbg sta znam....
pink floydd

#591 Re: Automobilizam - All about

Post by pink floydd »

zašto mi se obrtaji ne vraćaju kad je auto u leru, ostaju negdje na 2500 - 3000. Dakle kad upalim auto sve je normalno, ubacim u brzinu i krenem, vozim neko vrijeme, kad stisnem kvačilo obrtaji ne padaju na 1000.
holowey

#592 Re: Automobilizam - All about

Post by holowey »

pink floydd wrote:zašto mi se obrtaji ne vraćaju kad je auto u leru, ostaju negdje na 2500 - 3000. Dakle kad upalim auto sve je normalno, ubacim u brzinu i krenem, vozim neko vrijeme, kad stisnem kvačilo obrtaji ne padaju na 1000.
da nesto ne zapinje na sajli gasa? mozda se ne moze vratiti u pocetni polozaj?
pink floydd

#593 Re: Automobilizam - All about

Post by pink floydd »

holowey wrote:
pink floydd wrote:zašto mi se obrtaji ne vraćaju kad je auto u leru, ostaju negdje na 2500 - 3000. Dakle kad upalim auto sve je normalno, ubacim u brzinu i krenem, vozim neko vrijeme, kad stisnem kvačilo obrtaji ne padaju na 1000.
da nesto ne zapinje na sajli gasa? mozda se ne moze vratiti u pocetni polozaj?

gledao sam to, probao rukom sve se vraća normalno, čak sam i reda radi stavio kapljicu ulja da bolje ide. Doduše ima pancir pa se ne vidi baš najbolje ali 99% sam siguran da nije to.

Auto je golf 3 1.9 TD
bitanga_sa_otesa

#594 Re: Automobilizam - All about

moze biti i neko crijevo od vakuuma da je spalo ili puklo pa da vuce fals zrak...moze biti i saug...100 stvari moze biti...
pink floydd

#595 Re: Automobilizam - All about

Post by pink floydd »

saug nije, to sam prvo provjerio i sajlu gasa. Kao što rekoh auto radi normalno kad se tek upali, i nakon vožnje i u vožnji kad obrtaji ostanu visoko ja ih vratim, ubacim u brzinu i puštam kvačilo polako dok se obrtaji ne spuste i onda opet ostaju u normali.
bitanga_sa_otesa

#596 Re: Automobilizam - All about

koji je auto? jel ima klasicni razvodnik ili paljenje ide preko hal senzora i ecu?
Bakir1

#597 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

sparky

#598 Re: Automobilizam - All about

Post by sparky »

Idealan video pred spavanje :) dje je video koji si mi ovecao prije mjesec? Privatni ( ne bezobrazni)
Ned071

#599 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

da li promjena akumulatora utice na displej, lampice check engine i slicno? mora li se raditi neki reset ili se samo otkopca i skopca? hvala
Bakir1

#600 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

zavisi koji auto, otidji mirsi stambolu on zna kako kod modernih auta mjenjati akumulator.
mercedesu ni jednom ne smijes tek tako mjenjati ;-)
Post Reply